skot_szavazas.jpgA többség úgy gondolta, egyszerűbb és kényelmesebb maradni, hiszen akkor is kapnak egy kis szabadságot, míg ellenkező esetben szabadok és függetlenek lesznek, ami szép és jó, de a jövő bizonytalan, és a gyerekeket is etetni kell valamiből – olvasónk gondolatai a skót népszavazásról. 

Mint ismeretes, tegnap tartották Skóciában azt a népszavazást, amely nem kevesebbről szólt, mint hogy a skótok kiválnak-e az Egyesült Királyságból, amelynek 1707 óta tagjai, és ezzel születik-e új európai független állam.

A magyar sajtó folyamatosan tájékoztatta a nézőket a legfrissebb eredményekről, véleményekről, a közhangulatról és arról, mit jelent mindez az európai nemzetiségek hasonló irányú függetlenségi törekvései szempontjából. Mindenki érezte, hogy Skóciában márpedig nagy dolgok vannak készülőben.

Az eseményt őszinte izgalommal vártam, egyrészt mert az egyetemen anno szakdolgozatom témájául is a skótok önállósági törekvései szolgáltak, másrészt ugye manapság nem mindennap születik új állam Európában. Az embernek egyébként is a William Wallace-féle harciasság jut eszébe a skótokról, folyamatos törekvésük a szabadság irányába, így nem is tehettem mást, minthogy én is az IGEN mellett adjam le képzeletbeli voksomat. Sajnos az elmúlt két év „AYE” kampánya nem hozta meg a várt sikert.

De miért? Miért nem akart megválni Skócia az 1707 óta tartó uniótól? Hol volt tegnap az a harcos skót szellem?

Tény, hogy a negatív kampány is erősen jelen volt, amely főleg abban merült ki, hogy ha Skócia elszakad, gazdaságilag képtelen lesz az önállóságra. Hiába mondta el újra és újra Alex Salmond skót miniszterelnök, hogy márpedig ott van sok más mellett az Északi-tengeri kőolaj, amely Skócia tulajdona, ez nem volt elég meggyőző érv a font elvesztése és a gazdasági instabilitással való – burkolt vagy kevésbé burkolt – fenyegetőzésekkel szemben. Az államadósság átvállalás, valamint a fizetőeszköz, az EU-tagság és a királyi család elvesztésének réme inkább a maradásra ösztönözte a skótokat. Ezt támasztja alá, hogy amikor az embereket megkérdezték, mit választanak majd, sokan azt válaszolták, hogy ha a szívükre hallgatnak, akkor IGEN-nel, ha a pénztárcájukra, akkor NEM-mel voksolnak.

A brit kormány ráadásul már előzetesen bejelentette, hogy a skótok, walesiek és angolok jogait is szélesíteni óhajtja, tehát igazából teljesen felesleges kiválni és a bizonytalant választani a biztos helyett. A többség úgy gondolta, egyszerűbb és kényelmesebb maradni, hiszen akkor is kapnak egy kis szabadságot, míg ellenkező esetben szabadok és függetlenek lesznek, ami szép és jó, de a jövő bizonytalan, és a gyerekeket is etetni kell valamiből. 

A skótok a kényelmet választották a szabadság helyett, és inkább a biztosra mentek: a kiszámítható jólét és a viszonylagos önállóság még mindig jobb, mint a korlátlan lehetőségek és a vele járó bizonytalanság.

A függetlenedni vágyó több mint másfélmillió ember viszont egyáltalán nem elhanyagolható kisebbség, és a 45 százaléknyi IGEN azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságnak változtatnia kell a helyzeten. David Cameron rögtön ki is jelentette, hogy nemsokára törvénytervezetet terjesztenek elő, amely előirányozza a skót parlament jogainak szélesítését.

A mostani népszavazás eredményét a szoros végeredmény ellenére sem lehet elvitatni. Hogy Skócia képes lenne-e önállóan is stabil állammá formálódni, ezt jó ideig nem fogjuk megtudni. A harcias skót szellem felébredt, de ez most ennyire volt elég. Sajnálom, és őszintén csalódott vagyok.

Lumiere

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr416711901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz11 2014.09.19. 18:28:51

Sajnos tipikus. Egyesek a változás minimális lehetőségétől is maguk alá csinálnak, még ha elnyomva élnek is, és a "jajj, csak rosszabb ne legyen" elv mentén elutasítják a függetlenséget.
Emberileg szánalmas. De nemtudom Székelyföld kiválna-e romániából, ha azzal fenyegetnék, hogy akkor az EU-ból is kiválik.

Tallono 2014.09.19. 19:53:50

Erre csak ezt lehet mondani:

"Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges." /Deák Ferenc/

tisztapista 2014.09.20. 09:25:13

Nem mellesleg szegény skótok annyira el vannak nyomva, hogy mindenképpen a szabasdágot kellett volna választaniuk. Most ugyanis rabszolgaként élnek.

Ja, nem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.09.20. 09:29:52

helyesen döntöttek. semmilyen lényeges szabadságot nem kaptak volna. most az miért fontos, hogy önállóak legyenek?! mi lesz nekik ebben jó?!

ellenben gazdaságilag durva lett volna nekik.

a sok hülye EU szkeptikus is tanulhatna ebből.

Anselmo 2014.09.20. 09:32:42

Én is azt szerettem volna, hogy kilépjenek, mert hátha akkor mi magyarok beléphetünk helyettük :)

TrollSlayer 2014.09.20. 09:55:33

A Brit Birodalom összeomlása után a különböző részek függetlensége mind időben, mind jogilag másképp alakult. Van, h gyorsabban és teljesen, van, h lassabban és ráérősebben. Ausztráliában még azt sem tudják, h mely aktussal is nyerték el a végleges függetlenséget, remekül elvitatkoznak azóta is erről. Skócia is sok devolúciós jogot szerezett meg az évtizedek során, vált egyre autonómabbá. A mostani szavazás éppen úgy nem bír akkora jelentőséggel ebben a folyamatban, mint ha az igenek lettek volna többségben.
Számomra pozitív, h mennyire szerencsés az az ország, ahol a szavazók a hatékonyságot veszi pártfogásba az indulatok helyett.

TrollSlayer 2014.09.20. 09:56:24

@Anselmo: Nem lenne példa nélküli, Dél-Szudán kérte, h a Nemzetközösség tagja lehessen :)

Moin Moin 2014.09.20. 10:03:12

Skócia lakossága azért szavazott összességében az együtt maradás mellet, mert Skóciában nem csupán "fajtiszta" (és: nacionalista + sérelmi politikát folytató) skótok élnek, hanem angolok és kevert családok is. Ép eszű embernek nyilván semmi kedve Boszniát játszani.

300 évnyi együttélés, keveredés után értelmetlen és képtelen dolog egy évszázadokkal korábbi állapot visszaállításától bármi jót is remélni. (Megjegyzem: a trianoni döntés óta eltelt csaknem egy évszázad is létrehozta már ezt a szituációt.)

keresztyén szellemiségű strihkurva (törölt) 2014.09.20. 10:07:37

épeszű, nem fanatikus népek általában akarnak függetlenedni, ha az nem élet-halál kérdés, nincs éhínség, nincs valódi elnyomás, csak múltba révedő üresfejű nacionalista hőzöngés vagy érzelmi töltetű különállás

érzelmileg, identitásában ma is lehet skót aki csak akar

a skótokat meg most senki nem nyomja el
jól élnek, ingyenes az egyetem, amit ugyan féltenek a londoni kormánytól, de még mindig jó
a mesés kőolajvagyon meg kimerül nemsokára 2020-ban már csökken a kitermelés, az átvállalni előirányzott államadósság-hányad elég nagy teher lett volna a pár millió skót számára

a királyi családot sem vesztették volna el, hiszen maradt volna Erzsike az uralkodójuk, ez az egyik teljesen tiszta pont volt, sok más meg bizonytalan

én is örültem volna érzelmi okokból a skót függetlenségnek, persze kibicnek semmi se drága, de már az is nagy eredmény, hogy teljesen demokratikusan, szabadon véleményt nyilváníthattak erről a kérdésről, nem övezték a népszavazást zavargások, nem jelentek meg kis zöld emberek és nem szavaztak kamu skótok, hogy 130%-os legyen a részvétel a népszavazáson, sőt a külföldön élő skótok nem is szavazhattak (ugye máshol, Európa sötétebb felén meg hirtelen magyarrá tett bozgorok és szlovmagyarok is ikszelnek)

a skótok szerintem sokkal harciasabban kezelték volna a helyzetet, ha az angolok elnyomják őket és/vagy nincs mit enni, valós elnyomás van és a jövőjük a tét

a jövőjük így is biztosítva van, a UK-n belül is maradnak skótok

az okos ember azt is tudja, mikor kell pattognia, a határontúli magyarok meg nem tudják, illetve távirányításra pattognak Budapestről távvezérelve

a skótok érzelmileg a függetlenség mellett álltak, a racionalitás meg a maradás mellett döntött

az, hogy nem esett egymásnak a UK-párti és a függetlenségpárti tábor, már eredmény
sok helyen ez sem alap

szerintem a világ népeinek többsége szívesen lenne úgy "elnyomva", olyan napi problémákkal "megverve", mint a skótok manapság

nem a függetlenség az érték, hanem az emberhez méltó élet és a kulturált döntés, érvelés képessége, az, hogy nem esnek egymásnak állat módjára az emberek még egy ilyen nemzet jövőjét alapvetően befolyásoló népszavazás kapcsán sem

Netuddki. 2014.09.20. 10:08:21

"Tény, hogy a negatív kampány is erősen jelen volt, amely főleg abban merült ki, hogy ha Skócia elszakad, gazdaságilag képtelen lesz az önállóságra."

Negatív, ja, neked. A tények makacs dolgok...

Netuddki. 2014.09.20. 10:09:26

"Az eseményt őszinte izgalommal vártam, egyrészt mert az egyetemen anno szakdolgozatom témájául is a skótok önállósági törekvései szolgáltak"

Na, mégegy bölcsész...

Barnalány 2014.09.20. 10:09:40

Én 2002-ben hosszabb időt töltöttem Skóciában, a Stirlingi Egyetemen. Már akkor is téma volt az együtt, vagy külön az angolokkal kérdése. Minden (de ezt tényleg szó szerint értsétek) MINDEN értelmes ember azt mondta nekem akkor erről, hogy a függetlenedést csupa olyan alak forszírozza, akik a különválástól megüresedő, vagy újonnan keletkező pozíciókat remélnek maguknak, akár az államigazgatásban, politikában, akár a helyi gazdaságban. Magyarán: a nagy szabadság eszméje csak az így érvényesülni vágyók mantrája volt, ők fújták már akkor is ezt a passzátszelet, természetesen manipulálva ezzel sok egyszerű embert is, akiknek rájátszottak a nemzeti érzéseikre, de akiknek semmivel sem lenne jobb az önálló Skócia.
Mondom: minden értelmes ember ezt mondta, pedig ott, Stirlingnen akkora Wallace-emlékmű van, mint a budapesti Országház kupolája!:-)

keresztyén szellemiségű strihkurva (törölt) 2014.09.20. 10:10:26

javítom magamat: "épeszű, nem fanatikus népek általában NEM akarnak függetlenedni, ha az nem élet-halál kérdés..."

Der Piefke 2014.09.20. 10:13:41

Attól, hogy egy, a kultúrájára és az identitására büszke népcsoport nem önálló országban él, még lehet elégedett, sikeres és teljesen szabad. Jó példa erre a bajorok esete.

dr doktorka 2014.09.20. 10:15:45

Akkor most jöhet az értelmesebb magyarok népszavzása az Orbanisztánból való kilépésről.

tisztapista 2014.09.20. 10:18:49

@Krisz11: "Sajnos tipikus. Egyesek a változás minimális lehetőségétől is maguk alá csinálnak, még ha elnyomva élnek is, és a "jajj, csak rosszabb ne legyen" elv mentén elutasítják a függetlenséget.
Emberileg szánalmas. De nemtudom Székelyföld kiválna-e romániából, ha azzal fenyegetnék, hogy akkor az EU-ból is kiválik."

A skótokról már elmondtam a véleményemet. Felesleges lett volna függetlenedniük. Székelyföld esetében más a helyzet. Én tudok egy EU-s országot, aki a független Székelyföld hóna alá nyúlna, nemzeti valutát is adna neki, és minden állami szervezet kiépítésében segítene. Csányi még bankokat is vinne minden faluba...

Netuddki. 2014.09.20. 10:25:35

@Barnalány: Minden nemzetnek megvan a maga lobbikja.
Néha az az érzésem, hogy lehet jobb lenne ha Magyarországot egy időre gyámság alá venné valamelyik fejlett demokráciával rendelkező nyugati állam. Mielőtt még hazaárulót kiáltana bárki is, szerintem az a hazaáruló aki meglopja a többi magyart, miközben azt a mesét adja be, mindezt a mi érdekünkben teszi.

Netuddki. 2014.09.20. 10:27:38

@tisztapista: Magyarország? A hóna alá nyúlna? Lófaszt Pista! Előbb a saját országunkat kéne rendbe tenni, és kellene mutatni valami (igazi) teljesítményt is.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.20. 10:53:59

@tisztapista: A székelyek miért akarnának Magyarországhoz csatlakozni? Egyenes, becsületes emberek azok, nem valók Viktor atyuska szolganépébe.

Krisz11 2014.09.20. 10:54:38

@Brendel Mátyás:

"most az miért fontos, hogy önállóak legyenek?! "

:) Én ezt nagyon buta megközelítésnek tartom, kb az a kategória, hogy minek legyen az országnak hadserege, ha most nincs háború.
Ha egy ország (vagy nép) politikáját kívülről határozzák meg - még ha egyébként korrekt módon is - egy konfliktus, vagy válság esetén az irányító hatalom először a saját érdekeit fogja nézni és képviselni, és csak másodsorba fog az irányított ország érdekeivel törődni. Szükség esetén be is áldozhatja az alárendelt népet, ha érdekei úgy kívánják.
Ezért van értéke az önrendelkezésnek akkor is, ha most éppen nyugalom van.

Szerintem az alábbi megállapítás is ugyanez a kategória:
"a skótokat meg most senki nem nyomja el"
Az, hogy most jó, nem garancia semmire. Amikor meg majd nem lesz olyan jó, akkor majd függetlenedni sem lehet olyan könnyen, hogy csak szavazunk egyet és megvan az önállóság.

Krisz11 2014.09.20. 11:05:37

@Der Piefke: "Attól, hogy egy, a kultúrájára és az identitására büszke népcsoport nem önálló országban él, még lehet elégedett, sikeres és teljesen szabad. Jó példa erre a bajorok esete"

Igen, vagy például amerikában az indiánok is. 8D.

De a viccet félre téve, ha a skótok olyanok, mint a németországi, német kultúrkörhöz tartozó bajorok, vagy mint a magyarországi kunok, vagy jászok, akkor igazad lenne.
De ha meg olyanok, mint a román fennhatóság alatt levő székelyek, akkor szerintem nem.

2014.09.20. 11:08:35

Most is látszik, hogy mennyire igaza volt Gyöngyösi Mártonnak, mikor nemzetbiztonsági kockázatként értékelt bizonyos nemzetidegen elemeket. Ugyanis normális, jóindulatú magyar embernek semmi kifogása nem lehet Székelyföld autonóm törekvései ellen.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.20. 11:17:16

Hát ha ilyen nagy a szerelem és az egység, az igazán tiszteletreméltó, és el kell fogadnia a világnak.

Itt az ideje, hogy ne legyen külön focicsapata Angliának, Skóciának, Walesnek és Észak-Írországnak, hanem Nagy-Britannia legyen csak. Együtt minden könnyebb!

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.20. 11:19:05

Örömteli, hogy a skótok a kényelemre, a biztonságra szavaztak.

Nincs már mitől félnie a spanyoloknak, oláhoknak - nyugodtan ki lehet most már írni ott is a szükséges népszavazásokat.

tommygun 2014.09.20. 11:28:03

Szerintem Székelyföld autonómiája kilátástalan - ahhoz már túl sok román él ott - Erdélyé viszont reálisabb lenne.

A skótok meg azzal rontották el, hogy csak a skóciai lakhellyel rendelkezők szavazhattak. Naná, hogy a Skóciában élő nem-skótok az angol egyetemistáktól kezdve a paki mosodásig a függetlenség ellen szavaztak.

sivatagi n. 2014.09.20. 11:28:23

@Istóczy úr:

Ez a liberális turbódemokratáknál nem így működik. Náluk csak az a népszavazás érvényes, ami megfelel az érdekeiknek. A krími népszavazás nem felel meg, ezért az szerintük érvénytelen. Az erdélyi népszavazás gondolatától meg egyenesen epeömlést kapnak, mert a független Székelyföld biztos a Fideszt erősítené. Valami ilyesmi összefüggés lehet a korlátolt agyukban.

Sexual Harassment Panda 2014.09.20. 11:49:23

@tisztapista: A magyar eu-zkeptikusok is tisztában vannak vele, hogyha lenne egy népszavazás Mo eu tagságáról, a többség bent akarna maradni.

zobod 2014.09.20. 12:04:34

A skótok jól jöttek ki ebből az egészből, túlzás lenne eredménytelennek nevezni a mozgalmat. Egyébként bármelyik állam polgárainak zöme a komfortzónát, biztonságot, kiszámítható egzisztenciát, az ismert viszonyokat választja, ha teheti. Nem szabad ezért senkit korholni, a túlélés egyik alapstratégiája az konfliktusok elkerülése.

2014.09.20. 12:12:33

"A kényelmet választották a szabadság helyett"

"a szabadság helyett"??? Milyen marhaság ez? Mitől nem szabadok? Milyen szabadságuk hiányzik?
Most már szabad döntés alapján, önként maradtak együtt az Egyesült Királysággal. Mi ez, ha nem szabadság?

A cikkíró - annak ellenére, hogy állítólag e témából írta a szakdolgozatát (tehát egyetemet végzett ember) - összekeveri a szabadságot a függetlenséggel. Alapvető hiba, nyomás vissza tanulni!

Trónkövetelő 2014.09.20. 12:52:41

Igazán örvendetes, hogy a szerző - bár állítása szerint szakdolgozatot írt a skót függetlenségi mozgalmakról - valójában fogalma sincs arról, hogy milyenek is a skótok. Engem a legkevésbé sem lepett meg a népszavazás eredménye. A skótok NEM a kényelmet választották, hanem az identitásukat nyilvánították ki. Ők britek és kész.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.20. 13:29:15

@Sexual Harassment Panda:

Nagyon helyes. Jó lenne, ha tízévente lenne egy-egy népszavazás ilyen kérdésekről is.

Hátha az EU is kevesebb Tavaris-jelentést íratna, legalább a kampányidőszakban, amikor tekernie kell.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.20. 13:31:37

@Trónkövetelő:

Így igaz. Sokféle brit van, a skótszoknyás is az egyik fajtájuk, ahogy az világosan kiderült. Aztán vannak még iszlamista-iszlámállamista britek, paki britek, néger britek, Londonban feketemosogató próbabritek, homoszexuális britek, és még sorolhatnám, biztos vannak még másfélék is. Mindenki más, te sem vagy más!

Szamiz67 2014.09.20. 13:43:38

@Krisz11: Skócia nem Székelyföld, még csak nem is Katalónia, pl. Skócia 'marketingben' erősebb, gazdaságilag sokkal gyengébb mint Katalónia. Katalónia esetén nemcsak a nacionalizmus, hanem az észak-olasz, dél-olasz szerű, nagy mértékű gazdasági fejlettség különbség is erős mozgató erő. A mai nyugati világban különben is érdekes kérdés a szabadság, függetlenség kérdése, az egyéni szabadság, az önrendelkezés, az önkormányzatiság, az EU-s regionalitás 100x magasabb függetlenséget biztosít manapság egy régiónak, mint 3-400 éve a skót feudális urak biztosítottak az alatvalóknak. A függetlenség, a szabadság fogalma manapság sokkal inkább egzisztenciális jellegű, hogy elkerüld a hitelek által gerjesztett modern függőséget, ehhez felesleges kiválni egy egyébként nagy önállóságot biztosító keretből.

Szamiz67 2014.09.20. 13:51:30

@Barnalány: Nekem is ez jutott eszembe, hogy az egyéni szabadságjogok, önkormányzatiság, regionalitás mai szintjén a független Skócia pár száz zsíros pozícióban reménykedő politikusnak lehet leginkább érdeke. (Székelyföldről nem ez a véleményem, Székelyföld, a székelyek nyelvi, kulturális integritása, fennmaradása tök más eset.)

gizmo266 2014.09.20. 13:56:34

Rendes gyarmatosítókat sem találtak, csak a tróger angolokat:
www.youtube.com/watch?v=3Suxq-cmhvU

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.20. 14:13:20

@Barnalány:

Még szép, hogy aki az élére áll egy függetlenségi vagy bármilyen mozgalomnak, az siker esetén például miniszterelnök szeretne lenni, és nem pék. Biciklibelsőben élsz talán?

A skót miniszterelnök a saját egzisztenciáját kockáztatta, veszített, lemondott, ő már többet nem tér vissza. Ez smafu, ugye?

Akik uniópártiak, mert most éppen jól vannak, van jó munkahelyük, van mindenük, és ezért szavaznak az unióra, nyilván azok is egyszerű megélhetésiek a logikád szerint. De érdekes! Róluk nem írtál. Már-már az jött le, hogy az uniópártiak még az egzisztenciájukat is feláldozzák az egységért, akkora jó emberek, ellentétben a függetlenségpártiakkal, akik csak a jóba akarnak beülni.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.09.20. 14:20:54

@Pocakos focista: helyesebben nem akarnak egy közösségbe kerülni románozó, hazaáruló libsikkel, mint te is vagy

Szamiz67 2014.09.20. 14:23:31

@Istóczy úr: Fogadatlan prókátoként, szerintem barnalány elég világosan fogalmazott, nem a függetlenség vs. unióspárti politikusokról írt, hanem hogy a témát néhány közvetlenül érdekelt politikus mozgatja, a közvetlenül érdekeltbe természetesen az unió pártiak is beletartoznak, de az átlag, 99% skót számára nem olyan égető kérdés a függetlenség. Ettől függetlenül, az embereket (akik sajnos elég befolyásolhatóak) bármivel meg lehet mozgatni, lásd Mo.-on a nevetséges 300 Ft.-os vizitdíjjal is tömegeket lehetett feltüzelni.

Trónkövetelő 2014.09.20. 14:28:05

@Istóczy úr:
A pakiutáló, skótszoknyaviselő ismerőseim mind Britanniára szavaztak.

Szamiz67 2014.09.20. 14:32:46

@Istóczy úr: Mindig is érdekelt, hogy az ilyen végletekbe eső gondolkodásnak mi a háttere, pl. attól, hogy a skótok többsége maradna az unióban, attól még az unióban maradni vágyók is lehetnek nacionalisták sok egyéb ügyben, focicsapat, lokápatriotizmus, hagyományőrzés, stb. , mint ahogy a függetlenség pártiak között is lehet egy csomó ember, akit a héköznapokban nem foglalkoztat különösebben a skót identitás kérdése. Szóval a lényeg, én nemigen látok az életben egydimenziós, fekete-fehér ügyeket, embereket és értetlenül állok az előtt a megközelítés előtt, amikor valaki témát, embereket bele akar nyomni ilyen sematikus keretekbe. Neked más tapasztalataid voltak/vannak az életből?

egyetmondok 2014.09.20. 15:36:46

A skót polgár szabadsága a szétválás után sem változott volna,de egy grammot se. Nem lett volna se több,se kevesebb.

Az Egyesült Királyság liberális demokrácia,s az új skót állam sem lett volna más, s ez a szavazó egyén megfontolásait illetően fontos.
Nem vitás, hogy az az "absztrakció", mint a skót nemzet,számomra is nagyon érdekes politikai,közösségi kísérlet lett volna önálló,új államban, ám ne tévedjünk: abból,ami itt igaz pl. a határon túlra szorított magyarok és a lakhelyük szerinti állam(ok) között,abból semmi sem igaz a skótok és a mai vagy leendő államuk között.

Tehát túlzás azt mondani,hogy a szabadság vagy nem szabadság volt tét.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.20. 16:24:26

@Szamiz67:

Nem egészen értelek.

Ha Skócia népe nem akar önálló országot, akkor miért indulna a válogatottjuk külön országként az igazi országok között? Eddig elfogadható volt a külön csapat, hiszen nem tudhattuk, mit szeretnének. De most már tudjuk.

Te nem tartanád tiszteletben a skótok döntését?

Nekik is jobb lenne, ha kint lehetnének mindig a VB-n, és megszerezhetnék a csoport harmadik, akár második helyét. Még ha egyetlen skót sincs a csapatban - hiszen ők mind britek.

Te helyettük döntenél?

szamarhegy 2014.09.20. 17:04:42

@Istóczy úr: Kettővel fentebb éppen az ilyen átesünk a ló túloldalára hozzáállás leegyszerűsítő, fekete-fehér jellegét (a skót válogatottal egyáltalán nem foglalkoztam)vetettem fel, egyéb kapcsolódás nemigen van az általam leírtakkal. A téma egész volumenét tekintve ez elég marginális probléma, de felőlem nyugodtan lehet önálló katalán, baszk, szicíliai, andalúz, székely, ruszén, bayor, sb. válogatott, ha ez javít a népek szabadságérzetén, őszintén szólva, nem oszt, nem szoroz, legfeljebb, több szintű selejtezők lesznek a sport eseményeken.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.20. 19:36:48

@enpera: Mitől vagyok én hazaáruló libsi szerinted? Melyik hozzászólásom alapján vagyok libsi? Mikor szimpatizáltam én az ún. libsikkel? És főleg: mitől vagyok hazaáruló? Mikor "románoztam? Vannak székely ismerőseid, vagy csak a Lendvai utcában mondták, hogy a székelyek magyarok akarnak lenni? Akkor is szélelyek voltak, amikor a földjük még "magyar" volt.

Komolyan centikre vagyok attól, hogy feljelentsek egy ilyen pofát egyszer becsületsértésért, legalább látnám az arcodat a bíróságon.

Tapsi75 2014.09.20. 19:44:26

Csak egy másik apróság, pl Erdéllyel kapcsolatban is... Rendben mindenki el akar szakadni, de hol húzzuk meg a határt? Ha mondjuk az önálló Erdélyen belül van egy többségében románok lakta terület, akkor utána ok is elszakadhatnak, es mondjuk kis Románia néven meg egy ország lenne, majd azon belül.... Mekkora legyen legyen az a terület, vagy minimum hány ember legyen akik elszakadhatnak? Es ezt kik döntsék el? Pl a magyar eldöntheti hogy elcsatoljuk Magyarországtól a borsodi cigány falvakat?

Mercel 2014.09.20. 19:57:18

"A_kényelmet_választották_a_szabadság_helyett"

Már megint egy hülyejobbos lázító poszt, amihez az ihletet beismerten egy elbaszott történelmi tévedésekkel telerakott és ráadásul bűnszar Hollywoodi film adta. (Rettenthetetlen)
Gratulálok.

A Skót nép köszöni szépen jól megvan az angol házassággal.

A szabadság nem feltétlenül abban merül ki, hogy pár idióta a nemzeti zászlóra veri ki mindennap, hanem sokkal inkább abban, hogy az átlagember szabadon élhet és amíg másoknak nem árt azt csinálhat amit akar és nem mondja meg neki a hülye hatalom azt, hogy mit kell gondolnia, nem szabályozza szarrá az életét az állam ami csak annyira van jelen a mindennapjaiban, hogy anélkül élhet, hogy folyton agyfaszt kapnál a kapzsi tolvaj és ostoba manipuláló politikusoktól a napi bűnözéstől, vannak működő közszolgáltatások, út, közbiztonság stb. Az államnak ugyanis az a dolga, hogy egy országot működtessen és nem az, hogy ott szopassa a saját polgárait ahol tudja.

Lásd Magyarország szuverén állam de cseszhetjük a "szabadságunk" ha a mindennapi életünket romba dönti egy hatalommániás korrupt köcsög meg szélsőjobbos sameszai. Na meg a hatalomba görcsösen visszatérni akaró "baloldali" politikusok akik még ahhoz is hülyék, hogy normális ellenzéket alkossanak. Kurvára szabadok vagyunk de bármikor cserélnék egy elszakadáspárti skóttal.

A Skótok jól döntöttek nem csak gazdasági és kényelmi hanem a józan ész szempontjából is.

mrZ (törölt) 2014.09.20. 20:03:03

"Give me the power to issue money in a country and I care not who make the laws"

Meyer Amschel Rothschild

dr Smittpálelnökúr 2014.09.20. 20:57:24

Az egészben az a legjobb, hogy a skótok pont leszarják, hogy néhány eszement magyar náci azt akarta, hogy ők kiváljanak.

zobod 2014.09.20. 21:34:40

@Mercel: 46% vs 54% nem olyan nagy fölény a 85% részvétel mellett. Nagyjából a skótok majdnem fele független szeretne lenne lenni GB-től, egy kicsivel több mint fele meg nem. Még egy generáció, és meglehet, hogy kiválnak, ha maradnak a jelenlegi tendenciák. Én magam egyébként azt gondoltam, hogy leradírozzák a függetlenségi törekvést, 10-15%-ra tippeltem az elszakadásra szavazók arányát. Annyira szürreálisnak hangzott, hogy új államot akarjon létrehozni egy nép 2014-ben Nyugat-Európában. Tanulságos és kijózanító mindenesetre... hogy akarhat itt USE-t bárki, mikor az EU-t alkotó legnagyobb államokat feszítik szét ilyen törekvések. A támogatók pedig disztingvált polgárok milliói, nem szélsőségesek.

Azt nem tudom miből gondolod, hogy a független Skócia politikusai ne az angolszász országokban, Kanadától Ausztráliáig jellemző politikai, jogi, stb viszonyokat és normákat alkalmaznák a független skót közéletben is.

dr doktorka 2014.09.20. 22:34:24

Most itt néhány hülye tényleg abba betegedik bele, hogy mások hogyan döntenek magukról, hogy hogyan akarnak élni?

A sok fideszes rabszolgának mekkora koki már, hogy a skótok az ő önjelölt szabadságharcos vezérüket jól seggbe rúgták és a nép benn akar marad egy KÖZÖSSÉGBEN.
Az EU ELLENES ORRBÁNYA elvtárs nacionalizmusa hatalmas kokit kapott a skótoktól.

Hiába, a felcsúti Rákosi Matyi teljesen egyedül van Európában az ő beteg politikájával. Egyik nép sem olyan hülye, hogy azokat a hibákat megcsinálja, amit Orrbánya elvtárs megcsinál az ő birkuci népével.
Szopjanak csak a magyarok és ne exportálják ezt a szopást másoknak, ez az EU népek véleménye.

Szamiz67 2014.09.20. 22:44:26

@zobod: És akkor mi van, ha szétesik az USE? Pár évig (meddig?) boldog lesz mindenki, na végre, aztán? Maradnak a szokásos gazdasági problémák, a határok újraépítése és a vámok újra bevezetése már túl nagy adminisztrációs, meg logisztikai problémát okozna, meg alapvetően ugye ott van az online alapú üzlet növekedése, az online-telekom alapú határ-nélküli üzlet, meg maradnak az ide oda kiszervezett, kitelepített szolgáltatói, gyártói kapacitások. Nyilván a magyar fogorvosokhoz is jönnek, vagy mennek, az osztrák turizmusba is sok magyar marad és akkor megint azzal szembesülünk, hogy itt van a sok európai ország, miközben a gazdasági élet, a munkaerő ügyek, az oktatás, keresztül-kasul behálózza Európát, de mi legyen a 30 féle adózással, mukaügyi, egészségbiztosítási, társasági adós országgal, nyilván megint eljutnánk a jogharmonizációhoz, a a telefon, az internet határok nélküli használatához, aztán jönnének az olyan kérdések, hogy óriási fejlettségi különbségek vannak, a fejlettebb országok nem akarják, hogy menekült központként működjenek, jönnének a felzárkóztató pénzek, stb., meg esetleg felmerülne, hogy a leggyengébb láncszemeket ne vegye meg kilóra Putyin, vagy Kína. Na meg az Airbus-hoz, a Hadron ütköztetőhöz, a katonai kiadások mérsékléséhez, a menekült probléma kezeléséhez ahhoz, hogy a Samsunggal, LG-vel, Huawei-el akár csak versenybe maradjon egy picit is Európa, ahhoz durva méretű fejlesztési, kutatási kapacitások kellenek, nemzethatárokon innen. Bocs, lehet, hogy hosszú és terjengős lett , de a gazdaság, a változó online alapú világ, a távolsági közlekedés Volánosodása, a világ egy nagy falu (FB ismerőseid növekvő része külföldön él) történet nem a különálló nemzetállamok irányába mutat, legalábbis nagyon formálisnak tűnik a jövőben a nemzetállami keret jelentősége. Persze lehet, hogy rosszul, látom, érzékelem, a tévedés joga megillet :)

zobod 2014.09.20. 23:15:39

@Szamiz67: pont erről van szó. A tőke, árucikkek, szolgáltatások, munkavállalók szabad mozgása az unió tagállamai között, illetve a strukturális alapok léte a szegény tagállamok számára olyan vívmány, amit nem szabad kockára tenni. Nem az a kihívás, hogy lehet még több Európa, hogy lehet a brüsszeli bürokraták ambícióit és a nemzetállami frusztrációtól szenvedő baloldali és liberális értelmiség vízióit megvalósítani. A tét az, hogyan lehet mindazokat a vívmányokat, ami itt és most megvan konszolidálni, és visszafordíthatatlanná tenni. Az ilyen ügyek, mint a skót vagy katalán függetlenségi törekvések az EU legfontosabb tagállamaiban, a nyíltan EU ellenes mozgalmak, a mögöttük lévő megdöbbentően nagy támogatottság, az európai gazdasági együttműködés amerikai-orosz nagyhatalmi játszmákban geopolitikai céloknak történő alárendelése, a nemzetállamok szuverenitásának politikai célú csorbítása nem a konszolidációt szolgálják, csak a visszalépés esélyét növelik.

Szamiz67 2014.09.20. 23:36:47

@zobod: Igen, én csak azt akartam kiemelni, hogy az egész EU történet mögött el és kikerülhetetlen erejű, irányú gazdasági, társadalmi kényszerek vannak, arról már nem beszélve, hogy az online világ térnyerése a politikát, a közéletet se fogja elkerülni, 5-10 éven belül lesznek olyan fejlett EU-s országok, ahol az ügyek, döntések sokasága fog, akár havi szintű online népszavazásra kerülni és a közös pénzek egyre kisebb része fog központi, kormányzati felügyelet maradni, az önkormányzatiság szerepe megnövekszik.

Mercel 2014.09.21. 00:13:04

@zobod:

Nem mondtam, hogy kurva nagy fölénnyel maradt a jelenlegi felállás - azt mondtam jól döntöttek.

"Azt nem tudom miből gondolod, hogy a független Skócia politikusai ne az angolszász országokban, Kanadától Ausztráliáig jellemző politikai, jogi, stb viszonyokat és normákat alkalmaznák a független skót közéletben is."

Ezt még csak nem is gondoltam:)

Mercel 2014.09.21. 00:19:44

@zobod:

A hülye poszton és a hülye levezetésen bsztam fel az agyamat, mondjuk tök feleslegesen. Ettől függetlenül tartom a véleményem.

_most_ 2014.09.21. 00:24:06

@Mercel: aki látta a rettenthetetlent, az biztos a függetlenségre szavazott :D Bár úgy tudom jobboldalon az ilyen hollywoodi filmeket a cionista propaganda eszközének tekintik, bár a zsidózó Mel Gibson biztos nagy példaképük lehet :D

Fekete Pestis 2014.09.21. 08:04:01

@Barnalány:

nyilván.
szerintem az eu-t ( a romantikus függetlenségpárti hülyék mellett) pont a nemzeti elitek fúrják azért, mert nagyobb egységesülés esetén a kettös elit rendszere (nemzeti vs eurokraták) megszünne és csak az eurokrraták maradnának.
a helyi elitek meg a demagógiára játszva uszítják a helyi plebseket ( ezt csinálja a Partij van Vrijheid Hollandában, ezt csinálja a Folksparti Dániában, satöbbi, satöbbi).

Holott ( a helyi eliteken kïvül persze) mindenki nyerne egy jobban egységesülö Európával (amibe most csak az EU15-Görögország, Portugália- értem bele).

Fekete Pestis 2014.09.21. 08:08:26

@tisztapista:
Székelyföld ügyében:

gondolod, ha egy ország 93 ezer km^2-en 25 év alatt mindent elkúr, akkor bölcs dolog lenne még 60 ezer km^2-nyi területet odacsatolni?!

Egyszerüen a magyarok mentálisan nem alkalmasak még a saját, meglévö országukban sem az országuk vezetésére. Az elmúlt 25 év péla'dk sokaságát hozza erre.

Fekete Pestis 2014.09.21. 08:12:00

@sivatagi n.:

aha, a krími népszavás ... mióta demokrácia az azt megrendezö oroszország? még ök is elismerték, hogy elcsalták a "népszavazást" - persze miután a a területet egy másik országtól eröszakkal annektálták.

Mr. Waszabi 2014.09.21. 09:22:01

Olyan ország(ok)ról van szó, amiről az ittenieknek fogalmuk sincsen. Már abban az értelemben, hogy az ottaniak haladóbb szelleműek voltak évszázadokkal ezelőtt is, mint itt manapság. És ma sem gondolkodnak butábban.
Van a skótoknak saját parlamentjük, egyházuk, az államigazgatás intézése maradt a brit parlamentnél. Ami, tekintve, hogy
5 millió emberről van szó egy 60 milliós országban, nem látszik hülyeségnek.
Hogyan, mi szerint osztozkodjanak a gazdasági kincseken, ha elszakadnak? Nem egyértelmű, hogy az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből mennyi illetné meg őket. Merthogy fúrni fúrhatnak saját kutakat, csak ugye az először infrastruktúra építését jelenti, ami k sok pénz. A meglevők meg ugye az egész nagy-britanniáé. Nehéz kérdések ezek.
Azt gondolom, hogy a nacionális hovatartozás kérdését megint felül tudták írni a közös érdekkel, de ezúttal a skótok mondták ki, ami szerencsés. A történéseknek semmi közük a szabadság azon fogalmához, amit mi itt láttunk valaha is.

2014.09.21. 22:57:20

@Mercel: "és nem mondja meg neki a hülye hatalom azt, hogy mit kell gondolnia"

Erről eszembe jut a 2002-2010 között uralkodó libsi banda, akik a bukásuk előtt gyorsan megszavazták a holotörvényt. Önálló gondolkodásért cserébe börtön. És ti libsik ezt szabadságnak érzékelitek. Igazi kis tudatlan, orwelli figurák vagytok.

Velemenyem szerint.... 2014.09.22. 11:12:20

Az elemzés ugyanolyan szörnyű mint általában, ha külpolitikáról van szó.

Attól még hogy a bevált balos elemzőket kerüljük még nem kell kidobni velük a józan észt az ablakon.

A skótok nyilván sosem akartak igazán kilépni, az Egyesült Királyság szerves részét képezik, évszázadok óta. Ezen semmilyen devolúció nem változtat... Egy kiválás esetén se testvérnépük se szövetségesük se helyük se lehetőségük.

Ennyire ők sem hülyék, a kiválási cirkusz eddig is az alkudozásról szólt, aki mást lát bele az egy álomvilágban él...

A bibi az volt hogy annyira közel kerültek a kiváláshoz, hogy most kénytelenek voltak visszakozni és ez megmutatkozott az eredményen. Most érezték hogy újságírónyelven :) "túltolhatják" a dolgot. Ennél ők okosabbak...
süti beállítások módosítása