szegyen_02.jpegLassan lecsengeni látszik az állítólagos hökös listák keltette botrány. A ballib sajtó persze igyekszik az utolsó csepp nácizást is kifacsarni az ügyből, egymást érik a gonosz összeesküvő  hökfasisztákról szóló, szigorúan kizárólag "nevüket vállalni nem merő" elnyomott hallgatók véleménye alapján összeollózott cikkek. Persze, azt már szegény Pelikán elvtárs is megtapasztalhatta, hogy a hazai haladó baloldal szemében a "komoly névtelen feljelentések, géppel írva" automatikusan bizonyító erejűnek számítanak. A sajtóból megtudhattuk, mennyire fel vannak háborodva az emberi jogok védői, az egyetem vezetése, a "mértékadó" oktatók és persze az érintett hallgatók (utóbbiak joggal). Olvasónk írásából az derül ki, hogyan élték meg az elmúlt heteket azok, akiket most kórusban gyaláz és köpköd a fél ország (élen a Fidesz főprolijával, Szanyi elvtárs narancs-alteregójával, Deutsch Tamással). Ám megkérdezni valahogy mindenki elfelejtette őket: az ELTE BTK hökösei.

 

Az első napok nemtelen rágalmait megpróbáltam mindvégig optimistán figyelni és azt gondoltam majd minden megoldódik és visszatér a régi kerékvágásba. Az oktatás és a tanulás egyaránt. Egy dologra nem számítottam: arra, hogy elveszik – még ha csak időlegesen is – tőlem azt a helyet, ahol megtaláltam önmagam és végre azt csinálhattam, amit szeretek.

Emberekkel foglalkozhatok, megoszthatom az ötleteimet, gondolataimat és nem kell szerepeket játszanom ahhoz, hogy figyeljenek rám és jól érezzem magam a bőrömben.A múlt hét kedden kirobbant listabotrányt is úgy fogadtam, hogy nekünk ehhez semmi közünk és különben is: azokról az emberekről, akiket ismerek a „régiek" közül, nem tudom elképzelni, hogy ilyen felháborító és undorító dolgot csináljanak. A média azonban - elvtelenül és emberség nélkül - kihasznált minden eszközt ahhoz, hogy az ország legnagyobb és legeredményesebb egyetemét, az ELTE-t és az ELTE BTK hallgatói önkormányzatát minél rosszabb színben tüntesse fel. Úgy kezelik az egész ügyet, mintha ahhoz a jelenlegi elnökségnek, bizottsági tagoknak, hökösöknek bármi köze lenne. Nem tudom, ezt mégis hogy gondolják, hiszen, ha megnézik, akkor láthatják, hogy a legtöbbünk 2010-ben vagy 2011-ben kezdte meg az egyetemet. De az alapos utánajárás nem az erősségük, ezt az utóbbi napokban nem egyszer bebizonyították.

A Gólyatáborról leírt hazugságok egyszerűen érthetetlenek számomra. Voltam két Gólyatáborban is, nem itattak le, nem kellett szélsőjobboldali indulókra menetelnem. Ebbe a táborba nem véletlenül jelentkeznek több mint 600-an. Itt a gólyák megismerhetik szaktársaik egy részét, barátokat szerezhetnek és tájékozottabban indulnak neki az egyetemi éveknek. Itt ismerhetjük meg elsőként a saját szakunk által támasztott követelményeket, amelyeket a Szakos Hallgatói Érdekképviselet (SzHÉK) tagjai mutatnak be néhány vicces történettel fűszerezve. Este természetesen nincs 8 órakor lámpaoltás és szigorú folyosó-ügyelet, de nem is kell teljesen elvadult bulikra gondolni. A Gólyatábor minden résztvevő számára felejthetetlen élmény, amit szintén a HÖK-nek köszönhetünk.

A jelenleg felfüggesztett BTK Hallgatói Önkormányzatában tevékenykedő SzHÉK-esek – köztük én is - önkéntesen végzik munkájukat és napjában e-mailek tucatjaira válaszolnak - ha kell még éjszaka is-, hogy megnyugtassák és legjobb tudásuk szerint segítsenek az aggódó hallgatóknak, akik bizalommal fordulnak hozzájuk. Remélem ez nem fog megváltozni, bár vannak kétségeim. Ugyanis nem a mélyen tisztelt újságíróknak kell elviselnie azt a megaláztatást, hogy az addig kedves ismerősnek tartott szaktársai közül néhányan undorral fordulnak el tőle. Azonban bármilyen nehéz is lesz, küzdeni fogunk azért, hogy megmutassuk: mi igenis a hallgatókért dolgozunk.

Az elmúlt héten több napilap online felületén olvashattunk arról, hogy a Gólyatáborokban választják ki a HÖK utánpótlást. Nos, amikor én voltam gólya 2011-ben engem senki nem keresett meg azzal, hogy: "Hé, nem akarsz HÖK-ös lenni, mert akkor el tudjuk intézni!"  Az őrsvezetőim mondták hogy van egy úgynevezett Bologna- albizottság, ahol betekintést nyerhetünk a Hallgatói Önkormányzat működésébe. Senkinek nem mondták, hogy gyere, mert Te jó leszel, mindenki a saját maga elhatározásából, szabadidejében ment el ezekre – az egyébként este 6-kor kezdődő - a képzésekre. Itt minden héten megismerhettük 1-1 bizottság munkáját, ennek a keretében a választási rendszert is, ami igenis átlátható és demokratikus, csak a szövegértés néhány embernek nem erőssége. A képzés végén nem volt kötelező indulni az alapszakos hallgatói érdekképviselő választáson, de az én szakomon egy nagyon lelkes hatfős társaság jött össze, akikkel együtt a kampányra készített plakátot saját keretből fedeztük, majd a végén bekerültünk az Intézeti Képviseletbe.

Jó érzés volt bekerülni egy olyan csapatba, amelyen már az elején látszott, hogy jól és összehangoltan fog működni. Mindenkinek megvan a maga feladata, amit lelkesen végez; ha elakad, akkor az IK elnök és a Bizottságok is segítik a munkáját. Még egyszer kihangsúlyoznám, hogy mindezt ingyen csináljuk és nem is várunk el érte semmit.

Mikor ezeket a sorokat írom, folyamatosan azon gondolkodom, hogy miért minket kell felelőssé tenni egy közel 4 évvel ezelőtti ügyért, amit még be sem bizonyítottak, de mindenki bűnösnek tartja azokat az embereket, akik nem is tehetnek az egészről. Minket kell büntetni, felfüggeszteni, megalázni. Nekünk kell lenyelnünk azokat a sértő és már-már undorító jelzőket, amiket politikusok, cikkírók, kommentelők aggatnak ránk, anélkül, hogy akárcsak 1 napi munkánkat látták volna. Nem tudom, hogy mit gondolnak, hogy ezt megengedik maguknak. Tudom, hogy kell a szenzáció, de ilyen áron is?! Megaláznak, lelkileg megtörnek ártatlan embereket, akik február 20-ig lelkesen, becsületesen (!), szívvel-lélekkel végezték munkájukat. Nem mutogatok egyik oldalra sem, de azért az elgondolkodtat, hogy ezeknek az embereknek egyáltalán nincs szívük? Ha az ő gyermekeik lennének itt, akkor is ilyen nagy lelkesedéssel írnák a gennytől fröcsögő cikkeiket? Igen, nemcsak minket tört meg ez az egész ügy, hanem a szüleinket is, akiknek át kell élni azt, hogy a gyermekeik nyílt lejárató-kampány kereszttüzében vannak, ártatlanul.

Végezetül szeretném megnyugtatni Deutsch Tamás urat, aki a múlt hét elején egy rendkívül kulturált és polgári twitter bejegyzésében nyilvánított véleményt a HÖK-ösökről, hogy az annyira hiányolt pofonokat jómagam még évekkel ezelőtt megkaptam és tanultam is belőlük. Azonban úgy néz ki Ő nem kapta meg ezeket és ezért képes ilyen ocsmányságokat írni ismeretlen emberekről.

Szűcs Annamária

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr935122169

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy székletminta vallomása 2013.03.08. 18:26:01

Voltam két Gólyatáborban is, nem itattak le, nem kellett szélsőjobboldali indulókra menetelnem.

Trackback: Behívót kaptak a Békemenet-aktivisták 2013.03.08. 15:39:36

Szaros lett a Békemenet molinója: önkénteseket toboroz Facebookon a Fidesz-székház védelmére Bencsik András. "Siess Andrásnak Sürgős" - SAS-behívó Fidesz-módra. Ő maga sajnos nem ért rá, hogy életével és vérével védje meg a fülkeforradalmat. A mozgósí...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.08. 11:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobellino 2013.03.07. 23:16:53

Jó az írás!
Pistának jó lesz!

kanálwarrior 2013.03.08. 15:09:32

Most mondjam azt hogy halál a HÖK-re? Á nem, én olyan biztos nem mondok...

Zoonekrofil 2013.03.08. 15:21:29

Ha egy bejegyzésben szerepel a "ballib" kifejezés, onnantól azt képtelenség komolyan venni. Kár, hogy ez a poszt a második mondatnál elvérzett.

peelou75 2013.03.08. 15:27:03

Kár a felvezetést telerakni indulattól füstölgő mondatokkal, főleg mert utána a levél inkább egy Modoros blogra szánt utánérzésnek tűnik...

Vitéz Kőbányai Világos 2013.03.08. 15:27:24

Most majd jönnek a szívvel-lélekkel dolgozó volt párttitkárok vallomásai is?!
Annyi méltóság nincs a tisztelt szerzőben, mint egy patkányban...

2013.03.08. 15:27:29

A HÖK egy szar, bocsi, de ezt minden egyetemista és oktató tudja. Ezt mondom mint (ex)egyetemista és oktató.

peelou75 2013.03.08. 15:28:12

@Zoonekrofil: Ájj a macska rúgja meg, Ön volt a gyorsabb...

kennyking 2013.03.08. 15:28:34

@Zoonekrofil:
Olyan, hogy balliberális, az hungarikum.Sehol a világban nincs olyan, csak nálunk.Viszont itt tenyészik, túlbúrjánzik, hangos és agresszív.( bass, most veszem észre, hogy a cigányság jellemzőit írtam le.)

grani 2013.03.08. 15:32:15

@Zoonekrofil: Hozzá kell szokni, hogy a ballib szitokszó. Nagyjából a nácinak megfelelő. Ügyesen fel, vagy ledolgoztátok magatokat, kedves ballibek.

komplikato 2013.03.08. 15:38:34

Ja, szóval minden kamu a listával kapcsolatban, azzal meg nem kell foglalkozni, hogy a HÖK a Jobbik trójai falova.
Hát persze.

Az ügy tanulsága egyedül az volt, hogy akinek a legnagyobb pofája volt egyes csoportokkal szemben és azok politikai hátszelével szemben, arról derült ki miféle elkötelezettségei vannak, magyarul szava hihetetlen.

fvipera 2013.03.08. 15:47:02

@Bobellino: pistának jó. valóban.

Dzsentrisvihák 2013.03.08. 15:49:21

@komplikato:

Mert? Miféle "elkötelezettségei" vannak, és kinek egyáltalán? A Jobbiknak? A HÖK-nek?
Mégis mi a franc van akkor, ha a HÖK tényleg a Jobbik "trójai falova" (amúgy nagyon nem, aki látott már HÖK-öt, pláne az ELTE-n, az tudja)? Az milyen alapon legitimálja a _balliberális_ (tetszik, vagy sem, van ilyen :)) visszatüremkedési vágyakat, pláne ezt a nagy vérhörgő hisztériázást?
Ülhet a HÖK-ben felőlem maga Hitler, vagy Mussolini is, ti attól még ugyanakkora aljadék gennyzacskók maradtok, HaHástól, Bajnaistól, LMP-stől, MSZP-stől... stb.

Vitéz Kőbányai Világos 2013.03.08. 15:51:20

@Dzsentrisvihák: És különben sincs itt semmi látnivaló, csak uriemberek aljamód náculgattak kicsit. Mert nálunk ez így szokás. Haladjunk tovább kérem!

Szelid sunmalac 2013.03.08. 15:52:57

Egy teljes hetig voltam HOK-os, ami alatt haromszor voltam bent es beszeltem a tagokkal. A harmadik nap vegen hanyni tudtam volna az osszestol, mert az emberi faj hulladekai.

nincs semmi baj! 2013.03.08. 15:58:32

@kennyking: Tévedsz. Ez nyilván azért lehet, mert a helyes módszerből (olvas, gondolkodik, majd ír) kihagytad az első két lépést. Javaslom kezdd el a művelődést egy nem túl nehezen emészthető forrással, mondjuk ezzel itt:
en.wikipedia.org/wiki/Social_liberalism

Fehér Folt 2013.03.08. 16:04:57

A nackók a történelemhamisítástól sem riadnak vissza, a hazugságot az anyatejjel szívják magukba. Ezen a blogon is ez megy.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.08. 16:11:43

" Voltam két Gólyatáborban is, nem itattak le, "
Te, engem sem, amikor én voltam (igaz, PTE-sben), ittunk mi magunktól is :)

Amúgy ez a listázás max. annak új, aki nem járt egyetemre. És kb. azokat is zavarja.

(Az nem zavarja őket, ha a cégek HR-esei csinálnak ilyen listákat, és néznek utána embereknek Facebookon.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.08. 16:13:25

@komplikato: A HÖK a Jobbik trójai falova.

Melyik HÖK?

A PTE-BTK HÖK?
Az ELTE-BTK HÖK?
A Miskolci Egyetem HÖK ei?

Assetuggyákittpáranmirőlbeszélnek,röhejessss.

Tenebra 2013.03.08. 16:21:47

Nekem semmi bajom a HÖK-kel, egyáltalán nem változott róluk a véleményem a hírek hatására. Hiszen minden egyetemista tudhatta, milyen a HÖK. ;D
Szeritnem nem kell aggódni a hírneve miatt, Pistának vagy Gyulának jók lesznek az (ex)hökös lányok! :D

Tenebra 2013.03.08. 16:22:42

Sőt, nőtt is a szememben a HÖK, mert ez a botrány rendkívül jól elszórakoztatott, ilyen jót nem röhögtem még, mint ezeken a listákon. Csak így tovább! ( XD)

nem megfelelő 2013.03.08. 16:27:17

1. Tehát van olyan, hogy Bologna- albizottság, és szóltak neked róla. A gólyatáborban!

2. "az én szakomon egy nagyon lelkes hatfős társaság jött össze, akikkel együtt a kampányra készített plakátot saját keretből fedeztük, majd a végén bekerültünk az Intézeti Képviseletbe." - Mind a hatan? Pont ti? Más nem is? Mert akkor róluk sem ártana írni, különben csak a belterjességet hangsúlyozod.

3. Az a lista a HÖK-töl jutott ki. Ha ez megtörténhetett, akkor min. adatgazdának nem voltatok jók. És akkor mindenképpen helyes a felfüggesztés, amíg nem igazolja egy audit a megfelelö adatvédelmet.

Az megértem, hogy ilyen helyekre az emberek azokat viszik be, akik szimpatikusak nekik. De azt naivitásnak tartom, ha valaki ezt nem veszi észre. A diákságban vannak jobbosok is, balosok is, mindent leszarók is. Ha ez utóbiiakból nem is, az elsö két kategoriából kb. ugyanannyinak kellene bejutnia a képviseletekbe is. Ha az arányok valamerre eltolódnak, és nem látszik, hogy miért (az meg csak akkor látszana, ha szabad lenne politikai alapon kampányolni), akkor valami nem stimmel. És ilyenkor nem számit, hogy az, aki ebben részt vett, mennyire volt naiv/vak, vagy éppen rosszhiszemü. Részese lett egy gáz dolognak.

Pierr Kardán 2013.03.08. 16:28:44

"A Gólyatábor minden résztvevő számára felejthetetlen élmény, amit szintén a HÖK-nek köszönhetünk."

Na, itt már szépen kibukik a dolog irányítottsága :-))

Pierr Kardán 2013.03.08. 16:31:00

@ColT: Erősen töröm a fejemet, hogy mi mit csináltunk a gólyatáborban, de az iváson, meg a dugáson kívül másra nem emlékszem :-))

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.08. 16:34:13

@Pierr Kardán: Baszod, akkor neked jó volt, én leginkább csak ittam :D

Zoonekrofil 2013.03.08. 16:35:42

@grani:
A "náci" szó használata is éppen olyan gáz, mint a "ballib", hacsak nem történelmi kontextusban használják.
Mindenkinek le kellene szoknia arról, hogy a vele egyet nem értôket valamilyen degradálónak szánt kategóriába próbálja belepaszírozni.

grani 2013.03.08. 16:37:37

@Zoonekrofil: Egyetértek. Egyáltalán a skatulyázásról kellene leszokni. Meghallgatni, amit a másik mond és nem előre itélkezni. Néha meg azt is elfogadni, hogy a másiknak is van igazsága.

capacete 2013.03.08. 16:39:25

Hüp-hüp, szegény-szegény jobbikos hökösök, őket mindenki csak báncsa...

Még szerencse, hogy a Jobbik-blog önzetlenül segítségükre siet!

BruceTheHoon 2013.03.08. 16:42:50

@OP: "Ám megkérdezni valahogy mindenki elfelejtette őket: az ELTE BTK hökösei."

Aha.

A botrányt kipattantó, első cikkből (atv.hu/belfold/20130218_libsi_katko_cigo_ratyi_szelsoseges_lista_az_elte_diakjairol):

"Silhavy 2009-ben az ELTE BTK HÖK alelnöke volt, és a mai napig a Jobbik tagja. *Megkeresésünkre* Silhavy ..."

"Az adatbázisok ügyében *megkerestük* Ribling Tamást is, aki 2007-2008-ben a Kollégiumi HÖK elnöke volt."

"Riblinggel ellentétben Garbai Ádám, az ELTE BTK HÖK *jelenlegi* elnöke megerősítette ..."

Szóval, megkeresték a HÖKösöket vagy sem?

kennyking 2013.03.08. 17:06:06

@nincs semmi baj!:
Minden bizonnyal ballib vagy.Ennyi.

flamer 2013.03.08. 17:12:13

Azért nagyon megható a hazug sajtóról szóló sirámokat olvasni egy olyan blogon, ahol rögtön a legelső bejegyzés egy ordas nagy kattintásvadász hazugság volt.

déjá vu39 2013.03.08. 17:16:24

Mindjárt elsírom magam ettől a vallomástól.

Ami meg azt illeti, a HÖK egyik vezetője elmondta, hogy készültek listák. Csak azt nem tudják, hogy ki írta oda a "jellemzéseket".

iboko-suturi törpezsiráf 2013.03.08. 17:19:16

Kellemes kikapcsolódás nézni a halálhörgését ennek a már félig döglött náci pártnak.

Most fogadok 2014-ben a parlamentbe se jutnak már be.

Hol vannak a gárdisták? Mind kiszökött Londonba?
A fél jobbik már átkeresztelkedett zsidóvá vagy természetes okból, vagy kiátkozások miatt.
Persze lehet jönni a jobboldali közvéleménykutatók adataival, de egy Mnkáspárti nyugdíjastól a Nemzeti őrseregig mindenki jól tudja hogy a jobboldali pártok táborában nagyon kevés a bizonytalan.

Most komolyan csak ennyi lenne bennetek?

beedoc 2013.03.08. 17:29:34

Itt az a baj, hogy ez a lista ott volt a HÖK gépén. Az a Gólyatábor rég lezajlott, címek már nem kellenek, polóméret is változhatott azóta (az enyém annak idején 2 számmal is az elfogyasztott sörök miatt). Évekig volt a lista gépen azóta sokan belenyúltak, mondják. Csak épp a HÖK felelősei nem? Mert ha igen észlelve a sok belefirkálást, vagy törölniük kelett volna a listát, vagy legalább is a kiegészítéseket, de ehelyett valószínüleg ők is inkább szórakoztak rajta. Ez a baj. Nincs mentség.

is 2013.03.08. 17:30:23

a két dolog nem zárja ki egymást. amíg Pista intézi a pártügyeket, addig is kellenek lelkes levélreválaszoló rabszolgák aHÖK alán. te vagy, akit csicskáztatnak, míg fent mennek a pénzek. kis naív.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.08. 17:31:48

Aljas birkamenet, köztörvényes habonyisták, bukott kormány! 56....56...

Orbán gyalázatos szavai Varsóban: "Isten nélkül nem lehet becsületes és jó embernek lenni. Ugyanakkor, ha folyamatosan a kereszténységre hivatkozunk, nem nyerhetjük meg a választók többségét."
Lefordítva: a miniszterelnök legazemberezte az ország felét. Ilyen gyalázatos, árulkodóan kirekesztő kijelentésre még egyetlen magyar kormányfő sem ragadtatta magát.

Szorul a hurok Orbán, takarodj még van egérút!

Fejesrob 2013.03.08. 17:44:37

Liberális hazugok közé beállt a Fidesz is.

Aztán persze majd a Jobbiktól várják a politikai segítséget, amikor pld. a győztes Bajnak párt már közel sem lesz kíméletes és rendőrökkel vereti szét a kormány ellen tüntetőket.

Persze remélem, ez rémálom és nem lesz Bajnai kormány.

Mailer Daemon 2013.03.08. 18:00:57

Ehehe. Ehehe. Ehehe. Nem.

Modor Tibihez van szerencsétlenségünk?

Sírköves Slomó 2013.03.08. 18:38:23

És ki nem szarja le az ELTE HÖKöt? Én leszarom ahogy a vihart meg a bilit is.

Makkasz 2013.03.08. 18:41:52

Nagyon sajnállak és együttézek a téged ért megaláztatások miatt.

A fenti posztot 30 évvel ezelőtt egy jólelkű munkásőr vagy vidéki pártaktivista is írhatta volna.

A kudarc, nem a te kudarcod, hanem a vezetőidé, ne aggódj. Vádolhatod a listázó hülyéket is, joggal. A közvéleményt kevésbé érdemes, elég pontos képet kaptak az ítélkezéshez akár a listázás, akár a többi diákkal kialakított kapcsolat, akár a kormánnyal való tárgyalásokon mutatott szervilitás, bizalmaskodás, (a karakánság és egyenes derék ellentéte nem jut eszembe, de az is), az "atyai szó" elfogadása alapján.

A megújulás reményével kecsegtt, hogy nem önként oszlott fel a szervezet, a bizalom totális elveszétése miatt, hanem felsőbb parancsra. Így maradt reménye az újrakezdésre.

Mesterlövész 2013.03.08. 19:15:13

Ja és a bölcsészkar hök vezetősége szarjankókból áll.

ltibi 2013.03.08. 20:49:39

Nekem a lányom szerepel a listán, ő még nem tudott róla, én felismertem az adatokból. Negatív tartalmú bejegyzéssel, ami /valószínűleg nem bizonyíthatóan / végig jellemezte az Eltés éveit, és igen, sokat jelentett számára negatívan. Kedves posztoló nyilván sok mindent másként érez, mint egy kívülálló.
rühellem D.T.-t, de ha csúnyákat írt róluk, jól tette.

komplikato 2013.03.08. 20:57:29

@Dzsentrisvihák: Összes felsorolt banda egyikéhez sem tartozom, és valószínűleg nem is fogok. Itt továbbra is azzal van bajom, hogy a Jobbik futtatta a nevezett bandát 2005 óta és habzott a szájuk mások vélt vagy valós politikai elkötelezettségén, ezek szerint segget csináltak a szájukból.
És a legszebb, hogy a lista balhé környékén derült ki, hogy megpróbáltak a HAHA-ba épülni és puccsot csinálni.

ob.szerver 2013.03.08. 21:26:32

Azt nem tudom, hogy a poszt miről szól, ill. mit cáfol a feltételezett szabálytalanságokból, esetleges bűncselekményekből.

Az viszont egyértelmű, hogy Pista Annamáriának jó lesz.

aFx 2013.03.08. 21:49:52

@Makkasz:

jaja. alsóbb szinten az ember lehet jól dolgozik és tényleg segíteni van ott, ha közben a főnökök viszont más szempontok alapján működnek.

ex student unionos vagyok (pontosabban studentkåren, de ez most mindegy): gyakorlatilag az emberek azért áldoznak rá a szabadidejükből, mert segíteni akarnak. meg van pár ember, aki címet, pozíciót akar és jellemzően büdös neki a munka. úgy, hogy ha a HÖKnek olyan jogköre is van, mint a szoctám kiosztása akkor meg fognak jelenni az opportunisták is.

baráti körben Magyarországon két HÖKös volt, egyik egy doktorandusz BMEn aki többek között konferenciát szervezett, a másik pedig az általam ismert egyik legaktívabb és legszociálisabb ember az SZEn.

aFx 2013.03.08. 21:52:02

@aFx: ja igen, amiatt korábbi, mert letellt az egy éves mandátumom és diplomamunka mellé többet nem akartam bevállalni.

Lilli_Csiribiri 2013.03.08. 22:00:00

Egyébként szerintem nagyon érdekes, hogy ilyen dolgok pont azután "derülnek" a Hök-ről, amikor diákok tüntetéseket szerveznek és az egész felsőoktatás és oktatás egyként feszült neki kormánynak. Nem vagyok Hök-rajongó, én is jártam főiskolára és semmi jó véleményem nem volt róluk. De ez egy akkoris érdekes egybeesés...... Egy Excel táblázat tényleg nem bizonyíték semmire. Lehet, hogy véletlen egybeesés, de ha valaki szándékosan akarta volna elterelni a figyelmet a valódi problémákról, lejáratni a hallgatókat képzviselő szervezetet, a Hök kifejezést szitokszóvá változtatni, és elérni hogy az egyik legnagyobb egyetem vezetősége elhatárolódjon tőlük akkor azt mondanám, hogy ügyes, nagyon ügyes.

tlantos 2013.03.08. 22:06:08

"az ország legnagyobb és legeredményesebb egyetemét, az ELTE-t és az ELTE BTK "
ROTFLMAO. Bocseszektel tele a padlas. Sok hasznosat nem csinalnak a tarisznyasok :)

snt 2013.03.08. 22:42:11

Én azért mentem az ELTE-re (igaz, TTK-ra) mart az érdekelt amit tanítanak, és azzal akartam érvényesülni. A HÖK-bandára mindíg ferde szemmel tudtam csak nézni. Azok alkották, akik beiratkozak valahova, de valójában a szakuk sosem érdekelte őket. Ikább csak ez a félpolitikai-(saját)érdek-képviselő szervezet. Nem lenne kár érte, ha felszámolnák, és kitalálnának valamit, ami ténylag a tanulók érdekeit képviseli, nem a lúezek, (leginkább a HÖK tagjai) benntertásán fáradozik, és nincs köze semmilyen politikai irányhoz. Kb abból állt a kapcsolatom a hökkel, hogy az aktuális TTK-HÖK vezér, (Zsiga Gyuri, ha valaki még emlékszik rá) elsikkasztott 800ezret a gólyatábor költségvetéséből (ezért csak a társaág fele kapott kaját), és ezért kaptam tőlül egy pólót kompenzációéppen.

béla a görög (törölt) 2013.03.08. 23:18:31

@tlantos: beteg ember.
mit gondolsz azokat az angol, német, stb beszélő embereket hol képzik akik utána megtanítanak magántanárként angolul, németül hogy le tudjak lépni a francba?
az ilyen basznádi neofeudálisok miatt mint te?
kop,kop,kop - ez már a XXI. század abból hogy magyar vagy, magyarul beszélsz, nagyon vidéken laksz abból nem élsz meg. azért nem fizet neked senki, nem piacképes.

@poszt - lásd Zoonekrofil 2013.03.08. 15:21:29
+1

merre 2013.03.09. 01:15:53

@Zoonekrofil: Náci, fasiszta, homofób, szélsőjobb, rasszista stb.
Ezek komolysága bezzeg nem kétséges.

Dzsentrisvihák 2013.03.09. 01:31:38

@komplikato:

Aha, tegyük fel, hogy hiszek neked. Ettől függetlenül nagyon szépen látszik, hogy HÖK-öt (pláne az ELTE HÖK-öt) még csak messziről sem láttál.

"És a legszebb, hogy a lista balhé környékén derült ki, hogy megpróbáltak a HAHA-ba épülni és puccsot csinálni." - ???

rug82 2013.03.09. 02:42:07

Látszik, hogy orsós viktor érzi: az egyetemistákat nem lehet nyugdíjemelés igéretével, vagy "segílyekkel", "felzárkóztatási" programok üveggyöngyeivel felvásárolni, ladával hordani a szavazófülkébe. Ezért tehát minden lehetséges módon megpróbál betartani nekik - ha kell, hamisítással, tudatos hazugságokkal is. Még szerencse, hogy normális ember max. röhög, vagy hány egy jót a kertitörpe szánalmas próbálkozásain...

szgyula 2013.03.09. 07:28:51

Csak halkan megkérdem: Ha így lenne, ahogy a blogoló írja, akkor HOL A RETKESBE VAN a HÖK tiltakozása a listák miatt? Mert a "nagy ribanc", névvel, mobilszámmal, címmel, stb. szerintem IRGALMATLAN GÁZ. És honnan volt bárkinek meg a lista? Csak nem a HÖK-től?

Dzsentrisvihák 2013.03.09. 07:53:02

@szgyula:

Volt tiltakozás, százszor el lett magyarázva, hogy miként kerülhetett a lista gyakorlatilag bárkihez. Többek közt ezen a blogon is. Nézz utána kicsit jobban a dolgoknak, mielőtt felháborodsz.

gmihaly 2013.03.09. 08:11:40

@rug82: Ezt Annamariskára érted?

szgyula 2013.03.09. 08:21:22

@Dzsentrisvihák: Szívesen utánaolvasnék utólag. Hol olvashatok a HÖK belső vizsgálatáról, a felelősökről és a konzekvenciákról? Itt nem a "Full injekciós! Gyönyörű, szerelmes lettem :)
" bejegyzés eredete a kérdés, hanem az, hogy miért nem vigyázott senki egy ilyen listára (név, születési időpont, cím, telefonszám, e-mail). Szerintem a gólyák nem azért adták meg ezeket az adatokat, hogy az mindenki számára kint legyen valahol.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.09. 09:13:53

elég szomorú, hogy ilyen írás eddig nem jelent meg.

Köszi érte.

Oki08 2013.03.09. 09:39:50

Mocskos tolvaj banda!!!!
Nem loptatok eleget eddig is??? (politikai oldaltol fuggetlenul)

Hogy kerultel be?

PISTANAk JO VOLTAL?
Rokonod volt a HOK-ben??
Hany HOK taggal kellett erte lefekudni???

De oszinten am aranyom!!!

Itt az ideje, hogy kivagjanak titeket a bus p..ba!!!!

Oki08 2013.03.09. 09:41:43

Két választás a bölcsész HÖK-ben

szerző
Vári György
publikálva
2012/21. (05. 24.)

Betűméret csökkentése
Betűméret növelése
Nyomtatás

Twitter megosztások száma
0
Google +1
Egyéb megosztás
More Sharing Services

Az ELTE bölcsészkarának hallgatói önkormányzatában meglehetősen zajos, sokat vitatott választásokat rendeztek tavaly novemberben és idén januárban.

A hallgatói önkormányzatok fontos utánpótlásbázisai az országos - elsősorban jobboldali - politikának. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának (BTK) Hallgatói Önkormányzata (HÖK) különösen figyelemre méltó: a szervezet az utóbbi években gyorsan felemelkedő Jobbik talán legfontosabb káderképzője.

Alapozó szakasz

Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselője markáns - a visszaemlékezések szerint szorgalmas és jó - elnöke volt a hallgatói érdekképviseletnek 2005 és 2008 között; de korántsem ő az egyetlen volt HÖK-ös a pártban. Stummer János, Erzsébetváros jobbikos önkormányzati képviselője, az ELTE BTK könyvtártudományi szakának oktatója 2006-tól a HÖK Kollégiumi Bizottságának vezetőjeként, továbbá alelnökként dolgozott Szávay mellett; alelnöki tevékenységét Szávay utóda,
Az ő köpönyegéből (Szávay István)

Az ő köpönyegéből (Szávay István)

Fotó: MTI

Nemes László idején is folytatta. Erzsébetvároshoz kötődött Silhavy Máté, ő a Jobbik VII. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje és helyi alapszervezeti elnöke volt, utóbbi funkciójáról akkor kellett lemondania, amikor az Országgyűlés a Közszolgálati Közalapítvány kurátorává választotta. Az ELTE BTK HÖK-nél 2006-ban kezdett, 2008-ban a szervezet kommunikációért felelős elnökségi tagja és alelnöke lett. Szintén a kommunikációs területről érkezett Balogh Gábor, a Jobbikhoz sok szálon kötődő barikad.hu szerkesztőbizottsági tagja, Szegedi Csanád nemrég megjelent, elsősorban a Jobbik megszületéséről mesélő könyvének "társszerzője" - ő az ELTE BTK HÖK kommunikációs bizottságának elnöke volt Szávay István elnöksége alatt. Szávay igyekezett gondoskodni utódlásáról, 2008-as búcsújakor Nemes Lászlót ajánlotta munkatársai figyelmébe. Ennek ellenére elindult egy másik csapat is a vezetésért, de Nemesék győztek szoros eredmény mellett. Nemes nem kizárólag az érdek-képviseleti munkájában volt Szávay követője, a 2009-es EP-választások estéjén aktív HÖK-elnökként tűnik föl az eseményről készített "Jobbik Híradó"-ban elődje mellett a párt főhadiszállásán.

A bölcsészkari HÖK-ben a Jobbik "moderált" szárnyának utánpótlása fordult meg, amely kezdetben nem távolodott el egyértelműen a Fidesztől, kevésbé volt éles a választóvonal a fideszes és a jobbikos egyetemisták között. Forrásaink szerint a HÖK-tisztviselők többségét "nagyon tág értelemben vett - jobbos - világnézeti egység kötötte össze" az elmúlt bő fél évtizedben, nagyjából a Szávay-korszak elejétől kezdve.

"Őszinte, tiszta és nyílt beszéd"

A viták elsősorban nem is világnézeti, hanem utódlási kérdések miatt robbantak ki tavaly a szervezeten belül. A távozó Nemes László a folytonosság jegyében szintén utódot keresett magának, és munkatársait meglepve az akkoriban mindössze húsz év körüli, a HÖK munkájában nem túl hosszú ideje és nem túl magas szinten részt vevő Garbai Ádámot találta meg. Nemest nem lehetett lebeszélni döntéséről, a meggyőzési kísérletek rendre kudarcba fulladtak. Végül pár nappal azután, hogy vitapartnerei egy ellenjelölt indításáról tájékoztatták, Nemes megtizedelte a HÖK vezetését: azonnali hatállyal kirúgott mindenkit, aki szembehelyezkedett vele. A meglehetősen elnökközpontú alapszabály szerint ő nevezi ki és bármikor visszahívhatja az elnökség tagjait (az alelnököket és a szakbizottságok elnökeit), noha a HÖK-választáson az elnökség tagjairól (mint valamelyik elnökjelölt csapatáról) is szavaznak - azaz demokratikus legitimitásuk elvileg nem kisebb az elnökénél. Az elnök visszahívásához viszont az ezt kezdeményező küldöttgyűlésen jelen lévők kétharmada kell (megválasztásához elég az egyszerű többség is).

A levél, amelyben Nemes a HÖK tagjait tájékoztatta döntéséről, hangütésében a Kisgazdapárt vagy a MIÉP belviszályaira emlékeztet: "A felmentés oka, hogy az utóbbi hetekben az elnökség már nem működött a BTK HÖK egységes végrehajtó szerveként. Az elnökség tagjai közül többen a múlt hét folyamán megpróbáltak sarokba szorítani, valamint az elmúlt héten többen közülük elnökségi tagságukkal morálisan össze nem egyeztethetően cselekedtek, pl.: a kart érintő személyi kérdésben az elnök tájékoztatása nélkül jártak el (...). Rá kellett döbbennem, hogy számukra már nem a hallgatókért alázattal végzett munka az elsődleges, hanem az újítás jelszavával mindannak a megdöntése és lerombolása, amely mindig is a legnagyobb erőnk volt: az egység, a stabilitás, a nyíltság, a baráti kötelék, az emberekhez - legyen az akár hallgató, akár egyetemi alkalmazott - pozitív és nyílt hozzáállás. Úgy vélem, ezek az elnökségi tagok már nem szolgálják a BTK HÖK és a bölcsészhallgatók érdekeit. Célom az, hogy az elkövetkező két hónapban a Hallgatói Önkormányzatban munka és ne egymás fúrása menjen, ez pedig ezekkel a tagokkal minden korábbi próbálkozásom ellenére már nem lehetséges... Félő, hogy ezek az emberek gátjai lehetnek az őszinte, tiszta és nyílt beszédnek az elkövetkezendő időszakban, amikor is minden eddiginél nagyobb egységre és összetartásra lesz szükségünk." Az eljárás ellen tiltakozva számos bizottsági tag mondott le a mandátumáról.

"Nem tiltja az alapszabály"

Miután "az őszinte, tiszta és nyílt beszéd" "gátjait" eredményesen eltakarították az útból, kezdődhetett a választási kampány. Mivel az elnököt és csapatát nem a hallgatók választják közvetlenül, hanem az általuk választott Szakos Hallgatói Érdekképviseletekből (SZHÉK) a küldöttgyűlésbe delegált tagok, a SZHÉK-ek szintjén kellett megvívni a csatát. Előfordult az is, hogy a sejthetően nem megfelelően szavazó küldöttgyűlési delegáltakat órákkal a választás előtt hívták gyorsan vissza, amit az alapszabály tételesen valóban nem tilt, amint arra a lapunknak nyilatkozó Garbai Ádám (az elnökválasztás győztese) is felhívta figyelmünket, de elegánsnak bizonyosan nem nevezhető az eljárás. A delegálásról döntő fórumokat a regnáló vezetés átkeresztelte "körzeti delegáló" ülésre: ezek működését értelemszerűen nem szabályozta semmi, így ezeket belátásuk szerinti időpontban lehetett összehívni - az pedig, hogy ki tudott megjelenni, befolyásolhatta a küldöttgyűlés összetételét. Arról is komoly vita alakult ki a felek között, hogy lehet-e levélben szavazni a küldöttgyűlési delegáltakra. Az alapszabály nem rendezi ezt a kérdést, ami a hagyományos jogértelmezés szerint azt jelentené, hogy nem ismer ilyen lehetőséget. Garbai Ádám azonban úgy véli, hogy "a BTK HÖK-ben jelenleg ezt nem tiltja az alapszabály", vagyis mindent szabad, ami nincs tételesen megtiltva. Garbai hozzáfűzte továbbá, hogy "az egyetem főtitkára, illetve az ilyen ügyekben illetékes fellebbviteli szervek értelmezése szerint sem számít szabálytalannak a levélszavazás". Ezen több mandátum sorsa is múlt a rendkívül szoros versenyben, vagyis a levélszavazásról erőteljesen megoszlottak az álláspontok. Az első, tavaly novemberi elnökválasztó küldöttgyűlésen napirend előtt hosszan vitatkozott egymással az ellenőrző bizottság és a választási bizottság (vb) elnöke a levélszavazás segítségével szerzett mandátumok érvényességéről. Összecsapásuknak az illetékességi kérdések rapid tisztázása vetett véget. A problémát a vb döntötte el, amely úgy vélte, lehet levélben szavazni; a vb elnöke Szávay István öccse, Szávay László volt - ezt Garbai is megerősítette, bár szerinte ennek semmi jelentősége nincs. (Szávay István a hírek szerint személyesen is tiszteletét tette az elnökválasztó küldöttgyűlésen.) Garbai szerint a vb illetékességét végül az ellenőrző bizottság is elismerte.

Mai programok

Brad Mehldau & Mark Guiliana
Brad Mehldau & Mark Guiliana
2013. március. 9. 20:00
Trafó

Anemona-koncert: Szandtner Anna énekel
Anemona-koncert: Szandtner Anna énekel
2013. március. 9. 21:00
Pepita Ofélia Bár

Átutazók – Törőcsik Marival
Átutazók – Törőcsik Marival
2013. március. 8. - 10.
Vígszínház

Ennél sokkal meghökkentőbb azonban, hogy a háromtagú vb egy másik tagja a küldöttgyűlés idején egyszerűen nem volt a bölcsészkar hallgatója. Garbai Ádám nem vitatja információnkat, azonban hozzáteszi: az illető, ha másik karon is, de az ELTE-n tanult, és "a BTK HÖK alapszabálya nem köti ezt a tisztséget kari jogviszonyhoz". Ez azonban tételesen nem állja meg a helyét. Az alapszabály kimondja, hogy "a Hallgatói Önkormányzat elnöke vagy egyéb tisztségviselője kizárólag az egyetemmel hallgatói jogviszonyban álló, a karon tanulmányokat folytató személy lehet". Ráadásul a vb tagjai delegálhatók a kari tanácsba és egyéb bölcsészkari testületekbe, és nehéz volna megindokolni, miért ülhet a bölcsészkar kari tanácsában mondjuk a jogi vagy az informatikai kar hallgatója.

A roppant sajátos körülmények között zajló első, novemberi összecsapás szavazategyenlőséget eredményezett, a januári másodikon aztán vékony többséggel győzött a Garbai által megtestesített folytonosság. A viták lassan elültek, az új, Garbai-féle elnökség beüzemelte a bizottságokat és átvette az irányítást. Arról viszont, hogy milyen munka folyt mindeközben a régi és az új vezetés alatt, egyelőre nem sok mindent tudhatunk meg: a honlapon fellelhető utolsó beszámoló a 2010/11-es tavaszi szemeszterről szól.

gabcigirl 2013.03.09. 10:06:55

Nem tetszik a kis barnáknak, hogy megpiszkálták a mocskos dolgaikat.

HÖK-öske! Ilyen listákat normális ember nem gyárt, pláne, ha mások ösztöndíja/kolija/stb függhet tőle :S

gabcigirl 2013.03.09. 10:09:45

@rug82:

Nem kell összemosni a témaköröket A kormányzat bizonyos dolgai probléma, a jobbikos bunkók nyomulása meg a rasszista listái meg még nagyobb probléma. tetszik, vagy nem:))

gabcigirl 2013.03.09. 10:20:18

Kedves Szűcs Annamária!

A helyzet a következő: nem tudom elfogadni a mentegetőzését listaügyileg, mert nem látjuk, hogy elhatárolódtak volna az elődeik viselkedésétől.

Ez több okból kifolyólag is problémás: vagy azért nem határolódik el, mert fogalma sincs, miért gond a lista, ami nagyon nagy baj. Vagy azért, mert egyetért vele, az meg még az előzőnél is nagyobb baj van. Akkor viszont jogos a fikázás, amit kapnak az arcukba: S

Netuddki. 2013.03.09. 10:21:11

A ballib meg balosok alatt a fideszt kell érteni?

Mellesleg már régen nem ez a téma. A téma az, hogy a hök egy belterjes, lobbikos beállítottságú szervezetté nőtte ki magát. Ennek csak 1 megnyilvánulása volt ez a listázós dolog. Az akkori vezetők most politikusok, most meg ki tudja mi folyik a hök háza táján. Ennyi...

Húsleves 2013.03.09. 10:30:03

@komplikato:
Az ügy legnagyobb tanulsága, hogy a hozzád hasonló agymosott, degenerált állat készpénznek vesz egy könnyedén hamisítható Excel dokumentumot, miközben összeesküvés-elméletnek tartja azt a TASZ által bizonyított tényt, hogy a Gyurcsány-kormány titkosszolgálata "segítette" a cigánygyilkosságokat. Az neked nem bizonyíték te köcsög, hogy ott ült az ügynök a gyilkosok autójában, hogy a TASZ nyomozás egyértelmű "mulasztásokat" tárt fel, hogy a további, szándékosságot feltáró vizsgálatokat azért nem végezhették el, mert elvették és letitkosították az ügyet, hogy Mohácsi Viktória SZDSZ-es roma jogvédő Kanadában szintén erről beszél, de egy Excel lista, amibe bárki beleírhat, az rögtön ténnyé válik a hülye fejedben.
Ezért utál benneteket mindenki mint a szart.

rug82 2013.03.09. 10:30:30

@gabcigirl: Mint írtam: "normális ember max. röhög, vagy hány egy jót a kertitörpe szánalmas próbálkozásain... " - a hülye pedig röfögve behabzsolja, amit elétápoznak... ("jobbikos bunkók nyomulása meg a rasszista listái")

rug82 2013.03.09. 10:32:47

@Húsleves: PONTOSAN!!! (Ráadásul az excel táblázatok google-drive-on voltak tárolva, amit ugyebár kormányzati, titkosszolgálati, rendőrségi kérésre odaadnak...)

Éhes_ló 2013.03.09. 11:27:46

@iboko-suturi törpezsiráf:
mandiner.hu/cikk/20130228_median_megelozte_a_jobbik_az_mszp_t

A többi blabla.
Kemény lesz kijózanodás a dzsangafüstből, amikor el kell számolni hillaryval és gyuribácsival mit sikerólt a pénzükön elérnetek a libással.
Eddig nem sokat.
Keményebben kell melózni!

Dzsentrisvihák 2013.03.09. 14:26:26

@szgyula:

Ha az utóbbi hetekben egy kicsit is figyeltél a médiára, tudhatod, hogy az általad reklamált vizsgálat még tart, úgyhogy elég gyenge húzás annak lezárultáig eredményeket követelni...

A HÖK-ön belül rengetegen hozzáférnek ilyen iratokhoz, mert egy gólyatábort nem két ember szervez, ahogy a HÖK sem két emberből áll.
Az adatokat pedig mindenki önként, és dalolva adta meg, hiszen a gólyatábori részvétel feltétele volt (ráadásul nem csak a HÖK használta fel, hanem az egyetemi adminisztráció, sőt bizonyos esetekben - pl. gólyatábor after - bizony-bizony a tanárok is).

rug82 2013.03.09. 14:34:27

@Dzsentrisvihák: A gólyatáborok anyagához (évenként) kb. 50 ember férhet(ett) hozzá - de mint írtam, kormányzati részről bárki bármikor letölthette - utána egy új oszlopot hozzáadni és kitölteni tán még egy fideszes IQ-ját sem haladja meg! :-)

Dzsentrisvihák 2013.03.10. 00:51:35

@rug82:

Persze, akinek esze van, az tudja, hogy a mai világban egy excel-tábla olyan komolyságú bizonyíték, mint egy "vallomás" az '50-es évek kirakatpereiből...

(Amúgy csak zárójelben, egy ilyen listához jóval több, mint 50 ember férhet hozzá, már csak egyetemen belül is, a különböző egyéb lehetőségekről nem is beszélve.)

rug82 2013.03.10. 10:43:37

@Dzsentrisvihák: Pontosan! De az orsós viktor féle szavazótábor nem arról híres, hogy gondolkodjon... Beszopja, amit a "vezírcigány" ugat. "„Négy láb jó, két láb
rossz"

tlantos 2013.03.11. 06:20:26

@béla a görög: erdekes. nekem nem kellett magantanar ahhoz, hogy megtanuljak angolul.es valoszinuleg nem rossz eredmenyel tettem, ha naponta hasznalom a munkamhoz.

hoplita 2013.03.11. 07:17:55

@tlantos:
Nyilván azért, mert te nem vagy síkhülye, mint béla, aki ráadásul még görögnek is képzeli magát.:)
süti beállítások módosítása