Egy olvasónk válasz cikkben reagált a „Francia szemétre költ ismét vagyonokat a honvédség” című írásomra. Mivel mi a nyílt vitának a hívei vagyunk, ezért változatlan formában közöljük a blogunkhoz eljuttatott levelet, melynek végén néhány mondatban magam is hozzáfűzök némi észrevételt.

mistral_1.jpg"Szemellenző és aránytévesztés

Súlyos szemléletbeli tévedésekkel teli írást hozott le a jobbegyenes blog „Francia szemétre költ ismét vagyonokat a honvédség” címmel.

A szerző ismeretlen okból – talán valamiféle politikai elfogultságból –, rossz irányban vagdalkozik és bár a valóságban aligha számíthat különösebb befolyás elérésére, a szimbolikus térben tett hatása miatt – amint az a hozzászólásokon is jól lemérhető – elengedhetetlen a kiigazítása.

Ma, 2014-ben a Mistral légvédelmi rakéta fegyverrendszer megléte nem választás kérdése.

Rendszeresítése időszakában, 1997-ben még nem volt rá múlhatatlanul szükség, mert országunk integrált honi légvédelmi rendszer fölött rendelkezett, amely a hozzá tartozó komplexumokkal széles magasságtartományban, az ország jelentős területét volt képes folyamatosan oltalmazni. Ezen kívül külön csapatlégvédelem biztosította a táborba szállt sereg légvédelmét.

A honi légvédelmi rendszert az ezredforduló idején felváltás nélkül kivonták, megszüntették, csak a csapatlégvédelem elemei maradtak rendszerben terület- és objektumvédelmi célokra is.

Ekkortól a Mistral már a légvédelem egyik oszlopának számít! Időközben ugyanis az újabb képességvesztések után az ország légvédelme két fegyverrendszerre redukálódott, a szovjet örökségként megmaradt 2K12 Kub (NATO kód: SA–6) kis hatótávolságú radarvezérlésű és a Mistral infravörös önirányítású, közeli hatótávolságú rendszerre.

A két rendszer együtt alkalmazva, technikai paramétereik alapján kiegészíti egymást. A hiányzó nagyobb hatótávolságú és (hatómagasságú) rendszerek helyén az űrt a Gripen (Griff) vadászrepülőgépekkel próbálják bizonyos mértékig betölteni.

Egyelőre kérdéses a Kub rendszer pár évnél további rendszerben maradása. Ugyan modernizálható lenne (erre a lengyeleknél létezik jó példa) és időnként felröppennek erre utaló híresztelések, de ugyanúgy a közelgő kivonásáról is (az elsietett kivonás már csak azért is hiba lenne, mert a Kub-hoz az ipari javítóbázis – egyelőre – adott idehaza).

A fentiek alapján tehát rossz megközelítés, elhibázott megfogalmazás, hogy „nem feltétlenül ünnepelendő” a Mistral rendszer továbbfejlesztése, mivel a szerző adós marad az alternatívák bemutatásával!

A Mistral rendszer meglévő rakétáinak gyári üzemideje ugyanis lejárt. Múlt időben, mert ez már 2013-ban bekövetkezett. Két lehetőség adódik: a fegyverrendszer felújítása vagy kivonása.

Kivonás esetén további két lehetőség van: a kivont rendszer másik technikával történő pótlása vagy a képesség végleges elvesztése.

Ez utóbbi eset, az állandó képességvesztés évtizedek óta tartó folyamat a Honvédségnél. Az egymást váltó kormányzatok csak annyiban különböztek, hogy ez a folyamat felgyorsult vagy lelassult.

A kivont rendszer új technikával történő pótlására jelen írás szerzője nem lát több tízmilliárd forintnyi meglévő vagy akár csak tervezett forrást, várjuk az eredeti cikk szerzőjének ötleteit. Az új technika közbeszerzési eljárást is igényelne, aminek átfutása tetemes idő lenne.

A honvédségi költségvetést 2010-től befagyasztották, ami az infláció miatt valójában csökkentést jelent! Ilyen körülmények között a meglévő technika továbbfejlesztésének alternatívája a képességvesztés, utóbbi a fegyverrendszer és a védelmi képesség elvesztése mellett egyben a szakértelem, a szakmai kultúra elvesztését is jelenti.

A Kub rendszer esetleges kivonásával pedig az ország teljesen földi légvédelem nélkül maradhat!

Egy példán szemléltetve: a paksi atomerőmű körzetébe szükség esetén földi légvédelmet telepítve az az objektumnak állandó oltalmat biztosít, ami nem váltható ki maradéktalanul távolabbi bázison készültségben álló vadászgépekkel.

A Mistral rendszer, – ez kétségtelen tény – elég rosszul mutatkozott be Magyarországon. Azóta viszont javítottak rajta és a győri alakulat éleslövészetei folyamatosan eredményesen zárultak. A Mistral legutóbbi rendszeresítője India, ahol a fedélzeti változatot az új Dhruv helikopteren 2010-től alkalmazzák. A rendszeresítők száma (több, mint harminc ország) önmagában persze még nem bizonyít semmit, de hulladéknak beállítani, ahogy a cikk is teszi, erős túlzás.

A fegyverrendszer léte önmagában is potenciális fenyegetést jelent, amit egy támadónak, mint kockázatnövelő tényezőt, figyelembe kell vennie.

Érthetetlen, hogy miért éppen a rendszer továbbfejlesztése a probléma, holott számos rendszerelemet (mint például a rakétákat) korszerűbbre cserélnek.

A politikai vonatkozásokkal nem kívánok behatóbban foglalkozni, mert az eddigiekből talán kiderült, hogy mára mennyire lényegtelenné vált a fegyverrendszer léte vagy nemléte szempontjából, hogy ki, milyen kitüntetést, hogyan szedett össze. Elég furcsa hozzáállás egy fegyvert azért „nem szeretni”, mert zavaros politikai manőverek – horribile dictu büntetőjogi esetek – kapcsolódnak hozzá.

Ha az derülne ki, hogy hibás vagy éppen korrupt döntést hoztak, a fegyverrendszer akkor is itt van és működik és ma már, az ukrán válság (és hasonló krízisek) árnyékában ez a fontos.

Legyen tanulság a jövő döntéshozóinak, hogy a döntésük következményei hosszú évtizedekre szólnak! Egy fegyverrendszer szolgálatban tartása nem értelmezhető a politika szokásos időtávlataiban, hiszen sokszor kiszolgáló szakemberek generációi dolgoznak rajta! A vásárlás előtt elengedhetetlen a teljes élettartamra tervezés, a beszerzés és rendszeresítés után a korszerűsítések tervszerű elvégzése, ami lehetővé teszi a harcérték élettartam végéig történő fenntartását. Ezt a magától értetődő sémát a döntéshozóinknak még szokni kell.

Elrettentő példaként meg kell még említeni a cikket kísérő gagyi wikipédiás fotót, ami ráadásul egy román–francia hadgyakorlatot ábrázol, miközben a világháló tele van a győriek jobbnál-jobb fotóival.

A kínálkozó alkalmat megragadva, ajánlom a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a maga nemében kiemelkedően jó és informatív honlapját.

Batkaa"

 

A válaszlevél szerzője is láthatóan egyetért azzal a véleményemmel, hogy a Honvédségünk meglehetősen lerongyolt állapotban van. Az elmúlt bő két évtizedben minden koncepció nélkül úgy vonták ki a különböző fegyverrendszereket, hogy helyettük nem állítottak újabbakat hadrendbe.

Érthetetlen, hogy miért küldtek az ócskavastelepre olyan fegyvereket, amelyek kisebb ráfordítással modernizálhatóak lettek volna. Nyilván így sem képviselnének csúcstechnológiát, de különösen a mi régiónkban megfelelőek lennének. A válaszlevél szerzője által említett Lengyelország erre kitűnő példa. Elég csak a nálunk már régen a rozsdatemetőbe küldött Szu-22-esekre, de, hogy a légvédelemnél maradjunk, a Zsu-23-as Silkára gondolni. A lengyeleknél ezek még mind hadrendben vannak, és kiválóan működnek is.

Itt feltehetném a költői kérdést, hogy a Kub rendszert miért nem modernizáljuk, ha van rá lehetőség? Mert ugye új rendszer hadrendbe állítására biztosan nem lesz pénz. A szomszédos ukrán válság pedig igen csak indokolttá tenné ezt…

De, hogy a Mistralnal maradjunk, azt 1997-ben úgy vásárolták meg, hogy minden szakmai érv ellene szólt, a hozzáértő katonák véleményét teljes mértékig figyelmen kívül hagyták, egyszerű politikai döntés született. Nem véletlen, hogy az említett éleslövészeteken meglehetősen gyászos eredményt tudott csak felmutatni. Ezek után kifejlesztették a METEOR-3-as célrepülőgépet, melyet kifejezetten a Mistral igényeihez terveztek. Így azonban a remek lelövési statisztikák ellenére nem tudhatjuk, hogy a valóságban mit tudhatnak a francia rakéták.

Magam egy szóval sem említettem, hogy a Mistralt ki kellene vonni a hadrendből, csupán arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy egy hibás döntés következményeként megkérdőjelezhető harcértékkel rendelkező eszközre költünk ismét milliárdokat. Úgy vélem, nincs vita abban közöttünk, hogy a Mistralnál anno jobb fegyverrendszert is be lehetett volna szerezni. Tökéletes meglátás, hogy az akkor meghozott hibás döntés következményeit évtizedekig viseljük. Mindezek fényében a franca rendszer képességnövelő bővítésének nem lehet feltétel nélkül örülni, még akkor sem, ha jelen esetben nincsen jobb megoldás. Szintén sajnálatos, hogy a felelősségre vonás - megannyi számos más gyanús esethez hasonlóan - ebben az esetben is elmaradt. 

Jurenkó Ferenc

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr116686171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Batkaa 2014.09.10. 18:51:49

@Batkaa: a fotó mellett nincs kiírva külön, de az is a honlapról van.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.09.10. 22:56:56

Az eredeti írás a hulladék szóval nyitott. Szóval, ha én írtam le volna ugyanezt, akkor nem ilyen nyugodt stílusban történt volna. Tudod, amilyen az adijsten...

laci0011 2014.09.11. 06:18:28

Fagyi visszanyal és még magatokra vagytok büszkék.Jobboldalon sok a hülye azért állt át a csuti liberálszélkakas,a sok hülye meg élő istenként nyal be nekije,pedig saját szavai értelmében hazaáruló puccsista putinpincsikutya.

Batkaa 2014.09.11. 13:53:53

"De, hogy a Mistralnal maradjunk, azt 1997-ben úgy vásárolták meg, hogy minden szakmai érv ellene szólt, a hozzáértő katonák véleményét teljes mértékig figyelmen kívül hagyták, egyszerű politikai döntés született."

Az államok fegyverbeszerzéseinél nem ritka, hogy politikai döntés születik. Ez nem csak Magyarországra érvényes, hanem az egész világra. Önmagában nem kellene, hogy szitokszó legyen az, hogy "politikai", hiszen sok szempont összegződik egy-egy ilyen döntésben (például iparfejlesztési vagy K+F szempontok).
A legjobb, ha kiegyensúlyozott döntés születik, amiben az egyéb politikaiak mellett érvényesülnek a katonai szakmai érdekek is.

"Nem véletlen, hogy az említett éleslövészeteken meglehetősen gyászos eredményt tudott csak felmutatni. Ezek után kifejlesztették a METEOR-3-as célrepülőgépet, melyet kifejezetten a Mistral igényeihez terveztek. Így azonban a remek lelövési statisztikák ellenére nem tudhatjuk, hogy a valóságban mit tudhatnak a francia rakéták."

Az "éleslövészeteken" többesszámban nem érvényes, mert csak az 1999-es drégelypalánki lövészet nevezhető "gyászosnak".
A most érkező Mistral 3-as rakétákat gyakorló lövészeten már sikerrel kipróbálták manőverező, ellentevékenységet végző cél ellen is.
Azt pedig valóban nem tudhatjuk, hogy harcban mit mutatna a Mistral, mivel még egyik rendszeresítőnél sem vett részt harcban. Általában pedig a francia haditechnika nem sikertelen.

A Meteor-3-ról ez elég sommás minősítés, azt sugallja, hogy azért fejlesztették, hogy végre valamit le tudjanak lőni Mistrallal...
A Meteorokat jó pár évtizede fejlesztik, most kijött az első modellméretű sugárhajtóműves változat a 3MA, de a Meteor csavaros változatát (3M) használják a Kub-rendszer gyakorló lövészeteinél is. Egyszerűen arról van szó, hogy a célgépnek valós cél paramétereit kell imitálni a gyakorláshoz, ennek megfelelő a Meteor-3MA infra keresztmetszete. A radarkeresztmetszet növelő lencse a Mistralhoz tartozó MCP tűzvezető központ radarjának, a sárkányra rögzített visszaverők a lézeres közelségi gyújtó számára ad reflexiós felületet. Ez a célgép hazai viszonyok között megfelelő kiképzési eszköz a Mistral rendszerhez, nehezen lehetne költséghatékonyabban megoldani.

"Mindezek fényében a franca rendszer képességnövelő bővítésének nem lehet feltétel nélkül örülni, még akkor sem, ha jelen esetben nincsen jobb megoldás."

Ha nincs jobb megoldás, akkor nemde megtalálták a lehető legjobbat... Nincs értelme prédikátori dühhel ostorozni mindent és mindenkit. Valaha hoztak egy rossz döntést, de ma már mégiscsak ennek a valaha volt rossz döntésnek az eredményeként szolgálatban álló légvédelmi rendszer az ország védelmének fontos pillére.
Itt van egy működő rendszer, amit fejlesztenek - ritka pillanat, aminek a mai körülmények között igenis örülni kell! Arra próbálok folyamatosan rávilágítani, hogy értelmetlen az a hozzáállás, hogy örülök (azért ezt jól palástolom), de jobban örülnék, ha ez. meg az lenne és ez, meg az nem történt volna meg...
Az elkeseredés, amit azért érzünk, mert általánosságban rosszul mennek a dolgok a honvédelem területén, nem jogosít föl elverni a port mindenen, ami csak kapcsolódik a témához.
Az indulatok elragadják és elvakítják az embereket és csak tovább rongálják a Honvédség egyébként is megtépázott nimbuszát - jelen esetben ráadásul egy olyan ügyben, amiben nem róható föl semmi, sőt, kimondottan pozitív történés.
A túlzó közönségreakciók is azt mutatják, hogy árnyalt megközelítésre van szükség, ha hozzá akarjuk tenni a magunkét a Honvédség megbecsültségének helyreállításához, ehhez kívánok sok sikert a szerzőnek!

maxell birka meghízott hegesztő 2014.09.11. 17:11:03

Aki nem bolgár haditechnikára költ, az gyakorlatilag az adófizetők pénzét herdálja. Márpedig ezért Európa fejlettebb helyeien – például itt Neszebárban – kötél jár!

oxygene2 2014.09.12. 16:17:51

@Batkaa: Neharagudj kedves Batkaa de egészen elképedtem a mondanivalódtól.....tehát ha rossz döntést is hoztak, korrupcióval a tetején mi maradjunk benne, mert bár igaz hogy az első teszteken semmit sem ért a rendszer de fejlesztik, igaz még valódi harci körülmények között senki sem használta...de ha már ez van ne szóljon senki, mert azzal a nemlétező haderő, nemlétező képességeit ássa alá.......fúúúúúúh.Tudod egy teljesen amatőrre bízva is jobb fegyverrendszert lehetne kiépíteni! A kulcsszó: az egységes rendszer. Grippen északról...Mistral a franciáktól...gondolom délafrikai tankok lesznek....koreai helikopterekkel. Ironikus és cinikus de ez jön le a mondandódból.....Igenis ki kellene selejtezni ezt a fegyverrendszert és olyanra áttérni, ami bizonyított a harctereken (kismillió létezik).Tízmilliárdok: néhány stadionnal kevesebb, néhány látványberuházással kevesebb, afganisztáni szerepvállalás beszüntetése és már meg is van....A harci értékünk sem csökkenne az átmenet alatt..egyrészt, mert olyan rendszerünk van ami nem is biztos, hogy ér valamit....valamint mivel más teljes fegyvernemek is hiányoznak... olyan mindegy! Néhány vállról indítható Stinger vagy SA 7 is megtenné addig......Szerény véleményem szerint ha a katona szarba lép nem szagosítóval kell javítani rajta, hanem levakarni az egészet....Egyébként tetszik a stílus és a hozzáértés sem hiányzik a hozzászólásodból! Üdv.

Batkaa 2014.09.12. 21:24:08

@oxygene2: Sajnos ez idehaza nem így működik... de ha itthon élsz, ezt aligha kell magyarázni...
Idehaza a hadsereg fegyverzetével eddig az volt a szokásos ügymenet, hogy ha valamilyen fegyverrendszert (bármilyen okból) kivonnak, akkor általában nem rendszeresítenek helyette semmit. Tehát a kérdés teljesen lecsupaszítva úgy néz ki, hogy Mistral vagy semmi.
Erre a válasz nyilvánvalóan csak az lehet, hogy Mistral, mert aki mást mond, az a további leépülést választja.

Nagyon régóta nem az a szempont, hogy valamiből a legjobb legyen, hanem az az elsődleges, hogy a rendelkezésre álló keretből a személyi állomány felkészítése a rendelkezésre álló technikával megvalósítható legyen. Sajnos mostanáig ez sem volt maradéktalanul biztosítható, hiszen a kivont technikát nem pótolták és gyakran elveszett vele a -sok generációs, jól megalapozott- tudás is.
Azt kellene elérni, hogy többé ne forduljon elő ilyen helyzet és a jelen példában a Mistral megmaradása ezt elősegíti.

Maga a Mistral fegyverrendszerrendszer nem akkora szar egyébként, amilyennek beállítják, sokan ezt a sommás megállapítást a '99-es gyakorló lövészet alapján vonták le, ami azóta sokszorosan meghaladott információ.
A rendszer eddig egyszer sem vett részt harcban, így megalapozottan az sem állítható, hogy harchelyzetben nem működne. Valószínűleg működne.

Batkaa 2014.09.12. 21:38:04

...ja, természetesen nem haragszom! :)
A korrupciót nyilván ki kell vizsgálni és a felelősöket megbüntetni (példás büntetéssel).
Ez azonban mind a jövőnek szól, hogy a következő potenciális próbálkozó jobban gondolja meg...
Ez az egész viszont a meglévő fegyverrendszer sorsára vajmi kevés befolyással van. Meg van az az időintervallum, amin belül ha kipattan a korrupciós ügy, még a honvédelmi érdek sérülése nélkül vissza lehet csinálni a szerződést.
Jelen esetben ezen rég túl vagyunk és katonai szempontból nincs is értelme a lehetséges korrupcióval foglalkozni, az egy más fórumra tartozik.

Szúrófény 2014.09.16. 04:58:53

A fegyver üzlet! Az "üzlet emberek" meg közismerten nem magyarok, Magyarországon!

laci0011 2014.09.23. 17:58:26

@szvsz: Betalált kicsit úgy látom.
süti beállítások módosítása