A kampány újra felnyitotta a baloldal évek óta vastagodó Jobbik-dossziéját: karanténban tartsuk-e a pártot, ha beszélünk róluk, újnácikként, újnyilasokként, újfasisztákként beszéljünk róluk, ha okokat keresünk, akkor a Fidesz, vagy a "toleranciára képtelen" magyar társadalom nyakába varrjuk-e a létezésüket? Esetleg üljünk le vitázni velük, engedjük oda az asztalhoz, győzzük meg, mossuk le őket?

 

vita.pngSchiffer András vett egy mély levegőt, s egy régi tabut megdöntve a négy listavezető vitáját kezdeményezte. Nos, az LMP társelnöke kap is érte azóta hideget-meleget.

 

Mi tagadás, a Jobbik-jelenség hosszú évek óta komoly tarkóvakargatást okoz odaát. A kétezres évek óta legalább már odáig eljutott a baloldali intelligencia, hogy rájöttek, azzal, hogy a cigány-magyar együttélés minden nyűgjét-problémáját a szőnyeg alá söpörték, sokat segítettek a Jobbiknak. Ez persze a magyarországi fasiszta veszélyről szóló több tízezer karakteres tanulmányokban csupán egy félmondat, az uralkodó szélirány továbbra is az: a szélsőségesség, a cigányellenesség csak úgy van, a Jobbikkal vitázni pedig nem szabad, karanténban a helye.

 

És kinek jó ez?

 

Igen, a Jobbiknak.



Adott egy politikai erő, amelynek 2010-el ellentétben már nem a cigánybűnözés a legütősebb kártyája, hanem az ellenzéki létből és rendszerkritikájából fakadó elitellenessége, még ha a parlament tagjaként ez törvényszerűen egyre gyengülő formában is van jelen. És most a rendszerpártok újfent ki akarják rekeszteni onnan, ahová soha nem is akart tartozni, hiszen azzal lényegét veszítené el. Ezzel remekül megerősítik mindazt, amit a radikális jobboldal önmagáról, és róluk gondol.

 

A baloldali értelmiség látható duzzogással vegyes alig burkolt megvetéssel tekint közel egymillió Jobbik szavazóra, miközben érezhetően fogalma sincs arról, mi mozgat meg egy ekkora embertömeget. Leegyszerűsítő válaszokat keres és talál, képtelen előítéleteitől szabadulni, cigányellenesnek, EU-ellenesnek, zsidógyűlölőnek, intoleráns szélsőséges csürhének látná, de főleg láttatná őket. Ezenközben nem érti magát a jelenséget, ezért megoldást sem tud rá. Roppant egyszerű ez: ami probléma Borsodban, Hajdú-Biharban, Baranyában, az egy nagykörúti kávézó teraszán nem az, és fordítva. Nem az a vitaképtelen, akinek "szélsőséges, vállalhatatlan" állításai vannak - hanem az, akinek nincs semmilyen állítása. És ez ma a magyar baloldal.

 

A Jobbik négy éve tagja a parlamentnek, semmilyen más legitimációra nem szorul, lényegéből fakadóan pedig a vidéki valóságra százszor nagyobb rálátása, de inkább hatása, mint a méla undorral, s erőltetett rettegéssel reszkető egyes antifasiszta értelmiségi csoportoknak.

 Segíteni akartok a Jobbiknak?

Gyűlöljétek tovább, rekesszétek ki, zárjátok karanténba! Húzzatok áthatolhatatlan falat a Jobbik köré! Csakhogy ennek a tetéjén a szögesdrót nem kifelé, hanem befelé hajlik - magatokat zárjátok be. További jó szórakozást odabenn.

 

Bazsó Bálint

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr825867603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.18. 19:08:45

Ez a karantén butaság és kontraproduktív.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.18. 19:09:34

Ez a karantén butaság és kontraproduktív.

DangerousNazi 2014.03.18. 19:28:41

Érdekes, és igaz, amit írsz. Eleve ha abból indulunk ki, hogy a tiltott gyümölcs mindig édesebb...

Paraphone 2014.03.18. 20:08:26

"A baloldali értelmiség... (nek) ... érezhetően fogalma sincs arról, mi mozgat meg egy ekkora embertömeget."

Hogyne lenne, éppen erről szól az írás. Tudják ők nagyon jól, mi a probléma, ami táptalaja a jobboldalnak, hisz részben ők maguk alkották meg azt. És éppen emiatt nem is szabad nekik érdemben vitatkozni róla.

Buday András · http://polgarda.blog.hu 2014.03.18. 20:34:34

Én nagyon remélem, hogy Viktor CSAK Vonával fog leülni egy asztalhoz beszélgetni-vitázni.

Aztán toporzékolhat a többi komcsi bohóc.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.03.19. 09:03:52

@Buday András: Szerintem nem annyira bonyolult a helyzet. A politikában soha ne mond azt, hogy soha. Még megélhetjük azt is, hogy Vona egy asztalnál fog egyezkedni Gyurcsányal. Vagy valaki mással. Ha levesszük a mázt a programokról sok hasonlóságot fedezünk föl a mai baloldali programban amit a Jobbik is magáévá tett. És ez csak a kezdet. Ráadásul Orbán rendszere minden csak nem demokrácia. Igy lehet éppen ez segiti kialakulni az együttmüködést a két oldal között.

Albu 2014.03.19. 09:32:50

„befelé hajlik -- magatokat zárjátok be. További jó szórakozást odabenn!”

Ez jóó! : )

Az a baj, hogy ha a magát baloldalnak nevező csoport kinyírja magát a hazai közéletből:
1. egyrészt úgyis összejön 15%-uk,
2. lesz mire hivatkozni, hogy náciveszéély van,
3. még mindig lesz pénzük, hálózatuk a Spiegelen (svéd tv stb.) keresztül támadni.

De azért várom. Kellene már egy rendes szociáldemokrácia a marxista tőkepártok helyett.

emberbarát 2014.03.19. 10:11:47

A JOBBIK az egyetlen magyar párt a kínálatban.Ennek a pártnak születésénél Pongrácz Gergely bábáskodott,míg a narancsagyúaknál és a szociknál Soros(?)György zsidó pénzeszsák.Magyarországon min.70 éve zsidó hatalombitorlás van.A hatalombitorlók a magyarokból minimálbéres robotot és sárga mellényes közmunkást csináltak.Legfőbb ideje ennek véget vetni.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.19. 11:36:06

"Nem az a vitaképtelen, akinek "szélsőséges, vállalhatatlan" állításai vannak - hanem az, akinek nincs semmilyen állítása."

Ez a fideszre is igaz, amelynek állítása a Jobbikról, hogy "hőzöngők, ostobák, erről már rég tárgyalt a kormány, lerágott csont",stb

És persze ők is úgy kerülik az érdemi vitát, mint a leprást.

Egyedüli fegyverük hogy mindenütt ott a magyarzászló-erdő mögöttük, és a sok balekot jól meg lehet ezzel szivatni.

@Buday András: Vitya égne mint az olajos rongy. 2006-ban még a gyurcsány is szétalázta. Ha nincsenek ott mikrofonállvány-riporterek az előre megírt (és megválaszolt) kérdéseikkel, Viktor szétesik, meghal.

Ezen csak veszthetne ő meg a médiagépezet, amely őt felépítette, úgyhogy hacsak nincs valami Vona tarsolyában (nagyon remélem hogy van), akkor bizony nem lesz itt semmiféle vita.

Bölcsészmérnök (törölt) 2014.03.20. 08:49:33

Nagyszerű írás!
Totálisan kiüresedett a baloldal.
A hatalom akarásán kívül nincs semmi érdemi mondanivalójuk.
süti beállítások módosítása