mezobereny2.jpgMagyarországról tudósított a New York Times. Ne, lécci, ne kattintsatok tovább, nem a Horthy-szoborról és a növekvő antiszemitizmusról lesz szó, ígérem! Komolyan, ilyen riportot amerikai újságíró tollából régen nem olvastatok.

Seth Kugel szerdán megjelent írására a HVG figyelt fel. A NYT riportere éppen úton volt Erdélyből Budapestre, amikor úgy döntött, lepattan a vonatról, és random belekóstol egy magyar kisváros hétköznapjaiba. Mr. Kugel a Békés megyei Mezőberényt nézte ki magának, és saját bevallása szerint voltak fenntartásai, miután a magyarokat (szemben a románokkal, mexikóiakkal, törökökkel és kínaiakkal, akiknél nagyon jól érezte magát) kimért és zárkózott népségnek ismerte. Aztán csalódott. Pozitívan.

Seth Kugel pár óra leforgása alatt belecsöppent a vidék Magyarországába, és megtapasztalta, milyen a helyi szeszfőzde, falumúzeum, római katolikus mise, még egy disznótorba is meginvitálták. A New York Times tudósítója gyermeki lelkesedéssel írja le találkozását a furcsa magyar betűkel, a féldolláros kakaós csigával és az embert próbáló körtepálinkával. Írásában nincs nyoma rosszindulatnak, görcsnek, vágyvezérelt gondolkodásnak, mint azt annyi rólunk szóló cikkben megszokhattuk. Ez az ember tényleg nem tett mást, mint eljött hozzánk, és leírta, amit itt látott, tapasztalt.

Rendkívüli dolog ez, ugyanis nagyon kevés ilyen írás születik rólunk, magyarokról. Annyira hozzá szoktunk már a sugárban ránk zúdított mocskolódásokhoz, hogy ha idejön egy „neves újság” riportere, aki csak annyit tesz, hogy nem hazudik, alig akarunk hinni a szemünknek, és legszívesebben a lábát csókolgatnánk, mintha maga a megelevenedett Lord Rothermere volna. Szürreális az egész, de mindennél jobban jellemzi a hazai közhangulatot és a szabadnak hazudott média iránti bizalmi válságot.

Mi, magyarok kedves, vendégszerető emberek vagyunk, és ez a megállapítás fokozottan igaz a vidéki mikroközösségek világára. Nem igaz, hogy azt kívánjuk, dögöljön meg a szomszéd tehene, csak még magunkkal szemben is túl szigorúak vagyunk. Nem igaz, hogy üldözzük a kisebbségeket, helyette bemutatjuk a művészetüket a falumúzeumban (már persze, ha van mit).

Amit a New York Times újságírója látott, az csupán egy idilli állókép, ezt kár tagadni. Ha marad pár hetet, meglátja a dolgok árnyoldalát, a „kis nyugdíjból” kijövés keserű művészetét, a vírusként terjeszkedő bűnözést, az agyelszívást, az esténként kiüresedő utcákat. Magyarországon roham sebességben épül a roncstársadalom, és a sokszor felemlegetett „tradicionális értékeknek” vidéken sincs sok nyoma.

Mindezek ellenére – vagy pont ezek miatt – néha olyan jó néha megállni, és nem a problémákon feszülni, hanem élvezni azt, ami egyszerűen van. Amit még nem sodort el az ár, ami a miénk. Fütyülve a hazugságokra. Ledöfni a malacot, legurítani a pálinkát, elmenni a templomba.

A harsogó propagandát pedig hadd vigye a szél…

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr135801715

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Putyint akarja átverni az LMP balhékirálynője? 2014.02.07. 11:24:17

. "Sto Paks" díszeleg Szél Bernadett pólóján, vagyis, kérünk még 100 Paksot. A felirat ezt jelenti kb. az összes szláv nyelven. A második sorban a "Paks Top" üzenet olvasható, amit konyhai angolsággal akár "Paks a csúcs" üzenetként is fordíthatunk. P...

Trackback: Mutatjuk, miben menjen szavazni a rejtőzködő, félős baloldali 2014.02.07. 11:10:19

. Így álcázd magad, ha félsz, hogy a Fidesz pribékjei kiszúrják a szavazókör felé tartva a politikai preferenciádat! „Ha félnek, megteszik-e akár azt, hogy felvesznek egy narancssárga pólót, kitűznek egy I love Fidesz jelvényt, tesznek egy narancsot ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rettenet Tábornok11 2014.02.07. 11:14:46

@Nyers Fa: Mo-nak a történeleme során sosem volt jelentős létszámú MAGYAR etnikumú polgársága, pláne nem nagypolgársága. Ezért a Jobb számára csak mérsékelten hiteles a polgári eszeme, hiszen annak nincsennek gyökerei, nálunk. Marad tehát a paraszti világ romantikája.

RT

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.02.07. 11:21:23

@zFuly:
Nincs semmi kérdés. Csak a kolléga szerint pusztítják a "tradicionális értékeket", én meg bátorkodtam hozzátenni, hogy ezekről az emberek inkább beszélni szoktak, mint aszerint élni.

Poszt Olok001 2014.02.07. 11:25:27

Cseppet undorito, ahogy a fideszberenc vagy egyszerüen csak ertelmi fogyatekos hulladek meg ide is kepes bekeverni a politikät. Mennyit kaptok batyu ezert az alja munkäert? Közmunkäban vegzitek? Tenyleg ennyire ertektelenek vagytok,h nem talältatok normälis munkät csak ezt? Ennyi baromagot amit vegtelenitve kifostok....elöre megirjäk nektek vagy a sok eves mocskolodäsi rutin teszi? Kb. ennyi a jelenlegi tradicios ertek mint amit felmutattok. Szomoru,h ennyire el tud kurvulni egy ember a politika rabszolgäjakent.

Mezga Geza (törölt) 2014.02.07. 11:26:34

@♔batyu♔: bezzeg a moszkvai teve nem uszit :-).

Silent Bob 2014.02.07. 11:27:13

@Szevasztok: Kevés viccesebb dolog van annál, mint hogy a magyar nácik az arabok meg a ruszkik faszát szopják. :D

Medgar 2014.02.07. 11:30:27

@Silent Bob: Hát igen, egy körülmetélt fasz mégiscsak jobban esik. Te már csak tudod ugye?

Silent Bob 2014.02.07. 11:31:06

@Medgar: Esetleg kérdezd meg anyádat. :)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.02.07. 11:33:02

szörnyű is ez a hír a zújságíró nem azt propagálja , hogy budapest=magyarország
Budapest=európái szintű "világváros" /wtf:?/
nem romkocsmába ment, nem lopták el a bicikllűijét, nem számláztak neki túl, se a szállást,se a kakaós csigát
nem húzták le sehol, nem verte meg egy bkv ellenőr
meghát' jól érezte egy napig magát VIDÉKEN

megbocsáthatalan bűnök ezek

♔batyu♔ 2014.02.07. 11:33:40

@Rettenet Tábornok11: Ennek nem sok értelme van, mert a polgárságnak vannak hagyományai, sőt magyar hagyományai vannak. Ezek a kommunizmus elmúltával újjá is éledtek. Pld. rengeteg féle polgári társaság van, akik összejönnek, segítik egymást, sőt idegeneket, közös programokat szerveznek és vesznek azokon részt, ápolják a helyi hagyományokat, stb. Sokuknak a vallás is fontos. Csak a kerületemben vagy húszról tudok, de szerintem nincs település e nélkül. Az önkormányzat és az állam is támogatja különben ezeket, persze ez inkább jelképes.

Van gyökere, hiszen komoly irodalma van, filmek, emlékek.

Medgar 2014.02.07. 11:34:10

Megkérdeztem. Azt mondta, hogy a hozzád hasonló szarcsimbókokat születésük után az anyukkal együtt lőtték le. :-)

Szelid sunmalac 2014.02.07. 11:34:13

Mint minden nep (talan a talibokat kiveve), ha egy idegen, aki raadasul kulfoldi, plusz meg ujsagiro is, akkor a legjobb oldalat probalja mutatni. Ennyi. Nincs ebben semmi kulonleges. Tessek szepen tovabblepni.
Meggyozodesem, hogy sokkal nagyobb "reklamerteke" van annak, hogy a kulfoldon elo magyarok miket meselnek az orszagrol a kulfoldi kollegaiknak, barataiknak, akik aztan ha szoba kerul ugyanazt adjak tovabb, gyakorlatilag hiteles forrasbol.

♔batyu♔ 2014.02.07. 11:34:18

@Poszt Olok001: Ebben hol a politika te ostoba?

♔batyu♔ 2014.02.07. 11:35:19

@Silent Bob: Holott a zsidókét kellene?

Silent Bob 2014.02.07. 11:36:12

@♔batyu♔: Gondolom olyan opció nincs, hogy senkiét, nektek mindenképpen szükségetek van rá, ugye?

Szelid sunmalac 2014.02.07. 11:36:37

@♔batyu♔: Regen hallottam ekkora okorseget. Megis mit hivsz te polgari tarsasagnak? A COF-ot? Az Azbej kirakatalapitvanyahoz hasonlo szarokat? A kulonbozo egyesuleteket, akiket az onkormanyzatok tamogatnak? Csakmerthogy egeszen jol ismerek parat, es valoban, latszat tevekenysegek vannak, de azert a tobbseguk bizony a penzrol szol, meg a sajat szorakoztatasukrol.

Moin Moin 2014.02.07. 11:37:09

@♔batyu♔:

„Te elég ostobának tűnsz (pld. képtelen vagy felfogni a hagyományok turisztikai értékességét, nem is érted miről van szó), így ez a történelmi villantás inkább kínos részedről.” – Magyarországon gyakorlatilag nem létezik az élő (nép-)hagyomány: az emberek nem élnek ezek szerint, az nem része a mindennapjaiknak, de még az ünnepeiknek sem. Arról nem is beszélve, hogy nem viselik a hagyományos öltözékeket sem.

Az ok igen egyszerű: a magyar „hagyományossághoz” nem kapcsolódik semmiféle „sikerfeeling”: a magyar hagyományt semmiféle eredmény nem támasztotta alá, ui. a magyar (nép-)hagyomány nem „parasztpolgári” (mint pl. az alpesi, vagy skandináv népeké, finneké), hanem a „hagyományhoz” a kiszolgáltatottság, a korlátok közé kényszerítettség és a szegénység tapad. És ki a fene akarná ezeket „jóérzéssel éltetni” és élete, mindennapjai részeként tudni, hogy örökké arra emlékeztessék, hogy „milyen egy szerencsétlen nép vagyunk!”.

És ez ellen nem lehet tenni semmit, mert maga a magyar nép történelme rendezte el ezt így. A magyar néphagyományhoz, a hagyományos életfelfogáshoz ugyanis sohasem kapcsolódott a kezdeményezés, majd a kezdeményezést és a kitartó munkát követő siker feelingje – ezzel szemben kacsolódott hozzá az örökös, de eredményt nem hozó (és: nem szabad akaratunkból végzett) robot élménye-emléke. Pl. a bajor, vagy a tiroli néphagyomány azért él és virul – és így azért lehet komoly turisztikai értéke is – mert azt a siker igazolhatta: a bajorok ma is „tradicionális szemléletmód” szerint, azaz alaposan, átgondoltan és kitartóan, a részletekkel is törődve dolgoznak. Így készül az Audi és a BMW… Ezzel szemben mi is a magyar (munkakultúra-)hagyomány? „Kenjük be sárral!” – úgyse számít, csak valahogy legyen meg…

…Na, ezért nem virul a magyar néphagyomány!

Ami pedig a belső VII. kerületi zsidóvilágot és annak turisztikai vonzerejét illeti: ebben igazad van – de azért (tekintettel a kommentjeidből sütő antiszemita nézeteidre) mégiscsak bizarr, hogy éppen te jössz ezzel: azzal a hagyománnyal, amelyet és amelynek képviselőit te legszívesebben kizsuppolnád az országból. Olyasmi ez, mint amikor tegnap épp Wittner Mária állt ki az oroszok mellett a parlamentben.:-) …’Of boarisch kon i nua’ soag’n: ti’s isch ned schee!...

♔batyu♔ 2014.02.07. 11:41:37

@Szelid sunmalac: Ki beszélt itt CÖF-ről? Ezek többsége 90-ben alakult. Persze, van ilyen is.

Moin Moin 2014.02.07. 11:41:57

@♔batyu♔:

...Ja, és én mindennap követem és használom őseim hagyományát: i hob zwoa' Leada'hos' és beszélek bajor tájszólásban - és a fiam is fog!

...De szép is lesz majd, amikor majd azt mondja nekem - hia' in Minga - hogy aszongya: Vodda, tu pisch oa Groaddla!:-)

Szelid sunmalac 2014.02.07. 11:44:50

@♔batyu♔: Nemcsakhogy van ilyen is, hanem termeszetszeru, hogy ha egy barmilyen kozossegi cellel letrejott szervezodes hivatalos format vesz fel, akkor ott adminisztracios koltsegek lesznek, konyvelo kell, palyazatokat irnak stb. innentol pedig elveszett es a penz szerepe atveszi a helyet az eredeti celoknak. Egy ilyen kozosseg addig tud jol mukodni, amig onkentes alapon, es nem hivatalos formaban vegzi a tevekenyseget.

yatumux 2014.02.07. 11:47:02

A szívemből szólt a cikk! Köszönöm.
A végén kicsit depis lett, de fontos látni, hogy nem vagyunk rosszabbak mint más. Csak túl szigorúak vagyunk magunkal és elfelejtettünk lazítani, sokat mosolyogni, nevetni.

Ennek az országnak 2 dologra van szüksége.

Rengeteg kisgyerek
Béke

Poszt Olok001 2014.02.07. 11:48:44

@♔batyu♔: ♔batyu♔ 2014.02.07. 09:18:09
@mikka: Pontosan így van. Mindig oda érdemes menni itthon nyaralni, ahol liberális politikus el sem mer indulni.

Kb itt es ez csak az eleje te ostoba, bär ez a szo cseppet hizelgö räd nezve. Viszont a többi kerdesre nem välaszoltäl? Megtenned,h azokra is reagälsz, ha mär egy olyan reszre reagältäl, amely apropojät elfelejtetted? Ennyire nem figyelsz a sajät iräsodra sem?

Szoval mennyit fizetnek neked ezert a rabszolgamunkäert? Jol erzed magad (es ez a többire is vonatkozik), ha arra gondolsz,h miert adnak neked penzt? Nem tudom, de en ugy vagyok vele,h az ertekteremtö munkät reszesitem elönyben...ezt te annak tartod?

Nyers Fa 2014.02.07. 11:50:39

@♔batyu♔: te összekevered a gazdád által életre hívott polgári köröket a polgársággal. Keress rá a neten, polgári élet, értékrend, művészet, oktatás stb. Csodálkozni fogsz. Utána keress rá ugyanezekre a fogalmakra az elnyomó, egypárti rendszerekben. Nem fogsz csodálkozni, ismerős lesz.

zFuly 2014.02.07. 11:51:37

@Lord_Valdez: Bátorkodtam megjegyezni, hogy az embereknek anno mindennapi "vezérfonala", rendes, normális viselkedése volt az, amit megkérdöjelezel.
Attól függetlenül, hogy ettöl persze idönkönt eltértek.
Amint elöfordul, hogy egy liberális anya is felpofozza a gyerekét, és láttunk már olyat, hogy egy állatvédö nem ad enni szegény kóbor cicának/kutyának.
Ettöl még sem a liberális értékeit sem az általános állatbarátságát nem kérdöjelezzük meg.

Ha szabad még egy liberális elvet ide idéznem: mások értékei éppoly védendöek, mint maga a liberalizmus.

Szelid sunmalac 2014.02.07. 11:52:20

@Poszt Olok001: Hagyd mar beken a batyut! O meg a legnormalisabbja koze tartozik es neha leveszi az alarcot. De a $$$, Videki, Blogger Geza, Sirkoves Slomo, Silverstein, na azok aztan durvak.

yatumux 2014.02.07. 11:53:59

@Rettenet Tábornok11: kedves izé. Had oszlássak el egy téveszmét. Minden ország vegyes még sokkal vegyesebb mint magyarország.

Pld szlovákok: receptúra: magyarok(kb 30 nép) németek, szlovákok(kb 5-10 féle szláv kis csoport), ruszinok, morvák, rengeteg lengyel, cigányok.

A románok még durvább.

Nyugat Európa: teljes káosz.

Egyedül UK ahol csak kb 10 népcsoport keverékéből állnak az angolok. Na ők a leg homogénebbek Európában.

♔batyu♔ 2014.02.07. 12:00:27

@Moin Moin: Szerencsére létezik élő hagyomány, én már csak tudom, mert a turizmusban dolgozom. Sok minden szerencsére még nem mű itt, mint pld. az északi népeknél, ahol napi 8 órában parasztok, majd hazamennek a lakótelepi összkomfortba.

Persze sok a kamu is, de nyilvánvaló, ma már pld. a rideg állattartás nagyon kevés ember kenyere.

Ez nem igaz, óriási kultúrája van a magyar paraszti világnak, ez a korlátok közé szorítottság egy liberális marhaság. Még Trianon és a kommunizmus is csak rövidtávon tudta a parasztságot földre kényszeríteni. A világ által ismert és keresett magyar kultúra nem liberális városi, hanem magyar paraszti kultúra. Ha bárki komolyabb értéket szeretne előállítani, zenész, divattervező, visszanyúl a magyar paraszti gyökerekhez, egyébként esélye nincs a világhírre.
Akkor miről beszélsz, hogy semmiféle eredmény nem támasztotta alá? Az egyik legjobban eladható kultúrája a világon épp nekünk van, gondolod, hogy ezt nem teremtette meg valaki?

Megkeseredett ember lehetsz te, egyáltalán nem vagyunk szerencsétlen nép.

Hát ezt öregem a hajadra kenheted, nem tetszelegnék helyedben abban a szerepben, aki képes megmondani ki az antiszemita, te ehhez egyszerűen nem vagy elég értelmes. Már bocsi:)

mojoking77 2014.02.07. 12:02:42

HAHO!!!
Beszukult agyu taplo megmondoemberek. Fel sem fogtatok, hogy epp Magyarorszagot dicsertek? Tudjatok, azt az orszagot, ami nektek annyira szent, es mindenki mas, aki nem szelsojobbos, az csak elarulhatja. Ugye, ismeros. Irtatok egy parszor.
Vagy, szerintetek aki nem igazi magyar az nem is dicserheti? Csak ti buslakodhadtok, hogy mennyire kocsogok, hogy mindenki, az egesz vilag , a blosilibsikomcsi hazaarulokkal az elukon a TI szegeny kis agyongyalazott orszagokat szidja?
Probaljatok mar meg egy pillanatra kiemelni az arcotokat abbol a szartengerbol, amibe evek ota oly meghitten dagonyaztok.
Igen, egy kulfoldi idejott, es baszottul jol erezte magat. Es igen, rengeteg mas kulfoldi, szerte a vilagbol szinten idejott, es altalaban ok is baromi jol ereztek magukat.
Es igen, tobb penzuk van, mint nektek.
Es igen, utazgatnak.
Es valoban, nem latnak bele a ti lelketek szornyu melysegebe, es igen meg ha belelatnanak, akkor is szarnanak ra magasrol.
Szedjetek ossze inkabb magatokat, es probaljatok meg ti is elvezni az eletet, ahelyett, hogy az egesz vilagot gyulolnetek. (Bar persze tolem pont azt utaltok, akit csak akartok...)
Ja es Mezoberenyt meg nem szidni, nagyon jo kis hely az. Bar a csapat nagyjanak megelozo google kutatasra volt szuksege, hogy elhelyezhesse valahol a vakterkepen...

deruyter 2014.02.07. 12:02:45

Aki liberális, kicsit balos is és tiszteli a tradicionális értékeket az mit csináljon? Őszintén remélem, hogy Havas Jon is meg néhány 1bites kommentelő is megérti egszer, hogy az emberek sokkal összetettebbek annál, mint, hogy 2-3 kérdésben elfoglalt álláspontjuk alapján be lehetne őket sorolni valahova. A haladásnak/váltotásnak pl. szerintem együtt kell haladnia a hagyományőrzéssel. Ez a két dolog nem zárja ki egymást. Általában a kultúrára is igaz ez. Rengeteg olyan kulturális hagyományunk van, ami a létrejöttekor felháborította a "hagyományok védőit". Csak hogy egy evidens példát mondjak: a kereszténység. A lényeg, hogy azt lenne jó észrevenni, hogy nem néhány szűklátókörű de magát irtó értelmesnek gondoló, semmihez sem értő politikusnak kellene megmondani az élet minden területén a tutit. A nyilvánvalóan fröcsögő fizetett külföldi újságírókat nem kell meghallgatni, ilyenek mindig lesznek, ezen felesleges nyafogni. Viszont azt állítani, hogy bárki aki külföldön tollat fog és negatívumot ír le Magyarországról, az bértollnok vagy nem érti a mi nagy magyasr lelkünket meg a 3. utas demokrácia felfogásunkat, az nem vezet sehova, csak egy nagy önbecsapás.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.02.07. 12:05:27

@zFuly:

"Nemrég olvastam frontleveleket az elsö világháborúból."

Neten elérhetőeket?

Poszt Olok001 2014.02.07. 12:06:02

@Szelid sunmalac: Mär többször meg akartam kerdezni tölük,h mennyit lehet ezzel keresni, de lehet a "munkaszerzödesük" tiltja,h ilyenekröl beszeljenek.

Csak erdekel a dolog. Nem tudom elkepzelni a "munka" utäni sörözesüket...

te...mit csinältäl ma??
OO...ne is mond egy olyat odaszoltam a mocskos libsinek...tudod a kezikönyv 26. oldal 4. välaszät, de beletettem plusz egy kötöszot...

Huuu.. te nem vagy semmi...

Egyszoval komolyan erdekel a dolog. :)
Ha mär ezt a tömenytelen fost kell olvasni uton utfelen. Kicsit färaszto a folyamatos politika.

Szelid sunmalac 2014.02.07. 12:11:25

@Poszt Olok001: Tudom. En is kerdeztem mar tobbszor, de csak falakba utkoztem. Pedig valoban erdekel, hogy mennyit lehet ezzel a munkaval keresni. Bar a titkolozast nem ertem. Ez is egy munka. A pek se titkolja, hogy mennyit keres.

♔batyu♔ 2014.02.07. 12:12:54

@deruyter: Az a gond, hogy Mo-ról rosszat többnyire bértollnokok írják.

Itt nem arról van szó, hogy nagy a lelkünk, hanem arról, hogy nyilván irritáló baromságokat olvasni.

Ha valaki leírja, hogy kopott a 3-as metró, sok hajléktalan, sajnos, tényleg igaz. De azt írni, mint fentebb idéztem, hogy Mogyoródon a kormány besorozott gyerekeket gyakorlatoztat ez egy baromság, tudatos szemétség.

Nyers Fa 2014.02.07. 12:13:48

@♔batyu♔: mondj légyszi egy-két paraszti hagyományt. De ne a pálinkaivást, meg a szalonna evést, mert az nem hagyomány. Meg ne a templomba járást, a mert az inkább félelemből fakadt. Tavaly októberben voltunk lent szabolcsban, néhány vénasszonyon kívül a kutya nem ment templomba. Nem érdekli az embereket. Zenét otthon is lehet hallgatni, olvasni, írni majd mindenki tud, nincs szűkség rá, hogy a pap olvasson fel. Meg a tizedre sincs pénzük az embereknek. Azt ugyania vidéken még kötelező fizetni, ha az egyházközség tagja vagy. Ugyanúgy mint a szemét hitgyülinél.

Szelid sunmalac 2014.02.07. 12:21:56

@♔batyu♔: Na! Csak mert vannak bertollnokok es te tobbet is ismersz, attol meg a kulfoldi ujsagirok nem lesznek automatikusan azok, csak mert kritikusan allnak a dolgokhoz! Ne felejtsd, hogy oket nem fizetik azert, hogy becsukjak a szemuket!

Moin Moin 2014.02.07. 12:23:24

@♔batyu♔:

"...egyáltalán nem vagyunk szerencsétlen nép..." - Mondd, olvastad te már a magyar Himnuszt?:-)

Vagy: hallotál Orbántól Békemenet-szónoklatot?

Komolyan: rendre azok a népek permanensen szerencsétlenek, akik nem akarnak szembenézni sem azzal, hogy szerencsétlenek, még kevésbé pedig azzal, hogy miféle immanens tényezői vannak ennek.

A magyarok ennek egyik legjobb példái!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.02.07. 12:23:33

@Moin Moin: "az emberek nem élnek ezek szerint, az nem része a mindennapjaiknak, de még az ünnepeiknek sem. Arról nem is beszélve, hogy nem viselik a hagyományos öltözékeket sem."

Azért megnézném, hogy a bajorok-osztrákok közül hány % viseli a mindennapokban a zöld gatyát ill. a zekét. Élek a gyanúval hogy eléggé egyszámjegyű eredményt kapnánk. Lehet hogy a 60 és a halál köztiek ilyenbe járnak (templomba, heti 1 alkalommal), de a fiatalok körében biztos nem jellemző. Lehet persze fotókat mutogatni, amikor hagyományőrző rendezvényeken/vásárokon beöltöznek ilyennek, de ennyi erővel eszkimónak is öltözhetnének. Maskara.

"Az ok igen egyszerű: a magyar „hagyományossághoz” nem kapcsolódik semmiféle „sikerfeeling”"

Az osztrákokat-bajorokat sem a "parasztpolgáriság" tette sikeressé. Aki ezt állítja teljes tudatlanságát árulja el. Sokkal inkább a protestáns munkaerkölcs rájuk való könyörtelen alkalmazása, de az is az '50-es évek kezdete óta. Megy ugye Ausztriából '55ben kivonultak az oroszok, amit velünk kapcsolatban valahogy elfelejtettek megtenni, ez is oka volt '56-nak, kevesen tudják.

"A magyar néphagyományhoz, a hagyományos életfelfogáshoz ugyanis sohasem kapcsolódott a kezdeményezés, majd a kezdeményezést és a kitartó munkát követő siker feelingje"

Bármely néphagyomány az "értékmegőrzésre" /túlélésre törekszik, kivétel nélkül. A polgárosodással következett be, hogy a kezdeményezés átvehette egyáltalán a szerepet (a megőrzés fölött), ahol erre nyílott tér. Atlanti óceán meg India, spanyolok- portugálok- hollandok-angolok stb. Senki sem tudta akkor hogy ez lesz a "főnyeremény", meg azt sem, hogy a török másfél évszázadon keresztül Magyarországot választja hogy kitombolja magát. (->keleti ker. útvonalak megszűnése, Velence is ebbe rokkant meg), tehát semmi okunk azért gazsulálni az atlanti-tengerparti népeknek, mert éppen a sors szeszélye folytán a tengerparton telepedtek le, vagyis épp jó helyen voltak amikor Amerikát fölfedezték.

A "néphagyomámy" mindenütt visszafogó, megőrző tényező. A polgárosodás hiánya meg egyrészt a török, másrészt viszont a habsburg elnyomásra is visszavezethető. A nemzeti ellenállás = _értelmiségi_ ellenállás, tehát tanárok, tanítók, följebb menve akadémikusok, egyetemi tanárok műfaja. Érthető hát hogy habsburgok a dualizmus 40 éve előtt ott és úgy fogták vissza a magyar ipar ("kettős vámrendszer") és tudomány fejlődését, ahol csak tudták.

Vissza kéne venni az arcból, mert állításaid 90%-a nettó hülyeség.

Nyers Fa 2014.02.07. 12:23:41

@♔batyu♔: elolvastam a cikket, te nem. Szóba sem került a kormány, az volt benne, hogy a szülők között többségben vannak a szélsőjobbos gondolkodásúak és, hogy sok a táborban levő gyerek túl fiatal még az ilyen military táborokhoz és a vaktölténnyel lövöldözéshez. Halálra voltak rémülve ugyanis. Ugyanazt teszed mint a jobboldali sajtó. Csúsztatsz.

Szelid sunmalac 2014.02.07. 12:26:13

@Nemzetstratégia: Hat ez most pont egy nagyon szar pelda volt, mert a bajorok bizony a hetkoznapokban is viselik a nepviseletuket. Akar teljes egeszeben, akar csak reszeit, es szinte minden embernek van otthon nepviselete.
Teljesen elfogadott barhol. Ezt most buktad.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.02.07. 12:32:27

@Moin Moin: "rendre azok a népek permanensen szerencsétlenek, akik nem akarnak szembenézni sem azzal, hogy szerencsétlenek, még kevésbé pedig azzal, hogy miféle immanens tényezői vannak ennek."

Kíváncsi vagyok hogy a rohamosan "színesedő" ás muszlimizálódó Ny-Európa, a rekordmagas államadósságokkal mennyire tekinthető a siker iskolapéldáinak. Semennyire.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.02.07. 12:36:26

@Szelid sunmalac: van erről kimutatásod?

A "népviselet" mennyire jelzi a hagyományok megőrzését? Akinek zöldgatyája van az máris "igazbajor"? Nyilván nem.Annyi a helyzet hogy kékfarmer helyett arrafelé a zöldgatya lett elterjesztve.

"Élő néphagyomány" a kis hegyi községek tanyáin található meg esetleg, de a nagyvárosokban biztos nem.

Szelid sunmalac 2014.02.07. 12:38:42

@Nemzetstratégia: Ezt tanusithatom! Annyira szarul el itt mindenki, hogy fajdalom nezni. Alig tudnak egy nyaralasra valot felretenni a havi keresetukbol, mindenki csak szuksegbol jar uj autokkal, a bankok mereszen finansziroznak mindenfel konstrukciokban, a szinhazak, koncertek tele vannak mindenfele emberekkel, mikor otthon is lehetnenek, a gyerekek este is nyugodtan maszkalnak az utcakon!
Ferto! En mondom, ferto!

Szelid sunmalac 2014.02.07. 12:40:01

@Nemzetstratégia: Kimutatas? Ja! Az nincs! En kerek elnezest. Ugyan Munchenben van a lakhelyem, de kimutatasomn az nincs, csak a mindennapi tapasztalatokra tamaszkodhatom, ugyhogy kerlek tekintsd targytalannak a hozzaszolasom!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.02.07. 12:40:04

@zFuly:
Ez nem az értékek megkérdőjelezése, hanem az, hogy az emberek mennyire élnek aszerint. Azaz, hogy mekkora a szakadék a vállalt elvek és a hétköznapi viselkedés között. Én is paraszti családból származom, és saját családi történetek alapján tudom, hogy bizony meglepően nagyok bírnak lenni.
Lényegében a Született feleségek light változata.

"Ha szabad még egy liberális elvet ide idéznem: mások értékei éppoly védendöek, mint maga a liberalizmus. "
Ilyen elv nincs.

Szelid sunmalac 2014.02.07. 12:48:32

@Lord_Valdez: Ha nincs ilyen elv, hogy fogalmazod meg a liberalizmus lenyeget?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.02.07. 12:49:40

@Lord_Valdez:

"mekkora a szakadék a vállalt elvek és a hétköznapi viselkedés között"

“L’hypocrisie est un hommage que le vice rend a la vertu.” -- Francois de la Rochefoucauld

zFuly 2014.02.07. 12:55:37

@Lord_Valdez: Ilyen elv nincs? Jééé...
Akkor elvi hiba van valakinek a készülékében.
A liberalizmus, mint szabadságeszme hogyan rangsorolhat a különbözö emberek saját vállalt értékei között?

Na, mind1.

A saját családi történetek vélhetöen többnyire már a paraszti életforma felbomlásának idöszakából származnak. Voltak nálunk is.
Született feleségeket sose néztem, ahhoz nem tudok viszonyítani.
Amihez viszonyítani tudok, az a magyar néprajzi, zenei, (népi) történeti anyag, ami múzeumokban, archívumokban van. Pl. "leltározott" népzenei kincsünk egymaga több, mint Európa tölünk nyugatra összesen. Ez egy-két kóbor zenésztöl nem jön össze, ezt minden faluban élni kellett.
Más kérdés, hogy ennek zöme miért, hogy és mikor ment veszendöbe.

♔batyu♔ 2014.02.07. 12:56:38

@Moin Moin: Te normális vagy?

Ha valaki nem tartja magát szerencsétlennek, miért nevezné magát annak? Te nevezed szerencsétlennek a magyarokat. Holott nyilván te lehetsz az.

De miért is kellene annak éreznünk magunkat? Persze, volt egy kis visszaesés, korrigáltunk, a ballibsik picsán lettek rúgva, felfelé ívelő pályán vagyunk.

Liberálisok siránkoznak azon, hogy mennyire szerencsétlen nemzet a magyar. Ez is jellemző, hogy az összes hasonló a himnuszba köt bele. Írják át. Mire? Legyen benne utalás a holokausztra? Esetleg kifelé belőle Istennel?
Remélem, rövid és főleg múló dolog az amit te akarsz.

♔batyu♔ 2014.02.07. 12:58:09

@Szelid sunmalac: Érdekes, aki kimegy külföldre, az meg van arról győződve, hogy itt a többi nyomorog.

Szelid sunmalac 2014.02.07. 12:58:45

@♔batyu♔: Batyu basszus! Az elobb vedtelek meg! Ne egess mar le!

♔batyu♔ 2014.02.07. 13:00:01

@zFuly: A problémát az okozza, hogy ez a liberálisoknak nem érték.

Nekik érték, pld. a Mercedes gyár.

Szelid sunmalac 2014.02.07. 13:00:14

@♔batyu♔: Ki beszelt az otthoni allapotokrol. Azt azert meg ne felejtsd el, hogy en nem itt kint szulettem, hanem bizony eleg sokat meloztam otthon, a csalad is meg ott van, es kethetente hazajarok, ugyhogy van nemi ralatasom a dologra.

Poszt Olok001 2014.02.07. 13:15:29

@♔batyu♔: Nem ertek a Mercedes gyär? Milyen szempontbol nem? Erdekes, amikor a "szärnyalo" GDP-t veditek hivatalbol, akkor nem fikäzzätok a mocskos nyugeat eme kizsäkmänyolo emlekmüvet, pedig igencsak hozzäjärul a GDP-hez. Te tenyleg ostoba vagy...

@Szelid sunmalac : amugy batyuval egyet kell ertsek...neked nincs rälätäsod, mert nem a kormäny ältal nyomott igazsägbol veszed az infoidat. Ezt csak az lätja jol, aki eleteben ki nem tette a läbät az orszägbol nyaraläson kivül. Gondolom nekik megmutattak azert fenykepen Hegyeshalmot. :)

Szelid sunmalac 2014.02.07. 13:15:38

@♔batyu♔: Rengeteg magyar vallalkozo el a Mercedes gyarnak valo beszallitasbol, plusz az ott dolgozok, es ami az o kiszolgalasukhoz kapcsolodik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.02.07. 13:21:00

@Szelid sunmalac: @zFuly:
Nem rangsorol, viszont nem az értékeidet védi, hanem az életedet és épségedet, de az értékeid bármikor kritizálhatóak, mint ahogy te is kritizálhatod másokét. Pont azért, mert úgy gondolja, hogy senki nem tudja a tutit, ezért se senkit se lehessen elnyomni, csak azért, mert máshogy gondolja.

Na, amit a néprajzi múzeumban látsz, az nem a hétköznapi élet.
Ez egyfajta kivonat. Hogy lásd a kontrasztot, vannak remek felvételek, amink Rákosi elvtárs kezet fog a parasztokkal, hatalmas búzamezők stb. Ez is igaz, ez is egy kivonata a kornak, de ez is csak egy része a korképnek. Na, a néprajzi múzeum, skanzen stb. is hasonló.

@♔batyu♔:
Nem, a butaság tényleg nem érték.
1. Nem vagyunk felfelé ívelő pályán. Sőt, igazából egy "utánam a vízözön" típusú pályán vagyunk.
2. A Himnusz meglehetősen kesergő hangulatú, talán feltűnt

Szelid sunmalac 2014.02.07. 13:27:11

@Lord_Valdez: Nem a kritikarol volt szo. A kritikus hozzaallas mindig, mindenhol gondolkodo emberre utal. Az elfogadasa megint egy masik dolog. A kritikus hozzaallas abban segit, hogy tudd valtoztatni a te vilagnezeted, hogy fejlodhess. Az elfogadas pedig az elni es elni hagyni elv menten tortenik.

vargánya 2014.02.07. 13:35:13

@Moin Moin: "Ledöfni a malacot, legurítani a pálinkát, elmenni a templomba."= állatkínzás, alkoholizmus, bigottság.:-)

...De komolyan, fiúk: ezekből lesznek a világon elismert, magas technológiai szintet képviselő és ezért versenyképes termékek?"
Mert ugye azért vagyunk a világon, hogy "versenyképes terméket termeljünk". Kinek? Minek? Inkább a fentiek, mint a hozzánk beáramló "versenyképes" szemét!

szamarhegy 2014.02.07. 13:38:23

@♔batyu♔: Mióta számít turizmusnak, hogy valaki a maffia lopott pénzéből megfizetve egész nap agitál, hogy a munkaadó maffiája újabb 4 évig lophassa a közpénzt?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.02.07. 13:46:13

@Szelid sunmalac: és mi a helyzet Berlinben, Hamburgban, Londonban, Párizsban? Szívesen megnézném hogy ott engeded szabadjára a gyereked estefelé.

Ja úgy már nem buli?

Egyébként most a téli hidegben is rövid szárú kantáros gatyában mászkálnak bajorban?

szamarhegy 2014.02.07. 13:49:11

@♔batyu♔: Én mint (volt) vidéki parasztgyerek úgy látom, Mo.-on régen megszűnt a hagyomány őrző paraszti élet, utoljára az én szüleim generációja élt így a háború előtt a 30-as, 40-es években (a mamámnak még volt saját készítésű, monogramos kender és lenvászna) nekünk még a 90-es években is volt lovunk, földünk, kukorica, lucerna, szántottam, vetettem lóval, stb. ,de már az se volt igazán paraszti élet, a mostani gazdálkodó ismerőseimnek meg van ugyan 400 juh, meg 20 tehén az ólakban, de mégsem élnek hagyományőrző módon, megvették EU-s pénzből a klímás mezőgazdasági gépeket, meg a terepjárót, nem is ismerik már a régi életmód kellékeit, kivéve a juhtenyésztést, amit már 5. generáció óta visznek. Természetesen vannak a népi életmódot újrakezdő, újratanuló hagyományőrző emberek, gazdálkodók, de ez társadalmi szinten nem tétel.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.02.07. 14:09:24

@Szelid sunmalac: Hát ha képtelen vagy rá, nyilván nem válaszolnod.

mojoking77 2014.02.07. 14:29:26

@szamarhegy: Oooo, most nem leszek tul nepszeru, de megmondana nekem valaki, ez megis miert baj?
Miert kellene embereknek ugy elniuk, mint 50-100 evvel ezelott?
Csak, hogy neha a tobbiek "le" tudjanak menni videkre? eleg eletkeptelen dolognak tunik nekem... De, hat biztos velem van a gond, amiert nem ertekelem. Megyek is gyorsan felhuzom a lakkos csizmat, a dolmanyt, meg a darutollas kalapomat..

szamarhegy 2014.02.07. 14:44:07

@mojoking77: Általánosságban nincs ezzel gond, a változás alap törvény, engem személy szerint érdekel ez a múlt. Budapesten lakom, itt a várostörténet, az egyes épületekben rejtőző titkok, a beépített kulturális hagyaték mozgat meg és teszi személyessé, izgalmassá a városi létet, de az Alföldön erre nem lehet támaszkodni, a helytörténeti kutatások és a felmenőim életformája, a gazdálkodás a mindennapok ismerete biztosítja számomra manapság a személyességet, az otthonosság érzését, a kultúra ápolás fontosságát. Nagyon sajnálom például, hogy az alföldi településünk utolsó igazi, klasszikus kovácsműhelye, ahol gyerekkoromban ritmusra ütöttük az izzó patkóvasat nem került megmentésre. A lakkos csizma, dolmány, darutollas kalap megjegyzéssel egyetértek, nekem sem tetszik, ha csak ilyen formális, mű dolgok mentén foglalkozik valaki a népi múlttal.

mojoking77 2014.02.07. 14:53:27

@szamarhegy: Szuleim nekem is Hajdu Biharbol jottek Pestre par evvel a szuletesem elott, gyermekkorom nyarainak egy reszet en is ott toltottem. Ennek ellenere egy pillanatig sem sajnalom, hogy ott maradt unokatestvereim mar geppel fejik es etetik a teheneket, es napelemet hasznalnak az istallo vilagitasara, plusz a fejogepek mukodtetesere. A vilag igy mukodik, aki igazan kivancsi a multra, az keressen fel egy skanzent, vagy meg inkabb terjedjenek el itthon is az amerikai tipusu muzeumok, ahol a dolgokat nem csak megnezni lehet, hanem ki is lehet -sot kell is- probalni oket. (Persze nem a Szepmuveszetire gondolok...)

ezu 2014.02.07. 15:00:00

Az emberek többnyire kedvesek, közvetlenek a másikkal. Budapesten is, vidéken is.Aki nem, az magának csinálja a bajt. Ezek vannak kevesebben.

Fulek 2014.02.07. 15:10:43

@Nyers Fa: Te már csak tudod, biztos alanya voltál.

BattleCry (törölt) 2014.02.07. 15:13:31

@Moin Moin:

Végig olvastam az eddigi hsz-eidet, az alapján írom ezt: Te egy fsz vagy. Ami nem lenne akkora baj, de hozzá még szorgalmas is. Ez kellemetlen.

Én nem hinném, hogy szerencsétlen lenne egy olyan nép, ami annyit szívott mint a magyar, és ennek ellenére még talpon van.

Szerencsétlenek akkora lennénk, ha eltűntünk volna a süllyesztőben... de nem így történt. Így max csak te vagy szerencsétlen.

Költözz el, és akkor sikeres leszel:)

Meg ez azoknak is szól, akik állandóan fröcsögnek, hogy így fos M.o, úgy fos M.o...

Költözzetek vissza anyátokba, ha nem tetszik valami. De nem kell állandóan rinyálni, meg a szátokon fosni.. attól nem lesz jobb.

Vagy a választáson szavazzatok olyanra, akire úgy gondolod, hogy gyökeres változást hozhat az ország életében...

És most nehogy leírja valaki, hogy Mszp... mert nyakonb@szom.. aki az öszödi beszéd után rájuk mer szavazni az egy fszkalap. Aki az elmúlt 4 év után a fideszre mer szavazni.. szintén fszkalap. Marad 2-3 párt... válasszatok kedvetekre.

hCsaba61 2014.02.07. 15:18:12

@Nyers Fa: Egy túrőt volt politikamentes a cikk!!! Mert ugye egy külföldi újságíró csakis rosszat írhat rólunk, és azt is biztosan megrendelésre teszi. (Ugye tudjuk, kik lehetnek a megrendelők...) Az amcsi megállt, körülnézett és EMBEREKKEL találkozott. Mint mindenhol, az emberek úgy működnek, hogy ha valaki érdeklődve, őszinte kiváncsisággal közeledik feléjük, akkor hasonló módon reagálnak.
Tisztázzuk: amikor Magyarországot ekéző cikk jelenik meg valamely orgánumban (érdekes módon bal -vagy jobboldali beállítottságtól függetlenül, de ez megérne egy misét), szóval akkor nem a magyar embereket, hanem Magyarország Kormányát (esetleg kormányfőjét) és/vagy annak valamely elmebeteg-cezaromániás stb. intézkedését kifogásolja. Egyesek hajlamosak a népet a vezérrel azonosítani (...az állam én
vagyok...), pedig ez tudtommal csak a virtigli diktatúrákra jellemző.

szamarhegy 2014.02.07. 15:18:13

@mojoking77: Szerintem ezt mindenki döntse el maga, nekem szerencsém volt, mert a környék minden tanyáját megismertem a környéken, tudtam róla, hogy annak idején a családnak még merre volt földbirtoka, továbbá számomra érdekes azt tudni, hogy a településnek (Polgár) milyen múltja volt, milyen birtokrendszer volt, hogy zajlott le a török utáni újratelepítés, a hajdúk letelepedése, a vita az egri érsekséggel, hogyan határozták meg a szavazati jogokat 1848-ban, hogyan nézett ki a sorozás, milyen hadműveletek zajlottak a környéken, milyen szakmák képviselői működtek a községben, hogyan zajlott le egy bíró választás. Nekem ez részben családtörténet és nem arról van szó, hogy visszasírom a parasztság sokszor keserves életét. Gyerekkoromban volt hogy szégyelltem felülni a lovaskocsira, de utólag meg nagyon szerencsének érzem magam, hogy sok száz éves paraszti szokásokat, mozdulatokat, a gazdálkodás, az állattartás alapjait megismertem.
De ez abszolút egyéni kérdés, csepeli barátomnak, meg a Weiss Mannfréd Művek ipartörténete és az ott dolgozó felmenők adják ezt a hátteret :)

Kerti Öröm 2014.02.07. 15:32:18

@Hidvégi Mihály: "Én nem ismerek magyargyűlölőt."
Szerinted az alábbi emberek nem magyargyűlölők, vagy nem netán ismered őket?
Bolgár György, Kertész Ákos, Bauer Tamás, Jan Slota, Vladimir Meciar. Rober Fico, Corneliu Vadim Tudor, Gheroghe Funar, Ion Iliescu

És akkor csak azokat írtam, akik kapásból az eszembe jutottak...

mojoking77 2014.02.07. 15:44:33

@Kerti Öröm: Az altalad emlitett emberek jelentos resze nem mas mint populista politikus, akik altalaban a szakertoik tanacsait kovetik ,es csak es kizarolag az esetleges plusz szavazatok erdeklik.
Kertesz Akos egy ostoba fasz, de o sem a magyarokat gyuloli, hanem azt a par ezres csurhet, ami miatt nekem is magyarazkodnom kell kulfoldon neha napjan...

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.02.07. 16:03:15

a magyar újságírás alapvető problémája az országos médiumok budapest-centralizmusa. mindenki döntse el maga, hogy az, hogy a New York Times (amely hangzatos neve ellenére egy viszonylag demagóg-populista-demokrata szörnyűség) egy újságírója ír a MAGYAR VIDÉKRŐL. Nem a magyar újságírók.
A magyar vidéki szépírók jó egy évtizede verik a főváros nagyra tartott kortársait. Illenék ennek végre az újságírásban is megmutatkoznia.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.02.07. 16:04:55

@Megyko:
két dolog, mert siettem.
1. mindenki döntse el maga, hogy az kezdetű mondat vége: hogy probléma-e.

2. intellektusban vernek a vidékiek köröket a pesti "értelmiségre"

Kerti Öröm 2014.02.07. 16:55:42

@mojoking77: A te logikáddal azt is ki lehetne hozni, hogy a Jobbik is tulajdonképpen egy filoszemita és a roma kisebbséget kedvelő párt, csak kicsit néha túlzottan populista a rosszul megválasztott szakértők szavazatmaximalizáló ötletei miatt...

miva? 2014.02.07. 16:57:33

Szerencsére a NYT kommentjeit nem az itteni hozzászólók írják, és valóban, a politikamentesség nagy erénye az eredeti cikknek. Lefordítva: ha valami jól működik, arra elsősorban a nemzeti oldal, kis késéssel meg a baloldal igyekszik ráütni a kis pecsétjét. Múltkor megálltam egy kisebb balesetnél, ahol gyerekek megszeppenve néztek a hátsó ülésen. Természetesen érdeklődtem a szülők pártpreferenciájí iránt a segítségnyújtás felajánlása előtt. Hát hol éltek ti?

Az ember elsősorban ember, a közösségébe vérmérséklete szerint illeszkedő harmóniára törekvő lény. Amit a túlnyomórészt kormánypárti média meg az ezt kiegyensúlyozandó állandóan farkast kiáltó ellenzéki erők minden esetben politikai kontextusba helyeznek csak arra jó, hogy saját létük szükségességét megindokolják. Így van ez a Jobbegyenes tisztelt stábjával is. Ha esetleg magukat megerőltetve tisztességesen, az eredeti cikk szellemében arról számoltak volna be, hogy Mezőberény a többi vidéki kisvárossal együtt a nyugat értelmisége számára Orbán koki -saller világa ellenére és a baloldal minden megnyilvánulásával ellentétben még most is élhető hely - ennél többet a cikk nem állít - és hogy az egykori angoltanár a kommentekben milyen szimpatikusan teszi kontextusba az újságíró megpróbáltatásait, akkor esetleg a nagyvárosi írástudóknak is lenne mire büszkének lenni. Addig azonban csak újra azt láthatjuk, hogy egy másfajta 2/3 normálisan viselkedik, és a habzó szájú 1/3 ebből politikai tőkét kíván kovácsolni. Az az 1/3, aminek a 2/3-a a híres 2/3. Ugye világos

mojoking77 2014.02.07. 17:03:22

@Kerti Öröm: yip. A Jobbik utobbi par honapban nyujtott vergodeset elvezet nezni. Szegeny hulyek azt hittek, hogy kilep beloluk egy ultra frakcio, es akkor majd szepen el tudjak magukat adni a konzervativ enyhen jobboldali ertekrendeket vallo tomegeknek... Ez van, ha valaki eszmekbol epit maganak partot.
Emlekszek meg '98 korul, mikor a Fidesznek kellett lerombolnia a sajat maga altala epitett image-et. Nem mondom ,egy pillanatig nem szaroztak vele. Hidd el Vona ugyanezt tenne, ha biztosan tudna, hogy neggyel tobben szavaznak ra erte, mint igy. Politika./politikusok.
Mocskos, gerinctelen, minden tartast mellozo banda. Amelyik megsem, az mar vagy Brusszelben van, vagy egy ket ev utan feladta...

burakefendi 2014.02.07. 17:06:30

@Lord_Valdez: a, hogy valami a maga tökéletességében nem volt jelen, nem volt igaz mindenkor mindenkire, még ne jelenti azt, hogy nem is létezett. jelen volt és folyamatosan hatott a társadalomra. egyik egyénre jobban, másikra kevésbé...

ilyen erővel a te liberális utópiáid mellett is felesleges kardoskodnod, mert az egy egy sohanemlesz állapot.

miva? 2014.02.07. 17:07:40

@mojoking77: ezt kívánjuk tőlük. Ha majd a tisztesség és a hozzáértés lesz az elvárás, akkor megkapjuk a tisztességes és hozzáértő politikusokat. A politikusok dolga, hogy a különböző világnézetű és érdekű emberek képviseletében szót értsenek egymással. Mi egy hisztériakeltés áldozatává váltunk 1998-ban, és azóta a híres hangos 3000000 segítségével hagytuk őket uralkodni. Most az a bizonyos 35% esetleg szembesül azzal, hogy a maradék nem szívesen belez ki másokat pártszimpátia miatt. Bár egyébként nem reménykedem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.02.07. 19:21:32

@burakefendi:
Nem hiszem, hogy ennyire bonyolult dolgot írtam volna, hogy senki se érti.

Van a felszín és van a háttér. A felszínen ott a család, templom stb. A háttérben ott a szerető, a családi viszály, a zabi gyerek stb.
Ez nem az, hogy van az utópia és az nem valósul meg tökéletesen, hanem tökéletesen két világ van. Az egyik a kirakat, a másik a bolt belül.
Mint az "boldog békeidőkben", van a sok méltóságos, aki kéhlek, becsületbeli ügynek tekinti az adósságot, úhliembernek tahtja magát és lenézi a szatócsot.
Ugyanakkor cseppet se szégyell elmenni a kuplerájba, megvesztegetni, vagy fenyegetni egy hivatalnokot, elkártyázni az örökségét stb.
Vagy vehetnénk a lovagokat, akikről mindenkinek az jut eszébe, hogy becsületesek, erősek, védik a gyengéket, szembeszállnak a gonoszsággal stb.
Valójában, azonban igen csak megérték a pénzüket. Nem ritkán raboltak, önkényesen vámot szedtek, illetve a korai időkben a csatamezőn elesetteket fosztogatták... Ezzel nem azt mondom, hogy nem léteztek lovagi erkölcsi kódexek, csak épp nem szabad túlságosan komolyan venni a szerepét.
Hasonlóképp túlértékelik a "tradicionális értékek" (,amiket egyébként kétszer senki nem tudna ugyanúgy definiálni) szerepét. Sokkal inkább jellemzi azt, hogy az emberek mit gondoltak arról, hogy hogy lenne helyes élni, mint azt, hogy ténylegesen hogy éltek.

Nyers Fa 2014.02.07. 19:26:23

@Fulek: ez szóba sem került, nem is releváns információ, hogy ott voltam-e. A cikkről volt szó, hogy mi volt benne. Hangsúlyozom és lassan írom, hogy ti is megértsétek: a v i t a a r r ó l s z ó l t, h o g y m i s z e r e p e l t a c i k k b e n.

Syaray Attila 2014.02.07. 20:10:46

▒█░░░ ▒█▀▀▀ ▒█▄░▒█ ▒█▀▀▄ ▒█░░▒█ ░█▀▀█ ▀█▀
▒█░░░ ▒█▀▀▀ ▒█▒█▒█ ▒█░▒█ ░▒█▒█░ ▒█▄▄█ ▒█░
▒█▄▄█ ▒█▄▄▄ ▒█░░▀█ ▒█▄▄▀ ░░▀▄▀░ ▒█░▒█ ▄█▄

    ▀█▀ ▒█░░░ ▒█▀▀▄ ▀█▀ ▒█░▄▀ ▒█▀▀▀█
    ▒█░ ▒█░░░ ▒█░▒█ ▒█░ ▒█▀▄░ ▒█░░▒█
    ▄█▄ ▒█▄▄█ ▒█▄▄▀ ▄█▄ ▒█░▒█ ▒█▄▄▄█

___d88888888b_____d88888888b
__d88?____d88b___d88b____`88b
_d8?_________d888b_________`8b
_8b_________________________d8
_b8__________________d8888b___d8888b
__d8________________d8?__d8b_d8b__`8b
___8ba_____________d8?_____d8b_____`8b
____`8da___________8b_______________d8
______`Y8b__________d8_____________8b
________`8b__________8ba_________ad8
__________`88_____88__`8da_____ab8?
____________8b___d8_____`Y8___8Y?
_____________`b_d?________`8_8?
______________`8?__________`8?
_______________"____________"

miva? 2014.02.07. 20:18:02

@Lord_Valdez: te ugye soha nem éltél vidéken.

ott olyan nincs, hogy valami rejtve marad.
@Syaray Attila: biztosan megkapod már a prémiumod. Több blogra sztem ezt már ne tegyed ki, mert nekem kínos. Kaya Ibrahimosod nincs?

Makkasz 2014.02.07. 20:50:27

Tragikus poszt, de megszoktuk.

Akkor most jok vagyunk? Szivesen elne Magyarorszagon a cikkiro?

Elolvastam az eredeti cikket is. Ezert senki nem fog Magyarorszagra utazni, vagy ott maradni a kommunizmusban.

no_successful2 2014.02.07. 21:06:53

A hagyományok ott vannak még, szinte mindenkiben, az egész magyar társadalomban, részei a kollektív tudatnak. Ahogy eszünkbe jut egy egy népdal, ahogy főzünk, ahogy vendégül látunk (persze mint magánember).
Na erre érez rá egy idegen, és ezt nem vesszük észre már mi, mert eltakarja a globalizált multikultúra köde a szemünk elől.
De attól még a magyarságunk ott van, még ha mi nem is látjuk.
Csak néha villan be, amikor egy idegen rácsodálkozik, és elmondja, hogy mit lát rajtunk érdekesnek. Azért érdekes egy egy ilyen őszinte, és elfogulatlan cikk.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2014.02.07. 21:56:21

@no_successful2: Az a probléma, hogy ezek a hagyományok inkább már csak papíron léteznek. Az énekoktatásban vadul erőltetett népdalokkal pl. a legtöbb gyereknek igazság szerint a háta van tele. A szövegüket, utalásaikat kevés kivételtől eltekintve nem tudják mihez kötni, hiszen teljes életmód-váltás következett be azóta (a mezőgazdaság, az ehhez kapcsolódó ciklikus időszemlélet, az olyan nyalánkságok, hogy a ruházatból pl. azonnal meg lehetett mondani, ki kicsoda, mennyi idős, milyen a csalási állpota, stbstbstb - ezek mind eltűntek az életünkből. Lehet, hogy egyes elszigetelt, "érdekes" hagyományelemek fennmaradtak, de a rendszer egésze már réges-rég szétesett, egy-két szakember ismeri csak egészében. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy töröljük a tudatunkból az egész kulturális örökségünket, csak azt, hogy ne tegyünk már úgy, mintha ez több lenne, mint örökség. Hogy a kulturális múltunk hogyan határozza meg a jelenlegi életünket, hozzáállásunkat, stb. az már egy másik roppant érdekes kérdés (:

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2014.02.07. 22:02:44

@Lord_Valdez: Mondjuk olyan rendszert nem nagyon ismerek, amire a felszín és a mély kettősség ne lenne jellemző, elvégre a rendszer lényege, hogy az emberben lakozó egybites állatból kihozzon valami érdekeset (: (: (:

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2014.02.07. 22:04:20

@Syaray Attila: A rejtve maradás adott esetben azt jelenti, hogy nem beszélünk róla (bár mindenki tudja), mert kulturális okokból kínos.

Zolcsi67 2014.02.07. 22:14:19

@Moin Moin: Csak az tud bármi értékeset, maradandót létrehozni, aki saját magát a helyén levőnek érzi. Ha erős az alap (huha, mekkora közhely...), csak akkor lehet építkezni.

2014.02.07. 22:53:41

Bájos cikk volt.

Zolcsi67 2014.02.08. 05:57:45

@Lord_Valdez: Ha látsz egy gyönyörű nőt az utcán, vajon mire gondolsz? Talán arra, hogy "te jó ég, ez is tud olyan büdöset sza*rni, hogy utána órákig nem lehet a WC környékére menni"?

Nem szeretnék a helyedben lenni, jóember...

röhögő 2014.02.08. 08:41:08

Ez egy klassz írás volt. :-))

röhögő 2014.02.08. 08:42:58

@BattleCry: "Én nem hinném, hogy szerencsétlen lenne egy olyan nép, ami annyit szívott mint a magyar, és ennek ellenére még talpon van."
- Ez jó! :-))

Shinigami Daiko 2014.02.08. 08:52:53

@Moin Moin: írod: „Kenjük be sárral!” tény, magam is találkoztam ilyennel, nem egyszer. Mégis azt mondom - sok sok évvel a hátam mögött, amiből nem keveset gyárak építésével töltöttem itt, ebben az országban, h a magyar, ha hagyják, akkor szeret és tud "pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen" dolgozni.

Hidvégi Mihály 2014.02.08. 10:14:38

@Kerti Öröm:

Kertész Ákos írta: "...magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni."

De kedves barátom, hát nincs igaza itt Kertésznek?! Gondolj bele, ez történik most is: Orbán hitegeti ezt a szerencsétlen népet a rezsicsökkentéssel, hitegeti, hogy nem, magyar, nem kell itt dolgoznod keményen, nem kell itt verejtékezned, elég ha én leszek a vezéred, s úgy lecsökkentem a költségeidet, hogy majd élsz mint Marci hevesen!

Ó, a szarjankó!

Ostoba Orbán mindent megtesz, hogy egyre butábbá tegye a népét, egyre felelőtlenebbé, s ez a nép - aminek én is részese vagyok - ez dagonyázik ebben az orbáni pocsolyában, röfög hozzá, nem veszi észre, hogy épp a torkához illeszti a kést Orbánböllér.

Szóval én nem akarom tovább forszírozni ezt a dolgot, de ha te ez alapján Kertész Ákost magyargyűlölőnek nevezed, azt hiszem erősen tévedsz. Ha nem tudunk szembenézni saját butaságunkkal,gyengeségünkkel, teret adunk a gonosznak, a butának, a gyengének, akkor ócska kis disznók vagyunk, kárhozatra ítélve.

Mondom ezt én, aki igen szereti az állatokat, a disznókat is, a kismalacokat is, úgy hogy elnézést kérek kedves szelíd állatkáimtól...

miketbeszéltek 2014.02.08. 10:51:45

@♔batyu♔: Lám-lám, időnként kiderül, hogy mégis értelmes ember vagy, amior a polgári hagyományok mellett érvelsz. Az a gond azonban, hogy -szemben a polgári konzervatívok elvárásaival- a FIDESz pontosan a polgári mentalitást, megnyilvánulásokat írtja. Ahogy a retorikából eltűnt a polgári jelző-nyilván az sem "polgári volt" hogy vezényszóra minden mondatban 5-6 szor betették a polgár szót- most gondolkodás nélküli, minden ellenvéleményt ellenségnek kezelő fanatikus hívőtábor tenyésztése folyik, aki egzisztenciálisan is ki van szolgáltatva a hatalomnak...EZ pont ellentéte a polgári gondolkodásnak...

Steve the Great 2014.02.08. 20:22:01

@Mojzes Pál: Csak jelzem, Budapest felé utazva állt meg Mezőberényben. Bp. meglátogatott egyebek mellett - most figyelj! - romkocsmákat és zsinagógákat is.

calabria007 (törölt) 2014.02.09. 12:50:50

@mojoking77:

te komolyan azt hiszed, hogy Brüsszelben etikusabban folynak a dolgok?!

THE BRUSSELS BUSINESS DOCUMENTARY
www.youtube.com/watch?v=0Kngj1K2a_c
süti beállítások módosítása