penz_kicsi_1.jpgHogy nyakig benne vagyunk a jövő évi választási kampányban, az már csak abból is nyilvánvaló, hogy a hagyományos politikai elit pártjai között már hónapok óta ádáz küzdelmet folytatnak a felelőtlen ígérgetés frontján. A Tours de Demagogue-ba most azonban bejelentkezett egy váratlan versenyző, a Jobbik is.

A párt mai kezdeményezésével "nyugati bérszínvonalat” követel a multiknál dolgozóknak, és ennek érdekében határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésben. Amikor Bajnai pár héttel ezelőtt 2015-re németországi szintű fizetéseket ígért, elégedetten dőlhettünk hátra: ha ennyire telik a ballibektől, akkor nyugodtak lehetünk, jövőre kanyarban sem lesznek.  Erre a radikáljobbosok fogják, és ctrl+c, ctrl+v-vel átmásolják Gordon mester ordas demagógiáját.

Nálam jobban senki sem rühelli a vadkeleti kapitalizmus tipikus jelenségét, hogy Sopronban tizedannyiért lehetünk Tesco árufeltöltők, mint 20 kilométerrel nyugatabbra. Azzal is mélységesen egyetértek, hogy ezzel a helyzettel kezdeni kell valamit. De ez így, parlamenti gombnyomásra nem fog menni. 

Ugyan ki veszi komolyan 2013-ban, hogy az Országgyűlés, vagy a kormány döntésére egyik napról a másikra 80 ezerről 800 ezerre nő a fizu? Komolyan azt hisszük, hogy nyugaton azért keresnek sokkal jobban a Tesco-árufeltöltők, és Auchan-hentesek, mert ezt az osztrák, a francia, vagy a brit parlament jól megszavazta, elénekelték a himnuszt, és másnap beköszöntött a jóléti állam?

Hát nem. Helyette viszont alkottak olyan munkajogi szabályozást, amely garantálja egy erős, elkötelezett (és persze nem kilóra megvehető) szakszervezeti mozgalom létezését. Létrehoztak egy olyan Munka Törvénykönyvét, amelyet nem a munkaadók mondtak tollba, hanem a munkavállalókat védi. Így aztán a bérviták nem azzal az itthon már megszokott végszóval zárulnak, hogy „százan várnak a helyedre, kisköcsög!”. Fölösleges és lelkiismeretlen dolog nyugati szintű bérek ígéretével ámítani a melósokat – de nyugati szintű jogokat igenis ki lehet, és ki kell harcolni a számukra.

Mondjuk, első lépésben kemény állami nyomással rá kellene bírni a 20 éve büntetlenül munkajogi ámokfutást végző multikat, hogy engedélyezzék szakszervezetek alakítását az üzemeikben, boltjaikban, irodáikban. (A Jobbik már nem egyszer foglalkozott a kérdéssel, és én akkor erre lelkesen helyeseltem is.) Ha lesz erős érdekképviselet, lesz magasabb fizetés is. De „nyugati szintű” még nagyon sokáig nem. Akkor sem, ha erről hetente hoz döntést az Országgyűlés.

Az európai szintű életszínvonalat és létbiztonságot a magyar emberek is megérdemlik. Az is nyilvánvaló, hogy a ’89 óta játszott „majd a piac megoldja” című játék csak még távolabb lökött minket ettől. De a rendeleti úton kormányzott gazdaság sem az évtizedek óta vágyott nyugati Kánaánba vezet – hanem abba az államszocialista posványba, amely negyven év alatt padlóra küldte az országot.

A bérrabszolgaságból való szabadulás kőkemény, hosszú küzdelem lesz, amelyet nem lehet megspórolni semmilyen hangzatos deklarációval, meddő asztalcsapkodással. Ennek a harcnak az egyik zászlóvivője az elmúlt években a Jobbik volt. Jó lenne, ha nem kanyarodnának le erről az útról az olcsó demagógia zsákutcája felé. Már csak azért sem, mert a Tours de Démagogue-on a „rendszerváltó pártok” úgyis verhetetlenek.

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr195686438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2013.12.11. 19:19:37

Mélyen egyetértek.
A másik, ami elfogadhatatlan, hogy a Jobbikot megdumálta és/vagy megvette a vízlépcsőlobbi. Semmivel sem bizonyított százezernyi munkahelyről meg vízenergiáról meg hajózásról szónokolnak, miközebn a folyókról és az ökológiai összefüggésekről szót sem ejtenek. Ez a felfogás tette tönkre 200 év alatt a világot. Köszönöm, ebből én nem kérek.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.11. 20:52:51

technikai észrevétel: ctrl+c, ctrl+_v_
.....

Az új munkatörvénykönyvvel a munkavállalói jogokat a kínai bérmunkás szint közelébe építették le.

A kimondatlan cél: Kínával, Indiával versenyezni a munkaerőpiacon. Persze az uralkodó osztályt nem érdekli, hogy százmilliós munkástömegek mellett akárhová építjük le a munkavállalói jogokat, a mai globalizált környezetben akkor mennek egy-két kontinenssel arrébb, amikor akarnak. Az ő kenyerük már jól meg van vajazva, az offshore-számláik vastagon kitömve.

Úgy látszik Magyarországot a gyökerétől kell jövőre elkezdeni újjáépíteni. És ez független attól hogy a Jobbik nyer-e jövőre vagy sem.
A társadalmi elégedetlenség egyre csak nőni fog. A magyar jogrendszerben az uralkodó kormányt semmivel sem lehet leváltani. Ezen kell nagymélyen elgondolkodni.

Bí Dzsí 2013.12.11. 21:30:25

Kösz a technikai észrevételt, javítva!

toportyánzsóti 2013.12.12. 05:47:37

Bajnai nem német fizetéseket igért,csak a diszlexiás jobberek kapták be a legyet.Toljátok rendesen az ellenzék szekerét,ingyenreklámot csináltok gyurcsánybajnainak.

toportyánzsóti 2013.12.12. 05:59:21

Zombikok nem a bérrabszolgaság elleni élharcosok,csak terelés a fityusznak,ne nekik ugasson ajrópa hogy nácikok.Fityuszka alapította erre a célra,a többi csak duma.

Dzsentrisvihák 2013.12.12. 08:41:18

Ej-ej, Zsóttikám, most már tényleg nagyon kíváncsi vagyok, mily titkos féreg foga rághat tégedet belülről, hogy mindig ilyen frusztrált vagy...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.12. 16:07:43

@toportyánzsóti:

Sajnos nem, Bajnai ámokfutásának egyik eleme pont ez volt.

genyamagyar 2013.12.12. 16:26:27

"rá kellene bírni a 20 éve büntetlenül munkajogi ámokfutást végző multikat,"

Mert hogy a Bubó és Tsa Kft-nél lehet szakszervezetet alapítani, ugye?

tobeor 2013.12.12. 16:32:11

"Bajnai pár héttel ezelőtt 2015-re németországi szintű fizetéseket ígért"

Nem igaz, azóta már többször cáfolták is, de ha egyszer hazudni akartok akkor úgyis hazudtok.

diplomassenki 2013.12.12. 16:32:20

Kedves Mindenki!

Bevallom nektek, múlt hét vasárnapig azt gondoltam, az ellenzékre szavazok 2014-ben, ugyanis az én lakhelyemen egy elvileg politikailag eddig "érintetlen" jelölt indul országgyűlési képviselőnek.
Sajnos azonban, egy rendezvényén jelen volt egy igen szélhámosnak mondható, MSZP tag (nincs előtérben, de élvezni szokta az osztogatás előnyeit úgy, hogy utána másokat tönkre tesz) és érzékelhetően jó ismerősökként köszöntötték egymást.
Ezt az jelöltnek észrevételeztem és lepődjetek meg, nem kaptam választ. Semmi "jaj, én nem", "nem is ismerem" blablablablabla.

Vasárnap estére a minimális naivitás is elillant lelkemből és kijelenthetem,

2014-ben nem megyek el szavazni!!!!!

Ugyanis nekünk MAGYAR embereknek teljesen mindegy hogy narancs, szegfű, madár, vagy muttudoménmi a hatalom színe, velünk senki nem törődik.

Itt megy a marakodás az EU-s pénzekért, meg az aktuális pozícióért. Ennyi.

Illúziói senkinek ne legyenek.
Nekem már nincsenek.

Teljesen felesleges itt egymást anyázni, nincs magyar és magyarabb. Nincs mi és ők.
Kicsi nép vagyunk, de büszke, szorgalmas és kummára tudunk küzdeni.

További szép reményeket!

J.László 2013.12.12. 17:37:39

@genyamagyar:
Azt hiszed, hogy a Bubó és Tsa Kft.-nél máshol van szakszervezet?

Brix 2013.12.12. 18:46:00

"Az európai szintű életszínvonalat és létbiztonságot a magyar emberek is megérdemlik" Megérdemelni megérdemlik, de nincs rá lehetőség.
Az elmúlt 20 év arról szólt , hogy Magyarország egyre távolabb került az egy főre jutó vásárlóerő paritáson mért GNI tekintetében a régi EU országoktól, és sorra hagytak le az mögöttünk lévő, újonnan csatlakozott országok is.
A béreke nem lehet adminisztratív eszközökkel növelni, ha nincs mögötte termelékenység , és minden pozícióra 300 jelentkező jut....

toportyánzsóti 2013.12.13. 08:54:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Diszlexiás vagy,fussál neki ujra,hátha a mondat második fele is összejön a bucidnak.
süti beállítások módosítása