A nemzeti összetartozásunk kormánya a föld, a dohány és a párkeresés után miért épp a popbizniszt hagyná ki, visszafogott szerénységgel ezúttal dalt írattak maguknak az Összetartozás Napjára. E mű, fölöttébb éretlen és értetlen elemzésére vállalkozunk tehát most, mindenki tárja ki a szívét, lelkét, ma ne legyünk elvakult szocik, zöldek vagy jobbikosok, hallgassuk együtt a kormány legújabb csapá ajándékát.

dal.jpgAz elemzés előtt mindenkinek jó szívvel ajánljuk a dal sokszori meghallgatását, bár valószínűleg egy is elég ahhoz, hogy még este is azt dúdoljuk az asszony fülébe, pláne, ha azt szeretnénk, hogy hagyjon nekünk egy kis nyugtot pár órára.

A dalszöveg Bársony Bálint, Fenyvesi Ágnes és Rieger Attila közös munkájának gyümölcse, az összesen hétsoros szövegre íly módon szerzőként 2,33 sor jutott, de mi ne essünk a mennyiségi szemlélet zsákutcájába, hiszen jól tudjuk, az igazán minőségi líra rövid, de kifejező.


Álmodtam egy virágot

"Álmodtam egy barackfáról, ami alatt mindenki táncol. Veled álltam a hatalmas körben, a puha fűben, egy harmatos réten"

Nem, nem Pataky, nem is a Pálinkadal, még ha sokunkban felmerül a lopás vádja, vagy épp eme asszociáció felszínes, egyben fölöttébb deviáns megközelítésének lehetősége. A barackfa mély, csakis az életfához hasonlítható értelme egyértelmű kapocs a nemzeti összetartozás számára, a múlt, a jelen és a jövő találkozása, nem feltétlenül ebben a sorrendben.

Az európai értelemben vett költői szabadság persze nem megy a minőség rovására, a magas színvonalú szótag és rímvezetés könnyed íve már pár sor meghallgatása után remekül mutatja a tudatos dalszerkezet-építést. A költői elvonatkoztatás, a közhelymentesség és a sebészi pontosságú lírai képek iskolapéldája, egyben a magyar irodalomtörténet  kiemelkedő alkotásainak tökéletes leképeződése, és szégyenkezés nélküli továbbgondolása a következő sor:

"A kezeink összeérnek, talpaink egymásra lépnek, szemünkben a boldogság fénye ég."

Az együvé tartozás mondanivalóját játékos könnyedséggel rejtik el a költők. Szépen burkolt, értő kézzel vezetett gondolatsorral mutatják be két, három, vagy akár kétharmadnyi ember lelkének, testének összekapcsolódási pontjait. A lírai szabadságba természetesen még két talp találkozásának, nem biológiai értelembe vett szabadsága is belefér, ezért nem ajánljuk a műértő közönségnek, hogy a dal együtt éneklése közben el is mutogassák a dalt, esetleg néhány kupica jóféle barackpálinka elfogyasztása után.

A meztelen talpak mélyebb értelmet mutatnak: nem kell magassarkú, nem kell a bőrcipő, és igen, nem kell az acélbetétes, gyilkos ruhás bakancs sem. A nemzeti összetartás dala e sora pár szó erejével mutatja meg, Trianon traumája leküzdhető, ha összeérnek a kezeink, talpaink egymás felé néznek, és közben lángoló tekintettel kapcsoljuk össze a boldogságot e szép napon.

Jól ismert az irodalomban a költővé, íróvá formálódás rögös útja. Mind tudjuk, a kezdő író, költő előbb rosszul ír és hosszan, aztán rosszul és röviden, majd jól és hosszan, végül pedig jól és röviden. Szerencsére utóbbival van most is dolgunk, a pár soros dal nincs túlírva, pontos összhangot teremt a zenével.

És igen, a zene. A fülbemászó dallam szinte azonnal arra ösztökél, hogy átöleljem a mellettem ülő unott szemmel gépelő kollégát, lábunk egyszerre mozog, éppúgy, ahogyan pár éve az Alma együttes méltán híres dalára. A dal dinamikáját, ívének tökéletes kivitelezését, minőségi, fülbemászó, de cseppet sem elcsépelt harmóniáját egyáltalán nem töri meg a népiesch betét, a gyermekkórus emelkedettsége pedig újabb bizonyságul szolgálhat: Kodály ma is velünk él, nem volt hiábavaló a munkája. A kórust átvezető tanítani való klarinétszóló szép átvezetés a visszatérő refrénre, a kiteljesedő dal pedig ezzel felér a csúcsra, és zárja tökéletes egységgé az alkotást, az összetartozás megélt boldogságát.

Végül pedig dúdoljátok velünk ti is:

"Állj be Te is a körbe! Táncolj, ahogy hajt a véred, érezd, hogy a föld szíve dobban veled, mert mind egyek vagyunk!"

Aromó

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr515315941

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.24. 14:26:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2013.05.24. 14:18:57

Meghallgattam. Egyszer. Soha többet.
Sommásan ennyi.

Kevésbé sommásan: A szándékot értékelem. Tényleg. Csak ha valóban komolyan gondolták, akkor többet kellett volna virítani, egy végletekig lebutított ví ár dö wörldnél... Pláne egy gyásznapra.
Mert értem én, hogy a Fidesz megpróbál a magyar sorstragédiából szómágiával, meg az ilyen húzásokhoz hasonló kőpúderrel "ünnepet" farigcsálni, csak ennek olyasmi szaga van, mint amikor Rákosi új kenyér ünnepét fantáziált augusztus 20-ára.
A békediktátum évfordulójáról valószínűleg csak a kormánynak (meg talán még a komenistáknak) jut eszébe az ilyen vúdsztoki örömködés, másnak aligha (lám, a békeharcos Surján úr tényleg nincs egyedül, pfejj!).

A kivitelezés pedig, nos, az csapnivaló, egyszerűen nem tudok túllendülni rajta.
Álmodtam egy barackfáról!? Most komolyan? Miért nem mindjárt egy zsák hobbibetonról, vagy egy taliga tengerimalacról? Kb. ugyanannyira releváns "álmok" lettek volna.
Az egymás lábán való ugrabugrálásról meg ne is beszéljünk, sírni valóan bugyuta, és erőltetett az egész.

De ne búsuljunk, ha a TEK a jövőben netán tényleg fog egy terroristát, első számú vallatóeszközként kiválóan fog szerepelni ez a vödör giccs, rögtön a Gerendás Péter összes után...

micsoda? 2013.05.24. 20:26:17

Arra lennék kíváncsi, hogy a barack honnan került hozzánk, mert akkor annak a helynek tisztelgünk. Lehet, hogy Ázsia? Egyébként borzasztóan gagyi a szöveg. A szóló énekest "érik már a barack" - kal, nem tartom szerencsés választásnak.

kerekgabi 2013.05.24. 23:06:13

Ez annyira szar, hogy már fáj. Üvöltenem kéne tőle. Elképesztő, hogy mire képes ez a polit-terelés. Undorító. Álmodtam egy világot magamnak... mintha Pataky énekelne, valami irgalmatlan szart.

Sturmabteilungsmann 2013.05.25. 00:06:00

Ez olyan mint a fidesz: szar

Franciakrémes 2013.05.25. 09:41:19

Legalább stílszerű a fideszhez: ezt is lopták.

Minorkavidor 2013.05.25. 11:47:04

@micsoda?:

Nem lehet, hanem biztosan: Eredetileg Perzsiából származónak gondolták, innét a fa latin elnevezése: malum persicum. De kínai források már i.e. több száz évvel említik, úgy Kína. Ez passzol is a keleti nyitáshoz, ha már a fidesz testvérpártjává fogadta már a Kínai Kommunista Pártot (még 2009-ben).

Veridicus76 2013.06.06. 19:50:35

Pofátlan giccs. Az elkövetőket deresre kellene húzni közbotrányokozás miatt. Ehelyett nyilván számlázzák a gázsit.
süti beállítások módosítása