laptop.jpgA kormány 17 ezer laptopot kíván eljuttatni a rászorulókhoz. A 17 ezer laptopból 16 ezer darab a megadott célcsoportból pályázó magánszemélyekhez, a többi pedig meghívásos tender révén hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását célzó intézményekhez, a Digitális Középiskola programban résztvevő iskolákhoz és a Miskolci Egyetem elsőéves hallgatóihoz kerül.

A gépek az észak-magyarországi régióban kerülnek majd kiosztásra. Összesen négymilliárd forintot költenek egy olyan programra, amely már most kijelenthető, hogy kudarcra van ítélve. A laptop-osztogatással a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását kívánják javítani. Ne kerülgessük a forró kását, mindannyian tudjuk, hogy ez azt jelenti, hogy többségében cigánygyerekeket szeretnének megörvendeztetni egy-egy új laptoppal. A cél nemes, tagadhatatlan, hogy valamilyen módon el kell kezdeni e társadalmi csoport ifjú tagjainak felzárkóztatását, de talán mégsem egy nekik ajándékozott számítógéppel kellene elkezdeni.

Olyan családokról beszélünk, ahol a szó legszorosabb értemében mindennapi kenyérgondok vannak, és sajnos a legtöbb esetben a bűnözés is a mindennapjaik részét képezi.  A gyerekek teljesen ingerszegény környezetben élnek és számos esetben olyan alapvető tudásoknak is híján vannak, mint a késsel-villával történő evés, vagy az angol vécé használata. Egyelőre nem laptopokra lenne szükségük, hanem megfelelő, külön rájuk szabott oktatásra és egy olyan rendszerre, amely minden lehetséges eszközzel a tanulásra kényszeríti őket. Annyi értelme van ennek a kezdeményezésnek, mint amikor a nem túlságosan szépemlékű Magyar Bálint (akkor épp a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség államtitkára) kezdeményezésére, elkezdték digitális táblákkal felszerelni az iskolákat. Olyan intézmények is kaptak ilyen eszközöket, ahol még fűtés is alig volt, a falak penészesek voltak, ha éppen nem dőltek ki. De legalább csilli-villi táblájuk, az volt.

Az is egy érdekes kérdés, hogy ugyan mit fognak kezdeni a laptopokkal a hátrányos helyzetű gyerekek? Sokan közülük olyan házakban élnek, ahol még áram sincs, vagy ha éppen van, akkor azt többnyire a szemközti póznáról lopják, az internetet-hozzáférést már meg sem merjük említeni. Nagyjából sejthető, hogy a legtöbben nem sokat tudnak majd kezdeni a gépekkel.

A kormány adott nekik egy ziccert, amit természetesen ki fognak használni. Senkinek ne legyenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy a laptopok többsége rövid időn belül gazdát fog cserélni. Olcsó gépek százait fogják eladásra kínálni a forgalmasabb piacokon, vagy az internetes oldalakon. Bizonyára lesznek olyan családok, amelyek felismerik majd a laptop-osztogatásban rejlő lehetőségeket és nagy tételben fogják begyűjteni, majd továbbértékesíteni azokat. Nem lepődnénk meg, ha e famíliák jelentős átfedést mutatnának az uzsorázást és boltocskázást folytató bűnbandákkal.

Ennek a rengeteg számítógépnek lenne jobb helye is. Legalább ezer darab jó helyre kerül, iskolákba, esőéves egyetemistákhoz, akik biztosan meg fogják becsülni, és nagy hasznát is veszik. Tudjuk jól, hogy az utóbbiak sem dúskálnak az anyagi javakban, sokuknak esélye sincsen, hogy saját laptopot vásároljon, szüleik pedig nem tudnak nekik segíteni. Hasznosabb lett volna, ha inkább őket célozza meg a program.  Azt, meg csak tényleg mellékesen jegyeznénk meg: valakinek biztos jó üzlet volt 17 ezer laptop beszerzése.

 

Széljegyző

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr635652770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2013.11.24. 02:56:29

Ők meg rászorulnának értelmes tanács adóra!
98. „mert a közvagyon legkisebb csorbítása előbb utóbb, közvetve vagy közvetlenül elmúlhatatlan közínséget szülni kénytelen”! Éljen a privatizáció .
133.-134. oldalon: a káros következmények okáról „Semmi egyéb, mint országos embereink legnagyobb részének járatlansága a reakciók törvényei körül, mely a közönségre nézve kimondottan káros! A rosszat, lágyvelejűt, tanulatlant, s a gondatlant ápoló törvény, midőn e szép társaságnak néhányit talán megmenti, minden bizonnyal számtalan jót, okost, tanultat, szüntelen büntet, s eképp nem az élet elvének, de a rom istenének állít oltárt.
Széchényi:Hitel, oldalszám!

Dzsentrisvihák 2013.11.24. 07:54:51

Ezennel sikerült visszatérni a felzárkóztatósdi legnagyobb buktatójához, ami szvsz még az irdatlan korrupciónál is jobban hátráltatja az egész folyamatot: a hibás prekoncepcióhoz.

A kedves integrátoroknak valahogy sosem esik le, kis kedvenceik nem velük, sőt még csak nem is velünk egy szinten tengetik mindennapjaikat.

Szociokulturálisan és pszichológiailag is kb. ősember szinten vannak, hát persze, hogy képezzünk belőlük rögtön atomfizikust, meg toljunk a seggük alá számítógépet, mert ez ám a tuti út a felemelésükhöz...

Ha már a diplomagyárak amúgy is számolatlanul ontják magukból a széplelkű szocmunkásokat, akkor állambácsi legalább küldené le őket a cigánysorra emberi viselkedést tanítani. Annak sokkal több értelme volna, mint ennyi pénzt/laptopot kidobni az ablakon.

kanálwarrior 2013.11.24. 12:51:18

"Ennek a rengeteg számítógépnek lenne jobb helye is. Legalább ezer darab jó helyre kerül, iskolákba, esőéves egyetemistákhoz, akik biztosan meg fogják becsülni, és nagy hasznát is veszik."

Honnan tudod hogy a többi nem? Tudod hogy mik a pályázat feltételei? Lehet hogy csak halmozottan hátrányos helyzetű EGYETEMISTÁKnak adják majd. Értem én hogy szar a kormány, és monnyonle (már az előző kormány alatt is értettem), de ennyire látatlanba talán nem kéne fikázni, ezt talán hagyjuk meg az atv-nek.

Mária 2013.11.24. 12:54:38

"A laptop-osztogatással a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását kívánják javítani. Ne kerülgessük a forró kását, mindannyian tudjuk, hogy ez azt jelenti, hogy többségében cigánygyerekeket szeretnének megörvendeztetni egy-egy új laptoppal."

Ezt honnan veszed, kicsi náci?

Ma a létminimum alatt élő emberek egynegyede cigány származású. Háromnegyede nem az.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 13:07:08

Nem valószínü, hogy a segílyeseket nem komázó kormány pályázaton pont a leghülyébb deviánscigányoknak adná a gépeket.

'A 17 ezer laptopból 16 ezer darab a megadott célcsoportból pályázó magánszemélyekhez'

Ha esetleg a 16000ből nem lesz elég cigány, akkor majd jön a fasisztázás.

[megmondoember] 2013.11.24. 13:11:19

Posztoló teljesen félreérti a programot. Annak célja ugyanis csak papíron a hátrányos helyzetűek támogatása. A valódi célja kettős.

Egyrészt egy laptop-forgalmazással foglalkozó (vagy ilyen jellegű cégét a beszerzési pályázat megjelenése előtt egy nappal, minimál-tőkével bejegyeztető) NER-társ megsegítése. Aki majd a piaci ár másfélszereséért szállítja a laptopokat, és akinek emberei az osztogatás másnapján végigjárják majd a címzetteket és felajánlják nekik, hogy húszezer forintért megveszik tőlük a vadi új, százezres laptopot, amit az illetők boldogan el fognak adni, hiszen így aznap este lesz miből inni menni a kocsmába a családfőnek, és talán még egy kis parizer is jut majd a portontyoknak.

Másrészt ez kiváló eszköz és alkalom lesz az egyébként az egykulcsos adórendszer és az egyéb hasonló unortodox intézkedések által minden korábbinál nagyobb szegénységbe taszított néprétegben egy kis szavazatvásárlásra a tavaszi választásokra. Mert ugye milyen hálásak is lesznek a kedvezményezettek, hogy kapnak a jóságok Orbán Viktortól egy laptopot, amit még aznap húszezer forintért el is tudtak adni egy véletlenül arra járt kereskedőnek...

Na, kérem, ugye, hogy máris sokkal logiksabbnak tűnik az akció, és máris el kell ismernünk, hogy a kitűzött céloket maradéktalanul meg is fogja valósítani?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.11.24. 13:14:32

Ezt az egészet értelmiségiek találták ki, lehet hogy többdiplomások. Úgyhogy nem hiszem hogy ez rossz lenne.
Aki meg ezt hiszi, az biztos lenézi az értelmiséget vagy irigykedik, mert lusta volt tanulni!
XD

ostvan2 2013.11.24. 13:14:55

Tény: az ördög a részletekben van elrejtve. Kérdés: a szétosztási szabályzatot is nyilvánosságra fogják hozni?

a 17 éves Parker Schnabel 2013.11.24. 13:22:55

A - megadott célcsoportból pályázó magánszemélyek - ... azok kik ?

Trafiknyertesek ?

Fidesznyikek ?

Kik szoktak pályázni és nyerni ?

Na, azoké lesz 16 ezer ingyenlaptop.
Az tuti.

Valóraváltógép 2013.11.24. 13:26:56

Szerintem ez egy nagyszerű dolog. Még akkor is, ha az lesz a vége, hogy még több lesz a hülye a neten...

béla a görög (törölt) 2013.11.24. 13:27:50

szép dolog is az a közpénz...
ha jól pönyögtem be a gépbe akkor 4 milliárd az 4.000.000.000
17ezer az 17.000
az egy gépre vetített költség az 235.294Ft (cc. 800 euro / 1100 dollar)
na most 249 dollar egy chromebook (sőt most találtam 199 dollarért is - Acer C720-2848)

Magyarul ennyi pénzből ha ezt komolyan vennék fél vagy egész magyarország legszegényebb családait betakarhatnák laptoppal ha valóban ez lenne a cél.
Nem sajnálnám tőlük.
De gyanítom a cél nem ez.

Azon túl pedig a cikknek igaza van. A laptopot nem lehet megenni és nem lehet fűteni vele. Innentől pedig a sorsa megpecsételődött.

Valóraváltógép 2013.11.24. 13:28:13

@Dzsentrisvihák: Ha az ezerből 50 ezzel tud kiemelkedni, már megérte. Pár év alatt megtérül az egész befektetés.

Pamuk 2013.11.24. 13:28:22

Nincs ezzel a programmal semmi baj. Tök jó, hogy a szegény gyerekekre is gondolnak.
Tök jó, hogy a cigány gyerekeket ha csak egy kicsit is, de emberszámba veszik.

Valóraváltógép 2013.11.24. 13:30:24

@béla a görög: Nektek itt nagyon furcsa elképzeléseitek vannak a szegényekről. Ez főleg annak a fényében furcsa, hogy a fideszt piszkáljátok azzal, hogy szegényellenes és arrogáns. Nem lehet, hogy a saját hozzáállásotokat magyarázzátok bele az övékébe?

Akármit tesznek, az rossz. Le kéne erről szokni.

Valóraváltógép 2013.11.24. 13:32:10

@Pamuk: Szerintem egyáltalán nem kicsit vannak emberszámba véve. És cigányokról sem volt szó a programban. Nem is lehet, diszkrimináció lenne, akármilyen irányú.
Ez a poszter belemagyarázata.

G70 2013.11.24. 13:33:58

Lapptóp nagytétebe ócsón eladókok.
Má lehet elöre regiszráni!
:)

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 13:36:19

@[megmondoember]: 1,5 milliós (mai áron 2,5) kakaóbiztos számítógéptender után az ellenzék megint csak nem szólhat egy qrva szót se...:)

Persze tény hogy állami tenderen minden min. dupla árú, persze csak ha tisztességes kormány van.

röhögő 2013.11.24. 13:41:40

@Lucky Larry Silverstein: Világos. Ha az elődök loptak, akkor ti már fel is vagytok mentve. Értem, ez a te erkölcsi színvonalad. Nem vagyok meglepve.

röhögő 2013.11.24. 13:42:38

@Pamuk: Vajon mennyi lesz a kéz alatt vett laptop ára Szabolcs-Szatmárban?

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 13:46:53

@röhögő: Neked nem világos pártaktivista barátom, nekem igen.

MEDVE1978 2013.11.24. 13:50:20

Ez nehéz kérdés anélkül, hogy az ember olvasta volna mondjuk a projekt megvalósítási tanulmányát. Lehet, hogy ösztöndíjas, hátrányos anyagi helyzetű és már tanuló (egyetemista, főiskolás vagy gimis, szakiskolás) gyerekek fognak kapni. Nem feltétlenül a cigány a hátrányos helyzetű, lehet olyan gyerek is, akit mondjuk a testvérével együtt egyedüli családfenntartóként nevel az édesanyja. Nagyon kevés ilyen család van olyan helyzetben, hogy a csilivili laptop házhoz jön. Ezek közül jó része nem adná el, mert a magyar társadalomban még mindig él az az illúzió, hogy a tanult ember érték és a tanulás kiemelhet a nyomorból. És emellett igen, valószínűleg bundás a közbeszerzés, mert ilyen összegnél ritkán találni tiszta versenyt. Ezt lehet kritizálni, de a jó célt nem kéne, anélkül, hogy valaki többet tudna arról, hogy ki és mit kap a projektből.

béla a görög (törölt) 2013.11.24. 13:52:31

@Valóraváltógép: Na figyelj te jól ide!
1) Te nekem nem mondod meg, hogy mit csinálok és mit nem - nem szokom én le semmiről, ha nem akarok.
2) Ezek a patkányok (fidesz) - leállamosították a MANYUP-omat. Utána megszopattak az egykulcsos adóval és mással. Én pénzből élek és a számokból értek. Szarok az ideológiára. Én ezeket addig szidom még hatalmon vannak. Még a kölkeiket is szidom.
3) Nincs nekem furcsa elképzelésem a szegényekről. Voltam szegény. Én inkább nem zabálok, és pulóverbe vagyok itthon - helyette angoltanárhoz járok és osztrák számlát tartok, hőszigetelem a lakást és megveszem a laptopot.
A szegény ezt már nem tudja megtenni.

Orván Biktor 2013.11.24. 13:52:32

Borsodi vagyok, remélem én is kapok. Ha nem, akkor majd megveszem a tesáktól húszezeré.

Valóraváltógép 2013.11.24. 13:53:02

@MEDVE1978: "Ezek közül jó része nem adná el, mert a magyar társadalomban még mindig él az az illúzió, hogy a tanult ember érték és a tanulás kiemelhet a nyomorból. "

És, nem így van?
A közbeszerzés közbeszerzés. Azt nézd, hogy egy rakás szegény kap valami szépet és valóban értékeset meg kézzelfoghatót karácsonyra.

Valóraváltógép 2013.11.24. 13:56:27

@béla a görög: Figyelek. Jó, bele óhajtasz kötni az élő fába is, mert ez neked jó. Demokrácia van, megteheted, ez a saját elhatározásodból hozott saját tiszteletreméltó döntésed. Sok konstruktivitást nem látok benne, de elvagy vele, te így bulizol, minden rendben van.

Ezen kívül van valami, amire figyelnem kellene? :)

tobeor 2013.11.24. 14:03:42

Ez az első vitaképes poszt amit itt olvastam, amiket eddig itt láttam azokról nagylelkűen most feledkezzünk el.

Az egyik legfontosabbra csak egy mondat jutott, pedig akár maga a blog is megigényelhetné az infót: milyen közbeszerzésen, milyen és mennyire nyilvános pályázaton költik el ami adónkból befolyó 4 MRD Ft-ft?

Aztán már 70 e ft-ért van olcsó de remek laptop, az is remek minőségű, több ezres tételben biztos le lehetne szorítani az árát 50 ezerre, de számolunk csak 60-al: 4000.000.000 6 60.000 = 66.666.

Tehát a 17 ezerszerhez képest minimum négyszer több családhoz juthatna el a XXI. század technikája, de ha még olcsóbban szerzik be akkor még többekhez.

Azt valahogy alá kéne támasztani hogy romákhoz megy majd mind.

Az viszont igaz hogy a nyomorban tengődőknek nem ez a megoldás, aki éhes vagy fázik az eladja gombokért csak hogy ne fagyjon meg ne haljon éhen.
Totális dilettantizmus nekik ezt odaadni, aki ezt kitalálta az életében egy szociális munkással nem beszélt, de még csak távolról se látott egyet sem. Tán még vidéken sem volt soha. Azonnal el fogják adni a gépeket.

Ennyire még Hegedűs Zsuzsa sem ostoba, pedig az ő csibés projektje is bukásba és közröhejbe fulladt.

Szóval annyira dilettáns az egész, hogy inkább csak a szokásos fideszmaffiás fedősztorinak tűnik egy újabb lenyúlásra.

tobeor 2013.11.24. 14:05:18

@tobeor:
A számításnál az / helyett 6-ost írtam, helyesen:
4000.000.000 / 60.000 = 66.666

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:06:40

@tobeor: Az olcsó sosem remek minőségű. Azért olcsó.
Miért kellene, hogy a legolcsóbbat kapják? Te láttad hogy pontosan milyen műszaki paraméterekkel szerezték be őket? Vagy megint csak vagdalkozol?

(tényleg te vagy a Zsuzsika?)

béla a görög (törölt) 2013.11.24. 14:10:42

@Valóraváltógép: Tévedés. Nekem nem jó, hogy bele kell kötnöm az élőfába is - de legalábbis abba amit a fidesz művel. Nekem ez nagyon sok pénzembe került.
Inkább ellennék azt szarnék a politikára nagyívbe. Eddig megtehettem, mert személy szerint nem érintett közvetlen.
És ha azt látom, hogy a fidesz szórja ki a közpénzt az ablakon akkor azt szóvá teszem. Ennyi. Nem kell vele egyetértened.
Neked nem kell látnod konstruktívitást az én döntéseimben. Nem neked, hozom a döntéseimet.
---
A szegénység az amikor nincs meg a váasztás szabadsága.

tobeor 2013.11.24. 14:11:03

@Valóraváltógép:
Már mégis miért kéne nyomortanyákra remek minőségű?

Miért jó hogy negyedannyi ember kap mint amennyi kaphatna?

Ráadásul ez sem igaz, a gép amit én használok, több éves, hasonló paraméterekkel rendelkezik mint a 70 ezres (van amiben jobb, van amiben rosszabb). Ez ma már tökéletes átlagos használatra, szövegszerkesztő, excel, stb. megy rajta, videókat zenét tökéletesen lejátszik, internet megy rajta.

Szóval Zsuzsika kedves, miért is kell felsőkategóriás luxuslaptopokra elszórni (meg lenyúlni belőle) a pénzt ebben a nyomorgó országban?

zobod 2013.11.24. 14:12:44

Nem kellene ezt így támadni, manapság az egyik legnagyobb hendikep, ha valaki nem tud beilleszkedni a digitális világba. A zöme remélhetően olyan helyre kerül, ahol megbecsülik és hasznát veszik.

tobeor 2013.11.24. 14:21:21

Acer Aspire One laptop:

- proci: Intel DualCore, 1.1 GHz
- cache mérete: 2 MB
- RAM: 4 GB, DDR3
- Kijelző: 11.6", 1366 x 768
- vinyó: 500 GB
- Wlan, VGA, HDMI, 3 USB, Fülhallgató kimenet, Mikrofon bemenet, Webkamera, Kártyaolvasó

www.arukereso.hu/notebook-c3100/acer/aspire-one-756-b847css-lin-nu-sh5eu-002-p120896737/termek-leiras.html#properties

Ez bótban 70 ezer Ft. Több tízeres darabszámban minimum 60 ezerért meg lehetne kapni, de inkább 50-ért.

És visszavonom hogy az én (több éves) gépem hasonló, nem, ez SOKKAL jobb. De már az én elavult kis gépen is teljesen megfelel még egyetemi tanulmányokhoz is, mindennapi használatra is, nemhogy kisiskolához.

Ennél jobbat még akkor se kéne venni, ha egy gazdag ország lennénk, ugyanis tök felesleges, pazarlás, ennél jobbra nincs is szükség, illetve akinek jobb kell az vegyen magának.

Felső kategóriás luxusgépeket kiszórni az éhezőknek valami bődületes pazarlásba öntött pökhendi ostobaság.

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:21:43

@tobeor: Nem tudom, te írtad, hogy "remek minőségű". Szerintem az a fontos, hogy használható legyen, az azon múlik, hogy miból van összerakva.
Ez például olyan szempontból érdekes, hogy esetleg tudnak majd rajta dolgozni, és kimásznak a nyomorból.

röhögő 2013.11.24. 14:22:13

@Lucky Larry Silverstein: Tudom, hogy téged gátlástalannak nevelt anyád, csak nem értem, minek egy ilyet mint te a világra. Az meg külön érdekes, ha valaki számon kéri, hogy más lopása miért mentene fel a lopás bűne alól, az neked rögtön pártaktivista. :-))
Jól mutatja a sajátos gondolkodásod. :-))

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:22:28

@tobeor: 1.1-es dualcore... megazanyádpicsája, már ne haragudj. :D
Szemétre nem szórunk pénzt.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.24. 14:22:54

Jessz, a négymilliárd jórésze ismét a haveroknak lecsúsztatva, ez igazi feritél.
OLPC program? Fogadjuk, hogy nem is hallottak róla. Nálunk Macbook árban osztanak a cigányoknak gondolom valami szart, de hát így mulat a magyar!

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:23:31

@tobeor: "És visszavonom hogy az én (több éves) gépem hasonló, nem, ez SOKKAL jobb. "

Vegyél másikat. 60K-d csak akad rá. Ha nem, szólj, hogy adjanak neked is.

rcfan 2013.11.24. 14:23:48

Nem vagyok ingyenélő, munkámhoz is kell otthonra laptop. De akárhogy nézem, ez nekem elég az alábbi:

www.notebook.hu/asus-x402ca-wx011d-white

KISKER ÁRA: 115.000 bruttó. Igaz, Linuxot használok rajta. Lássuk be, ha nekem megfelel, akkor alapképzésre is tuti megfelel.

Ha 17.000 darabbal felszorzom, akkor akárhogy számolom, kisker áron (ahol a kereskedő ennyi darabnál kinyalja a ...) is csak 2 milliárd alatti összeg jön ki és nem 4 milliárd.

Valaki nagyon jól fog járni!

tobeor 2013.11.24. 14:24:21

@Valóraváltógép:
" te írtad, hogy "remek minőségű""

te szerencsétlen, szerinted egy 235.000 Ft -os laptop nem remek minőségű?

röhögő 2013.11.24. 14:24:25

@tobeor: Nem érted az a baj. Ezek a gépek lesznek a számítástechnikai hátterei a gépkocsi szállításos logisztikának áprilisban.

röhögő 2013.11.24. 14:25:40

Ha jól értem, akkor ez buli most a Fidesz Sulinet programja? És ki a Kóka most? Ki a Magyar Bálint?
A kedves narancsosok hörgését nem hallom, mint akkor.

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:25:46

@tobeor: "szerinted egy 235.000 Ft -os laptop nem remek minőségű?" Hát... kurvára nem. Inkább középkategóriás.

Igaz hogy te a 70 ezresnél remekminőségűztél, de nem várom el tőled, hogy visszaemlékezz az 5 perccel ezelőtti mondandódra. :) Mindenki más meg úgyis látja.

röhögő 2013.11.24. 14:27:30

@zobod: A Sulinet programot is így védted? Kókával, Magyar Bálinttal, SZDSZ-el?

tobeor 2013.11.24. 14:29:22

@Valóraváltógép: "DUAL" core. Az bizony megy úgy mint az én egymagos 1,6 Ghz-esem. Pláne 4 giga DDR3-as RAM-mal, és ráadásnak még ott a cache is (enyémen ilyen nincs is. Ez a gép gyönyörűen hasít. Teljesen megfelel, kompromisszummentesen átlagos iskolai használatra. Teljesen jó egy iskolásnak, de még egy egyetemistának is.

Te valami fideszes vagy ezért véded a védhetetlent? Mit képzelsz Svájc vagyunk? Micsoda baromság luxuscuccokat szórni a gettókba amikor negyedáron négyszer annyi embernek lehetne tök oké gépeket adni? Miért támogatod az agyatlan pazarlást?
Meg egyáltalán minek azoknak adni high tech kütyüt, akik tüzifára meg ételre cserélik el? Esetleg a "gondolkodás" nevű opciót nem kéne használnod? Annyi értelmes módon lehetne ezeken segíteni, de nem így.

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:31:54

@tobeor: Hányódik itt egy 1,8-as dualcoreos, elég régi már... ki készülök dobni, mert rossz a billentyűzete (külsővel megy). Ha adsz érte 70K-t, megkapod.

tobeor 2013.11.24. 14:33:08

@Valóraváltógép:
Bizony a 70 ezres remek minőségű! És ez nem mond ellent annak, hogy a 235 ezre meg luxus.

""szerinted egy 235.000 Ft -os laptop nem remek minőségű?" Hát... kurvára nem. Inkább középkategóriás."

jaaaa.... már értem. Te a budai luxusvilládból pötyögöd a a kommentjeid egy milliós kütyün, és ezért nevezel méregdrága luxuslaptopot közepesnek... idióta. Én boldog lennék egy ilyen 70-ezres laptoptól, azonnal megduplázódna a RAM-om és a vinyóm is, de bazmdemg a nyomorrégióba a luxust kell pazarolni, hogy eladják majd kajára meg piára...
fogadok, fideszes elftárs vagy ugye, azért vagy ekkora barom?

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:34:37

@tobeor: "Te valami fideszes vagy ezért véded a védhetetlent? "

Nem vagyok fideszes, pontosan ezért tudom őket objektívan megítélni. És körülbelül értem a szándékot emögött. És nagyon tetszik, hogy így közelítik meg.

Miért általános iskolai használatban gondolkodsz? Különben meg mi a fene az az általános iskolai használat? A word meg a pasziánsz? Ez már egy telefontól is karcsú manapság.

Le vagy maradva.

tobeor 2013.11.24. 14:35:53

@Valóraváltógép: Nekem nincs 70 rugóm, és amíg ez a mostani gépem kiszolgál, nem is óhajtom lecserélni, mert az pazarlás lenne. De tőled eleve nem is vennék semmit, mert messziről lerí hogy simlis vagy.
Ha ekkora a pofád, add oda ingyen egy szegénynek.

Ettől még a luxuslaptopok kiszórás Borsodba eszeveszett baromság.

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:38:38

@tobeor: Én úgy látom, hogy te élsz a nyomorrégióban, és ezt most minden bántás nélkül írom. Úgy tűnik, ezzel velejár, hogy úgy gondolod, a pályázat részvevői még nálad is lejjebb vannak, de ez messze nem biztos.

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:39:15

@tobeor: " Nekem nincs 70 rugóm,"

Pályázz.

tobeor 2013.11.24. 14:39:31

@Valóraváltógép: Gondolom kell iskolába szövegszerkesztő, ppt, excel, videó- és hangok lejátszása, net, pár csati adatforgalomra, ilyenek.

Mindezt még az én régi gépem is tökéletesen tudja, és középiskolába sem kell több (tán még egyetemre sem).

Amúgy jó hogy említed, lehet még laptop se kéne, elég lenne valami olcsó táblagép. De laptopból a 70 ezres tuti bőven elég.

tobeor 2013.11.24. 14:40:19

@Valóraváltógép: Te ne mond meg nekem mit csináljak, inkább a saját ostobaságodat próbáld meg leküzdeni...

tobeor 2013.11.24. 14:42:22

@Valóraváltógép:
Látom kényszeresen rólam akarsz beszélni, beismerve ezzel hogy nem tudod védeni a luxuslaptopok tömeges állami beszerzését.

Én pedig kösz, megvagyok, sokkal jobban élek mint az a legalább egymillió ember, akinek a fűtés és a kaja között kell választani a hó végén. Törődj csak a saját dolgoddal ne velem.

tobeor 2013.11.24. 14:43:32

@Valóraváltógép: na csiripelj ostoba, mesélj csak mire kell az erős luxusgép egy kisiskolásnak! :D
halljuk, had röhögjünk :))

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:44:18

@tobeor: Nézd, ami neked luxus, az másnak egy teljesen normális használati tárgy. Ez ugyan sajnálatos probléma, de rajtad kívül senki sem tehet róla.
Megoldani sem fogja más. Te meg megint nem, szóval így marad.
De ez nem a kormány hibája.

goldenhind 2013.11.24. 14:46:48

Nem fog vele dolgozni, hogyan dolgozna vele?
Az iskolák számítógépes termeit kellene feljavítani először, ott a tanárok megtanítják, hogyan kell használni, elsősorban.
Mi a *****-t képzeltek mi van vidéken?
Tegnap voltam *falun*. Nagybátyámmal elmentünk a *kulturba* megrakni a kazánt FÁVAL, hogy este a kölykök elő tudjanak adni egy színdarabot...
Húsz éve megállt a vidék, ugyanaz minden csak romosabb...
Az idióták persze a tetővel kezdik most is az építkezést...

2013.11.24. 14:49:23

@Valóraváltógép: ha ezer raszorulobol ezzel csak otven emelkedik ki, akkor ott rossz a hatekonysag. Szamolj utana, es akkor rajossz. Azert azt megkerdeznem, hogy te a sajat fogalomrendszered szerint milyen "felemelkedesre" gondoltal? Miben valtozik meg a varhato eletsorsuk?
@Pamuk: senki sem irta (a posztert kiveve), hogy a program a "ciganyokra" lett szabva. Amennyiben az amit irtal az NEM szarkazmus volt, akkor erdekes megjelenesi peldaja vagy a rasszista-liberalisnak.

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:50:53

@goldenhind: Szerintem a tanárokat kellene feljavítani először, aztán lecserélni a tananyagot.
Egy pc-t nem kell "megtanulni" használni, külön iparág foglalkozik azzal, hogy lesz egyértelmű a használata. A mikrót ki tanít meg használni? Senki.

A "falu" nem egyenlő a vidékkel.

zobod 2013.11.24. 14:52:04

@röhögő: a sulinet program egy faszság volt, tiszta lenyúlás. A diákok ellátása pc-vel viszont valóban a társadalmi mobilitást segíti elő, képesség alapon. Nem az általam mélyen elítélt támogatást/segélyt ad, hanem kölcsönbe egy eszközt, egy lehetőséget, amit használva az arra alkalmas diák valóban előbbre léphet.

tobeor 2013.11.24. 14:52:29

@Valóraváltógép: NEKED teljesen hétköznapi egy 235 ezer ft-os luxuslaptop. Mert te simán megengedheted magadnak. Az ország többségének azonban egyáltalán nincs ilyen laptopja, akiknek meg szánják, azoknak semmilyen laptopja nincs.

Ráadásul nem az a mérvadó, hogy kinek mi a normális, hanem hogy egy adott összeget hogy lehet a leghatékonyabban elkölteni. A 70 ezres laptop bőven elég arra amire szánják? Igen, bőven elég. Akkor ettől kezdve bűnös pazarlás és dilettantizmus több mint 3x-os árút venni? Bizony az.
De eleve jobban járna a gettórégió, ha inkább a problémáikhoz passzló megoldásokat keresnének, mert abban a házban ahol áram sincs állandóan, ellenben enni kell, ott nem marad meg a laptop sokáig.

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:52:49

@ericghar: Ha enélkül egy sem emelkedik ki, akkor az 50, az nagyon jó hatékonyság.

Számolj utána, mennyi idő alatt hozza vissza a személy szerint őrá költött összeget. 2-3 hónap? Annyi sem?

"Azert azt megkerdeznem, hogy te a sajat fogalomrendszered szerint milyen "felemelkedesre" gondoltal? Miben valtozik meg a varhato eletsorsuk? "

Tanulhat nyelveket, és lehet például fordító.

tobeor 2013.11.24. 14:54:24

@Valóraváltógép:

Továbbra is várom a választ, hogy milyen űber-giga-szoftvert használnak szerinted a vidéki iskolákban amikhez csak a 230 ezres laptop alkalmas :DD

gipsz.jakab 2013.11.24. 14:55:08

viccország viccprogramjai...

fődakoták osztyák a rablott pénzt a vidéki dakotáknak !

Valóraváltógép 2013.11.24. 14:55:54

@tobeor: Szakadj már le a 235 ezerről, meg a luxusról. Szó sincs 235-ről, de ha lenne, az sem lenne luxus.

"A 70 ezres laptop bőven elég arra amire szánják?"

Nem tudod, mire szánják.

"mert abban a házban ahol áram sincs állandóan, ellenben enni kell, ott nem marad meg a laptop sokáig."

Arról sem tudsz, hány ilyen ház kapna belőle. Valószínűleg egy sem. De mondjuk, hogy igen, és eladják egy huszasért.
Ki fogja megvenni? A szegény sorsú, de törekvő ember, a gyerekének. (vagy te.)

Oda jutott el, ahová kell? Oda.

Próbálj meg személyeskedés nélkül írni a továbbiakban, különben nem fogok reagálni.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.24. 14:58:05

@Valóraváltógép: Komolyan, vagy csak játszod a hülyét? Te komolyan azt hiszed, hogy odadobjuk a cigánynak a cuccot, akkor minden huszadik hirtelen megjavul? És ha így is van, az majdnem 5 millió/kiemelés. Megér ennyit neked? Igen? Akkor fizesd zsebből, ne a közösből.
És komolyan hiszed azt is, hogy ezt az 5 gurigát a pár hónapja tanulatlan cigány 2-3 hónap alatt hirtelen kitermeli? Legfeljebb bankrablással, de akkor pisztolyt kéne osztogatni, nem laptopot.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 14:58:33

@rcfan: Ebben a disztribúció, a pályáztatás és lehet hogy vmi kötelező alaptanfolyam ára is benne van+ jogtiszta szoftver.

Persze nem olcsó de semmi pofátlan nincs benne mint mondjuk a ballibes kakaóbiztos megoldással...

'Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy a 450 ezer forintból megvásárolható számítógépeken kívül mire költöttek még, hogy az óvodák számára vásárolt számítógépek végül több mint egymillió forintba kerültek.'

2013.11.24. 15:00:31

A program annalfogva irritalo, hogy az en SNI-s gyerekem fejleszteset sajat penzbol kell megoldanom. Azaz az en gyerekem "felzarkoztatasa" az en dolgom mint adofizetoe), most vasarnap is dolgozom, mikozben a raszorulok nezik a TV.-t.

tobeor 2013.11.24. 15:01:04

@Valóraváltógép: A posztban az szerepel, hogy ez egy négy MRD-os program, 17 ezer gépre.

El tudod osztani a 4 milliárdot 17 ezerrel? Az bizony 235 ezer ft. Az én gépem ezt egy villanás alatt kiszámolj, a tied nem? :D Hát milyen ótvar szar géped van? :DD

A mai Magyarországon egy 235 ezres laptop luxus kategória. Pláne ha egy 70 ezres is bőven elég az adott célra.

"Nem tudod, mire szánják."

Már kétszer kértem tőled hogy mondd meg mire használják. Elárulnád végre, vagy csak a süketelést és személyeskedést nyomod tovább?

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 15:01:06

@Prof. Dr. Sün: Senki nem mondta hogy cigányokhoz kerülnek a gépek az mszp-s poszteren kívül rajta meg hadd röhögjünk jóízüen.

Fullánkos Algol 2013.11.24. 15:03:16

Remélem a jobber agyarok bűnszövetkezete sem kap több forrást Európától - inkább karanténba meg nevelőtáborba zárást -, ők is ellopják miközben még annyit sem tanultak meg hogy ne szarjanak az asztal közepére. A jobber agyarokkal való - akár országon belülről akár kívülről jövő - szolidaritás emberiség elleni bűn.

Valóraváltógép 2013.11.24. 15:03:31

@Prof. Dr. Sün: "Megér ennyit neked? "

Neked is bőven megéri. :) Azt az 5 milliót 2-3 év alatt szétosztogatnád neki. Persze akkor a cigányt is emberszámba kellene venni, ez megértem, hogy aggaszt.

Te honnan szedtél egyébként cigányt? A posztban volt, de az a poszter hülyesége.

Valóraváltógép 2013.11.24. 15:05:08

@Lucky Larry Silverstein: Várható volt, hogy megjelenik a jobbikos proletariátus. :)

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 15:07:14

@Valóraváltógép: Vagy nem. A cigányokat pártfüggetlenül mindenki utálja még akkor is ha ebben az aktuális dologban nem is érintettek.

Valóraváltógép 2013.11.24. 15:08:43

@Lucky Larry Silverstein: Az rendben van, én sem vagyok oda értük, de akkor miért kell mindenhová odacitálni őket, ha voltak a témában, ha nem?

Különben ha tetszik, ha nem, valamit muszáj velük csinálni. Ennek a legjobb módja a felemelés.

zobod 2013.11.24. 15:09:47

@tobeor: hagyd már, 230e ft-os gép nem luxus. 230e ft-ban nem csak a hw van benne, hanem a program teljes költsége egy gépre vetítve, ez kimaradt az okoskodásodból. Egyébként sincs olyan, hogy luxusgép, van akinek a hetvenezer forintos gép is luxus, mert semmire nem használja. Az a luxus, ami felesleges. Ha neked a szegényebb diákok PC-vel ellátása manapság luxus, akkor többet egy szót nem akarod tőled hallani szociális érzékenységről, mert akkor te nem a társadalmi mobilitásban, hanem csak a segélyek szórásában vagy érdekelt.

2013.11.24. 15:11:29

@Valóraváltógép: te hany eves vagy, tizenhat? Ha ennyire tajekozott vagy a laptopok ar/teljesitmeny szintjeben, akkor lehet, hogy mast is szoktal rajtuk olvasni. Peldaul cikkeket a funkcionalis es teljes analfabetizmusrol, ami a program altal megcelzott szemelyeket sujtja leginkabb. Pontosan, hogy is lesz beloluk fordito?

Fullánkos Algol 2013.11.24. 15:13:08

@Lucky Larry Silverstein: Ha most ezzel zsidózni próbáltál azzal szerencsére nagyon mellényúltál, bár megkeresztelve valóban nem vagyok hála az égnek.

tobeor 2013.11.24. 15:13:13

@zobod: Sorold a költségeket bennfenteske.

"Az a luxus, ami felesleges."
Pont ezt írtam, örülök hogy egyetértesz.

"Ha neked a szegényebb diákok PC-vel ellátása manapság luxus"
Ennyit tanultál Habonytól? Ilyen gyengén forgatod ki a szavaim? De most komolyan, ügyesebben nem tudsz hazudni?

Valóraváltógép 2013.11.24. 15:15:34

@ericghar: Na jó, a fordító kicsit talán tényleg túlzás... ahhoz nem elég az alapszintű makogás.
Viszont ha már alapszinten makog egy nyelven, egyből más lehetőségei vannak a munkaerőpiacon.

Mi van az analfabetizmussal? És kiket céloz meg a program, szerinted?

(úgy látom, a funkcionális része téged is érint.:) )

tobeor 2013.11.24. 15:18:57

Röviden:
- A legszegényebbeknek nem a luxuslaptop az igazi segítség (sőt, szinte semmilyen, el kell adják majd), noha természetesen a szegények segítési szándéka jó dolog, jó cél, még egy, a szegénység iránt eddig tökéletesen érzéketlen, sőt megvető-lenéző kormánytól is, akkor is, ha az egész nyilvánvalóan a választások előtti kampányakciónak szánt pénzszórás.

- Ha mindenképp laptopokat akarunk adni a legszegényebbeknek, akkor negyedáron négyszer ennyi embernek lehetne venni, a célnak tökéletesen megfelelő gépet. ez így ebben a formában luxusgépekkel agyatlan pazarlás.

Fullánkos Algol 2013.11.24. 15:25:08

@Valóraváltógép: Nézd, a kereszténységet a szanhedrin megbízásából hozták létre, a kamatszedés monopóliumát fenntartandó (az iszlámot dettó), az ideális mártír rabszolganépet kinevelendő, a jogos önvédelmet kiirtandó ("a gazdag rossz", te inkább tartsd oda a másik pofádat is ha ütnek). A keresztény uralkodó osztályok világszerte a szanhedrin helytartói, az ezért kapott hatalomért cserébe, semmivel sem kevésbé számonkérhető rajtuk a hatalmuk becstelen forrása mint egy átlag zsidón. Szóval nem szándékozom pótolni, maradok pogány az életem árán is. Ha akarsz tájékozódni akkor: www.klausmatefi.lima-city.de/ vallas-ezoteria.forumprofi.de/index.php

Valóraváltógép 2013.11.24. 15:26:47

@Fullánkos Algol: Ez teljesen mindegy. Az számít, ami lett belőle.
Lehet hogy téged megszállt már egy démon, azért ferdíted el a vallási tanítások lényegét. :)Vagy eleve nem is volt hol felfogni.

Fullánkos Algol 2013.11.24. 15:26:50

@Valóraváltógép: @Fullánkos Algol: "hatalmuk becstelen forrása" meg a gazdagságé

Valóraváltógép 2013.11.24. 15:28:07

@tobeor: A "megvető-lenéző" kormány egy szóval sem fröcsögött a szegények ellen, hanem segíti őket. Te viszont fröcsögsz. Magadba kellene nézned.

Fullánkos Algol 2013.11.24. 15:30:38

@Valóraváltógép: Az lett belőle aminek szánták, egyáltalán nem mindegy, ez a lényege. A gondolkozás képességének a kiirtása. Szállt egy lófaszt, nem ferdítem hanem éppen próbálom elmagyarázni, ha nem érted olvass, kaptál linkeket.

tobeor 2013.11.24. 15:30:45

@Valóraváltógép: Dehogynem, hányszor akarod még szénné égetni magad?

"Aki szegény, annyit is ér" - rémlik valami fideszelftárs?

Vagy trafikos vagy ezért nyalsz nekik?

Valóraváltógép 2013.11.24. 15:32:25

@Fullánkos Algol: matefi "munkásságával" találkoztam már, fanatikus őrült. Nem pocsékolok rá energiát.

@tobeor: Azt is kiforgattátok. Lázár megjegyzésének az volt a lényege, hogy aki keményen dolgozik, az boldogul.

tobeor 2013.11.24. 15:35:43

@Valóraváltógép: Azt is mondta (mekkora zsnialtás), meg azt is amit idéztem. A kettő nem zárja ki egymást, kár erőlködnöd.

Kiszámoltad már mennyi 4 mrd-ban a 17 ezer? :) vagy még küszködik vele a géped? :D
Azt kibírod végre préselni magadból hogy milyen hatalmas erőforrás-igényes programok azok amiket szerinted használnak a borsodi iskolákban és amihez luxusgép kell?

félrebeszélni azt tudsz, korrektül válaszolni azt nem.

Fullánkos Algol 2013.11.24. 15:36:43

@Valóraváltógép: az ábrahámi vallásokkal kapcsolatban speciel igaza van, tök mindegy hogy te személy szerint mit tartasz róla. de megértem hogy az ellenérdekeltek gyávák tükörbe nézni.

goldenhind 2013.11.24. 15:40:51

@Valóraváltógép:

Igen így van sajnálom, hogy nem az alapokkal kezdtem, de gondoltam ez alap...
Tehát, először is az oktatási rendszert kell átalakítani, korhűvé tenni, ez már a XXI. század, ezek után a korszerű oktatási rendszerből kikerülő tanárok a kor szellemének megfelelő oktatásban részesíthetik a nebulókat...

A falu nem vidék? Vagy a vidék nem falu?
Világosíts fel kérlek...
Akkor szerinted van Bp. és a többi már a vidék?????
Egyszerű lélek lehetsz....

khmm... 2013.11.24. 15:42:46

Inkább szólni kellett volna a mazsihisz-muszlim társaságnak, aztán úgy a cigányok közé dobtak volna többezer laptopot, mint a pinty! Nemcsak Csenyétén... :-DDDDD

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.11.24. 15:44:50

minek kéne bárkit akarata ellenére felzárkóztatni?

zobod 2013.11.24. 15:56:29

@tobeor: mielőtt árkot röhögök köréd, úgy gondolod, hogy a program költsége = egy gép beszerzési ára * gépek száma?! A projekt megszervezésének, lebonyolításának, felügyeletének, elszámolásának stb. nincsen költsége?

Halljam, neked mint a szociálisan hiperérzékenyt megjátszó ballib szekértolónak, mi a gondod azzal, ha a szegényebb gyerekek számára megteremtik a továbblépés lehetőségét ezzel a laptop kölcsönzéssel?

[megmondoember] 2013.11.24. 15:58:01

@Lucky Larry Silverstein: Kibaszott korlátolt gondolkodásmód az, hogy ha (szerinted) a másik is lopott, akkor ez a lopás is rendben van. Mert nem egymástól lopnak, hanem mindketten tőlünk, okostojás.

goldenhind 2013.11.24. 16:02:18

@zobod:

Van egy KLIK, vagy hogy hívják, vannak szociális ügyekkel foglalkozó hivatalok, vannak önkormányzatok...
Még kiket akarnál egy agyament pazarláshoz...
Fentebb leírtuk miért nem ezzel kell kezdeni...

kulcsar2011 2013.11.24. 16:03:15

Nem akarom védeni a kormányt. A posztolónak mindenben igaza van.

Egy apró kiegészítés. A laptopokban elvileg lesz nyomkövető, és a kiírásban is oda van írva, hogy a laptop nem lesz a nyertesé.

Persze ettől függetlenül biztos lesznek kiskapuk, amiket meg fognak találni azok, akik meg akarják találni.

zobod 2013.11.24. 16:08:00

@goldenhind: és hogy gondolod, hogy az résztvevő közalkalmazottaknak a program a keretében végzett munkája nincsen elszámolva erre a projektre?

Nem ismerem ezt a közeget, de felénk cégnél a dolgok úgy mennek, hogy a dolgozó ha X projekten dolgozott y órát, akkor az ezzel az y munkaórával kapcsolatos bérköltsége arra a bizonyos X projektre van elszámolva. + nyilván van egy módszer, ami alapján a rezsi arányosítva és terhelve van. Nem hiszem, hogy az államigazgatásban másfajta könyvvitel lenne, a felhasznált erőforrásokat és a tevékenységeket bizonyára összepárosítják valahogy.

tobeor 2013.11.24. 16:09:30

@zobod: :DDD Köszi cimbora hogy így megröhögteted a nagyérdemű olvasókat :DD

Te komolyan azt akarod mondani, hogy ebben az amúgy is agyonbürokratizált országban, ebben a kis országban ahol a "járások" néven még egy újabb közigazgatási szintet is bevezettek (mert nem volt elég ami eddig van, a net és mobilkommunikáció korában kellett még egy...) és százmilliárdok mennek el az állami működésre, szóval te humorkirály azt akarod mondani hogy egy állami projektre még külön szervezési-elszámolási költségek lesznek? Miért, tán fusiban, hétvégén, külön szerződéssel, külön számlára csinálják majd a minisztériumi dolgozók, vagy mi? :D Te áruld már el minek tartjuk az állami bürokráciát ha nem az állami projektek lebonyolítására?

Te, mi lenne ha gondolkodnál is mielőtt nekilátsz kommentelni? vagy a showderbe készülsz, és itt tesztelsz, mert röhögni azt jól lehet rajtad.

Valóraváltógép 2013.11.24. 16:18:14

@goldenhind: "Akkor szerinted van Bp. és a többi már a vidék?????"

Bizony így van. :)

gipsz.jakab 2013.11.24. 16:18:51

ez nem szól másról mint:

LOPTOP a fődakota...
lop a dakota vajda...
és lop minden dakotapuja !

többet lopnak mint a komancsok !

a dakoták joban tejesítenek !

Valóraváltógép 2013.11.24. 16:19:10

@zobod: Hogy akkor ő végleg lemarad...

goldenhind 2013.11.24. 16:26:27

@kulcsar2011:

Ellopták... besurranó tolvaj... és ha egy X6-on megoldják a nyomkövetőt szerinted???

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 16:27:52

@[megmondoember]: Szerintem meg az a korlátolt, aki összemossa az elmútnyócévet meg az elmúthármat.

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 16:27:54

@tobeor: A minőségnek semmi köze a gép teljesítményéhez. Csak hogy tisztázzuk a fogalmakat. Abban egyet értek, hogy ennél jobbra én se költenék közpénzből.

goldenhind 2013.11.24. 16:29:25

@zobod:

:) köszi tobeor, hogy megválaszoltad helyettem...

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 16:30:10

@Valóraváltógép: Mire nem elég 1.1 ghz? Én is vígan elvagyok egy 1.33-assal..

zobod 2013.11.24. 16:31:04

@tobeor: kizártnak tartom hogy NE a magyar számviteli törvények szerint működne a közigazgatás. Egyelőre te röhögteted magad, azzal, hogy fogalmad sincs róla hogy a világ mennyivel komplexebb annál, mint ahogy azt te elképzeled. Van valami elképzelésed, _szerinted_ mi hogy működik, mi hogy lenne méltányos és helyes, de a te elképzeléseid és feltevéseid kb. úgy aránylanak a valósághoz, mint az indiánok szélistene a modern meteorológiai modellekhez.

Egészen biztos, főleg projekt alapon egészen biztos, hogy a bevont erőforrások, az emberek, eszközök el lesznek pontosan számolva. Nem azért mert fusiznak, te féleszű, hanem mert ha a munkaideje felében mondjuk ezt csinálja, akkor azt el kell valahová számolni. Azért. Ahogy ezeknek a gépeknek van valami értékcsökkenése, lesz a projekt végén valami maradványérték amit mind el kell számolni stbstb. A smileykkal, és kocsmabölcsességekkel nem tudod helyettesíteni az intellektuális deficited.

zobod 2013.11.24. 16:31:52

@goldenhind: együtt kettőtöknek a nyolc általános megvan?

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 16:35:59

@tobeor: Ez a luxuslaptop duma nagyon gáz. 235-ért nagyon esetleg kapsz egy megbízható munkaeszközt. És az nem a teljesítményről szól. Nem csak Acer meg Asus van a világon.

goldenhind 2013.11.24. 16:36:41

Valóraváltógép 2013.11.24. 16:18:14
@goldenhind: "Akkor szerinted van Bp. és a többi már a vidék?????"

Bizony így van. :)

Látod ezért tartunk itt...
Sokan nem látnak a főváros határain túlra...
De akkor a faxt foglalkoztok velünk, mi majd megélünk valahogy, csak hagyjatok békén bennünket... :)

goldenhind 2013.11.24. 16:39:05

@zobod:

Nekem megvan 6 első és 4 második, tehát megvan az kilenc is :)
Bőven...

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 16:42:08

@tobeor: Mondjuk én egy szót sem látok a posztban legszegényebbekről. Meg azért tényleg eléggé lenéző prekoncepcióid vannak.

Valóraváltógép 2013.11.24. 16:42:56

@goldenhind: Azért tartunk itt, mert olyasmikben akarsz okoskodni, amikről fogalmad sincs. Ismerkedj alapvető közigazgatási fogalmakkal, mást nem tudok mondani.

Valóraváltógép 2013.11.24. 16:44:00

@goldenhind: Ennyi meg is látszik rajtad. Több már nem...

2013.11.24. 16:47:18

115e áfával!!! egy mindenre(kivéve vadi új játék) használható laptop Win 8 oprendszerrel. 100e ért kapsz oprendszer nélkül. (biztos egy rászoruló családnak az a legnagyobb gondja hogy linuxot telepítsen de sebaj). ez a kakaóbiztos dolog fideszre hangszerelve

rcfan 2013.11.24. 16:48:02

@Lucky Larry Silverstein: disztribúció ingyenes (Ubuntu teljesen megfelel erre), LibreOffice ugyanebben a disztribúcióban szintén szabadszoftver, ingyen van és jogtiszta.

A pályáztatás ára pedig bőven benne kell legyen az előbb általam írt kisker ár és a 17.000 darabos nem kisker tétel közti résben.

A kötelező oktatás az tétel. De hát mi mást lehet oktatni a régi 8-13 órás tanítás helyetti új 8-16 óráig tartó tanrendben, mint ilyen hasznos dolgokat.

Valóraváltógép 2013.11.24. 16:48:28

@Belpo: Egy win8 ára 32900, ha jól emlékszem, ne a sufnipc bt akcióiból indulj ki. Ez közbeszerzés, az más. Nem analfabéták csinálják.

Valóraváltógép 2013.11.24. 16:49:27

@rcfan: "Ubuntu teljesen megfelel erre"

Ott a cél a munkaerőpiac. Namost a munkaerőpiacon aránylag kevés helyen baszakodnak linuxszal. Nem éri meg.

Valóraváltógép 2013.11.24. 16:50:25

@Valóraváltógép: Itt, nem ott.
Különben eszményi lenne, hogy valaki kap egy laptopot, és még egy ingyenes szarral is vergődjön rajta. Na ez egy az egyben pénzkidobás lenne.

goldenhind 2013.11.24. 16:51:21

@Valóraváltógép:

- Ismerkedj alapvető közigazgatási fogalmakkal -

Ok.... de mond csak hol említik a Bp-en kívüli térséget úgy, hogy vidék????

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.11.24. 16:51:46

kaphatnának 20k forintos tabletet is, az is jó tanulásra

persze tény, hogy akkor a magyar értelmiségi állami dolgozó, aki szervezi az ügyletet, kevesebbet keresne rajta

Valóraváltógép 2013.11.24. 16:52:48

@Nemzeti Dohányos: Próbáld meg, hogy megy a vírusirtó, mondjuk egy film, egy word, meg 4-5 böngésző. Keményen akadni fog.

Valóraváltógép 2013.11.24. 16:53:46

@goldenhind: Mindenhol. A fővároson kívül minden "vidék". A vidéki kisebb városok hajlamosak ezt zokon venni, és a falukat vidékezni, de attól még helytelen.

goldenhind 2013.11.24. 16:57:37

@Valóraváltógép:

mea culpa... sajnálom, elnézést kérek :)

Hogy fogok így tovább élni???

Lapozzunk inkább, mit szólsz VVÉvinek barátja van...

zobod 2013.11.24. 16:59:59

@Valóraváltógép: az már régen volt, hogy vergődni kelljen. Viszont a windows ismerete jóval fontosabb a munkaerőpiacon, mint a linuxé, hülye aki ezt tagadja. Aki műszaki, tudományos vonalon megy tovább, az a linuxot, unixot úgyis kitanulja. Meg persze virtuális gép is van a világon, ha nagyon meg akar vele ismerkedni.

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:00:21

Jó lenne ide egy szűrés gomb.

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:01:16

@zobod: Nem tudom, most mi a helyzet, olyan 5 éve láttam utoljára linuxot... nekem akkor vergődés volt.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2013.11.24. 17:02:18

"A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a kormány mintegy 4 milliárd forinttal járul hozzá a pilot programhoz – amelyből 1 milliárd forintnyi uniós forrás -, amelynek keretében a résztvevőknek ingyenesen biztosítja a szükséges eszközöket, az infrastruktúrát és a megfelelő oktatást."

Csak én tudok it Google-t használni?

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:04:59

@Pók: Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ez a pályázatról szól. :) A lényege az, hogy a kormányt lehessen szidni. A tények ilyenkor mindig mellékesek.

bonafide 2013.11.24. 17:14:07

@Valóraváltógép: Nekem bruttó ennyiből van egy Intel Core i7-es, 8GB RAM Dell-em, Radeon 2GB grafikus kártyával és 1 TB winyóval. 30 körül vettem hozzá egy OEM Win 7-est, és van rajta egy Ubuntu is. Ez most egy szar lenne?

panelburzsuj 2013.11.24. 17:15:59

@Valóraváltógép:
Nem szép a vendégjoggal visszaélni: eza poszt alapvetően cigányszidás céljából alkotódott, a kormány itt mellékszerepbe szorult.

bonafide 2013.11.24. 17:21:00

@Valóraváltógép: Te elmebajnok! Sorold már fel azokat a szoftvertechnikai egyközöket, amelyekhez nem elég egy Core i3-as processzor egy általános vagy középiskolában!

bonafide 2013.11.24. 17:22:10

... eszközöket... bocs!

Makkasz 2013.11.24. 17:24:13

Nagy a hőbörgés, totálisan értelmetlen program, de ennyi gépet nagyobb gépgyártó elavult típusából még adományozhat is.

Amúgy meg vadonat új gépek is vannak 100.000 alatt.

tobeor 2013.11.24. 17:24:50

@zobod:
Eddig vicces volt ahogy erőből hülyét csinálsz magadból, de ez a vergődés már inkább szánalmas mint vicces. Te szopni jársz ide. Az állami alkalmazottak nem fognak külön fizetés kapni azért, hogy megcsinálják azt ami a munkájuk. ha mégis, két fizut kapnak egy munkáért, azt sikkasztásnak hívják. Azért ugyanis amit dolgoznak munkaidőben már kapnak egy fizetést, a fizetésüket, ez az amiért dolgozniuk kell. Éééérted? Ez így működik... Az állam nem azért fizeti az embereket, hogy bemenjenek melegedni, kávézni, passziánszozni, aztán ha kapnak még munkát is akkor azért még külön fizessenek nekik. Ez csak a te sajnálatra méltó szerencsétlen fejedben van így.

Gondolom azért akarod ilyen szar melléktémára terelni a figyelmet, mert pontosan tudod mennyire védhetetlen a luxusgépekre pénzszórás.

gipsz.jakab 2013.11.24. 17:27:26

ez a dakota+dakota LOPTOP program elég lyó kezdeményezés...

tobeor 2013.11.24. 17:29:04

@Nemzeti Dohányos: Gáz szöveg. Az én gépem ha jól rémlik kb. 110e ft volt, több éve, ma már a felét sem éri. Tökéletesen megbízható munkaeszköz. A fent említett laptop jobb az én gépemnél.

Az államtól minimális elvárása lehet az állampolgároknak, hogy ne szórja a pénzt, és ha valamit meg lehet oldani 70 ezerből, vagy 50-ből (több tízezres mennyiségnél van bőven tere az alkunak), akkor ne 235 ezerből oldja meg, mert ez eszméletlen - mutyiszagú- pazarlás, több mint négyszeres.
Ugyanezt a pénzt el lehetne költeni úgy is, hogy ne 17 ezer diáknak legyen belőle gépe, hanem több mint 70 ezernek.

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:30:30

@zobod: Mondjuk olyan szempontból tényleg érdekes a dolog, hogy egy csomó, az itt őrjöngőkhöz hasonló képességű ember is kap belőle.

@bonafide: Hol vetted?

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:31:12

@tobeor: Ja, ja, sőt, a gyártó fizethetne is érte, hogy micsudi reklám ez nekije!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.24. 17:32:15

Ez a 2001-ben köztisztviselőknek és pedagógusoknak osztogatott számítógépek következő köre? Akkoriban 40-50% felárral adták a gépeket...

tobeor 2013.11.24. 17:35:19

@bonafide:
Én már többször felszólítottam ezt a géniusz @Valóraváltógép: -et, hogy mondja már meg mégis mely progikhoz kell szerinte olyan gép, ami nem megy az olcsó gépeken, de sejtheted mennyire törte magát a válasszal... :)

kussol, lapít mint nyuszi a fűben :) de azért a pofája nagy meg neki van igaza :D

kérődzőgiliszta 2013.11.24. 17:36:03

Lehet, hogy hasznosabb lenne megtanítani őket evőeszközökkel enni. Meg hogy evés előtt mossanak kezet. És hogy kell segget törölni! Ehhez nem kell laptop! A "ne lopj" dologról ráérünk utána beszélni.

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:36:21

@tobeor: Analfabétákkal nem fárasztom magam. Te tobi, nem vagy te egyszerűen... hogy is mondják... irigy?

panelburzsuj 2013.11.24. 17:36:41

@Online Távmunkás:
Az is lehet, hogy pont azok helyett a mára lepusztult gépek helyett.

Csak azóta rászoruló is lett a tanári, tisztviselői célcsoportból.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.24. 17:37:43

Aki siet, az három fröccsért kap egy laptopot a helyi műintézményben.

goldenhind 2013.11.24. 17:38:06

Továbbrasem magyarázta meg egyik túlképzett kormánypárti egyén sem, hogy miért nem az ISKOLÁK gépparkját fejlesztik, hamár 8-16 óráig az iskolában kell(ene) lenniük, és egyébként logikus is lenne....
Egy PC-t olcsóbban is ki lehet hozni, mint egy laptopot...

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:41:44

@bonafide:
Intel® Core™ i7-3632QM • Win8 • 8GB • 1TB HDD • 15.6" FULL HD-LED • AMD Radeon™ HD 7730M • DVD RW

279 900 Ft

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:43:07

@goldenhind: Pontosan azért, hogy oda jusson el a cucc, ahova kell. A DIÁKHOZ.
Ne a tanárok éljenek vissza vele, ahogy pl. a sulinettel történt anno. :)

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:44:15

@bonafide: Valami nagyon akciósan lehetett éppen feltálalva. De utánanézhetnél, hogy működik a közbeszerzés. A kisker árak semmit nem jelentenek.

tobeor 2013.11.24. 17:47:22

@Belpo: Nem hogy 115 alatt, de még 100 alatt is vannak bőven gépek:

www.arukereso.hu/notebook-c3100/?orderby=1

Ezek közül még a legolcsóbb is alkalmas iskolai célokra.

indapass90210 2013.11.24. 17:49:02

@béla a görög: ne legyenek illúzióid, ezek valószínűleg a 235 dolláros laptopok lesznek, csak az állam ezret adott értük :D

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:49:28

Persze, persze, persze. A lényeg mindennél, hogy ócsó legyen. Ha annak idején a gumi nem lett vóna jóócsó, neked sem örülhetnénk itt és most.

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:50:58

Komolyan megfájdul tőletek az ember feje.

tobeor 2013.11.24. 17:51:37

Na itt egy, 71 rugóért:

Acer Aspire V5-131

- proci Intel DualCore 1.5 GHz, cache 2 MB
- ram 4 GB, DDR3
- vinyó 500 GB
- wifi, Bluetooth, HDMI, USB, stb....

Egy középiskolásnak kurva jó. Ha ilyen áron szereznék be, ugyanakkora keretből NÉGYSZER annyi diákon tudnának segíteni.
De nekik a pazarlás kell...

Valóraváltógép 2013.11.24. 17:53:14

... Én mondjuk nem is örülök.

Konzervatív0 2013.11.24. 18:02:32

@tobeor: ha 71 bruttóért veszel egy olyan gépet amit leirtál felszoftverezve KicsiPuha Win7-el office-al és mindenzt jogtisztán akkor szólj mert érdekel pár darab.

zobod 2013.11.24. 18:05:22

@tobeor: te buta kis jószág, te tényleg nem érted, hogy a dolgozó egy erőforrás, aminek van egy költsége, és attól, hogy ő napi 8 órára megkapja a fizetést, a megbízójának/munkaadójának attól még ezt a ráfordítást a dolgozó által a kifizetett munkaidőben elvégzett különféle feladatokra rá kell könyvelnie a ráfordított időnek megfelelő mértékben? Különösen, ha valami projektmunkáról van szó. Ettől a dolgozó még nem kap két fizetést, hülyegyerek. Legfeljebb megtarthatja a munkáját, mert nem csak a munkaideje fele mögött lesz finanszírozás, hanem egésze mögött. Érted? Elmondjam megint? És nem az a sikkasztás amit hablatyolsz, a sikkasztás az, ha valaki egy rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonít, vagy a sajátjaként rendelkezik vele. Pl. ha a neki odaadott laptopot bérbe adja másnak, vagy eladja. Véleményed meg öntudatod az van, tudásod meg semmi.

tobeor 2013.11.24. 18:08:27

@Konzervatív0: Vedd úgy, hogy máris szóltam, mert 50.000-res giga-tételben bőven kapsz akkor árengedményt mind a hardevrből mind a winből, hogy hogy a kettő együtt kijön 71-ből. (Na nem mintha akár 80 is ne lenne a 235 majd harmada...)
Officra miért is kell pazarolni a közpénzünket az ingyenes progik korában?

És úgy általában: minden brutál fideszes botránynál, vagy épp pazarlásnál mint itt is te zsigerből a pénzünket szórók kormány mellé állsz? néha egy pillanatra megállni, gondolkodni, nem csak párthűségben gondolkodni, hanem pl. a magyar érdekben is, azt nem?

tobeor 2013.11.24. 18:14:51

@zobod: Te szegény barom. Meddig égeted még magad? Az állami bürokrácia dolgozói KAPNAK fizetést. TÖK MINDEGY milyen áron dolgoznak, az ő fizetésük már megvan, el van számolva, nem a projekt finanszírozza. Nem kell külön elkönyvelni a fizetésüket. A gépek elkönyvelését pedig elvégzi az a könyvelő, aki szintén kap havi fizetést mint állami alkalmazott. Erre már létezik egy finanszírozás. Nem kell kétszer finanszírozni. A bürokraták fizetése nem a projektből jön. A projekt pénze a gépekre megy el (vagy ha nem akkor lopnak). Tehát mindez NEM a projekt költsége, pont ERRE, a hivatalos munkára tartja el az ország a rengeteg bürokratáját, akik nem mellesleg így is sokkal többen vannak mint amennyien lenniük kéne.

tobeor 2013.11.24. 18:18:18

@Valóraváltógép:
te pont olyan vagy Schmitt Pál, aki a mai napig hajtogatja hogy nem csalt a diplomájával :D

Már többen megkérdezték tőled milyen programokra nem elég az olcsóbb gép, de csak kussolsz keményen, miközben azért el vagy telve magaddal :D

Na akkor még egyszer (csak mert jó rajtad röhögni): konkrétan milyen programokra nem elég pl. a fent említett Acer gép, ami egy általános vagy középiskolásnak kellhet?
na gyerünk, beszélj félre, személyeskedj hogy eddig, de csak konkrét érdemi választ nem fogsz adni :)

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.24. 18:20:02

@Valóraváltógép: Én ugyan nem osztogatnék szét semmit. Ugyanis én valódi jobboldali vagyok. A pénz legyen azé, aki megdolgozott érte, ne vegyék el hatalmi szóval, és ne osztogassák szét például laptopok formájában.
A kiemelkedésnek meg semmi köze egy eszközhöz. Annak fejben kellene megtörténnie, az egy pszichológiai folyamat kellene legyen. A kiemelkedéshez fel kellene ismerni, hogy nem ugyanazt az utat kéne bejárni mint anyja-apja, ahhoz meg egyáltalán nem kell laptop. A laptop a lenyúláshoz-mutyizáshoz kell.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.24. 18:21:57

@tobeor: Szerintem kb ilyet szereznek be, a különbözet meg megy a zsebekbe.

tobeor 2013.11.24. 18:26:00

@Prof. Dr. Sün: Pontosan.
Eleve a mutyi a cél, a többi csak fedősztori.

Valóraváltógép 2013.11.24. 18:32:10

@tobeor: Honnan vetted a középiskolást, te szegény? :)

zobod 2013.11.24. 18:33:02

@tobeor: higgadj le tökfej, halvány gőzöd sincsen arról amiről beszélsz. Példának okáért, az összes EU finanszírozású projektben _külön_ kell nyilvántartani a munkaidőből az adott projektre fordított részt. Ha olvasnál néha, nem csak írnál, akkor tudnád: pont azon hörgött mostanában a Bizottság, hogy az állami hivatalok operatív munkáját finanszírozzák EU projekteknek eladva. Olyan vagy mint a kommunista embertípus: nagyszájú, mindenről van véleménye, és nem ért semmihez.

tobeor 2013.11.24. 18:36:06

@Valóraváltógép: Még a posztot se olvastad? :D nem késő, lehet pótolni...

Köszi hogy igazolva engemfélrebeszélsz, pontosan azt csinálod amit előre megmondtam :)

na, folytasd, terelj még tovább :)

Valóraváltógép 2013.11.24. 18:36:11

@Prof. Dr. Sün: Ennyi erővel ne legyen nyugdíj, ne legyen családi pótlék, munkanélküli segély, ne legyenek kölcsönök sem... :)

"A kiemelkedésnek meg semmi köze egy eszközhöz. "

A számítógép egy speciális eszköz. Pontosan azt segítheti elő, hogy rálátásuk legyen a világra. Persze ez nem megy mindenkinek, és nem is garantált eredménnyel (csak nézd meg tobeor nicket, neki pl. teljesen felesleges dolog a net).

A családból kiszakadás nem olyan egyszerű, ahogy mi azt elképzeljük. Hová menjen, mit csináljon, és főleg miből?

tobeor 2013.11.24. 18:36:39

@zobod: Ez EU finanszírozású projekt?

Valóraváltógép 2013.11.24. 18:37:40

@Prof. Dr. Sün: Btw, továbbra sem értem, miért cigányokból indulsz ki. Ha veszel mondjuk egy gyerekét egyedül nevelő pedagógust, annak nem nagyon jut százezres kariajcsira.

zobod 2013.11.24. 18:38:45

@Prof. Dr. Sün: nem adják neki a laptopot, csak használatra adják oda. Akár baloldali, akár jobboldali vagy, a társadalmi mobilitást elősegítő minden intézkedésnek örülni kellene. Így talán az adott gyerekből már nem segélyért markát tartó senki lesz, hanem értékes, tanult, hasznot hajtó polgára a közösségnek. Manapság ennek az állapotnak szükséges - természetesen nem elégséges - feltétele az informatika aktív használata. Tanulásra, lehetőségek keresésére, kapcsolattartásra stb.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 18:41:24

Fasza már van kettő Maszop szavazó, drSün és tobeor. Ne felejtsetek el hozni még egy embert, hehe.

$pi$ 2013.11.24. 18:43:13

@Valóraváltógép: "Ott a cél a munkaerőpiac. Namost a munkaerőpiacon aránylag kevés helyen baszakodnak linuxszal. Nem éri meg. "

Látom rettenetes tisztában vagy a munkaerőpiaccal. Gondolom neked a office-ot meg az excelt jelenti, ugye? :)

tobeor 2013.11.24. 18:43:46

@Lucky Larry Silverstein: fasza, már van egy agymosott aki beismerte hogy annyira ledarálták az agyát, hogy neki már mindenki szoci aki kritizálni meri a pénzszórást. szar lehet szegény agymosottnak.

rákérdezhetek? ugye te is támogatod a luxuslaptopok képében történő közpénzszórást?

Valóraváltógép 2013.11.24. 18:44:52

@zobod: Szerintem ez a része teljesen mindegy, 3 év után amortizálódik.

Valóraváltógép 2013.11.24. 18:45:50

@$pi$: Jah, mint a legtöbb munkahelyen.

Valóraváltógép 2013.11.24. 18:47:00

@tobeor: Téged amúgy kezelnek ezzel, vagy szabadon mászkálsz?

tobeor 2013.11.24. 18:48:50

@Valóraváltógép:
Ahogy megmondtam előre mit fogsz csinálni:
"beszélj félre, személyeskedj ahogy eddig"

Természetesen programokat továbbra sem sorolsz ami alátámasztaná állításodat :)

Folytasd :)

zobod 2013.11.24. 18:49:38

@tobeor: te szerencsétlen ostoba kommunista retek, miről vitatkoztál akkor velem eddig, mi?!

Azt sem tudod baszod, mi ez az egész, mi a kerete:
hirlevel.egov.hu/2013/11/22/elindult-a-digitalis-kozosseg-program/

Ha túl sok a betű, akkor segítek:

"A tárcavezető tájékoztatott arról is, hogy a Kormány összesen 4 milliárd forinttal járul hozzá a pilot programhoz – melyből 3 milliárd hazai, 1 milliárd uniós forrás –, amelynek keretében a résztvevőknek ingyenesen biztosítja a szükséges eszközöket, az infrastruktúrát és a megfelelő oktatást."

$pi$ 2013.11.24. 18:49:43

@Valóraváltógép: "Jah, mint a legtöbb munkahelyen. "

És mi lesz akkor, mindből titkárnőt faragunk vagy mi a fene?

tobeor 2013.11.24. 18:53:42

@Valóraváltógép: Tudom, te ilyen szar troll vagy, de legalább vállalod.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.24. 18:55:19

@Valóraváltógép: A bolti árhoz képest.

@panelburzsuj: A tisztviselő nem éppen a rászoruló réteg és a tanárok is kaptak fizetésemelést (kivéve az egyetemeken).

tobeor 2013.11.24. 18:56:07

@zobod: Pompás, te retardált komcsi féreg, ezek szerint még annyira se lesz hatékony a program mint amilyenek eddig tűnt, mert nem is csak gépeket fognak ebből venni hanem elbasszák bürokráciára, ami így is tízszer akkora és drágább mint kéne lennie, miközben hatékonysága a béka segge alatt. Kurva jó, és ennek örülsz?

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 19:02:37

@tobeor: Te egy csunya szoci vagy, és tagadod mint a többi demokrata.

Megértem, hehe

zobod 2013.11.24. 19:02:40

@tobeor: neked aztán van bőr a hülye kommunista majompofádon. Egy akkora epic fail után, hogy talán egy új regisztráció sem lenne túlzás, porig alázottan még itt kekeckedsz? Olvasd el a cikket, értsed meg, gondold át. És okulj belőle, hogy legközelebb csak olyan témába, és olyan mértékig okoskodjál bele, amennyire csekély intellektuális képességeid lehetővé teszik.

goldenhind 2013.11.24. 19:05:43

@tobeor:

És ezt nem fogja fel egyik sem több óra után, hogy egy milliárd elmegy az eszközökre, a többi három az infrastruktúra kiépítésére és oktatásra.... :)

Lopez de Futastan y Ramodon 2013.11.24. 19:06:10

Nekem tegnap két rejtett erőforrás mondta, hogy "magyar geci".
Cserébe adni akartam nekik két laptopot, erre elfutottak.

tobeor 2013.11.24. 19:07:26

@zobod: szánalmas vagy te komcsi féreg, még neked áll feljebb azután, hogy kiderül hogy még bürokrácia is megy el ebből, remek, és áruld már el ha ilyen kurva okos vagy, hogy mennyi? hány százalék lesz a bürokrácia ára azért hogy az állam laptopokat osztogathasson? vajon mennyibe kerül egy 17 ezres tétel megvásárlásának és elosztásának-könyvelésének adminisztrációja?

tobeor 2013.11.24. 19:08:30

@goldenhind:
na egy újabb barom, mond csak szerinted a tanterv része ma az informatika vagy sem? :D
és ha igen mégis mit fognak ott tanítani?

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:09:15

@Online Távmunkás: De melyik bolti ár? Kisker, nagyker, akciós kisker?

@$pi$: Egy aránylag mélyről jövő embernek a titkárnőség már karrier. De az office mindenhol alap.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.24. 19:09:52

@zobod: Épp azt mondom, hogy az eszköztől nem lesz tanult. A hozzáállástól, attól igen.
Elmondom, hogy mire fogják használni ezeket a gépeket: Fészbukk, játék, jutúb, cset. Kb ennyi. Szórakoztató eszközként lesznek használva. Állami pénzen ne szórakoztassunk, mindenki oldja meg maga.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.24. 19:10:45

@Lucky Larry Silverstein: Ha ez jött le, akkor gratulálok, lábon kihordtad az agyhalált!

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:13:03

@Prof. Dr. Sün: Fordítsuk le ezt. Új dolgok megismerése, szórakozás, rutin, a számítógép megszeretése, mozgáskoordináció fejlesztése, reakcióidő csökkentés, művészet, kapcsolatépítés.

így már jobban hangzik, nem? Valamelyikkel talán kezdeni is lehet valamit.
Persze nem mondom, hogy mind fog. 1000/50, saccperkábé, szerintem. Ha annyi meglesz, már siker.

JohnHenry 2013.11.24. 19:13:08

"esőéves egyetemistákhoz, akik biztosan meg fogják becsülni"

kb mint a cigányok.

goldenhind 2013.11.24. 19:13:51

@tobeor:

Hát idefigyelj kisköcsög, arra utaltamvolt ezzel, hogy ki****szott nagy pazarlás lesz, de pihenj le tényleg, ha fáradt vagy már... :)

tobeor 2013.11.24. 19:15:11

@goldenhind: A tanterv része ma az informatika vagy sem? És ha igen mit fognak külön pénzért tanítani?

Reformista Pista 2013.11.24. 19:16:14

@Valóraváltógép: Na most én a saját pénzemen vettem 100.000 ért laptopot 2 év garanciával, 3 éve. Azóta semmi baja. Ebből kifolyólag felháborítónak tartom, hogy szintén többek között az én pénzemből az élősködők 240 ezerért kapnak, úgy hogy semmit nem kell tenniük ezért se, mint semmi másért se.

goldenhind 2013.11.24. 19:17:08

@tobeor:

A lenyúlásra szánt rész szerintem a hárommilliárd... így egyértelmű vagyok?
:)

goldenhind 2013.11.24. 19:18:09

@tobeor:

ironizáltam... nem kellett volna :)

zobod 2013.11.24. 19:18:30

@tobeor: hatalmas bukta öregem, a reichstag égése a tiédhez képest tábortűz. Milyen érzés felmosórongynak lenni?

goldenhind 2013.11.24. 19:20:25

@zobod:

Ti nyertek öregem jövőre is, ha ilyen az ellenzéketek.... sajnálom...

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:20:47

@Reformista Pista: Ilyen ez. Lehet hogy valaki azt is felháborítónak tartja majd, hogy ha munkanélküli leszel, segélyt kapsz. Vagy azt, hogy ha gyereked lesz, családipótlékot kapsz, és az a kölyök még iskolába is ingyen járhat! Sőt, az orvos is ingyen nézi meg. Micsoda élősködés, egy ilyen szegény országban.

tobeor 2013.11.24. 19:23:23

@Reformista Pista:
Mielőtt a hisztérikus trollok a torkodnak ugranak (alig várják), informállak, hogy (bár a kissé slampos posztban nem írták) másra is megy ebből pénz, pl. olyan oktatásra is ami egyébként benne van az alaptantervben meg a bürokráciát is hízlalják még vele :)

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.24. 19:23:45

@Valóraváltógép: Tudod, ezt a szituációt testközelből ismerem. Az első PC-m árát ugyanis otthon nagyon nehezen tudtuk kiköhögni. De megérte, végül is csak szoftverfejlesztő lettem.
Ha valaki ma indul neki egy ilyen pályának, iszonyú könnyű dolga van.
A kütyük filléresek, és van használtgép-piac is. Ma már egy gép beszerzése közel sem akkora beruházás, mint amikor mi álltunk ott, lassan 20 évvel ezelőtt. Pár tízezer forint elég, sőt, néha ingyen is lehet géphez jutni, én is ajándékoztam már annak, aki tényleg rászorult. Tehát aki nagyon akarja, annak elérhető. Legfeljebb nem lesz hordozható, nem lesz színes-szagos. De el lehet indulni vele. Nem kell ehhez állami négymilliárd.

zobod 2013.11.24. 19:24:54

@Prof. Dr. Sün: Azt a cikket, amit az ostoba @tobeor -nak linkeltem, érdemes elolvasni. Elég széles körben lesznek ezek a gépek kikölcsönözve. Ez a projekt pont arra példa, hogy nem halat adunk annak aki enni akar, hanem egy hálót nyomunk a markába hogy fogjon magának.

tobeor 2013.11.24. 19:25:04

@zobod: Bökd már ki nagypofájú bolsi troll, hogy a projekt hány százaléka megy el az így is az ország testén piócaként élősködő bürokráciára? Csak nem kiderül hogy kurva lövésed sincs róla, de azért nyomtad a hisztériát?

$pi$ 2013.11.24. 19:25:11

@Valóraváltógép: "Egy aránylag mélyről jövő embernek a titkárnőség már karrier. De az office mindenhol alap. "

Nem az a bajom, hogy nem akarnak majd titkárnők lenni, hanem az, hogy mi a fenét kezdünk ennyi titkárnővel.

És az office nem alap, én számítógéppel dolgozom, de 15 éve legalább, hogy nem használtam office-t. Pláne nem microsoft office-t.

Amit mondani akarok az az, hogy ha komolyan vesszük az informatikát mint kitörési irányt, akkor egy csomó lehetőséget kell adnunk a fiataloknak: az egyikből titkárnő lesz, igen, de a másikból grafikus, a harmadikból programozó, a negyedikből tipográfus, az ötödikből szakfordító, a hatodikból wed designer... és ehhez bizony a windows vagy a windows + office édeskevés.

A windows + office 20 évvel ezelőtt még szám volt, ma már semmit sem jelent.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 19:26:25

@Prof. Dr. Sün: És még mindig nem vagy az egykulcsos adó nyertese?

Akkor minek dolgozol?

zobod 2013.11.24. 19:28:53

@tobeor: szegény hülye tobeor, olyan vagy mint az agresszív kismalac, aki eltaknyol a biciklivel aztán közli, hogy ő pont így akart leszállni... szánalmas.

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:29:01

@Prof. Dr. Sün: Hát de ha egyszer van.

@$pi$: Nem biztos, hogy mind titkárnő lesz. Lehet marketinges, hr-es, adatrögzítő, raktáros, akármi, mindnél kérnek officet.
A többi általad említett szakmához pedig ott lesz a web. Akinek kevés, az ne menjen oda.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.24. 19:29:03

@Valóraváltógép: Gyerekeknek erre ott a játszótér. Bicikli. Akármi. Ha a gép előtt rohad naphosszat, akkor abból minden lesz, csak nem jó reakcióidőkkel, társas kapcsolatokkal és egészséggel rendelkező felnőtt.

Nem lesz meg az 1000/50. Szinte mindenki azt a mintát másolja életében, amit a szüleitől, környezetétől lát. Ha azt látja, hogy generációk óta nem tanult, nem dolgozott senki, akkor az lesz neki a mérce. A laptop nem segít rajta.

tobeor 2013.11.24. 19:31:47

@zobod: Látom a személyeskedéssel próbálod pótolni, hogy halvány lila gőzöd sincs arról amin órák óta rugózol. Mondanál végre egy összeget vagy egy százalékot, vagy kiderül hogy csak vaktában lövöldöztél te barom?

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.24. 19:32:40

@Lucky Larry Silverstein: Csak hogy irigykedj, és talán leolvad az agyhelyed: simán hétszámjegyű a havi fizum.

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:32:41

@zobod: Ha nagyon őszinte akarok lenni, sok szempontból egyetértek Sünnel. Ha tényleg csak a gép az akadály, azt össze lehet kukázni. De teljesen más egy kukázott géphez leülni, mint egy normálishoz.
Neki sem mindegy, hogy elébasszák az ennivalót egy kutyatálban, hogy zabájjbazmeg, vagy terített asztalhoz ül le.

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:34:30

@Prof. Dr. Sün: A számítógépes játékok fejlesztik az ilyesmit. És a gép előtt nincs kitéve a huligánok meg az utcakölykök zaklatásának sem. A játszótéren igen.

"Nem lesz meg az 1000/50. "

Lehet. Én optimista vagyok. A környezeti minták másolásán egy alapvetően elbaszott környezetben a környezet módosításával lehet változtatni.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 19:37:30

@Prof. Dr. Sün: Azért tolod a basic kommancs propagandát? Szeretnéd Bajnai adóját? Vagy letagadod?

$pi$ 2013.11.24. 19:39:11

@Valóraváltógép: "Nem biztos, hogy mind titkárnő lesz. Lehet marketinges, hr-es, adatrögzítő, raktáros, akármi, mindnél kérnek officet."

Ahhoz az office édeskevés. De persze úgy is mondhatnám, hogy mi a fenét kezdünk annyi marketingessel? :)

Az office középiskolai törzsanyag, sőt nagyon sok helyen általános iskola végén simán megcsinálják az ECDL vizsgát.

Jó, hogy adunk számítógépet az emberek kezébe, de egy 20 éves technológiával nem szaladunk messzire. Indiában legalább 10 éve megcsinálták a kormányprogramot, aminek köszönhetően több százezer (sőt, valószínűleg több millió) programozóval árasztották el a nyugatot. Ezek után 10 évvel office-al vergődni szánalmas és biztos bukta.

Komoly oktatási programra van szükség, nem lehet megúszni azzal, hogy veszünk egy rahedli laptopot, azt majd tesznek rá valami windózt.

"A többi általad említett szakmához pedig ott lesz a web. Akinek kevés, az ne menjen oda."

Igen az internet az már valami, de akkor angolul is meg kellene tanulni. Méghozzá sürgősen és jól! Nem látom erre a garanciát.

tobeor 2013.11.24. 19:40:57

Látom zobod kussol, akkor számolok én az ellenkező irányból:

Nagyon nagylelkűen úgy számolok, hogy a sok ezer laptop darabja 100 ezer ft lesz. EZ mondjuk kurva drága, mert ekkora hatalmas, kisvárosnyi tételre adott kedvezményél max. 70-ből ki kellene jönnie tokkal-vonóval-winnel, de ismétlem: olyan nagylelkű vagyok hogy 100-zal számolok.
17 ezer x 100e ft = 1.700.000.000
Azaz 1,7 milliárd.

Ha tehát 17 ezer teljesen jó gépet vesznek 1,7 milliárdból, akkor a 4 milliárdos keretből 2,3 milliárd megy el minden más szarra, bürokráciára, meg oktatásra amit egyébként is megkap minden diáék mert része az állami oktatásnak. Ez több mint 50%-os pazarlás (vagy lenyúlás).

Hörögjetek, narancsférgek.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 19:41:19

@Valóraváltógép: Ő a 20 évvel ezelőttiekben gondolkodik. Ma a Vaterán veszel használt laptopot 15-20ezerért, amin minden fontos dolog elmegy, ha nem játszani kell. Jó a komoly tervezőprogik nem, de ez nem szempont.

Ez annyi mint egy db. sportcipő, úgyhogy kukázzon aki akar.

De azért ne ezt várjuk a közbeszerzéstől, ahol a szoftver is jogtiszta + oktatás is van a csomiban.

zobod 2013.11.24. 19:41:41

@tobeor: nem veszed észre, hogy a fejeden a csörgősipka, és te még vadul rázod is, hogy jó hangosan csilingeljen?

Mivel még ott tartasz, hogy egy laptopra bontod le a projekt teljes költségét, anélkül hogy utánanéznél hogy milyen projektelemekről van szó, így sajnos nem tudok veled mit kezdeni. Eddigi teljesítményed alapján a blogbohóc szerepében érzed jól magad, ha ez neked jó, engem nem zavar...

tobeor 2013.11.24. 19:43:37

@zobod: most írtam egy perce vezettem le hogy több mint 50%-os pazarlás lesz, de azért csak hörögj :D
ja, hogy valamiért most se bírtál válaszolni a kérdésre... pedig te vagy az ügyeletes főokos aki mindent tud nem? hol a bürokrácia ára? vagy tippeljek? 10%-ot meghalad, vagy sem?

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 19:44:50

@Valóraváltógép: Böngészőn 10-20 tab az alap, word helyett van 2-3 eclipse, skype. Ha erre ráindítok egy hd filmet, meg se nyekken. Igaz nincs vírusírtó.

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:45:20

@$pi$: Szerintem neked a valódi problémád, hogy mi a fenéhez kezdünk majd ennyi emberrel. :) Ami egyébként valós probléma. Egy biztos, eltartani nem akarjuk majd őket.

Az ECDL mire jó, úgy mégis? :) Indiában meg eléggé a minőség rovására ment a mennyiség, de ezt valószínűleg tudod. Nem officeszal kell vergődni, csak ha megnézed egy random állásportál random hirdetését, 20-ból 18-ban ott lesz az office, mint elvárt ismeret.

Az is elvárt ismeret, hogy ne fosd falon az irodai budit, csak nem írják ki, de körülbelül egy szinten van ezzel.

Az oktatásai programokban én nem nagyon hiszek ilyen téren... ez egy számítógép, könyörgöm. Távirányítókezelő tanfolyam sincs.

"Igen az internet az már valami, de akkor angolul is meg kellene tanulni."

Akinek egy hangyafaroknyi igénye van az angoltanulásra, neten megteheti.

$pi$ 2013.11.24. 19:46:17

@tobeor: "2,3 milliárd megy el minden más szarra, bürokráciára, meg oktatásra amit egyébként is megkap minden diáék mert része az állami oktatásnak."

Miért adnák ugyanazt az oktatást, amit úgyis megkap a jelenlegi oktatási rendszerben? Ennek semmi értelme nem lenne.

Most te kitaláltál egy tök értelmetlen oktatási projectet és ezért az oktatási projectért ekézed a kormányt? :)

Elég értelmetlen időtöltésnek tűnik, de te tudod... :)

tobeor 2013.11.24. 19:47:50

@$pi$: tehát azt akarod mondani, hogy azok, akiknek eddig számítógépük se volt, kapásból extra oktatást kapnak az alap iskolain túl?

zobod 2013.11.24. 19:48:33

@Valóraváltógép: itt vannak egyébként a feltételek:
digitalismiskolc.hu/rovid-palyazati-utmutato

klikkelni kell a további lépésekhez. Az 1. és 2. lépésben leírt feltételek alapján nem úgy tűnik, hogy olyan kerülnének _kölcsönbe_ ezek az eszközök, ahol ne lenne haszna.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 19:50:41

@tobeor: 'Nagyon nagylelkűen úgy számolok, hogy a sok ezer laptop darabja 100 ezer ft lesz.'

LOL

'kurva drága, mert ekkora hatalmas, kisvárosnyi tételre adott kedvezményél max. 70-ből ki kellene jönnie tokkal-vonóval-winnel'

LOL most mondtad hogy még nem vettél egy laptopot se, de azt tudod mennyi a kedvezmény

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:51:01

@zobod: Köszi. Csak miskolcra vonatkozik?

tobeor 2013.11.24. 19:51:44

@Lucky Larry Silverstein: te idióta, te vettél már több tízezer darab laptopot egyben?

és miért is LOL a 100e ft?

$pi$ 2013.11.24. 19:52:31

@Valóraváltógép: "Szerintem neked a valódi problémád, hogy mi a fenéhez kezdünk majd ennyi emberrel. :)"

Nekem az a problémám, hogy én már 20 éve mondogatom, hogy mekkora kitörési pont lehetne az informatika az országnak. vagy 15 éve azon töröm a fejem rendszeresen, hogy hogyan is lehetne klafán megcsinálni. Félek, hogy ezúttal sem lesz belőle semmi.

"Az ECDL mire jó, úgy mégis? :) "

Semmire. Az ECDl jó része egyébként maga az office, a maradék meg a windows.

"Indiában meg eléggé a minőség rovására ment a mennyiség, de ezt valószínűleg tudod."

Így van. De még ma is rengeteg indiai programozó küld haza rengeteg pénzt. Fele annyit sem keresnek mint egy jó programozó, de négyszer annyit mint a magyarok itthon.

"Nem officeszal kell vergődni, csak ha megnézed egy random állásportál random hirdetését, 20-ból 18-ban ott lesz az office, mint elvárt ismeret."

Hol? Magyarországon? Mit kezdünk százezer titkárnővel?

Miért random hirdetést nézel miért nem a jól fizető hirdetéseket? Miért a mostani munkaerőpiaci igényeknek akarsz megfelelni egy projecttel, ami öt év múlva adja a munkavállalókat?

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:52:33

@Lucky Larry Silverstein: Nem meglepő, eléggé légbőlkapott árakat sorol. :)

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 19:53:20

@tobeor: Az egy dolog, hogy neked szerencséd volt vele, és nem szart be alattad, de nagy tételben már illik statisztikát nézni, nem a szerencsében bízni. Vagy olyan apróságok, hogy mennyi idő alatt javít a szervíz, kötözködik vagy épp kinyalja a segged, ilyesmiktől lehet két azonos árú gép közül az egyik realtíve olcsó, a másik meg drága. Ne csak az Acerek, Asusok világában élj.

És mivel közben kiderült, hogy nem ajándék laptopok, hanem kölcsöngépek, az állam igen is olyat vegyen, aminek a fele nem döglik meg egy év után, illetve ha baja van nem hónapokig szuszognak rajta.

tobeor 2013.11.24. 19:53:32

@Valóraváltógép:
Azért nem semmi vastagbőr van a pofádon, PONT NEKED linkeltem be korábban 70 ezer ft-os laptopot :DD
fideszes....

$pi$ 2013.11.24. 19:54:46

@tobeor: "tehát azt akarod mondani, hogy azok, akiknek eddig számítógépük se volt, kapásból extra oktatást kapnak az alap iskolain túl? "

Miért mondanék ilyet? Részegnek látszom?

zobod 2013.11.24. 19:55:22

@tobeor: nem levezetted, hanem okoskodsz tovább.

Szóval, a projekt tárgya:

"Az állam és a versenyszféra által közösen finanszírozott program keretében
* 17 ezer laptopot osztanak ki a pályázók között,
* ingyenes képzéseket szerveznek, és
* térségi informatikai beruházásokat valósítanak meg
Miskolcon és vonzáskörzetében"

Ezt elemezted, töki 3 sorban?

$pi$ 2013.11.24. 19:56:53

@Nemzeti Dohányos: A tobeor kolléga ebben is szakértő, még azt sem lehet tudni, hogy mit akarnak venni és mit fognak csinálni vele, de ő jobban tudja, mert vett már laptopot tecsóba.

Nem érdemes foglalkozni vele, azt sem tudja miről beszél.

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:57:46

@$pi$: "Nekem az a problémám, hogy én már 20 éve mondogatom, hogy mekkora kitörési pont lehetne az informatika az országnak."

Akkor ugyanúgy gondoljuk.
De szerintem te sem azt az informatikát érted alatta, amit a középiskolában tanítanak.

"Hol? Magyarországon? Mit kezdünk százezer titkárnővel?"

Erre is lennének ötleteim mondjuk. Pl. csinálhatnának rendet.

"Miért a mostani munkaerőpiaci igényeknek akarsz megfelelni egy projecttel, ami öt év múlva adja a munkavállalókat?"

Mert 5 év alatt simán éhenhalnak. És mondom, számukra is reális célokban érdemes gondolkodni, lépésekben haladva. Aki világmegváltó lesz, az nem ettől lesz az, a többség egészen egyszerű átlagemberként akar majd boldogulni. Pl. mint titkárnő.

tobeor 2013.11.24. 19:58:13

@Nemzeti Dohányos: Ha egy gép bedöglik 3 éven belül alatt akkor azt nem tartották rendesen karban, sőt akár még csúnyábbak is csinálhattak vele, mert legrosszabb esetben egy reinstallal helyrehozható. ha nem akkor nagyon nem rendeltetésszerűen használták.

Ha valakinek adnak laptopot (akár örökbe akár kölcsön), attól elvárható hogy a megfelelő gondossággal kezelje, tartsa karban, ez abszolút nem extra igény.

természetesen 17 ezer darabnál lehet pár gyári hibás, ez benne van, de azokat meg garanciából cserélnie kell az eladónak.

Valóraváltógép 2013.11.24. 19:58:53

@tobeor: Próbálj meg ne beszélni hozzám, jó? Köszönöm.

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 20:00:55

@Valóraváltógép: Egy java-ban írt fejlesztőkörnyezet.

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:02:02

Lehet hogy érdemes lenne elvonatkoztatni a hátrányos helyzettől is. A pályázati kiírás nem helyez erre nagy hangsúlyt... körülbelül tényleg a fideszjézuska hozta kategória az egész.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:02:18

@tobeor: Azér mert 100 ezerért a legalja kínai van amiből 1 év múlva dobhatod ki az akksit ami annyiba kerül mint a laptop újonnan.

Korrekt márkás alapgépek inkább 180 körül vannak. És az egész kereskedelmi árrés nincs 30% rajta.

tobeor 2013.11.24. 20:02:43

@zobod:
ad 1, a posztban ezekről szó sem volt, de azért habozzon a szád tovább, barom, ad 2, továbbra sem bírod megadni mi mennyibe kerül. Ha kiderül, hogy 100-ért, vagy 100 alatt szerzik be a gépeket, akkor el fogom ismerni hogy nem pazarolnak, de 17000 darab / 4 milliárd mellett ez erősen kérdéses még az egyéb tételek mellett is, és pl. Mik azok a totál megfoghatatlan általános "informatikai beruházások"? Tudod, netán az árukat is, vagy csak vakon tudod hogy ez lesz az első nem mutyis fidesze projekt?
és tőled is kérdem, véletlenül az informatika nem szerepel a tantervben? vagy a rászorultak extra képzést kapnak?

$pi$ 2013.11.24. 20:03:23

@Valóraváltógép: "Akkor ugyanúgy gondoljuk. De szerintem te sem azt az informatikát érted alatta, amit a középiskolában tanítanak."

Hát sajnos nem.

"egészen egyszerű átlagemberként akar majd boldogulni. Pl. mint titkárnő. "

Nos, lehet. Én nem tudhatom, én csak azt sejtem, hogy másra van igény. Nyilvánvaló, hogy először is egy alapos felmérésre lenne szükség, aztán egy jó tervre.

Bármelyik egyetemen lehet találni 10-15 phd hallgatót, akik örömmel megcsinálnák ezt a felmérést/tervet, aztán lehetne beszélni róla... mondom, húsz éve kellett volna, de jobb későn mint soha.

tobeor 2013.11.24. 20:03:29

@Valóraváltógép: Próbálj meg ne kretén barom lenni, köszönöm.

_most_ 2013.11.24. 20:03:30

a nyilvánvalót mutyit leszámítva, jó ötlet, de ingyen internet nélkül nem ér semmit az akció, mondjuk ez a lépés kísértetiesen hasonlít az előző kormány felfogására, de öröm nézni, hogy a fideszbirkák bármi mellett képesek érvelni, ha az a fidesztől jön :D

tobeor 2013.11.24. 20:04:33

@Lucky Larry Silverstein: Ez alapból baromság, olvass vissza már rég kitárgyaltuk. A legolcsóbb laptop 70-ért már tudja amit tudnia kell.

$pi$ 2013.11.24. 20:05:28

@Lucky Larry Silverstein: Plusz nem árt, ha valahogy internet is repül a gépre méghozzá valahogy úgy, hogy ne kelljen utána a nyertesnek személyi kölcsönt felvennie az előfizetésre.

Gondolom valami ilyesmit jelent az "egyéb informatikai beruházások"...

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:05:39

@$pi$: Lehet hogy kéne egyszer egyet kávéznunk, érdekelnének az elképzeléseid.

_most_ 2013.11.24. 20:06:37

@Lucky Larry Silverstein: 100 ezerért már simán lehet venni jó laptopot, nem lesz egy erőmű, de tanuláshoz bően megfelel.

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:06:41

@$pi$: Kemény 2500 forint egy szélessávú hozzáférés, az olcsóbb cégeknél. :)

$pi$ 2013.11.24. 20:06:43

@_most_: "a nyilvánvalót mutyit leszámítva, jó ötlet, de ingyen internet nélkül nem ér semmit az akció"

Honnan tudod, hogy nem lesz rajta ingyen internet? Vagy te találtad ki?

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:07:41

@_most_: Szerinted mit jelent az, hogy "tanuláshoz" használnak egy gépet?

$pi$ 2013.11.24. 20:09:37

@Valóraváltógép: "Kemény 2500 forint egy szélessávú hozzáférés, az olcsóbb cégeknél. :) "

Okés, ha feltesszük, hogy egy gép 70000 forint, akkor akinek van havi 2500 forintja havonta az cirka két év alatt tud venni magának egy gépet.

$pi$ 2013.11.24. 20:11:14

@Valóraváltógép: "Lehet hogy kéne egyszer egyet kávéznunk, érdekelnének az elképzeléseid. "

Én évekkel ezelőtt feladtam a vergődést... de talán fel lehetne hergelni a lelkesedésemet. Bár nem könnyen. :)

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:11:20

@$pi$: De ne feltételezzük, mert ez csak a tobi hülyesége. 85-90 alatt netbookot is alig kapsz, ha nem valami elavult, kifutó szar.

_most_ 2013.11.24. 20:12:03

@$pi$: ja hogy feltelepítik az ingyen internetet a gépekre, ezt nem tudtam :D

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:12:16

@$pi$: Aktualizáld akkor. Valamivel Európa vezető szellemi erejévé kell válnunk. :D Ha ezzel, akkor ezzel.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:14:00

@_most_: sőt, használtan 20ért is lehet venni használható gépet, csak itt másról van szó. Akkor ugyanis a laptopot nem lehet laptopként használni, mert a jobb gépekben is 2 év alatt kifekszik az akksi és nem cseréli ki senki. Még a nem hátrányos helyzetü se.

_most_ 2013.11.24. 20:14:10

@Valóraváltógép: tanuláshoz elég ha tudják olvasni az index blogjait, hisz a szakértő hozzáoszlásokból rengeteget lehet tanulni :D

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:15:05

@_most_: Jah, 2-3 évnyi kitartó munkával eljuthatnak oda, ahol tobeor van. No tovább nem nagyon...

_most_ 2013.11.24. 20:18:17

@Lucky Larry Silverstein: igazából amíg nem tudjuk milyen laptopokról van szó felesleges találgatni mekkora lesz a mutyi, de nyilvánvaló azért, hogy lesznek, akik jól járnak ezzel :D

$pi$ 2013.11.24. 20:20:23

@Valóraváltógép: "De ne feltételezzük, mert ez csak a tobi hülyesége. 85-90 alatt netbookot is alig kapsz, ha nem valami elavult, kifutó szar."

Tudom.

"Aktualizáld akkor. Valamivel Európa vezető szellemi erejévé kell válnunk."

Nos, én igen sok évig dolgoztam ezen, nem sok értelme volt. Elég kevés embert találtam aki egyáltalán értette, hogy miről beszélek.

Kiléptem a mókuskerékből, mostanában szabaduszóként programozok. Én személy szerint már európa vezető szellemi erejévé váltam. :)

@_most_: "a hogy feltelepítik az ingyen internetet a gépekre, ezt nem tudtam :D "

Nyilvánvalóan úgy értettem, hogy az "egyéb informatikai beruházások" költségei közt benne van az internetszolgálztató havidíja. Egy szóval sem beszéltem az "internet feltelepítésére", azt írtam, hogy repül rá internet... tudod, a levegőből.
:D Ha ezzel, akkor ezzel.

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 20:21:10

@tobeor: "legrosszabb esetben egy reinstallal helyrehozható"

Na jó, meggyőztél, belátom, hogy debil vagy :))

_most_ 2013.11.24. 20:21:22

@Valóraváltógép: legalább nem fideszbirka, ami máris sokaknál intelligensebbé teszi :D

tobeor 2013.11.24. 20:21:32

Látom van olyan féreg, @Valóraváltógép: , aki annak ellenére hazudozik tovább hogy már pont neki belinkeltem 70 rugós laptopot, tehát cáfoltam. Az ilyen férgeket természetesen nem érdekli a cáfolat.
Sebaj, sose árt egy kis ismétlés:

- Acer Aspire One 756 - 71 e ft:
www.arukereso.hu/notebook-c3100/acer/aspire-one-756-b847css-lin-nu-sh5eu-002-p120896737/

- Acer Aspire V5-131 - 71 rugó:
www.arukereso.hu/notebook-c3100/acer/aspire-v5-131-10074g50nkk-lin-nx-m89eu-003-p195886707/

És van még vagy 10 gép 70 és 80 között, sőt olcsóbb van 68-ért is, de azt már nem is említettem. Alap felhazsnálásra mind jó. Mindezt boltból, darabáron. 17ezres, kisvárosnyii tételben nyilvánvalóan nagy kedvezményt lehet elérni.

tobeor 2013.11.24. 20:23:29

@Nemzeti Dohányos:
Oké, mondj egy olyan hibát, ami egy gyári hiba nélküli, rendeltetésszerűen használt-tárolt és karbantartott 0-3 éves gépen nem hozható helyre egy reinstallal?

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:23:42

@_most_: Ha az határozza meg egy jelenség igazságtartalmát, hogy fideszes vagy nem fideszes mondja, akkor valóban... talán. Viszont ha ezzel a felállással operálsz, nem biztos, hogy neked kellene birkázni másokat. :)

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 20:24:43

@_most_: Csak minél nagyobb számban ki is kéne bírnia 3 évet.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:25:27

@tobeor: Az Acer Aspire pont az a kínai legalja szar aminek az akksija 1 év múlva 5 percet bír.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:28:31

@tobeor: optikai meghajtó nincs, kijelző 11 colos háát

zobod 2013.11.24. 20:28:38

@tobeor: ez a te nünükéd, hogy 4 milliárd/17.000 ft/db-os gépekkel számoltál. Fogalmad sincsen az egészről, 100 alatti gépekkel meg ne fárasszál már. Win8 + office még mennyiségi licensszel is önmagában több százmilliós tétel a projekt költségvetésében. Fogalmad nincsen a gépek specifikációjáról, fogalmad nincsen róla, hogy az oktatásra (potenciálisan 17.000 ember kérheti!), illetve az infrastruktúrára mennyi megy el, mennyire komplex a projekt, mekkora rajta adminisztrációs munka. Céges EU társfinanszírozású projekt alapján van róla elképzelésem...

Ez egy kurva jó elképzelés, olyan szintre emel egy nehéz helyzetű (de nem HHH-ra kihegyezett!) réteget, ami valóban nyithat a társadalmi mobilitás felé utat nekik. Nekem is van olyan rokonom, akinek álláskeresési időszakára kölcsönadtam egy laptopot, mert kellett. Ilyen ma a világ. CV-t írni, netet böngészni, LinkedIn profilt készíteni, hirdetésekre jelentkezni, facebookon régi csibészeket megkeresni és bombázni nincsen-e pozíció. Potyázva akár publikus hotspotoknál, járva közben a várost, ismerősöket, ajánlott lehetőségeket hajtva, mutatva a gépen a korábbi munkákat. Emlékeim szerint így is tartott neki közel két hónapig, mert nem túl kurrens most válság idején a szakmája.

Sokkal jobb lenne, ha elolvasnád a projektkiírást, mellé az eGov hirlevelet amit linkeltem neked (kb. 5 perc alatt találtam őket a google-ben). Kevesebbet írnál itt, helyette többet olvasnál a témáról, bentebb lennél, hidd el.

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:28:59

@Lucky Larry Silverstein: Hát de óóóóóóóócsóóóóóóóóóóóóóóóóóó.

_most_ 2013.11.24. 20:29:04

@Valóraváltógép: akiknek annyi eszük van, hogy beveszik a fideszes propagandát, és mindent elhisznek Orbánnak, mégis milyen más szóval lehet illetni, mint a birka.

$pi$ 2013.11.24. 20:29:34

@Lucky Larry Silverstein: Jól látom, nincs ethernet? :) Se oprendszer... nem baj, tobeor felinstallál 10000 linuxot délután. :)

_most_ 2013.11.24. 20:30:59

@Lucky Larry Silverstein: úristen, optikai meghajtó, hol élsz te a középkorban, floppy meghajtó nem kéne bele :D

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:31:01

@_most_: Ne a propagandával foglalkozz, az nem számít. Azt nézd, ami történik. Jobb-e most élni, vannak-e fejlesztések, vannak-e támogatások, előrefelé haladunk-e, ésatöbbi.

Valóraváltógép 2013.11.24. 20:32:08

De azt is nézheted, van-e olyan alternatíva, amivel jobban kijönnénk. És nincs.

tobeor 2013.11.24. 20:32:31

@Lucky Larry Silverstein: Ezt is sikerült benézned, az Acer tajvani, ráadásnak teljesen jó márka, ismerősömnek évek óta van egy Acer laptopja (én tartom néha karban, ő nem ért annyira hozzá), teljesen megfelel neki általános használatra. Az akist meg leszarom, az minden aksis gépben tönkremegy idővel, a mobilban is, nem aksiról kell használni hanem drótól, aki rendszeresen túrázni akarja vinni a gépét az vegyen magának.

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 20:33:14

@tobeor: Elposszan az elektronika. Mert az úgy néha szokott. És ha dzsunka szart veszel, ahol például a hűtésen spóroltak, akkor a hőterhelés miatt hamarabb/több posszan el. A bekerült elektronikai alkatrészek se minőségiek, méginkább hajlamosak elposszanni.

tobeor 2013.11.24. 20:33:18

@Lucky Larry Silverstein:
optikai meghajtó? te melyik korban élsz, floppy drvie-ot nem akarsz?

_most_ 2013.11.24. 20:33:31

@Valóraváltógép: fidesznél bármilyen alternatíva jobb, ehhez azért nem kell sok ész :D

_most_ 2013.11.24. 20:36:29

@Nemzeti Dohányos: bármilyen szar gép kibír 3 évet, csak az ostoba sznobok hiszik azt, hogy a márkás gépeket, nem ugyanazon a kínai gyártósoron készítik, mint az olcsóbb gépeket :D

$pi$ 2013.11.24. 20:37:06

@tobeor: Figyu. Szerinted a legszarabbat kellene megvenni. Okés, ezzel a véleményeddel a komolytalan kategóriába vagy. Ennyi.

Azt hiszed, hogy ha te ezt a projectet megkapnád, akkor ki tudnád hozni a 70000-ből. Nem tudnád, ennyi gépet még nem is láttál, nem, hogy beszereztél, szállítottál, nyilvántartottál, karbantartottál volna. Ezzel is a komolytalan kategóriában vagy.

Hagyjuk.

tobeor 2013.11.24. 20:37:47

@zobod:
"Fogalmad nincsen a gépek specifikációjáról"
Akkor áruld már el! És egyben az árát is!

Arról meg ne győzködj te barom, amiről már órákkal ezelőtt is leírtam hogy elvi szinten szerintem ez jó cél lenne, ha nem lopnák el a felét, végre lenn egy gesztusa szegények felé is a kormánynek azután hogy a tandíjjal meg a többivel szűkítette a mobilizációt és még több fiatalt kényszerített külföldre, és persze ez is csak egy totál átlátszóan kampányakció, de legalább pár embernek tényleg segíthetne egy kicsikét, de ettől még simán haveri cégről veszik majd túlárazva, mert a fidesznek a lopás a vérében van, nem bírják másképp csinálni. de mondom cáfolj meg bökd már ki mennyiért vesznek milyen gépet, gyerünk, cáfolj meg, én fogok legjobban örülni hogyha szökőévben egyszer nem lopnak.

_most_ 2013.11.24. 20:38:09

@Valóraváltógép: rendben, fideszbirkákkal úgyse lehet érdembe beszélni, mert csak a dakota közmondásokat értik :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.11.24. 20:38:34

A poszt jó. Az akció rendkívül ostoba. De nemsokára egy csomó nem cigánynak lesz laptopja "diszkont áron". Ez pedig az akció értelmességének egy kifejező illusztrációja:
kepfeltoltes.hu/131124/Ahol_a_sz_ks_g__ott_a_seg_ts_g_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 20:38:38

@tobeor: Ó, szóval EGY ismerősödnél van EGY darab, és azt extrapolálod? De az aksit azért leszarod :D Na látod ez lenne az igazi pazarlás, egy 3 éves project két évére asztali gépet kapnak laptop helyett..

tobeor 2013.11.24. 20:39:12

@$pi$: A 70 ezres gép megfelel a célra, tehát ennél drágábban venni: közpénzpazarlás.

te láthatóan a közpénzszórásban vagy érdekelt, nyilván ezért imádod a stadionokra elszórt 140 milliárdot is.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:39:16

@tobeor: Ja Tajvan meg Kína.

Itt is volt céges Acer 200ezres kategória annak ugyanúgy 1 évig bírta az akksija.

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 20:39:44

@_most_: Most mondjam azt, hogy csak hülyék hiszik, hogy annyiból áll a minőség, hogy összeszerelés? :D

tobeor 2013.11.24. 20:40:21

@Nemzeti Dohányos: ha garancián belül száll el bármelyik hw rész, azt bizony cserélni kell. az említett jelenség egyébként nem tömeges.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:40:43

@_most_: A magyar oktató szoftverek jó része csak @tobeor: cd-n, dvd-n van, pl. nyelvoktató szoftverek.

_most_ 2013.11.24. 20:42:37

@zobod: a windows meg az office ingyenes szoftverek :D

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:42:38

@tobeor: Milyen célra?

1993ban volt először PC-m, 14es VGA monitorral.

20 éve!!!!

Ezen 11es monitor van.

tobeor 2013.11.24. 20:43:12

@Nemzeti Dohányos: Nem csak azt, sok embernek van, teljesen jó gép. Az aksit magasról leszarom. Mondtam, aki az erdő közepén akar gépezni, az vegyen magának extra aksit. neked még rémlik, hogy ez egy hátrányos helyzetűeknek szánt állami segítség? Vadi új iphone-t nem akarsz nekik venni?

@Lucky Larry Silverstein: Aksi leszarós, használják otthon, nem kempingezőket támogat az állam, ha mégis vegyenek maguknak pótaksit.

tobeor 2013.11.24. 20:44:54

@Lucky Larry Silverstein: Egy csomó van online is, még ingyenesek is, meg letölthető is van, amit lekapsz aztán nettől távol is használod. Hagyjuk már...

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 20:44:54

@tobeor: És itt jön be az a rész, hogy milyen a szervízháttér. Hogy akár napon belül javítanak és kinyalják a segged, urambocsá házhoz jönnek, vagy hónapokig szívsz, alkatrészre vársz, és mindenbe belekötnek, hogy ne kelljen gariztatni.

És mivel a kommentekben linkelt anyagokból kiderült, ez egy három éves project, illik három éves garanciával gépeket venni. Ezt helyből rádobhatod az árra, ha egyáltalán lehet Acerhez garanciakiterjesztést venni.

$pi$ 2013.11.24. 20:45:35

@tobeor: "te láthatóan a közpénzszórásban vagy érdekelt, nyilván ezért imádod a stadionokra elszórt 140 milliárdot is. "

Nem. Ellenben én már szereztem be nagy tételben számítógépeket. Én pl. tudom, hogy akiket kinéztél, azoktól nem lehet közbeszerezni és azok nem is tudnak neked ennyit leszállítani pláne nem megfelelő garanciális szervízt biztosítani. Azt is tudom, hogy amiket itt árkedvezményben elképzeltél magadnak az egy vicc.

Ha rád bíznák ezt a dolgot, akkora bukta lenne mint ide lacháza.

Persze, a kormány mindig is pazarló volt meg visszaélések is vannak. Szó se róla, tudom. Amit azonban itt előadsz az nem más mint a jó magyar "majd én aztat tudom" hozzállás mindenféle hozzáértés vagy tapasztalat nélkül.

_most_ 2013.11.24. 20:46:58

@Lucky Larry Silverstein: úgy halottam, hogy a cd-n, meg dvd-n lévő szoftvereket viszonylag egyszerűen fel lehet másolni például az internetre :D

$pi$ 2013.11.24. 20:48:40

@tobeor: "Vadi új iphone-t nem akarsz nekik venni?"

Jut eszembe hogyan akarsz ezekre a gépekre internetet varázsolni?

Nem ártana olyat venni, amibe lehet SIM kártyát tenni vagy kezdheted behúzni a kábelt a hátrányos helyzetűekhez. Az szép kis project lesz... oh, várj, nincs ethernet csati... :)

tobeor 2013.11.24. 20:49:04

@Nemzeti Dohányos: Ha az állam vesz 17000 gépet, nem csak az árban de a gariban is van tárgyalási pozíciója. Ez kurva sok, mondom mintha egy kisváros minden tagjának vennénk gépet. Azért nem kéne kinyalni a segélyezettek seggét, a segítség jó dolog, a pazarlás rossz, lehetne ezt normálisan is csinálni.

Nemzeti Dohányos 2013.11.24. 20:49:10

@Lucky Larry Silverstein: Ez ízlés dolga. Nekem 13.3-as van, de sokallom, csak a 12.5-ösből egy hasonló felszereltség kétszer olyan drágán kezdődött.

_most_ 2013.11.24. 20:49:46

@Lucky Larry Silverstein: ez laptop, ügye vágod, hogy ezeknek kisebb a képernyője, mint az asztali gépeknek, meg ügye a 7 colos táblagépek is teljesen jól használhatóak.

tobeor 2013.11.24. 20:50:23

@$pi$: "wifi" - ismerős?
És része a cuccnak a net is?

$pi$ 2013.11.24. 20:51:12

@tobeor: "Ha az állam vesz 17000 gépet, nem csak az árban de a gariban is van tárgyalási pozíciója."

Kivel? Szerinted melyik az a cég, amelyik holnaptól fel tud vállalni +17000 garanciális gépet?

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:51:37

@_most_: Hát a magyar oktatás/jog azért ennyire nem rugalmas, még a CD/DVD is modern dolog.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:52:13

@_most_: 'ez laptop, ügye vágod, hogy ezeknek kisebb a képernyője, mint az asztali gépeknek, meg ügye a 7 colos táblagépek is teljesen jól használhatóak.'

Kérdés hogy mire.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:53:10

@tobeor: Van ilyen is, de az állami nem abból oktat ami ingyenes hanem abból ami akkreditált.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2013.11.24. 20:53:27

@Androsz: ja egyetértek, lassan ráállok olcsó laptopokra a vaterán:-)

$pi$ 2013.11.24. 20:54:08

@tobeor: "wifi" - ismerős?

A wifi az jó, csak gondolom ezek a hátrányos helyzetűek nem egy házban laknak. :) Szerinted 17000 géphez hány wifi access point kell? :)

Mondom, hogy elintéznéd te az egészet, mindenki aki internetezni akar utazzon Miskolcra a főtérre, ott biztosítunk internetet. :)

"És része a cuccnak a net is?"

Hát azt hiszem megbeszéltük, hogy anélkül nem sok értelme lenne.

tobeor 2013.11.24. 20:55:06

@$pi$: Amiket belinkeltem azok példák voltak, egy szóval sem mondtam hogy azokat KELL megvenni, csak a sok idióta vadbarom 200 ezres gépekkel jött. Nem hiszem el hogy egy 17000-es tétlnél ne lehetne min. 10%-ot, de inkább többet alkudni. De tőlem lehet venni 80 ezre gépet is, sőt, mivel nagylelkú vagyok, akár 90-est is, csak a 200e körüli számokról pattanjanak már le a barmok amiket annyira védtek itt az elején, mert ez az eszetlen pénzszórás (meg lenyúlás) kategóriája.
valóban nem tudnék beszerezni 17000 gépet, ilyet nem is állítottam, még csak kínosnak sem tarom, miért is kéne ilyet tudnom, azért tartjuk az államot hogy ezt megoldja szakemberekkel. ettől még nem vagyok hülye hogy elhiggyem hogy nincs ekkora tételnél kedvezmény. ekkora tételtől bármelyik eladó bepisil a gyönyörűségtől. még 100 gépre is simán ki lehet alkudni egyéni árat.

tobeor 2013.11.24. 20:56:40

@Nemzeti Dohányos: nem adok, ott van a suliban (meg az utcán is sok helyen mellesleg), ami kell szedjék le. ha szerepel a tervben router, akkor az is érdekelne mennyiért szerzik be, meg melyik cégtől veszik mennyiért a netet...

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 20:56:43

@_most_: Mondok egy példát hatályos jogtár a mai napig csak DVD-n hivatalos. Minden ügyvéd megveszi, hiába van 10 helyen a neten ingyen, nem lehet tudni hogyan frissítik.

_most_ 2013.11.24. 21:00:11

@Lucky Larry Silverstein: amit nem lehet letölteni az internetről az hivatalosan nem létezik :D

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 21:00:41

@tobeor: Nem az oktatást fogják a neten elérhető ingyen anyagokhoz igazítani gondolom.

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2013.11.24. 21:01:19

És mióta kell rászorultaknak laptopot adni? :\ Miért lesz ez jó?

$pi$ 2013.11.24. 21:01:57

@tobeor: "Nem hiszem el hogy egy 17000-es tétlnél ne lehetne min. 10%-ot, de inkább többet alkudni."

Okés mennyit? Én csináltam ilyen üzleteket, tudom, hogy a kereskedő nem adhat a 10% hasznából 30% kedvezményt.

"sak a 200e körüli számokról pattanjanak már le a barmok amiket annyira védtek itt az elején"

A 200 ezer valóban túlzás. Csakhogy neked itt egy komplett infrastruktúrára van szükséged, az pedig nagyon hamar eléri ezt. Szoftver kell, mert ha linuxot raksz rá, akkor a gyurcsány feri harakirit követ el meseházi meg izraelbe menekül. office kell, mert különben feljelentenek az eu parlamentnél. internet kell, mert különben fékek és ellensúlyok rendszere.

Ha nincs profi szervíz, akkor magyar nemzeti szervízmutyit hirdet mindenki.

Ha a legolcsóbbat veszel, akkor a tasz sírva fakad, hogy a cigányoknak már csak tetü lassú gépet adnak a fasiszták...

Mindig így van, mindig mindenkinek sír a szája, hogy miért így, miért nem úgy... Érted az álláspontomat, ugye? :)

"még 100 gépre is simán ki lehet alkudni egyéni árat."

Vettem már 100 gépet. És te?

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 21:01:59

@_most_: Letölthetsz te mindent de nem jellemző hogy akár a cégek/közületek a netről szednék le az ofiszt.

tobeor 2013.11.24. 21:02:37

@Lucky Larry Silverstein: konkrétan mit tanítanak, ezt kérdem, erre van bármi infó vagy csak köd?

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 21:04:15

@Tomi9046: Nem adnak senkinek semmit (kivéve az 1000 db. iskolának), hanem pályázni lehet rá. Nem ugyanaz.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 21:05:43

@tobeor: Csak köd. De lesz még erről a programról szó.

tobeor 2013.11.24. 21:06:40

@$pi$: nem vettem, mi tagadás, nekem elég egy gép. sőt, nehezen tudnék egyszerre 100 géppel dolgozni. akkor te most mint nagybani kereskedő állítod, hogy ha valaki akar venni 100 db gépet, az ekkora tételre nem kaphat kedvezményt? ezzel ne is próbálkozz mert kurvára nem hiszem el.

a winszarról meg annyit hogy lehet venni egyenesen a cégtől, kurva nagy kedvezmény fognak adni, ezt tutira mondom.

és ha ekkora guru vagy akkor mond meg te melyik gépet kéne megvenni?

_most_ 2013.11.24. 21:10:01

@$pi$: most akkor cigányok kapják a laptopokat? Mert a fideszes kommentelők rasszista kontingense éppen arról győzködi a többieket, hogy kizárt dolog, hogy az igazságos Orbán Viktor a bűnöző cigányokat támogatná, hisz ez olyan szdsz-es húzás lenne :D

Valóraváltógép 2013.11.24. 21:10:40

@$pi$: Csodálatra méltó a türelmed. Tényleg.

tobeor 2013.11.24. 21:13:19

@$pi$: a cigányozást szerintem hagyni kéne. van sok csóró rászoruló cigány és nem cigány is.

a "lassú" gépet is hagyni kéne. pont most szétnézve a legolcsóbb laptopok között, szembesületem vele hogy én több éves gépem a legolcsóbb mostani laptopnál is jóval gyengébb. és tök jó. még évekig nem akarom lecserélni. nem lassú, nem akad, semmi baja. nyilván karbantartom, nem ütögetem féltéglával, stb. de bőven elég átlagos felhasználása.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 21:13:25

Volt itt már államilag támogatott digitális kamera vásárlás is SuliNetben:

index.hu/tech/hardver/sulinett0912/

$pi$ 2013.11.24. 21:21:47

@tobeor: "az ekkora tételre nem kaphat kedvezményt? ezzel ne is próbálkozz mert kurvára nem hiszem el."

Besz@rok neked, ugyanabban a mondatban mondod, hogy fogalmad sincs hogyan megy, ellenben tudod, hogy mit akarok mondani és azt is, hogy már most megmondod, hogy nem igaz.

Ez a baj a magyarokkal. Utálom ezt mondani, de ez a hozzáállás annyira jellemző a magyarokra és annyira kiakaszt, hogy azt elmondani nem tudom.

Igen, tudsz kialkudni valami árkedvezményz *általában*, de baromira nem annyit, mint amire itt gondolsz.

1. Állami pénz, központosított közbeszerzés. Innentől kedve meg vagy lőve, fix az ár, csak bizonyos szállítótól tudsz beszerezni, kötött áron. Amiket kinézel a neten, azokból nem is vehetsz.

2. Saját közbeszerzési eljárást folytatsz. Annak persze költségei vannak és a vesztes kereskedők csak azt nézik, hogy hogyan tudnának belekötni.

3. Csalsz. Kockáztatod, hogy börtönbe kerülj, hogy olcsóbban szerezz be gépeket. Rohadt veszélyes.

És miért erőlködsz, mi a cél?

Ha egy gépet veszel, akkor találsz száz céget, aki hajlandó neked eladni. Ha százat, akkor találsz hármat. Ha 1000-et, akkor találsz kettőt akik ugyanannak a gyártónak a viszonteladói.

Ha arra számítasz, hogy kezüket lábukat törik, hogy egymás alá ajánljanak, akkor nagyon tévedsz. Ismerik egymást, nem fognak a kedvedért szabad versenyes kapitalizmust játszani.

A végén örülsz a 4% árengedménynek vagy annak, hogy 1 év gari helyett adnak 3 évet.

Aztán a végén fellélegezhetsz, hogy nem kerültél börtönbe valami hamisított bizonyíték alapján.

Így megy ez nagy vonalakban, de könyvet lehetne írni róla. Ezér kérdeztem, hogy csináltál -e már ilyet. :)

$pi$ 2013.11.24. 21:23:44

@tobeor: "a cigányozást szerintem hagyni kéne"

Nem cigányoztam. Elmondtam, hogy a tasz miket fog írni. De tudod mit, ha neked ez gond, akkor csá.

$pi$ 2013.11.24. 21:24:32

@Valóraváltógép: "Csodálatra méltó a türelmed. Tényleg. "

LOL épp most fogyott el. :)

Valóraváltógép 2013.11.24. 21:29:11

@$pi$: Gratulálok az első találkozásodhoz az átlag választópolgárral. :D

(elnézést, kihagyhatatlan volt.)

tobeor 2013.11.24. 21:35:11

@$pi$: most mért adod az ostobát? ha nem adtam el még életemben egyszerre száz laptopot, akkor nem tudhatom hogy jár-e erre egyedi ár? ne röhögtess már. vettél már egyszerre száz autót? nem? akkor gőzöd sincs adnak-e rá kedvezményt... lol. ha már játszani akaord az agyad akkor valami reálissal próbálkozz már.

"Igen, tudsz kialkudni valami árkedvezményz "
hű b+ akkor kurva nagy értelme volt verni a hisztit.

"de baromira nem annyit, mint amire itt gondolsz." ja, mert 17000 gépnél 10% az tök irreális... ezért b+ a kereskedő külön hozat neked konténerben.

"1. Állami pénz, központosított közbeszerzés. Innentől kedve meg vagy lőve, fix az ár, csak bizonyos szállítótól tudsz beszerezni, kötött áron. Amiket kinézel a neten, azokból nem is vehetsz."
Már miért is lenne fix ár? Szépen versenyeztetni kell őket a jobb árért.
És miért nem lehet venni azokból amiket kinéztem? na nem mintha ne lehetne mást is venni tőlem.

"2. Saját közbeszerzési eljárást folytatsz. Annak persze költségei vannak és a vesztes kereskedők csak azt nézik, hogy hogyan tudnának belekötni. "
Nem csak azok nézik, hanem mindenki aki utálja a lenyúlást. Talán tisztességesen kellene csinálni...

"3. Csalsz. Kockáztatod, hogy börtönbe kerülj, hogy olcsóbban szerezz be gépeket. Rohadt veszélyes"
Ne csalj. Eddig egy árva szó nem volt semmilyen csalásról...

"Ha arra számítasz, hogy kezüket lábukat törik, hogy egymás alá ajánljanak, akkor nagyon tévedsz. Ismerik egymást, nem fognak a kedvedért szabad versenyes kapitalizmust játszani." Ja, hogy az állam nem tudja letörni a kartellezést? Lol, ez ám az érv...

"A végén örülsz a 4% árengedménynek vagy annak, hogy 1 év gari helyett adnak 3 évet. "
4%? :) Sima egygépes akciók vannak 5%-kal. Most komolyan linkeljek egyet?

tobeor 2013.11.24. 21:36:31

@Valóraváltógép: Az hogy fasz vagy, az egy dolog, de hogy ennyire sunyi és még gyáva is? :) Órák óta nem bírsz mondani egy progit sem amihez ne lenne elég a belépő gép, de azért játszod az agyad :))
szánalmas...

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 21:40:52

@tobeor: Azért ezt hagyjuk már.

Itt nem gépet veszel hanem gépet+szoftvert+szervízt+garit, ezt ténylegnem tudja a sarki bótos megoldani 1000 gépre.

Az akció jó dolog, a TESCOban is az étolaj 399 Ft 20% akcióban, a köv héten meg 399 Ft akciómentesen.

tobeor 2013.11.24. 21:45:14

@Lucky Larry Silverstein: nem is a sarki bótos indul egy ekkora tétlenél, hanem minimum országos forgalmazó.

mellesleg kurvára unom ezt a tipikusan magyar mentalitást. így se megy úgy se megy. ez itt egy giga-beszerzés. maga az állam a beszerző. ha valahol, akkor itt aztán van lehetőség jó boltot csinálni, nem pedig a sarki bótos árán beszerezni. erre legalább hárman magyarázzák hogy miért nem lehet. talán inkább azt kéne magyarázni, hogy miért lehet.... több milliárdos tételről beszélünk.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 21:46:31

@tobeor: 2005ben az ING szerzett a pénzügy tanácsadóinak laptopokat.

Meg kellett venni a vállalkozóknak 3 év részletre céges szoftverrel, szervízzel stb. A piaci ár (nem a legalja laptopok ára) 3xosa volt 3 évre kompletten, és az egy magáncég. Mondjuk ki is akadtam rajta.

tobeor 2013.11.24. 21:48:49

Mellesleg az egész vita tök periférkus dolgokról szól. Mint írtam én leszarom hogy 70 vagy 80 vagy 90. Amíg 100 alatt bírnak maradni, addig elviselhető. Ismétlem, már 70-ért is sokkal jobb gépet lehet kapni, mint az én régi gépem, simán megy rajta minden szóval ilyenekbe senki ne kössön bele. de mondom, lehet szó 80-as, 90-es gépekről is, leszarom. De a 100 fölötti meg pláne 200 körüli gépekkel mindenki elmehet az anyjába, az a közpénz kibaszott elszórása.

mondjuk ennek az országnak oly mindegy 1-2 milliárdocska, százasával megy a pazarlás meg a elnyúlás.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 21:49:28

@tobeor: Persze, bár sosem csináltam ilyet. És lehet hogy nem sok cég vállalja.

A kisker árrést pl. meg lehet(ne) spórolni, kérdés van-e a nagykernek kedve/embere a szervizzel foglalkozni ill. megkötni az ehhez kellő szerződéseket külsősökkel záros határidőn belül?

tobeor 2013.11.24. 21:50:28

@Lucky Larry Silverstein: a céges sw dobta meg? vagy mi indokolta ezt, mert ez durva.

tobeor 2013.11.24. 21:51:42

@Lucky Larry Silverstein: na, alakul.... ez már a konstruktív irány, ezen kéne tovább menni...

Elli Vízel - The Ultimatе Survivor 2013.11.24. 21:52:41

Ez tisztára olyan mint a Sulinetes eszdéesz buli. Kóka, Magyar. Remélem ezek is oda jutnak mint az eszdéesz.

$pi$ 2013.11.24. 21:56:56

@tobeor: "Már miért is lenne fix ár?"

Központosított közbeszerzésre írtam ezt. Tudod mi az? Nem? Azt jelenti, hogy az közbeszerzést már lefolytatták és az árat meghatározták.

"4%? :) Sima egygépes akciók vannak 5%-kal. Most komolyan linkeljek egyet? "

Közbeszerzéses cég? Tud nagy tételben szállítani? Vállalja a közbeszerzési eljárást? Milyen a szervízhálózata? Adótartozása van -e? Vállalja az atom hosszú utólagos fizetést? Képes egy korrekt közbeszerzési eljárást végigcsinálni?

Mit fog csinálni ez a te talált céged, amikor a másik cég elmegy a gyártóhoz és kidumálja, hogy nehogy már a te általad kinézett cégen keresztül adjanak el ennyi gépet, azok nem akkreditáltak, nem megbízhatók és piaci ár alatt nyomulnak? Azt hiszed ilyen nincs?

Gondolom te azt hitted, hogy bemész, lerakod a zsét az asztalra, bepakolod a 17 000 laptopot a hátsó ülésre és szevasz, ugye?

"ezért b+ a kereskedő külön hozat neked konténerben."

Te valamit félreértesz. Ekkora tételben ez a minimum, meg az, amikor a Londoni ügyvédi irodának megpróbálod elmagyarázni, hogy a hat hónapos fizetési határidő éppen olyan kóser mint a 8 napos. Gondolom ilyet is csináltál már. :)

"Nem csak azok nézik, hanem mindenki aki utálja a lenyúlást."

Ebben sem sok tapasztalatod van. Akik útálják a lenyúlást, azoktól nem kell félned, mert azok maximum elmennek tüntetni. Tudod, "majd megunják, hazamennek".

Tudod kitől kell félned? Azoktól akiknek a lenyúlását elcseszed. Azok fognak hat tanút hozni ellened, hogy csaltál akkor is, ha eszedbe sem jutott.

Tényleg hagyjuk abba. Biztos minden jó szándék megvan benned, de hidd el a világ sokkal bonyolultabb annál ahogyan itt elképzeled. Nyilván jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne, meg gondolom az emberek nagy része tényleg így képzeli, meg az egész lmp, meg aztán lehet is ezzel hülyíteni az egyszerű "demokrata" választót, de ezek a dolgok nem így mennek.

Elli Vízel - The Ultimatе Survivor 2013.11.24. 21:57:16

@tobeor: @Lucky Larry Silverstein: Ti jól vagytok? Szervíz a cigók gépeinek? Ha mi az arab melósóknak kiadunk egy gépet, nem kötünk rá szervíz szerződést. Megy ameddig megy, arról a gépről már lemondtunk. Mondjuk a sofőrök akik viszik az árút Jordániába, azoknak van GPS a gépében, de akkor is felesleges szervízt kötni. Az arabok annyira szétbarmolják, hogy a garanciát úgyse tudjuk érvényesíteni. gyanítom itt is ez lesz a gépek sorsa.

Elli Vízel - The Ultimatе Survivor 2013.11.24. 22:00:06

@Lucky Larry Silverstein: "2005ben az ING szerzett a pénzügy tanácsadóinak laptopokat."
- Hülye vagy. A rabbidnak kellett volna szólnod, hogy beszéljen az érdekedben a hitközségben.

Valóraváltógép 2013.11.24. 22:01:37

@tobeor: így a proletár kurvaanyádnak ugatsz, és nem nekem, megértetted? Hogy manapság minden nyolcáltalánoson átvert féreg mit nem képzel magáról...

$pi$ 2013.11.24. 22:03:06

@Lucky Larry Silverstein: "A kisker árrést pl. meg lehet(ne) spórolni, kérdés van-e a nagykernek kedve/embere a szervizzel foglalkozni ill. megkötni az ehhez kellő szerződéseket külsősökkel záros határidőn belül? "

Azt nem lehet, mert a nagykernek nincs kiskereskedelmi jogosultsága. Ha mondjuk az IBM megtudná, hogy a nagykereskedője kiskereskedelmet folytat, akkor valószínűleg azonnal dobná a kapcsolatot vele.

Ilyet is láttunk már, a gyártó azt mondja, hogy "ne akard már tönkretenni a ksikereskedelmi partnereimet, holnap ki fog nekem gépet eladni"? Szerződések vannak ezek közt a cégek közt amiket a vevő nem fog átszervezni akkor sem, ha sokat vesz.

Valóraváltógép 2013.11.24. 22:03:27

(az én türelmem most fogyott el.)

$pi$ 2013.11.24. 22:11:06

@Valóraváltógép: "Öregszem, úgy tűnik."

Nem hiszem hogy ez lenne az oka. :)

tobeor 2013.11.24. 22:13:15

@$pi$: Te, ne tegyünk már úgy, mintha egy kereskedő kifejezetten megsértődne, ha egy óriás tételű megrendelés villanna fel előtte, úgy meg pláne ne, hogy ha valamit nagy tételben akarunk venni, akkor az NÖVELI az árat. ne add nekem a fellengzős dumát, a közgazdaságtan és a józan ész törvényeiről nem fogsz lebeszélni, és egyúttal azt is el kéne felejteni, hogy jobb szervízt kéne igényelni egy segélyes géphez, mint amit alapból kap bárki a boltban. a segély nem arról szól, hogy jobbat adunk valakinek mint az átlag, hanem hogy egy korrekt alapot.

egyébként nem kötelező minden egy forrásból beszerezni, ez még 17 felé vágva is szép tétel (ez csak egy hasra ütött szám volt mielőtt belekötsz, a lényeg hogy szétszedhető)

az ismert világmárkák tudnak nagy tételben szállítani, nem másnapra, és nem is jövő hétre, de tudnak. amúgy lehet ezt időben is szakaszosan is csinálni, pl. ezresével is. és vannak ismert márkák 100 alatt belépő géppel.

az nem érdekel mit kavar a háttérben egy másik cég a gyártónál. az államnak képesnek kell lennie leszerződnie egy vagy több céggel. egyébként pár ezer gép csak itt tűnik soknak, a világpiacon nem egy truváj, évente 200 millió laptopot adnak el, ennyit gyártanak a gyártók, nálunk fogy évi több tízezer, nem 17e-n fog lefagyni a piac.

A direkt csalásos részekkel nem tudok mit kezdeni, ilyen alapon nem lehet csinálni semmit soha semmilyen beszerzést mert megfúrják, stb.

tobeor 2013.11.24. 22:14:28

@Valóraváltógép: nyüszíts csak gyáva féreg, addig is vicces vagy ahogy tetted a hülyét és vakot.

Valóraváltógép 2013.11.24. 22:16:52

@$pi$: Volt valami közmondásos poén a sajtreszelővel rejszolásról. Na, ez pont olyan.

Na, szóval visszatérve építőbb jellegű dolgokhoz... ha mondasz pár tippet a hajdanvolt ötleteidről, akkor én is az enyémekről. ;)

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 22:17:51

@tobeor: Szerintem mutyi volt.

Mivel nem a cég (ING) vette, hanem az egyéni vállalkozók az ING partnerei (a szoftver miatt nem válogathattak máshol, mert nem tette fel a cég a saját gépeikre) + a szolgáltatások + a hitel + jó gépek voltak.

Valóraváltógép 2013.11.24. 22:20:13

@tobeor: Nézd tobi, nagyon, nagyon buta és földhözragadt módon gondolkodsz. Vegyél egy kapát, vagy egy talicskát, vagy mit tudom én mivel tudsz a saját szintednek megfelelően jól működni... és foglalkozz azzal. Ezzel ne. Nem neked való.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.24. 22:21:18

@$pi$: Hát te tudod. Ebben az ágazatban nincs tapasztalatom más ágazatban gyakran ugyanaz a cég nagyker és kisker is egyben.

Az én cégem is pl....:) De közbeszerzésben nem veszünk részt ahhoz kicsik vagyunk.

$pi$ 2013.11.24. 22:24:34

@tobeor: "ha valamit nagy tételben akarunk venni, akkor az NÖVELI az árat"

Ilyet nem mondtam. A közbeszerzés növeli az árat nem a nagy tétel.

"nem 17e-n fog lefagyni a piac."

Ilyet sem mondtam, azt mondtam, hogy az a kiskereskedő nem bírja, akit kinéztél.

"el kéne felejteni, hogy jobb szervízt kéne igényelni egy segélyes géphez, mint amit alapból kap bárki a boltban"

Ilyet sem mondtam, azt mondtam, hogy a 17000 géphez kell nagyobb szervíz mint az egy géphez.

$pi$ 2013.11.24. 22:25:33

@Valóraváltógép: "Na, szóval visszatérve építőbb jellegű dolgokhoz... ha mondasz pár tippet a hajdanvolt ötleteidről, akkor én is az enyémekről. ;)"

Jah, lehet róla szó, de ma már késő van, holnap meló.

tobeor 2013.11.24. 22:26:17

@Valóraváltógép:
Te gyáva nyúlként meddig akarsz menekülni a kérdés elől: melyik program nem fut szerinted a 70- ezres gépen?

Légy gyáva, és terelj tovább meg személyeskedj :)
istenem de eccerű egy kis pondró vagy...

$pi$ 2013.11.24. 22:27:00

@Lucky Larry Silverstein: "Hát te tudod. Ebben az ágazatban nincs tapasztalatom más ágazatban gyakran ugyanaz a cég nagyker és kisker is egyben."

Persze olyan is van. Mondjuk valóban általában a kisebbek. Talán lehetne is ilyet találni... nem tudom, nekem annó nem sikerült, mert nagyon erősen leosztott lapok voltak.

tobeor 2013.11.24. 22:33:02

@$pi$: a közbeszerzést oldja meg az állam, ebben elvileg nagy rutinja van, és egyébként is nehogy már a nagy tétel kedvezménye kevesebb legyen mint a közbeszerzés miatt növekedés.
mint írtam nem kötelező egy kiskeren át beszerezni, meg tételekre és időben is szétszedhető, csúsztatható. nem igaz hogy nem lehet ezekre megoldást találni.
ami a szervízt illeti, 3 év gari alatt nem mind a 17 ezer gépet kell szervizelni, és léteznek ma is szervizhálók, amiket a mostani forgalom tart el, ez benne van az árukban. ha nő a forgalom, arányosan tudják növelni a hálót is. milliós nagyságrendben vannak az országban laptopok, nem 17000 elvileg vadi új gépbe rokkan bele. mellesleg normális használat mellett nem füstölnek el sorban az új gépek.

Valóraváltógép 2013.11.24. 22:36:56

@$pi$: Én is hulla vagyok... várok egy mailt, ha megjött, leléptem.

@tobeor: TA-LICS-KA!

$pi$ 2013.11.24. 22:37:56

@tobeor: Elmondtam hogy mennek ezek a dolgok. Nem hiszed el, azt gondolod, hogy hazudok.

Jól van, megértettem. Minek erőlködnék tovább?

Valóraváltógép 2013.11.24. 22:38:24

Btw, szerintem tobi egy troll. Ennyire hülye nemdirekt senki nem lehet. Elfelejtene levegőt venni...

tobeor 2013.11.24. 22:39:36

@Valóraváltógép: melyik program nem fut szerinted a 70- ezres gépen? :)

@$pi$: szerintem írtam dolgokat amikre reagálhatnál, de ha nem akarsz nem erőltetem.

$pi$ 2013.11.24. 22:41:42

@Valóraváltógép: Nem akarok rá rosszat mondani, mert minek.

Vannak emberek, akik nehezen fogadják el, hogy valamihez nem értenek, azt hiszik, hogy ha elismernék, akkor kevesebbek lennének... pedig nem, szerintem többek lennének tőle, de mindegy.

$pi$ 2013.11.24. 22:42:31

@tobeor: "szerintem írtam dolgokat amikre reagálhatnál"

Nem teszem, mert eddig bármit mondtam semmit nem hittél el. Akkor meg minek?

Valse Triste 2013.11.24. 22:45:04

A laptop nem a legalkalmasabb eszköz, ez vitathatatlan. De az ötlet nem ördögtől való: index.hu/tech/2012/10/30/tanar_nelkul_tanultak_az_etiop_gyermekek/
A tanulásra "kényszerítés" esetében is borítékolható a kudarc. A linken szereplő cikkben leírt kísérlet azért szimpatikus nekem, mert a gyerekek kíváncsiságára, kreativitására épít és ez működik. Az más kérdés, hogy ártunk és ormányunk érdeke a birkák biztosítása bégetőmenetükhöz és ahhoz ez a projekt kiváló. Sok legyet ütnek egy csapásra: megint pénzt áramoltatnak egy méltatlan zsebébe, a gyerekek és családjuk ismét bűnbakká tehető és még sorolhatnám...

Az idézett kísérlet egyébként az oktatás jövőjét is felvázolja... de hát ez is sok érdeket sértene...

Valóraváltógép 2013.11.24. 22:47:12

@$pi$: Szerintem azt feltételezni róla, hogy nem ez a szokásos szintje, az adott helyzetben kimondottan pozitív felhangokkal bíró meglátás. :)

Persze tévedhetek is, szoktam. Nem is túl lényeges az egész... tényleg vannak ilyen emberek. Ha paródia, ha nem.

Valóraváltógép 2013.11.24. 22:50:11

@Valse Triste: "Az idézett kísérlet
egyébként az oktatás jövőjét is felvázolja... de hát ez is sok érdeket sértene..."

Ahogy te azt elképzeled...

tobeor 2013.11.24. 22:50:22

@$pi$: ez nem így volt, de látom részedről ennyi. csá.

$pi$ 2013.11.24. 22:50:28

@Valóraváltógép: A politika fura dolgokat művel az emberekkel.

Na, me'ek alunni, csá!

$pi$ 2013.11.24. 22:51:11

@tobeor: Bocs ha megbántottalak volna, nem ált szándékomban. Csá!

tükörfúró 2013.11.24. 22:56:20

@tobeor: Életedben nem láttál közbeszerzést. Ott ha végig kell vinni a nyilvános min. 3+ szereplős játékot, az egy év alaphangon, mert törvényi határidő van mindenre, és utána a kihirdetett nyertes több lépésben megtámadható.
A végső szót ha a vesztesek odáig mennek, akár az LB (kűria) mondja ki,... tudodmikor majd.., kb már a muzeumba vihetnék azt a hardvert egyenesen.

Nem tudja az állam a csunyagonos kartelezést letörni?

Ember, nézz már egyszer körül a közszférában picit, nem is AKARJA letörni, hiszen mindeki kétpofára lop, pláne a politika és a pártok, újabban főleg persze a PÁRT és csókosai.

A pályázatok 98%-a vagy un. "lezsirozott", vagy miota ilyen abszolut önkényuralomszerű forradalmi izéNERmicsoda van, azota nemzetbizti okbol (LOL) meghivásos közvetlen beszerzés 3x-os áron, titkos feltételekkel, 100évre titkositott dokumentácioval, és mindenkinek kuss.

tobeor 2013.11.24. 22:58:53

@Valóraváltógép:
na azért te nem úszod meg ilyen könnyen. későn csatlakozó kommentelők kedvéért elmondom, hogy te itt még jó sok kommentel ezelőtt amellett kardoskodtál, hogy nem elég a 70 ezres gép tudása. amikor többen megkérdeztük, hogy mégis milyen program az, amire nem elég, sorozatos személyeskedés és terelés meg hasonló gyáva szarságok voltak a válaszok.

az ilyen gyáva szarok mint te nem is lennének érdekes, de te mindezt büszkén nyomod, és láthatóan még mindig neked áll feljebb :) válaszod persze továbbra sincs, de sebaj, én megkérdezem századjára is, hogy ugyan mire is kevés annak a gépnek a tudása, ami miatt semmiképpen nem lehet olyat venni? :)

jól tudom mi lesz a válasz, kb. egy félsoros személyeskedés, ahogy eddig is :)

fuss tovább, a gyávaságod elől nem futhatsz el :)

tobeor 2013.11.24. 23:00:42

@tükörfúró: te azt hiszed ellenem beszélsz, holott pont arra lyukadtál ki amit én az elejétől mondok: hogy mutyi lesz az egész. naná hogy az lesz. én arról beszéltem, hogy akarná, akkor csinálhatná rendesen. de hát ki akarná? ez egy mutyiország.

tükörfúró 2013.11.24. 23:20:52

@Lucky Larry Silverstein: A garancia az legyen benne, de sosem kell közbeszerzésben komolyan venni.Bár annyi forintom lenne, ahánszor ezt hallom, ország gazdag nagyvállakozói közt lennék.

Már ott indul hogy a gyártó hazai szervize a garanciális szerviz.És pont. Ha az egy két fős zugbt egy pincében? akkor az..csá. Persze, vizsgálhatná a pályáztató, csakhát...
:)

A zugbt, ahol már a fogalmatlan pultosnéninél elakadsz, hogy hol a szériaszámos kiskerszámla(!) az egy darab(!) gépről külön.., anélkül simán szóba sem ál veled.

És kész, vége, pont.
Mehetsz a mennyei atyához panaszra, ő max meghallgat, a rosz gépet meg szépen selejtezed idővel.

Azthiszed ez vicc, ilyen nem lehet, ez botrány?

Nem kérlek,ez napi rutin, közbeszerzett dolgokra a bármiféle garancia gyak. értelmezhetetlen.

Elli Vízel - The Ultimatе Survivor 2013.11.25. 04:55:20

@Valóraváltógép: Szerintem meg te vagy hülye. Minek a cigóknak drágább gép? Mit fognak futtatni rajta? Eclipset? Vagy SETI programot?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.25. 09:27:50

@Valóraváltógép: Átlag kisker árnál volt jóval drágább, az akciós meg nem is beszélve. Persze ebben az is közrejátszhatott, hogy még előző évben kellett a konfigurációkat összeállítani... Az pedig hazai sajátosság, hogy errefelé közbeszerzéseknél nagytételben minden drágább, mint egyesével megvenni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.28. 10:53:47

@Lucky Larry Silverstein: Cigány lesz közöttük? 45 napnál régebbi közüzemi tartozás nem lehet, kell áram a lakásban és még van néhány feltétel.

@tobeor: Nem szórnak ki felső kategóriás luxusgépeket, 110 ezerbe kerül egy gép szoftverrel együtt és raknak rá távfelügyeleti programokat is. Ami sok, az inkább az, hogy az akcióra elköltött pénz felét költik a laptopokra...

Hominidae 2013.11.29. 21:10:15

Még több infó:

index.hu/gazdasag/2013/11/29/digital_punks_of_miskolc_city/

A polgármester milyen színekben játszik? Most nem jut eszembe...

Valóraváltógép 2013.12.01. 10:15:43

@Online Távmunkás: Még jó, hogy drágább. Ezen mit vagy megakadva? A közbeszerzés nem TrotykosTóni bótjából megy.
süti beállítások módosítása