laszlo_robert.jpgIsten óvja attól Magyarországot, hogy határon túli voksok átfordítsanak egy választási eredményt” – borzolta a kedélyeket az ATV-ben egy politikai elemző. Kinek van félnivalója a külhoni voksoktól?

Megvallom töredelmes őszinteséggel, hogy ATV-t csak szakmai ártalomból nézek, és a családi kandalló meghitt tüze mellett ritkán hódolok a mentális környezetszennyezés e perverz változatának. Így eshetett meg, hogy csak egy kis csúszással jutott el hozzám eme gyöngyszem: a Hírórában a határon túli magyarok szavazati jogának „várható hatásairól” beszélgetett Fodor Csaba és László Róbert, előbbi a Nézőpont Intézet (jobb), utóbbi a Political Capital (bal) elemzője.

És ezzel a rövid kis videóval számomra egyértelművé is vált, hogy Németh Sanyi bácsi házi tévéje hivatalosan is megkezdte a 2014-es kampányt, már ami a Magyarországon kívüli részeket illeti. A 23 millió románozás ezúttal elmaradt, hiszen az Agitprop is lépést tart a korral, nem lehet már olyan nyersen, olyan provokatívan. Inkább sunyiba’, olyan szakértősen, olyan átévésen…

„Várható hatásai”… Mintha a fukusimai atomerőműből szivárgó radioaktív hulladék fenyegetne minket, vagy egy veszélyes vakbélműtét, ami bármikor perforálhat. Már a téma elővezetése is alattomos, azt sugallja: itt bizony jó lesz vigyázni, ébernek lenni, mert Orbán romániai martalócai egyre csak gyűlnek, mint Szauron serege, és bármikor lerohanhatják a jogállamunkat (ami ugye két és fél éve nagy szenvedések közepette kimúlt).

László Róberttől rögtön az elején megtudjuk, hogy a magyarországi választás az erdélyi magyarok többséget „egyáltalán nem érdekli”. Ez a hatalmas „többség” alig több mint a fele, 46 százalék biztosra mondja, hogy elmegy szavazni. Felmerül a kérdés, hogy egy politikai elemző miért beszél szándékosan hülyeséget, hogy az erdélyi magyarokat „egyáltalán nem érdekli”, amikor egy mondattal később maga állítja, hogy a felét nagyon is érdekli. (Az általános politikai apátia miatt tavaly ősszel itt, Magyarországon 40 százalék mondta, hogy biztosan elmenne szavazni.) Mi persze jól tudjuk a választ, azért, hogy sulykolják az emberekbe: ez az egész úgy, ahogy van felesleges és értelmetlen, a kutyát sem érdekli, a határon túliak sem kérték.

A bagatellizálás után jön a lényeg: a félelemkeltés. Jelenleg 56 ezer olyan erdélyi magyar van, aki rendelkezik a szavazati joghoz szükséges állampolgársággal, és szándékában is áll szavazni. Bár a szakértők döntő többsége 2014-re kb százezer erdélyi magyar vokssal számol, ez nem akadályozza meg László Róbertet abban, hogy megkongassa a vészharangot.

Szerinte Erdélyből 2-300 ezer magyar voks is befuthat, de ez még csak Románia, „Sidney-től Buenos Airesig több millió állampolgár is élhet szavazati jogával”! Több millió, tetszik érteni? És a mindig csinos Mészáros Antónia műsorvezető nem szól közbe, hogy „Khm, elnézést László úr, 2014-ig összesen nem lesz ennyi külhoni magyar állampolgár”, hanem helyette alákérdez annak rendje és módja szerint: „Nem lenne abból belföldön óriási feszültség, ha úgy éreznék az emberek, hogy olyanok döntik el a sorsukat, akik a döntésnek a következményét nem is fogják viselni?”

Az atombomba. Nem itt él, minek szavaz?

A nézőpontos srác próbál magyarázkodni, hogy nem fogja megterhelni a szociális kasszát meg a nyugdíjrendszert, és a többi... De a lényeg nem ez. Arról senki sem beszél. Nem az számít ugyanis, hogy ki mennyi adót fizet, meg hogy kinek hol van bejelentett lakcíme. A kulcskérdés, hogy milyen kormány van Budapesten, és ez nem csak a hódmezővásárhelyieket, hanem a marosvásárhelyieket, nemcsak az Újszászon, hanem a Beregszászon élőket, nemcsak Dél-, hanem Észak-Komáromot, és nem csupán Nagykanizsa, hanem Magyarkanizsa lakosait is érinti. Nem egyforma mértékben igaz, de hát a beleszólás mértéke sem egyforma. A 199 mandátumból egy-két mandátumról döntenek ők, és Gyurcsány Ferenc a megmondhatója, hogy nekik sem mindegy. Nagyon nem.

És persze most lehet azzal jönni, hogy mi van, ha azon az egy szavazaton múlik, de ilyen alapon bármilyen társadalmi csoportot pellengérre lehetne állítani. Hányszor döntötték el a választásokat a fővárosiak? A nyugdíjasok? A cigányok? A közalkalmazottak? A barna, rövid hajú állampolgárok? Nincs értelme kiragadni senkit, mert – tetszik vagy sem – együtt vagyunk egy nemzet részei, nekünk ez jutott és így jutott, együtt kell boldogulnunk, együtt kell tovább törnünk az utat előre. És ha nem hallgatunk a László Róbertekre, sikerülni is fog.

Még akkor is, ha ebben egyesek, mint például a Political Capital említett elemzője „nagyon súlyos nemzetpolitikai kockázatot” lát. Ő ugyanis az utolsó szó jogán a műsorban ezzel búcsúzott: „Isten óvja attól Magyarországot, hogy határon túli voksok átfordítsanak egy választási eredményt”.

Mi pedig innen, a Jobbegyenes kicsiny szerkesztőségéből azt üzenjük neked Robi, hogy mi már nagyon várjuk azt a napot, amikor az elszakított magyarság lélekszámban annyira megerősödik, hogy képes lesz ilyen „átfordításra”. De te ennek nem biztos, hogy annyira örülni fogsz.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr975006746

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.10. 12:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejföl von Danone 2013.01.08. 20:15:06

Teljesen egyetértek a cikk lényegével kivéve ezt:
"... és nem csupán Nagykanizsa, hanem Magyarkanizsa lakosait is érinti. Nem egyforma mértékben igaz, de hát a beleszólás mértéke sem egyforma."
Mivel külföldön élnek, ezért pl külföldre fizetnek adót, külföldi jog alapján ítélik el őket bűnösségük esetén, stb. de emellett Magyarországra ugyanúgy fejenként egy szavazatot adnak le(!) mint az aki Magyarországon él, ide fizeti az adót, itt ítélik el stb.
Nem az a kérdés hányan szavaznak külföldről, hanem hogy annyit ér-e egy külföldi szavazata, mint egy belföldié.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.08. 21:19:02

Azért itt érdemes észrevenni a nagy fehér elefántot, amiről elég kevesen beszélnek.

Arról van szó, hogy a frissen állampolgárokká lett külhoni magyarok 80%-a a fideszre fog szavazni. egyszerűen azért, mert csak.

Mert a fidesz adta meg nekik a polgár- és szavazójogot.
lényegtelen hogy a jobbik is megszavazta, mivel a külhoni magyarok gondolkodásvilágában csakis az a lényeg, hogy a jóságos kormányzó úr maga személyesen nyomorbán bolseviktor adta oda nekik a szavazójogot. Eddig kb 370 ezer szavazóról van szó, akinek ha csak a fele megy el szavazni (és abból 80% a fideszre) kb 130 ezer szavazat simán összejön pluszban nekik.

foglaljuk össze!

1) a választási rendszer az egyéni körzetek szerepének aránytalanná növelésével a KÉTPÓLUSÚ rendszernek kedvez

Mivel a hagyományos magyar politikai felosztás másik része, az mszp él és virul, kb 6-7%-kal erősebb a teljes népesség körében mint a jobbik, az egyéni győzelemnél pedig a vesztes szavazatai a győztes szavazataival (az első és második helyezett közti különbség) együtt kerülnek beszámításra

2) valamint a határontúliak listára leadott szavazatai azt jelentik, hogy a Jobbiknak lesz kb 18-20, legföljebb 25 képviselője a 2014-es parlamentben.

2010-ben ugye volt 855 ezer szavazónk ez mostanra, legyünk optimisták, felcsúszott kb 900 ezerre.

a szociknak 1 millió (990 ezer) szavazójuk volt, de azóta tovább erősödtek.

tehát nagyon úgy néz ki, hogy a fidesz-mszp duopólium, jin-jang fog tovább öröklődni 2014-ben is, egy valószínű fideszgyőzelemmel súlyosbítva.

érdekesek lesznek a kampányban feltűnő, jobbiknak szegezett agitációs propaganda-elemek is.

Már most tudom őket, ha megengeditek le is írom. Ha ismertek valakit a Jobbik kommunikációs részlegből, kérlek állítsátok rá, hogy ezt megfelelően ki lehessen védeni.

Tehát, agitációs, irracionális propaganda lesz, a következő valószínű témákkal (az érthetőség kedvééért nagybetűvel írom):

-HA A JOBBIK HATALOMRA KERÜL, KÉT HÉTEN BELÜL ÁLLAMCSŐD

-A JOBBIK AMATŐRÖK/ HÜLYEGYEREKEK/ BALFASZOK GYÜLEKEZETE

A JOBBIK IS CSAK POFÁZNI TUD, SEMMI KONKRÉT MEGOLDÁSI JAVASLATA NINCS

aki a Jobbikra szavaz, egy szoros eredmény (lásd 2002) esetén a szocik javára billentheti a mérleget, tehát AKI A JOBBIKRA SZAVAZ, A SZOCIKAT SEGÍTI HATALOMRA

Ezek lesznek a valódi támadási felületek.

Jellemzőik: érzelmi alapú, irracionális, tehát észérvekkel roppant nehéz vagy lehetetlen legyőzni őket.

Kivéve akkor, ha egy "kiskáté" (kérdezz-felelek) formában már most adresszáljátok ezeket a kérdéseket, tételesen megcáfolva az összeset, néhol akár a gúny vagy irónia fegyverét is alkalmazva.

A legelső kérdést (hatalom..két hét.. államcsőd) már most is használják jobbikos politikusok szívatására, és ahogy én láttam, némi elterelésen kívül szegény alany (legutóbb a Mirkóczkival játszották ezt el) gyakorlatilag nem tudta a "rettegést" (mi van ha tényleg államcsőd) fölszámolni. Nem volt megfelelő ellenszere. Nem volt rá fölkészülve.

A másik jelentős probléma: a Jobbiknak hiányzik egy KORRUPCIÓELLENES, és egy GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ (életszínvonal-emelő, mindenki kapjon több fizetést stb) programja.

Az a kurva nagy baj, hogy jobbik is folyamatosan botránypolitizál ( "a kormány legújabb döntésével x embert fog nyomorba dönteni", jellegű üzenetek), mindig a negatív mondanivalót hangsúlyozza ki. a Hazai Pálya ennek pregnáns példája.

Pozitív mondanivaló gyakorlatilag teljesen hiányzik.

Ha nem mondjuk meg az embereknek hogy mitől vagyunk mi jobbak, mitől hozunk reményt az életükbe, akkor mitől várjuk, hogy ránk szavazzanak?

Ma, Magyarországon, az emberek 80%-a jobbról-balról egyetért, hogy az elkövetkező 5 évben itt csak minden ROSSZABB lesz.

Aztán csodálkozunk a kivándorláson, csodálkozunk hogy nem születik gyerek, csodálkozunk az alkoholizmuson meg az öngyilkosságok számán. Nem értjük. Csóváljuk, ingatjuk a fejünket.

Ahelyett hogy rájönnénk, hogy pontosan ott tehetnénk valamit, hogy reményt hozunk ezen embercsoportok életébe azzal, hogyha a jobbik hatalomra kerül, akkor fölszámolja a KORRUPCIÓT, beindítja a GAZDASÁGOT, és fölszámolja a BŰNÖZÉST.

Az utolsó témához (bűnözés) nincs hozzáfűznivalóm, azt tisztességesen csinálják. Érpataki modell, stb.

DE az első kettőbe semmi de semmi pozitív mondanivalót nem látok megjelenni. A gzadaság terén van ez a "segítsük a kistérségeket, segítsük a vidéket", de ez önmagában lószar. feldolgozóipar, szerszámgép-ipar, növényiolaj-ipar, cukoripar, csak néhány, amit vagy semmiből kell újra fölépíteni, vagy pedig az első nagyobb válság idején, amikor a kínai fokhagymát nem éri majd meg behozni, éhendöglünk, meg visszacsúszunk középkorba.

ja igen nagyon fontos dolog: REPRIVATIZÁCIÓ. Hogyan: nagyon egyszerű: a törvénytelen (privatizációs, meg egyébként bármilyen) szerződések esetén NINCS elévülési idő! Ami megmaradt a privatizált vagyonból, akármennyi is, az nettó nyereség.

Ezeket a témákat már régóta hirdetni kéne, csöpögtetni az emberek fülébe.

Na, mit szóltok? (már megszoktam hogy annyira igazam van, hogy senki soha nem szól hozzá amit írtam :( )

Minden egyes nap balfaszkodó várakozással egy újabb kicsi esélyét szalasztjuk el annak, hogy 2014-ben a lehető legjobb pozícióból induljunk neki választásnak.

a kampányban pedig úgyis mindenki teli szájjal ordít, a pozitív mondanivaló nagyjából elvész. Azt békeidőben kell finoman hirdetni. Amely békeidőből pár hónap és kifutunk.

Dzsentrisvihák 2013.01.08. 21:54:11

@Tejföl von Danone:

Technikailag nem ér annyit, mert ők pl. csak pártlistákra fognak tudni szavazni, egyéni jelöltekre nem.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.09. 01:02:35

Pár dolog ami most jutott eszembe:

Már réges-régóta 2010 óta azt kellet volna csinálnunk, hogy a suttogó propaganda eszközével elhíreszteljük mindenhol, hogy "A Jobbik nem csak pofázik... a Jobbik megbízható megoldás".

PUSZTÁN ENNYI. Senkit se kell meggyőzni semmiről, pusztán ennyit kell(ett volna) elmondani. És ezzel kilőttük volna az általam említett 3. (és kisebb részben a 2.)támadási pontot.

Aztán. Folyamatosan a POZITÍV MONDANIVALÓT hangsúlyozni. Kb. ilyen szlogenekkel: "Erő, hatalom, egy boldogabb országért."

Konkrét programpontokkal megmutatni, hogyan lehet gazdasági válság idején is fejlesztéseket végrehajtani (óriási közmunka-programokkal -fakivágás, erdősítés, parkosítás csatornázás, útépítés stb).

ehhez kapcsolódva, amint a részletek kiderülnénk, automatikusan felszínre jönne, hogy amit a nyomorbán- kormány csinál, az mennyire szánalmas és jelentéktelen ahhoz, amit mi szeretnénk.

2012-ben 63 milliárd ment közmunkákra. A mi táblázatunkban alaphangon 10x annyi kéne.

Az a baj, hogy képtelenek vagyunk röviden, velősen, érthetően, 4-5 pontban egy pozitív gazdasági alternatívát kínálni. Úgy hogy mindenki megértse.

A belénk ivódott VESZTES magatartásformák:
-"jajj ha felszínre hozzuk elképzeléseinket, ellopja a vetélytárs párt"

-"amint felszínre hoznánk, a hiénák nekitámadnának és darabokra szednék, és az emberek nem fogadnák be"

ami az elsőt illeti: A pártok nem most jöttek le a marsról. mindegyiknek van egy gazdasági programja, amit a párton belül egy adott érdekcsoport képvisel. tehát nem lopják el mi programunkat, mert van nekik sajátjuk. Ha mégis megteszik, de csak névleg és nem hajtják végre, akkor 4 évig lehet őket támadni, hogy mekkora aljas szemét hazug férgek, akik ellopták a programunkat, de csak azért hogy szavazókat szerezzenek.

ami a másodikat illet: az embereknek REMÉNY kell. mindenekfölött, mindenáron. Amint egy konkrét programmal alátámasztva nyújtjuk a reményt, akárhány "talking head" sem tudja azt bemocskolni. Az ilyen részletekbe menő dolgokat amúgy is jellemzően elhallgatják.

De mi ennek ellenére, egy utolsó vesztes szakadt csövesként szórjuk a negatívumokat a fideszre, és őrizzük "féltett kincsként" a programunkat.

És itt NEM az abaj, hogy rámutatunk, hogy a fidesz hány embert tesz tönkre.

Az baj, hogy minden egyes alkalommal elmulasztjuk a Jobbik könnyű, érthető, megjegyezhető 4-5 pontos gazdasági (oktatási-, politikai- stb) tervét bemutatni!!!

Csak a negatívum megy, a pozitív kiút, pozitív jövőkép elmarad.

Mi a pozitív jövőkép: Erre a kérdésre adott válasz: "a Jobbik milyen Magyarországot szeretne? Milyen Magyarországon szeretnénk élni?"

Basszátokmeg, erről kéne cikket írni. Nem pedig abban bízni, hogy "spin-doctorok" kitalálják. Nem fogják kitalálni. Múltkorra is csak annyit sikerült kiizzadni, hogy "A nép nevében", ha még emlékszünk (2010-es kampány). "Mars, mars vperod,rabócsij narod."
(oroszul nem tudóknak: vperod =előre rabócsij = dolgozó, narod=nép)
www.youtube.com/watch?v=yV2XYqzJrmI

azért ennél többre kéne törni színvonalban. (mondjuk "nép" helyett alapból "nemzet", de még így is kibaszottul halovány.)

Szóval: milyen országban szeretnénk élni? Pozitív értelemben!

pierre bayle 2013.01.10. 15:22:45

Ez az interjú lehet szar, de ettől még mi a faszomért kellene, hogy az erdélyi vagy ausztráliai magyarság (riszpekt) szavazzon a magyarországi választásokon? Fizet adót? Elviseli Matolcsyt vagy Hoffmann Rózsát? Érinti a szabadon választott kormány szociális ámokfutása? Az ő pénzét lopja el Simicska? Há nem? Há de.

S.F. · http://tinyurl.com/6o2cb3a 2013.01.10. 16:05:08

Hillerhavernál, vagy tetszőleges "orthodox" neolibó szocinál még Hoffman és Matolcsy is JOBB. :)

Egyébként a ggúnyhatáron túliak Fidesz és Jobbik szavazók, igen, hangsúlyosan az utóbbi. Azért ágálnak a szavazati joguk ellen a libsik. Ennyire egyszerű. :3

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2013.01.15. 12:33:50

Jó. A cikkíró kicsit felizgatta magát. Miért hiszik egyesek, hogy a határontúli magyarság a Fideszre fog szavazni?

Ez már Sárközynek sem jött össze. A parlamenti választáson nagyot bukott. Ahogy a Fidesz támogatottjai is Erdély szerte. :)

Dzsentrisvihák 2013.01.15. 13:10:51

@A.E.:
Hát, már csak logikai alapon is, hiszen tőlük kaptak állampolgárságot és szavazati jogot. Ha érzelmi oldalról közelítjük a kérdést, valószínűleg úgy is ők lesznek a nyerők, hiszen még itthon is sokak szemében ők a nemzeti erő, ez pedig kint is sokat számít.

Azt nem tudom, hogy tényleg lesz-e olyan őrült, aki az MSZP-re, az E14-re, vagy az LMP-re adja majd a voksát. Ha igen, nem fogok meglepődni, de végtelenül el leszek tőle keseredve.

A Jobbik pedig szerintem "fekete ló" a határon túliak körében. Ráadásul a vezető magyar politikusok, főleg Erdélyben és a Délvidéken, mindent megtesznek, hogy lehetőleg senki ne szavazzon a pártra. Szóval velük kapcsolatban szerintem a választások lezárultáig releváns előrejelzést/eredményt nem fogunk kapni.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2013.01.15. 13:26:12

A kérdés valóban nem teljesen volt költői. De EGYÁLTALÁN nem biztos, hogy a Fidesz (hosszútávon is majd mindig) besöpri a határontúli szavazatokat. Lehet most 2014-ben igen, de ezt sem 100%-ban.
Akár örömhír, akár nem de pl. az erdélyi magyarok is szuverén emberek. Sőt: ahogy a határon inneniek lehetséges, hogy allergiásak rá, ha messziről jött emberek akarják megmondani nekik, mi a jó. Egyre sűrűbben hajtják el a fideszt.
Nyilván alacsony lesz a részvétel körükben, hiszen még a saját választásukra sem mennek el, de a riportalanynak is igaza van: valóban akár ronthatná a viszony magyar és magyar között, ha a határontúliak eldöntenének egy választást. Aki ezt nem éri fel ésszel, az nem érti a káp-szavazás dilemmáját sem és, hogy miért volt merénylet a nemzet ellen egy amúgy helyes törekvés népszavazásra bocsátása, ami nálunk magától értetődően bukásra volt ítélve.

Dzsentrisvihák 2013.01.15. 14:44:37

@A.E.:

Hát, 100%-ban nyilván nem.

Senki sem mondta, hogy nem így van, bár az tény, hogy a nagy szuverenitásban nem ártana legalább nekik ésszerűen gondolkodni, pláne az ő megmaradásukat is szolgáló ügyek kapcsán. Tehát pl. nagyon káros lenne egy olyan mentalitás elterjedése, hogy "mi, szuverén határon túliak nem kérünk a Fideszből, de mivel ezek állandóan itt izélnek, akkor az MSZP-re szavazunk". Talán könnyű belátni, hogy ez miért lenne gáz...

Kevés realitását látom, hogy a határon túliak valaha is ténylegesen választási kimenetelt eldöntő szerepbe kerüljenek, de még ha így is lenne, én személy szerint nem bánnám. Egy nép, egy nemzet vagyunk, egyik magyarnak sem mindegy, bárhol éljen is, hogy mi történik itthon, ki vezeti az országot. Ezért számomra nem ördögtől való, hogy erről együtt döntsünk. Tehát maga az elv szerintem teljesen rendben van, a végeredménytől függetlenül. A végeredmény viszont már más kérdés...

Sajnos a magyar választók politikailag a legkevésbé tudatos, legmanipulálhatóbb, legtájékozatlanabb, leghiszékenyebb, legrövidlátóbb birkanyáj, akiket valaha láttam. Változtatni igazából ezen kellene, különben nem kell száz év, és mind egy szálig kiveszünk a Kárpát-medencéből.

Dzsentrisvihák 2013.01.15. 17:28:38

@A.E.:

Hát, nagy meglepetés nincs a dologban, az RMDSZ szekusai mindig is kéz a kézben jártak a szocikkal. A kérdés az, hogy mennyire jön majd be a blöff.

S.F. · http://tinyurl.com/6o2cb3a 2013.01.17. 15:18:38

Nem valószínű hogy kettős állampolgárként szoci szavazók lesznek azok sem, akik a "kisebbik rossz" egyébként hamis elve alapján rmdsz szavazók. De ott is tudják, hogy a ballib időszakban kormányszinten hogyan álltak hozzá a gúnyhatáron túli magyarok ügyéhez. :D

szentkoronaradio.com/elszakitva/2013_01_16_kifutyultek-mesterhazyt-kolozsvarott

Dzsentrisvihák 2013.01.17. 18:14:51

@S.F.:

Hát, én tényleg teljes szívemből szeretnék hinni ebben, de csak ült ott száz ember tapsikolni szarházinak, szóval továbbra is inkább óvatos reményekkel közelítenék a kérdéshez...

Mellesleg minden tiszteletem az EMI-s és HVIM-es bajtársaké, remek példát mutattak politikai, nemzeti tudatosságból.
süti beállítások módosítása