hatalom.jpgAki olvasta Orwell halhatatlan remekművét, az tisztában van vele, a cím korántsem valami utópisztikus, hatásvadász fogalmazvány, hanem maga a realitás. A posztmodern politika világában mindenképp.

Olybá tűnik, hogy a Jobbik elnöke felmérte, illetve parlamenti jelenléte alatt beleláthatott abba, hogy bizony kormányozni nem kis feladat, jól kormányozni végképp nem az. Másképp szólva: a hatalmat meg lehet szerezni, és meg is lehet tartani. Kérdés, mit kell tennie a Jobbiknak ahhoz, hogy ebben a sakkjátszmában, ami a hatalommal való élést – úgy rövid-, mint hosszútávon – jelenti, ne kerüljön a vesztes oldalra.

Ami jól láthatóan hiányzik a Jobbik holdudvarából, és a vezetők politikai filozófiai képzettségéből, az a minden hatalom logikájának, felépítésének ismerete, a megkerülhetetlen kérdésekről, tézisekről való tudás, ami a későbbiekben – azaz, pont napjainkra – lehetővé tette volna a fölösleges körök lefutását.

Ugyanis ne hasogassunk itt szőrszálakat, a kérdés önmagában hamis, azaz a radikálisnak való megmaradás (ami valójában egyfajta kényelmet jelentő változatlanság) versus "néppártosodás" kérdése irreleváns.

A Jobbik, mint bármely politikai párt, természeténél fogva a hatalom megszerzésére törekszik. Azért, mert választóinak tett ígéretét csakis a hatalom birtokában, a választóinak tett összes ígéretét pedig csakis a teljes hatalom birtokában tudja teljesíteni. Ez a politika, pontosabban ez a modern politika.

A hatalom megszerzésére irányuló törekvések színezetének változása az, ami most fejtörést okoz a radikális táborban, nem is kevesek pedig „puhulást” kiáltanak.

Hogy jobban megértsük a jelent, vessünk egy pillantást a közelmúltra. A Jobbik nemzeti radikális pártként határozta meg önmagát, azonban eme fogalom mélyebb értelmezéseinek megismerésével vajmi keveset törődött. Az ideológiai sokszínűség, ami a Jobbikot korai szakaszában jellemezte (a Jobbik előtt létező, néha egymással is szemben álló, ideológiailag is sok mindenben különböző jobboldali szervezetek majd’ mindegyike a párt szféráiban kötött ki) mára törésvonalakká merevedett, akárhogy is igyekszik ezt sokszor tagadni, jelentőségét lekicsinyelni a párt vezetése.

Rövidre zárva: a mai dilemmáig kikövezett út vezetett!

Visszatérve a lényegre: a Jobbik elnöke, talán még időben, felismerte, hogy éles stílusváltás, azaz a hatalom megszerzésére irányuló törekvés színezetének megváltoztatása nélkül aligha fogja tudni teljesíteni választóinak tett ígéreteit.

A radikális oldal régi motorosainak számító véleményvezérek már idejekorán megmondták: egy olyan térfélen, ahol nem a Jobbik írja a szabályokat nehéz lesz „tiszta” politikai erőként megmaradni.

Más szóval: a modern politika megkívánja, hogy a hatalommegszerzéséért folytatott versenyben kompromisszumokat, háttéralkukat stb. kelljen kötni, és ez alól nincs kibúvás.

Tetszik vagy sem, a Jobbik elnökének meg kell hallgatnia – előbb vagy utóbb – úgy a sokat szidott bankok, mint a sokat szidott multik vezérigazgatóinak a véleményét, sőt, ígéret formájában valamilyen mélységben el kell köteleznie magát, hogy csak egy olyan példát mondjak, ami valószínűleg nagy felháborodást szülne a radikális oldalon. Azonban ennek elkerülése egyenlő a hatalom megszerzésének majdnem lehetetlenségével. Hétköznapi nyelven, a fent említett alku létrejötte nélkül egy esetleges Jobbik-kormány azonnali bukásra van ítélve.

A hatalom logikájának ugyanakkor vannak ismert tézisei, amelyek elkerülhetetlenek. Bárki, aki hatalomra tör, annak szembesülnie kell a hatalmi axiómákkal, úgy mind titoktartás, igazság hangos kimondásának elkerülése (nagyobb baj megelőzése végett), a választási ígéretek és a napi politikai-gazdasági realitás kormányzati pozícióból való megismerése után beálló ellentmondás stb.

A szavazótáborral pedig ezt kell megértetni: itt nem babra megy a játék, egy esetleges kormányzás a tét. Aki nem érti, annak kár tovább magyarázni, kár a fáradtságért, hogy felszínes cselekedetekkel, hőzöngéssel a szavazótáborban tartsuk. A hatalom logikáját meg nem értők, az azzal szembeszegülők egy pártnak sem lesznek hosszú távon támogatói, azonban előbb-utóbb mindenhol ellenséggé, akadályozókká válnak. Ha vicces lennék, azt mondanám, humán-gazdasági megfontolások alapján, több a kár velük, mint a haszon.

Azonban, a „puhulást”, mint a hatalomra irányuló törekvés újabb, más színezetét el tudja fogadni a szavazótábor akkor, ha a vezető következetes, ha annak a napi cselekedetei is ebbe az irányba mutatnak. És itt bizony mutatkozik némi ellentmondás.

A jó vezető számára saját vezéri státuszának megőrzése szempontjából ugyanis  nem csak a „külső ellenfél” legyőzése fontos, de a vízióját belülről akadályozók eltávolítása is. És ebben Vona Gábor gyengén teljesít.

Amennyiben a Jobbik komolyan gondolja a hatalom megszerzését, és annak megtartását, akkor haladéktalanul meg kell szabadulnia a kelletlen ballasztoktól, a Hegedűs Lóránt -féle, már-már hisztériába hajló mutatványosoktól elkezdve, mindazon képviselőtársakig, akikről nem képzelhető el komolyan, hogy miniszterként, államtitkárkánt, valamely bizottság elnökeként nemcsak megállnák a helyük, hanem eredményesek is lehetnek.

A hatalomért hozott áldozatot ugyanis ez az egy igazolja majd: az eredmény.

Felcser V. Örs

(A szerző filozófushallgató)

Az illusztráció Czidor Gergő "Hatalom" című munkája

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr847208225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aurelius Respectus 2015.02.23. 14:07:29

A nagy kérdés ezek után. Minek a győzelem, ha ugyanazt a politikát folytatná majd a Jobbik kormányon mint a Fidesz most ? Ezért felesleges hatalomra kerülni, ha az eredeti célokat feladják a mérsékelt szavazók és a pénzvilág támogatásáért cserébe. A Sziriza most mutatja meg mit ér az ilyen politika, fülüket-farkukat behúzva adták fel eredeti céljaikat és folyik tovább a népnyomorítás.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2015.02.23. 16:31:11

A Jobbik-kormányzás mindaddig bölcsőhalálra van ítélve, amíg be nem látja Vona Gábor, illetve a párt elnöksége, hogy amíg valódi szakembereket nem tudnak maguk mögé állítani, addig egyetlen minisztériumot sem fognak majd működtetni, nem hogy az országot.

Lássuk be, hogy tele van a Jobbik-frakció "wanabe" politikusokkal, akik afféle l'art pour l'art formációban űzik a politikát. Ilyen például Novák Előd, Dúró Dóra, Farkas Gergely és még sokan mások. Ők soha nem dolgoztak sehol, egyetlen életcéljuk és megélhetési lehetőségük a politizálás. Az ilyen emberek azok, akik bármit megtesznek a hatalomért, mivel csak abból képesek megélni. Ahol egy valódi szakember már azt mondja, hogy vállalhatatlan egy-egy döntés a számára, és visszalép, ott a megélhetési politikus vérzőszájú ebként megy tovább, akár a saját korábbi véleményével szemben is, hiszen nincs más lehetősége.

Amíg a Jobbik nem veszi fel a kapcsolatot az egyes ágazatok vezetőivel, nem győzi meg az egyes szakterületek géniuszait, addig ne is akarjon kormányozni. Máskülönben Novákból lesz az új Szijjártó Péter, Farkas Gergelyből Ágh Péter, Dúró Dórából Selmeczi Gabriella, Magyar Zoltánból pedig Fazekas Sándor.

Háttér nélkül nem lehet kormányozni.

Krisz11 2015.02.23. 22:32:49

Szánalmas lett ez a blog bejegyzés, hihetetlen, hogy a Jobbegyenes ilyesmihez adja a nevét.

"éles stílusváltás, .. nélkül aligha fogja tudni teljesíteni választóinak tett ígéreteit."

Ez is hazugság. Azt ígérte a Jobbik, hogy a nemzeti oldalt fogja képviselni, megalkuvást nem ismerve, radikális módon. Ezért szavazták be. Ha ezt feladja, akkor veri át a szavazóit. Azt nem ígérte meg sehol, hogy mindenáron kormányra fog kerülni.

A legfontosabb az egészben, hogy hol van a határ? Ha csak azzal lehet megszerezni a hatalmat, akkor a Jobbik 23 millió románozni is fog? Vagy a föld kiárusítást is fogja támogatni? Vagy felveszi a kippát és elmegy tel-avivba hajlongani? Mert a felcser őrs féle hülyegyerekek némi juttatásért ezt is gondolkodás nélkül megtennék.

Nagyon jól írta erről a kérdésről (hogy hol a határ) Novák Előd (aki elvhű maradt, nem vette át a cuki kampányt meg egyéb ökörségeket) az Alfahíren, hogy a Jobbik EU ellenes pártként indult, aztán lett EU kritikus, majd jóindulattal is csak EU szkeptikus és ez nincs rendben. Jó példa arra, hogy feladták az elveiket. Emlékszem, ott volt az az ígéret is, hogy 2 hónap alatt rendet teremtenek, erre jött Pintér Sándor híres 2 hét alatt rendet mondása. A legutóbb viszont Vona Gábor már azzal jött, hogy ha kormányra kerülnek, akkor 2 év kellene mire rend lenne. Hát, hogy is mondjam, nem ezt ígérték. A múltkor meg annyit tudott nyilatkozni a bevándorlás kapcsán Vona, hogy szerinte őket jobbról előzi a szélsőséges fidesz.. Na, hát köpjön a tükörbe, ha neki a bevándorlás csak annyi, hogy dejó, lehet a fideszt szélsőségesezni meg a polkorrekt hülyékkel egyetemben ekézni.

Nagyon gáz lett mostanában a Jobbik. Ezt nagyon sok tag/szimpatizáns látja. Jól mondta Novák Előd, hogy kormányon a tettei minősítik a pártot, ellenzékben az, amit képvisel. A stílus maga az ember. Mit várhatunk a jobbiktól, ha a nemzeti dolgokat a ballib szavazatokért még csak kommunikáció szintjén sem képviselik már. Tettekben majd fogja? Vagy az lesz a magyarázat, hogy bocs de mégsem, mert hatalmon is kell maradni?
Egy olyan országban, ahol 700 ft internet adóért egy kétharmados kormányt megbuktatott volna a nép, hogy viselnék el a radikális változással járó kellemetlenségeket? Csak akkor van értelme nyerni, ha a népet is meg tudják győzni az igazukról, a céljaikról, ehhez viszont idő kell, nép nevelés, és bizonyítani kell a gyarapodó Jobbikos polgármestereken keresztül, hogy lehet jobban csinálni. A ballib protest szavazókkal viszont egy nagy 0-t ér a Jobbik. Ez az út, az önfeladás, a gyökértelen fa útja nem vezet csak a semmibe.

Az önfeladásról Bertha Szilvia is megmondta: számtalan nemzeti törvényjavaslatot csak azért nem nyújtottak be, mert néppártosodás, meg hogy a ballibeknek nem tetszene. Ezt írta Facebookon:

„Hol ér véget a kommunikáció, és hol kezdődik a tartalom? Amikor nem támogatunk olyan dolgokat, amiket korábban még hirdettünk, kezdeményeztünk, törvényjavaslattal is éltünk, az a kommunikáció finomra hangolása, vagy a tartalom megtagadása?”

Illetve: „Mivel a kommunikációról van szó, így nem is veszem a fáradtságot, hogy összeszedjem, hol mondanak ma gyökeresen mást, mint 5-10 évvel ezelőtt.”

Így jó esetben is csak annyit remélhetünk a jobbiktól, hogy lesz belőle egy fidesz 2.0. Amire viszont rohadtul nincs szükség. A fideszben sok nemzeti érzelmű ember van, ezt mindenki tudja, de mégis csicskák, hajlonganak, kippát vesznek, segget nyalnak, csak maradjon a hatalom, meg jöjjön a pénz. Na ugyan ez lesz a jobbik, egy fidesz 2.0.

Végezetül a mostani Jobbiknál még az SZDSZ is különb ilyen szempontból, mert amikor nem volt már 200.000 szavazója, az elveit akkor is megtartottat, képviselte a buzikat, drogosokat, cigányokat. Nem adta fel önmagát.

És ezek miatt mondom, hogy nem pont egy Felcser Őrs féle hülyegyereknek kellene megmondani, hogy a Jobbikban kinek van helye, amikor egy Hegedűs Lóránt 100-szor annyit tett a nemzeti ügyért mint a felcser nevű hülyegyerek egész életében.
Nagyon gázak vagytok srácok a blog bejegyzésetekkel, ennyit tudok mondani.

U.I: elnézést kérek a radikális Jobbik tagoktól, akik építő szándékkal, magukat nem kímélve teszik a dolgukat, maximálisan becsülöm és támogatom őket. Szurkolok, hogy ne a polkorrekt néppártos irány győzzön.

Krisz11 2015.02.23. 22:53:35

@Imre Laci:

"A Jobbik-kormányzás mindaddig bölcsőhalálra van ítélve, amíg be nem látja .., hogy amíg valódi szakembereket nem tudnak maguk mögé állítani"

Ne röhögtess, melyik pártban vannak szakemberek, csak nem az MSZP-ben? :D
Szakértői kormány, meg minden? :D

Ha szakértelemre van szükség, bárki konzultálhat, felvehet tanácsadót, rendelhet tanulmányt, és ennyi. Hozzáértő emberekkel kell magad körülvenni.

"nem győzi meg az egyes szakterületek géniuszait"

Mert ezek a géniuszok kik lennének ?! Kunhalmi Ágnes oktatás politikus? :D Vagy Szanyi Tibor? Zuschlag János?

bontottcsirke 2015.02.24. 06:49:35

@Imre Laci: Krisz11 megelőzött. Szakértelem aztán kurvára nem kell a politikázoz. Illetve kellene, de ebben az országban sosem volt meg szerintem sosem lesz. Az már jó, ha valaki nem zárkózik el a jobbító újítások elől, nem kerékkötő és nem hordja a fejét a seggében.

Nagyjából ha ezt tudja a jobbik nyert ügye van.

Veridicus76 2015.02.24. 10:38:11

Milyen jó, hogy ilyen egyszerű a világ, mint ahogy némely hozzászóló látja...

Krisz11 2015.02.24. 20:28:00

Pedig nagyon egyszerű itt a helyzet. A Jobbik a 17% nemzeti radikálistól, meg néhány bizonytalantól, protest szavazótól kapott felhatalmazást, hogy a nemzeti radikális oldalt és eszmét képviselje. Ezért kaptak a mi adónkból nagyon sok pénzt, befolyást, hatalmat, média lehetőséget.
Ha fél évvel a választás után 180 fokos fordulattal átállnak néppárti, polkorrekt, mindenkinek megfelelni akaró politizálásra, akkor átvertek minket, és lenyúlták a pénzünket.
Ez ennyire egyszerű szerintem.

Veridicus76 2015.02.24. 21:57:16

@Krisz11: "A Jobbik a 17% nemzeti radikálistól, meg néhány bizonytalantól, protest szavazótól kapott felhatalmazást, hogy a nemzeti radikális oldalt és eszmét képviselje. "

A nemzeti radikalizmus egy protest-gyűjtőfogalom, egy életérzés, nem egy eszme. Ezzel együtt a Jobbik - korántsem hibák nélkül - pontosan ezt teszi. Totális tévedés a radikalizmust összekeverni a lebutított mondatokban történő hangoskodással, aminek egyetlen eredménye van: az így cselekvők soha a büdös életben nem kerülnek abba a helyzetbe, hogy elképzeléseiket megvalósítsák. A "cukikampány" alapvetően helyes. Miközben nem állítom, hogy ennek keretében nem ütközöm időnként hajmeresztő megnyilvánulásokba. Összességében eddig tolerálható a dolog.

Krisz11 2015.02.25. 20:33:01

@Veridicus76:
"az így cselekvők soha a büdös életben nem kerülnek abba a helyzetbe, hogy elképzeléseiket megvalósítsák"

Akkor felteszem a fő kérdést:
Tegyük fel, hogy a szavazók 20%-a nemzeti konzervatív, a többinek vagy mindegy, vagy liberális, vagy mérsékelt. Tegyük fel, hogy a néppártos mérsékelt hangon kommunikálva sikerül megtéveszteni a mérsékelteket, és hatalomra kerülni. És tegyük fel, hogy meghozza a Jobbik az alábbi intézkedéseket:

-betiltja a földvásárlást a külföldieknek, az unió tiltakozása ellenére,
-a korábban kisebbségeknek osztott pénzeket nekiadja a határon túli magyaroknak,
-betiltja a buzifelvonulásokat,
-a szabálysértést leviszi 5000,-ft-ra, megcsinálja az önfenntartó börtönöket, a bűnözőket berakja a tömlöcökbe.

Nagyon jó, a 20% nemzeti örül is. De egyúttal annyi érdeket is megsértenek, hogy 4 év múlva leváltják őket, jön egy DK, és visszacsinál mindent.
A fő kérdés, hogy: Akkor mi lesz?

Tudjuk mi lesz, azt fogják mondani a Jobbiknál, hogy nem elég hatalomra kerülni, hatalmon is kell maradni, és ezért elhalasztják az érdemi jobboldali intézkedéseket. És akkor meg is érkeztünk a Fidesz 2.0-hoz. Na ebből nem kérek.
Ebből látszik, hogy a hatalom megszerzése mások megtévesztésével, kommunikációs trükkökkel nem ér semmit.

Egyetlen dolgot lehet tenni, képviselni a nemzeti konzervatív értékeket.

"A nemzeti radikalizmus egy protest-gyűjtőfogalom, egy életérzés, nem egy eszme. "

Csak a "radikális" az, a nemzeti, konzervatív és keresztény egy eszme (bár sokaknál a keresztény helyett más értékek jönnek be pl: becsület, önfeláldozás, bajtársiasság, stb).
De van ez az oldal, és nembaj, ha csak 17%-nyian vagyunk és most nem tudnánk hatalomra kerülni.
Aki ide tartozik, az hisz abban, hogy ez az eszme az életképes, a helyes irány, és idővel a történelem viharaiban be kell bizonyosodnia, hogy az tud megmaradni, aki ezeket követi. (Ha tévednénk akkor eltűnünk, kihalunk, stb, ezt mindenki vállalja.)
De pontosan emiatt a meggyőződés miatt (hogy idővel az igazunk bebizonyosodik), kell következetesen képviselni az oldalunkat, kiállni a nemzeti dolgok mellett, nevelni a népet, hogy tudják van más választás is, és nem amiatt aggódni, hogy mikor kerülünk már hatalomra. Ha igazunk van idővel mellénk állnak, és ha lesz 40-50% nemzeti, akkor meglesz a hatalom is és a felhatalmazás is. És akkor működni fog a dolog, és nem kell majd kommunikációs trükkök százaival jönni.

Tehát szerintem a nemzeti érdek képviselete az emberek figyelmének felhívásán, tájékoztatásán, és bátor akciókon keresztül (pl: EU zászló égetése) vezet tartós eredményre, nem a hatalom. És persze a tettek is amit a polgármesterek a hatalmukkal megtehetnek.

"Összességében eddig tolerálható a dolog."
De mindig egy kicsit rosszabbodik a helyzet. Amikor érezzük, hogy szólni kellene, de inkább hallgatnak, akkor is látni.
Vona Gábor nyilatkozata a bevándorlókról nekem már nem volt tolerálható. Azt kellett volna mondania, hogy ők lezárnák a határt és ide néger át nem jön. Ehelyett elkezdte a fideszt szélsőségesezni a kis polkorrekt pártelnök.
süti beállítások módosítása