korrupcio.jpgPályázatírással foglalkozó vendégszerzőnk első írásában bemutatta, mi a kapcsolat az uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetése és a Simicska-Nyerges cégbirodalom felhizlalása között, második cikkében pedig önkormányzati példán keresztül szemléltette, hogyan szövi át kis hazánkat a velünk élő szocializmus és a mindennapi korrupció. Sorozatunk harmadik – befejező – részében az igazán nagy bizniszről, a kivitelezésről lesz szó.

A nagy buli

Minden valamirevaló állami, illetve önkormányzati projektnek van egy része, ahol az igazán nagy pénzt be tudják zsebelni az illetékesek, ezt pedig úgy hívják: kivitelezés. A beruházás e szakaszában megváltoznak a játékszabályok. 15 millió forint fölött a munka közbeszerzés-köteles, van azonban egy csavar: a Kbt. 122. § (8) bekezdése alapján 150 millió forintig a megrendelő jogosult arra, hogy úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében intézze beszerzést. Tiszta sor, 150 milláig annak adom a melót, akinek csak akarom, senki sem piszkíthat bele a levesembe. A nagy autópálya, vasút és csatornafejlesztési projektek ennél is drágábbak, de aggodalomra semmi ok: nyílt közbeszerzési eljárásban is simán le lehet boltolni mindent.

A módszerek felettébb változatosak, kezdve a szándékosan rossz időzítéstől, a helytelen besoroláson át a rövid határidőig és a szubjektív pontozás magas számáig. Ennek a módszernek az iskolapéldája a Lázár János által vezetett Hódmezővásárhely esete a közvilágítás korszerűsítésével, valóságos werkfilm ez, az összes piszkos trükk egy helyen. Itt már százmilliók és milliárdok röpködnek, amiből sokat el lehet tenni, és ne legyenek illúzióink, el is tesznek.

Jelen sorok írója számos közbeszerzési eljárást látott már, de olyat nagyon keveset, ahol ne lett volna előre meghatározva, melyik „baráti cégnek”, kell nyernie. Némely esetben ez még indokolható is lehet, például ha a környéken van egy vállalkozó, aki mindig nagyon alacsony áron elvállalja a munkát, de csapnivaló minőségben, kicsúszva a határidőkből, és ezért az önkormányzatomat már nem egyszer megbüntették az Európai Unió vagy hazai szervei. Ez esetben nem tudok mit csinálni, a bírálati szempont nem egyedül a legalacsonyabb vállalási ár lesz.

A lehetőségek tárháza széles: az ajánlatban pontozom a határidő előtti elkészülést, a környezetkímélő technika használatát, a munkanélküliek alkalmazását, a jövendőbeli épület energiafelhasználását, a vállalt garanciális időszakot, stb... A vélt vagy valós konkurenciának esélye sincs, hiszen a baráti cég nyugodtan bevállalhatja ezeket, én úgysem fogom ellenőrizni. A nyertes vállalkozó nem foglalkoztat munkanélkülieket? A tervezettnél kétszer annyi energiát fogyaszt az elkészült épület? Utólag ez kit érdekel?

A számlagyárak

A 90-es években sokat ismételgetett szó manapság ismét reneszánszát éli ezen körökben. A kiemelten javadalmazott Közgép, Duna Aszfalt, EuroAszfalt, Strabag és társai klasszikus számlagyárak. Ezeknek a cégeknek alig van berendezésük, gépük, és alig-alig végeznek tényleges munkálatokat, csak számláznak, aztán vagy kifizetik az érdemi munkát elvégző alvállalkozóikat, vagy nem. Mindkettő előfordul.

Hiba lenne azt gondolni, hogy ezek a „simicskázások” 2010. óta tartó jelenségek. A Swietelsky, a Strabag, a Magyar Aszfalt (nemrégiben visszaváltozott Strabaggá), a Duna Aszfalt (régebben Hódút) már ez előző kormányok idején is népszerűek voltak, az egyedüli kivételt a Közgép képezi, ők 2006. óta (elsősorban az akkor már Fidesz által vezetett helyi önkormányzatoknak köszönhetően) tudtak referenciákat és természetesen pénzt szerezni. Ezek a figurák lépésről lépésre haladnak, mindent előre elterveznek, neki az ország érdeke soha nem számított, és nem is fog számítani.

Hogy semmi ne zavarjon be a képbe, egy 2012-es kormányhatározatban jelentősen megemelték a közbeszerzési jogorvoslat díjtételeit, így akár 30 millió forintot is be kell fizetni az államkasszába annak, aki meg akarja támadni egy közbeszerzési eljárás eredményét. És ugye egyáltalán nem biztos a siker, ilyen összegek mellett meg kinek van kedve pattogni? Nincs probléma, javul a statisztika, hamarosan érkeznek a 2014-2020-as EU-s pályázatok lehet folytatni a bulit, pár zavaró körülménytől eltekintve.

Az okok és a megoldás

A folyamatábra ismeretében minden normális ember felteheti magának a kérdést: mi az oka annak, hogy ez így mehet, miért nem mondja senki, hogy állj? A sorozat második részében taglalt közbeszerzési eljárások ennek csupán az eszköze, a valóság sajnos egészen emberi. Az egyik eredő a magyarországi úgynevezett „politikai elit” (értsd: a KISZ-ből, az MSZMP-ből és a Soros-öszöndíjakból megtollasodó gátlástalan, kapzsi és becstelen alakok) hatalom,- és pénzéhsége, a másik magának az Európai Uniónak a korruptsága. A törvényi szabályokkal körülbástyázott pályázati rendszer - a politikával kellően átitatva - jelenleg úgy működik, hogy mindenki jól jár, aki benne van.

Az bizonyára hazai jelenség, hogy az egyik legfelelőtlenebbül gazdálkodó önkormányzat, Hódmezővásárhely vezetőjét nevezik ki az uniós hazai pénzosztásra úgy, hogy az illetőnek semmi tapasztalata nincs, nem is lehet ebben. Az is már-már az afrikai viszonyokat idézi, hogy az egyik miniszterelnök bevallja, korrupciós ügyek is szerepet játszottak kormánya bukásában, a másik pedig kollégiumi szobatársával és vejével nyereti meg a közbeszerzési tenderek jelentős részét.

És hogy mi lehetne a megoldás? Először a saját házunk táján kezdjünk el sepregetni! A társadalomnak sokkal aktívabban kéne reagálnia a korrupcióra, tevékenyen részt vennie ezek feltárásában, ha kell tüntetésekkel, utcai demonstrációval fűszerezve. És ami ennél is fontosabb, végre valahára le kéne váltani azt a politikai garnitúrát, akik évtizedek óta nem akarják nyilvánosságra hozni az ügynökaktákat. Mit várunk azoktól az alakoktól, akik benne voltak a 90-es évek olajügyeiben, a vadkapitalizációban? Nincs mese, annak a 90-es politikai generációnak, aki ezt összehozta, mennie kell, különben újabb balkáni országok húznak el mellettünk, és megint belefulladhatunk a tipikus magyar önsajnálatba, ami aztán semmit nem old meg.

TéeL

A szerző ezúton mond köszönetet a blog szerkesztőinek, akik lehetővé tették, hogy publikálhasson. Köszönöm továbbá minden olvasónak, hozzászólónak, az előző két résznél is minden megjegyzést elolvastam, tanulságosak és zömében magas színvonalúak voltak.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr265715951

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kapitalista kiáltvány: közérdekű közberuházásokat! 2013.12.31. 11:49:28

Az EU-s pénzek elköltésénél sokakban merül fel a kérdés arról, hogy mennyire hatékonyan használjuk fel a nekünk adott pénzeket. Ezt persze egyből ki lehet, és kell is, terjeszteni a hazai adófizetők által befizetett adóforintok felhasználására is. A le...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.30. 17:42:28

Hahó! mi lenne ha a "guest blogger" helyett csinálnátok egy "Vendégszerző" nevű fölhasználót, és a továbbiakban az ő neve alatt jelennének meg a vendégbejegyzések?

Akár tíz percbe is beletelne!!!

Egyébként ez jó kis cikk, elismerés.

toportyánzsóti 2013.12.31. 08:49:01

Ez az iromány nem az etatista etnokrácia mellett szól,abbahagyta a blog tulajdonosi gárdája a varázsgombaszedést időlegesen?

toportyánzsóti 2013.12.31. 09:23:51

Első törvény: A kormány minden intézkedése megmagyarázható a lopás, az öncélú szemétkedés és a dilettantizmus megfelelő kombinációjával. Nincs kivétel. Ha elsőre nem nyilvánvaló egy kormányintézkedés indítéka, akkor lopni akarnak.

Második törvény: A Fidesz mindent disznóságát előre bejelenti, csak tudni kell olvasni a jelekből. Ha szeretnéd tudni, mi fog történni, gondolj a lehető legnagyobb szemétségre, amit ki tudsz nézni belőlük, szorozd meg kettővel, és még így is csodálkozni fogsz.

Harmadik törvény: A Fidesz nyelvén az „emberek", a „polgárok" és a „magyarok" gyűjtőfogalmak mindig Orbán Viktort jelentik. A patetikus politikai szólamok csak a reorbanizálás után nyerik el a valódi értelmüket.

Negyedik törvény: Nem ez a legalja. Mindig van lejjebb.

Ötödik törvény (a hallgatás törvénye): A kormányzás három pillére a bolsevik hatalomgyakorlás, a maffiaszerű üzletvitel és a dilettáns államirányítás. Ha bekerültél a bandába, soha többet nem szállhatsz ki. Ha megpróbálod, kinyírnak. Még akkor sem úszod meg, ha hülyének tetteted magad.

Hatodik törvény: Ha azt mondják, hogy valamit meg akarnak védeni, az azt jelenti, hogy védelmi pénzt fognak érte kérni. Ha nem értesz a szóból, akkor szétverik, amit meg akarnak védeni.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2013.12.31. 09:49:15

Szép hazánk mikor leszel valóban élhető????

Doberdo 2013.12.31. 11:07:47

És mindezek nem jöhettek volna létre, ha
a Legfőbb Ügyész kevés szünettel nem az
a személy lenne, akit a Fidesz nagyfőnöke
talált ki és "remélhetőleg?" 70 éves
koráig be fogja tölteni tisztségét a korruptak legnagyobb megelégedésére !

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.12.31. 11:16:15

Nos. Mivel Mo-on több százezer diplomás értelmiségi van, és ezek nagy része állami dolgozó, ezért tuti, hogy minden jól megy állami szinten. Hogy verhetne át több százezer diplomás értelmiségit pár száz vagy pár ezer csaló politikus? Képtelenség.
XD

Sírköves Slomó 2013.12.31. 11:29:12

A konkrétumok Horvát András zöld dossziéjával vetekednek!

LOL

tlvajferi 2013.12.31. 11:59:15

a legnagyobb problémát (nemcsakmagyarországon) az okozza, hogy nem működik a liberálisok és eu által oly agyonreklámozott "piacgazdaság"

az ugyanis nem piacgazdaság, hogy ez EU azt mondja, hogy fizessek be évente xx milliárdot NEKI, a tagságunkért cserébe, és ő majd eldönti, hogy menniyt juttat vissza abból különböző országoknak (és kormányoknak)
attól függően, hogy épp teszik-e neki az ország és kormány vagy sem

"na de már most"
egy jól működő "piacgazdaságban" mi szükség van arra, hogy befizessek és visszautaljanak
és majd a kormányzat (az EU ENGEDÉLYÉvel) elköltheti a pénzt arra, amit az EU a pályázatokon megenged (érstd elsősorban EU haveroknak juttatnak első kézből, a sor véégén ott áll amagyar kisvállalkozó aki évekig vár, hogy kifizessék)

és ez így működik az usa-ban és kanadában és kínában is
tiszta korrupción alapuló "piacgazdaság", mármint a hülyéknek,akik elhiszik

csak egy néző 2013.12.31. 12:00:33

Hurrá Elvtársak!!!
"Kiemelt lett a Hankook beruházása.
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Hankook Tire Magyarország Kft. Rácalmáson megvalósuló beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a Fidesz kormány, amely egyúttal kijelölte az eljáró hatóságokat."
"A Rácalmási szigetek országos jelentőségű Természetvédelmi Terület. Az 5/1996. (IV.17.) KTM rendelettel alapították" (hoppácska!)

"A Fidesz aláírásgyűjtésbe kezdett az Apollo gumiabroncs gyár felépítése ellen. Amennyiben sikerül összegyüjteniük 6600 aláírást, úgy népszavazást kell tartani és nagy valószinűséggel, ezt már nem fogja megvárni az Indiai cég, elmegy Gyöngyösről, elmegy az Országból!!"
"Mit fizetnénk a gumigyárért?
Vízbázisunk elszegényedne, a vízdij a többszörösére nőne.
A gumigyár napi ivóvizigénye több mint 3 falu napi vizfogyasztása!
Ezért épülnek a gumigyárak vizben gazdag területre." (Fidesz)

"Mit is veszíthetünk??
-több mint 2000 munkahelyet
-több 100 milliós éves adóbevételt, amit óvodákra, iskolákra, egészségügyre, utakra és járdákra költhetnénk
-több mint 80 milliárd fotintnyi építési beruházást, amelyből a következő egy évben bőven juthatna a helyi és a környékbeli vállalkozóknak
-a fentieken túl milliárdos nagyságrendű lesz az a veszteség amelyet kártérítésre fizetünk, fölöslegesen földvásárlásra költöttünk, valamint vissza kell fizetnünk a pályázaton elnyert 300 millió forintot!" (Gyöngyösi régió)
Csak következetesen elvtársak. Hajrá fityesz.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.31. 12:08:51

@Sírköves Slomó: És más valamiben is hasonlítanak. Igazak lehetnek. Az, hogy mindenhova beirogatjátok a konkrétumok hiányát még nem teszi igaztalanná a felvetést, bár elfogadom, hogy Habony nem tudott jobbat kitalálni. Nem tudom, hogy mit élveztek ezen kedves Slomó, de a 4 éves óvodás kislányom értelmesebb annál, minthogy mindehol mindig ugyanazt ismételgesse.

Sírköves Slomó 2013.12.31. 12:15:26

@Magyarország jobban teljesít: De a 4 éves kislányodon kívül más nem is szavaz a maszopra.

Ez a kemény.

Sírköves Slomó 2013.12.31. 12:18:10

@Magyarország jobban teljesít: 'Az, hogy mindenhova beirogatjátok a konkrétumok hiányát még nem teszi igaztalanná a felvetést'

Nem? Érdekes. Én meg azt hittem hogy de.

Lordofearth 2013.12.31. 12:24:21

Ezen beszélgetéseknek nincs sok értelme, ezért is tudnak lopni a Magyar politikai élet szereplői - a közösből. Hiszen ki négyeli fel őket?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.31. 12:35:25

@Sírköves Slomó: Hát pont ezért vagy suttyó fideszrabszolga.

tisztapista 2013.12.31. 12:36:38

@Sírköves Slomó: "A konkrétumok Horvát András zöld dossziéjával vetekednek!

LOL"

Mondok én két dolgot, hogy értsd, mitől olyan szép az egész:
1. Amit a vendégszerző leírt, az szóról szóra igaz.
2. És semmilyen törvénybe, vagy jogszabályba ütköző dolog nincs benne.

Meg lehet úgy is csinálni a közbeszerzési szabályokat, hogy magyar barátaink nyerjék el, és ne a külföldiek. Bár a Strabagnak, Szvitelszkinek azért rendesen mennek a koncok ma is.

torró 2013.12.31. 12:39:54

így az útólsó nap, ez tényleg jó kis feltáró, de valamennyire tudja mindenki, hogy így működik.
A fityeszezőknek meg azt üzenem, hogy ez a maszoposok alatt is így működött, ha véletlanül emlékezet zavarban lennétek. A 2002-s választásoknak is ez volt a tétje, hogy ki fogja osztani az EU-s pénzeket. Ugyanis az elsők még szabadabban osztották a haveroknak, mint most, bár az EU azt mondta, hogy jobban fogják ellenőrizni a pénz útját. De nálunk? Öcsém itt úgy megvezetik őket, hogy attól koldulnak. Mint ahogy a poszt is írja. Van itt egy barátom aki a szocik alatt benne volt a bizottságban, úgyhogy, még ő is azt mondta , hogy ehhez gyomor kell. Tehát nem kell itt kivételezni, aki benne volt az belenyúlt rendesen.
Mi meg szívunk.

MEDVE1978 2013.12.31. 13:00:57

A kilencvenes évek vége óta dolgoztam EU finanszírozású programokkal. Az eleje volt igazán szép, kb. a csatlakozásig. Addig ugyanis volt magyar költségvetési fejlesztés is és a politika nem ült annyira rá az egészre. Korrupció akkor is volt, de az EU-s fejlesztési szféra összességében sokkal tisztább volt a magyar költségvetésinél. Aztán ugye elfogyott minden pénz, csak EU projektek maradtak. Innentől kezdve ült rá az egészre a politika és a korrupció.

A közbeszerzés valóban lekártyázott az esetek 80%-ban. A vicc egyébként az, hogy ha valaki tisztán akar közbeszerezni, azt a bürokratikus szabályok szétszívatják, míg egy jó közbeszerzési szakértővel gyakorlatilag mindent szét lehet szedetni annyira, hogy meghívásos közbeszerzés legyen. Természetesen "pályázatíró vendégbloggerünk" is egy lózungot tartogat a végére, miszerint mindenkit el kell zavarni, teljes elitcsere kell. Ez amolyan osztályharcos, kommunista jelszó, szlogennek jó, gyakorlatban nem megvalósítható.

A magyar közélet és a magyar emberek kölcsönhatása alakítja ki a magyar korrupciót, tehát, ha 10 tetszőleges magyar embert kiválasztanánk, ugyanolyan korruptak lennének, mint a jelenlegi vagy 10 évvel ezelőtt kormányon lévők. A korrupció kulturális sajátosság és életszínvonaltól függő tényező is egyben . Ha itt is mindenki átlag 1000 eurót keresne nettó, mint ennél nyugatabbra, tudna félretenni, nem függene óriási mértékben az államtól, akkor a korrupció is kisebb lenne. Csak hát úgy tűnik, hogy nekünk nem ez a sors jutott.

Ezténírtam 2013.12.31. 13:03:25

Szerintem Mo-n (vagy a világon bárhol) csak az nem lop a közösből,aki túl lusta vagy túl hülye hozzá. Észre kellene már venni,hogy egy viszonylag jó lopási szintre eljutni nem nagy teljesítmény (évi 100 milla tisztán az már elég jó - ehhez nem kell semmiféle extranagy politikai kapcsolat),a népet meg egyáltalán nem érdeklik ezek a dolgok,nem kapják fel a fejüket,mivel hosszú távon mindenki a helyén van (aki szegény,az nem is hajlandó semmit tenni a több pénzért,neki a rinyálás az életstratégiája,aki meg gazdag,azt meg azért nem érdekli).

komplikato 2013.12.31. 13:10:57

@torró: "A fityeszezőknek meg azt üzenem, hogy ez a maszoposok alatt is így működött, ha véletlanül emlékezet zavarban lennétek."

Ne értsd félre, mert sajnos nem oldal függő, de minden négyéves ciklust követően a nagyságrendek és a pofátlanság mértéke egy nagyságrendet ugrik. Ezért gondolják sokan azt, hogy ha valami csoda folytán nem a jelenlegi garnitúra nyerne legközelebb akkor is pont annyit romlana minden, mint ha igen ... ebből a szempontból. Itt csak egyszer kéne valakinek olyan rondán buknia mint a török vagy a bolgár kormány(ok)nak, nem változna meg a dolog, de a pofabőr vastagságból visszavenne picit.

komplikato 2013.12.31. 13:13:21

@Ezténírtam: Az a nem vicces, hogy feltételezed az ész meglétét az ilyen eseteknél. Mindeközben pl. annyira butusok voltak egyesek, hogy mostani hírek szerint az amúgy megbugázott EU pénzből menő "Téli Közmunkaprogram" nem lesz kifizetve az EU által, de nem azért mert lebuktak, hanem mert túl hülyék és lusták voltak megcsinálni a papírmunkát. Ilyen ország nincs még egy.

És hallottál már olyat, hogy ilyen bukta után a baráti köröktől visszaveszi valaki a pénzt? Ugye nem. Majd pótolva lesz máshonnan, és ne legyen illúziónk honnan.

jamon 2013.12.31. 13:13:41

Hát nagyon könnyű azt mondani, hogy azok ott fönt milyen korruptak, és tisztességtelenek, mert ezzel a te felelősségedet már le is tetted.

Azt persze elfelejted, hogy "azok ott fönt" pontosan ugyanolyan emberek, mint te. Sőt, te juttattad őket oda, ha tetszik, ha nem. Tudom, nem tetszik, de a te értékeidet képviselik.

Azok ott fönt egyszerűen csak többet tudnak lopni és korrumpálni nálad. Azért korruptak, mert te is korrupt vagy.
Megvesztegeted az orvost, a rendőrt, a kéményseprőt. Ellopod a ceruzákat a munkahelyedről. Saját könyveket nyomtatsz ki a vállalati fénymásolón. Ellopod az üzemanyagot a kamionból, buszból, vagy hajóból, amit vezetsz, és eladod.
Megmérgezed a szomszéd macskáját, amiért nyávog, és kiirtod a fáját, mert zavarja a kilátást.
Feljelented a szomszédot, ha építkezik, mert irigy vagy rá.

Képmutató vagy, mert a saját magad disznóságaival nem foglalkozol, csak máséval - ez utóbbi sokkal könnyebb.

jamon 2013.12.31. 13:19:22

@kublerek: Szerintem már most is az, de aki mindig elégedetlen a körülményekkel, az tényleg költözzön el oda, ahol szerinte jobb. Kíváncsi vagyok, hol van az a jobb hely, és hogy miért nem vagy még ott.

Sírköves Slomó 2013.12.31. 13:23:07

@komplikato: 'de minden négyéves ciklust követően a nagyságrendek és a pofátlanság mértéke egy nagyságrendet ugrik.'

Mér?

Ezténírtam 2013.12.31. 13:26:16

@komplikato:
"az amúgy megbugázott EU pénzből menő "Téli Közmunkaprogram" nem lesz kifizetve az EU által"

Most akkor EU-pénzből megy vagy nem???

"de nem azért mert lebuktak, hanem mert túl hülyék és lusták voltak megcsinálni a papírmunkát."

Azt nem mondtam,hogy húúúúúúú de mennyire értenek hozzá,nyilván minél hülyébb az ország,annál hülyébbek a vezetői és annál jobban kilátszik a majom segge. De ne higgye azt senki,hogy Svájctól Dél-Koreán át az USA-ig nincs korrupció,mert van,csak ügyesebben csinálják. Egyszerűen nem lehet legálisan kifizetni ezeknek az embereknek annyi pénzt,amennyit megérdemelnek.

Itt van pl. egy magyar nagyvállalkozó,aki keres évi 15 milliárd Ft-ot (ez a cégeinek a profitja,még csak nem is korrupció,mert exportál a magánszférába). Van 3000 alkalmazottja és dönt mondjuk extrém esetben néhány milliárdos beruházásokról. Ehhez az emberhez képest a miniszterelnöknek mennyi pénzt kellene keresni? Ő mennyi ember főnöke? Mekkora beruházásokról dönt (a kormány,aminek ő a vezetője)? Keressen mondjuk évi 100 milliárdot? Ezt vajon elfogadná a 3 millió nyugdíjas???? Pedig ez az összeg lenne mérhető a döntési potenciáljához... És külföldön sem jobb az arány,csak ott okosabban megoldják.

zobod 2013.12.31. 13:29:35

Annak a véleménye fontos, aki a pénzt adja, ez pedig az EU. A lényeg az - amit a szerző is ír -, hogy az EU-nak is jól van ez így. Nekik alighanem a viszonylagos politikai-gazdasági-társadalmi stabilitás és a többé-kevésbé engedelmes elit a fontos az érdekszféra országaiban, a pénzek is ezt a célt szolgálják. Ha ez megvan, nem kekeckednek tovább.

A magyar ügyek alighanem kispályásak az olasz, görög, spanyol ügyekhez képest. Ott sem lesz belőle semmi.

Szerintem akkor lesz majd változás, ha a jelenleginél is korruptabb rendszert sikerül majd kiagyalni.

Ezténírtam 2013.12.31. 13:31:35

Ja,mert természetesen megkeresi azt a pénzt,mielőtt még bárki is azt hinné,hogy egy viszonylag értelmes embert alul lehet fizetni (nem,nem lehet,mert el fogja venni másképp),vagyis ha bárki úgy érzi,hogy alul van fizetve a képességeihez viszonyítva,az jobban teszi,ha magába néz ahelyett,hogy mindenki mást hibáztatna,mert ezért egyedül ő a hibás (főleg most,hogy lehet menni külföldre bárhova isten hírével)...

Sírköves Slomó 2013.12.31. 13:40:57

@Ezténírtam: 'Keressen mondjuk évi 100 milliárdot? Ezt vajon elfogadná a 3 millió nyugdíjas????'

Pontosan. Minden általános választójogon alapuló rendszer a korrupcióra van kitalálva. Ügyesen kitalálta Itzaak.

torró 2013.12.31. 13:58:46

@komplikato:
Hát igen.Bár nem tudom mi kéne ennek a népnek, hogy felébredjen, talán egy nagy csőd. Ami persze egyáltalán nem lenne jó, de talán felébrednénk. Amúgy eléggé elkurvult a világ ebben a harácsolási versenyben, talán már nincs is nagyon tisztességes ország.

Sírköves Slomó 2013.12.31. 14:00:00

@torró: 2010ben már felébredtek.

Most meg nem aztán nem mindenkinek teccik ám ez. Sőt van aki meg van rajta sértődve.

shwarcz bácsi 2013.12.31. 14:22:24

A vicc az, hogy az EU s pénzek nélkül egy szaros iroasztalt sem tudnánk megvenni, megis az EU az ami ellen Orbán napi szintű kirohanásokat intéz. A "nem leszünk gyarmat" hoz pedig, ugye az államilag kiemelt beruházások, mind külföldi érdekeket szolgálnak.
Szajtepo slomonak üzenem, szívesen vennem, ha a régi liberális Internacionálé tagok ( Fidesz 10 éven keresztül ), az ügynöklistakat nyilvánosságra hoznak. Ideje lenne elvtársak !

Ezténírtam 2013.12.31. 14:29:43

@shwarcz bácsi:
"megis az EU az ami ellen Orbán napi szintű kirohanásokat intéz."

Le vannak egyeztetve azok a kirohanások,annyira azért az EU is hatalmi centrum,hogy csak előre kimért és egyeztetett módon lehet pofázni...

Sírköves Slomó 2013.12.31. 14:30:10

@shwarcz bácsi: 'A vicc az, hogy az EU s pénzek nélkül egy szaros iroasztalt sem tudnánk megvenni,'

- a liberó média ezt sugallja, de 2004ig egy szaros íróasztalt se vettünk, vagy jobb állapotú volt az állam, mint most?

'megis az EU az ami ellen Orbán napi szintű kirohanásokat intéz.'

- ez aztán a kutyát nem érdekli az EU-ban, annál inkább hogy ne hamisítsák a statisztikákat és betartsák a deficitszabályt

komplikato 2013.12.31. 14:35:06

@Ezténírtam: "Most akkor EU-pénzből megy vagy nem???"

OFF: Az EU keretpénzek először "elköltődnek", utána a jogosultságok igazolása után utólag kifizetik. Magyarul meg vannak előlegezve. De most úgy néz ki, hogy elfelejtették időben megkötni a szerződéseket (mely szerződések személyes véleményem szerint amúgy jogilag totál védhetetlenek) és mivel nem voltak meg időben, így ez EU irányába nincs jogosultság a kifizetésére a projektnek. (204 milliárd?)/OFF

Void Bunkoid 2013.12.31. 14:45:55

Ennek az egész 22-es csapdájának az lenne a megoldása, ha mindeféle probléma nélkül minden lexikonból törölnék a "demokrácia" fogalmát. Merthogy NEM LÉTEZIK.

Mindenféle irányított társadalom igazából önkényuralom. Igazából már az állatvilágban is erőfölény alapján működik a dolog (a legtökösebb bika dugja meg az összes tehenet, a legkeményebb falkavezér farkas eszi meg a legjobb falatokat, stb.)

A jelenlegi "demokráciák" abban különböznek csak a despotikus rendszerektől, hogy VALAMIVEL nagyon jogkörrel rendelkezik az egységsugarú "jobbágy", mint a despotizmusokban (de még ez sem biztos!), de olyan sosincs, hogy mindenki egyenlő, mindig van nálad egyenlőbb.

Az igazi "demokráciát", ahol tényleg mindenki azt csinál, amit akar és senki nem szab meg semmit, és mindenki egyenlő, anarchiának hívják, és az leginkább mindennél rosszabb.

A despotikus rendszerekben meg igazából nincs hitegetve senk, konkrétan ki van jelentve az alattvalóról, hogy ő igen, kevesebb, mint az úr, és EZÉRT jut neki kevesebb, meg EZÉRT jut az úrnak sokkal több. Tök egyenesen, gerincesen.

És valljuk be, pont az egyenessége miatt ezek a rendszerek a történelem során is jóval időtállóbbak voltak.

Igazi "demokrácia" csak baromi kicsi, laboratóriumi-petricsészeszerű környezetben tud működni, mint pl. egy hippikommuna. De egy egész társadalomra nem lehet ezt ráhúzni. Ahhoz, hogy tényleg működjön az egyenlősdi, olyan "társadalom" kell, ahol mindenki rálát mindenkire, valamint szoros kapcsolatban, és tényleg egymástól függve élnek.

Ez már nemhogy egy államra, már egy rohadt iskolai évfolyamra vetítve SEM működik, már ott kasztosodnak a csoport tagjai.

Ezténírtam 2013.12.31. 14:55:44

@Void Bunkoid:
"A despotikus rendszerekben meg igazából nincs hitegetve senk, konkrétan ki van jelentve az alattvalóról, hogy ő igen, kevesebb, mint az úr, és EZÉRT jut neki kevesebb, meg EZÉRT jut az úrnak sokkal több."

Csak azt ne felejtsd el,hogy egy demokráciában bárkiből lehet úr, Obama pl. nem az a tipikus dinasztiatag...

A demokráciában azért jut kevesebb valakinek,mert lusta,több pedig azért,mert szorgalmas,és nem azért,mert a szülei valakik vagy senkik.

Void Bunkoid 2013.12.31. 14:57:15

@Ezténírtam: dehogy lehet!!!! pont erről szólt a cikk :) próbálnál te generációk gondos gyűjtőmunkájával satöbbivel útépítő céget csinálni, és tök tisztességesen, és igazán jó minőségben kivitelezni, úgysem fogsz soha a büdös életben tendert nyerni, csak a Strabag :)

Void Bunkoid 2013.12.31. 14:59:30

@Void Bunkoid: valamint a legtöbb önkényúr is általában NAGYON alulról érkezik (gondolj csak Sztálinra). Csak aztán van, amelyiknek sikerül megfogódzkodnia, és dinasztiát alapít. Így lettek a király családok is. Meg a jelenlegi, egykori földesuraknak megfeleltetett milliárdos üzletember-"dinasztiák" is.

szobatars 2013.12.31. 15:34:53

" a másik pedig kollégiumi szobatársával és vejével nyereti meg a közbeszerzési tenderek jelentős részét."

Semmilyen tendert nem nyertem meg. Igaz, nem voltam a jelenlegi miniszterelnök szobatársa...ahogy Simicska Lajos sem volt az.

Ezténírtam 2013.12.31. 15:37:56

@Void Bunkoid:
"valamint a legtöbb önkényúr is általában NAGYON alulról érkezik (gondolj csak Sztálinra)"

Húha,te aztán buta vagy ám... A legtöbb önkényúr azért még mindig király/császár/fejedelem/kán volt,aki öröklés útján szerezte a hatalmát,szerintem gondolkodj,mielőtt őrült hülyeségeket írsz,amivel csak égeted magad. Köszi.

Zolcsi67 2013.12.31. 16:43:50

"És hogy mi lehetne a megoldás? Először a saját házunk táján kezdjünk el sepregetni!"

Pontosan. Az első lépés az, hogy MAGÁNEMBERKÉNT se menjünk bele semmiféle hasonló (csúszó- és hálapénzes, stb.) esetbe, főleg arra hivatkozva ne, hogy "de hát más is ezt csinálja". És EZUTÁN lehet tüntikézni, sajtózni, miegymás. Mert addig a bibliai "az vesse rá az első követ" aranyszabály érvényesül.

Netuddki. 2013.12.31. 17:04:23

Tüntetni? Ezek köztörvényes bűncselekmények és több év letöltendő jár értük. Ha ez átszövi az egész magyar megélhetési "politikai" (muhaha) "elitet", akkor itt már csak egy forradalom segíthetne. Igazi.
És átszövi. Különben miért fizetnénk az EU világbajnok adóit? Mégis ki tartja el ezeket az élősködőket?

midnight coder 2013.12.31. 17:06:21

@toportyánzsóti: Hetedik törvény: ugyanez centire így ment a maszop alatt is, csak azok egy nagyságrenddel többet loptak, a fideszesek pedig kevesebbet de nyíltabban.

Netuddki. 2013.12.31. 17:07:07

@Zolcsi67: "Mert addig a bibliai "az vesse rá az első követ" aranyszabály érvényesül."

Óriási tévedés! A közember kis "megtévedései" nem összehasonlíthatók a választott képviselőink mutyijaival. SEMMI nem mentesítheti őket a felelősségre vonás alól!

Netuddki. 2013.12.31. 17:09:53

@midnight coder: A tolvaj az csak tolvaj. Maximum a büntetés nagyságánál lehet mérlegelni ki mennyit lopott. Az meg, hogy milyen minőségben űzik a lopást, súlyosbító tényező. De javaslom, aki többet lopott azt 2-szer lőjék tarkón...

Sírköves Slomó 2013.12.31. 17:19:44

@Ezténírtam: 'Csak azt ne felejtsd el,hogy egy demokráciában bárkiből lehet úr, Obama pl. nem az a tipikus dinasztiatag...'

Viszont nem is lett úr.

BKV reszelő 2013.12.31. 17:42:19

@Sírköves Slomó: Mert ez egy tanulási folyamat. Ciklusról ciklusra megtanulják, hogy a határ kijjebb tolható, csak ügyesen kell kommunikálni. Annyira nem is ügyesen, mert ez itt egy hittel teli nép. Te is narancsban látsz mindent és az ellenlábas ostoba szomszédod meg vörösben, ha oda húzza a hite. Egyformák vagytok, csak a köd más színű a szemetek előtt, így egy váltásnál a másik színt kell köpködni és persze közben csendben túlszárnyalni. Benyeled. Most is nyeled és közben meg vagy róla győződve, hogy nem. Dehogynem!

shwarcz bácsi 2013.12.31. 18:00:29

@Sírköves Slomó: A libero média, az a te Fidesz mediad elsősorban. Ennek ellenére mindent meghamisitanak amit csak lehet. Tele vagyunk agysebesszel, meg kistigrissel.

shwarcz bácsi 2013.12.31. 18:02:43

@Ezténírtam: lóf@szt van leegyeztetve ... Ne becsuld alá Viktort! Ő nem egyezkedik senkivel.

kvadrillio 2013.12.31. 18:06:30

..ÉS ERRE MONDOGATTYAJA VIKTOR, HOGY A ZORSZÁG ÉS Ő MEG A HAVERJAI JOBBAN TELJESÍÍÍTENEK ????? :)

2013.12.31. 18:10:47

@Zolcsi67: Jó, de mikor tudjuk, hogy az ország 3/4-ede (vagy több) ilyenolyan vontatmány, ki fog igazábol beleugrani a sötétbe?
Az a másik része a dolognak, hogy az ország fél %-a sem olvas ilyen cikkeket, vagy jut el egyáltlaán erre a szinvonalra, olyan 50-70% pedig reménytelenül, kocsma szinten sötét, műveletlen, önkritikátlan, 200évet erkölcsileg és világnézetileg visszamaradott, nacionalista, egoista, vagy épp narcisztikus csak magával fogllakozó nagypofájú, stb.
Máshol sincs ez másként, nem véletelenül van hatalmas válságban a nyugati tipusu demokrácia, és egyensulyoz egy nemlétező pénzlufi és a kinai rabszolgamunka tetején az egész nyugati gazdaság.

Sírköves Slomó 2013.12.31. 18:12:08

@shwarcz bácsi: Látom sikerült a kérdésekkel foglalkozni:

- a liberó média ezt sugallja, de 2004ig egy szaros íróasztalt se vettünk, vagy jobb állapotú volt az állam, mint most?

- ez aztán a kutyát nem érdekli az EU-ban, annál inkább hogy ne hamisítsák a statisztikákat és betartsák a deficitszabályt

Pop40 2013.12.31. 18:12:21

@kvadrillio:

Ő meg a haverjai tényleg jobban is teljesítenek. :)
Al Capone dülledt szemekkel bámulná őket, ha még élne.

Pop40 2013.12.31. 18:14:08

@Sírköves Slomó:

Ha az eu ad X összeget, az elvtársaid meg ellopnak 2X összeget, akkor az ország nyilván nagyobb szarban lesz, mint volt.

Már csak azt kell kitalálni, hogy ez miért is a csúnya eu hibája.

toportyánzsóti 2013.12.31. 18:22:34

@midnight coder: Számok világa nem a jelekből olvasóké,fussál neki ujra.Nagyságrend szerinted mennyit jelent ortodox matekban?

Sírköves Slomó 2013.12.31. 18:50:16

@Pop40: Hát ez biztos így van, ezt komolyan kell venni mint a ződdossziét.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.12.31. 18:57:35

"nevezik ki az uniós hazai pénzosztásra úgy, hogy az illetőnek semmi tapasztalata nincs, nem is lehet ebben."
Látott már olyat valaki, hogy ebben az országban hozzáértő vezetett szakágazatot? Jobb estebn végzettsége van az illetőnek, csak szakmailag 0.

Pop40 2013.12.31. 18:59:19

@Sírköves Slomó:

Arra gondolsz, amit a NAV 1 hétvége alatt kivizsgált?:D

Azt a fityusz már tisztázta, hoztak létre rá vizsgálóbizottságot.

Ja, bocs. Mégsem.

kisQtya 2013.12.31. 19:16:32

@jamon: Megnyugodtam, mert én még egy dolgot sem csináltam életemben a felsorolásból.
De veled nem szívesen találkoznék....

kisQtya 2013.12.31. 19:24:11

@Ezténírtam: A miniszterelnök maximum a miniszterek főnöke, úgy mellesleg tízmillió magyar állampolgár alkalmazottja.

A faszom kivan ezzel a feudális szemlélettel. Én egy állami hivatalban dolgozom, ahol minden segghülye vezető azt hiszi, hogy neki feudális előjogai vannak és akár csak egy hangyafasznyival is különb bármely beosztottjánál, a portásnál, vagy a takarítónál... Fel sem merül az ostoba fejében, hogy ő itt egy lépcsőfok a SZAKMAI hierarchiában és az ő hátán halad előre tízmillió magyar polgár.

2013.12.31. 19:38:25

@kisQtya: Ez a "feudalizmus" nem szemlélet, ez az ország működése maga. A másodhatalom, a legális hivatalok és tulbürokratizált intézményrendszer mögött álló tényleges folyamatokat bonyolító kéz-kezetmos rendszer.

Igy persze egy csomó minden érthetővé válik, hogyan lehe tegy közhivatalban egy vezető kirobbanthatatlan, hogy tud egy alapitvény 100milliókat sikaksztani kb nilvánosan, miért értelmetlen az un "demokrácia" hiszen ugyanazokra az "odaszánt" emberekre és ugyanarra a háttérhatalmi hierarchiára tudják csak a szavazataikat az egyébként is megvett és elhülyített zombik leadni.

Ettől még persze jó móka, és kitíűnő feszültésglevezető ez a "ti rohadt elvtársaitok" "ti szennyes ilyenolyan politikusoitok" fröcsögés, amivel televan midnen blogban, minden kommentposzt 98%-aujabban, csak értelme ennek aztán végképp nincsen.

10milió magyar az jelenleg visszafelé halad, valahova a középkor végére, a tényleges feudalizmusba, és bármely közhivatalnok az bizony foggalkörömmel és minden módon próbál felkapaszkodni a hierarchiában, ami persze szükségképpen nem szakmai, hanem háttérhatalmi, kapcsolati hierarchia.

kisQtya 2013.12.31. 19:38:31

@Ezténírtam: Csak azt ne felejtsd el,hogy egy demokráciában bárkiből lehet úr, Obama pl. nem az a tipikus dinasztiatag...

A demokráciában azért jut kevesebb valakinek,mert lusta,több pedig azért,mert szorgalmas,és nem azért,mert a szülei valakik vagy senkik.

Ezt nem jól tudod. Már a feudalizmusban is lehetett úr a jobbágyból, ha kellően nyalta a király seggét és ezért hálából kutyabőrt kapott. Most sincs ez másképp. Kinyalod egy párt seggét és előre jutsz.

Egy mihaszna kurva örökösnő nem azért gazdag, mert sokat tett le az asztalra, hanem azért mert jó helyre született (pl. Paris Hilton).
S demokráciában is van sok tehetséges és szorgalmas ember, aki nem jut ötről hatra.

Te egyébként hány éves vagy? Nem bántani akarlak, csak kíváncsi vagyok, mennyi élettapasztalatod lehet.

kpityu2 2013.12.31. 19:59:20

Mit panaszkodtok? Vannak afrikai országok, ahol csak a legelvetemültebb bűnözőkből lehetnek politikusok. Ennek eléréséhez még legalább 8 év Fidesz kormányzás kell.

2013.12.31. 20:09:54

@kisQtya: Ez azért kétféle dolog, a sztálini terror sem a kommunizmus, vagy szocializmus eredeti receptje, a mai "demokrácia" sem az már ,ami valaha volt.
Ezek inkább a globális multikapitalizmus jellemzői, ahol akkora világhatalmú multitrösztök irányítanak, ami valaha, a jóléti nemzeti kapitalizmusokban elképzelhetetlen lett volna, nem véletlenül hoztak mindehol kisválalkozásokat segítő, trösztket korlátozó intézkedéseket, mára mindez a multé, mert a globális pénzvilág a nyugati politikát és szavazókat is irányítása alá vonta.

Sírköves Slomó 2013.12.31. 20:56:05

@mioporfeszosz: @kisQtya:

Hülyék vagytok mint a seggem. Az államigazgatás lényege a szigorú hierarchia, mindenhol a világon.

És ilyenek dolgoznak benne LOL.

ARP 2013.12.31. 22:02:57

Ami egyre inkább nyilvánvaló, létezik egy, a gazdaságot és a politikát behálózó, a hatóságokat markában tartó háttérhálózat vagy gazdasági maffia, melyet egyesek "háttérhatalomnak" neveznek (az ilyeneket ez a bizonyos hatalom előszeretettel titulálja elmebetegnek, vagy összeesküvés-elmélet hívőnek, ez a jól bevált hiteltelenítő formula).
A mostani NAV botrány is nagyon jól mutatja a mechanizmus működését, az összefonódás mélységét és hatékonyságát.
Ez a jól behatárolható szűk érdekcsoport csak ÁFA csalással kb. 1700 milliárdot lop el a közösből, ehhez hozzá lehet tenni a közel hasonló nagyságrendű járulékcsalásokat, az állami és uniós támogatási pénzek korrupt elosztását, valamint az itt említett önkormányzati és állami közbeszerzések során lenyúlt összegeket.
Ezek összértéke bőven meghaladhatja az 5000milliárd Forintot, a GDP 20%-át, és ebben a "kisemberek" adókerülése még benne sincs.
Az államháztartásból így hiányzó pénzt a hatalmon lévő pártok a magyar cégek és állampolgárok adóinak gátlástalan emeléséből pótolják.
Ez megfojtja a gazdaságot, a magyar áru versenyképtelenné a külföldivel szemben a rárakódó magasabb adóterhek miatt (ezt a már meglévő különbséget növeli tovább a külföldi importáru ÁFA-csalással csökkentett beszerzési ára), és ez a legfőbb oka a lakosság elszegényedésének is. Ezeket az anomáliákat egyértelműen a maffiaállami működés hozta létre, és tartja fenn.
Az ország semminemű felemelkedése nem képzelhető el a maffiával való leszámolás nélkül. Az állam működése feletti társadalmi kontroll már szinte nem is létezik, ennek megteremtését csak egy széles körű társadalmi összefogás lenne képes kikényszeríteni. Ha ez nem jön létre, ez az ország örökre elveszett.

bkkzol 2013.12.31. 22:26:57

Az a nagy probléma, hogy az egész EU is egy nagy gazdasági maffia. A érdekek és kapcsolatok szövevénye. Támogatni xxx millió euróval a magyar falvak felzárkóztatását amit azután abban merül ki, hogy pár német cég kitérkövezteti a főteret kínai anyagból a 200 eurós magyar munkással. Esetleg , hogy a magánbankok (EP-s családtagok) megveszik a görög állampapírt ,mert 8%-os a haszon és nem 0,8% ,mint a biztonságos. Ha bukás van akkor meg kifizeti az EU és ezt előadják, mint segélycsomag. Kit is segítettek?
Tudja valaki, hogy pontosan mennyi nyugdíj jár egy rövidke EP képviselőség után?! Úgy tudom jó buli. Most meg megy tülekedés a Barosso helyéért, eleget pofátlankodott, menjen vissza a hazájába és ossza most ott ez észt ( tudtommal van mit csinálni), de nem. Gondolom kaptt másik "igen fontos" és jól fizető állást az EU-ban.

Zolcsi67 2014.01.01. 16:31:07

@kovi1970: Azt nem is mondtam, hogy mentesíti :-) Csak egy magánjogon adócsaló (számla nélküld dolgozó vállalkozó, stb.) nagyobb eséllyel lesz velejéig korrupt politikus, ha odakerül, mint egy kevésbé sumákoló. Az utánpótlást kell csökkenteni, mert különben a mondabeli hidrával viaskodhatunk, míg bele nem őrülünk.

____törült____ (törölt) 2015.04.17. 14:15:01

Egyszer be akartunk hozni egy osztrák építőipari szoftvert Magyarországra, ami pont arról szól, hogy összevetni az költségvetést a későbbi tényleges pl. munkaórákkal, mármint a vállalkozó, hogy megtudja belőle, hogyan tudna hatékonyabb lenni.

Kiderült, hogy azért nem lehet, mert szó sincs arról, hogy a fővállalkozónak saját munkásemberei vannak. A fővállalkozó kiadja a generálkivitelezőnek, az kiadja 5 fő alvállalkozónak, szakiparonként egy, és ezek mindegyike csak a pénzt szedi. A fő alvállalkozók kiadják kis alvállalkozóknak, annak meg nemigen kell szoftver mert iroda sincs, ők csak dolgoznak, 10 ember, egy teherautó, ennyi. A többi csak a pénzt szedi.
süti beállítások módosítása