1998-ban egy fiatal, energikus és a rendszerváltást követő évek erkölcsi mocsokjától kevéssé szennyezett csapat nyerte meg a választást Magyarországon.

20020322fideszpla.jpgMi kellett akkor a sikerhez?

Hit, jövőkép, őszinteség és kellő szerénység, ha úgy tetszik: alázat.

Vagy csak annak kell látszani - jegyezhetjük meg cinikusan. 16 évvel ezelőtt végrehajtották a sokak által lehetetlennek tartott feladatot, Kádár országában megverték a minden lehetséges eszközt bevető posztkádári garnitúrát.

Hogy miért?

Mert az akkori kormányerők mérhetetlen arroganciával, hatalmi gőggel, de mindenek előtt bicskanyitogatóan lekezelő stílussal oktatták ki ellenfelüket és egyben igen széles szavazói rétegeket arról, ki itt a "szakértő" és ki nem, ki tud egy országot irányítani és ki nem, ki a komolyan vehető, és ki nem. És végül: egyszerűen elhitték, hogy őket nem lehet megverni.

Ismerős a szituáció?

16 évvel később, egy ködös vasárnap ugyanis az öregecskedő kormánypárt ugyanígy járt. Bár csak egy várost vesztett el, jól látszik, sokkal, de sokkal többet: a legyőzhetetlenség mítoszát bukta el.

Az ózdi eredmény ugyanis azért következett be, mert azt hitte, helyben is (a cigány nemzetiségű szavazók immáron nyílt és minden visszafogottságot nélkülöző utaztatása, lefizetése), országosan is bármit megtehet.

Akármilyen furcsán is hangzik, a Lendvay utcában elhitték a saját propagandájukat: "három választást nyertünk meg idén, az ország mögöttünk áll" mondata mögött ugyanis azt gondolhatták: belefér az állandó kül- és belpolitikai konfrontáció, a korrupció megtűrése, a társadalom ingerküszöbének állandósult kitolása, de legfőképp, az észrevétlenül eluralkodó arrogancia. Egy hónap is elég volt arra, hogy rájöjjünk, rájöjjenek, ez bizony nagyon nincs így.

Hogy mekkora zavar van az erőben, jól mutatja, a parlamentben hétfőn Répássy Róbert egész egyszerűen lerasszistázta fél Ózdot. Ez bizony remek ötlet volt, mivel a politikában viszonylag ritkán jön be a szavazók sértegetése, másrészről - ha Répássynak jobb lenne egy picit a memóriája, emlékezne rá - egy bizonyos Szabad Demokraták Szövetségének egyszer ez a húzás (és még sok egyéb) már annyira bejött, hogy fel is oszlottak pár évre rá.

Ózd egy dolgot bebizonyított: kellő alázattal, szerénységgel, töméntelen mennyiségű munkával, és az ideológia enyhe háttérbe szorításával igen is lehet választást nyerni, igen is lehet kétharmaddal győzni a Fidesz ellenében. 

Az 1998-as Fidesz elhitte, hogy győzhet. A 2014-es nem hitte, hogy veszíthet.

Bazsó Bálint

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr556884553

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit kell tenned, hogy kitiltsanak az Egyesült Államokból? 2014.11.11. 13:04:57

Valójában semmit. Elég, ha nem tetszik valamelyik hivatalnoknak a fizimiskád. Ha túl kövér vagy. Ha túl sovány. Ha túl alacsony. Ha túl magas. Ha túl fehér. Ha túl fekete. Ha túl sárga. Az USA szemében a nem amerikai állampolgárságú földlakók nem egye...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2014.11.10. 19:35:01

Korrekt gyorselemzés.
Összesűrűsödött a netadó körüli cirkusz, egyes fideszeskk pökhendi, arrogáns, rongyrázó, pofátlan arcoskodása, a homályos, de habzó NAV-ügy, és ott helyben Ózdon a helyi adottságok.
Répássy igazi idióta, de hát ahogy érzi.
Az mindenesetre egy faszság, hogy MSZP-s szavazók valamiféle konspiratív trükkel segítették győzelemre a Jobbikot Ózdon. Nem. A dolog ennél sokkal egyszerűbb: az ózdiaknak tele volt a tökük. Ahogy a Fidesz 2010-ben szintén sok-sok korábbi "MSZP-s" szavazattal nyert.

freehckr 2014.11.10. 19:35:34

„Ózd egy dolgot bebizonyított”

Inkább a Jobbik „kampánygépezete”, gyanítom ide összpontosították minden erőforrásukat és energiájukat az elmúlt napokban, és ennek meg is lett az eredménye.

Értem én, hogy „nem olyan nagy” országos párt még a Jobbik mint a Fidesz vagy az MSZP, de talán a tavaszi választások előtt hiányzott ez a fajta elszántság.

Lehetne ez az alap a jövőre nézve: ha igazán szívvel-lélekkel és minden erőforrással odateszik magukat, akkor győzhetnek.

freehckr 2014.11.10. 19:36:44

@Veridicus76: „MSZP-s szavazók valamiféle konspiratív trükkel segítették győzelemre a Jobbikot”

A Jobbik jelöltjére szavaztak, tehát nem MSZP-s szavazók... :)

Krisz11 2014.11.10. 20:41:07

Önmagában az újraszavaztatás is egy hihetetlenül (nyíltan!) aljas trükk volt. Janiczak győzött, mégis külső beavatkozással (újraszavaztatással) próbálták az eredményt megváltoztatni. Kaptak a pofájukra.
A fidesz szerintem sok jó, előremutató dolgot csinált, engem az arroganciájuk sem érdekelne, de a tisztességes, korrekt eljárást elvárnám tőlük, pl: a szavazás lébonyolításában is.

Amúgy meg a Jobbikos polgármestereket mindenhol dicsérik, nagy arányban választják őket újra, elégedettek a munkájukkal az emberek.
Egy Jobbikos polgármester rendet tud teremteni az eddigi tapasztalatok alapján. Míg a Fidesz csak a 2 hét rendteremtésről hazudozik.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.11.10. 21:45:21

Engem nagyon érdekelne, hogy vajon Orbán ezt mélyen legbelül hogyan éli meg?

El tudom képzelni, hogy belőle ez a nép irányába mutató haragot fog kiváltani, hiszen ő - ahogy a cikkben is áll - nem hiszi el, hogy legyőzhető, számára az nem opció, hogy az emberek ne őt támogassák. Az olyan ember pedig aki a nép (a.k.a. O.V.) ellen szavaz, az pusztuljon.

Veszélyes a megalománia... :/

Dzsentrisvihák 2014.11.10. 21:47:33

@freehckr:

A kampányt elintézte nekik a Fidesz az egész sértődött procedúrával.

Az interjúk, és a riportok alapján az átlagemberek igazságérzetébe nagyon sikerült belegyalogolni azzal, hogy a narancsosok nem nyugodtak bele az első eredménybe.

Pláne elszámolták magukat a kifejezetten irritáló lejárató kampányukkal.

Az emberek ilyenkor nagyon is hajlamosak dafke a betámadott félre szavazni, pláne, ha még úgy is érzik, hogy fölöslegesen csuklóztatják őket, mint jelen esetben.

mr Fülig Jimmy 2014.11.11. 06:45:30

USA kitiltási botrány sokat hozott a KGBélák konyhájára már csak az érpataki modell nyílt szavazását kell az alkotmányba foglaltatniuk és az örökös érpatakidemokrácia fog a magyaroknak fényeskedni.Persze ebbe a szarba is bele fog köpni az USA.

mr Fülig Jimmy 2014.11.11. 06:51:46

@Krisz11: Nyílt szavaztatással választják esetleg újra a kágébélák polgármestereit demokratikussan megzsarolva akit lehet.Ép elme vakbele röhög a fajtádon.

mr Fülig Jimmy 2014.11.11. 06:56:04

Azok a fiatalok ma már tudható hogy NKVD gyermekek,saját hatalmuk bebetonozásán kívül értékelhető szolgálatot nem tettek a magyar népnek,saját szavaik szerint hazaáruló puccsista putinpincsikutyák és a jobboldal teljes lejáratói,amit rendesen benyalt a szavaikszerint ezen oldali sok hülye.

mojoking77 2014.11.11. 10:03:44

Ritkan irok ilyet ide, de kozel 100%-ban egyet ertek a szerzovel. Sajnos Viktorak mar 1998 oszere bebizonyitottak, hogy gondoljak ok a hatalmat (Europa legszigorubb drogtorvenye, a hadkotelezettseg ismeteleten nagyon komolyan vetele, Matolcsy es Mikola, majd Kover teljes idiotasagai), nagyjabol pont ezert nem szavaztam soha rajuk.
Kivancsi vagyok, mennyire lesz kepes a Jobbik negy ev alatt lekaparni a rarakodott naci ideologiat, es realizalni, mennyire megvezettek belulrol (Kovacs Bela), es hogy epp mit tamogat kifele?
Ha sikerul, akar meg komoly ero is lehet belole.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.11.11. 10:11:56

Rengeteg gyorselemzés jött ki a Jobbik sikeréről vasárnap este óta, sok szempontot figyelembe véve. Az egyetlen, amiről eddig sehol sem írtak érdemben, mint tényezőről: A jelölt személye, ami meglehetősen nagy vakságról tanúskodik.
90-ben és 98-ban azért lehetett sikeres a Fidesz (90-ben bizony óriási sikernek számított a bejutás), mert fiatal, szzimpatikus arcokkal jelent meg a politikában, akik az életkorukból kifolyólag kevésbé voltak érintettek a kommunista rendszer kiszolgálásában.
Janiczak a maga 27 évével el tudja magáról hitetni, hogy ő egy olyan politikus, aki nincs fülig benne a mindent átható korrupcióban, nem része a jelenkori hatalmi struktúrának. Bár megpróbálták minden létező eszközzel besározni (Hitler-szobor és társai), nyilvánvaló, hogy nem tartozik a Jobbik radikálisan hülye arcai közé: nem zsinóros-mentés zavaros fejű turbónacionalista, nem szkinhed, még csak nem is KGB-ügynök. Nincsenek zavaros ügyek a múltjában, egy jóképű, szimpatikus, okos srác.
Ez a siker arra kéne megtanítsa a jobbikot (mert az eredmény nemcsak a legyőzötteknek tanulság), hogy errefelé lehet megtalálni a kitörési pontot a rétegpártiságból: tömegek soha nem fognak Zagyvára vagy Novák Elődre, Sneider Tamásra szavazni. Jelentősen át kéne alakítani a káderrendszert a párton belül, a "Nagy Öregek" (idézőjelben, hiszen mégiscsak egy alig 10 éves pártról van szó) egy részének háttérbe kell vonulnia és kevésbé megosztó, "szerethető" arcokat az előtérbe tolni. Dávid pozitívan kampányolt és nagyot szakított, jelenleg ő az első számú politikai szupersztár Magyarországon, ez meg lehetne és meg is kéne lovagolni.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.11.11. 11:45:18

A Jobbik sikere Ózdon valóban példaértékű a nemzeti politizálás szempontjából.

Az is példaértékű lesz az emberi aljasság szempontjából, amit a fideszes többség véghezvisz majd a képviselőtestületben.

Minden egyes tény, amit a fidesz működéséről tudtunk és tudunk, azt támasztja alá, hogy Esztergom példája fog megismétlődni.

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron):

Ózdról van szó. Ózddal a lehető legszemetebbül bántak el az elmúlt 25 évben, mindenki becsapta őket, az ipart filérekért kótyavetyélték stb. Arra szavaznak aki REMÉNYT ad nekik, Janiczak pont ezt csinálta (mezőgazd. felélesztése, vállalkozók Ózdra csábítása, helyi szabadalmi hivatal ötlete stb)

A "fiatal arc" önmagában semmire sem garancia.Lehet jó is meg rossz is amit csinál.

Egyébként Janiczak végső próbája az lesz hogy a képviselőtestület hogy viszonyul hozzá, illetve ő mit tud ezzel kezdeni.

A magyar még mindig az erős vezetőt szereti, ha Ózd Esztergom sorsára jut, akkor Janiczak mint erőtlen figura ugyanúgy meg fog bukni 5 év múlva, ahogy Tétényi idén. Meg persze közben Ózd szívni fog mint a torkosborz, mert a város működésképtelen lesz.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.11.11. 12:02:03

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron):

"tömegek soha nem fognak Zagyvára vagy Novák Elődre, Sneider Tamásra szavazni."

Zagyva nem a Jobbik tagja, és (a Csongrád megyei területi) listáról jutott be a parlamentbe, egyéniben nem indult, vagyis igencsak nehézkesen lehetett volna rá tudni szavazni :-) max ha ráírtad volna a nevét a szavazólapra :-) (Az USÁban van ilyen egyébként)

Ami Novákot és Sneidert illeti, nem látom hogy mitől lennének annyira (jobb szó híján) 'visszataszítók' mint amennyire mondod. Ahol indultak (Budapest meg Eger asszem) a helyi átlagnál jobban vagy rosszabbul szerepeltek?

J.László 2014.11.11. 12:53:27

Régóta azon filózok, hogy mi a fészkes fenéért nevezi magát jobbegyenesnek egy tőről metszett libsibolsi blog.

J.László 2014.11.11. 13:03:50

@freehckr:
"A Jobbik jelöltjére szavaztak, tehát nem MSZP-s szavazók... :) "

Ezen az alapon a Fidesz szavazói sem kommunisták vagy nácik, ahogy az alapvetésnek számít a libsibolsiknál. Hiszen nem kommunisták vagy a nácik jelöltjeire szavaztak.

A viccet félretéve: mindenki tudja, aki ebben az országban él, hogy a Jobbik szavazóinak tekintélyes része büdöscigányozó MSZP-s komcsi.

Azért szavaz ennek ellenére a Jobbikra, mert nem érti, mi folyik körülötte. A rasszista MSZP-t egy látszólag antirasszista szekta irányítja (persze azok még az MSZP-seknél is nagyobb fajgyűlölők), miközben az egyszeri MSZP-s szavazót épp e látszólag antirasszisták nézik le a legjobban.

Szegény nem tudja, mi a fasz van, így a józan paraszti eszével beikszeli a Jobbikot és úgy van vele, hogy bekaphatjátok köcsögök.

freehckr 2014.11.11. 13:26:05

@J.László: Tehát ha én diós tésztát ennék, akkor simán rá lehet fogni, hogy az igazság szerint mákos tészta, mert valamikor régebben ettem már azt is... ezt akarod mondani?! :D

Aztán csodálkoztok, hogy az a kép kezd kialakulni a fideszes szavazókról, hogy az intelligenciahányadosuk még csak meg sem közelíti az életkorukat... :)

Balt 2014.11.11. 13:45:12

@Krisz11: Hogy a debreceni táblabíróság így döntött (hogy ti. megsemmisíti a választás eredményét), az talán nem a Fidesz hibája. Az elég nyilvánvaló, hogy nyúlfarknyi (66 szavazatnyi) különbségnél bárki - objektíve indokoltan! - jogsegélyért kiált. 2002-ben pont így volt/lett volna...

TakátsTamásFerenc 2014.11.11. 15:06:25

Hölgyek/Urak!
Csak az a bajom a Jobb egyenessel, hogy szerintem a nagy ütésben nem az obszcén jelzők és a gyűlölködő hangvétel adja az erőt/hangsúlyt, hanem az ütő test energia tartalma, azaz a leírottak súlya komolysága/tárgyilagossága/tényszerűsége/konstruktivitása/igazsága...

Dzsentrisvihák 2014.11.11. 16:28:58

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron):

Tökéletes meglátások, az igazán jó politikai keltetőt azonban az önkormányzatok jelentik, onnan kell majd új arcokat előhúzniuk.
Dávidnak egyébként, épp ezért országos politikai karriert is jósolok, bár eléggé elkötelezett Ózdért, szóval nem biztos, hogy vannak ilyen ambíciói.

Szúrófény 2014.11.17. 16:35:59

Fejtő Ferenc: (József Attilával, Szép szó, szerkesztője)

„”A Kelet-Közép-Európai államok politikai sorsa, és a lakosság civilizációs színvonala szorosan összefügg! A Népi. Demokráciák. története 1954!
Értsd saját bunkóságunk, (választásunk) következményeit szenvedjük, tűrjük el, kollaboráns uraikkal, uraiktól!
süti beállítások módosítása