krím_oroszorszag.jpgA hétvégén lezajlott a krími népszavazás, amelynek eredményeképpen a félsziget egy lélegzetvételnyi időre független lesz, majd rögtön csatlakozik is az Oroszországi Föderációhoz. A referendumról már nagyjából mindenki előre megmondta, hogy az szerinte jogszerű lesz-e, vagy sem, és ezt hangzatos nyilatkozatokban és deklarációkban közölték is a világgal. A józan szemlélő számára három dolog teljesen világos kell, hogy legyen.

1. A népszavazást orosz megszállás alatt tartották meg, és minden jel szerint alaposan el is csalták. Nehezen hihető ugyanis, hogy a nagyjából 40 százalékban ukrán és erősen Ukrajna-párti (vagy legalábbis nagyon oroszellenes) tatárok lakta félszigeten 83 százalékos részvételi arány mellett a voksolók 96,7 százaléka Oroszország mellett döntsön.

2. A Krímben ezzel együtt is tulajdonképpen a népakarat teljesül, hiszen a régió lakosságának döntő többsége orosz, ők nyilván szívesebben élnek Moszkva, mint Kijev uralma alatt. 

3. Mindez teljesen lényegtelen.

Az orosz elnök ugyanis nyilvánvalóan elsősorban nem azért foglalta el, és annektálja a Krímet, mert ott az emberek többsége orosz. A Nyugat meg nem azért utasítja el a referendum eredményét, mert elcsalták. Putyin azért vonult be a Krímbe, mert megteheti. Washington és Brüsszel pedig azért tiltakozik, mert neki ez nem jön jól. Amerikát és az Uniót a legcsekélyebb mértékben sem zavarta, hogy annak idején Koszovó elszakadása Szerbiától egyoldalú, és fegyveres erő által kikényszerített lépés volt. Akkor, abban az esetben, az a „nép döntése” volt.  Ahogyan az oroszokat sem nagyon érdekelte, hogy a tartomány lakosságának közel 90%-a albán – akkor, abban az esetben ez „illegitim, és nemzetközi jogot sértő”  lépés volt. Nem tudom, hány hasonló meccset kell még lejátszania a nagyhatalmaknak egymással, hogy világossá váljon végre mindenki számára: a népek önrendelkezésének nemes elvét mindkét fél akkor veszi elő, amikor az érdekeivel megegyezik – és akkor szarja le, amikor azzal szembemegy.

Az igazán fontos kérdés: jelent-e ez számunkra bármit is? Az atlantista hiszti-kórus és a Jobbik szerint igen – persze ellentétes előjellel. Az újkeletű divat-russzofóbia lelkes zászlóvivői már pofás infografikákat is készítettek, hogy jelezzék, a gonosz, falánk orosz medve mely országokat fenyegeti elnyeléssel a jövőben.  Ők ugyanis esküsznek rá, hogy Putyin nem fog megállni a Krímnél. A radikáljobbosok meg ebben bíznak. Szerintem meg mindketten tévednek.

Az Ukrajnáért folytatott hidegháború még messze nem ért véget, de az egyértelmű, hogy Janukovics bukásával Moszkva elvesztett egy fontos csatát. Az országgyarapítással Putyin most döntetlenre hozza ki a meccset. Mert a korrupt és ostoba ukrán elnök hatalomban tartásához nem volt elég ereje (és talán a végén már szándéka se nagyon), a Krím visszacsatolásához viszont van. És, ha a Nyugat, vagy legalább Ukrajna vezetőiben a legminimálisabb józan önmérséklet megvan, akkor ebbe egyelőre bele is törődnek. A ma elfogadott, lepkefing erejű szankciók arra engednek következtetni, hogy a szájkarate ellenére ez így is lesz. Putyinnak ma egészen egyszerűen nem érdeke, hogy egy újabb Afganisztánt kockáztatva lerohanja, vagy szétrobbantsa Ukrajnát. Egy gazdaságilag romokban heverő, instabil, nagyszámú orosz kisebbségével bármikor sakkban tartható, és befolyásolható ország nagyon is megfelel a Kremlnek.

Ezért aztán teljesen alaptalan a „Putyin az új Hitler” című parázás – és sajnos pont ugyanezért naivitás abban bízni, hogy a cár majd igazságot szolgáltat nekünk Kárpátalja ügyében. Az éppen most elszakadó Krímmel példálózva autonómiát követelni a régiónak csúnya aránytévesztés. A félsziget ugyanis Ukrajnán belül széles körű önrendelkezéssel bírt, ők nem azért akarnak elszakadni, mert nem kaptak autonómiát – hanem annak ellenére is. Ehhez való jogukat persze senki sem vitathatja el tőlük. Ám az ukránok szemében ezzel a „hálátlan és telhetetlen kisebbségek” képét erősítik, amelyeknek nem érdemes plusz jogokat biztosítani, mert azzal ugyanúgy „visszaélnek” majd, mint a krími oroszok. Ha rájuk hivatkozunk, amikor – amúgy nagyon is jogosan – autonómiát követelünk Kárpátaljának, azzal remek magas labdát dobunk fel az ukrán soviniszták számára, akik egy percig sem fognak habozni, hogy lecsapják.

Az oroszok segítségében pedig kár reménykedni. Moszkva katonai és politikai akciórádiuszán Kárpátalja bőven kívül esik, s különben is: nekik minél rosszabb, annál jobb. Minél szemetebb módon bánik megmaradt nemzetiségeivel az ukrán állam, annál jobban igazolja majd utólag a Krím visszavételét. 

A hétvégi népszavazás eredménye tehát (legalábbis egyelőre) sem veszélyt, sem reményt nem jelent nekünk. Tanulságot viszont annál inkább. Nekünk igazunk van, a nagyhatalmaknak meg erejük. Ez utóbbit akkor fogják a mi igazunk javára fordítani, ha valamelyiküknek ez lesz az érdeke, a másiknak meg nem lesz ereje, hogy ezt megakadályozza. Pontosan ez történt a Majdanon a Nyugat, a Krímben pedig Moszkva részéről. És ez az, aminek sajnos egyik feltétele sem adott Kárpátalján. Mi ebből a helyzetből nyertesen nem jöhetünk ki. De, ha nem parázunk és nem kergetünk illúziókat feleslegesen, akkor a pofára esést még megúszhatjuk.

 

Balogh Gábor 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr915866435

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.18. 12:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ben Franklin 2014.03.18. 11:30:51

Nem lesz itt semmilyen kárpátaljai határkorrekció. Ukrajna még mindig 10x erősebb katonailag mint mo., a NATO meg sem mozdulna értünk, mert nekünk róná fel a kezdeményezést.

Saját hadsereg kell ha vmit akarunk.

tobeor 2014.03.18. 11:49:21

A poszt második pontja egyszerűen nem igaz:
"2. A Krímben ezzel együtt is tulajdonképpen a népakarat teljesül, hiszen a régió lakosságának döntő többsége orosz, ők nyilván szívesebben élnek Moszkva, mint Kijev uralma alatt."

Attól, hogy valaki oroszul beszél, egyáltalán nem biztos hogy orosz, és pláne hogy Oroszország része akar lenni. Sőt, aki oroszul beszél, és orosznak is tartja magát még az sem.

Érdemes lenne szétnézni a nemzetközi példák alapján, van sok. Az csak nekünk magyaroknak evidens, hogy aki magyarul beszél az magyar is meg Magyarországon is akar élni.
Sőt még ez sem evidens, ha netán magyar többség lenne Erdélyben és önálló országgá válna, szerintem az is nagyon kétséges hogy akarna-e egyesülni Magyarországgal.

Volt felmérés a Krímen még februárban (meg tavaly is) hogy akarnának-e Oroszországhoz csatlakozni, és bőven 50% alatti támogatás volt. A mostani szavazást pedig röhejesen szétcsalták.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.18. 12:03:35

@Bí Dzsí: "Putyin ugyanis katonailag ellenőrzése alá vonta az Adott területet és UTÁNA bocsátotta szavazásra a kérdést."

A Krími autonóm tartomány parlamentje bocsátotta szavazásra a kérdést (február 26-án), az oroszok utána jöttek be (február 28-tól). Nem tudom azt hogy "Putyin bocsátotta szavazásra a kérdést" honnan álmodtad bele a dologba...

"A lényeget kerüljük meg vele: méghozzá azt, hogy 1. Nekünk egyedül ehhez jelenleg nincs erőnk."

Megint az ostoba ledorongolás. Én inkább úgy közelítenék, hogy mink VAN, és erről vitát kezdeményezni.

Mert tudod, ha már erről beszélünk, a témával foglalkozunk, nem pedig bekussoltatunk mindenkit hogy ez van, nincs erőnk, téma befejezve, akkor már jót csinálunk. Mert nem a téma önmagában az érdekes (érdekes is lehet egyébként, mindegy), hanem az hogy a gondolataink akörül forognak, hogyan lehetnénk erősebbek, de legalábbis a honvédelemről folyik a szó. Minél többen beszélnek a honvédelemről, annál jobb, mert szorosan kötődik a magyarsághoz.

"2. Oroszországnak nem érdeke Ukrajna TELJES széthullása, de, ha az lenne, ehhez akkor sem lenne elég ereje"

vitatható (és bizonyítandó), itt valójában azt kéne elhinnem hogy hirtelen előléptél harcászati stratégává, amire nyilván semmi okom nincs. Továbbra is a vita és nem a ledorongolás mellett foglalok állást.

"3. A Nyugat minden erejével meg fog akadályozni minden elszakadási kísérletet, de még autonómia-törekvést is. Azt az Ukrajnát, amit Putyin meghagy nekik, tűzzel-vassal egyben fogják tartani. "

És? anyugat örökké jelen lesz? az EU a mostani formájában 1992 óta létezik, de sok szempontból máris egy halott, zombi gépezet. Szerinted pl. az eurózóna görögök 160%-os GDP adósságát ki fogja visszafizetni, vagy másképp: hogy lehet visszafizetni? SEHOGY. Egy idő után ezt mindenki be fogja látni és akkor lekapcsolják a villanyt. Spanyolországban 28%-o a munkanélküliség. Ezt nem lehet a gender-ideológiával meg a buzipropagandával egyensúlyozni, akárhogy is próbálják. Az EU-nak már csak erre futja, az ilyen pótcselekvések sulykolására.

Az ukrán helyzetben is, ha emlékszel, ami megállapodást összehoztak a külügymniszterek Janukoviccsal és az ellenzékkel, a tiltakozók már másnap felrúgták. Ennyit ér az EU szakértelme.

"4. Ha olyat követelünk, amit nem tudunk megtenni (Kárpátalja visszacsatolása, vagy teljes önrendelkezése), olyanokra hivatkozva, akiket nem tudunk megvédeni (kárpátaljai magyarok és ruszinok), akkor az minden szép hazafias jelszó ellenére is csak felelőtlen ködevés. "

Tisztán technikailag megnézve sem feltétlenül, mert mondhatjuk azt is hogy a "lángot égve kell tartani", vagyis folyamatosan nyomást kell gyakorolni, hadd szivárogjon be a köztudatba, vagy a nemzetközi diplomáciába. A világ nem úgy működik hogy néma csend, majd fölállunk és megrázzuk magunkat és érceset kiáltunk, a dolog végeztével meg szépen visszaülünk a helyünkre.

Az hogy mink van vagy nincs, minden ország magánügye, és néha blöffel is el lehet érni engedményeket, aki játszott már pókert tudja miről van szó.

Ez is ama keretrendszerben érvényes amit elmondtam: Szándékosan "túlzó" igény (területi függetlenség), majd megfelelő pillanatban "engedni" és azt mondani, na jó, legyen csak autonómia. ___Miközben mindvégig az autonómia volt a cél.___ Szóljál ha ez neked magas.

Az írásaid nagyrészéből csak úgy sugárzik az "arisztokrata" hangvétel, miközben javarésze annak amit mondasz, csekély utánajárással megcáfolható.
Mindig ilyen voltál? Szeretnél visszamenni oda, a korba ahol a születés jogán mondhatta meg valaki, "merre hány perc"?

Amit én szívből utálok, a "büdös paraszt ne pofázzon bele", meg a "mi majd eldöntjük helyetted" meg a "sötét állat hozzá se tud szólni, ne ugasson"- hozzáállás.

Annak ellenére hogy ezen állítások/ledorongolások objektív igazságmagot tartalmazhatnak, mégis károsak, mert elitisták, nagyjából azt feltételezik, hogy ha valahol egy csomó ember összeül magától megbeszélni a dolgokat, ott előbb-utóbb "valami nagy baj történik".

Tévedés. A lényeg hogy egy csomó ember úgy is tud értékeset beszélgetni, hogy nem feltétlenül jönnek rá világmegváltó összefüggésekre. Maga az együtt töltött minőségi idő a lényeg.

A magyar embertől nem kell félni, hogyha nincs furkósbot a közelben, akkor ördög lesz belőle. Sajnos el van vadítva a közbeszéd színvonala, de nem verőemberekkel kell ezt jobb irányba terelni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.18. 12:07:59

@_most_:

Ez nyilvánvaló.

Akkor tud egy terület élni önrendelkezési jogával, ha képes megvédeni magát eredeti országa ellen - idegen segítséggel vagy saját erővel.

A 9 jelenleg létező nemzetközileg nem elismert állam esete:

Tajvan - saját erővel, később amerikai segítség, de ez eleve speciális eset.

Észak-Ciprus - a török hadsereg bevonult.

Szomáliföld - saját erővel.

Karabah - az örmény hadsereg legyőzte az azerit.

Transznistria - a volt-szovjet haderő nem vonult ki és támogatta a szeparatistákat.

Dél-Oszétia - saját erővel, később orosz beavatkozás a grúz agresszió ellen.

Abházia - saját erővel.

Koszovó - az amerikai hadsereg segített.

Krím - saját erővel, mely mögött ott állt az orosz haderő, ami miatt az ukránok nem mertek visszatámadni.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.18. 12:11:34

Miért nem lehet ezt úgy megoldani, hogy a "népakarat" is érvényesüljön és a határok se sérüljenek?
Aki orosz akar lenni, az cuccol és húz a picsába Putyin retkes faszára.
El Ukrajnából a baráti Oroszországba.
Nem kell Európában élni, ha nem akarnak, de ne szabdaljanak országokat. Menjenek az Uralon túlra.

Érdekes, amikor csecsenek akarnak elszakadni, akkor népirtás a válasz az elszakadási törekvésekre.

A kurva anyjukat az oroszoknak!
És azoknak is, akik bólogatnak erre az agyrémre. A Jobbikkal az élen. Azt hiszik, hogy majd Putyin odadobja Kárpátalját és Erdélyt... sok balfasz.

A csonka Ukrajnában még szarabb lesz a magyaroknak.

A Baltikumból is el kellene tüntetni az oroszokat.
Én ezért is megértem, ha egy állam nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Mert kétfelé nem lehet hűséges egy ember egy háborúban, konfliktusban.
Itt is az orosz útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok miatt ment a cirkusz.
A Kaukázusban is szétszórt az aktuális ruszki cár pár százezer orosz útlevelet, így már mondhatja, hogy azok orosz alattvalók, akiket meg kell védeni.

Észak-Korea és Irán smafu, Oroszország fogja kirobbantani a harmadik világháborút, a magyarok pedig beállnak melléjük náci, hungarista hőzöngéssel, leköpve az európai értékeket. FideSS és Jobbik, így kézen fogva adják el az országot Putyin cárnak. Keresztény agymosott idióták, Nagy-Magyarország mániás hülyék. Persze Tömjén Zsóti is lovagolna fehér lovon a visszahódított területekre, mint Horthy.

seol 2014.03.18. 12:23:51

@Medgar:

És akkor saccoljuk meg együtt, hogy a nemzetközi szerződésekben említett állomásozás, illetve az ukrán támaszpontok elfoglalásával színesített fegyveres utcai jelenlét között mi a különbség. (Az 'azok nem is oroszok, csak véletlenül úgy néz ki a dolog' szánalmas köreit felejtsük el előtte, ha lehet.)

jogalany 2014.03.18. 12:26:04

@maxval a gondolkodó birca:
A fasiszta szóval óvatosan kell bánni, a kizsákmányolt nép szemében az ideológiai alapon soviniszta és nárcisztikus nacionalizmussal népivé izesített fasizmus még a Szovjetnek sem volt ellenszenves, csak gondoljunk Zinovjev Római nagykövetként megejtett írásaira, melyekben ömlengett Mussoliniról és a fasizmusról.

seol 2014.03.18. 12:27:04

@Nemzetstratégia:

Van valami kétséges bája annak, ha valaki az öncélú zsidózással és buzizással tarkított propagandabaromságok felkérődzése közben azon nyavalyog, hogy őtet má'pedig lekezelően lekezelik. :))

belekotty 2014.03.18. 12:31:52

@wallenberg8805: Semmi gond, próbálj meg egy népszavazást Erdélyben. Kezdeményezd!
Nagyon fognak téged szeretni az ottani magyarok.
Különben meg a kettős állampolgárságról is volt népszavazás, nem? Akkor ugye az is rendben volt és az Orbán kormány semmibe vette az akkor népakaratot, nem?

seol 2014.03.18. 12:32:29

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

És az mennyire bájos, amikor valaki egyszerre rajong a német neonácikért és a nacionalista orosz csürhéért. Az ember szeme már-már könnybe fordul a döbbent csodálattól. :)

jogalany 2014.03.18. 12:48:19

@Bí Dzsí:
Van-e elég ereje az orosznak, hogy földbe döngölje Ukrajnát?
Igen van, bőséges.
Mit hagy meg Putyin a nyugatnak?
Ehhez kell egy kis közgazdaságtan, vagy stratégiai gondolkodás:
Krim vízkészlete csekély, ezért 70 %-át Ukrajnából kapja
Krim a gázt tisztán Ukrajnából kapja cspővezetéken, az elosztó Ukrajnában van, amit pár napja megpróbáltak elfoglalni az Orosz reguláris erők.
Krim az villamos energia 65 %-át Ukrajnából kapja.
Ezek olyan fontos dolgok, amik nélkül Krim megbukik és átállni egy teljesen új becsatlakozásokra, éves szintű beruházásokat igényel.
Putyin vagy azért nem állhat meg a krimnél, mert Ukrajna megpróbálja visszafoglalni, persze amerikai segítséggel (kezdetben fegyver szállításokkal), vagy azért nem állhat meg, mert Donyeckben ölik már az oroszokat a nyugat ukrajnából odament fegyveres ukránok, vagy azért nem állhat meg, mert kell a víz, az áram és a gáz a Krimnek.
Az eddig nyugat ukrajnában állomásozó páncélos hadtest már felvonult és beásta magát Krim határvidékén. Ukrajnában fel állítanak egy 60 ezer fős önkéntes hadsereget, már 20 ezer fő katonai kiképzését el is kezdték.
Az oroszok eddig két drónt szedtek le a Krim felett, a másodikat hacker módra épségben leszállították Krimi területen és megállapították, hogy azt a Dél német országban lévő amerikai bázisról indították. Ja, mindkettő láthatatlan volt !, magyarul vége a mitosznak, az oroszok látják őket.
Úgy látszik Putyin nem akar háborút, de ha az USA -nak joga volt Grenadát lerohanni az amerikai állampolgárait védve, voltak vagy százan ott, akkor a több milliós ( 7-8 millió) oroszért az orosznépnek is joga van lépnie.
Ukrajnáért több éve erősen küzdenek az amerikai és európai érdek közösségek, de Sorosnak volt igaza: nép mozgalom a kulcs. Egyszer megkérdezhettem Tőle, miben szolgálja az Ő személyes érdekét, vagy az üzletét, hogy támogatja az Ukrán változtatások híveit (akkor abban az évben 10 millió $-al) - harcosait, azt válaszolta: a világ érdeke ez.
Ha a nyugat eszkalálja az Ukrán helyzetet, tudhatjuk a világ érdekében teszik.

seol 2014.03.18. 12:49:35

@Nuuk:

Fura, nekem úgy tűnt, hogy saját köreiken kívül a Szvobodások és a többi hasonló ukrán 'gyűjtemény' mindenki szerint a 'kínos, de itt vannak, valahogy féken kell tartani, hátha később sikerül őket konszolidálni' kategóriába tartoznak.

♔batyu♔ 2014.03.18. 12:51:33

@maxval a gondolkodó birca: Pontosan így van.

Lehet ezt ragozni, de az erő dönt. Ráadásul a Krím alapvetően ukránoknak átadott orosz terület, afféle gesztus az USA-nak.

Elég nyilvánvaló, ha az oroszok úgy érzik, az USA nem korrekt, vissza veszik. Ez nagypolitika, ahogy Kárpátalja sorsa is a nagypolitika döntése lesz.

Ukrajna szerepe pufferzóna, ezt változtatta meg az EU és az USA.

Elég nyilvánvaló, hogy vagy háború lesz, vagy pedig valamilyen módon vissza állítják Ukrajnának ezt a funkcióját.

ö...mikó? 2014.03.18. 12:53:25

@Mort aux cons: Remélem téged lőnek le elsőnek. Hülye buzi agresszió és fegyvermániás pöcs....

ö...mikó? 2014.03.18. 12:56:29

@Nemzetstratégia: "Magyarországon is tudták akik előre gondolkodtak, hogy itt miről volt szó, amikor beléptünk az EU-ba. A félmillió aki kint dolgozik, nyilván többségében a magyar munkaerő legképzettebb rétege, vagy másképp fogalmazva: a legjobban dolgozni akaró rétege. Ha ezek itthon lennének, sokkal jobb lehetőségei lennének az országnak."

Milyen jó is lenne, ha nem hagynánk őket menni, mint a régi szép időkben! Kapnak egy kis verést, azt rögtön tudják hol a helyük, nem?

Ennyi büdös kommcsit egy rakáson, te jó ég! Ti vagy nagyon fiatalok vagytok és a kommunizmus nyertesei voltak a szüleitek, hogy ilyen birkát neveltek, vagy csak szimplán a kommcsi kormánypropaganda (fidesz)tett azzá?

♔batyu♔ 2014.03.18. 12:57:17

@jogalany:

"Ha a nyugat eszkalálja az Ukrán helyzetet, tudhatjuk a világ érdekében teszik. "

Ezt mondhatják az oroszok is, azaz ha Putyin eszkalálja az Ukrán helyzetet, tudhatjuk a világ érdekében teszik.

A német politikai szakértőnek van igaza, az USA-nak meg kellett volna egyeznie Putyinnal.

Az EU-t nem is írom, gyakorlatilag USA báb.

♔batyu♔ 2014.03.18. 12:59:09

@ö...mikó?: Inkább te nem tudsz értelmezni.

Nem hagyni... nem csak azt jelenti, hogy megfélemlíteni, hanem azt is, hogy olyan körülményeket teremteni, hogy ne akarjon menni.

seol 2014.03.18. 13:02:32

@jogalany:

Donyeckben egyelőre az oroszok ölik a nemoroszokat (legalábbis mindkét halott, akiről érdemi információt sikerült lelni, Szvobodás volt), de a lényeg természetesen változatlan: bántsák szegény oroszokat csak úgy.

jogalany 2014.03.18. 13:02:42

@♔batyu♔:
Vagy háború lesz, vagy visszaállítják Ukrajna puffer zóna szerepét - írod.
Mást sem hallani a mostani illegitim ukrán kormány tagjaitól, hogy az ukrán katonák maradnak a krimben, vagy, krim ukrán volt és az is marad, vagy nem ismerik el a népszavazást, vagy már kormányfőként Jaszenyuk a nyugat katonai segítségét kéri, főleg amerikáét.
A béke akaratának nyomát sem lehet felfedezni az ukrán nyilatkozatokban. Most egy oligarchát (Ukrajna 17. leggazdagabb embere) neveztek ki Donyeck és Harkov területi vezetőjének, akinek első dolga volt, lecserélte az erőszak szervezetek vezetőit majdanistákra.
Európa lakossága nem akar többé orosz földön háborúzni, rosszak a tapasztalataik. :D
Az orosz föld katonai védelmében stratégiai kérdés Ukrajna.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:05:39

@♔batyu♔:

"Ez nagypolitika, ahogy Kárpátalja sorsa is a nagypolitika döntése lesz."

Kárpátalja nem érdekli a nagypolitikát. Csak minket, mivel a terület népességének (még) 12%-a magyar, ami kb. 150 ezer főt jelent a 80%-nyi ukrán/ruszin népességgel szemben. (Mivel nem ismerik el az ukránok a ruszinokat, ezért nem tudni, hogy pontosan hányan vallják magukat ruszinnak.)

seol 2014.03.18. 13:08:11

@jogalany:

Pedig ha igazán békét akarnának ezek a csúnya illegitimek (lenyűgöző, hogy van, aki ennyi idő után is ezt próbálja ragozgatni, ennyi aggyal egy szendvics elkészítése is napokig tartó program lehet), akkor első szóra odaadnának mindent a drága jó Kremlnek, népeink és világunk örök barátjának!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:09:32

@jogalany:

(Jacenyuk lesz az.)
Valójában senki nem akar háborúzni, amire számos lépés és kijelentés utal - még az ukránok sem, mert kb. semmi esélyük az oroszok ellen -, előbb-utóbb mégis fegyveres konfliktus lesz ebből.

♔batyu♔ 2014.03.18. 13:11:27

@jogalany: Erre csak azt írnám, hogy az ukránok épp most nyilatkoztak, hogy nem akarnak a NATO tagjai lenni.

Nyilván nem véletlen. Azzal együtt, ez az oroszoknak még mindig kevés lesz, társult EU tag Ukrajnát sem akarnak.

jogalany 2014.03.18. 13:12:02

@♔batyu♔:
Egyet értek, az EU usa báb. Saját érdekei ellen cselekszik.
Egy biztos: az orosz vezetés nem ellensége az USA -nak, sok területen és ügyben együtt működnek, sőt az orosz többször az amerikai érdekek kiszolgálójává, és szolgájává is vált.
Putyin 14 évig volt katona a német vonalak mögött. Nehéz rajta kiigazodni.

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.18. 13:13:15

@belekotty:

A kettős állampolgárságról nem volt eredményes népszavazás, a parlamentet csak az eredményes népszavazás kötelezi.

seol 2014.03.18. 13:13:32

@♔batyu♔:

(Amíg az orosz támaszpontokkal rendelkező Krímről le nem mondanak 'úgy teljesen', eleve nem is lehetnek NATO-tagok. Ha jól rémlik.)

♔batyu♔ 2014.03.18. 13:14:05

@Mj: Dehogynem. Persze nem a magyarok ott az érdekesek, hanem a terület. Ami ráadásul a Kárpátok miatt elég jól is védhető.

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.18. 13:14:33

@Mj:

Kárpátalján 75% ruszin, 15% magyar (azok együtt már 90% tehát többség), 5% ukrán, 5% egyéb (azok kisebbség).

jogalany 2014.03.18. 13:17:09

@seol:
A tények makacs dolgok. A jelenlegi Ukrán kormány - hatalom - fegyverek segítségével került oda. Ez még csak egy módszer lenne, ha nem a néptöbbséggel megválasztott - beiktatott és nemzetközileg elfogadott elnököt űzték volna el, életét fenyegetve, igaz ez a Lengyel külügyninisztertől is elhangzott:
Fogadjátok el. Jön a hadsereg. Mind meghaltok.
Tehát nemzetközi jogi értelemben ez az Ukrán kormány illegitim.

jogalany 2014.03.18. 13:19:35

@Mj:
Bocs, Jacenyuk helyesen. Nem szeretem, biztos frajdi elírás.
Egyet értek a nép sehol nem akar háborúzni, de az USA fel van készülve és valójában Ők diktálnak, lehet még az orosznak is.

♔batyu♔ 2014.03.18. 13:20:35

@jogalany: Putyin felemelkedő ágban van és (jól) érzi, hogy Oroszországból az USA-val egyenrangú nagyhatalmat kell csinálnia. Amúgy a világnak is ez jó, nekünk pláne, mert egy gazdaságilag nyomulós és dinamikus nagyhatalom gazdasági szférájába kerülni nem rossz dolog. Már most is tele vagyunk orosz turistákkal, élelmiszerexportunk valami 23%-al nőtt. Az egész K.-Európai térségnek áldás egy erős Oroszország.

Egészen biztosan nem akar Putyin lenyúlni idegen országokat, persze ha egy háború küszöbén lenne, az más.

♔batyu♔ 2014.03.18. 13:22:08

@seol: Meg sem kockáztatják. Ahogy mi sem kockáztatnánk meg azt, hogy pld. kilépünk a NATO-ból, hiszen mi (és még pár K-Európai ország) pedig az EU puffer zónája.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:22:36

@♔batyu♔:

Mondj egyetlen nagypolitikai kijelentést a közelmúltból, ami fontos régióként említi Kárpátalját. Külföldön ez ukrán/ruszin megyeként van elkönyvelve.

jogalany 2014.03.18. 13:23:41

@♔batyu♔:
Gondolj bele, Te az oroszok helyében akarnál?
Ez egy új nyilatkozat? mert még pár napja, pont szerették volna.
Én ennek a Jacenyuknak egy szavát sem hiszem el. Most ezt mondja, holnap ennek az ellenkezőjét, egy hazudozó.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:24:52

@wallenberg8805:

Nem, 80% ukrán - ezen belül nem tudjuk, hogy hányan vallják magukat ruszinnak, még kevésbé, hogy hány ruszin nem akar Ukrajnában élni - és 12% magyar, legalábbis a legutóbbi, 2001-es népszámlálási adatok szerint. Mindenesetre a ruszinok a közelmúltban határozottan visszautasították, hogy szeparatista törekvéseik lennének.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:25:58

@jogalany:

Majd legitim lesz a kormány május 25. után, ezzel nem nagyon törődnek most.

♔batyu♔ 2014.03.18. 13:26:31

@Mj: Éppen ez is bizonyíték. Külföldön ez Ukrajnaként van elkönyvelve, pont.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:26:56

@jogalany:

Putyin pont azt bizonyítja, hogy nem minden esetben diktál az USA.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:28:03

@♔batyu♔:

"Egészen biztosan nem akar Putyin lenyúlni idegen országokat, persze ha egy háború küszöbén lenne, az más."

És, honnan tudod, hogy pont nem ez a helyzet?

♔batyu♔ 2014.03.18. 13:29:50

@jogalany: Azóta megértették, hogy támogatni egy NATO belépést nem egészséges dolog.

Ráadásul az is egy oligarcha, most annyi történt, egyik oligarcha átvette a másiktól az uralmat, ezeknek Sorosék intézik a pénzt és nem Putyinék, ennyi.

Ez a Jacenyuk egy samesz, bármikor cserélhetik.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:30:37

@♔batyu♔:

Mivel Ukrajna egy megyéje, és Ukrajna megalakulása óta föl sem merült az elszakadása, ezért nem foglalkoznak vele, így persze, hogy Ukrajna egy megyéjének is tekintik, mi másnak?

seol 2014.03.18. 13:31:27

@jogalany:

Szegény elnök bácsit nem űzték el 'per se', hanem elmenekült, mielőtt betartotta volna akár csak az általa aláírt megállapodásokat is, mert tudta, hogy ha betartja őket, akkor fény derül arra, hogy szegénykém Putyin bácsi bábja, illetve mindent ellopott, amit meglátott. Ja, igen, voltak ott ilyen békés tüntetőgyilkolászások is, ha rémlik így az évezredek távolából. Még saját pártja is kirúgta. (Annyira elűzték fegyverrel, hogy órákig-napokig nem is tudták, hogy most elmenekült, vagy mi van.)

Korrupt és tömeggyilkos elnökök gazdihozfutása után meg előfordul, hogy új kormány alakul. Fura dolog ez, de van, aki fel tudja fogni. Fontos, hogy ne adjuk fel!

♔batyu♔ 2014.03.18. 13:31:58

@Mj: Mert így lehetséges csak egyensúly. Putyin egy lenyúlt területtel, egyáltalán nem lenne beljebb, viszont magára venne egy csomó bel és külpolitikai problémát.

Lsd. Afganisztán.

♔batyu♔ 2014.03.18. 13:32:53

@Mj: Igazából nem tudom, min vitázunk?

seol 2014.03.18. 13:34:36

@jogalany:

Tudnád picit részletezni, mikor és hogyan emlegette Jacenyuk azt a NATO-tagságot?

♔batyu♔ 2014.03.18. 13:34:38

A Dnyeszter-mellék kéri, hogy az orosz törvénykezés tegye lehetővé az el nem ismert köztársaság belépését Oroszországba.

Ezzel a kéréssel fordult a Dnyeszter-menti Köztársaság legfelsőbb tanácsa, elnökének, Mihail Burlának a személyében Szergej Nariskinhoz, az orosz Állami Duma elnökéhez.

2006-ban a Dnyeszter-vidéken rendezett referendumon a választók 92 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra. Első olvasatban már elfogadták azt az alkotmányos törvényt, hogy az orosz törvénykezést ismeri el a dnyeszteri részének. Dnyeszter-vidéken 200 ezer orosz állampolgár él, az államnyelv orosz.
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/news/2014_03_18/Dnyeszter-mellek-a-Kr-m-utan-ugyancsak-csatlakozni-akar-Oroszorszaghoz-7782/
"

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:35:12

@♔batyu♔:

Én megvárom, hogy mi lesz a tengerparttal Odesszáig (nem lenne nekik kényelmetlen az eddig is orosz megszállás alatt lévő Transznyisztriával szomszédosnak lenni) meg a Donyeck-medencével. Ezekkel ugyanis sokat nyerhet Putyin.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:36:03

@♔batyu♔:

:D Azon, hogy szerintem Kárpátalja csak nekünk fontos, amúgy senkit nem érdekel a nagyhatalmak közül.

jogalany 2014.03.18. 13:36:22

@Mj:
Már láttam olyant, hogy azt hitted a barátod és kiderült, végig ellened dolgozott.
Az I.vh idején egy német hírszerző tiszt, mikor a németek át törték a frontot és nyomultak előre, úgy összezavarta a katonai parancsokat, hogy a franciák össze tudták szedni magukat az alatt a pár nap alatt, így aztán négy hónap után nem lett vége a háborúnak, tartott négy évig. Ezt a tisztet maga a német császár ajánlotta oda. Azóta kiderült sem a tiszt, sem a német császár nem a németek barátja volt.
Volt olyan magyar min.elnök aki a CIA -től kapta az utasításokat. És még vannak páran.
Tehát, ha az eu az usa bábja - akkor semmi sem biztos.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 13:40:51

@jogalany:

Egyedül az a biztos, hogy amatőrök vagyunk és nem diplomáciai szakértők, így a sötétben tapogatózunk, miközben sokszor intuitíve próbáljuk kitalálni, hogy kinek mi az érdeke, és, hogy egyáltalán az érdekeinek megfelelően fog-e cselekedni az illető szövetségi rendszer, állam, vezető.:)
A németek vitték vissza az oroszoknak Lenint, hogy kiléptessék és elintézzék őket, aztán milyen jól jártak vele 30-40 év múlva a keletnémetek.:-S

jogalany 2014.03.18. 13:44:11

@seol:
Azért egy elnök megtudja, hogy a majdan fegyveresei lepték el az elnöki hivatalt, és a többit és Őt keresik égre földre, élete érdekében jól teszi, ha menekül.
Maga a szó is azt jelenti veszély elől menti magát.

jogalany 2014.03.18. 13:49:11

@Mj:
Igaz, hogy németek vitték vissza Lenint, de békét csak akkor kötöttek, mikor az oroszok elverték őket az egész fronton.
A Keletnémet valóságot, meg a németek agressziója hozta magával, az más kérdés ki is volt valójában Hitler.

Blikknépe (törölt) 2014.03.18. 13:51:10

@Bí Dzsí: hagyjad már ezt a 123%-os EuromaidanPR által terjesztett hazugságot.

Blikknépe (törölt) 2014.03.18. 13:53:07

@♔batyu♔: jelenleg 200 amerikai bázis van az EU-ban.

európa amerikai megszállásának kéne végetvetni.

mocskos amerikaiaknak ez sem jött be, hiába küldték oda nulandot és mccaint a CIA-val.

Blikknépe (törölt) 2014.03.18. 13:54:38

@seol: szar propaganda.

aúgy az amerikai zsidó külügyi megbízott dönti el, hogy ki lehet az ukrán kormány tagja?

a puccsistákat el kell fogni és börtönbe vetni.

Blikknépe (törölt) 2014.03.18. 13:58:16

@Bí Dzsí: hogy is konferálták fel a magyar csapatot az orosz Tv-ben a szocsi bevonulásnál? íme az ország amely eredeti területének csak harmadát uralja, és lakosságának 30%-t elvesztette...

aztán tegnap már orosz politikus veti fel, hogy az új magyar alkotmány értelmében, Magyarországnak joga lenne bevonulnia kárpátaljára.

éljen az ezeréves magyar-orosz határ a kárpátokban.

nekünk nem érdekünk egy amerikai bábállam hazánk és oroszország között, nekünk a közös határ az érdekünk a kereskedelem zavartalansága miatt.

seol 2014.03.18. 13:58:33

@jogalany:

Persze, a CIA által felfegyverzett nácik zsidó golyószórókkal törtek át a békés rendőrökön és a virágot szedő berkutosokon, ahogy Soros parancsolta nekik -- a Józsi is mondta a tegnap.

Egyébként szerintem egyeztetned kellene a megfelelő agitproposokkal, mert Janukovics azt nyilatkozta, hogy azért menekült el, mert rálőttek a kocsijára. (Előtte azért véletlenül felpakolta a vagyona egy részét, és próbált megszabadulni a kompromittáló iratoktól, dehát ez csak egy átlagos nap. érted.)

És izé, nem akarlak nagyon megzavarni a mantrában, de vitatnod kellene mást is, mert a 'szegény elnök bácsit elkergették, pedig ő csak ellopott pár milliárdot, meg lelövetett, illetve megkínzatott pár tucat tüntetőt' még önmagában is bájos levezetés.

Ja, a megválasztott parlament miért is nem válthatja le az elnököt amúgy?

seol 2014.03.18. 14:00:09

@Blikknépe:

A valóság sosem jó propaganda, kedves idióta.

seol 2014.03.18. 14:02:11

@Blikknépe:

A besúgóivadéknak az a jó, ha minél közelebb térdelhet a Kreml aktuális gazdái előtt, nincs ebben meglepő. :)

Blikknépe (törölt) 2014.03.18. 14:03:14

@seol: szóval nem tetszik a valóság?
besúgóivadék vagy? ezt sztem mindenki tudta elsőre...

seol 2014.03.18. 14:04:46

@Blikknépe:

Azért néha meg tudod saccolni, kedves retardált, hogy mit írsz te? Azt, hogy más mit, azt nem, tudjuk rég. :)))

Blikknépe (törölt) 2014.03.18. 14:13:13

@seol: érvek? tények? ja arra nem futja...
sebaj, gyurcsányszavazónak meg USA seggnyalónak még jó leszel...

Blikknépe (törölt) 2014.03.18. 14:16:53

@seol: a valósággal ne törődj, megárthat.

gondolom a nuland-pyatt beszélgetést sem hallottad, olvastad. de sztem azt sem tudod kik ezek...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 14:17:01

@jogalany:

A németek azért vitték vissza Lenint, hogy több évtizedre megszabaduljanak az orosz nagyhatalomtól, ez nagyjából 20 évre össze is jött. (Más kérdés, hogy ez csöppet sem volt elég ahhoz, hogy nyerjenek.) Aztán jött Sztálin, és szép nagy falatot harapott ki magának Németországból, ráadásul Lengyelországot is német területekre tolta rá. (Hitler nélkül nyilván nem ment volna a dolog, akit egyébként már eleve meg akart támadni.) Történelmietlen kérdés a "mi lett volna, ha", de érdemes számolni az alternatívákkal is. Ha nincs bolsevik hatalomátvétel, tehát egy Sztálin nevű ragadozó sem kerül a Szovjetunió élére, akkor eléggé máshogy festhetett volna az európai orosz érdekszféra.

Blikknépe (törölt) 2014.03.18. 14:25:58

@Mj: sztálintól kezdve a SZU-nak 1 db orosz vezetője volt: gorbacsok.

sztálin után volt 2 ukrán aztán 2 zsidó.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 14:30:37

@Blikknépe:

Mármint Gorbacsov. A Szovjetunióban elég jól érvényesült a pánszlávizmus, ezért sem lehetett főtitkár Hejdar Alijev. Tehát, mit akarsz mondani?

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.18. 14:45:24

@Mj:

75% ruszin, a ruszinokat a megszálló soviniszta ukrajnai kormányzat nem ismeri el nemzetiségnek hanem ukránnak sorolja be, beolvsztási célból, de attól még ruszinok. A ruszin nyelv az oroszhoz közeli, jelentősen különbözik az ukrántól, a ruszinok görögkatolikus vallásúak az ukránok görögkeletiek, a ruszinok őslakosok, az ukránok be lettek telepítve a szovjet megszállás idején, a ruszinok a magyarokhoz kötődnek, együtt harcoltak velünk a Rákóczi-szabadságharcban, Rákóczi deklarálta hogy a ruszin nép a Szentkorona tagja, a trianoni rablóbéke diktátum idején fegyvert akartak fogni Magyarország védelmében, de a hazaáruló balliberális Károlyi-rezsim em adott nekik fegyvert és megtiltotta nekik az ellenállást (miközben ugyanez a hazaáruló balliberális Károlyi-rezsim adott fegyvert az erdélyi oláh milíciáknak, tudva hogy azok el akarnak szakadni Magyarországtól).
Tehát a ruszinok ugyanúgy magyaroknak számítanak mint a többi sok évszázad óta át Magyarországon élő nemzetiség, mint például a magyarországi németség.

Blikknépe (törölt) 2014.03.18. 14:46:20

@Mj: csak annyit, hogy ennyit arról a sok hülyeségről, hogy az oroszok így meg úgy 56ban 68ban is az oroszok stb stb.

a SZU legtöbb áldozata orosz volt.

56-ban és 68-ban is ukrán állt a SZU élén.

mikor végre oroszk irányították a SZU-t, meg is szűnt :)

emlékszem, mintha csak ma lett volna, amikor jelcin a pártkongresszuson felállt és megmondta gorbacsovnak, hogy az orosz SZSZK kilép a SZU-ból.
szegény mihail csak tátogott,mint hal a szatyorban, hogy 'lvtársak, legyünk demokratikusak'.

az európai fehér civilizáció utolsó bástája oroszország.

jelenleg az EU az USA vazallusa, és a mester kibaszottul leszarja az érdekeinket - fuck the EU.

neki csak jó, ha az érdekeiért nem otthon, hanem európában kell háborúzni, vagy ha a hidegháború költségeit az európaiak fizetik meg.

európának az USA-val kell szembehelyezkednie, nem az oroszokkal.
európának a gazdasági hatalmával egyezően a világ vezető geopolitikai pólusává kell vállnia, nem pedig láncos kutyaként létezni és tapsolni az amerikai törekvéseknek.

kezdetnek pl fel kell számolni a 200 amerikai bázist és véget vetni az amerikai megszállásnak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 14:57:30

@wallenberg8805:

Kedves, ahogy történelmi kiselőadást próbálsz tartani a ruszinokról, végülis nem tudhattad, hogy töri szakon belül az egyik szívem csücske volt a nemzetiségi kérdés, meg, hogy többször jártam Kárpátalján, élnek ott rokonok, barátok, ismerősök is. Úgy néz ki, hogy május 1. körül is megyek.
A ruszinok jelen helyzetéről annyit - erről még Maxval tudna mesélni egy-egy normális pillanatában -, hogy nem akarnak elszakadni Ukrajnától és nem tartják magukat magyarnak egy csöppet sem. Sajnos ezek a tények, nem számíthatunk rájuk, maximum az autonómiatörekvések terén. (Egyébként egyedül Károlyiék adtak nekik autonómiát, Ruszka-Krajna néven. Kárpátalja független is volt kemény 1 napig, mielőtt bevonultak a magyar honvédok 1939. március 15-étől kezdve.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 15:02:37

@Blikknépe:

Abban egyetértek, hogy az orosz birodalom legnagyobb áldozatai maguk a birodalmi alattvalók - akik messze nem csak oroszok, lásd holodomor, nemzetiségi "kitelepítések", Gulág -, már évszázadok óta egyébként, utána viszont mi, európaiak jövünk.

Bí Dzsí 2014.03.18. 16:51:42

@Nemzetstratégia: A vita az, hogy véleményeket és ellenvéleményeket fogalmazunk meg. A vélemény és az ellenvélemény az egy állítás, amit általában kijelentő módban fogalmazunk meg. Ha Te minden állítást "ledorongolásként" élsz meg(nem először), és racionális ellenérvelés helyett megsértődsz, akkor nem én vagyok vitaképtelen...

Bí Dzsí 2014.03.18. 16:55:12

@Blikknépe: Nem "az" orosz tévében konferálták fel, hanem az egyikben a sok közül. A magyar bevonulás jogosságát nem orosz politikus fogalmazta meg, hanem egy tudós. Orosz-magyar határ sosem volt, nem, hogy ezer évig. '45-től '91 vlt szovjet-magyar határ, a középkorban meg a Halicsi és Volhíniai Fejedelemség volt határos velünk - de azt az ukránok éppen úgy magukénak vallják, mint az oroszok. A többi stimmel :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 17:27:24

@Bí Dzsí:

A középkor ebből a szempontból azért más tészta, mert mind az ukránok, mind az oroszok, mind a fehéroroszok a saját előzményüknek tekintik például már a Kijevi Ruszt is. (Halics és Lodoméria egyébként volt, hogy magyar uralom alá tartozott.)
Viszont, tágabban értelmezve volt, amikor szomszédosak voltunk az orosz birodalommal, például az évszázadokon keresztül ütközőzóna szerepet betöltő Lengyelországot éppen Poroszország, a Habsburg birodalom és Oroszország osztotta fel egymás közt úgy (kivéve a második felosztást, mert abból kimaradtak a Habsburgok), hogy utóbbi két állam egymás szomszédjává is vált, mi pedig akkor a Habsburg birodalom részei voltunk.

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.18. 18:30:14

@Mj:

1991-ben volt két népszavazás Kárpátalján, az egyik arról hogy egész Kárpátalja legyen területi autonómia, a másik arról hogy Kárpátalján belül a magyar többségű Tisza-menti rész legyen magyar területi autonómia, mindkét népszavazáson a választók 80%-a igennel szavazott, ami nem lett volna lehetséges a ruszinok többségének igen szavazata nélkül, egyébként a ruszinok magyarnak tartják magukat, régen úgy is mondták őket hogy magyaroroszok, 1939-ben pedig a lengyelországi Galíciából átszivárgó ukrán soviniszták terrorizálták a ruszinokat, akik inkább Magyarországhoz akartak tartozni és ez ma sincs másként.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 18:46:25

@wallenberg8805:

Miről is szólt ez a két népszavazás? Az egyik a területi autonómiáról Ukrajnán belül, a másik pedig csak a magyarokat érintette, tehát ezzel pont nem cáfolsz engem. A legvadabb ruszin álmok közé most is az autonómia tartozik, Ukrajnán, de nem Magyarországon belül! Menj ki és érdeklődj náluk, hogy mi a véleményük, ha nem hiszel nekem.
Egyébként a ruszinok - egyre többen - vagy ukránnak, vagy ruszinnak tartják magukat, de magyarnak egyáltalán nem, ezt nem is tudom, hogy honnan veszed, amikor már Rákóczi alatt is külön "gens"-ként lettek említve, nem pedig magyarként. Maximum nagyon sokáig lojálisak voltak a magyar koronához, de ez 1939-től, amikor éppen mi vetettünk véget a függetlenségüknek, pláne 1945-től nincs így. Ébresztő.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.18. 19:04:30

@Bí Dzsí: az érzelmi szférát azután vettem sorra, miután az állításaid sorra tévesnek bizonyultak. Csak hab volt a tortán, nem a fő csapásirány.

Vita helyett hajlamos vagy ex cathedra igazságokat kinyilatkoztatni, erre figyelj oda.

@wallenberg8805:
Egyértelmű, hogy a ruszinok ahhoz fognak csatlakozni aki
1) elismeri őket kisebbségként egyáltalán
2) autonómiát ad nekik.

Ezt kell politikailag meglengetni előttük, aztán csak a válaszra várni. Biztos mondanának rá valamit, és ezen már el lehetne indulni.

A Jobbik-vezetésnek most kb. ilyen jellegű mondatokat kéne fogalmaznia: "A ruszinoknak is joguk van az önrendelkezésre."

Megütnék a főnyereményt, figyeld meg. A ruszin érzelmes nép, pár ilyen mondat és megindulna a föld Kárpátalján, jelképes értelemben.

A ruszinok nem azért szavaztak Janukovicsra nagy számban, mert olyan jó fejnek tartották, hanem mert nem volt alternatíva.

Annyit kéne mondani, hogyha Kárpátalja Magyarország autonóm tartománya lesz, mindenhol a magyar minimálbér lesz érvényben. Ilyen egyszerű kijelentésekkel hatalmas sikert lehetne aratni.

Van itt üzemanyag, csak használni kéne.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.18. 19:24:37

@Mj: Már Rákóczi is meleg hangon emlékezett a ruszinok által neki nyújtott segítségről. Ha ezen hozzáállás akárcsak egy ezreléke megmaradt, már lehet valamire építkezni.

Persze aki csinovnyik, az mindenben csak akadékoskodni tud. Mert kicsinyes, azért.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 19:32:26

@Nemzetstratégia:

Tehát fogalmad sincs a mai Kárpátalja ruszinságának hozzáállásáról és elukránosodásáról, de azért fantáziálsz.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.18. 20:11:08

@Mj: A nincsenek hivatalos adatok nem azt jelenti, hogy ruszinok sincsenek. Azt jelenti, hogy nem tudunk pontos adatot mondni. A statisztika hiány nem bizonyíték semmire.

A ruszinok hozzáállása biztosan nem aktívan ellenséges, tehát lehet vele valamit kezdeni.

Tudod, fantáziálni csak az tud, akinek van fantáziája. :-) Bár mindenki úgy tudna kreatívan gondolkodni, ("fantáziálni") mint én. Csinovnyikoknak lenne min szörnyülködni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 20:23:13

@Nemzetstratégia:

Jártál már kint egyáltalán, vagy csak a szád jártatod? A fantázia kívánatos a művészetek és az alkotó tevékenységek terén, de elég eufémisztikus és nagyképű dolog kreatívnak titulálnod önmagad akkor, amikor valójában tájékozatlan vagy.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.18. 20:44:15

@Mj: Csak akkor fogalmazhatok véleményt ha jártam arra? Egyébként pont Kárpátalján jártam már. Most mi lesz a következő? Hogy darabszámra hány külhonival és ruszinnal beszéltem? Ami lényeges, azt sikerült megtudnom.

A fantázia és természetesen testvére, kritikai érzék, mindenhol kívánatos, főleg ha egyensúlyban vannak. Sajnos neked csak az egyik van (de az nagyon), nekem meg mindkettő.
Én pozitívan közelítek, mindig a lehetőséget nézem, a realitások talaján maradva. Ha visszanézed most sem mondtam olyat, ami elrugaszkodó lenne. Az autonómia a ruszinoknak egyáltalán nem elrugaszkodás, és amiket írtam, szintén nagy hatást váltanának ki.

Persze ez csak "fantázia" mivel az impotens kormány és agyilag szintén impotens, alkotásra képtelen csinovnyikok gondoskodnak róla hogy az maradjon csupán. De egy nap, talán nincs olyan messze, még ez is változhat.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 21:06:38

@Nemzetstratégia:

Feltűnő tájékozatlanságról árulkodtak eddig a kommentjeid, ezért tanácsoltam, hogy próbálj meg közelebbről is megismerkedni adott népcsoporttal és a közhangulattal azon túl, hogy fölvergődsz a vereckei emlékműhöz, végigsétálsz az ungvári skanzenen vagy megnézed a munkácsi várat. De mesélj, mit sikerült megtudnod?;-) Mert a valóságból eddig egy szót sem árultál el.:P

A kritikai érzék teljesen más tészta, mint a fantázia. A kreativitásomat eszem ágában sincs a reálpolitika elemzésébe belevinni, mert azt már nem is fantáziának, hanem hagymázas elképzeléseknek hívják. Viszont a szóalkotás és szóhasználat terén tényleg szükséged lenne némi kreativitásra, mert már elég unalmas ez a csinovnyikozás. Adjak tippeket?:P

Mint írtam, a ruszinok legvadabb kisebbsége elképzeléseinek a teteje a területi autonómia - és a ruszinság vezetői cáfolták is, hogy bármiféle szakadár céljaik lennének -, a legtöbb ukrán és ruszin csak nyugton, minél inkább korrupciómentesen akar élni, Ukrajna keretein belül.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.18. 21:47:34

@Mj: "Mint írtam, a ruszinok legvadabb kisebbsége elképzeléseinek a teteje a területi autonómia - és a ruszinság vezetői cáfolták is"

A volt szovjet utódállamok kisebbségi vagy akármilyen vezetői kivétel nélkül korruptak. Ma ezt mondanak, holnap azt.

"a legtöbb ukrán és ruszin csak nyugton, minél inkább korrupciómentesen akar élni, Ukrajna keretein belül."

Ez bármely ország bármely lakójára elmondható, hogy nyugodtan , korrupciómentesen akar élni, kérdés akkor is így lesz -e amikor a sovén kijevi rezsim elkezdi nyújtogatni a karmait. Gyanítom hogy nem, és akkor valamiféle radikalizálódás a ruszinok körében is megindul.

Az eddigi kommetjeim a helyzet meglehetős ismeretéről tettek tanúbizonyságot, de még inkább arról, hogy lehetne a helyzetet előnyünkre kihasználni. A te szürke, ostoba világodban minden kőbe van vésve, ez a baj.
Nem azt nézed hogy LEHETNE, hanem hogy nem lehetne. És a legnagyobb baj, hogy észre sem veszed.

Már a székelyekkel kapcsolatban is megpróbáltad -hiába- kijátszani a kártyát, hogy te itt meg ott voltál. Arra nézvést hogy külhoni magyarok egységesen, számban és arányban egyaránt fognak (és hogy mit lehet tenni a fogyás ellen), az hogy hány darab székellyel és kárpátaljaival beszéltél, semmit sem jelent. Pajzsként próbálod őket tolni magad előtt, te vagy a farizeus, aki a jócselekedeteivel büszkélkedik.

A csinovnyiknak nevezés ellen javaslom ne viselkedj csinovnyikként. Tudom, legbelül hogy szeretnéd hogy nevezzenek, de ebbe most nem mennék bele.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.18. 22:19:56

@Nemzetstratégia:

"A volt szovjet utódállamok kisebbségi vagy akármilyen vezetői kivétel nélkül korruptak. Ma ezt mondanak, holnap azt."

Eddig elég konzekvensek voltak a ruszinok, egyedül 1939-ben adódott kivétel, amikor pont mi vetettünk véget a függetlenségüknek.

"Ez bármely ország bármely lakójára elmondható, hogy nyugodtan , korrupciómentesen akar élni, kérdés akkor is így lesz -e amikor a sovén kijevi rezsim elkezdi nyújtogatni a karmait. Gyanítom hogy nem, és akkor valamiféle radikalizálódás a ruszinok körében is megindul."

A ruszinoktól egyszerűen életidegen a radikalizmus. Másrészt, ha egy csepp eszük is van az ukránoknak, pont most nem fogják szívatni a nemzetiségeiket, így is ki fogja készíteni őket a háború az oroszokkal.

"Az eddigi kommetjeim a helyzet meglehetős ismeretéről tettek tanúbizonyságot,"

Eddig ex cathedra kijelentéseket meg önfényezést lehetett tőled olvasni, és egyik sem azt támasztja alá, hogy valamennyire is ismernéd a ruszinokat.

"de még inkább arról, hogy lehetne a helyzetet előnyünkre kihasználni. A te szürke, ostoba világodban minden kőbe van vésve, ez a baj.
Nem azt nézed hogy LEHETNE, hanem hogy nem lehetne. És a legnagyobb baj, hogy észre sem veszed."

Számtalanszor végigsakkoztam már többekkel ezt a kérdést, amiről természetesen fogalmad sincs, és mindig arra jutottunk, hogy maximum a vékony határ menti magyar sáv térhetne vissza, az ukrán/ruszin nem, de bájos, ahogy megpróbálod kitalálni a gondolataimat, pont annyi sikerrel, mint a ruszinok mentalitását.:)

"Már a székelyekkel kapcsolatban is megpróbáltad -hiába- kijátszani a kártyát, hogy te itt meg ott voltál. Arra nézvést hogy külhoni magyarok egységesen, számban és arányban egyaránt fognak (és hogy mit lehet tenni a fogyás ellen), az hogy hány darab székellyel és kárpátaljaival beszéltél, semmit sem jelent. Pajzsként próbálod őket tolni magad előtt, te vagy a farizeus, aki a jócselekedeteivel büszkélkedik."

Ez nagyon félre ment, ráadásul nem látod a fától az erdőt. Nem beszélhetsz hitelesen egy adott csoportról, ha nem beszéltél velük rendszeresen, nem ismered a gondolatvilágukat és nem osztották meg veled a vágyaikat, egyszerűen azért, mert egy nép ismeretét nem lehet sok olvasással meg fantáziával helyettesíteni, közéjük kell menni. A többi itt mind csak mellébeszélés és terelés, farizeus meg a radai rosseb.

"A csinovnyiknak nevezés ellen javaslom ne viselkedj csinovnyikként. Tudom, legbelül hogy szeretnéd hogy nevezzenek, de ebbe most nem mennék bele."

A személyeskedésben nem vagyok partner, úgyhogy ezt most fejezd be.

Mort aux cons 2014.03.19. 00:58:58

@Mj:

Szóval azt akarod mondani, hogy a kárpátaljaiak foggal-körömmel ragaszkodnának, hogy egy korruot csődtömegben élhessenek tovább havi 2-300 Euróból, ahol még a levegővételért is kenőpénzt kell fizetni. Ahelyett, hogy csatlakoznának egy hozzájuk képest nyugati életszínvonalhoz és kézhez kapnák az EU-s útlevelet.
Mesélj még...

Vidéki 2014.03.19. 08:53:01

Mindig az erősebbik kutya alapít családot!

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.03.19. 09:56:55

@Nemzetstratégia: Figyu, azon kívül, hogy itt ezen a blogon és még egy pár helyen hangoztatod fantáziadús elképzeléseidet és mindenkit ledorongálsz, "leliberálisozol", aki neked ellentmond, nem mondtál még semmi konstruktívat.

Ismered a ruszinokat? Jártál Kárpátalján? Beszéltél hús-vér ottani emberekkel? Ugyanez vonatkozik a többi határon túli területre is.

Attól, hogy elolvasol egy-két könyvet és egy csokor cikket már ne gondold, hogy megetted a világ eszét és mindenkinek megmondhatod a tutit.

A Gabi jól megírta, revízióban gondolkodni most a mai helyzetben képtelenség. (Gazdasági, katonai) erőre és nagyhatalmi támogatásra lenne szükség hozzá.

@Mort aux cons: Az EU-s útlevelet megkaphatja Kárpátalja minden őshonos nemzetisége, ha akarja. Előfeltétele ennek, hogy tudnia kell magyarul. Nagy valószínűséggel viszont nem állnának meg Magyarországon, hanem tovább mennének Nyugatra, mert Magyarországon se annyival jobb a helyzet és munkahely sincs.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.19. 10:15:28

@Mj: "Eddig elég konzekvensek voltak a ruszinok, egyedül 1939-ben adódott kivétel, amikor pont mi vetettünk véget a függetlenségüknek."
Kárpátalja döntő része 1941-ben került közigazgatási kirendeltségként vissza. Egyébként meg az ukránok és szovjetek sokszorta többször "vetettek véget a függetlenségüknek", mint mi. Tehát mi még aránylag jól állunk, bárki máshoz képest.

"Másrészt, ha egy csepp eszük is van az ukránoknak, pont most nem fogják szívatni a nemzetiségeiket, így is ki fogja készíteni őket a háború az oroszokkal."

Megint az átlagemberről mesélsz, ez szinte minden ország lakóiról elmondható, hogy "életidegen tőlük a radikalizmus". Másfelől viszont a Jobb szektor és Szvoboda eléggé soviniszta pártjaitól pont ezt az önmérsékletet nem várom el, amit te -tévesen -beléjük képzelsz.
Mindenképp forrósodni fog a helyzet, ha másképp nem az IMF elvárta MEGSZORÍTÓ CSOMAG miatt.

"Eddig ex cathedra kijelentéseket meg önfényezést lehetett tőled olvasni, és egyik sem azt támasztja alá, hogy valamennyire is ismernéd a ruszinokat."

Elég szerencsétlen ha ex cathedra kijelentéssel (érv, alátámasztás nélkül) vádolsz ex cathedrával másokat.
:-)

Amit a ruszinokról írtál a világ szinte bármely társadalmának bármely lakójára el lehet mondani, a tökéletes átlagemebert festetted meg. Ez szociológiai és pszichológiai fogalom, vagyis e két tudománynak megfelelően viselkednek ők is. Élek a gyanúperrel hogy nem a Szíriuszról jöttek és amikor kint voltam és beszéltem velük (is) ez csak tovább igazolódott.

"Nem beszélhetsz hitelesen egy adott csoportról, ha nem beszéltél velük rendszeresen, nem ismered a gondolatvilágukat és nem osztották meg veled a vágyaikat"

Beszéltem én székelyekkel, kárpátaljaiakkal sőt felvidékiekkel is már életemben. Ha farokméricskélést akarsz hogy "kibeszélt többször" vagy "többet", akkor az csak idióta mivoltodat tanúsítja. Mindketten egyetértünk hogy a székelyek, kárpátaljaiak, felvidékiek európai kultúrkörbe tartozó, dolgozni, megélni akaró átlagemberek túlnyomó többségben. Bármely társadalom túlnyomó többsége átlagember, és az átlagember ugyanolyan Franciao-ban, Angliában, Olaszo-ban és másutt. Újra föltaláltuk a spanyolviaszt.

"és mindig arra jutottunk, hogy maximum a vékony határ menti magyar sáv térhetne vissza, az ukrán/ruszin nem,"

Mennyi értéke van hogy te mire jutottál? Annyi értéke, amennyi alátámasztás, bizonyíték felsorakozik. Esetedben: semmi, nulla.

emberbarát 2014.03.19. 10:17:03

Ukrajnát is,-mint Magyarországot-zsidó piócák akarják megszerezni.Véget kell vetni az egész világon az ilyen törekvésnek.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.19. 10:46:14

@Vhailor: "Ismered a ruszinokat? Jártál Kárpátalján? Beszéltél hús-vér ottani emberekkel? Ugyanez vonatkozik a többi határon túli területre is."

Igen beszéltem velük, képzeld el. Nem tudsz olvasni?

"A Gabi jól megírta, revízióban gondolkodni most a mai helyzetben képtelenség. (Gazdasági, katonai) erőre és nagyhatalmi támogatásra lenne szükség hozzá."

A "Gabi" :-) ilyenkor nyalni próbálsz?

A politikában mindig ütni kell a vasat, ez egy ilyen szakma. Blöffre is adhatnak vissza területet. Nem úgy működik, hogy egyszer elkiáltjuk magunkat, egyébként meg a tücskök ciripelése hallatszik.

"revízióban gondolkodni most a mai helyzetben képtelenség. "

És mi van? Talán milliós tüntetések vannak az utcákon hogy "Revízió, revízió"? Akkor lenne ennek aktualitása, és akkor magam is ezt hangoztatnám, hogy ezzel bizony várni kell. DE mivel semmi tömegigény erre nincs, mégis ezt mondod, bizonyítja hogy egy liberális senki, a magyarság ellensége vagy.

Mindig arra kell fölhívni a figyelmet, amiről nem beszélnek eleget. És egy nemzeti blogon, ahová a Barikád újságírói írnak, nehogymár ne lehessen a revízióról beszélni, csak mert pár csicska liberális hozzáállással megpróbál mindenki mást bekussoltatni.

Most a revízió, amiről elégtelenül keveset beszélnek. Többek között azért, mert még mindig él a beidegződés, hogy kis szar senkik vagyunk, akik ha ugrálnak le leszünk csapva mint a szar. Az senkit nem zavar, hogy se szlovákiának se romániának nincs már sorkatonasága, ugyan mi a fasszal csapnának le minket, de a lényeg hogy a népséget jól be lehet az ilyen dumákkal szaratni.

Azt hiszitek, hogy a másik fölött álltok, és jogotok van neki megmondani, csak mert egy adott újság írói vagy szerkesztői vagytok. Lószart. Ugyanolyan emberek vagytok mint bárki más fehér ember Magas lóról ideje leszállni.

Egyébként: ha a Revízióról gondolkodni képtelenség is, a revízió gazdasági-katonai előfeltételeiről, ezek megteremtéséről gondolkodni egyáltalán nem az. És logikailag a kettő összefügg.

Tehát az igaz kérdés: mit kell tennünk hogy Magyarországot a Revízióra alkalmassá tegyük? Nyilván ebbe sem gondoltál egy percig sem bele, mert egy korlátolt liberális kapuőrző vagy.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.03.19. 11:02:51

@Nemzetstratégia: Megint ez a liberálisozás... fogalmam sincs honnan veszed, na de mindegy.

Kezdjük azzal, hogy (többek között) a "Gabit" már jó pár éve személyesen ismerem és még ha nem is értek vele mindenben egyet, sokkal civilizáltabban és visszafogottabban tudok vele vitatkozni mint például veled.

Nem csak Szlovákiának vagy Romániának nincs sorkatonasága, de Magyarországnak sem. Ezen kívül Szlovákia valamivel jobban teljesít gazdaságilag. Magyarország gazdaságának szlovákiai szintre való felpumpálása cca. 10-15 évet venne igénybe.

Amúgy javasolnám legyél egy kicsit visszafogottabb, mert a félművelt okoskodókat sehol sem szeretik. Pláne akkor nem ha ezek mindenkit leliberálisoznak, lecsinovnyikoznak vagy leidiótáznak...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.19. 12:33:04

@Mort aux cons:

Arról beszélek, hogy az ukránok és ruszinok egy államban akarnak élni a testvéreikkel, és a 10 évvel ezelőtti EU-csatlakozásunk után sem merült fel, hogy Magyarország részei kívánnának lenni. Van, amikor az érzelmek többet nyomnak a latban, mint a gazdasági érdek, lásd soproni népszavazás. (Bár ugye ott sem volt teljesen tiszta a szavazás.) Kivételt az a kis számú ruszin képezhet, akik gyűlölik az ukránokat, őket a mi oldalunkra lehetne állítani.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.19. 13:13:20

@Nemzetstratégia:

"Kárpátalja döntő része 1941-ben került közigazgatási kirendeltségként vissza."

Ezért buktatnak töri szakon, de persze itt csak magadat égeted nagy mellénnyel. Kárpátalja magyarlakta sávja az 1938. november 2-iki I. bécsi döntéssel került vissza, majd a teljes területet Szlovákia függetlenné válásának napjától, 1939. március 14-től vették vissza a magyar honvédok. Úgy, hogy a kárpátaljai ruszinok és németek azt hitték, hogy a német védnökséget kérő, Kárpátalja függetlenségét kikiáltó Volosin-kormány segítséget kap Hitleréktől, ezért a királymezei németek például horogkeresztes zászlókkal, reménykedve várták a német katonákat. Ehelyett Hitler átengedte nekünk a területet, és emiatt sok mindenki, aki nem volt magyar, csalódott. Na ez az, amit a legtöbben azért nem értenek, mert nem is tudnak róla.
1941-ben egyébként a Muraköz, a Baranya-háromszög és Bácska került vissza, és pont ezzel zárult le a revíziós folyamat. Mivel akkor már majdnem 1 éve Észak-Erdély is a miénk volt, ahol javában zajlott már az Árpád-vonal kiépítése, csakúgy, mint Kárpátalján. Alapvető összefüggések hiányoznak nálad.

"Egyébként meg az ukránok és szovjetek sokszorta többször "vetettek véget a függetlenségüknek", mint mi. Tehát mi még aránylag jól állunk, bárki máshoz képest."

Nem, egyáltalán nem állunk jól, ugyanott vagyunk a szemükben, mint a többiek, azzal a különbséggel, hogy Kárpátalján mindenki Gorbacsovot szidja, "amiért felbomlasztotta a Szovjetuniót, mert akkor milyen jó volt nekik, hiszen volt mindenkinek munkája, megélhetése, működött a borgyár", hasonlók. Látszik, hogy fogalmad sincs az ottaniak hozzáállásáról, de kioktatni azt nagyon tudsz. Néha kicsit elgondolkozhatnál, hogy nem veled van-e a gond, ha mindenhonnan azt a jelzést kapod vissza, amit tőlem is.

"Megint az átlagemberről mesélsz, ez szinte minden ország lakóiról elmondható, hogy "életidegen tőlük a radikalizmus". Másfelől viszont a Jobb szektor és Szvoboda eléggé soviniszta pártjaitól pont ezt az önmérsékletet nem várom el, amit te -tévesen -beléjük képzelsz."

A Jobb Szektor és a Szvoboda minden haragja most az oroszok ellen fordul - főleg, hogy keleten szvobodás srácok haltak meg -, azon kívül, hogy utóbbiak minden évben átrándulnak Ilyvóból, hogy megrongálják a vereckei emlékművet meg kiszúrják az ott parkoló járművek kerekét, nem nagyon fognak most a többi nemzetiséggel foglalkozni. Mellesleg a ruszinok még az átlagnál is passzívabbak és békésebbek, ami arra is visszavezethető, hogy nincs történelmileg kialakult nemzettudatuk - amit ki is használnak az ukránok - és mindig elmaradott, iskolázatlan vidéken éltek, hangadó értelmiségük egyedül a papság volt. (Tulajdonképp csoda, hogy harcoltak Rákóczi alatt.)

"Mindenképp forrósodni fog a helyzet, ha másképp nem az IMF elvárta MEGSZORÍTÓ CSOMAG miatt."

Nem, a helyzet már forró, mert küszöbön áll, már ha el nem kezdődött az ukrán-orosz háború.

"Elég szerencsétlen ha ex cathedra kijelentéssel (érv, alátámasztás nélkül) vádolsz ex cathedrával másokat.
:-)"

Az egyetlen szerencsétlenség az, hogy halvány gőzöd nincs Kárpátaljáról, de itt mindenkit kioktatsz és nevetséges jelzőkkel illetsz.

"Amit a ruszinokról írtál a világ szinte bármely társadalmának bármely lakójára el lehet mondani, a tökéletes átlagemebert festetted meg. Ez szociológiai és pszichológiai fogalom, vagyis e két tudománynak megfelelően viselkednek ők is. Élek a gyanúperrel hogy nem a Szíriuszról jöttek és amikor kint voltam és beszéltem velük (is) ez csak tovább igazolódott."

Te valahogy mégis azt gondolod, hogy minden további nélkül Magyarország részeivé szeretnének válni, ami teljesen légből kapott feltételezés, főleg annak tükrében, hogy állítólag beszéltél néhány ruszinnal.

"Beszéltem én székelyekkel, kárpátaljaiakkal sőt felvidékiekkel is már életemben."

Ruszinokkal is? Kárpátaljai magyarok nem játszanak.

"Ha farokméricskélést akarsz hogy "kibeszélt többször" vagy "többet", akkor az csak idióta mivoltodat tanúsítja."

Farokméricskéléssel máshol próbálkozz, tudod, én nő vagyok.:D
Azt szeretném, hogy belásd, hogy ahhoz, hogy a ruszinság mentalitását megismerd, nem elég könyveket olvasgatni meg helyi magyarokkal beszélgetni. Csak úgy ismered meg őket, ha közöttük töltöd el az időt.

"Mindketten egyetértünk hogy a székelyek, kárpátaljaiak, felvidékiek európai kultúrkörbe tartozó, dolgozni, megélni akaró átlagemberek túlnyomó többségben. Bármely társadalom túlnyomó többsége átlagember, és az átlagember ugyanolyan Franciao-ban, Angliában, Olaszo-ban és másutt. Újra föltaláltuk a spanyolviaszt."

Csakhogy a ruszinok még annyira sem balhésak, mint a franciák, angolok vagy olaszok, ez Rákóczi óta így van.

"Mennyi értéke van hogy te mire jutottál? Annyi értéke, amennyi alátámasztás, bizonyíték felsorakozik. Esetedben: semmi, nulla."

Egész eddig az alátámasztásokat soroltam, de ha nulla a szövegértésed, akkor az is nulla, amit megértesz a mondandómból. Sajnállak.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.19. 13:20:47

@Vhailor: "Magyarország gazdaságának szlovákiai szintre való felpumpálása cca. 10-15 évet venne igénybe."

Kétlem hogy ezt ilyen könnyen el lehetne egymondattal intézni. Liberális tömegdemokráciában lehet, de pl. egy jól működő egyeduralmi rendszerben 5-10 év is elegendő.

Szlovákiának is vannak problémái: ott a cigányfelzárkóztatásra szinte semmit sem költöttek, tehát a szlovák cigányság nagyobb nyomorban él mint magyar cigók, agitációval föl lehetne őket lázítani a szlovák kormány ellen, fegyvert adni a kezükbe, majd a káoszban szépen bevonulni. De sok mást írtam már egy évvel ezelőtt is az ottani vitánkban, kétlem hogy emlékeznél belőle bármire is.

félművelt okoskodó? igazad van, még sokat kell tanulnom, amíg kémia- és informatikai diplomával a történelemről oszthatom az észt. Alapban nekem az ilyenhez nem lenne arcom, de hát én nem is vagyok liberális.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.19. 13:51:39

@Mj:
"Nem, egyáltalán nem állunk jól, ugyanott vagyunk a szemükben, mint a többiek, azzal a különbséggel, hogy Kárpátalján mindenki Gorbacsovot szidja, "amiért felbomlasztotta a Szovjetuniót, mert akkor milyen jó volt nekik, hiszen volt mindenkinek munkája, megélhetése, működött a borgyár", hasonlók."

Ez szovjet nosztalgia és nem orosz nosztalgia, tehát csak azt kéne meglebegtetni, hogy újra mindenkinek lesz munkája és kész.

"A Jobb Szektor és a Szvoboda minden haragja most az oroszok ellen fordul"

Idővel a lengyelek, ruszinok és magyarok is kapni fognak, ahogy a Krím elvesztése Ukrajna szemében össznemzeti tragédiává válik, és keresik majd a bűnbakokat, akiken levezethetik a gőzt.

"Te valahogy mégis azt gondolod, hogy minden további nélkül Magyarország részeivé szeretnének válni"

Cseréld ki a szemüveged vagy tanulj meg olvasni.

"Ruszinokkal is?"

Igen, te barom, ruszinokkal is.

"Csakhogy a ruszinok még annyira sem balhésak, mint a franciák, angolok vagy olaszok, ez Rákóczi óta így van."

Minden népnek meg van valahol a nyitja, a ruszinok esetében a vallás a kulcs. Vallásilag kell az érzelmeiket fölkelteni.

"Egész eddig az alátámasztásokat soroltam"

Amiket soroltál te buta liba:

"A ruszinok számáról nincsenek megbízható adataink ezért (?) a ruszinok és magyarok csak elenyésző kisebbség (?) Kárpátalján"

"Én sok ruszinnal és ottani magyarral beszéltem, ezért(?) biztosan állíthatom (?) hogy jó nekik Ukrajnában úgy ahogy vannak."

"1939-ben keresztbetettünk nekik ezért (?) a ruszinok egy emberként utálnak bennünket."

És így tovább. Mind hézagos, egy sem tételt bizonyítja.

"Ezért buktatnak töri szakon, de persze itt csak magadat égeted nagy mellénnyel."

Nem, nem buktatnak ilyenért töri szakon, ezt benézted. Egyszerű hiba volt, amibe végre bele tudtál csimpaszkodni, te tetű. Ráadásul e jelentéktelen hibát használtad föl visszamenőleges igazolásként arra hogy lám, "mindenben" tévedtem. Igazi alattomos dög vagy.

"Alapvető összefüggések hiányoznak nálad."

2 évet tévedni alapvető összefüggés hiánya? Én kétlem. Az alapvető összefüggés amikor makro-dolgokaban téved az ember.

Lehet hogy te jobban ismered az ungvári főtér kútjának kirakott kövei közti repedéseket, de ettől még csak egy ócska szürke, részletekbe belekötő, jelentéktelen csinovnyik maradsz, aki az adott dolgokban ugyanúgy tévedhet mint más.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.03.19. 13:56:45

@Nemzetstratégia: Figyelembe véve, hogy milyen simán idiótázol itt le olyan embereket, akiket nem is ismersz, meglehetősen nagy az arcod...

Saját érdekedben döntsd el, hogy most trollkodni akarsz vagy vitatkozni. Mert jelenleg úgy nézel ki mint egy amolyan Móricka, akinek mindenről csak a határrevízió jut eszébe és aki neked ellent mer mondani azt automatikusan lehülyézed.

Igen, vannak Szlovákiában problémák, de szerintem neked ezekről gőzöd sincs és nem tudsz többet annál amit a neten ki tudsz olvasni a hírportálokból.

Lásd: "...agitációval föl lehetne őket lázítani a szlovák kormány ellen, fegyvert adni a kezükbe, majd a káoszban szépen bevonulni. De sok mást írtam már egy évvel ezelőtt is az ottani vitánkban, kétlem hogy emlékeznél belőle bármire is."

Hajrá sok sikert kívánok majd ha átjössz a határon.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.19. 14:29:30

@Nemzetstratégia:

"Ez szovjet nosztalgia és nem orosz nosztalgia, tehát csak azt kéne meglebegtetni, hogy újra mindenkinek lesz munkája és kész."

Mert nem röhögnének ki ilyen ígéretekkel, aha. Másrészt most is rengetegen járnak át az oroszokhoz dolgozni, ahogy a csehekhez is például. Hozzánk már nem annyira, mert eddig se nagyon tudtunk munkát adni, főleg, hogy mi nem is szláv nyelven beszélünk, náluk viszont mindenki tud oroszul.

"Idővel a lengyelek, ruszinok és magyarok is kapni fognak, ahogy a Krím elvesztése Ukrajna szemében össznemzeti tragédiává válik, és keresik majd a bűnbakokat, akiken levezethetik a gőzt."

Azok az oroszok. Hahó, fegyveres konfliktus van Oroszországgal a Krím miatt.

"Cseréld ki a szemüveged vagy tanulj meg olvasni."

A mostani kommentedben azt írtad, hogy ha belengetjük, hogy lesz munka, akkor majd a keblükre ölelnek és kész. Ez is ugyanolyan fantazmagória, mint a többi. Komolytalan az egész.

"Igen, te barom, ruszinokkal is."

Mi lenne, ha megpróbálnád mellőzni a primitív személyeskedést, legalább egy nővel szemben?
Kíváncsian várom, hogy mit mondtak neked, mert eddig egy fél mondatot sem sikerült összehoznod a ruszin véleményekből.

"Minden népnek meg van valahol a nyitja, a ruszinok esetében a vallás a kulcs. Vallásilag kell az érzelmeiket fölkelteni."

Sötétben tapogatózol, előbb a munkát említed, most meg a vallással próbálkozol. Mindenhol vannak vallási fundamentalisták, de valahogy ezek is hiányoznak a ruszinoknál. Ráadásul egyházilag is Kijev alá tartoznak a görög katolikusok, ami újabb összekötő kapocs az ukrán állammal.

"Amiket soroltál te buta liba:"

Ez volt az utolsó komment, amiben ilyen jelzőt eltűrtem. Ha a legközelebbi kommentedben is tovább folytatod a sértegetésemet, befejezem a veled való "kommunikációt". Én nem sokat veszítek vele, azt hiszem, te meg úgysem tanulsz semmiből, csak sulykolod tovább a tévképzeteidet.

"És így tovább. Mind hézagos, egy sem tételt bizonyítja."

Egyrészt nem egészen azt állítottam, amit leírtál, másrészt a tétel az, hogy a kárpátaljai népesség elenyésző hányada lenne mozgósítható egy Magyarországhoz való csatlakozás mellett, azok is főleg a magyarok. Erre semmilyen cáfolatot nem hoztál fel, csak ötletelgetsz vaktában össze-vissza.

"Nem, nem buktatnak ilyenért töri szakon, ezt benézted."

Lehet, hogy a Miskolci Bölcsész Egyesület magánegyeteme elnézőbb, de nálunk, a Pázmányon bizony úgy repültél volna egy vizsgáról egy ilyen után, mint annak a rendje. Ahelyett, hogy némi önkritikát gyakorolva mély csöndben maradnál, még most is elkezdesz kioktatni meg személyeskedni, ami már tényleg a pofátlanság teteje.

"Egyszerű hiba volt, amibe végre bele tudtál csimpaszkodni, te tetű."

Nem vagyok hajlandó eltűrni, hogy így beszélj velem. A mondandód teli van hibával, ez csak az egyik volt a sok közül, amit persze megpróbálsz kisebbíteni, mert látványosan gáz, amit művelsz.

"2 évet tévedni alapvető összefüggés hiánya? Én kétlem. Az alapvető összefüggés amikor makro-dolgokaban téved az ember."

Pont a második világháborúban és annak küszöbén nagyon nem nem mindegy 2 év, és aki átlátja az összefüggéseket, az pontosan érti is, hogy mi miután következett, hányban. Persze nem lehet mindenki tájékozott a történelemben, csak ebben az esetben nem kellene úgy tenni, hogy te vagy itt az ász, mindenki más meg ostoba liberális/csinovnyik/mittoménmi.

"Lehet hogy te jobban ismered az ungvári főtér kútjának kirakott kövei közti repedéseket, de ettől még csak egy ócska szürke, részletekbe belekötő, jelentéktelen csinovnyik maradsz, aki az adott dolgokban ugyanúgy tévedhet mint más."

Persze, hogy tévedhetek, csakhogy én nem a köveket ismerem, hanem az embereket, másrészt kettőnk közül eddig te voltál az, aki sorozatosan halmozott tévedésre tévedést. Várom a személyeskedéstől mentes kommentedet, vagy ha nem vagy képes értelmes, kultúrember módjára vitatkozni, akkor ez volt hozzád itt az utolsó szavam.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.19. 16:04:35

@Mj: "de nálunk, a Pázmányon bizony úgy repültél volna egy vizsgáról egy ilyen után, mint annak a rendje."

Legújabbkoron? Ki buktatott volna, ilyenért? Az Újvári húzta ilyeneken a száját, de az még újkor volt. A kis Bertényi sem buktatott volna, még az sem biztos hogy egy jeggyel rosszabbat ad. Mondjuk fél jeggyel, az igen. Az M Kiss az ilyet le s szarta. Jól tette-tették egyébként, nem ilyeneken fordul meg a világ kereke.

"Sötétben tapogatózol, előbb a munkát említed, most meg a vallással próbálkozol. "

Is-is.Mindkettő fontos lehet, megfelelő alkalomkor.

"Azok az oroszok. Hahó, fegyveres konfliktus van Oroszországgal a Krím miatt."

Nincs fegyveres konfliktus is vszeg nem is lesz egy darabig még. A feszültség halmozódni fog, és mindenféle kisebbség sorra fog kerülni mint bűnbak. a ruszinok is, magyarok is. Ukrjana nem tudja megtámadni Oroszországot, Kerry meg Obama rég elfogadták már a status quo-t, csak még megy a habverés.
www.voltairenet.org/article182746.html

"Kíváncsian várom, hogy mit mondtak neked, mert eddig egy fél mondatot sem sikerült összehoznod a ruszin véleményekből."

Beszéltem velük sokmindenről, de teljesen lényegtelen, nem kapcsolódik a témához, hogy a ruszinokat mint népet hogyan lehetne szembefordítani az ukránokkal. Átlagos beszélgetéseket folytattam, nem a gazdasági-vallási-pszichológiai hadviselés válfajainak sikerlehetőségeiről kérdeztem őket. Ezt nem érted már régóta, csak az ostoba mantrádat nyomod.

"A mostani kommentedben azt írtad, hogy ha belengetjük, hogy lesz munka, akkor majd a keblükre ölelnek és kész."

ilyet hol írtam? Azt mondtam, hogy nagy lehetőség van ebben, másrészt visznt sajnos, még mindig nem tudsz olvasni!!

"washington post, march 14: Az IMf ragaszkodik hozzá, hogy az ukrán valuta, a hrivnya ezentúl "szabadon lebegjen", valamint az állami szubvenciókat levenni az ártámogatásban, amelyek "szívják a büdzsét és elősegítik a a pazarlást"

Az állami szubvenció elvétele a gázárakról, ami az ipari fogyasztók esetén 50%, a magánfogyasztók esetén 100% emelkedést fog jelenteni;

Az egész gázvezeték-rendszert átadni a nyugati cégeknek;

A szén- és vasművek, vagyis a Don-medence iparát szintén nyugati cégeknek privatizálni;

az áram ára 40%-kal fog emelkedni;

az üzemanyagra kivetett adó 60%-kal emelkedik;

a tömegközlekedési jegyárak 50%-kal;

a várandós asszonyok támogatásának vége, az iskolai könyvek támogatásának vége, stb

Az ukrán mezőgazdaság, a csernozjom-talajok jelenleg moratórium alatt állnak, de föl fognak szabadulni, a szabadpiaci kaptalizmus sakálszabályainak megfelelően, és pillanatok alatt külföldi oligarchák kezére jutnak."

Benne van a pakliban, hogy ezt fogják jelenteni a MEGSZORÍTÁSOK amihez az IMF ragaszkodik (a segélycsomagért -hitelért cserébe). És akkor a majdani hősöket ugyanazok fogják vasvillára hányni, akik most pajzsra emelték őket.

Ukrajna bajinak gyökere gazdasági és etnikai jellegű az államcsőd-közeli helyzet nem szűnt meg, csak mert új banda került hatalomra. Ukrajna továbbra is max két lépéssel jár az államcsőd előtt.

Amint megszorításokat érezni fogják, Kárpátalján is nőni fog az elégedetlenség, amit ki lehet használni. Aki ezt tagadja vagy minimalizálja, az egy vitaképtelen ostoba ember.

"a tétel az, hogy a kárpátaljai népesség elenyésző hányada lenne mozgósítható egy Magyarországhoz való csatlakozás mellett, azok is főleg a magyarok."

Hol állítottam ennek ellenkezőjét, te ostoba? De még ha ez is az igazság, az erről való szabad véleménykifejtést és ötletelést semmi sem tilthatja meg, és nem is dorongolhat le. Minden cselekedet először egy ötlet,ezt sem tudtad?

"Pont a második világháborúban és annak küszöbén nagyon nem nem mindegy 2 év"

Kárpátalja esetében semmiféle orbitális hibát nem követ el, aki '39 helyett '41-re datálja a Közigazgatási Kirendeltség létrejöttét. Egyébként meg azért is téveszthettem, mert '41-ben volt ott egy nagy összeírás, hányan élnek ott és milyen arányban.

"másrészt kettőnk közül eddig te voltál az, aki sorozatosan halmozott tévedésre tévedést."

Amit képviselek és mindig is képviseltem, hogy a politikában minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy az illető terültetek visszakerüljenek, vagy ha nem, legalább teljes autonómiát kapjanak, és a kettő összefügg egymással. (két lépés előre, egy hátra, lásd: "direkt túlzó követeléssel előállni, majd 'nagyvonalúan' engedni") Abszolúte világosan és érthetően fejtettem ezt ki.

Amiket idéztél, statisztikák, vagyis azoknak hiánya, semmit sem jelentenek. Kurvára megnézem majd a békés ruszinokat, amikor a gáz duplájába, a benzin meg 60%-kal drágábba fog kerülni és a terhesektől és az iskolásoktól minden kedvezményt hopp elvesznek, meg amiket még hoztam ezzel kapcsolatban.

Nyugodtan fejezd be a velem való társalgást, úgyis csak az ostobaság és a hülyeség ömlik belőled. Aki magyar ember, annak végcélja hogy "mindent vissza!" és aki ennek ELLENE VAN, az nem magyar. Ez nem vitatéma. Aki magyar, ezt nem vitatja. Aki meg idegenszívű, megkapja amit érdemel.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.03.19. 16:41:24

@Vhailor: "Figyelembe véve, hogy milyen simán idiótázol itt le olyan embereket, akiket nem is ismersz, meglehetősen nagy az arcod..."

amennyiben azt írták le amit gondoltak és nincs okom kételkedni ebben, akkor ismerem ezen embereket. Bídzsít nem idiótáztam, téged sem. Egy embert idiótáztam le. Ennek fényében hogy "simán idiótázok emberEKET", hamis állítás.

"egy amolyan Móricka, akinek mindenről csak a határrevízió jut eszébe "

Engedtessék meg nekem hogy egy nemzeti hírlap újságírói szerkesztette és írta blogján a határrevízió jusson eszembe, jó?

"Igen, vannak Szlovákiában problémák, de szerintem neked ezekről gőzöd sincs és nem tudsz többet annál amit a neten ki tudsz olvasni a hírportálokból."

Hát, azok a hírportálok elég sokmindent leírnak, a nagy képet össze lehet rakni belőlük. Vagy azt mondod hogy összeesküvés van és lényegi, fontos dolgokat eltitkolnak előlünk? Badarság.

"Hajrá sok sikert kívánok majd ha átjössz a határon."

A semminél a bármi is jobb. Az ötlettelenséghez, a nullához, nihilhez képest, ami belőletek árad, tetszőleges minőségű és mennyiségű ötlet is jobb.
Csak a pozitív hozzáállás vitte előre a világot, a negatív még soha.

Én azt nézem hogy lehetne ti meg azt hogy NEM lehetne. Ez a lényeges különbség közöttünk.
süti beállítások módosítása