Neelie-Kroes.jpgAlig száradt meg a tinta a Médiahatóság élére frissen kinevezett Karas Monika kinevezésén, ha Brüsszelen múlik, rövid időn belül elveszítheti befolyását a hírközlési piac felügyelete felett. Épül a brüsszeli szuperállam.

Az Egyesült Államokhoz hasonló, centralizált telekommunikációs szabályozásra készül két uniós politikus: Neelie Kroes (digitális portfólióért felelős biztos (Viviane Reding utódja és Lendvai Ildikó eltitkolt féltestvére - képünkön) és Joaquín Almunia versenyügyi biztos – írta szerdán a HWSW informatikai hírmagazin. Kiszivárgott sajtóértesülések szerint már csak az a kérdés, hogy a tagállami hírközlési hatóságok befolyása teljesen megszűnik, vagy minimálisra csökken.

Természetesen az EU többi aljas húzásához hasonlóan ez a mostani, „telekommunikációs szektort gyökeresen átalakító reformcsomag” is a mézesmadzag elhúzásával kezdődött. Évek óta folyamatosan mérséklik az uniós tagországok közötti külföldi roaming díjakat, ami mondjuk egy jogos elvárás az uniós állampolgárok részéről, hiszen a határokon átívelő telefonálás szinte semmilyen plusz költséget jelent a szolgáltatók számára.

Az olcsóbb mobilozás trójai falovában azonban ott bujkál a lényeg maga: a lehetőség, hogy a piacvezető multinacionális telekom cégek leányvállalatai kibújjanak az adott ország szabályozása alól. Így elméletben az is előfordulhat, hogy a magyarországi Vodafone a brít hírközlési hatóság, az Ofcom óvó szárnyai alá vonja magát.

A hsws.hu helyzetértékelését csak kopipésztelni tudjuk: „Ez a terv azonban számos komoly kérdést felvet és egyértelműen sérthet bizonyos nemzetérdekeket, elég csak a nemzeti kincsnek tekintett frekvenciák odaítélésére, vagy az egyéb spektrumszabályozási kérdésekre gondolni. Emellett egyértelmű, hogy egy ilyen döntéssel azoknak a tagállamoknak a befolyása nőhetne jelentősen az európai hírközlés-szabályozás terén, amelyek a legnagyobb európai távközlési multik anyaországai is egyben (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország)."

Az ügy pikantériája, hogy Almunia „túlságosan megengedőnek” találta Kroes javaslatait. A versenyjogi biztos szerint a tagállamok piacai közti különbségeket csak egy egységes európai hírközlési hatóság létrehozásával lehetne eltüntetni, amely egyfajta szuperhatóságként mind a 28 tagállamban szabályozói szerepet töltene be.

Íme tehát az Európai Unió grandiózus terve a tagállami távközlés szétverésére, amit azonban még könnyen elkaszálhatnak a tagállamok miniszterei. A kérdés csak annyi, milyen mélyre nyúlnak a mobil multi polip karjai?

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr895462174

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzeti távközlés: game over? 2013.08.16. 09:00:02

Alig nevezték ki a Médiahatóság élére Karas Monikát, ha Brüsszelen múlik, rövid időn belül elveszítheti befolyását a hírközlési piac felügyelete felett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása