A budapesti közgyűlésben a kerületi érdekeket egymással és a fővárossal szemben képviselő polgármesterek lesznek túlnyomó többségben. Ha Tarlós István nem tudja érvényesíteni akaratát velük szemben, felesleges egységes fővárosról beszélnünk.

Kocsis Máté javaslata értelmében már frakciók sem kellenének az új összetételű Fővárosi Közgyűlésbe.

Érvelése szerint a közgyűlés nagyrészt polgármesterekből fog állni, nem pártlistákról bejutott képviselőkből, így a munka kevésbé pártpolitikai alapon szerveződik. A nyolcadik kerület fideszes polgármestere szerint nem biztos, hogy szükség van frakciókra, a 23 polgármesternek saját kerülete érdekeit kell képviselnie.

budapest.jpg

Hogy a "kevésbé" pontosan mit is fog takarni még nem tudjuk, bár talán sokat sejtető, hogy a 23 kerületi polgármesterből 22 bizony egy pártlogóval a háttérben nyerte meg a választást...

Pártpolitika vagy kerületi érdek? Mielőtt az apolitikába süllyedt magyar polgár örömében csettintene, a kettő nem zárja ki egymást. A fővárosi közgyűlés átalakításával a kerületi lobbi egyenes ágon került be a közgyűlésbe, ahol - és ebben igaza van Kocsisnak - párthovatartozástól függetlenül képviselhetik a kerületi érdekeket.

A főváros és egymás ellenében.

A következő öt évben ugyanis a budapesti politika a kerületek egymás elleni lobbiharcáról, alkalmi szövetségekről, megakadó fejlesztésekről fog szólni.

A frakciónélküliség persze önmagában sokat nem jelent, hiszen a kompenzációs listáról bekerült képviselők maguk is polgármesterek-jelöltek (éppenséggel egykori polgármesterek is), akik maguk is a kerületi lobbit fogják képviselni.

Ezzel a rendszerrel könnyű választást nyerni, el lehet játszani a kerületért, a lakókért harcolót, kár, hogy csak és kizárólag a főváros nem profitál belőle. Budapest egy szerves egész, néhány kivételtől eltekintve, nagyon nehéz külön-külön kezelni, működtetni, de elsősorban: fejleszteni. Elég csak, ha az utóbbi évek egyik legfontosabb és legértelmesebb közlekedési projektjét, a fonódó villamost említjük, amit néhány parkolóhely (és persze azért, mert nem igazán érti, mire való a közösségi közlekedés) miatt Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere mindenáron igyekezett megakadályozni.

Amúgy a szintén fideszes fővárosi vezetéssel szemben.

Kocsis javaslatával, és az egységes Budapest-szemléletért küzdő Tarlósnak már csak azért sincs túl sok ereje szembeszállni, mert öt év múlva visszavonul, valószínűleg épp Kocsisnak hátrahagyva a kiüresített főpolgármesteri tisztséget.

Tarlós egyelőre küzd, hiszen korábban már többször hangsúlyozta, vétójogot akar a közgyűlés döntéseivel szemben, amit állítólag a kormánypárt is támogat. Kérdés az, hogy ez a jog mennyit ér, ha ér egyáltalán valamit, és nem süllyed a közgyűlés meddő cicaharcba.

Amennyiben ez nem sikerül a főpolgármesternek, akkor lényegében már csak a gyóntatópap szerepére vállalkozhat a haldokló főváros mellett. A sírfeliratot el lehet kezdeni felvésni: Budapest székesfőváros, élt 1873-2014-ig, a fővárost a Fidesz saját halottjának tekinti.

Bazsó Bálint

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr386790457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.14. 16:13:10

Kocsis még alkolos állapotban lehet, túl sokat ünnepelte a választási győzelmet.

maxell birka meghízott hegesztő 2014.10.14. 16:54:10

A szétszakadás jó, mert erősíti a demokráciát, azaz folyamatos (érdek)egyeztetést követel meg. Csak a balliberális-antiszemita-szociofób-neocionista-buddhista álértelmiség fél a szétszakadástól – teljesen jogosan.

Szúnyog 2014.10.15. 11:25:20

Nagyon nagy baj, hogy Budapest 1, de mégis 23. És ez régóta így van. Ahelyett, hogy a kerületek csak afféle elöljáróságok lennének, véleményező, apró helyi ügyekben döntő jogkörrel. Egy vicc, hogy egy utca két oldalán kétféle érdek jelenhet meg, mintha kétféle identitás, kötődés lehetne ott.
Elcseszett a budapesti rendszer.

Albu 2014.10.15. 12:01:24

Persze ha fölvetnénk ezeknek, hogy akkor Újpest és a XV–XXIII. kerületek lehetnek önállóak, de akkor Budapesten kívül, akkor már nem lennének ennyire önállóskodók.

Azon kívül, hogy az azonos nevű utcáinkat meg tudjuk különböztetni, semmi értelme a kerületeknek. Egy központosító pártnak, mint a Fidesz, nem is értem, miért ez jutott eszébe.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.15. 12:54:19

Mikor az ellenzék mondta ezt hevesen tiltakoztak ellene, most meg Kocsis jön elő az ötlettel?? :S

Blogger Géza 2014.10.15. 12:57:39

Ennyi erővel Magyarország is 106 részre van szakadva, mert annyi egyéni képviselő ül a parlamentben.

Amúgy meg nem kell előre pánikolni, lesz azért hatalma Tarlósnak:

www.origo.hu/itthon/20141014-adernel-is-nagyobb-hatalma-lesz-tarlosnak.html

Bambano 2014.10.15. 12:59:45

az az ötlet, hogy tarlós egymaga megvétózhasson egy testületi döntést, ami nyomokban mégiscsak választott testületre emlékeztet, önmagában vicc és a legkevésbé demokratikus ötlet az utóbbi időben.

pedig ezen a téren nagy a verseny...

Szúnyog 2014.10.15. 13:09:45

@Albu: azért, mert ott ültek a frakcióban az erős kerületi polgármesterek. Innen nézve jobb lett volna, ha 2010-ben a szocik visznek el több kerületet.

igazi hős 2014.10.15. 13:33:24

@Albu: Mert féltek, hogy netán nem Tarlós nyer, viszont a kerületi többség gyakorlatilag biztos volt. Ráadásul Tarlós netán önállóan akar dönteni (lásd a miniszterelnöki unokaöccsnek történt üzengetést), akkor mi lesz? Most nem fog ugrálni, szépen aláírja, amit a fideszes többség elé tesz.
Az, hogy a lakóknak rosszabb lesz egy ilyen rendszer, mert még töketlenebbül mennek majd a fejlesztések (kivéve amit a Minelnökségből irányítanak), az biztos. Pl. Az Üllői út rendbetételéhez 4 kerület áldása kéne, a Nagykörúti bringasávhoz meg 5. Abban a városban, ahol a XIX. és a XVIII. kerület egy(!) darab buszútvonalon sem tud megegyezni?!? Vagy az egész elmegy végtelen alkudozásokba és barterekbe: "mi támogatunk titeket abban, ha ti meg arra szavaztok, hogy ...." Röhej.
süti beállítások módosítása