svájc.jpgTalán maguk a svájciak sem gondolták komolyan, hogy egy népszavazással pillanatok alatt kiírhatják magukat a fejlett, felvilágosult, ajropéer és az európai értelemben vett európaiak családjából. Szűk többségük ugyanis úgy döntött: elege van az agyatlan, s fék nélküli bevándorlás politikából.

Nos, kis túlzással a svájciak renoméja az elmúlt egy nap alatt Európa "haladó" és liberális közvéleményének szemében valahol egy kirekesztő, konzervatív, elmaradott, kulturálatlan, lábszagú balkáni ország megbecsültségének szintjére került, nem irigyeljük, legfeljebb üdvözölhetjük őket: üdv a klubban srácok!

A multikulti mindenek felettiségébe vetett hitből fakadó értetlenkedés és hitetlenkedő lapkommentárok mellett roppant érdekes, vagy még inkább: beszédes az Európai Unió vezetőinek reakciója a népszavazásról. (Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a semlegességéhez következetesen ragaszkodó Svájcban a népszavazásnak más országokkal összehasonlíthatatlan hagyománya és presztízse van, lásd a kapcsolódó infografikát.)

Most összeszedtünk párat, amelyek tömören összefoglalják az Európai Unió igazi arcát. Ne feledjük, ezúttal az EU és döntéshozói nem egy gyenge, befolyásolható és félgyarmati státuszba szorított közép-európai országot fenyegetnek, hanem Európa egy igen jelentős gazdasági és világpolitikai jelentőségű államát.

Az 1.0-ás fenyegető

A francia külügyminiszter szerint "ez nyugtalanító eredmény, mert azt jelenti, hogy Svájc befelé akar fordulni. És ez ellentmondás, hiszen Svájc külkereskedelmének hatvan százalékát az Európai Unióval bonyolítja le. Ez rossz hír Európának és a svájciaknak is, mert ha Svájc bezárul, azzal a svájciak magukat fogják büntetni. Svájc önmagában nem képvisel jelentős gazdaságot, és felül kell majd vizsgálni a kapcsolatainkat Svájccal" - mondja Laurent Fabius francia külügyminiszter.

A virágnyelven fenyegető

Viviane Reding alapjogi biztos az eredmény fényében figyelmeztette Svájcot, hogy a négy alapszabadság, a személyek, áruk és szolgáltatások, valamint a tőke szabad mozgása elválaszthatatlan egymástól. "Az egységes piac nem svájci sajt. Nem lehet lyukacsos".

Az öngólt rúgó

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke figyelmeztette a svájciakat arra: nem megengedhető, hogy csakis a hatalmas európai belső piac előnyeit élvezzék (magyarul a bevándorlás negatív? - tehetjük fel a kérdést...).

A lelki terrorral élő és öngólt rúgó

A szintén német Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának elnöke szerint az alpesi országnak nagy előnye származik abból, hogy kis mértékben integrálódott az Európai Unióba. Szerinte kétoldalú viszonyban a kölcsönös előnyöknek kell érvényesülniük, és Svájcot közvetve önző magatartással vádolta.

A burkoltan fenyegető

Az Európai Bizottság szerint a kvóták bevezetése ellentétes a személyek szabad mozgásának elvével az EU és Svájc között, ezért az "EU meg fogja vizsgálni ennek a kezdeményezésnek a hatásait Svájc és az EU kapcsolatainak egészére".

Az EU volt a hibás, mert nem fenyegetett eléggé

Érdekes elemzést tett közzé az osztrák Die Presse, amely szerint az Európai Unió egy kicsit magának is köszönheti a népszavazás eredményét, miután bizonytalanságban hagyta a svájciakat arra vonatkozóan, hogy milyen reakcióra számíthatnak részéről.

A lap szerint az EU megelégedett homályos célozgatásokkal, és ezzel szabályosan mattot adott magának. A svájciak úgy érezhették, hogy szavazatuknak nem lesznek komolyabb következményei. A választók a szavazófülkében könnyedén kifejezhették tiltakozásukat a tömeges bevándorlással szemben - írja a lap.

Vagyis a mértékadó ajróper orgánum cikkírója azon akad ki, hogy egy demokratikus országban a sok paraszt abba a hitbe ringatta magát, hogy csak úgy "komolyabb következmények nélkül" dönthet hazája sorsáról. Brüsszel hibája pedig az volt, hogy ezt az illúziót nem oszlatta szét már idejekorán a sötét svájci rasszista agyakban.

Nos, jobb későn, mint soha. Most már legalább a svájciak is tudják, hol a helyük. Az Unión kívül - és, ha eddig nem vették észre, most már biztosan rájöttek - jó is ott nekik.

Széljegyző

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr995807819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzerződésSertés 2014.02.10. 18:24:00

Amíg a világ minden politikusa itt tartja az összelopott dugimillióit, addig Svájc nagyobb biztonságban van, mint bármelyik bevándorlókkal teli EU-tagállam..

toportyánzsóti 2014.02.10. 19:37:44

Megint 1 agyatlan ellőtt jobbhere aki nem tudja hol a helye.

Flynn Rider 2014.02.10. 21:55:29

a következő dominó Anglia...

Zolcsi67 2014.02.11. 01:03:43

Ezek után még kíváncsibb vagyok az idén esedékes EP-választásokra.

Ha Svájc (mint nem EU-tag) volt az első dominó, akkor Franciaország (melegházasságot meghiúsító "nép hangja") a nulladik?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.02.11. 10:32:19

Precedens értékű, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy Svájc a II. világháborút is a hegyen túli villódzásként élte meg. Ahogy már elhangzott korábban: senki nem támadja meg a világ bankját. :)

xi00 2014.02.11. 12:52:02

hát, elég gusztustalan, ahogyan a billerbeck csoportba delegált gyíkemberek megpróbálják presszionálni ezeket a jóravaló hegyiparasztokat

a helyzet az, hogy (egyelőre/most már csak) svájcban merik nyíltan megmondani a zemberek, mit gondolnak az ejrópába mindenhonnan beáramló ööö... izéről.

boldogok a sajtkészítők...
süti beállítások módosítása