A kilenc hónapos fiunkat pénteken bevittük egy fővárosi gyerekkórházba, hogy megvizsgálják, miért köhög napok óta egyre csúnyábban. A gyerekklinika a magyar átlaghoz képest egész jó állapotban van, a bent tartott gyerekek mellé az anyuka is befeküdhet éjszakára, a feleségem így is tett.

upside-down.png

Tavaly a nagyobbik lányunkkal egy hasonló kivizsgálás során egy másik, kevésbé jól felszerelt kórházban én virrasztottam "mellette", az idézőjel itt azért indokolt, mivel ágy híján ez a folyosói összetolt székeken való heverést jelentette. Az ember ilyenkor azért elnyom magában egy-két cifra káromkodást, amikor arra gondol, a befizetett adójából erre miért nem futja, de ennél fontosabb, hogy a gyerek megkapja az ellátást, amitől meggyógyulhat. És ez minden mást felülír. Jó esetben.

Sajnos nem minden gyerek ilyen szerencsés...

Például "Zolika", az említett osztályon rácsos ágyban fekvő, síró, szenvedő másfél éves forma cigány kisfiú. Zolika egyedül küzd lázgörcsével, a szüleit akkor látta utoljára, amikor pár napja behozták ide. Beszélni nem tud, néha a nővérek és a szobatársak szülei megsimogatják a fejét vagy szólnak neki pár kedves szót, de előbbieknek van jobb dolguk is, az utóbbiaknak meg ugye vannak saját gyerekeik.

Zolikának vannak rokonai, feltehetően nem is kevesen. Megcsinálták, megszülték, behozták ide. Nem tudni, hol lehetnek: dolgoznak, nézik otthon a Szulejmánt, esetleg valamilyen dizájnerdrogtól szétcsapva fetrengenek. De ez a szerencsétlen gyerek egész nap azt látja, hogy míg minden kisfiúval és kislánnyal foglalkozik valaki, neki egy üres ágy jutott felhúzott rácsokkal.

És a rácsokból hamar igaziak lesznek.

Mert Zolika, ez az elhanyagolt, ingerszegény, rideg környezetben felnőtt, frusztrált kisfiú, aki a valódi szeretet csak onnan ismeri, hogy mindig mástól irigyelte, egyszer megnő, és akkor majd erőszakkal fogja elvenni mindazt, amiről úgy érzi, hogy neki jár, amit soha nem kapott meg. Figyelmet, tekintélyt, kielégülést. Vagy ha már neki nem jött össze, gondoskodni fog róla, hogy más se élvezhesse.

Zolika nagy valószínűséggel soha nem lesz a magyar közösség értékes tagja, nem a többségi társadalom rasszizmusa, hanem saját szüleinek kegyetlensége miatt, akik a segélyért összehozták, de felnevelni már nincs kedvük, mert az bizony piszok nagy meló.

A két kisfiú, a miénk és az övék egy országban él, de két külön világban. És ha ez a kristálygömbvilág egyszer összetörik, mindannyian megvágjuk magunkat. Vagy egymást.

Bárcsak ne így lenne. De így lesz.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr578424070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2016.02.27. 19:30:19

Ja, és akkor ha ennek kapcsán felvetnénk a magyarországi középkori abortusz szabályok nagymértékű lazítását, akár térítésmentessé tételét, nyugati mintára a gyógyszeres fogamzásgátlás/magzatelhajtás térítésmentessé tételét, az iskolákban mondjuk óvszerautomaták felszerelését, a per főre és készpénzben járó családtámogatások eltörlését, akkor megint csak ki tiltakozna ellene?! :)

Egyébként valós probléma amiről kicsit gyomorforgató módon próbálsz írni, de pontosan ti álltok a probléma kezelésének az útjában a KDNP-s vallási fundamentalista elvtársaitokkal karöltve...

Zsolt Herrero Blacksmith 2016.02.27. 19:46:41

Sajnos maximálisan igazad van, nem az emigránsokkal kellene törődnie a ,,tisztelt" vezetőknek, hanem a magyar társadalom problémáival...
Mert a jövőt most játsszák az urak, hölgyek...

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2016.02.27. 20:34:35

Azon gondolkoztam, hogy mi lenne, ha ingyenessé tennék az abortuszt. Ezzel párhuzamosan pedig börtönbüntetéssel sújtanák a terhesség alatti drogozást, dohányzást, alkoholizálást. A vérvétellel való ellenőrzést kötelezővé tenném. Igaz ez költégekkel járhat, de bőven megtérülne, hogy kevesebbet kellene a beteg gyerekekre költeni.
De hát a törvényt sajnos nem én hozom.

bontottcsirke 2016.02.28. 08:45:08

@GNDL: A cigányok nem fognak sorban állni ezen lehetőségek előtt, ugyanis ők zsigerből szülnek. De, hogy ezt el kell magyaráznom neked arra utal, hogy 2 bitnél nem komolyabb az agyműködési rendszered.

Veridicus76 2016.02.28. 23:30:23

Dermesztő, hogy néhányan ebből a megrendítő pillanatkébpől azt szűrik le, hogy legalizálni kellene az emberölést. A magzatgyilkosság ugyanis emberölés. Aki elköveti, az gyilkos.

IdomitottFoka 2016.02.29. 14:30:00

@GNDL: És az említett dolgok mit segítenek Zolikán? Abortálni már nem lehet.

@Havas Jon: Az a kérdés is felmerült, hogy te megsimogattad-e Zolikát?

@Veridicus76: Nem mintha egyetértenék az abortusszal, de a problémakör nem egy új keletű civilizációs betegség, aminek kezelései hatásairól csak találgatni lehet. A tiltás nem működik, évezredes tapasztalat, egy komplett inkvizíció sem segített ezen. Ebből csak előre lehet lépni, és az igenis a felvilágosítás és fogamzásgátlás segítése lenne.

@bontottcsirke: A cigányok nem zsigerből szülnek, hanem a mélyszegények ebből a szempontból nem (sem) terveznek előre.

GNDL 2016.02.29. 16:34:16

@IdomitottFoka: „az említett dolgok mit segítenek Zolikán?”

Az már az akut probléma, én ennek a problémának a megelőzésének egyik formájáról írtam...

GNDL 2016.02.29. 16:35:13

@IdomitottFoka: „cigányok nem zsigerből szülnek”

Családi pótlékért...
süti beállítások módosítása