kertesz.jpgKertész Imre kitüntetése alapjáraton beférne az elmúlt két évtized számtalan „óbazmegjeinek” sorába, és az ember elintézné egy keserű legyintéssel, meg egy nagyfröccsel. Amiért írni érdemes róla, az a döntés indoklása, és az erre érkező reakciók, mert ezek orvosi pontosságú diagnózisát adják a hazai közállapotoknak.

Adott egy kormányzat, amelyet négy hosszú esztendeje naponta nagyjából 10-szer antiszemitáznak le a magyarországi és a (Magyarországról megfelelően inspirált) külföldi sajtóban. Ennek a kormányzatnak valahogy mégis le kell vezényelnie egy holokauszt emlékévet. Pénzt adnak is rá bőven, de rendre elbénázzák az összes rendezvényt/megszólalást/kiadványt/szobrot. Utolsó mentő ötletként előhúzzák a kalapból a Nobel-díjas írót, aki nem csak holokauszt-túlélő, de még írt is róla egy könyvet. Persze ehhez kell némi fazonigazítás emberünk jobboldali nyilvánosságban nem túl menő imidzsén.

Hmm…lássuk csak! Mondjuk, hogy vallásos? Á, maga nyilatkozta, hogy hisz Istenben, de „a maga módján”. Legyen polgári jobbos? Nem, azt sem lehet, többször is mély utálatát és megvetését fejezte ki Orbánnal és kormányával szemben. Legyen akkor legalább messzire szakadt, de magyarságát őrző hazánkfia! Francba már, ez se jön össze, többször is világosan megmondta, hogy nem érzi magát magyarnak, legfeljebb „európainak”. Megvan! Legyen antikommunista ellenálló! ’45 után komcsi volt ugyan, de ’56 után kiábrándult, és erről még írt is! No, ezzel lenyomjuk majd a saját táborunk torkán is az öreget!

Hát, valahogy így születhetett meg Schmidt Mária Heti Válaszba írt kitüntetés-beharangozó cikke, amelyben erős felindulásból odáig is eljut, hogy Kertészt a hazai balliberális értelmiség kiközösítette, és ezért kellett külföldre költöznie. Manapság elég merész dolog ilyen kijelentést tenni, de én azért megkockáztatom: ennél veretesebb baromságot idén már nem olvashatunk. Lehet (sőt valószínű), hogy a Kádár-rendszert méla undorral átélő író nincs túlságosan oda a posztkommunista elitért. De ettől még – különösen Nobel-díja után – ők emelték a vállukra, ők hordozták körbe bálványként, az ő közegükben vált posztmodern ideológiai hadistenné, akinek már a neve is győzelemre viszi az antifasiszta hadakat.

Legalábbis máig. Kertész ugyanis elkövette azt a szörnyű, megbocsájthatatlan vétket, hogy bejelentette: átveszi Orbánék plecsnijét. Így aztán máris letaszították az Olümposzról. Sokak szemében többé már nem az Egyetlen Nobel-díjas Írónk, nem a haza önkéntes száműzetésbe vonult bölcse, az ország élő lelkiismerete – hanem szemét áruló, aki képes „ezektől” bármit is elfogadni. Vajon azokat, akik most vérben forgó szemmel „holocaustbohócozzák” Kertészt (és, akik két nappal ezelőtt még keresztre feszítettek volna bárkit, aki ezt megengedte volna magának), valaha, egyetlen percig is érdekelte valójában ennek az embernek az irodalmi teljesítménye? Vagy csak a kulturkampf hevében körbehordozható véres kardot láttak benne, akinek a művei (tökmindegy, mennyire jók, vagy rosszak), és különösen a nyilatkozatai kiválóan igazolják a saját valóságképüket?

Amúgy tényleg állati izgalmas kérdés, hogy Kertész miért fogadja el ezt a kitüntetést – nem a Fidesz-kormánytól, hanem úgy általában a magyar államtól. Egy ember, aki szabatosan és érthetően a világ tudtára adta, hogy „semmiféle szolidaritást” nem érez „az úgynevezett magyarsággal”, aki udvariasan arra kérte a vele interjút készítő újságírót, hogy „ne kössön engem Magyarországhoz”. Aki kategorikusan kijelenti, hogy „nem tartozom a magyar irodalomhoz”, és akit „Magyarországhoz a nyelven kívül semmi nem fűz, sem szolidaritás, sem szeretet”, de ez a nyelv egy „közép-európai zsidó” számára „sosem lehet anyanyelv”. Vajon miért érzi úgy, hogy gazdagíthatja őt egy számára közömbös, sőt néha ellenségesnek tűnő közösség plecsnibe öntött tisztelete?

Nem az a kérdés, hogy Kertész Imre magyarellenes-e (Szerintem ezen a pályán számos hazai kollégája kilométereket verne rá), vagy, hogy egyáltalán magyar-e? Ezt mindenki eldöntheti maga ideológiai fixációi és vérmérséklete szerint. A lényeg az: ő magyarnak érzi-e magát? Erre a választ pedig többször és kristálytisztán megadta.

Az is teljesen meddő és értelmetlen vita, hogy irodalmi alkotóként megérdemelte-e a Nobel-díjat, vagy akár a mostani kitüntetést? Ízléseken nincs értelme vitatkozni, és különben is tudjuk, hogy a díjakat nem kapják, hanem adják. És máris a legfontosabb pontnál vagyunk: miért adjuk neki? Miért akarjuk ráerőltetni Kertészre a magyarságot, és miért akarjuk a magyarságra ráerőltetni Kertészt? Aki a nélkül is jó író (szerintem nem a közepesen unalmas Sorstalanság, hanem sokkal inkább pl. Az angol lobogóhoz hasonló kisregényei miatt), hogy magyar lenne – nekünk meg nélküle is bőven van kire büszkének lennünk.

Kertész Imrét nem gyűlölni kéne – csak tudomásul venni, hogy nem tartozik közénk. Nem bálványozni – csak néha olvasni, mert amúgy érdemes. És végképp nem kitüntetni – hanem békén hagyni végre, és csendesen lemondani róla. Ő maga döntött így, sem jogunk, sem szükségünk nincs rá, hogy ezt kétségbe vonjuk.

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr976606997

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kertésztelenség 2014.08.18. 13:13:03

Kertész Imrét nem gyűlölni kéne – csak tudomásul venni, hogy nem tartozik közénk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2014.08.15. 17:57:35

„többször is mély utálatát és megvetését fejezte ki Orbánnal és kormányával szemben”

Ez mondjuk nem mond ellent annak, hogy herr Gärtner akár „polgári jobbos” is lehetne... bár a politikai nézeteit nem nagyon ismerem nevezett „túlélő szakinak” (mert ez ma már szinte egyfajta hivatás), de annál jobban ismerem Orbán és kormányainak intézkedéseit, hozzáállásukat, márpedig ők ezek alapján szinte mindennel szemben állnak ami „polgári jobbos”. Szocialista, egészen pontosan a hazánkban jellegzetes posztszocialista baloldali kormányzást folytatnak három per akárhányasokkal, „rendszerváltást túlélőkkel”, egykori besúgókkal, volt MSZMP és hithű KISZ csinovnyikokkal... meg a semmihez nem értő haverjaikkal, adófizetői forintokból bőkezűen kitartott holdudvarukkal.

Felejtsük már el, hogy „lejobboldalizzuk” ezt a maffiaszerű bűnszervezetként működő posztkommunista képződményt, ami jelenleg Orbán-kormány néven teszi még jobban tönkre az országot. Nekünk jobboldaliaknak igen kellemetlen és kínos ez...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.15. 18:47:10

Mi a gond?

Kertész nem magyar. De magyar író, hiszen magyarul ír.

Krisz11 2014.08.15. 21:30:26

Ez a kényszeredett zsidó seggnyalás az emberi lét legalja.
Főleg, hogy egy nyíltan magyarellenes külföldit akarnak kitüntetni.
Akinek ezt beveszi a gyomra, az már tényleg narancsbirka.

2014.08.16. 09:45:35

Vajon mikor döbben rá a magyar kormány, hogy a balliberális gyűlöletzsidóknak felesleges bármilyen gesztust tenni. Ezek csak akkor lennének boldogok, ha minden hatalom a kezükben lenne és két lábbal taposhatnának a befogadó magyarságon.

_most_ 2014.08.16. 14:53:43

hát igen, elég gusztustalan, hogy jobboldalon évekig szidták, hazaárulózták Kertész Imrét, most meg kitüntetik, persze nyilván csak Orbán politikai játszmáinak része ez a kitüntetés, de tényleg vicces az a propaganda, ahogy most ezt a kitüntetést megpróbálják eladni a szavazóiknak.

csak egy néző 2014.08.16. 15:18:05

Ez megint csak egy újabb provokáció a fidesz gyűlölet keltő (Á Habony) agytrösztjeitől.
Lehet megint majd gumicsontot rágni zsidózni, libsizni.
Azért az jó nagy pofon lenne ezeknek, akik 2012. Októberében " Az M1 Híradó magyar származásúnak nevezte Imre Kertészt ...", ha az író közölné, hogy nem szándékozik ezektől semmiféle kitüntetést átvenni.

csak egy néző 2014.08.16. 15:22:40

@csak egy néző:
Habár, ha nem venné át ezektől a kitüntetést, akkor megint lehetne egy jőt fröcsögni, hogy lám, lám micsoda egy mocsok, libsi hazáruló ez az Imre Kertész, hogy nem fogadja el ezektől az igaz magyaroktól ezt az "őszintén" adományozott kitüntetést.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.16. 15:25:53

@_most_:

Elsősorban a MIÉP-Jobbik vonal szidta őt, ezt azért tegyük hozzá.

Egyébként a ballibek már el is kezdték utálni Kertészt.

egyetmondok 2014.08.16. 15:36:57

Eszembe jut egy másik,számomra kedves magyar íróember. Kertész Imre is az.
Úgy hívják,hogy Szentmihályi Szabó Péter,aki csak mert valamikor mondott valamit,írt valamit,kénytelen volt elviselni a magyar állam általi súlyos megaláztatását: egy nagyköveti poszt ígéretét,és az abból való egészen felháborító kitáncoltatását.

Tök mindegy,hogy én pl. Szentmihályival miben értek egyet,és miben nem. Ilyet emberrel civilizált állam nem tesz. Igaza van a posztnak: Kertésszel se.

Vagy csak a magyar kormány civilizálatlan barmok gyülekezete, az állam nem is..,igen azt hiszem,az így helyes.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.16. 15:51:45

szánalmas. Már úgy értem, ez a poszt, a bloggal együtt.

_most_ 2014.08.16. 15:56:10

@maxval a bircaman: dehogy kezdték el utálni, nem tudom honnan veszel ilyen baromságokat, legfeljebb sokan nem értenek vele egyet, hogy a díj átvételével Kertész Imre asszisztál az Orbán rezsimhez, úgy érzem kicsit ballib fóbiád lett, mert túl sokat olvasol ballib médiát, és irracionálisan túlkompenzálsz.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.16. 15:58:06

@_most_:

Már láttam cikket, ahol Kertészt de facto elmebetegnek nevezték.

_most_ 2014.08.16. 16:03:16

@maxval a bircaman: öreg és beteg, nyilván joggal lehet feltételezni, hogy nem tiszta az elméje, de ez nem utálat.

Muzsikok közt 2014.08.16. 16:10:31

Max. megértem, de támogatni nem tudom ezt a zsidóseggnyalást.

Mondjuk, ha a judeolibsi értelmiség átáll, akkor az végleg beteszi a kaput a baloldalnál, hiszen ők a 'baloldali értelmiség'.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.08.16. 16:27:37

A kitüntetés egy zseniális kommunikációs húzás. Kertész nem vallja magát magyarnak? Többször keresztbe tett Magyarországnak? Kit érdekel? Saját bevallása szerint őt megvették a Nobel-díjjal, most valaki más jön és más veszi meg. Ezzel tovább mélyítve a baloldal már amúgy is régóta húzódó erkölcsi válságát s elcsendesítve azokat, akik naponta nácizzák a magyarokat. Nem tudom mivel sikerült Kertészt rávenni, hogy átvegye a díjat illetve, hogy lehet megakadályozni, hogy ne beszéljék le róla de tény, hogy a Fidesz valamit most jól csinált. :)

chouette 2014.08.16. 16:36:53

Kertész vilagklasszis humanista iro, tobb mint magyar es tobb mint zsido. Egy igazi ember. A magyar allam a magyarok neveben el kell hogy ezt ismerje. Ez egy nemes gesztus. Az is hogy atveszi, azok utan, hogy mindenki rangatja. Akik meg itt mocskoljak, a labaig sem ero gonosz kis torpek...

sanyix 2014.08.16. 16:44:00

@_most_: ezen nagyot röhögtem. Te beszélsz ballib fóbiáról amikor mindenhol valami nemlétező jobbosokat látsz? :D

(egyébként magyarországon nincs jobboldal, baloldal különböző árnyalatai vannak)

zsoltix 2014.08.16. 16:54:34

„holocaustbohócozzák” Kertészt (és, akik két nappal ezelőtt még keresztre feszítettek volna bárkit, aki ezt megengedte volna magának)"
Csak megjegyezném, hogy először Kertész engedte ezt meg magának.

egyetmondok 2014.08.16. 17:01:30

@flash.gordon:
De ez egy magyar állami kitüntetés,nemde.
Nem illene abból kilépni valahogyan, hogy a magyar államot zseniális kommunikációs húzásokra használjuk?
Mert az az állam nem állam,hanem szánalmas sz..r.

bölcsbagoly 2014.08.16. 17:12:55

A ballib banda csak azt fogadná el a fidesz kormánytól, ha önként lemondana és visszaadná nekik a hatalmat! minden másra acsarognak, böfögnek, fröcsögnek. De a kutya ugat, a karaván meg halad.

Törpe minoritás 2014.08.16. 17:48:06

@bölcsbagoly: Nem, nekem pl. az kevés lenne. Letöltendőt szeretnék kérni.

bölcsbagoly 2014.08.16. 17:55:24

@Törpe minoritás: magatokra? OK! vagytok/lesztek elegen már a rácsok mögött, csak a biráitoknak (akik 70 éves korukig védhetnek benneteket!), hogy még szabadon vagytok.

Törpe minoritás 2014.08.16. 18:00:00

@bölcsbagoly: Vicces gyerek vagy.
És cseppet sem gyűlölködő, tárgyilagos, te lehetsz a konzervatív mértéktartás és a keresztényi alázat példája.
Egy életművész, na!

röf 2014.08.16. 18:03:58

Most bukott Orbán egymillió szavazót.....

bölcsbagoly 2014.08.16. 18:08:47

@Törpe minoritás: soha sem mondtam, hogy szeretnélek benneteket! Sőt a pokolba kívánlak, mint ahogy a kertbeli lótetűt, krumplibogarat vagy a peronoszpórát! Mert pont olyan károsok vagytok.
Nem vagyok hívő, ergo miért kellene keresztény alázat legyen bennem?
S tényleg életművész, mert művészet volt amit elértem az életben! Szorgalomból és tudásból.

bölcsbagoly 2014.08.16. 18:09:26

@röf: aha, azokat akik soha sem szavaztak eddig sem rá!

sanyix 2014.08.16. 18:19:20

@bölcsbagoly: és a 70 év után sem lesznek a rácsok mögött, mert fidesz=maszop=dk=együtt=ballib=mszmp=komcsi hazaárulók

no_successful2 2014.08.16. 18:19:40

A fidesz ezzel a dologgal kihúzta kertész méregfogát.
Ezzel együtt a sajátját is.

Kíváncsian várom az ezt követő közvélemény kutatási adatokat.

Ez az egész mélyen elgondolkoztató.
Én komolyan támogatom hogy a zsidósággal jó kapcsolatot kell tartani. De kétlem hogy ennek ez lenne a legszerencsebb útja.

no_successful2 2014.08.16. 18:21:05

Legszerencsésebbet akartam írni.

bölcsbagoly 2014.08.16. 18:25:50

@sanyix: jobbik marhaság. Próbáld meg megkülönböztetni a szezont a fazontól! Az a bajorok, hogy túl primitívek vagytok. S csak ilyeneket vonzhattok ( a szélhámosokon kívül, persze).

bölcsbagoly 2014.08.16. 18:30:12

@no_successful2: gesztus és a fogadókat jellemzi azt, hogy mit tesznek vele!
Amúgy, ha már író, akkor inkább egy közérthető Kertész Imre, mint egy kacifántos, szájbarágó Spiró, Nádas vagy Esterházy s társaik.

Móg 2014.08.16. 18:38:51

@maxval a bircaman:
Nem elmebeteg.Parkinson-kóros.Hogy milyen stációnál jár nem tudom.Nyilván gyámságra még nem szorul.

♔bаtyu♔ 2014.08.16. 18:43:15

Ballibsik lefagytak rendesen. Most akkor ezek mégsem antiszemiták? Kertész ennyire megalkuvó, hogy miközben társait Orbánék a Dunába lövik, díjat vesz át?

Aláírom, hogy Orbánékat támadják a zsidók, ritka az aki nem ad nekik hanem elvesz (bankadó) kell a kompenzáció, de találhattak volna erre normális zsidót is, nem pedig ilyen díszzsidót.

J.László 2014.08.16. 18:51:20

Szerény véleményem szerint nagy dobás volt Kertészt kitüntetni.

sanyix 2014.08.16. 19:00:21

@bölcsbagoly: milyen jobbik? Ez tény. A fidesz nagy része az mszmp-ből jött ugyanúgy lopnak, csalnak, hazaárulnak, megy a haverok mutyi hanta, mint a testvérpártjuk a maszop, és ugyanúgy összetartanak, cinkosan összekacsintanak a súlyosabb kérdéseknél, lásd az ügynökakták.
Csak a hülye nyeli be azt hogy ettől a nemzeti szövegtől mások lesznek. Ahogy viktorod is mondta, ne azt nézd hogy mit mond, hanem azt hogy mit csinál, és így látszik hogy ugyan azt mint bármelyik maszopos.
Bajorokról meg nem volt szó :)

bölcsbagoly 2014.08.16. 19:30:18

@sanyix: ne hülyülj! ti jöttetek az mszp radikális szárnyáról.S pont olyan hülyék maradtatok mint voltatok. sorry...

chouette 2014.08.16. 20:43:26

Kertész nem politikus, hanem ember. Szerencsére nem ezen a kicsinyes, szanalmas szinten mozog mint akik aktualpolitikaznak vele. Egy nagy iro, akit az orszaga nem tudott szeretni, semmilyen rendszer sem es ezert joggal gyulolhetne is. Oszinte ember, akit nem az ideologiak vittek, ha megerett benne valami kimondta. A sajat neveben. Joggal. Konyortelenul oszinte, velunk, de magaval is. Aki nem latja ezt benne, az egyszeruen csak nem olvasta, vagy rosszul olvasta. A huszadik szazad magyar lelkiismerete, ellentmondasos, de igaz. A konyvei mogott akkora a szeretet, a humanum, az emberek irant - magyar vagy sem, aki azt nem erzi, nem jol olvasta. Nem kell semmit sem bizonygasson. Senkinek. Nagyobb magyar, ember mint barki aki ketsegbe vonja.Csak a jot érdemli, ez a kituntetes csak jelkepes és még ebben is a nagy, hogy elfogadja. Isten éltesse sokaig szeretetben.

$pi$ 2014.08.16. 20:50:28

@chouette: "Konyortelenul oszinte, velunk, de magaval is."

Engem nem is ismer, maradjunk tehát annyiban, hogy

1. könyörtelenül előítéletes,
2. könyörtelenül rasszista.

"Nagyobb magyar, ember mint barki aki ketsegbe vonja."

Megmondta, hogy ő nem magyar, útálja a magyarokat és képtelen lenne köztük élni. Mi kell még, hogy abbahagyd a nyalogatását?

chouette 2014.08.16. 20:59:11

@$pi$:
En nem nyalogatom, én olvastam és azota szeretem és tisztelem. Te biztos nem olvastad csak a kiemelt elore megragott részeket, különben nem irnal ilyen képtelenségeket. Jo lenne, ha irodalom kritikaval azok foglalkoznanak akik értenek is hozza... én példaul autoszereleshez nem szoktam hozzaszolni...meg ahhoz se ki magyar es ki nem... nincs hozza kepesitesem és amugy is teljesen mindegy... magyarul ir, a magyar irodalom része és univerzalis humanista, nagy elme... nalad nagyobb az biztos, lehet, hogy azert nem birkozol meg vele...??? ;)

J.László 2014.08.16. 21:04:27

@bölcsbagoly:
Érdeklődéssel figyelem, ahogy inverz sábeszgójt csinálnak Kertészből:)

$pi$ 2014.08.16. 21:09:57

@chouette: "Te biztos nem olvastad csak a kiemelt elore megragott részeket, különben nem irnal ilyen képtelenségeket."

Mi volt képtelenség? Az, hogy az egész magyarságról nyilatkozik miközben engem például nem ismer vagy az, hogy kimondottan kikérte magának, hogy magyarnak nevezzék?

Szerintem el vagy tévedve, mert ezek bizony tények, de ha fenntartod az álláspontodat, akkor érvelj.

"Jo lenne, ha irodalom kritikaval azok foglalkoznanak akik értenek is hozza..."

Én egy puma szót sem foglalkoztam irodalommal, én arról beszéltem, hogy mit nyilatkozott.

"magyarul ir, a magyar irodalom része és univerzalis humanista, nagy elme..."

Neki magyarázd te irodalomzseni ne nekem. Ő mondta, hogy nem magyar, nem én.

Nagy irodalomzseni lehetsz, ha még egy két soros kommentet sem vagy képes megérteni. :(

Kerek négyszög 2014.08.16. 21:12:26

"(Magyarországról megfelelően inspirált) külföldi sajtóban."

Állítólag minden jelenlegi diktatúra így reagál a nemzetközi (számára igencsak lesújtó, ezért kellemetlen) bírálatokra. Rákosi Mátyás pont ilyen értelmű kijelentésekkel kezelte le a nemzetközi demokratikus jogállamok bírálatait.

Túl sok a hasonlóság.

chouette 2014.08.16. 21:19:55

@$pi$:
tudtam, hogy nem olvastad csak az aktualpolitikai kivonatokat, latszik rogton abbol amit irsz. Mielott tovabbegeted magad (tudod a netet meg az unokaid is olvashatjak és egyszer majd még szégyenleni fogod) inkabb olvass tole... talan teged nem vittek halataborba kamaszkorodban (remelem kisebb vexalassal megusztad), de lehet hogy megis o a nagyobb magyar az osszes oszinte ketelyevel egyutt... ironakes embernek mindenestre zsenialis...

$pi$ 2014.08.16. 21:38:40

@chouette: "inkabb olvass tole..."

Mi a fenének olvassak? Nem érdekel, rohadtul nem érdekel a holkauszt b+.

"Mielott tovabbegeted magad"

Miért lenne már égés, ha valaki nem olvassa a legfelkapottabb holokausztírásokat? Ennyire sznob nem lehetsz.

"talan teged nem vittek halataborba kamaszkorodban"

Nem, nem vittek "halataborba", képzeld el. És nem is érdekel. Nyugodtan keseregj rajta, de engem nem érdekel.

"hogy megis o a nagyobb magyar az osszes oszinte ketelyevel egyutt..."

Mondjuk ha elolvastad volna a nyilatkozatait, akkor tudnád, hogy semmiféle kétségei nincsenek és nem magyar. Akárhogy is erőlködsz Kertész megmondta, hogy ő nem magyar, megkért rá mindenkit, hogy ne nevezzék magyarnak és azt is megmondta, hogy te egy a múlttal szembe nézni képtelen aljember vagy, egy hulladék.

"ironakes embernek mindenestre zsenialis..."

Lesz@rom. Nem érdekel, hogy mennyire jó író, nem tudom, nem is foglalkozom vele. Az sem érdekel, hogy mennyire nagy ember, vannak mások, akik nagy emberek és velük nekem elég foglalkozni.

Viszont ha azt mondja, hogy ő nem magyar és gyűlöli a magyarokat, akkor nem magyar hiába erőlködsz.

gmihaly 2014.08.16. 21:40:07

Kertész Imre megírta a "Sorstalanság"-ot, ami vélhetőleg a lágeréletet hitelesen ábrázolja, legalábbis eddig nem kifogásolták a túlélő érintettek. De megírta "Az angol lobogó"-t is, amely arról szól, hogy 1956 forradalma idején Budapesten cirkált egy autó angol lobogóval, és sok magyar abban an reménykedett, hogy most valami majd történik, de éppen úgy nem történt semmi, mint 1944-ben, amikor nem a Balkánon szálltak partra a szövetségesek, hogy Magyarországot is felszabadítsák, hanem Keletről jött a Vörös Hadsereg. A hintapolitikus Kállay Miklós húzta az időt, mert remélte, hogy Churchillék majd ezt lépik meg, mivel az angol diplomácia virágnyelvezetében taktikusan ez az olvasat is benne volt. Remélték, hogy meg lehet úszni a német megszállást és a Balkán felől érkező szövetséges felszabadító csapatok időben megérkeznek. 30 évvel később Juhász Gyula történész a britek által nyilvánossá tett levéltári adatokra hivatkozva megírta, hogy erről szó sem volt, a Szövetségesek a csatlós államok feltétel nélküli kapitulációjához ragaszkodtak. Más kérdés, hogy a fejlemények nyomában aztán a többi csatlós állam esetében ettől - Magyarország megszállása után - már hajlandók voltak eltekinteni, kicsit megkésve, vagy talán más okokból kifolyólag. Hogy miért nem voltak engedékenyebbek előtte? Mert a Londonba menekült emigráns kormányok - főleg Benes csehszlovákjai - erre bujtogatták őket, és Sztálinnak is voltak "mögöttes céljai". Van olyan magyar történelemfelfogás, amely szerint, ha nem szállják meg a németek az országot, akkor a hazánk területén összetorlódott zsidóság megmenekült volna. A zsidókérdés menekültkérdéssé lényegül át ebben a felfogásban. Az 1939-1940-ben a németek által megszállt területek menekülni kényszerülő zsidóságát Anglia nem fogadta be, Amerikába is drága volt a hajójegy. Magyarország és a Duna menti csatlós országok menekülő útvonalat is jelentettek, de ez is bizonytalan, és "szűkös kapacitás" volt. A megszállási emlékmű ezt az állásfoglalást is tükrözi. Most akkor ki is hamisítja a történelmet?

_most_ 2014.08.16. 21:42:55

@$pi$: ezt nem értem, ha Kertész nem magyar, akkor a világ legnemzetibb kormánya miért tüntetik ki?

chouette 2014.08.16. 21:50:02

@$pi$: minek szallsz bele egy olyan vitaba, amin egy irot a munkassagaert kituntetnek, hacsak ket sort vagy hajlando elolvasni egy cikkbol es azon lovagolsz pedig nem is erted meg azt sem ? ennek mi ertelme ?
ha olvastad volna a sorstalansagot,tudnad, hogy o nem kesereg... nem sznobsag olvasni, csak egyszeru kivancsisag... de te nem kivancsi vagy, hanem olyan mondatokat szajkozol amit mas eloragott neked. kar, mert ennel tobb kinez beloled, meg az elso latasra nagy szellemi igenytelenseg mogul is...
Kertesz nem gyulol senkit, nem a magyarokrol ir, az emberrol ir... az ostobarol, a gonoszrol, a szegyenrol, a megalkuvasrol.. es hogy ez mindenkiben benne van... benne is... bennem is...es most éppen benned... nem az a nagy magyar aki imad minden magyart feltetel nelkul, hanem aki tukrot tud nekik tartani, a nehezebb percekben is... nem voltunk mindig a helyzet magaslatan...ez van. most te nem vagy... talan egyszer leszel. kivanom neked.

_most_ 2014.08.16. 21:58:04

@$pi$: értem, szóval a fidesz a zsidók seggét nyalja.

$pi$ 2014.08.16. 22:00:46

@chouette: "hanem olyan mondatokat szajkozol amit mas eloragott neked"

Butaságokat beszélsz, én olyan dolgokat mondok, amiket kertész mondott saját magáról. Nem az irodalmi minkásságáról, hanem arról, hogy mit gondol a magyarokról és minek tartja saját magát.

Egyszerűen képtelen vagy felfogni azt az egyszerű tényt, hogy kizárólag erről beszéltem és idekeversz mindenféle megfoghatatlan "nagyember" meg "humanista" meg "holkausztkönyv" marhaságokat amik engem nem érdekel és amikről én nem beszéltem.

Én annyit mondtam, hogy Kertész előítéletes és rasszista a magyarokkal szemben és ő maga nem tartja magát magyarnak.

Ennyi. Fel tudod fogni?

Ha ezeket nem hiszed el, akkor menj és olvasd el miket nyilatkozott. Ha utána sem hiszed el, akkor menj és vitatkozz Kertésszel.

"Kertesz nem gyulol senkit, nem a magyarokrol ir, az emberrol ir..."

Nem érdekel mit írt, nem érdekelnek a regényei és a kitalált történetei. Arról beszélek, amit mondott. Nem "az emberről", hanem konkrétan a magyarokról és magáról. Érted? Nem?

"hanem aki tukrot tud nekik tartani"

Tükröt tartani? Kertész hazug módon vádolt a faji hovatartozásom miatt. Ha ezt én teszem vele, akkor mocsok antiszemita náci fasiszta vagyok, ha ő teszi, akkor "tükröt tart"?

Nem vagy te normális.

$pi$ 2014.08.16. 22:02:27

@_most_: "értem, szóval a fidesz a zsidók seggét nyalja. "

Ahogy az közismert. :) Egyébként erre tartjuk őket. :) Sajnos mindenkinek nyalnia kell, nincs más megoldás. Ezt mindenki tudja...

_most_ 2014.08.16. 22:08:38

@$pi$: szerintem te semmit nem tudsz Kertészről, csak amit a kuruc.info-n olvastál, emiatt felületes információk alapján ítélkezel.

chouette 2014.08.16. 22:13:39

@$pi$: talan az van, hogy te nem ertesz semmit...
pedig nem tunsz butanak, nem tudom, hol akad el a tu...talan ott hogy felfogd :
Kertesz nem csak egy cikkben nyilatkozott, hanem konyveket irt... sokat, jokat, zsenialisakat. Magyarul... Jobban mint te... Inteligensebben mint te valaha... Amibol - az aki olvas es nem hulysegeket szajkoz, megerti hogy a leteleme a szeretet es a humanum, mondhat barmit barhol - A cikkbol az derult, ki hogy egy pillanatban mint mond egy erzekeny muvesz ember (nem politikus !) akit magyarok kuldtek gyerekoraban halataborba... es azota is magyarok zsidoznak (te is itt finom eleganciaval) pedig azt se tudta, hogy zsido elotte... nem tudom te rajonganal ezek utan honfitarsaid utan... erted peldaul en sem nagyon tudok... ha valasztani kell ki magyar kettonk kozul, akkor legyel inkabb te... !!! eljenek a diszmagyarok, akik tudjak ki erdemli meg a magyarsagot !!! :) olvasni meg ne olvass egy sort sem, csak amit olvastal es betanultal hatha tenyleg megertessz valamit es elsullyedsz szegyenedben...

$pi$ 2014.08.16. 22:15:41

@_most_: "szerintem te semmit nem tudsz Kertészről, csak amit a kuruc.info-n olvastál, emiatt felületes információk alapján ítélkezel. "

Mire alapozod ezt? Tök egyértelmű, hogy felületes információk alapján ítélkezel.

Mindegy, amit akartam azt elmondtam. Ha valaki a cigányokat szidja az rasszista, ha valaki a zsidókat szidja, az rasszista, úgyhogy ha valaki a magyarokat szidja az is rasszista. Kertész a magyarokat szidja, tehát rasszista.

Ennél egyszerűbben nem tudom megfogalmazni, aki nem érti az magára vessen. Ha valaki tagadni akarja, az nyugodtan megpróbálhatja elmagyarázni, hogy Kertész mégsem nyilatkozta azt amit nyilatkozott, a többi meg nem érdekel.

Nem érdekel, hogy őt régen bántották, nem érdekel, hogy tud könyvet írni, nem érdekel, hogy mekkora humanista és milyen tükröt tud elém tartani. Bőven vannak olyan írók, akik nem mocskolják a magyarokat, majd ha mindet elolvastam akkor elolvasom Kertész nyomorát is.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.08.16. 22:16:17

Imre Kertész lett a szélsőséges oldal új Egérkéje. Persze mint minden hasonlat, ez is sántít néhány soron.

Ezzel együtt ügyes húzás volt, megint ingyen. Ha csak egy bolsi is visszaadja a (jellemzően a Pufajkástól vagy a Böszmantől kapott) kitüntetését, mint legutóbb a hazafi Szaniszló díjánál vagy egy tucat, már megérte az egyébként antimagyar Kertészt kitüntetni.

Egon Krenz 2014.08.16. 22:16:21

@egyetmondok: Ugyan. Ez csak az én véleményem. Látod Schmidt Mária cikkében máris a meg nem értett a bal oldalról is kiközösített íróként élteti. És ez így is van rendjén.

Kíváncsian várom mikor tömik be Heller, Eszteházy, Konrád vagy Spiró száját hasonló húzással. :D

$pi$ 2014.08.16. 22:30:27

@chouette: "Kertesz nem csak egy cikkben nyilatkozott, hanem konyveket irt..."

Mondjuk én is, de baromira mindegy. Író, ír, szobrász farag, orvos életeket ment, ez az élet menete.

"Jobban mint te..."

Én is egy csomó dolgot csinálok jobban mint ő, de ez sem érdekel senkit. Attól még nem lesz senki tévedhetetlen, hogy jó holokausztkönyvet tud írni.

"Inteligensebben mint te valaha..."

Ettől sem lesz igaza.

"Amibol - az aki olvas es nem hulysegeket szajkoz, megerti hogy a leteleme a szeretet es a humanum,"

Bizonyítsd be.

"mondhat barmit barhol - A cikkbol az derult, ki hogy egy pillanatban mint mond egy erzekeny muvesz ember (nem politikus !) akit magyarok kuldtek gyerekoraban halataborba..."

Aki ezek után a magyarokat szidja, olyan embereket, akik akkor még meg sem születtek, azért, mert magyarok, az rasszista. Mi a véres lópikulát nem lehet ezen érteni? Miért véded a védhetetlent? Miért nem ismered be, hogy rasszista kijelentéseket tett?

"es azota is magyarok zsidoznak (te is itt finom eleganciaval)"

Én azután neveztem őt zsidónak, hogy ő szidta a magyarokat, de a lényeg, hogy én semmi negatívat nem mondtam a zsidók összességére. Kertész nem egyszerűen annyt mondott, hogy xy magyar, ha csak ennyit mondott volna, akkor nem nevezném raszistának.

Látod, ez a lényeg, ha én azt mondom, hogy "Kertész Imre zsidó", akkor már bűnös vagyok, ha Kertész azt mondha, hogy "minden magyar bűnös, hibás, képtelen szembenézni a múlttal, hazug és agresszív" akkor ő "tükröt tart". Keresd elő a szavait, én most hadd ne googlizzam ki neked.

"pedig azt se tudta, hogy zsido elotte..."

Engem nem érdekel, hogy Kertész zsidó. Kizárólag a kormányt érdekli.

"nem tudom te rajonganal ezek utan honfitarsaid utan... erted peldaul en sem nagyon tudok... ha valasztani kell ki magyar kettonk kozul, akkor legyel inkabb te... !!!"

Ha majd a rádiónak nyilatkozok a zsidók összességéről, akkor majd vigyázni fogok arra, hogy ne gyalázzam őket. Ahogy az elvárható.

"eljenek a diszmagyarok, akik tudjak ki erdemli meg a magyarsagot !!! :) "

Kertész mondta, hogy ő nem magyar, nem a magyarok mondták azt, hogy ő nem magyar. Próbáld már felfogni akármennyire is ellentmondásban van a kis elméleteiddel. Hihetetelen vagy!

"olvasni meg ne olvass egy sort sem, csak amit olvastal es betanultal hatha tenyleg megertessz valamit es elsullyedsz szegyenedben... "

Ne legyél már ennyire eltelve magaddal, nem vagy te olyan nagy durranás. Azt mondtam, hogy Kertészt nem olvasok, nem azt, hogy nem olvasok egy sort se. Valószínű, hogy sokkal többet olvastam már életembe mint te.

Nyilván te sem olvastál mindent, ugye? Nyilván te is megválogatod, hogy mit olvasol el és mit hagysz ki ugye? Csak te nyomod a felkapott agyonhájpolt holokausztirodalmat, nekem meg más az ízlésem. Nem vagyok annyira sznob mint te, ennyi az egész.

zila5 2014.08.16. 22:33:00

@♔bаtyu♔:
Igen. Nyilván azért kap kitüntetést, mert erre teljesen magától rájött, anélkül, hogy elolvasta volna a kommenteket. :)

chouette 2014.08.16. 22:48:42

@$pi$: most ehhez csak ennyit, hogy Kertesz nem csak holokauszt irodalmat irt es meg az sem olyan mint a tobbi azert kapott erte Nobel dijat, de az csak uri sznob huncutsag tudom, ne foglalkozz vele... azt kétlem, hogy nalam tobbet olvastal de ha megis, tenyleg jol titkolod :) vigyazz a kurucinfo negativban szamit csak... én tényleg nem vagyok amugy egy nagy durranas es nekem ez igy eleg.
mindenestre nem gyulolkodok mas velt gyalazkodasa es magyarsaga miatt... az egeszet kereket itélem es abbol ez a cikk egy porszem... remelem majd téged is igy itelnek a végén es remeljuk nem ezert a forumert kuldenek vissza az nagy ajtobol... szolas es muveszi szabadsag stb stb.. Amugy meg a a lenyeget a szivevel latja az ember... probald meg azzal, hatha ugy latom massal mar nem megy...

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.17. 00:25:48

Orbán kockáztatott és nyert. Előfordulhatott volna ugyanis, hogy Kertész nem veszi át a kitüntetést a "fasiszta Zorbántól", és ez blama lett volna, különösen nemzetközi szinten.
Így viszont egyfajta legitimizációt nyújt a nemzetközi sajtóban, ráadásul az értetlen hümmögésben egy platformra került a ballib és a szélsőjobb :)))

MACISAJT 2014.08.17. 04:15:18

1998 augusztus 20. Első Orbán kormány.

Annak az akkori miniszterelnöki főtanácsadónak az ötlete sem talált túlzottan nagy viszonzásra, aki bizonyos Efraim Kishont nevű írót( aki kijelentette: "születtem 1934-ben Budapesten, újraszülettem Izraelben 1949-ben") terjesztette fel a magas állami kitüntetésre...

Az izraeli humorista azonnal azzal honorálta díjazását, hogy a díjátadáskor csak Gönczzel fogott kezet, Áderrel és Orbánnal nem, majd ezt azzal indokolta hogy Orbán Viktort és Áder Jánost a ceremónián „véletlenül” Göncz testőreinek nézte.

Orbánék ebből is és azóta mindig tanulhattak volna.
Gyakorolhatnak ők "gesztusokat"(saját táboruk rovására), rendezhetnek milliárdokért "holokauszt éveket", építhetnek " sorsok házát", vagy mint most, adhatnak a legmagasabb magyarországi állami kitüntetést egy közepesnél gyengébb, bevallottan magyargyűlölő holokausztírónak...
az első adandó , kínálkozó alkalommal "ezek" mégis beléjük törlik majd a cipőcskéjüket.

Oszt utána állnak bambán és néznek ki a fejükből hogy "há' ez a hála?".
Mégis, mire számítanak?

grani 2014.08.17. 07:06:13

Öregen, betegen, a halál előtt sok minden megváltozik. Láttam én olyan harcos ateista, kommunista párttitkárt, iskolaigazgatót, aki halála előtt pópát hívatott. Az meg jött is és olyan egyházi temetése volt, hogy csak na. A sok kommunista meg a kerítésén kívül állva leste, hogy akkor most mi van?

igaz_ember 2014.08.17. 08:33:01

@flash.gordon: Szerintem is ez egy zseniális húzás a FIDESZ-től. Holokauszt emlékév van, rengeteg támadás a Szabadság-téri szobor miatt. Akkor ki kell tüntetni egy olyan Európában ismert zsidó származású írót aki nyíltan utálja őket. Ez tus...és igen az hogy melyik oldal van valójában erkölcsi válságban elég egyértelmű...ezt még azoknak is látniuk kellene akik az utáljuk az Orbánt programjára felfűzött baloldali tömörülés mögé állnak. Jegyzem meg nem a poszt része: de az októberi választásokra sem lesz programjuk...igaz ma már a zsigeri FIDESZ gyűlöleten kívül nem is tudnak semmi építőt mondani. Nincs rá erejük.

$pi$ 2014.08.17. 08:47:32

@grani: Valószínű, hogy inkább hazudta magát ateistának.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 08:55:54

@grani:

Aczél György esete is ilyen volt. Hívő lett élete végén.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 08:57:21

@chouette:

Tisztázzuk! Kertész nem magyar. De magyar író, mert magyarul ír. A két dolog nem feltétlenül esik egybe.

egyetmondok 2014.08.17. 08:59:18

@Egon Krenz:
Mi van ezen rendjén ? Szerintem semmi,semmi a világon.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 09:02:44

@_most_:

Dehogynem az... A ballib tábor gyűlöl minden ellenvéleményt, különösen akkor,ha az egy "árulótól" (volt ballib harcostárstól) jön.

Kit gyűlöl manapság legjobban a ballib elit? Pl. Morvai Krisztinát, Bayer Zsoltot, Schmidt Máriát. Miért? Mert korábban mindhárman a ballib elit tagjai voltak.

MACISAJT 2014.08.17. 09:22:14

@röf: ("Most bukott Orbán egymillió szavazót..... ")

Ez jelenleg még nem tudható.Majd kiderül.
De tény hogy a napokban megjelent Simonyi András volt (ballib)washingtoni nagykövet elemzése és az leírja hogy a határtalan elbizakodottság a vég kezdete.És ebben egyetértek Simonyival. Orbánnal( pl. Karmelita kolostor) és a 2006 után kegyvesztett, már-már bukott de most láthatóan nagyon aktív Schmidt Mária típusú főtanácsosaival láthatóan elszaladt a ló, már valóban elhiszik hogy mindent megtehetnek, nincs ellenfél(mondjuk az momentán tényleg nincs), az országnak meg az a dolga hogy kövesse őket bármiben.
Eközben a fedő alatt bizony gyűlik a gőz.

Kertesz kitüntetésével nem az a nagyobbik baj hogy egy "ballib"/másik oldali írót tüntetnek ki, ez előfordul máshol is, nem nagy ügy( mondjuk Magyarországon pl. a mszp-szdsz 8 éve alatt ez nemigen fordult elő).

A nagyobbik baj, hogy Orbánék ezzel a kitüntetéssel legitimálják mindazt ami a Kertesz jelenséggel idáig elfogadhatatlan volt.
(Ahogy Polanskival, akinek esetében elfogadottá tették hogy valaki büntetlenül erőszakolhatott meg/drogozott be egy 13 éves gyereket, ha zsidó volt és holokausztfilmet csinált.)

Ezzel most végleg beemelnek egy lebukott plagizátort( Csacsifogat színdarab- valódi szerző Bán Pál), egy kitalált holokauszt túlélőt aki valószínűleg maximum turistaként járt Auschwitzban( lásd a birkenaui tábor igazgatójának levelét ahol Imre Kertész névvel csakis idősebb és tífuszban meghalt szerepelt), beemeltek egy közepesnél gyengébb írót(" antiszemita fércmű"- ezzel az indoklással utasította el a Sorstalanságnak a kiadását az ávós Kardos -Magvető kiadó) aki a németországi Reich-Ranitzki/Georg Kondrad féle lobbinak köszönhetően leüríthette a magyar irodalomnak egy évszázada járó Nobel- díjat..
szóval ezt a jelenséget most Orbánék legitimálják ezzel a kitüntetéssel.
Ez a legfőbb baj.

Végezetül pedig idézném magát Kerteszt:

"Tegnap koncerten (Rosztropovics). Néhány szó Rockenbauer miniszterrel, ezzel a voltaképpen egyáltalán nem ellenszenves fiatalemberrel. Rá kellett ébrednem a mélyben zajló folyamatok egy lényegi elemére.

Miről van szó? Röviden - egy különös hatalomátvétel vette kezdetét. Ha itt a "zsidó" szót használom, ezt inkább szimbolikusan teszem. Egy értelmiségi generáció veszi át a zsidóktól a hatalmat. Különös folyamat, amit érdemes némi szomorúsággal, ám nagy megértéssel figyelni. És mielőbb elmenni. Irodalmilag is. Sőt, főként irodalmilag."

Kertész Imre: Mentés másként
Feljegyzések 2001-2003
MAGVETŐ, BUDAPEST, 2011

grani 2014.08.17. 09:36:09

@$pi$: Kertész meg világpolgárnak és balliberálisnak?

2014.08.17. 10:39:01

@bölcsbagoly: akkor inkább egy közérthető Kertész Imre, mint egy kacifántos, szájbarágó Spiró, Nádas vagy Esterházy s társaik. "

Mosdasd a kedvenc vezéredet. Nevetséges kis senki vagy. Méghogy bölcs. Ha ismernéd, tudnád, a bagoly nem bölcs. Te sem vagy az. Csak huhogsz.
Olyan sexi, ahogy váltogatod a véleményed az épp aktuális parancsolat szerint. Ja, bocs. Ami mincs, azt nem lehet váltogatni. Elnézést.

nu pagagyí 2014.08.17. 10:40:35

Kellett valami a szobor kudarc után. Orbán most összehozta a megélhetési fajgyűlölőket Imre bácsival. Együtt óbégathatnak.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 11:00:09

@röf:

Nem, ez biztosan nem igaz. Ugyanis a ballibek hülyesége ismét Orbánt segíti ebben az ügyben.

Ha a ballib agytrösz most azt mondta volna "bravó, Orbán elhatárolódott saját radikálisaitól, ez jó jel, egy lépés a jó irányba", nos ez valóban sok embert elfordított volna a Fidesztől, a Fidesz jobbszárnyát biztosatan.

De a ballib agytröszt ismét besegített Orbánnak. A ballib agytrösztre Orbán mindig számíthat, mert ez az agytröszt mindig milliméterekre kiszámíthatóan reagál mindenre. Most is mi lett? Kertészt kezdték halkan ócsárolni! Mi erre a Fidesz jobbszárnyának a reakciója? Bár továbbra is utálják Kertészt, elismerik Orbán zseniális mozdulatát az egész ügyben és fanyalkodva, de összezárnak Orbán körül.

csak egy néző 2014.08.17. 11:03:03

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Óvattal borzold a tollát ennek az ostoba madár @bölcsbagoly:-nak. Hiszen ez a madár egy igazán művelt IQ bajnok.
Ő csak bölcs lehet, hiszen nem semmi végzettsége van, saját bevallása szerint,
"témavezetőként/opponensként/doktori bizottsági tagként" ténykedik. Több tiszteletet a madárnak.

2014.08.17. 11:04:50

@csak egy néző: Nekem még azt hazudta, hogy saját vállalata van. Ja, multipotens? Kész Isten!

2014.08.17. 11:06:35

@maxval a bircaman: elismerik Orbán zseniális mozdulatát az egész ügyben és fanyalkodva, de összezárnak Orbán körül."

Már a prosztatáját csiklandozod a nyelveddel.

2014.08.17. 11:07:55

@csak egy néző: /doktori bizottsági tagként"

Kapualjban árulja a doktorit? Schmitt aláírásával?

2014.08.17. 11:10:24

@csak egy néző:" Rászállott a legelső viskóra,
és ott csücsült bóbiskolva.
Jobbat nem talál, ki mindent végigpásztáz,
mert ez volt a temetői gyászház.
Így lett a nagyerdő legostobább baglya,
a Huhugányos Akadémia tagja."
Hacsak így nem?!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 11:20:03

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nekem erre semmi szükségem. A kérdésben nem vagyok személyesen érintett. Akkor is remekműnek találtam a Sorstalanságot, amikor ezért még a te fideszes verziód "zsidókomcsi bérkommentelőnek" nevezett ezért.

2014.08.17. 11:20:04

@$pi$: Nem is értem, miért nem te kaptál kitüntetést az államtól? Most kiderült, mindenben jobb vagy, mint Kertész. Hiába, a sors igazságtalan!

2014.08.17. 11:24:31

@maxval a bircaman: Nekem nics fideszes verzióm. Zsidókomcsinak sem nebeztelek soha. Bérkommentelőnek, na annak igen. Felmerült a lehetősége.
Aztán rájöttem, hogy egyszerűen csak hívő vagy. Szükséged van egy felsőbbrendűre, akinek az utasításait, előírásait, törvényeit fenntartás nélkül kövesd.
Hisz Isten és Orbán megkérdőjelezhetetlen.
Isten mindenható, Orbán zseniális. Sosem hibáznak. Ha mégis, akkor tudatosan, valami távlati célból. Mondjuk a Biblia csak Isten hibáiról ír...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 11:39:41

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ostoba vagy, nem látsz távolabb saját orrodnál.

$pi$ 2014.08.17. 11:46:37

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Nem is értem, miért nem te kaptál kitüntetést az államtól?"

Senkit sem tesz tévedhetetlenné egy állami kitüntetés.

2014.08.17. 11:49:26

@$pi$: "Nem is értem, miért nem te kaptál kitüntetést az államtól?"

Senkit sem tesz tévedhetetlenné egy állami kitüntetés. "

Ahá! Mostmár értem az okát! Mincs egy logikus mondatod.

2014.08.17. 11:51:20

@maxval a bircaman: Inkább ne lássak távolabb a saját orromnál, mint Orbán farpofájánál!

Tudod, az elsőt lehet korrigálni szemüveggel. Az utóbbi jellemhiba.
Pszichésen gyermek maradtál. Kell apuci, akire fel lehet nézni.

$pi$ 2014.08.17. 11:53:25

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Ahá! Mostmár értem az okát!"

Nem tartottam érdemesnek a kérdésed arra, hogy válaszoljak rá. Te sem kérdezted komolyan, csak gúnyolódni próbáltál. Mondjuk nem jött össze. :D

2014.08.17. 11:56:17

@$pi$: Nem tartottam érdemesnek a kérdésed arra, hogy válaszoljak rá."
Tudod, ha rákattintasz a "válasz erre" szövegre, és betűket írsz a felugró négyzetbe, akkor válaszolsz az illetőnek.
Hú, lehet , hogy túlértékeled magad? Mégse kéne az írást erőltetned.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 12:00:46

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Orbán nem lényeges. Jelenleg ő a kisebbik rossz a ballibekhez képest, ez EGYETLEN lényeges pozitívuma. Tulajdonképpen sosem kedveltem őt, dehát így is Orbán-rajongónak számítok a ballibek szemében. De már régóta nem érdekel, hogy minek számítok ballib szempontból...

2014.08.17. 12:17:48

@maxval a bircaman: Tulajdonképpen sosem kedveltem őt, dehát így is Orbán-rajongónak számítok a ballibek szemében. De már régóta nem érdekel, hogy minek számítok ballib szempontból..."
Nem emlékszem, hogy bármikor kritizáltad volna. Persze nem ismerem teljes munkásságod.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 12:29:30

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Amikor ellenzékben volt, szinte állandóan kritizáltam őt. Pl. az oroszellenessége miatt, de sok más okból is. Pl. a sok hazug kampányszöveg miatt, lásd "nyomor van", "rosszabbul élünk mint x éve", stb. De más is volt. Emlékszem, amikor megvédtem fűrumokon és blogokban pl. az SZDSZ patikareformját, százával lettem "zsidó magyarellenes bérkommentelőnek" nevezve.

Akkor is hiába magyaráztam, hogy nem vagyok az SZDSZ és Gyurcsány híve, hanem pártfüggetlen vagyok. Akkor se hitte ezt el nekem a te fideszes és jobbikos verziód.

Megfigyeltem: Mo-n mindkét tábor toleránsabb, amikor hatalmon van, s hisztizni kezd ellenzékben. Orbán is pont ilyen. A ballibek is.

S most is kritizálom Orbánt: nem csökkentette az adókat, óriási hiba. Trafikreform, teljesen felesleges baromság. Tök feleslegesen új alkotmány nevetséges preambulummal, teljesen értelmetlen. Stb.

De a ballibeknek mindig is orbánista leszek, hiszen nem vagyok hajlandó elismerni, hogy "diktatúra" van és nem vagyok hajlandó elismerni minden intézkedéséről, hogy rossz.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.08.17. 12:30:06

@_most_:
Kurvára nem értitek ti a Fideszt. Ismét belesétáltatok abba a csapdába, amibe Szaniszló Úrnál már egyszer sikerült. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy saját önképetek szerint ti vagytok a bolygó legokosabb szerveződése.

2014.08.17. 12:36:19

@maxval a bircaman: És az nem tűnik föl, hogy kapkod, egymásnak ellentmondó döntéseket hoz, hogy jégre viszi az országot, ami bármikor beszakadhat? Hogy a forint romlása intő jel, hogy a devizahiteles kérdést nem sikerült időben megoldani, hogy rossz partnert talál folyamatosan, hogy belső ellenzéke alakul?
Messze ez a zsenialitástól.

2014.08.17. 12:37:27

@Kuruc ezredes: Mindenki érti a fideszt. Pénz-pénz-pénz.

2014.08.17. 12:38:35

@Kuruc ezredes: Szaniszló Úrnál"
Kis ú-val illik írni. Magyarul legalábbis.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 12:40:08

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Egyik magyar kormány sem folytatott eddig értelmes gazdaságpolitikát, Orbán sem teszi ezt. Abból kell választani ami van.

Mindenesetre Orbán csinált több pozitív lépést, ez tagadhatatlan.

2014.08.17. 12:43:47

@maxval a bircaman: Mindenesetre Orbán csinált több pozitív lépést, ez tagadhatatlan. "
Láttad már a forint árfolyamát?
Látod, ezért lehet téged kritizálni.

2014.08.17. 12:51:59

@maxval a bircaman: Abból kell választani ami van. "

Ez nekem nem megy. Nem tudok valamit elfogadni azért, mert a kisebbik rossz.
Mindegy, hogy szar, vagy fos, nekem nem fogyasztható.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.08.17. 12:58:01

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nyilván, hiszen Birca játszadozik vele, megbosszulva a multijai megsarcolását és kiszorítását. Még véletlenül se atlantista-cionista kenyéradóitok próbálják meg ezzel ellehetetleníteni Miniszterelnök Urat és Csapatát.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.08.17. 13:27:54

@csak egy néző:
Igen, a rohadékok tagadni merészelik a tényeiteket. Menjetek be kereplőkkel a lépcsőházaikba, vagy csak simán célozzátok meg őket a drónnal. Fel is robbanhat a széfjük, csak úgy magától.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.08.17. 13:29:55

@igaz_ember: Pontosan így van, ahogy írod. A baloldal az önkormányzati választásokat is elbukja majd úgy, ahogy elő van írva és utána 4 évig kussoltatva lesznek.

Várható, hogy régi vélt és valós sérelmek fognak előbukkanni továbbra is a baloldalon hiszen sok ember lesz, akinek eddig be tudták pénzzel tömni a száját most meg nem. Megint másoknak látványos pálfordulásaik lesznek és úgy kezdenek fütyülni, ahogy a kenyéradó gazdi muzsikál.

A többiek? Nos a többiekkel meg nem az fog történni, amit 25 éve vizionálnak: Dunába lövés és az összepakolt bőrönddel való hirtelen lelépés. Nem. Szépen a jelentéktelenségbe süllyednek és kénytelenek végigasszisztálni, hogy minden döntés nélkülük születik meg. Néha még fognak születni megrendelésre cikkek külföldön, amibe kifejezik óhajukat, hogy dobják ki Magyarországot az EU-ból vagy lőjék agyon Orbánt de ez is jóval kevesebb lesz mert már mindenki unni fogja.

Ez egyébként mind nagyon is szép csak a kérdés az, hogy ennek örömére elkezd-e akkor a kormány az ország felemelkedésével foglalkozni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.08.17. 13:39:52

A kitüntetés egy zseniális kommunikációs húzás. Kertész nem vallja magát magyarnak? Többször keresztbe tett Magyarországnak? Kit érdekel? Saját bevallása szerint őt megvették a Nobel-díjjal, most valaki más jön és más veszi meg. Ezzel tovább mélyítve a baloldal már amúgy is régóta húzódó erkölcsi válságát s elcsendesítve azokat, akik naponta nácizzák a magyarokat. Nem tudom mivel sikerült Kertészt rávenni, hogy átvegye a díjat illetve, hogy lehet megakadályozni, hogy ne beszéljék le róla de tény, hogy a Fidesz valamit most jól csinált. :)

Következő lépés, hogy a baloldal az önkormányzati választásokat is elbukja majd úgy, ahogy elő van írva és utána 4 évig kussoltatva lesznek.

Várható, hogy régi vélt és valós sérelmek fognak előbukkanni továbbra is a baloldalon hiszen sok ember lesz, akinek eddig be tudták pénzzel tömni a száját most meg nem. Megint másoknak látványos pálfordulásaik lesznek és úgy kezdenek fütyülni, ahogy a kenyéradó gazdi muzsikál.

A többiek? Nos a többiekkel meg nem az fog történni, amit 25 éve vizionálnak: Dunába lövés és az összepakolt bőrönddel való hirtelen lelépés. Nem. Szépen a jelentéktelenségbe süllyednek és kénytelenek végigasszisztálni, hogy minden döntés nélkülük születik meg. Néha még fognak születni megrendelésre cikkek külföldön, amibe kifejezik óhajukat, hogy dobják ki Magyarországot az EU-ból vagy lőjék agyon Orbánt de ez is jóval kevesebb lesz mert már mindenki unni fogja.

Ez egyébként mind nagyon is szép csak a kérdés az, hogy ennek örömére elkezd-e akkor a kormány az ország felemelkedésével foglalkozni.

Ebbe a folyamatba kitűnően illeszthető Kertész kitüntetése. :)

Cockpuncher · http://bornirt.blog.hu/ 2014.08.17. 14:02:26

@Kerek négyszög: Kisfiam. Személyesen ismerek olyan embert, aki egy norvég újságírót kísérgetett Magyarországon, amikor az innét tudósított a Magyar Gárdáról. A magyar kísérő valójában természetesen zsidó, és még véletlenül sem lehet elfogulatlannak mondani. Mivel évtizedek óta ismerem, és a kalauzolás után is beszéltem vele, tudom, mit és hogyan mutatott meg a norvég tudósítónak. Úgyhogy jobban át kellene gondolni, milyen párhuzamokat hozol. Lehet, hogy vannak párhuzamok, de ez egy hálószaggató öngól volt.

Dzsentrisvihák 2014.08.17. 14:34:41

"Vajon miért érzi úgy, hogy gazdagíthatja őt egy számára közömbös, sőt néha ellenségesnek tűnő közösség plecsnibe öntött tisztelete?" - Mert ahhoz a plecsnihez pénz is jár, mint általában minden plecsnihez, az pedig sosem büdös...

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.08.17. 15:25:20

@csak egy néző:
A lényeg a dologban nem Szaniszló Úr gondolatai, hanem a reakciótok a kitüntetésére. Nem tudtatok parancsolni a zsigeri indulataitoknak, így a Fidesz ismételten profitálni tudott belőletek. Most pedig még másfél év se telt el, máris ugyanabba a csapdába estetek. Ez nekem rendkívül tetszik. :)

csak egy néző 2014.08.17. 15:32:43

@Kuruc ezredes:
Sose legyen nagyobb örömöd kiskancsó.

$pi$ 2014.08.17. 15:39:43

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Tudod, ha rákattintasz a "válasz erre" szövegre, és betűket írsz a felugró négyzetbe, akkor válaszolsz az illetőnek. "

Válaszolsz az illetőnek, de az nem jelenti azt, hogy minden egyes kérdését válaszra érdemesnek találod. Próbáld meg megérteni, talán menni fog. Én neked szurkolok.

csak egy néző 2014.08.17. 15:42:11

@Kuruc ezredes:
Ez megint csak egy újabb provokáció a fidesz gyűlölet keltő (Á Habony) agytrösztjeitől.
Lehet megint majd gumicsontot rágni zsidózni, libsizni.
Azért az jó nagy pofon lenne ezeknek, akik 2012. Októberében " Az M1 Híradó magyar származásúnak nevezte Imre Kertészt ....
Habár, ha nem venné át ezektől a kitüntetést, akkor megint lehetne egy jőt fröcsögni, hogy lám, lám micsoda egy mocsok, libsi hazáruló ez az Imre Kertész, hogy nem fogadja el ezektől az igaz magyaroktól ezt az "őszintén" adományozott kitüntetést. Erre iszik a fidióta tábor.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.08.17. 15:46:45

@csak egy néző:
Nem kell nagyobb, pont ilyen kell!
Imádom nézni, ahogy szembesültök vele, hogy többé nem kerültök vissza a kormányhoz. Egyre csak fogy és fogy és fogy a magyarországi életteretek. :)

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.08.17. 15:48:04

@csak egy néző:
Igen, most megint a saját csapdátokba estetek. Az autószerelő megint túljárt a kibaszott okos akadémikusaitok szuperművelt eszén. Amúgy mi a baj ezzel? Imre Kertesz talán nem magyar származású?

csak egy néző 2014.08.17. 16:20:36

@Kuruc ezredes:
Hát vazze, beszarok a fajtátokon. Eddig habzó szájjal fröcsögtetek, amikor szóba került a Nobel díjas író és "Kertész egyértelművé tette, hogy nem szeretné, ha őt magyarnak bélyegeznék”.
Elátkoztátok, zsidóztátok, hazaárulóztátok, komcsiztátok. Most, hogy valamelyik fidióta "autószerelő" (?), vajon ki lehet?, kitalálta, hogy ugyan adjunk már egy plecsnit ennek a vén embernek, hadd rágódjanak ezen a mocskos libsik és erre tudnak inni a szekta tagjaink, most egyből igaz magyar ember lett szegény Imre Kertészből. Tudod öcsém, ha nektek a szarból csinálnak neketek egy tortát és becsomagolják Viktorkáék és nemzeti színű pántlikával feldiszítik, ti cuppogva zabálnatok két pofára, miközben dicsérnétek, hogy jobbat még sosem ettetek.
Jó étvagyat hozzá.

röf 2014.08.17. 18:14:57

@MACISAJT:
".....beemeltek egy közepesnél gyengébb írót(" antiszemita fércmű"- ezzel az indoklással utasította el a Sorstalanságnak a kiadását az ávós Kardos -Magvető kiadó) aki a németországi Reich-Ranitzki/Georg Kondrad féle lobbinak köszönhetően leüríthette a magyar irodalomnak egy évszázada járó Nobel- díjat..
szóval ezt a jelenséget most Orbánék legitimálják ezzel a kitüntetéssel...."

Itt a lényeg. Számtalan Nobel-érettebb írónk és könyvünk lett volna...
És hab a tortán, hogy amit eddig Kertész Imre fejéhez vágtak, az most visszavonva? Akkor valaki valamikor hülyeségeket beszélt....

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.08.17. 18:31:53

Az egyik legjobb írásaid egyike! Kertész mindössze annyit érdemelne, hogy soha többé magyar ember ne foglalkozzon vele.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.08.17. 18:32:58

*mármint a legjobb írásaid egyike. :)

röf 2014.08.17. 18:43:42

@maxval a bircaman:
"Most is mi lett? Kertészt kezdték halkan ócsárolni! Mi erre a Fidesz jobbszárnyának a reakciója? Bár továbbra is utálják Kertészt, elismerik Orbán zseniális mozdulatát az egész ügyben és fanyalkodva, de összezárnak Orbán körül"

Most írtam MS-nak, hogy lehet ez zseniális húzás, de 180 fok az eddig mondottakhoz képest.
Akkor kéne valami bemerkung, hogy mi a tököm változott....mert az átlagparaszt kísérőszöveg nélkül nem úgy éli meg, ahogy írod.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.08.17. 20:46:21

@csak egy néző:
Igenigen, és tudjátok, miért imádjuk mi ennyire a Fideszt?
Mert gecire kibaszott a ti gusztustalan fajtátokkal, amit nem bírtok elviselni.
Többé nem ti kormányozzátok Magyarországot, ami 1945 óta még egyszer sem fordult elő veletek, és ezzel nem tudtok mit kezdeni.
Alig várom már, hogy még sok évtizedig kénytelenek legyetek tehetetlenül bámulni a Fidesz kormányzati nemzetiszín pántlikáit.

Ha meg nem, akkor meg nektek jó utat Brüsszelbe, Luxemburgba, meg Haifába! :)

Buday András · http://polgarda.blog.hu 2014.08.17. 20:59:47

@Kuruc ezredes: igen, jól mondod :) Én is kurvára utálom az összes nem MSZP-st, aki aztán mégiscsak fletóista, mint kiderül. Meg hát bérmálkoztak kurva sokat, de mégiscsak valamiért a Budakeszi útra jártak gimnáziumba, esetleg az Anna Frankba :DDDDDDDd

1, Kertész hadd kapja meg, mi keresztények vagyunk, megbocsátóak, nagyvonalúak.

2, Ha másért nem, már a JobbikEmeszpé tajtékzásért megérte.

csak egy néző 2014.08.17. 21:16:03

@Kuruc ezredes:
Látod, milyen egyszerű vagy baromarcú?
Tipkus tenyésztett fidióta vagy azzal az egy bites agykezdeményeddel. Aki nem eszi örömmel, csámcsogva ezt a nemzeti pántlikával átkötött fidesz szart, az csak komcsi lehet. Ebben a boldog tudatban csak zabáld a szart te idióta, örömmel nézlek még titeket egy ideig.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.08.17. 21:17:31

@csak egy néző:
Örömmel a faszt. Ne hazudj már ilyeneket!
Legszívesebben felrobbantatnád a széfjeinket vagy megcéloznád drónokkal az iskolaudvarainkat. Mivel azonban ezeket nem teheted, tehetetlen dühvel ócsárolod a nemzeti kormányt az interneten.

Buday András · http://polgarda.blog.hu 2014.08.17. 21:19:33

@csak egy néző: Hallod, az miért van, hogy bizonyos körök egyszerűen imádnak a szarról beszélni szexuális és gasztronómiai allegóriákban?

Szerintem vágytok rá. Undorítóak vagytok, szerintem te SZDSZ-es vagy.

csak egy néző 2014.08.17. 21:41:04

@Kuruc ezredes:
Nem tudom, hogy beszélgettél e már anyáddal, nagyanyáddal őszintén. Lehet, hogy te is úgy járnál, mint a Csanád haverod. Egyébként meg nem is értem, hogy ekkora 2/3-os fölényetekben mi a búbánatos f...tól féltek ennyire a nem létező ellenzéki pártocskáktól? Nyugodtan hátradőlhetnétek és működtetni kellene a "nemzeti kormányotokkal" ezzel a zseniális felcsuti Istenkirállyal az országot, ehelyett teljes erővel vissza akartok sülyedni a 70-80-as évekbe.
Nem a kormánnyal van bajom, hanem, (ahogy az Istenkirályotok mondotta) "Tudja, én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam. Hanem azok ellen harcoltam, akik csinálták a diktatúrát."
azokkal, akik csinálják és kritika nélkül kiszolgálják a nagy nemzetvezetőtöket. Kiváncsi leszek majd, ha egyszer eltünik ez a banda is (mert semmi sem tart örökké), akkor vajon milyen segget fogtok nyalni és hogy fogjátok majd szidni ezt a most az egekbe emelt bagázst.i

csak egy néző 2014.08.17. 21:45:18

@Buday András:
Te kis nemzeti cserépedény (köcsög) , inkább foglalkozz a szived szerelmével.
"Buday András 2014.06.16 21:26:49
@Kuruc ezredes: Azt hiszem, beléd szerettem. Jössz velem a Budapest Büszkeségre legközelebb?"

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.08.18. 13:25:00

Kertész utálja a saját ballib-zs közegét is és hogy így a halál előtt rosszindulatát kiélhesse, direkt elfogadja a kitüntetést. Egy gonosz öregember... :-)

annamanna 2014.08.26. 03:03:06

"Sokak szemében többé már nem az Egyetlen Nobel-díjas Írónk, nem a haza önkéntes száműzetésbe vonult bölcse, az ország élő lelkiismerete – hanem szemét áruló, aki képes „ezektől” bármit is elfogadni. Vajon azokat, akik most vérben forgó szemmel „holocaustbohócozzák” Kertészt (és, akik két nappal ezelőtt még keresztre feszítettek volna bárkit, aki ezt megengedte volna magának), valaha, egyetlen percig is érdekelte valójában ennek az embernek az irodalmi teljesítménye?"

"emlékeztettem arra hogy a kollektiv zsidó emlékezet mennyire elitéli a renegátokat. Pláne azokat akik "meggyőződésből" csatlakoznak az üldözőkhöz. Irtam hogy semmi közünk Radnótihoz és őt megtenni a "Holokauszt költöjének", nem egyéb mint blaszfémia, az áldozatok emlékének meggyalázása. Azon áldozatoké, akik a haláltáborokban nem grasszáltak fehér karszalaggal, jelezve hogy "nem azonos".

Most, egy amerikai zsidó cikkéből, ami az Izraeli Szemle legutóbbi számában jelent meg, kiderül hogy Radnóti özvegye is igy gondolkozik – rólunk. Amikor a cikk irója, Dr Berczeller Imre (New York), egy Jád Vásémben tett látogatás után felhivta a költö özvegyét, hogy elmondja neki mit látott, az özvegy, Gy.F. válasza megdöbbentette: "A válasz és annak hideg, megvető hangneme, meghökkentett - - - ugyanis az özvegy azt mondta: "Én katolizáltam. Semmi közöm hozzájuk!"

Már Borban, a haláltáborban, arra kérte levélben feleségét, hogy küldjön neki "egy pár beszegett fehér karszalagot", olyant amilyent a "katolizált" renegátok viseltek, ellentétban a zsidók sárga karszalagjával. Dostól (Gárdos Károly, a világhirü rajzolómüvésztől,) tudjuk, hogy Radnóti Borban tüntetett a fehér karszalaggal. Azt másoktól tudjuk, hogy nem Holokauszttól való félelmében futamodott meg, hanem évekkel előtte, "meggyőződésből". 1942 januárjában irta Sik (Schück) Sándornak, egy másik mesümednak, hogy "mélyen katolikus léleknek tartom magam..."

De a zsidó Baumgárten dijat azért elfogadta..."
judaizmus.blogspot.hu/2009/10/radnoti-dosszie-egy-par-beszegett-feher.html

2015.08.24. 04:32:42

@chouette: erős értelem, befolyásoló ösztön, kriticizmus, faji és egyéni önzés, faji önérzet, faji állhatatosság, bujaság, sikerimádat,SZÉGYENTELENSÉG , erkölcsi érzék hiánya, szívós akarat. Kiss Sándor: Zsidó fajiság
Mú zeumos Ma Riska megutálta fajtája árulóját?

2015.08.24. 04:39:38

@annamanna: Akadt közöttük is EMBER! és KÖLTŐ! Aki, Fajtája bűnei, ráragadt előítéletek miatt küszködve élte végig életét, és pusztították el! Majom az, ki nem tud különbséget tenni!

2015.08.24. 04:59:44

@$pi$: Petőfi jóslata nagyon "bejött"! "Ha a nép uralkodni fog az irodalomban, közel áll ahhoz, hogy a politikában is uralkodjék!" Írta Arany Jánosnak a Toldi születésekor! Mára beteljesült! Csak nem szereplőként, hanem az "alkotókként” irodalmat „hamisítók” uralkodnak az irodalomban, politikában!

. Annak, hogy 'á sok szellemi erővel rendelkező zsidóság az irodalom terén csak reklám-silányságokat tudott termelni: nem csak racionaliz¬musa az oka. Racionális volt a római is, irodalma mégis világképletté lett. Legfőbb oka éppen az, hogy a zsidó írók mindenütt hazug alapra: más faj pszichéjébe, vagy egy gyökértelen „nemzetközi” ideológiába, hamis elvonásokra helyezkednek.
Minden egészséges faj magának épít jövőt, és amelyik faj hagyja, hogy egy másik faj életépítésének eszközéül használja fel, megérdemli az elpusztulást. De milyen propagandamunkát végez ezen a téren a magyar intelligencia: a magyar arisztokrácia és a magyar középosztály? Szabó Dezső

Kosztolányi: A cikksorozathét része a magyar és a zsidó szerzőket állítja szembe egymással, következetesen kihagyva az utóbbiak névsorából a szerző legkedvesebb zsidó barátait (többet között Karinthy Frigyest vagy Füst Milánt). A Függelékben közölt szövegegyüttes tézise ugyanis az, hogy a fiatal írók nem tudnak érvényesülni, mert a zsidó irodalom elnyomja a magyart. Ennek kapcsán a következő összeesküvés képét vázolja fel: „A Petőfi, Vörösmarty, Arany, Jókai és Mikszáth lelkéből táplálkozó irodalom addig fel nem támadhat, bimbózó magyar tehetségek addig ki nem virágozhatnak, amíg a kábultságból felrázott ország nem érti, hogy itt igenis, a faji összetartásban megedzett írók, kiadók, színházigazgatók és színházi ügynökségek jól megszervezett szövetkezetéről van szó!” Ennek a konspirációs teóriának a kifejtésében Kosztolányi Dezső szerkesztőként és nevét nem vállaló újságíróként is részt vett. -
írók, politikusok, mindenfajta újságok riporterei, röviden irodalmi ügynökök úgy a szocialista mozgalomban, a fenekük pedig a német sajtón ül. Minden újságon rajta tartják a kezüket, és elképzelheted, hogy milyen émelyítő az, az irodalom, amit ez eredményez. Ez az egész zsidó világ, Michael Bakunyin

annamanna 2015.08.25. 05:46:34

@lényeglátó: "Majom az, ki nem tud különbséget tenni!"

Látod, ezzel mélyen egyetértek :D
süti beállítások módosítása