resurrexit.jpgAnya már vasalja a fehér inget, az érettségi zakó kikészítve, hétfőn lehet indulni locsolkodni. A sorrend minden évben ugyanaz: nagyi, nagynéni, szomszéd Margit néni, meg Vicáék, akiktől soha nem kapunk pénzt, csak a bolti piros ételfestékkel bekent tojásokat. Hétfő reggel mindig van egy kis szájhúzás, Apának megint jópofiznia kell az anyóssal, Zolika megint másnapos, francnak kell vasárnap este buliba menni, ha tudod, hogy Béla bátyádékkal még konyakozni kell! De azért, hátha egy kis della még leesik a jövő heti partihoz, hát induljunk!

A közepesen jó boroktól, közepesen rossz kommersz rövidektől, és még rosszabb kölniktől elvizenyősödött lelkekhez már régen, iszonyúan régen nem jut el ennek a napnak az igazi, az egyetlen valóban fontos üzenete: resurrexit tertia die – harmadnapra feltámadott! Pedig enélkül ez az egész semmivel sem nagyobb buli, mint a Butikos Ica névnapja, vagy a Postás Bandi szülinapja – csak oda elég leslattyogni egy melegítőben a Dallas sörözőbe.

Legszívesebben útra kelnék ilyenkor. Beosonnék a szétesett, már csak a lakótelepi ötven négyzetméter által összetartott családok otthonába, és mindenkinek a fülébe súgnám: resurrexit tertia die! Odahajolnék az estére tízféle kölni émelyítő bűzében magukra maradt egyedülálló anyákhoz, és a gyerekeiket csak vasár-és ünnepnapokon látó kiégett elvált apákhoz: resurexxit tertia die! Felmennék a dj-pultba a pesti éjszakában, ahol a kamaszkorukba dermedt harmincéves szinglik ma este sem találják meg az igazit, és két szám között csak annyit mondanék a mikrofonba: resurrexit tertia die! Benyitnék a reménytelenség-szagú külvárosi kocsmákba, és a heti italakció mellé felírnám a táblára: resurrexit tertia die! Elmennék az eleven jog fájáról lehullt kis falvakba, az öregek vállára tenném a kezemet, akikhez a Birminghamben élő unokáik helyett ma éjjel is csak a tyúktolvajok látogatnak el: resurrexit tertia die.

Elmondani, suttogni, kiabálni mindenkinek, hogy az a furcsa názáreti srác nem csak azért halt meg a kereszten, hogy a búcsúban világítós Krisztus-képet, az Osanban meg akciós csokinyulat lehessen venni. Hanem azért, hogy legyőzze a Halált. Így, nagy H-val. Ami nem az elmúlást jelenti, ami éppolyan szerves része az életnek, mint a születés, a szerelem, vagy a boldogság és a boldogtalanság. Hanem a pusztulást.

Amely ott ólálkodik körülöttünk és kitartóan, alattomosan keresi az alkalmat, hogy a lelkünkbe fészkelje magát. Ott van minden elmaradt jó szóban és érintésben, ott van a négy különböző időpontban kapkodva és egyedül vacsorázó családtagokban, a vasárnapi ebédnél a tányér mélyébe temetkező tekintetekben. Ott van a munkahelyeken az íróasztal felett átsikló sanda, irigy tekintetekben, a nyomorúság mellett elszaladó száraz részvétlenségben, a kedvesnek odadobott szikár „szevasz, mi a vacsi”-ban, a vissza nem hívott barátok listájában. A fülledt egy éjszakás olcsóvigaszokban, a félrészegen elmotyogott bókokban, a reggeli kínos búcsúkban. Ott van a heti 4 túlóráért kilóra eladott (és sokszor még csak ki sem fizetett) életünkben, a "nem érek rá, el vagyok havazva” rutinszerűen eldarált közönyében. És mindenekelőtt ott van az Ördög kétszavas litániáiban: nem értem, nem tudom, nem érdekel. Nem értem, hogy juthattunk idáig, nem tudom, mi lehet a kiút, de már nem is érdekel. Ez a Sátán hiszekegye, amit egyre többen, egyre többször mondunk ki. És ez az, amit a názáreti srác legyőzött azon a rettenetes, véres, nagyszerű és csodálatos kétezer évvel ezelőtti tavaszon.

Nem magáért győzött, nem azért, hogy magára csatolhassa a Mennyei Bokszszövetség bajnoki övét. Hanem, hogy megmutassa: igenis, a Gonosz legyőzhető. Hogy neked, és nekem legyen mibe kapaszkodnunk. Hogy tudjuk, életünk egyetlen pillanatában, a legnyomorultabb percekben sem vagyunk egyedül. Hogy, amikor a földön fekszünk, kiterítve, megszégyenülve és megalázva, akkor is legyen erőnk felállni. De ehhez először térdre kell emelkedni az imához.

Húsvét szombatja van. A gyász és a várakozás napja. A Mester elment, de ígérte, hogy visszajön. Most csend van, halál és legyőzöttség. De lassan leszáll az éj, és hajnalra az a súlyos, mozdíthatatlan kő elgördül a sír elől. És, ha csöndben vagyunk, meghalljuk Pilinszky suttogását:

„És fölzúgnak a hamuszín egek,
hajnalfele a ravensbrücki fák.
És megérzik a fényt a gyökerek
És szél támad. És fölzeng a világ.

Mert megölhették hitvány zsoldosok,
és megszünhetett dobogni szive -
Harmadnapra legyőzte a halált.
Et resurrexit tertia die.”

Balogh Gábor

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr56053409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.04.19. 19:25:49

Jézus a bűneinkért halt meg a kereszten.

A saját bűneit mindenki oldja meg magának, én mint magyar ember, a magyar nemzet bűneire kerestem megoldást.

nemzetstrategia.blog.hu/2014/04/18/a_jellemrol_558

Szerintem EZ a magyarság föltámadása. akinek van szólnivalója, Írja meg kommentben.

J.László 2014.04.19. 23:28:59

Nem értem, miért hívja magát jobbegyenesnek egy doktriner liberális.

betulapendula83 2014.04.20. 02:16:28

Nem ismerem a blogot, nem vagyok se jobb, se bal oldali. Keresztény se vagyok, de Jézust nagyra tartom, tisztelem.
Szerintem jó az írás, bár néhol kissé modoros vagy patetikus.
A kamaszkorukba dermedt szinglik, a reménytelenség-szagú kocsmák és a birminghami unokákkal bíró nagyszülők képe nagyon tetszett.
És a lényegi mondanivaló is, amire a bejegyzés ezek által rámutatni próbál. Hogy van kiút a hétköznapi halálokból. Vagy inkább konstans 'élőhalottságból', amiben sajnos sokan élnek. És valóban ezért (is) halt meg Jézus. A testi halálhoz közel, fájdalmak közt tudott megbocsátani a kínzóinak. Ez a például állított szeretet, aminek elérésére törekedni érdemes. És akkor szűnnek a szürke, hétköznapi halálok is. Csak lássunk túl a szenvedéseinken. Mert az nem örök. Nem valós. Jézus a valódira mutatott rá. Húsvét talán olyan, mint egy druida temetkezési hely. Az év egy adott, pár napra korlátozódó szakaszában esik csak be a napfény, egy meghatározott üregen keresztül. Használjuk ki ezt a fénysugarat.

rasztaszív 2014.04.20. 05:31:33

nem hogy fel nem támadt,de meg sem ölték.az a beavatott,akinek a tanításait az újszövetség is tartalmazza,jó száz évvel előbb élt.máshogy nem lehetnének szó szerinti egyezések a kumrani tekercsek,és az elvileg később(gyakorlatilag JÓVAL később...) keletkezett evangéliumok között.
a kumrani tekercsekből viszont mindenestől hiányzik a szenvedéstörténet.
annak az alapja egy másik,jóval később élt ember története,méghozzá Manié.azért lett a kánon része,hogy a birodalmi vallásba be tudják olvasztani az egyre szervezettebb,és a római birodalomra nézve veszélyes manicheusokat.de természetesen Mani sem támadt fel.

érdemes megfigyelni,hogy a szenvedéstörténet nélkül az egész evangéliumi történet dramaturgiai csúcspontja áthelyeződik,méghozzá oda,ahol a tanító megtagadja a saját anyját,mondván,nem a vér számít,hanem az,hogy mind emberek vagyunk.ez valahogy azóta sem hatolt el sok "keresztény" tudatáig.

Kim lr Szen 2014.04.20. 08:31:13

@J.László: Ez egy nagyon jó írás. De biztos voltam benne hogy lesznek szűk látókörű faszok, akik belekötnek.
Mondjuk rád fogadni mertem volna. Te és a hozzád hasonló sok barom bezzeg tüzet okádnátok ha ez egy jellemzően kormánykritikus blogon jelent volna meg.
Annyira, de annyira kiszámíthatóan korlátolt és ostoba vagy, hogy az valami elképesztő.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.20. 08:36:38

@rasztaszív:

A keresztény tanítás nem ez, ezt tegyük hozzá.

rasztaszív 2014.04.20. 09:02:30

@maxval a gondolkodó birca: a katolicizmus nem egyenlő a kereszténységgel.sőt...

azele 2014.04.20. 09:09:05

Kedves Gábor! Köszönöm az írást, nagyon ott van, Isten fénye ragyogjon rá mindenkire! Áldott húsvéti ünnepeket mindenkinek!

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.04.20. 09:14:51

@J.László: Te fantasztikusan ostoba vagy. Minden elképzelést alulmúlsz.
Egy hangot nem értettél a posztból.
A jobbos csorda legbutábbja címért versengsz wmikivel.

hitelkártyahalmozó 2014.04.20. 09:32:56

@J.László: Neked egy ilyen jó, értelmes húsvéti posztba is sikerül belevinned a gyűlölködést és a vitát az imbecillizmusoddal.

vasútlhíd 2014.04.20. 09:39:20

@J.László: "doktriner liberális"
Még a szavak jelentését sem ismered, te retardált.

"doktrinér
szabályokhoz, normákhoz ragaszkodó, egyoldalúan tudálékos személy; vaskalapos ember"

rasztaszív 2014.04.20. 09:55:55

@maxval a gondolkodó birca:a keresztény tanításról beszéltél,úgy pedig nincs igazad,mert az nem azonos a katolicizmus kitalációival.
tudniilik létezik még más keresztény tanítás is,amivel nincs ellentétben,amit írtam.
például az albigens.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.20. 10:00:57

@rasztaszív:

Keresztény tanítás = amit Jézus átadott az általa alapított Egyháznak és az apostoloknak.

rasztaszív 2014.04.20. 10:09:37

@maxval a gondolkodó birca: a galileai beavatott nem alapított egyházat,és nem ismerjük a tanítványait.az ő tanításait a kumrani tekercsekből ismerheted meg.az evangéliumok jóval későbbiek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.20. 10:21:40

@rasztaszív:

Amit írsz, az a gnosztikus eretnek szekták tanítása, nem a kereszténységé.

rasztaszív 2014.04.20. 10:32:01

@maxval a gondolkodó birca: nem te mondod meg,ki a keresztény.szokj le az eretnekezésről.kissé idejétmúlt.
a katolicizmusnak semmi joga kisajátítani a kereszténységet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.20. 10:37:50

@rasztaszív:

Alapítok egy klubot, a fülesmackóizmust. 20 év múlva valaki, aki nem volt sosem a klub tagja, kijelenti, hogy nem az az igazi fülesmackóizmus amit a klub tanít, hanem valami egész más.

Na, pont ilyen a gnosztikikus eretnekség harca a kereszténység ellen.

rasztaszív 2014.04.20. 10:45:32

@maxval a gondolkodó birca: bukott történelem,és vallás hamisítást védesz.a kumrani tekercsek előkerülése óta ez nyilvánvaló.
kb.2100 éve már le volt írva a tanítás.száz évvel azelőtt,amikorra datáljátok az eseményt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.20. 11:05:58

@rasztaszív:

Hiába kumránoztok és tekercseltek, Isten igazságát nem tudjátok megmásítani.

rasztaszív 2014.04.20. 11:11:21

@maxval a gondolkodó birca: senki nem is akarja.az a katolikusok műfaja.

Veridicus76 2014.04.20. 15:42:16

Nagyszerű írás, szívből köszönöm! Az egyetlen józan, igaz hang a világháló nagy blogkatyvaszában.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.04.22. 08:36:34

Nem gondoltam volna, hogy a húsvét szép hagyományai olyannyira le tudnak degradálódni, hogy ma már csak nyuszis képek megosztásáról szól az ünnep.

Nincs ma már elmélkedés, nincs ma már nyugalom, nincs ma már lelki élet. Az a néhány ember pedig, aki valóban gondolkodik, saját elméjének rabjává válik.
süti beállítások módosítása