HaHa.jpgAz LMP-közeli Hallgatói Hálózat a hétfői napra hallgatói fórumot hirdetett az ELTE Lágymányosi kampuszára. Láttunk már ilyet tőlük az elmúlt egy évben, próbálkoztak már a Corvinus-szal is, majd végül beverekedték magukat az ELTE ÁJK-ra, később pedig az ELTE BTK főépületét is sikerült elfoglalniuk.Önmagában ennek talán már nincs is akkora hírértéke ugyanis láttuk, hogy bárhová mennek, eredménye úgysem lesz.

Integetnek egy pár órát, eltolnak pár közhelyet, megbeszélik, hogy munkacsoportokat és sejteket alakítanak, majd hazaindulnak, és még a buszon a vadiúj iPhone5-tel kiírják Facebook-ra, hogy ők bizony már megint mekkora forradalmárok voltak, éljenek a '68-as diáklázadások meg úgy egyáltalán, Hoffmann Rózsa monnyon le!

Tipikus példája annak, hogy miként politizál a belpesti liberális értelmiség utánpótlása.Ha a „szólásszabadság korlátozásáról", „emberi jogok sárba tiprásáról", vagy pont ellenkezőleg, cigánybűnözésről vagy neadj' Isten „Holokauszt-tagadásról" van szó, egyből hallatják hangjukat és minden létező politikust, közszereplőt lemondásra szólítanak fel, nyilatkozatokat gyártanak, petíciókhoz aláírásokat gyűjtenek. Pontosabban csak kezdeményezik azok gyűjtését, mert nehogy már tőlük várjuk el, hogy kiálljanak az aluljáróba autogramokért kuncsorogni! Arra ott vannak fizetett pártkatonák hol az MSZP, hol a DK és hol az LMP színeiben tündöklő kis kabátkáikban. Mert ugyebár utcára menni csak a csőcselék szokott. Ám,ha liberálisaink utcára is mennek, konfrontálódni a rendőrökkel biztos, hogy egyikük sem fog. Nem az a fajta népség ez, amelyik bármilyen ügyért is a saját vérét áldozná.

No éppen ezért nem volt eddig semmi eredménye a Hallgatói Hálózat fórumainak. Mert pont az imént jellemzett belpesti liberális értelmiség egyetemista korú mintapéldányai ők. "Ne szerződj, szerveződj!" – harsogják. Hát szerveződtek is, de hogy minek, azt senki sem tudta. Pontosabban sejtettük, láttuk, hangot is adtunk neki, csak valahogy nem sokan fogták fel, vagy nem sokan akarták meghallani: az LMP-nek és a DK-nak szüksége volt egy olyan egyetemi csoportosulásra, amiből később ki tudják nevelni a saját pártkádereiket. Hát erre hirtelen újraalakult a már-már feledés homályába vesző Hallgatói Hálózat - mely anno 2005 környékén érdekes módon a mai LMP keltetője volt. (S, láss csodát, mostani megmozdulásaikra is egyből rárepült a liberális törpepárt.) Majd megalakultak a már említett munkacsoportok, szőtték a nagyívű terveket,amelyekből aztán rendre nem lett semmi, s a fórumokon elhangzottak ellenére sem vállaltak semmi komolyabb megmozdulást a nyílt utcán. Ám ezen a szép téli hétfői délutánon nem ez történt.

Valamit kellene csinálni...

A fórum pár perces csúszással 4 óra körül kezdődött a lágymányosi kampusz északi épületének Gömbaulájában. Volt egy pár felszólalás, a HÖOK is támogatásáról biztosította a rendezvényt - mondván a cél közös, melyet csak együtt tudnak elérni. Természetes, hogy ott voltak, nem lehettek nem ott. Így is a Fidesz ifjúsági szervezetének csúfolja őket a liberális értelmiség, hát még mit kaptak volna, ha nem vesznek részt ezen a fiacskáik által szervezett dzsemborin! A HAHA-s és HÖOK-os megmondóemberek után felszólalt néhány oktató is, majd miután elcsendesült az utolsó taps is, az utolsó integető kéz is visszakerült a farmerzsebbe, már kezdődhetett is maga a tényleges fórum. Az elején elfogadták azt az 5+1 pontot, melyet később tulajdonképpen minden utcasarkon felolvastak, hogy mindenkinek az agyába vésődjön: önköltség rossz, Hoffmann Rózsa rossz, ingyenes felsőoktatás jó - értem?!

Az igazán érdekes része azonban csak ezután kezdődött. Miután lehurrogták Szarvas Koppány Bendegúzt, a gyurcsányista DK ifjúsági szervezetének vezetőjét - hozzáteszem, személy szerint ez volt a kedvenc momentumon aznap este - elkezdődött a vita arról, hogy akkor most mit is kellene kezdeni magunkkal? Itt vagyunk ebben az aulában kb. 1500-2000-en, valamit kellene csinálni is, nem csak egy helyben üldögélni! Ekkor merült fel először a Váralja szövetség képviselőjétől, hogy foglalják el a Lágymányosi hidat (igen, tudom, most már Rákóczi híd). Ezt gyorsan elvetették, mert messze van - bezzeg ha tudták volna, hogy ezután jön még csak az igazi túra! - így végül a Petőfi hídban állapodtak meg, mint lehetséges célpontban

Láthatóan a szervezőbrigádnak ez nem tetszett, mert hát ugye a hídfoglalás az nem olyan, mint amikor beülünk egy előadóba és elbohóckodunk este 8-ig, aztán hatalmas bátorságról tanúbizonyságot téve bent maradunk egészen fél 9-ig. Nem is olyan, hogy kiállunk egy térre, és ott ordibálunk pár órát, majd hazamegyünk. Nem, a hídfoglalás az egy olyan műfaj, ahol összetűzésbe keveredsz a fáradtan, kimerülten hazafelé kocsikázó állampolgárokkal, a villamos utasaival, adott esetben a rendőrökkel is, nem is beszélve arról, hogy hideg van, és egy esetleges rendőrrohamnál az egyetlen menekülési útvonalat a Duna biztosítja - mondván hátha kihúznak Bajánál. Tehát ez azért egy macerás, kockázatos dolog. Épp ezért elég sokszor feltették szavazásra, láthatóan megpróbálták befolyásolni a fórumon lévőket, hogy maradjanak inkább az épületben, foglalják el az egyetemet, menjenek valamelyik minisztériumhoz, vagy csak simán a Kossuth térre, és ordibáljanak egyet az Országház újonnan felállványozott zord falaival.

Azonban ekkor jött Rózsikánk a nyilatkozatával és egyből sikerült úgy feltüzelnie a közönséget, hogy akik előtte még ódzkodtak a hídfoglalás gondolatától, miután felolvasták a közleményt, már egyből elkezdtek szedelődzködni. A moderátor felismerve a helyzet súlyosságát, még megejtett egy gyors szavazást a hídfoglalásról, majd elindult a tömeg.

Hogyan kell ezt?

És akkor itt érkeztünk el az este legérdekesebb részéhez. Hogyan kell hidat foglalni? Hát nem úgy, ahogy hétfő este láthattuk. Nem mennék bele a részletekbe, a lényeg az, hogy ez a buli nem jött össze. Maradjunk annyiban, hogy inkább hídséta vagy hídmenet lett belőle. Ezt gyorsan felismerte a szervezőbrigád is, ugyanis a híd közepe felé érve gyorsan megszavaztatták, hogy menjenek tovább a Corvinushoz. Hogy a célpont pusztán a közelsége miatt lett kiválasztva, vagy akartak is valamit ott kezdeni, azt nem tudtam megfejteni, de szerintem ők sem tudták még, amikor öles léptekkel elindultak a hídról a Boráros tér irányába.

A Corvinushoz érve újra felolvasták a követeléseiket, majd gyors szavazás után kijelölték az újabb célpontot: a Kossuth teret. Természetesen útközben még tettek egy kis kitérőt Múzeum körúton található ELTE BTK épületeihez is - feltehetőleg pusztán nosztalgiából. Azonban mindenki nagy bánatára a portások szemfülesek voltak, és bezárták a nagy vaskaput. A fiatalok kicsit rázogatták, skandáltak, majd néhány dobossal kiegészülve indultak tovább a Parlament épületéhez.

A Kossuth téren sem történt már semmi említésre méltó, ment minden rendben, ahogy az előző állomásoknál is: kis hangulatkeltés, 5+1 pont felolvasása, gyors szavazás, irány a Lánchíd! Mire odaértek azonban már elfogyott a lendület, lefagytak a kezek-lábak, elfogyott a cigi is, így egy gyors Himnusz és Nemzeti Dal után kiadták az oszoljt. Tartottak egy gyors sajtótájékoztatót, ahol felhívták a figyelmet a szerdai HÖOK-os tüntetésre, és kijelentették, ez csak az első lépés volt, lesznek még megmozdulások!

Hol vagytok, jobbosok?

Hát legyenek is, de kicsit hatékonyabbak, ha lehet kérni! Mert ezzel megmutatta a liberális fiatalság, hogy ha kell, elindulnak még a hóesésben is, csak nem tudják, hogy hova kell menni és kit kell követni, meg úgy egyáltalán, mi is ez a forradalmárkodás? Ők nem voltak ott 2002-ben az Erzsébet hídon, nem voltak ott 2006-ban, nem voltak ott az elmúlt évek utcai harcaiban. Eddig csak ellenük mentek utcára az emberek, velük még nem. Ők csak a puskacső másik oldaláról látták eddig az eseményeket. Csak annyit tudnak, hogy az, ami ma a magyar felsőoktatással történik, nem mehet így tovább. És nagyon fáj, de sajnos azt kell hogy mondjam, ebben egyet értek velük!

És akkor itt tenném fel a kérdést, hol vannak ilyenkor a jobboldali egyetemisták? Mert igen, ez egy olyan ügy, melyben együtt kell harcolnunk a hétfői tüntetőkkel. Együtt, és nagyobb hatékonysággal kell harcolnunk! És itt el kell felejteni azokat a sztereotípiákat, amit az emberek a HÖK-ökről gondolnak, mert most nem ezek megvitatásának van itt az ideje. Most a radikális megmozdulások ideje van. Hogy ki kivel, és melyik zászlóalja alatt, az mindenkinek a szíve joga. A lényeg, hogy a csatatér közös, és az oldalak is világosak. A magyar fiatalok és a magyar fiatalságért aggódó szülők a pusztán fiskális szempontok alapján döntő kormányzati rombolással szemben.

Ebben a harcban az én választásom azt hiszem világos. A következő hetekben azonban meglátjuk, hogy a magyar társadalom végül melyik oldalra áll. Nincs még minden veszve!

Báró Ungern

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr164960314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2012.12.11. 20:27:38

Már írtam az előző bejegyzésnél is, itt nem lesz Jobbikos zászlók alatt vonulás, az biztos.
Sokan nem merik felvállalni (még az IT tagok se, hiszen ez olyan dolog, amit általában kénytelen titokban űzni, aki űzi, mert ha kitudódik, akkor a tanári kar elnyomhatja, mint a csikket; volt már rá elég példa), még ha szimpatizálnak is velük. Egyébként pedig most őket kell gyűlölni, hiszen "nem szalonképesek", listázni akarnak... stb.
Pláne Pesten ez az uralkodó álláspont, szóval ne csodálkozzunk...:
www.youtube.com/watch?v=6FCdOt_2zqA&feature=plcp

Dzsentrisvihák 2012.12.12. 13:38:04

Két dolog, ami kicsit árnyalja a tegnapi hozzászólásomat.

Ezzel itt nem mindenben értek egyet, de vannak megfontolásra érdemes megállapításai: szentkoronaradio.com/publicisztika/2012_12_11_szerkesztoi-elmelkedes-a-tandijellenes%E2%80%9D-tuntetesek-margojara

Ez pedig a Facebook-on cirkulálgat, és nagyon jól mutatja, hogy a tandíjellenes megmozdulást máris mennyire sikerült összemosni az "antiszemitizmus elleni harccal"...: www.facebook.com/photo.php?fbid=524804317544010&set=a.212685338755911.60210.212677882089990&type=1&ref=nf
süti beállítások módosítása