ukrajna_kep.jpgA napjainkban Kijevben, Ukrajnában zajló és egyre eldurvuló forradalomról a legtöbb embernek megvan a pártállásától függő véleménye. Mielőtt azonban nekiállnánk önfeledten szurkolni EU-ellenesként, rendpártiként, Putyin-barátként a kormányerőknek és szegény felgyújtott rohamrendőröknek; vagy éppen a Szabadság-Egyenlőség-Testvériség helyett napjainkban futó aktuális lózungokkal, a Demokrácia-Függetlenség duójával bevadított, bátor tüntetők mellé helyeznénk szimpátiánkat, azelőtt nem árt pár mondatban rávilágítani egynémely, kevéssé ismert infóra.

Hiszen, a történet ezúttal sem, ahogy általában sosem csupán fekete és fehér.

Demokrácia és nagypolitika

Ukrajnában a legfelső döntéshozó rendszer eléggé kétpólusú, és viszonylag kiegyenlített. Javarészt a kommunista párt utódpártjának tagjaiból álló, szinte kirobbanthatatlan képviselők ülnek a törvényhozásban, míg az elnöki poszt (pl. a magyarhoz képest is) meglehetősen erős és szuverén. Ukrajna korrupcióból az élet legtöbb területén sem szorul importra, de a politika különösen fertőzött területnek számít. A parlament tagjainak követhetetlen botrányai miatt az ukránok többsége számára az elnök személye a hangsúlyos, tőle várják el inkább a feddhetetlenséget. Ám az elmúlt évtizedben ebben is csalódniuk kellett.

A Narancsos Forradalom az egész, demokratikus választási rendszer csődje miatt bukott ki 2004-ben. A „forradalom" nehézkesen kiharcolt eredményei sem hoztak a többségnek teljes megnyugvást. Juscsenko rejtélyes megmérgezését egyre többen tartják politikai önbetörésnek; és az sem volt túl népszerű, ahogyan egykori harcostársa, Timosenko ellen a hajdani szovjet módszereket idéző koncepciós perbe kezdett az új elnök.

Ezek fényében érthető, hogy az ukránok 23 évnyi demokrácia után már nem szívesen bíbelődnek aláírásgyűjtéssel, népszavazással, és egyéb, enyhébb polgári engedetlenségi formákkal. Hanem az utcára vonulnak.

Oroszország

Ukrajna Magyarországhoz hasonlóan egyfajta kompország. A kétarcúság nemzetiségileg, és területileg is jól lemérhető. Az ország északnyugati fele túlnyomóan ukrán, ideológiailag nyugatbarát. A tehetősebb, sűrűbben lakott délkeleti régióban nagyszámú orosz él, ennél fogva jellemzően oroszbarátok. Ukrajna viszonya Oroszországgal sosem volt felhőtlen.

A Szovjetunió kialakulásának idején Ukrajna a szovjetellenes, „úri-kulák-papi-nemzeti" fehér oldal támogatóihoz tartozott. Ennek a későbbiekben többször is, folyamatosan itták a levét. Kevéssé közismert népirtás a Holodomor, aminek ugyan a neve jól kezdődik, de a szünet nélkül gyászolt nagytestvérével ellentétben, ahol 6 millió áldozatról illik beszélni, itt csupán 10 millióan haltak meg két év leforgása alatt. Sztálin és rezsimjének tervezett „ukrántalanítása" volt ez, melynek során a begyűjtésekkel, és a beszolgáltatni vonakodók megtörésével erre a mezőgazdasági aranyvidékre addig sosem látott mértékű éhínséget hoztak. A régió a későbbi évtizedekben is mindig is peremvidékként volt kezelve, beruházások, fejlesztések alig jutottak el idáig.

Nem csoda, hát, hogy az ukrán nemzettudat egyik sarokköve a russzofóbia. Így aztán a határ, ami a jószomszédi viszony, és gazdaságélénkítő beruházások, illetve a gyarmati sorba taszítás, és kulturális befolyásnövelés között van, olyan vékony, hogy szinte nem is látszik, és nagyon könnyen megsérthető.

Például azzal, ha az ország vezetése nyilvánvaló orosz nyomásra pause gombot nyom az amúgy sem szuperszonikus sebességgel haladó euroatlanti integrációban.

Európa, EU

Az átlag ukrán számára, aki dolgozni, lomizni, prostinak vagy csempésznek állva átjár Európa „boldogabbik felébe", már Lengyelország, vagy éppen hazánk is az ígéret, a gazdagság földjének számít. Németországról, vagy Franciaországról már nem is beszélve. Ők nyilván nem látják, nem láthatják az Unió árnyoldalait, amit pl. mi már jól ismerünk.

A túloldalról viszont már kisebb a lelkesedés. Ukrajna az EU számára, csak a több tízmilliós piaca, és remek termőföldje miatt lehet érdekes, de az általános politikai és gazdasági helyzet miatt annyira forró ez a pite, hogy biztosan hagynák inkább hűlni egy kicsit. Jelenleg van elég bajuk a szövetség peremén lévő nagyon lassan felzárkózó új, és túl gyorsan leszakadó régi tagjaikkal is.

Gazdaság

A nálunk honos közvélekedéssel ellentétben Ukrajna nem gazdag ország. Tény, hogy Kijev óvárosa szép és rendezett, de egy főváros óvárosa nem mindig ad általános képet az adott országról. Ukrajna a SZU szétesése után ugyanazokkal a problémákkal nézett szembe, mint minden volt KGST-ország. Gyors ütemben erodáló nehézipar, széteső mgtsz-ek, elherdált mezőgazdasági feldolgozóipar.

Miközben az országban közép-afrikai szintű a korrupció, mindenhová beférkőzik a maffia, a politikusok pedig – ahogy rendszerint mindenhol – főként csak lopnak, addig a mindennapjaikat szervesen érintő dolgok, mint az oktatás, az egészségügy, vagy az infrastruktúra konzerválódott a késő-szovjet állapotban. Nagy a munkanélküliség, alacsonyak a bérek, a nagyvárosokban viszont drága a megélhetés.

A 2012-es, lengyelekkel közös futball EB jócskán erőn felüli vállalás volt. A gazdasági válság közepén drága, jól kinéző, és kihasználatlan létesítményeket emeltek országszerte – jellemzően hitelből. Az impulzusszerűen érkező bevételek nem tudták, nem tudják tartósan ellensúlyozni a felvett hitelek terheit.

Irányított forradalom?

Az újkori történelem nem egy példával szolgált arra, amikor egy látszólag alulról indított lázongásról kiderült: igazából külföldi, nagyhatalmi érdekek mozgatták. Elég csak a taxisblokádra gondolni, vagy a CIA által is beismert esetekre, a teljesség igénye nélkül: '53 Irán; '57 Kuba (ez visszafelé sült el); '70 Líbia; '73 Chile; 2002 Venezuela (sikertelen puccskísérlet, a Chavez ellen felbérelt tüntetőket a Chavez mellett tüntetők szétverték).
Vajon ez a helyzet most is? A nyugat (EU) és a kelet (Oroszország) nagyhatalmi erőfitogtatásának mellékhadszínterét látjuk Kijevben? Hátulról mozgatják a szálakat? A helyzet további elmérgesedése esetén várható-e nyílt beavatkozás bármely részről (lásd Korea, Vietnam)?

Én ettől nem tartok. Ahogy korábban írtam: az EU-nak nem létkérdés Ukrajna. Már az is szinte lehetetlen kihívás, hogy a szövetségbe valahogy beleerőszakolják Törökországot, nem beszélve a leszakadókról, a kilépni szándékozók egyben tartásáról. Amit megtehetnek, és amit meg is tesznek, az a médiában az ukrán felkelők heroizálása, és a kormányerők démonizálása.

Napóleonnak volt egy kissé pajzán mondása, miszerint a katonákat a gyomruk tarja az állásaikban védekezéskor, és a hímtagjuk böködi előre támadáskor. Orosz részről ez annyit tesz, hogy amennyiben Janukovicsékat biztosítják anyagi támogatásukról (némi lojalitásért és gazdasági előnyökért cserébe), akkor egészen a végsőkig kitarthatnak a kormányerők. A felkelések általános dramaturgiája szerint eljön egy pont, amire a lázadóknak már nincs válaszuk. Rohamrendőrökre, gumilövedékekre és vízágyúkra munkavédelmi sisak, gázálarc, házi készítésű pajzs, kockakő és molotov-koktél a reakció. A rendőrök ekkor veszik elő az éleslőszert... Itt tartunk most.
„Hála" a világszerte zajló, fegyvertartást ellehetetlenítő módon szigorú trendeknek, a lázadóknak két eszközük maradt:
- feladni, és hazamenni
- maguk mellé állítani a karhatalmat.
A rendőrök átállásakor azonban még mindig lenne ütőkártya a kormány kezében, a hadsereg.

S, hogy akkor most kinek is szurkoljunk? Könnyű innen, a fotelből a nagybetűs Nyugat és Kelet harcát látni a kijevi barikádokra, és ennek megfelelően popcorn és kóla mellett szurkolni valamelyik oldalnak. Valójában azonban ma Ukrajnában ez elkeseredés forradalma zajlik. Fő mozgatórugói nem a demokrácia vagy a nyugati civilizáció vívmányai utáni vágyban keresendőek. Sokkal inkább a történelmi sérelmek fűtötte russzofóbiában, és mindenekelőtt a szegénységben, a jövőkép-nélküliségben.

Nem hősköltemény ez, hanem véres horror. Hogy mi lesz a vége, ma szinte lehetetlen megjósolni. Lehet, hogy az oroszok, lehet, hogy a nyugat áll majd fel nyertesen a rulett asztal mellől – az is lehet, hogy elosztják a szajrét. Egy biztos: Ukrajna megint csak veszíthet.

Galambos László

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr985781171

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne rémisztgess engem Paks miatt a Szovjetunióval! 2014.01.25. 22:53:01

. A választókorú lakosság 40%-a a Szovjetunió felbomlásának évében még vagy meg sem született, vagy kiskorú gyerek volt. Felesleges rémisztgetni a fél országot a vörös terrorral. Így szerintem nem csak vicces, de értelmetlen hiszti is az, hogy a balo...

Trackback: Terroristákat toboroz az Amerikai Népszava a magyar balos ellenzékből 2014.01.25. 22:49:25

. Azt írja, a Szabadság térre tervezett emlékmű felrobbantása alkotmányos és morális kötelesség, és aki megteszi, nemzeti hős lesz. A cikkben, amelyről a lenti printscreenek készültek, hét alkalommal szólítja fel olvasóit a készülő emlékmű megsemmisít...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latz von W. 2014.01.25. 17:51:39

Remek összefoglaló, köszönet érte!

(Megjegyzés: sorkizártra formázhatnátok az egészet, úgy nem lennének ilyen csúnyák a bekezdések)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.01.25. 18:37:48

Ukrajna fő problémája a MEGOSZTOTTSÁG.

Noha a hivatalos népszámlálás szerint csak 17,3% az orosz kisebbség aránya, a valóságban Ukrajna több mint 40%-a első nyelvként inkább az oroszt használja a mindennapokban.
A megosztottság jól látszik az oroszbarát-oroszellenes politikai kötélhúzásban, amely már 2004 óta mérgezi Ukrajna légkörét.

Az ukrán parlamentben rendszeresek a verekedések.
Ukrajna ilyen ütemben szét fog szakadni egy orosz és egy nyugati irányultságú részre.

A másik probléma: a nagymértékű csalódottság és kiábrándultság a politikai rendszerben, vagyis a demokráciában, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Ezt persze szinte szóról-szóra Magyarországról is el lehetne mondani.

Ukrajna jelenlegi állapotában (mint demokrácia) halálra van ítélve. Valószínűleg polgárháború lesz, az ország kettészakad, a keleti rész az ipari bázissal együtt Oroszországé lesz, a nyugati pedig egy szélsőnacionalista, szegénységbe süllyedt állam.

A hatalmas baj hogy az ukrán és az orosz nemzeti érzést szándékosan az "oszd meg és uralkodj" politika miatt direkt a lehető legprimitívebb szinten tartják. Ukrán az, aki gyűlöli az oroszt. Nem valami mellett, hanem valami ellen.
Így pedig nem lesz normális ukrán nemzettudat.

meg nincs egy karizmatikus figura aki irányt adna az ukrán nemzeti mozgalomnak. Az általánosan korrupt rendszerben meg ami jószándék lenne, az is elvész.

Zolcsi67 2014.01.25. 20:20:49

@Nemzetstratégia: "Ukrajna ilyen ütemben szét fog szakadni egy orosz és egy nyugati irányultságú részre."

A nyugati rész (Galícia és Kárpátalja) a második világháború előttig nem is volt orosz befolyás alatt, ez nagyon kiütközik most is. OK, hogy Galícia a Monarchia perifériája volt, de akkor is inkább "nyugat", mint "kelet". Lásd még a szerb-horvát ellentét egyik okát.

ephart 2014.01.25. 21:41:52

kinek szurkoljunk?

hát ecsém a kárpátaljai magyaroknak

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.01.25. 21:47:12

Az, hogy egy ekkora méretű ellenzéki megmozdulás árán sem mond le az egész kormány és ráadásul még kiküldi a rendőri pribékjeit a lázadó emberek ellen bőven elég arra, hogy Ukrajnát NE lehessen demokratikus államnak tekinteni. Ehhez nem kell ukránnak lenni, meg ott élni, hogy észrevegyük. Ennyi.

nu pagagyí 2014.01.25. 21:47:20

"Elég csak a Taxisblokádra gondolni"
Azt hiszem, ennyi nekem elég is volt a blogíró zavaros okoskodásából.

Paraphone 2014.01.25. 22:01:45

@Nyekenyóka.: Á, nem, az tök spontán volt. :D

wallenberg8810 2014.01.25. 22:24:03

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A válasz egyszerű, nekünk magyaroknak a jelenlegi kormánynak kell szurkolnunk. Az előző jobboldali soviniszta Timosenko-kormány intézkedéseket hozott a kárpátaljai magyar nemzettestvéreink magyar nyelvű oktatásának a megszüntetésére, a jelenlegi orosz-barát kormány viszont elfogadta a kisebbségi törvényt, amely szerint a 10%-ot elértő kisebbségek anyanyelve hivatalos nyelv kell hogy legyen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

petraeus 2014.01.25. 22:37:40

Marpedig pont, hogy a "nyugati civilizáció vívmányai utáni vágy" a mozgatorugo, olyasmiert kuzdenek mint, a szolgaltato es hatekony allam, minosegi oktatas es egeszsegugy, jogkoveto rendorseg, korrupciomentes gazdasag, szabadsag, demokracia, emberi jogok.
Az oroszellenesseg csak a nacionalistakra jellemzo, az atlag ukran joban akar lenni az oroszokkal de europai polgarkent, nem mint lenezett megvetett alattvalo a gyarmaton.

BigPi 2014.01.25. 22:44:02

@Nemzetstratégia: @Zolcsi67: Számomra az a nagy kérdés, hogy ha bekövetkezik a szakadás, akkor nem lehetne háromba szakítani?
Egyértelmű leszek kárpátaljai autonóm területre gondolok amit igen gyorsan integrálni lehetne, kellene az Eu-ba.

Nem tudom, hogy a mi diplomáciánk fel van-e készülve egy ilyen forgatókönyvre?

wallenberg8810 2014.01.25. 22:46:36

@BigPi:

A jelenlegi Martonyi-féle cionista szolga diplomáciánknak esze ágában sincs felvetni Kárpátalja státuszát Ukrajna kettészakadása esetére. Erre csak egy Jobbik-kormány esetén lehet esély.

csepke 2014.01.25. 22:50:19

Hát a remek termőföldje miatt pont hogy nem érdekes Európának szerintem. A korábbi tagok területén termesztett kaját sem tudják hova elsózni, meg nem győzik agyon támogatni a mezőgazdaságukat. A mi bajunk is pont ez, hogy másunk sincs mint termőföldünk de az meg pont nem kell. Én annak drukkolok, hogy szegények valahogy túléljék komolyabb véráldozat nélkül. Európa a kisujját sem fogja mozgatni egy ilyen szegény és labilis országért. És nem fog ujjat húzni az oroszokkal sem értük. Ezt jól ismerhetjük mi is. Majd fotelból nézik a tudósításokat és borzonganak.

wallenberg8810 2014.01.25. 23:04:20

@csepke:

Mert nem gondolkozol előre. Az lehet hogy most sok fölösleges kaja van, de pár év múlva meg élelmiszer hiány lesz, és akkor az lesz a király, akinek termőföldje van.

csepke 2014.01.25. 23:12:33

@wallenberg8810: De akkor az Eu sem, teljes gőzzel folyik a mezőgazdasági területek felszámolása. És ezeken a területeken nem lesz egyik napról a másikra kaja, ha beüt valami hirtelen krach Európa élelmezésében.

na4 2014.01.25. 23:20:18

A képeket elnézve: ezek barbárok, semmi keresnivalójuk az EU-ban, van itt gond éppen elég.

Köves D. Gábor 2014.01.25. 23:52:47

Két megjegyzés:

1. A poszt szerzőjével szemben nem hiszem, hogy Ukrajnát a helyzet további elmérgesedése esetén nyílt beavatkozás fenyegetné Korea vagy Vietnám részéről. Ehhez mind a motiváció, mind a geopolitikai feltételek hiányoznak.

2. Per pill. elfelejtettem, mit akartam még, de ha eszembe jut, majd pótlom.

Amúgy a holorelativizálástól eltekintve jó cikk.

P.Freddy 2014.01.25. 23:56:11

@Nemzetstratégia:

"Ukrán az, aki gyűlöli az oroszt. Nem valami mellett, hanem valami ellen."

Akárcsak a Fidesz: magyar az, aki gyűlöli Gyurcsányt. Primitív, ocsmány, megosztásra játszó Orbán Viktor-féle hatalommánia és hozzá a birkaszázezres, akármiért és annka az ellenkezőéért is birkamenetelő tudattalan sejtmassza.

De működik, látod, amíg fel nem égetnek mindent.

-JzK- 2014.01.26. 01:23:53

@P.Freddy:
"Akárcsak a Fidesz: magyar az, aki gyűlöli Gyurcsányt."

A ballib mantra meg az, hogy "az a demokrata (európai, haladó szellemű, stb.), aki gyűlöli Orbánt és a jobboldalt."

Bicepsz Elek 2014.01.26. 01:27:24

@BigPi: Vigyazni kell, mert meg a totok vagy olagok beelozbek!!
A mai magyar hadsereg egy 90 km es szakaszt tud megvedeni 7 oran keresztul.
A Szovjetunionak sem a kisebbsegek miatt kellett Karpatalja, hanem mert ott sem az elso, sem a masodik vilaghaboru idejen nem.tudtak attorni.

Bicepsz Elek 2014.01.26. 01:37:06

Bocsi. Ugral a telefonom..

Pistának jó lesz 2014.01.26. 02:38:36

@BigPi: és mégis mivel szakítanád háromba, a magyar operetthadsereggel?

karpatek 2014.01.26. 03:02:19

Ha Magyarország el akarná foglalni Ukrajna területének bármely részét, az sértené a nemzetközi jogot (pl. az két ország közötti alapszerződést). A függetlenség kikiáltása viszont nem (ezt állapitotta meg például a Nemzetközi Biróság a 2010 július 22-én hozott döntésében)

Fulek 2014.01.26. 06:37:52

@P.Freddy: ha jól emlékszem Magyarországon utoljára rendőrrohamot a nép ellen, pont Gyurcsány miniszterelnöksége alatt vezényeltek... Ennyit erről...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.26. 08:45:31

Sajnos az ukrán szélsőjobb csőcselék semmitől sem riad vissza a demokratikus kormány elleni puccskísérletben. S a nyugat teljes mellszélességgel áll ki az ukrán neonácik mellett, pillanatnyi érdekek miatt. Remélem az ukrán vezetés bátor lesz és kemény kézzel leveri a náci puccsot.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.26. 08:47:12

@karpatek:

Nem elég a függetlenséget kikiáltani, azt meg is kell védeni. Ha nem sikerül ez, akkor veszett ügy. De ha sikerül, akkor is évtizedekig tartó ideiglenes állapot jöhet. Lásd Abháziát vagy Koszovót vagy Észak-Ciprust.

Zolcsi67 2014.01.26. 09:23:12

@BigPi: Szkeptikus vagyok, gondolva a délszláv polgárháborúra és a magyarlakta területekre Szerbiában (Délvidék).

Fulek 2014.01.26. 09:23:38

kinek szurkoljunk? Én az embereknek, hogy túléljék...

Zolcsi67 2014.01.26. 09:25:05

@na4: Ugyanezt mondják ránk is, némileg nyugatabbra... (ne ítélj, hogy ne ítéltess)

Bobellino 2014.01.26. 10:03:14

1. Kárpátaljai magyarok
2. Janukovics (UMDSZ,Gajdos István)
3. V. V. Putyin

objekt678 2014.01.26. 10:08:28

@nu pagagyí: Te úgy gondolod, hogy Taxis Tibi meg Fuvaros Feri két bréko-brékózással meg tudott bénítani egy országot ?A zavar nálad lehet :)))

toportyánzsóti 2014.01.26. 10:14:02

Mekkora baromnak kell ahhoz lenni hogy a taxisblokádot is belekeverje ebbe?Jobber elme lát mindenhol külföldi beavatkozást nem saját baromkodást.Önfelmentés helyett szembenézés kell saját alacsony érzelmi intelligenciaszinttel.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.01.26. 10:18:35

@na4: na a magyarok pont ilyen állatok, rájuk sincs semmi szüksége a nyugatnak, egyébként is folyamatosan kapálóznak a tagság ellen, ki kellene őket tenni a picsába

Ukrajnát senki nem fogja megvédeni az orosz befolyástól
most biztos latolgatják a nyugati államok, hogy mi éri meg nekik, de egyrészt az unióba nem fogják felvenni még nagyon sokáig az ukránokat, mert a nyugati emberek annyira idegengyűlölőkké váltak, hogy ez most lehetetlen
nincs is a felzárkóztatásra forrás, se érdek
nagyon szuper termőföldje van az ukránoknak, amit már így is brit, francia, amerikai, orosz, meg még ki tudja milyen multi cégek művelnek okosba átjátsszák így is nekik a földet a korrupt hatóságok, egy demokratikus vagy forradalmi fordulat esetén a mostani bebetonozott korrupt maffia, politikusok és az oligarchák, multi cégek szerződéseit biztos megpiszkálnák az ukránok, ezért sem érdeke senkinek a fordulat
a sok ukránnak nem fognak örülni a nyugatiak, mert elveszik tőlük a munkát, ahogy a magyart, bolgárt, románt is gyűlölik a franciák, olaszok, spanyolok, angolok, nem kell nekik még egy 45 milliós csóró tömeg a nyakukba

Ukrajna megszerzésére egyedül a ruszkik hajlandóak mindent feltenni és mindent elkövetni érte

az átlag ukrán csak jobban akarna élni
tényleg hozzájuk képest a magyarok is fényesen élnek, a lengyel, cseh meg király módon

az ukránokat mindenki gyűlöli, ezért ők is gyűlölnek már mindenkit, teljesen érthető dolog
azzal a múlttal, amit elszenvedtek, nem csoda, ha kicsit megborult már az agyuk (Holodomor, Csernobil, orosz befolyás még a SZU szétesése után évtizedekkel is...)

amúgy az ukrán maffia az nagyjából a rendőrséget is magába foglalja
ne higgyük már, hogy a rendőr a pár hrivnyás fizetéséből él meg ott, aki járt Ukrajnában, az tudja, hogy mi a dörgés
az ukrán rendőr egyszerűen egyenruhás bűnöző
Oroszország egy második Belaruszt akar csinálni, csatlós, függő államot
csak míg a fehéroroszok sose voltak szabadok, sose voltak közel az EU-hoz, az ukránok már azt hitték, hogy egyszer még tagok is lehetnek

a kárpátaljai magyarok meg annyit tehetnek, hogy nem emberkedjenek, pláne a magyar politikusok ne most menjenek Kárpátaljára szítani a feszültséget

wallenberg8811 (törölt) 2014.01.26. 10:48:51

@csepke:

A gyarmatosító EU pont ezt akarja hogy felszámoltatja a mezőgazdasági kapacitást, aztán ha majd kevés lesz az élelem, akkor majd azon kevesek járnak jól, akik nem számolták fel.

wallenberg8811 (törölt) 2014.01.26. 10:50:07

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

A kárpátaljai magyarok annyit tehetnek hogy követelik az 1993-ban megtartott és 80% igennel végződött kárpátaljai népszavazás eredményének a hatályba lépését, a területi autonómia létrejöttét.

nu pagagyí 2014.01.26. 10:53:38

@objekt678: A benzináremelés valós volt és drasztikus. A reakció pedig egy demokráciában megszokott. Azok tiltakoztak, akiket közvetlenül érintett. A cikkíró mellétrafált, pedig lett volna kézenfekvő példa a résztvevők semmiféle valós érdekét nem érintő, kívülről szervezett hőzöngésre: például a 2006-os gyújtogatásos fesztivál, a nem tudni milyen alapon micsodáért permanensen sztrájkolgató mozdonyvezetők, vagy a mobil gágogó kórusok.

nu pagagyí 2014.01.26. 11:02:22

@wallenberg8811: A "gyarmatosító" EU egy rahedli pénzt ad a magyar mezőgazdaságra, amit idióta politikusaink teljesítmény-követelmény nélkül fizetnek ki műkörmösöknek, rózsadombi földbirtokosoknak, áfacsalóknak és hasonló ingyenélő parazitának. Mindenki kap a zsetonból, csak az nem aki földet műveli.

csepke 2014.01.26. 11:07:27

@wallenberg8811: Érdekes amit mondasz, hogy azért kell a termőföld neki hogy felszámolja. Minden előfordulhat. De ez így duplacsavar lenne, nem gondolod? És mit kezdene az Eu a perifériáján lévő felszámolt mezőgazdasági területek éhező lakosságával ha az megindul az Eu belseje felé? Elég kaja nem lenne Európában, a termelés beindításához idő kellene. De ha lenne is elég kaja, mivel fizetnének ezek az emberek? Aztán meg ha kipusztulna a lakosság ezeken a területeken, az üres területekre lenne bőven beáramló ázsiai afrikai. Hogy védené meg a határait az Eu az óriási néptelen területeken? Mindenkit csak nem lehet kiírtani.

csepke 2014.01.26. 11:09:54

@nu pagagyí: A helyzet az, hogy nem is arra adják a sok pénzt hogy földet műveljen, hanem arra hogy ne. Szőlők kivágása, mezőgazdasági területek beerdősítése. Szerinted egy erdő helyén mennyi idő alatt lehet búzát termelni majd ha szükséges?

nu pagagyí 2014.01.26. 11:11:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Jól sejtem szavaidból, hogy Te kiálltál Gyurcsány mellett, amikor a magyar fasiszta csőcselék randalírozott az akkori demokratikus kormány ellen?

nu pagagyí 2014.01.26. 11:20:51

@csepke: A pénz nagy része földalapú támogatás, amellyel a vagyonosok vagyonát támogatják. Mit gondolsz mennyire ösztönöz ez termelésre? A pénzosztás módja magyar szuverén döntés, lehetne a termelést is támogatni. Nálunk az Orbán-Torgyán modell gyökeresedett meg, ami a vállalkozók tökéletes kontraszelekcióját és a mezőgazdaság tönkretételét okozta. Változtatni nehéz rajta, mert a földből, munka nélkül jövedelmet húzó álgazdák már birtokon belül vannak és írtóznak a versenytől.

l_andras 2014.01.26. 11:24:36

@Nemzetstratégia: "Csalódtak a demokráciában" Én ezt a kijelentést is rossznak tartom. Véleményformálóként figyelni kellene erre, mert valójában nem a demokrácia rossz, hanem - jelen esetben Ukrajnában és itthon is - a múlt rendszer kapcsolati tőkéit kihasználó elittel van a baj akik a saját zsebükre írják az írott és íratlan szabályokat. Illetve meg kell említeni az emberek többségében még mindig munkálkodó a régi rendszer alatt kialakult berögződéseket. Ez utóbbit használják fel hasonló mondatokkal a populista politikusok mind a bal, mind a jobb oldalon. Az igény itthon is meglenne egy egészségesen működő társadalomra, csak épp a döntéshozóknak nem érdeke ez. Nekik kifizetődőbb a zavarosban halászás.

KopaszMercis 2014.01.26. 11:46:32

A képlet egyszerű:
mit akarsz, észak európai élet szinvonalat, vagy közép szovjetet?
Csak a majom emberek vonzódnak az oroszokhoz, 40 évnyi puncizás után.

2014.01.26. 12:12:59

A berlini fal után jön a kijevi fal?

2014.01.26. 12:14:37

@Fulek: Én is pont erre gondoltam.Az embereknek,hogy túléljék, a lakosságnak mely szenved az egésztől.Mert teljesen mindegy az ukránoknak,hogy az EU vagy az oroszok rabolják e ki.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.01.26. 12:20:10

@wallenberg8811: persze, amihez joguk lenne elméletileg, azt nem biztos, hogy célszerű mostanában feszegetni, egy olyan országban, ahol hatalmas az elkeseredettség, jobb, ha nem hergelik az indulatokat
az ukránok most éppen nincsenek jó hangulatban, súlyba kellene tenni a pofát, kussolni és várni, amíg lecsillapodik a helyzet
és talán a magyarországi kereszténygeci politikusok is meghúzhatnák magukat ezúttal
a magyarok problémájára pont az a megoldás, ami a szlovákiai magyarokéra is: kussolni és várni, amíg beléphetnek az EU-ba, ott aztán szabad a gazda
a legkisebb probléma lesz a területi autonómia
a szlovákiai magyarok is szépen betagozódnak a növekvő jólétet kínáló Szlovák társadalomba, már nem MKP, hanem Híd-Most szavazók, nem magyarok akarnak már lenni autonómiával, hanem európaiak európai fizetéssel
ez lenne az ukránoknak is a megoldás, csak sajnos az EU sem kér belőlük, mert olyan szinten le van amortizálva az országuk és akkora a szegénység

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.01.26. 13:03:19

@BigPi: Erre a mostani hazaáruló, álmagyar és álnemzeti kormány miatt semmi esély.

Valóban, egy Jobbik-kormány kell ide, a mai közéleti palettáról egyedül ők vannak fölkészülve egy ilyen akcióra.

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
A külhoni magyarok beolvadásán csak a köpedék liberálisok örömködnek, amíg végül elzavarják őket a jól megérdemelt helyükre, követ törni a bányába.

Magyarország jövője a nemzeti ébredés. Ez egyre inkább nyilvánvaló, és semmi sem akadályozhatja meg.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.01.26. 13:05:51

@l_andras: Nem gondolom hogy nekem kéne a "demokrácia lelkiismeretének" lenni. Abban sem vagyok biztos, hogy a demokrácia valóban a legjobb államforma-e a világon. Ki tudja, lehetnek nála jobbak is.

KopaszMercis 2014.01.26. 13:19:49

@Nemzetstratégia:
"Valóban, egy Jobbik-kormány kell ide, a mai közéleti palettáról egyedül ők vannak fölkészülve egy ilyen akcióra"
Ahahahaah az kell a népnek, nem volt elég a 40 évnyi nacionalista retorikába ültett kommunizmusból! Éljen Vona!!! És hozzunk egy másik mezitlábas vidéki cigány kommunistát a nyakunkba.

ecsém… neked el rezsicsökkentették az agyad...

KopaszMercis 2014.01.26. 13:20:44

@Nemzetstratégia:
Van az igazságos diktatúra, ahol a hozzád hasonlókat jó hamar lebasszák a tajgetoszról. Így oldják meg a szegény kérdést. Én jól járnék vele. Te nem ;)

Ad Dio 2014.01.26. 14:12:20

Azoknak az embereknek drukkolok akiknek az élete jelenleg tönkremegy.

2014.01.26. 14:55:20

@komodói uránusz: Viszont az orosz ajánlat évtizedekre konzerválja a mostani szegénységet versenyképtelenséget ésfüggőséget, miközben a társulás az EU-val és egy felelős kormányzás (ez ott nagy kérdőjal) még ha rovid távon fájdalmas sokkot is okoz, beindthatja a modernizációt.

karpatek 2014.01.26. 15:11:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Feltéve, ha a függetlenség kikiáltása után a népek önrendelkezésének elve alapján, népszavazás által, egy másik országhoz való csatlakozás mellett nem döntenek.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.26. 17:10:19

@karpatek:

Nem létezik ilyen szabály. Ha szembemész a joggal, akkor meg kell tudnod védeni az új helyzetet. Másképp nem megy.

Zolcsi67 2014.01.26. 17:42:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Hogy ki is a náci? Hát akire azt mondjuk! Nézzük csak ezt a fincsi logikai bukfencet, nem is, artistamutatványt: az ukrán "újfasiszta" tüntetők minisztériumokat foglalnak (ahogy itt a "demokrata" tüntetők pártházat, egyetemet. Az "újfasiszta" ukránok az ellen az Oroszország (és annak befolyása ellen) harcolnak, ahol - amikor az "újfasiszta" Orbán tárgyal az atomerőműről, épp nincs egy szemernyi demokrácia sem, sőt.

Orvos látott már...téged, vagy az ideológusaidat?

Azt hiszem, Orwellnél olvastam hasonlót: "a szabadásg: szolgaság". Csak azt nem tudom eldönteni, vigyorog-e az 1984 írója a felhő szélén, vagy forog a sírjában?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.26. 18:00:51

@Zolcsi67:

Maradjunk annyiban, hogy fogalmad sincs az egészről.

karpatek 2014.01.26. 18:01:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: amint irtam, a nemzetközi joggal nem ellentéges a függetlenség kinyilvánitása. A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya alapján pedig minden népnek joga van az önrendelkezésre.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.26. 18:03:16

@karpatek:

Sajnos ez csakis gyarmatokra vonatkozik, nem független államok kisebbségeire.

Zolcsi67 2014.01.26. 18:05:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ehhez én nem vagyok ideológiailag eléggé képzett :-)

Tudom, "különleges anyagból gyúrtnak" kell lenni hozzá, nálam - szerencsére - ez kimaradt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.26. 18:18:20

@Zolcsi67:

Elég csak érdeklődve szemlélni a világot és nem hinni vakon semmiben, Istent leszámítva.

csi szi 2014.01.26. 22:55:09

A posztírónak: A karhatalom nem fog átállni, a Berkut az egy válogatott rezsimhű, ottani szinten jól fizetett és jól kiképzett "sereg", amolyan Rebisz és TEK egyszerre. Kemény fickókból áll, akik, ha parancsot kapnak rá, simán lemészárolják a Majdant, mint a kínaiak anno a Tienanmen teret. Nyilvánvalóan az esetleges lázongások leverésére hozták létre őket, nem sima rendőri erőről van szó. Egy gyengeségük van, hogy kevesen vannak, csak néhány ezer ilyen megbízható "pretoriánusa" van Janukovicsnak, ha a zavargások nagyobb méretet öltenek, esetleg Kijeven kívül más városokban is eldurvul a helyzet (Nyugat-Ukrajna a hírek szerint már a lázadás állapotában van, egyes megyékben a helyi önkormányzatok betiltották a kormánypártot stb. - szóval már a Szovjetunió felbomlásakorihoz hasonló hírek érkeznek onnan), akkor kevesen lesznek, hogy elfojtsák.
Az ukrán hadsereget el lehet felejteni, meg a normál rendőrséget is, ezek nem fognak a kormány mellett fellépni, ha úgy érzik, hogy vesztes oldal mellé állnának, főleg nem. Ha kivezénylik őket, az ő esetükben valóban reális az akár tömeges átállások esélye. De a hadsereg állítólag már meg is üzente Janukovicsnak, hogy rájuk ne számítson.

Veridicus76 2014.01.26. 23:02:08

Teljesen egyértelmű az atlantista-cionista háttér. Az amerikai külügyminisztérium egyik embere december elején Kijevben nyíltan meg is fenyegette az ukrán vezetést, hogy amennyiben nem engedelmeskednek a nyugati ukáznak, és nem kezdik el függetlenségüket felszámolva a betagozódást az Eurokolhozba, anarchia és erőszak lesz. Most beváltják az ígéretüket.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.01.27. 03:21:57

@Veridicus76: hülye vagy és még reklámozod is
az ukránok szeretnének jobban élni, legalább úgy, mint a csehek vagy a lengyelek
ezt a mostani maffia kormány lehetetlenné teszi
ha mindenki birka módon szarul akarna élni, akkor bizony senki nem tüntetne a maffiakormány ellen
de tüntetnek, mert 1. utálják az orosz befolyást 2. utálják a korrupciót, ami megbénít mindent 3. az ukrán rendőrség egyenlő a maffiával, csak éppen rajtuk egyenruha van 4. nem kellene elvitatni a jogot az ukrán néptől, hogy az "eurokolhozba" akarjanak tartozni
nem tudom neked mennyiben árt az EU, de hidd el, az EU nélkül Magyarország egy füstölgő szarkupac lenne
bár most is afelé tart, köszönhetően Viktornak, aki a keleti ukázokra vár, bármi is csinál, nem az ország érdekeit szolgálja, hanem egy elképzelt keleti szövetségről álmodozik
az a baj, hogy keleten se veszik komolyan, csak egy báb, ahogy Janukovics is

amúgy ha nem tetszik az EU, te el is költözhetsz onnan, mondjuk Moldovába, Azerbajdzsánba vagy ahova akarsz
ott nem lesz atlantista-cionista befolyás az életedre

amúgy egyelőre Putyin az, aki ukázokkal bombázza Janukovicsot...

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.01.27. 03:27:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: első szabály, hogy istenben, húsvéti nyúlban, rézfaszú bagolyban és más képzelt lényekben nem hiszünk
a vallás mesének elmegy, de még annak is fantáziátlan és roppant káros
aki istenben meg egy keresztre lógatott hullában hisz abból bármit kinézek, csak racionális gondolkodást nem

Zolcsi67 2014.01.27. 10:34:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: De most tényleg és komolyan, mitől is "újfasiszták" az ukrán tüntetők, mert hiába figyelek, arra utaló jelet nem véltem felfedezni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.27. 10:42:00

@Zolcsi67:

A helyi Jobbik ál a tüntetések kemény magjában, ezért.

Zolcsi67 2014.01.27. 10:46:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Továbbra is az a gondom, hogy néhányan túl könnyen dobálóznak a "náci", "újfasiszta" jelzőkkel, átalában azok, akik – koruknál fogva – egy árva darab nácit nem láttak, sőt, még a szüleik sem. Egész egyszerűen a "hülye vagy" jelző aktualizált formájával állunk szemben. ha valakire valami rosszat kell mondani, a "náci" a kézenfekvő, a trendi. Ettől még a foglalósdi (lásd HaHa) nem feltétlenül tipikus "náci" szokás, ezt fenntartom.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.27. 10:55:37

@Zolcsi67:

Szélsőjobb, ez a pontos szó. A "náci" csak ennek leegyszerűsített változata.

Dzsentrisvihák 2014.01.27. 12:08:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Ha már mindenáron hazai párhuzammal akarod szemléltetni a Szvobodát, akkor írd, hogy helyi Arany Hajnal, pontosabb definíció.

Dzsentrisvihák 2014.01.27. 12:09:18

@Dzsentrisvihák: Akarommondani, Magyar Hajnal... (blehh, egyszerűen nem tudok elvonatkoztatni a fantáziátlan koppintásuktól, na)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.01.27. 15:01:32

@KopaszMercis: "nem volt elég a 40 évnyi nacionalista retorikába ültett kommunizmusból! "

A magyar (és a keletnémet) kommunizmus teljes mértékben nemzetközi volt, a többi keletiblokk-ország nemzetibb jellegű kommunizmusához képest.

Vona soha nem volt cigány, ez tehát félrement.

Tudom fáj hogy már nem ti fújjátok a passzátszelet, de hát ez van. Lesz ez még rosszabb is - számotokra.

Zolcsi67 2014.01.27. 18:59:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Egyszerűsíteni ilyeténképpen Magyarországon először a Ron Werber/Tóbiás József páros próbált: "vagyunk mi, és vannak a fasiszták" - mondták egy kampánygyűlésen.

Zolcsi67 2014.01.27. 19:01:22

@Nemzetstratégia: És ezt nyögjük a mai napig. Érdekes amúgy, hogy Rákosi idejében még hellyel-közzel nemzeti(bb) volt a kommunizmusunk, Kádáréknál 56 csapta ki a biztosítékot, akkor jött a "kérünk engedélyt a térképen apró szürke ponttá zsugorodni, mert magyarok vagyunk" ideológia.

KopaszMercis 2014.01.29. 19:16:42

@Nemzetstratégia:
Mi van kis szovjet, nekem duruzsolsz? :)

Dzsentrisvihák 2014.01.30. 11:26:48

@Zolcsi67:

Rákosi csak jól használta a nacionalista demagógiát, de kb. annyira volt ő nemzeti, mint amennyire kellemes élmény félrenyelni egy szívlapátot.
(Érdemes a beszédeit összevetni pl. Gyurcsány megnyilvánulásaival, a párhuzamok roppant szórakoztatóak.)
Kádárral kapcsolatban abszolút ül, amit írsz.

Albu 2014.02.04. 11:01:06

Kitűnő írás.

Egy dolgoggal nem értek egyet: hogy az EU-nak sok dolga lenne az újonnan csatlakozottakkal. Annyira macerás lenne Lidliket építeni, európéer értelmiségieken keresztül kolonizálni?

Más bajuk nem lehet, mert más semmink sincs. Az elkeseredettségen kívül. De abban még lehetünk konkurencia, nem baj az nekik, kell nekik csicska meg prosti.

emberbarát 2014.07.05. 09:29:10

Ami ott történik,az a zsidó hatalombitorlók és Putyin közötti harc.A magyaroknak nem érdekük a zsidó világuralmi törekvések támogatása.Sőt.

Szúrófény 2014.10.14. 06:46:57

@komodói uránusz: Kádárfia Putyin elvtárs életműve folytatója! Azonos a "politikája" azonos lesz a sorsa is, angol lap szerint!
süti beállítások módosítása