BP_Ostroma_fejfa.jpgMinden évben hiszti van miatta. Mármint az állami szervek, és az éppen a parlamentben ücsörgő pártok részéről. Tipikus magyar agybaj - mondhatnánk, és vérünkbe ivódott balkáni közönnyel túl is lépnénk rajta egy legyintés után. Azonban, kérem szépen, vannak itt halottak is. Háborúban elesettek, akármelyik oldalon harcoltak is volna, akárki ellen, a kegyelet őket is megilleti - a fáról lemászós evolúciós lépcsőfokot már megjárt közösségek, társadalmak esetében ez nem kérdés.

Magyarországon igen. Persze, tudom, "szörnyű rémtettek", "gaz nácik" ésatöbbi... Végletekig unalmassá vált, mert azzá tették, a humanista történelmi megközelítés a pannon ugaron - és közben, észrevétlenül szinte, privatizálták az egyszerű emberi hozzáállás fogalmának tartalmát. Humanista csak akkor vagy, de akkor nagyon, ha arra emlékezel, amit mi DIKTÁLUNK neked, hogy emlékezned kell.

A magyar társadalom tekintélyes részének azonban rokona, sőt, sokszor közeli rokona, szomszédja, falubelije vesztette életét a háborúban, és - láss csodát! - a németek oldalán harcolva. Azt a kérdést, hogy ez helyes volt-e vagy sem, NEM MA kell feltenni. Egyáltalán, ennek a kérdésnek az elpusztult magyarok és németek árnyékában nem sok létjogosultsága van - de ez csak az én véleményem.

Annak viszont - a liberális demokráciák alapköveként! - igenis van létjogosultsága, hogy mindenki arra emlékezzen, akire akar. Annak az emlékéért gyújtson gyertyát, akiről úgy gondolja, hogy meg kell ezt tennie érte - és ebbe senkinek nincs beleszólási joga, még véleményezési sem igazán, legfőképp az államnak!

Agyfaszt kapok lassan a sok "toleráns", "antifa", "partizán" és még ki tudja minek nevezett akárkiktől, akikről egyvalamit tudunk biztosan: magasról szarnak minden humanista, toleráns értékre, politikai haszonkergetés az egész részükről, akár tudatos, akár nem.

Nekem személy szerint tűnt el felmenőm a második világháborúban, aki - minő szörnyűség! - a német seregben harcolt, s nem a Wehrmachtnál, hogy még jobban megutáltassam magam a "gyűlölni tilos" galerivel.

És senki, de senki nem vitathatja el jogomat arra, hogy eme felmenőm emlékére gyertyát gyújtsak, túrát szervezzek - azt tegyem, amiről úgy gondolom, hogy kegyeleti aktus. Senkinek semmi köze hozzá, akkor sem, ha hozzám hasonló százakkal teszem ezt, egyszerre és egy időben, egy helyen.

Amikor ez az axióma életképtelenné válik, akkor Ceausescu borotválkozni kezd, egy "nemsokára visszajövök" üzenet kíséretében.

Felcser V. Örs

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr425805249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.02.08. 18:42:12

Persze, ez jól hangzik, sőt igaz is - csak pusztán azt nem értem, hogy ezt a gyertyagyújtást miért kell provokatív és idétlen ruházatban előadni - ne jöjjön nekem azzal egyetlen majom sem, hogy "azt veszek fel a mit akarok.
A halottak, nem elsősorban a nácik, komcsik, magyarok áldozatai, hanem a háborúé - és háborúban elesettekre emlékezni militarista körülmények között hányingerkeltő dolog. Épeszű ember nem tesz ilyet, amivel azt sugallja, hogy a háború fasza dolog, és "hősi" halált halni még faszább. Nem az.
És rendszeresen, évről-évre mindig találunk a Jobbik politikusai közt is pár idiótát - idén nevesül Zagyva Gyulát - akik az arcukat adják ehhez, hogy elijesszenek többezer potenciális mérsékelt szavazót.
A blog címében szereplő jobbegyenesbe így sikerül újra és újra beleállni.

Bí Dzsí 2014.02.08. 18:50:13

Katonákról katonai külsőségek között emlékeznek meg a világon mindenhol, a baj nem ez. A gond az, hogy a Becsület Napjának szervezői elsősorban nem kegyeleti, hanem ideológiai alapon emlékeznek meg. Számukra nem az az elsődleges szempont, hogy itt magyar és német fiatal srácok tízezrei haltak meg, hanem az, hogy mindezt a szerintük helyes eszme szolgálatában tették. Ez alapvető félreértése a helyzetnek, mert ezek a katonák egészen egyszerűen a kötelességüket tették, a hazájukat védték, és végül nagy többségük hősi halált halt, mert az égvilágon semmilyen más lehetősége nem volt. Számomra ezért sokkal szimpatikusabb a Kitörés Túra, amelyen még szovjet hagyományőrzők is részt vesznek, mert ott a lényeg valóban az összes elesett katonára való méltó megemlékezés.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.08. 18:55:32

@Bí Dzsí: nem szabad elfelejteni a provokációt sem, ezek tudatos téglák, titkosszolgálati akciók, ezek a nagy náci magyar szervezetek olyanok mint bácskfi diána

és egy ilyen felvonulásra nem bomberdzsekiben kéne menni, hanem minimum valami egyenruhában, öltönyben.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.08. 18:57:32

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron): háborúban elesettekre emlékezni militarista körülmények között hányingerkeltő "

szerintem ez inkább fegyelmezett dolog. háború volt, háború lesz, nem tudom mi ebben olyan hányingerkeltő.

Paraphone 2014.02.08. 19:11:18

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron): "Épeszű ember nem tesz ilyet, amivel azt sugallja, hogy a háború fasza dolog, és "hősi" halált halni még faszább. Nem az."

De, az. Erről (is) szól a bejegyzés, olvasd el újra. Az elején van, az a rész az, ahol az egyszerű, emberi hozzáállás elprivatizálásáról van szó.

El lehetne már attól kicsit rugaszkodni végre, hogy a magyar hadsereg tagjai a 2. vh-ban azért nyomultak be Ukrajnába (korabeli nevén: Szovjetunió), hogy fogcsattogtatva, körmeiket meresztgetve mészárolhassák a helyi zsidóságot, lecsapolva a vérüket, hogy megfürödhessenek benne, miután elevenen megették a csecsemőiket. Jó, nyilván volt ilyenre is példa... ja, nem, nem volt.

A magyar baka két okból vonult be Oroszhonba. Az egyik, mert ez volt a parancs, és jobb ötletnek tűnt engedelmeskedni neki, és megpróbálni élve, netán győztesen hazajutni, mint alapból ellenszegülni, és bitón lógni. Igen, ez csúnya dolog, a felsővezetés, a nagypolitika ritkán gyönyörű - de a Kitörés Emléktúra tagjai nem a nagypolitikusok tisazteletére húznak egyenruhát, és nem az ő emlékükért adóznak, hanem éppen a kisemberekért.

A másik: Trianon idején, és az azóta eltelt időben a jobbos-szélsőjobbos vezetés, és a(z akkor legyőzhetetlennek tűnő) náci Németország jelentett egyedüli esélyt a szétszakított ország, a szétszakított, meggyalázott, kisemmizett családok egyesítésére.
(Persze, az európai történelem a háborúk története, a folyamatos adok-kapoké, ne menjünk az ősközösségig vissza azzal, hogy "ki kezdte".)

Mikor fordult a hadihelyzet, és támadókból támadottakká váltunk, akkor a visszavonuló katonák magukat (igen, midőn gyarlóság), és a civileket, betegeket, nőket, gyerekeket, öregeket védték. Minden nap plusz ellenállás, minden megtartott méter életeket, sorsokat jelenthetett. Ez volna valamiféle elítélendő, minden évben megrugdosandó, leköpdösendő, lenácizandó dolog?

És magam a három, itt felsorolt dolog közül egyiket sem tartom olyan szégyenletesnek, ami miatt minden évben egyszer, egy éjszakán, egy emléktúrával ne tiszteleghetnék(!) a kitörő katonák előtt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.08. 19:30:02

nagyon szabadszájú lett ez a poszt, ami miatt veszít a szalonképességéből.

csaú borotválkozik? ez mi?

Felcser V. Örs 2014.02.08. 19:46:35

Tiszteletem!

1. Igenis, mindenki abban megy megemlékezni, amiben akar - az emlékezés nem ruhafüggő.... A cikk egyik lényege is ez, hogy nem a tisztelt kommentelő, nem én, nem az állam stb. mondja meg, hogy ki, hogyan, mikor és kire emlékezhet. Az emlékezés, ha így jobban tetszik, alapvető emberi jog.

2. Én személy szerint elég sok szkinhedet, neonácit és régi vágású nácit ismerek, de még soha senkitől nem hallottam azt, meg kéne tiltani a szovjet katonákra való emlékezést. Voltam úgy kiránduláson a fent említett kopaszokkal, hogy szovjet katonai temető mellett haladtun el. Semmi sem történt.

3. igen, sokan ideológiai alapon emlékeznek meg. És? Akarom mondani: ÉS? Mi a fene nagy kibaszott probléma ezzel? Mondom, úgy, ott és akkor emlékezik meg, ahogy akar.

4. A legjobb megoldás nem az emlékmű lenne - szerintem, habár az sem elvetendő! -, hanem az, hogy végre Gondűző Gyuszi magyar állampolgár ne tegye szóvá azt, meg se forduljon a fejében az, hogy itt neki bármi köze van ahhoz, hogy Kopasz Bálint az első emelet 2-ből a német katonák megemlékezésére megy a hétvégén.

Jó lenne, ha a magyar állampolgárok zöme felfogná végre, hogy a liberális demokrácia egyik alapelve - sőt, emlékeim szerint ezért döntöttük meg a kommunista diktatúrát!!! -, hogy bárki, bármit csinálhat, amíg tettével nem fenyegeti közvetlen veszéllyel az embertársát. Márpedig a megemlékezés nem tartozik az életveszélyes cselekmények közé.

Bonczy 2014.02.08. 21:10:17

Tudtátok?
Zsidók is szolgáltak Hitler hadseregében
Múlt-Kor Történelmi Portál: 2007. november 5. 12:00
Mintegy 150 ezer zsidó származású katona - köztük az egykori német kancellár, Helmut Schmidt - szolgált Hitler hadseregében a második világháború alatt.
Az új II. Világháborús emlékmű róluk is megemlékezne.

Tehéntőgy 2014.02.08. 21:26:31

@Paraphone: "Minden nap plusz ellenállás, minden megtartott méter életeket, sorsokat jelenthetett." Minden nap plusz ellenállás 44-45 telén a háború értelmetlen meghosszabbítását, és emberek sokaságának halálát jelentette. Pfeffer-Wildenbruch értelmetlenül hadszíntérré tette és pusztulásra ítélte Magyarország fővárosát, lakóit és (a nyitott várossá nyilvánításban reménykedő) odamenekülteket szenvedésre és halálra kárhoztatva, majd végül a megsemmisülésbe vezette a katonáit, mindezt azért, hogy Hitler és Rundstedt eljátszhassák az ardenneki bohócviccet. Ez szvsz nem tiszteletreméltó, hanem iszonyatos. Az elhunyt katonák emlékét az gyalázza meg a legjobban, ha hősöknek hazudjuk őket (ez egyébként szerintem általában is igaz).

Paraphone 2014.02.08. 21:58:11

@Tehéntőgy: "Pfeffer-Wildenbruch értelmetlenül hadszíntérré tette és pusztulásra ítélte Magyarország fővárosát, lakóit és (a nyitott várossá nyilvánításban reménykedő) odamenekülteket szenvedésre és halálra kárhoztatva,"
Nagyon életszerű. Szinte látom, ahogy két alföldi magyar összebeszélnek:
-Te, jönnek az oroszok! Mit tegyünk?
-Megvan: menjünk fel a fővárosba, hátha nyitott várossá nyilvánítják!
Elárulok egy titkot: a menekültek többnyire nem valamiÉRT, hanem valami ELŐL menekülnek. Ez akkor a demokráciát rablások, gyilkolászások, terrorbombázások, kínzások és tömeges megerőszakolások képében elhozó Vörös Hadsereg volt.

A kommentemben leírtam, érthetetlen, hogy meg kell ismételnem. Vesztes háború nincs, egy háborúnak akkor van vége, mikor a parancsnokok azt mondják, hogy ennyi volt, hazamehettek.
Persze nyilván Sztálin és a hadvezetése is mészáros barmok voltak, mikor nem írták alá a feltétel nélküli megadást Sztálingrád előtt a németekkel, hanem mindenféle "bohóctréfákért" további százezreket küldtek a vágóhídra.

Akkor az orosz proli, meg muzsik a hátországát védte hősként a németektől, pár évre rá meg a németek+magyarok védték a saját hátországukat. Attól, hogy végül ők (mi) lettek (lettünk) a vesztesek, ez még nem kisebb hősiesség.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.08. 22:04:25

@Felcser V. Örs: mindenki abban megy megemlékezni, amiben akar - az emlékezés nem ruhafüggő...."

ja bocs, de egy minimális nívót azért fel kell állítani, nem mindenkinek van arra esze ma már sajna, hogy kulturáltan nézzen ki. a ujjatlan trikó és a bomber bakanccsal nem menő, nem méltó

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.08. 22:06:12

@Felcser V. Örs: a szovjet katonákra emlékezzenk majd meg a szovhetek, már bocs megint, de nehogy már sirassam a megszálló csapatokat, nőket erőszakoló csürhét
nekem csak a magyar katonát fájnak.

Tehéntőgy 2014.02.08. 23:34:07

@Paraphone: (amit abszurd példaként leírtál, elég sokszor lejátszódott,mert Szálasi valóban szerette volna nyílt várossá nyilváníttatni Budapestet,és sokan tényleg ezért menekültek oda, ezt nem én találtam ki) Egyébként meg hogyne lenne vesztes háború, Magyarország már ugye két hónappal az ostrom előtt belátta,hogy elvesztette, ha az 1. magyar hadsereg a terv szerint a kiugráskor megnyitotta volna a Vörös Hadsereg előtt a frontot, talán nincs is Budapesten ostrom. Függetlenül attól, hogy Sztálin meg a vezérkara sokszor tényleg értelmetlenül áldozott fel tömegeket, a Szovjetúniónak volt esélye nyerni, mert az idő a moszkvai csatától kezdve nekik dolgozott, a Harmadik Birodalom - Salói Köztársaság-Magyarország - Horvátország kombóra fogyott európai tengelyhatalmaknak 1944. decemberében meg már nem volt esélyük nyerni. Az ardenneki offenzíva tényleg egy vicc volt, annál rosszabb, hogy tízezrek haltak bele.

Felcser V. Örs 2014.02.09. 06:25:15

@tesz-vesz: S és ki dönti el, hogy mi a minimális nívó? Nem veszed észre, innen egy lépés csak, hogy azt is eldöntse, kire, mikor, hogyan lehet emlékezni! Pont ez a cikkem lényege, ne bíráljon senki senkit csak azért, mert megemlékezik valakire.

2. Nekem sem fájnak a szovjetek, de nem vitatom senki jogát arra, hogy megemlékezzen rájuk, ha úgy esik neki jól.

Felcser V. Örs 2014.02.09. 06:26:13

A történelmi kontextusokról kell, és érdemes beszélni, de - csak szólók - ez nem írhatja felül azt az alapvető jogot, hogy bárki bármire, bárkikre megemlékezzen...

toportyánzsóti 2014.02.09. 08:22:35

„Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.”

Gróf Apponyi György magyar konzervatív főúr 1935 decemberében írta ezeket a sorokat,

toportyánzsóti 2014.02.09. 08:25:48

@Felcser V. Örs: Ezt a jogot akkor buktátok be amikor ellenfeleiteket tettleg bántalmazzátok,zaklatjátok,telefonszámaikat felteszitek a netre,éjszakánként cigánygyerekeket gyilkolásznak nagyjaitok,simicska helyett.

öreg_répatorta 2014.02.09. 09:05:01

Hősi halott emberekre szabad, sőt kell emlékezni Kell értük gyertyát gyújtani. De azokat, akik a halálba küldték őket nem. Azokat el kell ítélni. És valahol a kettőt el kell határolni egymástól. Hogy volt? Eladták az országot vezetőink, majd megszállták a németek és ránk kényszerítettek egy olyan ideológiát, ami eleve halálra volt ítélve. Kötelezték a magyar embereket, hogy egy olyan ideológiáért harcoljanak, amihez vajmi kevés köze volt a közembernek. És most emlékművet állítsunk azoknak, akik ezt ránk erőltették. Hősként tiszteljük azokat, akik maguk alá rendelték a magyarokat? Mi lesz veletek? 3 év múlva Putyint és az oroszokat fogjátok ünnepelni?

wallenberg8805 (törölt) 2014.02.09. 09:07:31

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A várban a humanisták emlékeztek a 100 millió ártatlan embert kegyetlenül elpusztító nemzetközi bolsevizmus vezető hatalma a szovjet birodalom elleni harc során hősi halált halt magyar és német katonákra, amit kis számú szélsőséges gyűlölködő bolsevista megpróbált megzavarni, de a demokratikus rendőrség kivételesen teljesítette feladatát és megakadályozta az aljas zavarkeltési kísérletet.
Összességében tehát az igazság és az erkölcs győzött legalább a tegnapi napon.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

sniper4460 2014.02.09. 10:04:31

A Németeket nem szabad nagyon meg gyengíteni mert szükségünk lesz rájuk az Oroszok ellen!!! Ezt Winston Churchill írta a saját naplójába! ;)

Veridicus76 2014.02.09. 12:06:42

"Minden évben hiszti van miatta. Mármint az állami szervek, és az éppen a parlamentben ücsörgő pártok részéről."

A tárgyilagosság kedvéért rögzítsük, hogy a parlamenti pártok közül a Jobbik sosem hisztizett emiatt.

Veridicus76 2014.02.09. 12:11:15

A tegnapi Kitörés-emléktúrán információim szerint kétszer annyian voltunk, mint korábban. Köszönet Schmuck Andornak és az ATV-nek a reklámért. :-)

Felcser V. Örs 2014.02.09. 12:16:43

@toportyánzsóti: KAPD BE! egész egyszerűen hülye vagy...

toportyánzsóti 2014.02.09. 15:01:30

@Felcser V. Örs: Kórót evett szamárnak kínáld a snecidet észlény.

Mort aux cons 2014.02.12. 00:28:39

Az antifa megint mélytorkozott egy nagyot, a megemlékezés meghiúsítására kemény 30 főt voltak képesek mozgósítani. Azok is boksz-zsákként funkcionáltak, amikor összefutottak a Széna térről érkező csoporttal.

A Kitörés túrára is több, mint 2500-an mentünk, míg Schmuck zsidónévsor olvasásán voltak vagy 15-en. Ez ki is fejezi, hogy a magyar társadalom a honvédeinket és az SS katonáit, vagy néhány zsidót tart-e fontosabbnak. Ezt kéretik az állami megemlékezések szervezésénél is figyelembe venni!

grgabáró 2014.02.12. 09:18:27

@Mort aux cons: ezt nem fogják belevenni az állami megemlékezésbe, mert demokrácia van, tudod ;) itt nem számít, h a démosz egy viszonylag nagy közössége milyen értékeket vall magáénak, de nem is baj, vágják csak a fát maguk alatt :D
süti beállítások módosítása