dieaktuntetes.jpg„A szívemhez legközelebb állónak éppen azt érzem, hogy az első diploma megszerzéséig legyen az oktatás ingyenes.”

 Orbán Viktor, 1998

Tegnap az egyetemistáknak lett tele a hócipőjük a kormány ötletszerű politizálásával. Szinte minden jobb érzésű felsőoktatási hallgató egyszerre szisszent fel, amikor meghallotta a kormány legújabb tervét, miszerint jövőre csupán 10 480-an vehetnének részt állami ösztöndíjas képzésben, ez 26 670-el kevesebb a 2012-es adatokhoz képest.

Abban talán mindenki egyetért, hogy a felsőoktatást meg kell reformálni, de semmiféleképen sem ilyen előkészítetlen, átgondolatlan és kapkodó módon. Azt a kormányszóvivői magyarázkodást pedig, hogy aki nem részesül állami ösztöndíjban, annak ott lesz a Diákhitel 2, amiből finanszírozhatja tandíját, inkább szóra sem méltatom. 

A rendszerváltás óta a tandíj bevezetésének gondolata időről időre visszatérő slágere az éppen regnáló kormányzatoknak. Volt, hogy bevezették, volt, hogy eltörölték, de volt olyan is, amikor népszavazhattunk róla, és természetesen tiltakozó diákmegmozdulások is mindig voltak.

Paradox módon a tandíj eltörlése érdekében az a Fidesz-KDNP kezdeményezett 2008-ban népszavazást, amely most épp a bevezetésére készül, persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy most nem tandíjnak nevezik azt, amit majd fizetni kell…

A tegnapi tüntetésről hiányoltam a Fidesz és a KDNP ifjúsági szervezeteit, a Fidelitast és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséget. Azért is különös a távol maradásuk és hallgatásuk, mert 2008-ban épp ők gyűjtötték a leglelkesebben az aláírásokat a tandíj bevezetése ellen. Mire ez a nagy pálfordulás tehát? Talán csak nem éppen aktuális politikai céljaikra használták fel a diákságot?

Persze az is jó kérdés, hogy a 2008-ban nyíltan a tandíj mellett kardoskodó szocialista párt politikusai mit kerestek a tegnapi tüntetésen? Hirtelen megvilágosodtak talán? Érdekes, hogy bő 4 évvel ezelőtt még nem viselték ennyire szívükön az ifjúság jövőjét. Azt is érdemes lenne megkérdezni, hogy az MSZP ifjúsági gittegylete, a Societas tagjai éppen merre kalandoztak 2008-ban a tandíjellenes tüntetések alatt? Mert nem nagyon láttuk őket akkor. Mindenesetre tegnap meglepő módon ők is előkerültek valahonnan, és gyorsan a diákok mellé álltak. Volt sajtótájékoztató az ELTE lágymányosi kampuszán, transzparens és minden egyéb, ami kell. Szigorúan a diákok érdekében, és nem politikai célokból, ugye…

Természetesen a politikai szerencselovagok tegnap is szép számmal megjelentek a demonstráción. Szerencsére Gyurcsány Ferencnek nem volt képe elmenni, de pártja ifjúsági tagozata, a nap szuperlúzere címet gyorsan elnyerő Szarvas Koppány Bendegúz  vezetésével képviseltette magát. A látszólag független, valójában LMP-s kötődésű Hallgatói Hálózat pedig gyorsan a megmozdulások élére állt. Miután a vezetés azonban kicsúszott a kezükből, gyorsan igyekeztek hangsúlyozni, hogy nem vállalnak felelősséget azokért az eseményekért, amelyek az ELTE Lágymányosi kampuszán tartott fórum után, a rendezvényen kívül történnek. Ez a „sikerre és megjelenésekre szükségünk van, de felelősséget nem vállalunk semmiért; ha baj van, pedig maximum rákenjük a HÖOK-ra” taktika. Az pedig majd csak a jövőben derülhet ki, hogy a tegnap megjelent jobbikos politikusok valóban hűek maradnak-e ígéretükhöz, és akkor tiltakozni fognak, ha ne adj’ Isten a pártjuk akarná bevezetni a tandíjat… Ennek szerencsére persze semmi jele, a radikálisok több nyilatkozatban is elítélték a hallgatók megsarcolását – ezen kívül azonban más érdemi megmozdulást nem láthattunk tőlük. Márpedig ifjúságpolitikát MTI-közleményekkel, a Parlament jó meleg kupolája alól nem lehet csinálni. A számtalan idő-és erőpazarló 50 fős „alkotmányozó nemzetgyűlés”, és ellen-ellentüntetés után itt lenne az alkalom, hogy értelmes és fontos cél mentén vigyenek utcára valóban komoly fiatal tömegeket. Az egyetemisták dühösek – és jogosan azok. Ha a nemzeti oldalról nem állnak az élükre, ha majd csinálnak nekik ’68-as diáklázadást a libsik. Attól meg a Jóisten mentsen meg minket!

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a tandíj bevezetése ellen valójában nem a jelenlegi egyetemi- és főiskolai hallgatóknak kellene tiltakozniuk, őket ugyanis már nem érintik a keretszám-csökkentések. Kíváncsi vagyok, mennyi jelenlegi középiskolás fog felkászálódni a számítógép elöl és kimenni az utcára, és arra is, hogy hány szülő képviselteti majd magát az elkövetkező napok demonstrációin. Valójában az ő sorsukról van szó, minket ez már nem érint, ennek ellenére ott leszünk, ahogy a korábbi években is ott voltunk, mert ezt diktálja az igazságérzetünk.

Jurenkó Ferenc

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr874959800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2012.12.11. 14:42:31

"mennyi jelenlegi középiskolás fog felkászálódni a számítógép elöl és kimenni az utcára, és arra is, hogy hány szülő képviselteti majd magát az elkövetkező napok demonstrációin" - Könnyen megjósolható: 0. Mivel az emberek itthon kb. ennyire képesek előre gondolkodni.

"majd csinálnak nekik ’68-as diáklázadást a libsik" - Fognak is. Sajnos a Jobbik nem fog tudni tevékenyen a fiatalság élére állni. Az egyetemeken pont, hogy sikk őket utálni, még akkor is, ha a felsőoktatási hallgatók egy része a szavazófülke magányában rájuk voksolna/voksolt/fog voksolni.

Most HH-snak lenni menő, most ők folynak a csapból is, nem mellesleg a tanárok zöme is mellettük van. Hiszen ők az egy akolból valók, a felvilágosult, európér ifjúság, akik majd elkergetik a Zorbánt, meg a nyilasokat...

A Jobbikot senki sem meri fölvállalni, mert ha vége ennek a bohóckodásnak, akkor a tanári szigor bizony majd lesújt a "fasisztákra". Nem úgy a tegnap "nácikhazázó" alteros véglényekre és elvbarátaikra, akik most Kón Banditának képzelhetik magukat.
süti beállítások módosítása