pincer.jpgOrbán Viktor és a magyar diplomácia roppant sikert könyvelhetett ma el: fogadtunk és egekbe magasztaltunk egy kvázi diktátort, miközben lényegében semmit sem nyertünk vele.

Nemzeti érdek minél több országgal minél előnyösebb üzleteket kötni, különösen olyanokkal, amelyek egyébként értékelhető mennyiségű energiahordozón ücsörögnek. Ezt bizony a diktatúrákra oly nagyon kényes Európai Unió vezető demokráciái is megteszik, ha nemzetük érdekei úgy diktálják. Nincs fintorgás, ha télre gázt kell szerezni a tárolókba, vagy piacot a nemzeti autógyárnak.

Igen ám, csakhogy a tuti üzleteket pontosan ezért fű alatt intézik, hogy este a tévé előtt ülő, liberális demokráciát élvező átlag EU-polgár ne nyelje félre a felmelegített pizzát a keleti gázzal jól befűtött lakásban. Igen, ahogyan mindenki más, Nyugat-Európa is vígan elüzletel a háttérben, a kormányokhoz remekül becsatornázott üzletemberek túrják fel a keleti sztyeppéket.

Ám azt az ostobaságot senki nem olyan hülye elkövetni, hogy egy posztkommunista diktátort magasztal egekig, pláne nem nevezi országát "mintaállamnak", amely "világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított ország", és ez egy olyan dolog, ami a "különbözőségek mellett összeköti a két országot". Igen, jól tetszenek olvasni: miután a hazai és külföldi liberális sajtó vért izzadva próbálja bebizonyítani, hogy Magyarországon "keleti típusú diktatúra" épül, a magyar miniszterelnök egy betyáros vallomással maga szögezi le, hogy igen, így is van.

És mindezért cserébe a következő, hatalmas perspektívák nyílnak meg előttünk: a Wizz Air márciusban újraindítja Baku–Budapest-járatát, Magyarország 200 azeri ösztöndíjas hallgatót fogad majd, illetve aláírtak egy nyilván történelmi jelentőségű sport- és ifjúsági, valamint egy turisztikai egyezményt. Ennyi.

Rendben. Működjünk együtt, titokban, csendben. Boltoljunk, ha szüksége van rá az országnak (igen, szüksége van rá). De, hogy a csúcsra járatott euroatlanti présben mi a bánat szükség volt ennyire túltolni a keleti nyitásos bicajt, azt talán még az azeri elnök sem tudja, mi pedig végképp nem. 

A röhej az egészben, hogy idáig még a keleti nyitást leginkább szorgalmazó és ezért még azeri/török/orosz pénzeléssel is ezerszer agyonvádolt Jobbik sem ment el. Kiálltak Karabah mellett, szép, veretes nyilatkozatokat adnak ki a gazdasági partnerség fontosságáról és a két nép közös gyökereiről - de mintaállamnak sosem nevezték Aliyev kvázi-diktatúráját. Sőt, amikor a baltás gyilkost szánalmas és átlátszó módon kiadtuk az azerieknek,Vona azzal vádolta Orbánt, hogy "szorult helyzetében eladta saját és hazája erkölcseit."

Tegyük hozzá: a nyalás az egész magyar diplomácia alaptevékenysége. A magyar vezetők nem tudnak úgy kimenni Brüsszelbe vagy Washingtonba, hogy ne turkáljanak az EU, vagy az USA végbelében, de a reflex szerűen előadott szervilis gesztusok nem hiányozhatnak a keleti kirándulásokról sem. A NER-band mindig azt a nótát játssza, amit a vendég, vagy a vendéglátó hallani akar. És ezt itthon eladják úgy, hogy az egészből összeáll a mértéktartó, okos hintapolitika éteri szimfóniája - holott valójában csak valami rettenetes disszonáns dadaista nyekergés jön ki belőle.

Aliyev mester azért érti a csíziót. Sokkal jobban, mint Orbánék. Miután a magyar kormányfő élő vörös szőnyegként elé vetette magát, az azeri elnök válaszában ezt mondta: "a Magyarországgal mint EU-tagországgal kötött stratégiai partnerség megteremti az alapjait egy majdani hasonló, EU-azeri stratégiai megállapodásnak." Magyarra fordítva: nyalhatunk mi akármennyit Bakunak vagy Brüsszelnek: ebben az étteremben legfeljebb a pincérek lehetünk, akik tálcán hozzák asztalhoz az azeriaknak a szép, kövér nyugati piacot.

Ezért a remek melóért adjuk fel a maradék hitelünket és politikai mozgásterünket. Mert abban biztosak lehetünk, hogy az Unió szépen, fű alatt egy háromsoros közleménnyel elintézve meg fogja kötni a stratégiai partnerségi megállapodást Azerbajdzsánnal. Mi pedig feleslegessé válunk, és mindkét fél elégedett közönyétől kísérve a hátsó ajtón kirúgnak bennünket az étteremből. Talán a borravalót elvihetjük a zsebünkben. Pincérországnak több nem jár.

Széljegyző

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr516887439

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pozitív Diszkriminálás 2014.11.12. 07:56:13

Kazár származású, zsidó vallásra áttértek szeretete kormányzási szinteken. Túl jó teljesítés.

Trackback: Erkölcstelen KDNP 2014.11.12. 07:55:49

Erkölcstelen a KDNP azon elképzelése, hogy a híveiken kívül a teljes társadalomra próbálják erőszakolni bugyuta elveiket. Elég lenne ha a kb.800.000 judeo-keresztényt meg tudnák győzni, hogy viselkedjenek úgy. Viszont őket sem tud...

Trackback: A pincér bére 2014.11.11. 18:39:01

Orbán Viktor és a magyar diplomácia roppant sikert könyvelhetett ma el: fogadtunk és egekbe magasztaltunk egy kvázi diktátort, miközben lényegében semmit sem nyertünk vele.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr Fülig Jimmy 2014.11.11. 18:24:02

Ilyet csak az tesz akit dróton rángatnak KGB tartótisztjei.Fityuszka pályafutása eklatáns példája hogyan teszi a dolgát a KGB,liberálisként nem sikerült kormány közelébe sem kerülni,jött a népnemzeti fordulat,ott úgy is sok hülye van...

Jorgos Vadefakisz 2014.11.11. 19:58:36

"Magyarország 200 azeri ösztöndíjas hallgatót fogad majd", azaz 200 potenciális gyilkost, gratula. Valszeg 1-1 nemzeti színű pántlikával feldíszített baltát is bekészítenek majd a vendégek éjjeliszekrényére, csupa figyelmességből.

Azért az nem kicsit meglep, hogy egy széljobber bloggerrel egyet tudok érteni. És ez már nem az első ilyen cikk. Grat.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.11.11. 20:14:21

@fuck_a_but: Azt azért nem kell rögtön feltételezni, hogy minden azeri baltás gyilkos.

A lényeg itt, hogy már megint mi tapossuk ki az utat az EU-nak. Mi tesszük meg azt, ami a számukra kényelmetlen lenne, illetve jelenleg in situ vállalhatatlan.

Dzsentrisvihák 2014.11.11. 20:28:05

Mert a keleti kapcsolatokhoz is úgy áll a rendszerváltó politikai elitünk, ahogy eddig a nyugathoz viszonyult. Nem elég, hogy alapból lemegyünk kutyába, és bepucsítunk, de még a vazelint is mi visszük a buliba...

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.11.11. 20:44:03

"És ezt itthon eladják úgy, hogy az egészből összeáll a mértéktartó, okos hintapolitika éteri szimfóniája - holott valójában csak valami rettenetes disszonáns dadaista nyekergés jön ki belőle."

Erre mondja a magyar hogy HITELTELEN.

Jellemző egyébként hogy mióta a fidesz a kezébe kaparintotta a médiát, mennyire nem jön az ilyesmi át. Meg ugye a fidesz megbízható kétmillió zombija csak akkor tántorodhatna meg egy kissé, ha orbánt élőben emberevésen kapnák.

Erre nem látok sok esélyt, úgyhogy marad az hogy a zombivezér minden egyes szava szentírás.

Egyébként jó lenne tudni hogy e stratégiai megállapodások mit takarnak. Mert lehet hogy ez most nyilvános volt (nem tudom), de amit a cégekkel köt a fidesz, az titkosított.

Szerintem valami olyasmit tartalmaz hogy az adott cég úgy túlóráztat és zsákmányolja ki az alkalmazottait ahogy akarja. Munkavállalói jogok = zéró.

Meg persze tömérdek adókedvezmény, vagyis nettó annyit (vagy többet) kap mint amennyit megtermel, de a GDP-t fölhúzza, vagyis lehet a számokkal bűvészkedni, a népet etetni.

Jorgos Vadefakisz 2014.11.11. 21:01:20

@Imre Laci: Az én tévedésem: elismerem, rossz vicc volt az általánosítás. Nyilván nem gondolom, hogy minden azeri bűnöző - nem vagyok rasszista, sem nacionalista, inkább amolyan liberális.

Viszont Te is tévedsz, ha azt gondolod, Magyarország itt bármiben is úttörő. Lófaszt, Mama. Szerinted miért nyerették meg Azerbajdzsánnal azt az idióta Eurovíziós dalfesztivált, vagy lehetett az EBESZ elnöke. Közröhej. És Orbán itt (is) csak egy kistáska.

Steve the Great 2014.11.11. 21:06:48

"És mindezért cserébe a következő, hatalmas perspektívák nyílnak meg előttünk: (...) Ennyi."

Na azért nem egésze, a Közgép is építhet autópályahidakat arrafelé.

ördöngös pepecselés 2014.11.11. 21:07:18

Csodálom, hogy még Kim Jong Unt nem hívták. Vagy esetleg jött volna, csak nem teheti be a lábát az EU-ba???

ördöngös pepecselés 2014.11.11. 21:26:10

"(igen, szüksége van rá)"

Mondjuk, ez sem igaz. A cikk is csak féligazság.

ördöngös pepecselés 2014.11.11. 21:29:53

@Guestenye:

Mármint szükségünk van energiahordozókra, na de nem a diktátoroktól! Van az európai kultúrországban is cucc bőven az autóiparhoz, satöbbihez.

ördöngös pepecselés 2014.11.11. 21:32:21

@Nemzetstratégia:

A GDP, a számok nem érdeklik a kisembert, meg nagyjából senkit sem blogger gézán meg a többi propagandistán kívül.

Titimataifaaaro 2014.11.11. 23:32:46

Vajon hol volt ez a sok labanc, aki most itt ugrál, amikor Göncz Kinga magyar külügyér 2007-ben a következőket mondta azerbajdzsáni látogatásakor:

"Azerbajdzsán jelenleg a világ leggyorsabb gazdasági növekedését felmutató országai közé tartozik. Magyarországnak érdeke, hogy jelen legyen ott, ahol lehetőség nyílik infrastrukturális és egyéb beruházásokra, know how és technológia átadására vegyipari és agrárterületen."

A posztszerző áljobber piccsogása meg egyenesen szánalmas, de azért finoman benyalt a Jobbiknak a végére, szóval megérdemli a tisztes apanázst.

BelAmi 2014.11.12. 02:50:01

Egy kis adalék Orbán példaképéről:

Apja az azerbajdzsáni KGB vezetője, majd az Azerbajdzsáni Kommunista Párt első titkára és az SZKP Politikai Bizottságának teljes jogú tagja ( akinek a Mauzóleumát megkoszorúzta a magyar külügyminiszter!). A Szovjetúnió széthullása után 1994-ig Moszkvában és Isztambulban volt üzletember. Ekkortájt a média folyamatosan bemutatta életstílusát, amin belül leginkább a szerencsejáték és a nők játszották a főszerepet.

igazi Ténytár 2014.11.12. 04:20:34

@ nem valtzoik semmi a mucsai ugaron!

____
Teleki Pál miniszterelnök 1941. április 3.

Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden (*) alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.

A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.

______

Niebur 2014.11.12. 05:14:21

@Titimataifaaaro: Tényleg nem érzed a különbséget az idézett mondatok és a seggnyalás között?

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.12. 05:28:24

@Imre Laci: hulyeseget irtal be ide

Az EU-nak nem tesz szivesseget a magyar szolgalelku nep. Egyedul az azeri diktatornak nyal be. Az EU vezeto orszagai barmikor kepesek csontig nyalas nelkul uzletelni diktatorokkal is.
Pl. a nemetek az oroszokkal is uzletelnek, profin, nem ilyen lakajtempoban, foldig alazkodva es eszukbe se jut azt hangoztatni, hogy a rothado liberalis nyugati demokracia helyett az azeri diktatura a kovetendo ut. Kell az olaj, gaz, uzletelnek erte. De ilyen teljesen szuksegtelen es gusztustalan idomulast nem csinalnak, hogy kijelentik, hogy az azeri allam a peldakepuk.

Legalabb tudjuk, hogy milyen uton halad Orban, mire szamitsunk

@Dzsentrisvihák: igen, akarmerre fordul a nagy magyar kulugy, ott foldig hunyaszkodva minimalis eredmenyekkel leszunk gazdagabbak
Termeszetesen kozben az ellenkezo egtajon helyet foglalo nagy orszagot mindig magunkra haragitjuk.
Az eredmenyek most is mesesek: 200 osztondijas meg mas kulturalis bohockodasok. Ez meg rendben is lenne, de miert kell Azerbajdzsant mintaallamnak beallitani egy EU-s orszag vezetojenek? Ez a gyomorforgato.
Az uzleteles onmagaban nem.

vajdasagi 2014.11.12. 05:31:58

@Titimataifaaaro: Egyrészt a Göncz Kinga általad idézett mondatai sokkal jobbak voltak, mint a mostaniak, ezt biztosan látod, ha nem vagy vak.

Másrészt nagy a különbség aközött, hogy egy külügyminiszter elmegy meglátogatni egy országot, meg aközött, hogy a saját miniszterelnökünk itthon mond valamit.

Persze aki hülye, vagy érdekből hazudik, az ezeket a különbségeket nem látja.

Végezetül pedig a Göncz Kinga nem volt túl jó külügyminiszter, most mégis "mércének" számít, ami ciki azért.

Ennyit a Te hozzászólásodról. Az eredeti írás pedig sajnos igaz.

Veridicus76 2014.11.12. 07:35:37

@fuck_a_but: ""Magyarország 200 azeri ösztöndíjas hallgatót fogad majd", azaz 200 potenciális gyilkost, gratula. Valszeg 1-1 nemzeti színű pántlikával feldíszített baltát is bekészítenek majd a vendégek éjjeliszekrényére, csupa figyelmességből."

Íme a liberális rasszizmus: minden azeri potenciális gyilkos.

Veridicus76 2014.11.12. 07:36:27

@aki mást mond az hazudik: "a magyar szolgalelku nep."

Íme a liberális rasszizmus.

Veridicus76 2014.11.12. 07:37:21

@a Ténytár: Teleki tragikus tévedésben volt. Magyarország nem volt szószegő.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.11.12. 08:01:47

@fuck_a_but: Szélsójobber? Ne azt nézd kicaoda, hanem mit mond.
Amúgy egyetértek vele. A poszt korrekt.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.11.12. 08:03:55

@Titimataifaaaro: persze azonnal nekiálltál relativizálni. Hogy Göncz Kinga mit csinált, az menti Orbánékat?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.11.12. 08:04:40

@Titimataifaaaro: Ja és Göncz Kinga nem adta ki az azeri baltás gyilkost.

Jorgos Vadefakisz 2014.11.12. 09:06:34

@Veridicus76: Te is csúsztatsz, ha nem veszed figyelembe a következő kommentemet: 2014.11.11. 21:01:20

És ez a lényegi különbség közöttünk, faszikám: Te mikor lennél képes ilyen önreflexióra? Segítek: soha.

Krisz11 2014.11.12. 19:58:58

Vihar egy pohár vízben, Alijev sem rosszabb vezető mint mások. Lehetett volna fű alatt is üzletelni, de már így történt, naés? Inkább őket mint Izraelt ajnározzuk.
A Jobbik meg nagyon elvtelen lett mostanában. Egy baloldali szavazó 2 dolgot akar hallani:
"több pénzt a zembereknek"
és, hogy "orbán az antikrisztus".
A Jobbik meg elvtelenül igyekszik ezt az igényt kiszolgálni a szavazatmaximálás érdekében, ami nekem nem jön be. És ezt mint törzsszavazójuk mondom.

Ja és a baltásnál meg jobban érdekel az ír bankár Tobin ügye, aki részegen 2 magyar kislányt gázolt halálra, az írek mégsem adták ki, az EU meg köpött az egészre, úgyhogy ezután ne pofázzunk a közös hősi demokratikus értékekről, igazságszolgáltatásról, jogállamokról meg ilyesmikről, mert az egész az EU-val együtt egy fabatkát sem ér..

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.11.12. 21:33:44

@Titimataifaaaro: mondjuk nem kis különbség van a két nyilatkozat között. pont erről szól a poszt.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.11.12. 21:34:39

@Krisz11: elképesztő, hová süllyedt morálisan ez az ország, hogy emberek ilyen véleményeket képviselnek nyíltan és szemrebbenés nélkül :(

feri846 2014.11.13. 09:55:28

@Veridicus76: Már, ha egyáltalán ő írta ezt a levelet....

Dzsentrisvihák 2014.11.13. 20:17:40

@Krisz11:

Hol van az megírva, hogy a Jobbikra csak betyárszittya injekciósok szavazhatnak? Ebbe a kategóriába én se tartozom bele, pedig hard core jobbikos vagyok.

Fogjuk már föl, hogy ez nem egy kicseszett szekta, meg nem a kedvenc underground rockzenekarunk, hanem egy párt, ami választásokat akar nyerni! Ahhoz pedig, a demokráciásdi jelen állása szerint, a legtöbb szavazatot kell begyűjteni.

Ja, és felejtsük el ezt az árokásós baromságot is, amit itt negyedszázada öntenek a fejünkbe, hogy jobboldal, meg baloldal, sült f@szság mindkettő. Magyar emberek vannak, kész, pont. Ezen belül max. olyanok, akik már rájöttek, hogy jobbikosok, és olyanok, akik még nem.

Olyan rohadt mindegy, ki, melyik gazember bagázsra húzta az x-et előtte. Én is szavaztam másra amíg ők nem voltak, jelenleg már rohadt mindegy, mert abszolút nem befolyásol. Ne nézzük már le azokat, akik nem nemzeti radikálisnak születtek, mert roppant kontraproduktív.

Krisz11 2014.11.14. 00:33:06

@Dzsentrisvihák:
"felejtsük el ezt az árokásós baromságot is, .., hogy jobboldal, meg baloldal, sült f@szság mindkettő. Magyar emberek vannak, kész,"

Ebben van valami. A mondanivalóm lényege viszont pont az lenne, hogy ne úgy próbáljunk nagyobb tömeget magunk mögé állítani, hogy leadunk az önmagunkkal szemben elvárt színvonalból és elveinkből (mert akkor néppáttá válhatunk és mindenkinek jó leszünk, a végén meg még a liberálisok kegyeit is elnyerhetjük), hanem, hogy az általunk képviselt iránynak és eszméknek nyerjük meg az embereket.
A kettő között óriási a különbség.
A választásokkor a Jobbik pozitív kampányt folytatott, letette a programját, kimondta amit úgy gondolt, hogy ki kell, és ezek miatt nőtt a hitelessége és elfogadottsága. És ez így nagyon is jó volt.

"Ne nézzük már le azokat, akik nem nemzeti radikálisnak születtek, mert roppant kontraproduktív."

Pont ez a "több pénzt az embereknek - orbán a hibás" féle színvonaltalan új 1 bites retorika nézi le az embereket, és ez ellentétes a korábbi pozitív kampánnyal és a javaslatokra/saját programra épülő politizálással.
Ezért mondtam, hogy elvtelen, és meggyőződésem, hogy ez kontraproduktív, inkább visszafelé sül el.

Tehát úgy szélesítsük a bázisunkat, hogy minél több embert nyerünk meg az ügyünknek, nem úgy hogy magunkból adunk le, hogy mások elvárásainak is megfeleljünk.

Ez a dilemma nekem tökéletesen analóg a katolikus egyháznak azzal a dilemmájával, hogy elismerje-e a homokos kapcsolatokat, hogy több híve legyen. Szerintem a válasz egyértelműen nem.

Dzsentrisvihák 2014.11.14. 09:00:12

@Krisz11:

Oké, miben látod az elvek feladását? Mert Ózdon sem mondott, vagy tett mást a párt, mint az ország bármely egyéb területén.

""több pénzt az embereknek - orbán a hibás" féle színvonaltalan új 1 bites retorika" - Már bocs, de itt valamit nagyon benéztél. A Jobbik sosem mondta, hogy bárkinek is, puszira több pénze lesz.
Munkahelyteremtés a cél, és ezáltal (is) a gazdaság felpörgetése (és persze az életszínvonal növelése - ami nem egy bűnös gondolat, én is örülnék neki, ha emberi fizetést kaphatnék végre). Idézz/linkelj már olyat, amikor akár Janiczak, akár más jobbikos politikus ettől eltérőt nyilatkozott.

A kormánypártok, és Orbán felelősségét a jelenleg egyre romló helyzetben, pedig gondolom te se óhajtod vitatni. Afölött hadd ne hullajtsunk már krokodilkönnyeket, hogy az évtizedek óta a szocik által programozott Orbánfóbia most a mi malmunkra hajtja a vizet. Ezzel is kevesebbet kell tökölni, és nagyobb eséllyel nálunk jelentkezik majd felhajtóerőként (emiatt aggódott is egy velőset Lendvai Ildi néni).

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Jobbik beült volna az MSZP hintájába, és a szocikat futni akarná hagyni - hiszen egyedüliként ők sürgetik még mindig a Gyurcsányék, és a többiek elszámoltatását - de most Orbánék vannak kormányon, elsősorban őket kell jobban marni. Így működik a politikai marketing.

Az pedig tapasztalat, hogy aki egyszer közelebb kerül a Jobbikhoz, az idővel jobbikossá is válik, és már nehezebben fog össze-vissza szavazgatni máshová. Politikailag ez a cél, mert így lehet választást nyerni. Az emberek átnevelése csak utána következhet.

"úgy szélesítsük a bázisunkat, hogy minél több embert nyerünk meg az ügyünknek, nem úgy hogy magunkból adunk le" - Rengetegszer hallottam ezt a kritikát, de szerintem fals. Attól, hogy a kommunikáció emberközelibb témákra koncentrál, mint mondjuk a "Mindent vissza!", a célok és a módszerek is ugyanazok maradtak. Az eddig elvégzett munkát kell nézni, szerintem egyik jobbikos önkormányzat se lett ultraliberális, vagy kommunista kupleráj, pedig előtte egyik helyen sem a nemzeti radikalizmus volt az irányadó szisztéma...

Plusz, a jobbikosságba, és magába a Jobbikba eddig is nagyon sok minden belefért. Mondom, ez nem szekta, se ideológiailag, se társadalmilag, se máshogy (annak ellenére, hogy vannak erős irányelvek, alapok).

Ahogy a nemzeti radikalizmus, úgy maga a párt is a pozitív dolgok szintézisén alapul, és nem önfeladással lesz néppárt, hanem a róla kialakult sztereotípiák lebontásával.

Ezek a téves előítéletek egyébként táboron belül is léteznek, általában a radikálisabbjaink körében, akik pont az olyan hazugságok miatt fordultak felénk, amiért a többség inkább el.
(Aki valami hitlerista, fasiszta, náci... blabla pártra vágyik, annak ott a Magyar Agybaj, lehet menni hozzájuk, remek perspektíva. A Jobbik nem ilyen.)

"Ez a dilemma nekem tökéletesen analóg a katolikus egyháznak azzal a dilemmájával, hogy elismerje-e a homokos kapcsolatokat, hogy több híve legyen. Szerintem a válasz egyértelműen nem." - Szerintem teljesen hibás a párhuzam, de kérlek, javíts ki, ha tévedek. De csak konkrét idézettel, lehetőleg linkkel, mert ez így csak levegőben lógó, érzelmi alapú hipotézis.

Krisz11 2014.11.15. 17:04:22

@Dzsentrisvihák:
„A Jobbik sosem mondta, hogy bárkinek is, puszira több pénze lesz.”

Az utóbbi időben én leginkább olyan nyilatkozatokat hallottam a Jobbik vezető politikusaitól (legtöbbször Volner Jánostól pl: a Kossuth rádióban), hogy a kormány pénzt vesz el az egészségügytől, Orbán pénzt vesz el a tanároktól, a fidesz elveszi a kafetéria pénzt a dolgozóktól, stb. Pénz, pénz, pénz, meg hogy Orbán a hibás, de anélkül, hogy valami komolyan megalapozott javaslat lenne, hogy mi legyen ahelyett, ami most van. Más jellegű nyilatkozatok meg alig jöttek át a médiában.
Szerintem ez az irány nem visz előbbre (talán néhány szocialistának bejöhet), nyilván a fidesz is adna több pénzt, 15. havi nyugdíjat, ha telne rá, és ezt tudják az emberek is. Nekem jobban tetszett a választáskori pozitív, programra épülő kampány. Most meg már az is hatalmas fegyvertény, hogy ahol nemzeti radikális polgármester volt, ott az illetőt majdnem mindenhol újraválasztották, pl: Toroczkai, Orosz Mihály, Fülöp Erik, erre lehetne a továbbiakban építeni.

„Attól, hogy a kommunikáció emberközelibb témákra koncentrál, mint mondjuk a "Mindent vissza!", a célok és a módszerek is ugyanazok maradtak.”
Remélem. Az utóbbi 1 év kommunikációs és arculati irányváltása az, ami miatt az eredeti radikális szavazók aggódnak, hogy ez megmarad-e az arculat szintjén, és maradnak-e a régi elvek.
Én bízok a Jobbikban, mert a tagjai jó alapokról, radikális nemzeti körökből indultak, nem gondolom, hogy az ember megváltozna, akár milyen is most az arculat.
Szóval azt nem mondom, hogy feladták volna az elveiket, de, hogy kommunikáció szintjén túlságosan háttérbe szorították a nemzeti, elvi politizálást, az biztos. Hogy konkrét példákat is mondjak, itt volt a Jobbik IT videója. Ez annyira liberálisra sikeredett, hogy még csak semmi utalás sem volt benne bármiféle nemzeti elköteleződésre. Aggasztó volt ez az önmeghasonulás, nem véletlenül hívták benetton reklámnak egyesek. A Fidelitas toborzó videója sokkal nemzetibb volt. De végül megértette a Jobbik, hogy a megfelelési kényszerben túllőtt a célon (most megpróbáltam megkeresni a videót, azóta levették, illetve átdolgozták). Aztán az utóbbi időben nagyon kerülik a megnyilvánulásokban a gárda témakört, pedig ez volt az ország egyetlen, valóban civil önszerveződése. A rendteremtést illetően a Jobbik korábban azt ígérte, hogy 2 hónap alatt rendet teremt. Erre jött a fidesz „2 hét alatt rendet teremtünk” hazugsága. Legutóbb Vona Gábor azt nyilatkozta, 2 év alatt teremtenének rendet. Mi változott? Legutóbb megjelent, hogy egy KDNP-s politikus levette az EU zászlót a parlamentről. Király! Kár hogy ilyesmi akciókról mostanában nem lehet hallani a Jobbik részéről, pedig a szavazóik ezt tőlük várnák.
Szóval az ilyen dolgok azok, a kommunikációváltás, és, hogy vajon mi van mögötte, ami miatt az egyszeri nemzeti radikális szavazó aggódik.
Nem kell szégyellni a nemzeti radikalizmust, nyugodtan fel lehet vállalni, az embereket egy 300,-ft-os vizitdíj, vagy egy 700,-ft-os netadó úgyis jobban érdekli, mint hogy ki milyen eszmét követ.

Krisz11 2014.11.15. 17:08:57

@Dzsentrisvihák:
„A kormánypártok, és Orbán felelősségét a jelenleg egyre romló helyzetben, pedig gondolom te se óhajtod vitatni.”

Ebben azért megkülönböztetnék 2 dolgot. Az ország jelenlegi gazdasági, társadalmi, szellemi szintje az elmúlt 25 év kormányainak felelőssége.
Azt viszont, hogy a jelenlegi helyzet tovább romlana én 3 dologban látom. Az egyik a romló közbiztonság, növekvő kisebbség. A másik a csökkenő születésszám és a fiatalok kivándorlásának kombinációja, aminek a vége csak gazdasági összeomlás lehet. A harmadik egyelvi dolog, az önrendelkezés elvesztése az EU-nak "köszönhetően". Ezekkel kell érdemben foglalkozni. A 4. az államadósság növekedése lenne, de azt most talán megállította a fidesz. Egyébként az utóbbi 4 évben sok jó intézkedést hozott a fidesz, azt is el kell ismerni, már csak azért is mert sokmindent a Jobbiktól vett át.

Dzsentrisvihák 2014.11.16. 21:25:20

@Krisz11:

"Az utóbbi időben én leginkább olyan nyilatkozatokat hallottam a Jobbik vezető politikusaitól (legtöbbször Volner Jánostól pl: a Kossuth rádióban), hogy a kormány pénzt vesz el az egészségügytől, Orbán pénzt vesz el a tanároktól, a fidesz elveszi a kafetéria pénzt a dolgozóktól, stb." - Miért, nem? Most hazudjunk, vagy mit vársz? Volner János különben is gazdasági szakértő, a gazdasági kérdések pedig, tetszik, vagy sem, pénzről szólnak, nem beszélhet ennek kapcsán a betonozásról, vagy a bálnavadászatról...

"anélkül, hogy valami komolyan megalapozott javaslat lenne, hogy mi legyen ahelyett, ami most van" - Jobbik-program. Elég komoly, elég megalapozott.

"kommunikáció szintjén túlságosan háttérbe szorították a nemzeti, elvi politizálást, az biztos" - Pont azt írtad, hogy tetszett a programalapú, pozitív kampány/kommunikáció. Akkor most mégsem? Mert az azt jelenti, hogy a szimbolikus kérdések helyett a szakpolitika kerül előtérbe.

"Legutóbb Vona Gábor azt nyilatkozta, 2 év alatt teremtenének rendet. Mi változott?" - A helyzet. A Fidesz rengeteg intézkedést hozott, amivel ellehetetlenítette a rendpárti politikát (pl.: egyenruhás bűnözést tiltó törvény, és hasonlók). Közben pedig a bűnözőkből sem lett kevesebb.

A Gárda sajnos nem véletlenül került háttérbe, nagyon kevesen merik felvállalni ma a törvényi vegzatúrát, amivel jár az egész, ennek ellenére nem szűntek meg, de érthető, hogy a párt nem szeretné indokolatlanul rájuk irányítani a figyelmet.

"Legutóbb megjelent, hogy egy KDNP-s politikus levette az EU zászlót a parlamentről. Király! Kár hogy ilyesmi akciókról mostanában nem lehet hallani a Jobbik részéről, pedig a szavazóik ezt tőlük várnák." - Ez vérmérséklet kérdése. Szerintem pl. kifejezetten nevetséges volt, amikor Novák, meg Gaudi az előző ciklusban ilyesmivel bohóckodott. Nem a rongydarabot kell eltávolítani, hanem az EU-s birodalmi befolyást, ezért pedig a Jobbik többet tesz, mint az összes többi párt, együttvéve.

"Nem kell szégyellni a nemzeti radikalizmust, nyugodtan fel lehet vállalni, az embereket egy 300,-ft-os vizitdíj, vagy egy 700,-ft-os netadó úgyis jobban érdekli, mint hogy ki milyen eszmét követ." - Furcsa kegyelmi helyzetben lehetsz, ha így érzed. Az én munkahelyemen pl. még a nemzeti radikális világnézet gyanúja is elég a kirúgáshoz, de többeket is ismerek, akiket ilyen politikai meggyőződésük miatt lehetetlenítettek el egzisztenciálisan.

"Az ország jelenlegi gazdasági, társadalmi, szellemi szintje az elmúlt 25 év kormányainak felelőssége." - Amiből a Fidesz is vastagon kivette a részét, pláne most, a 2/3-os felhatalmazással. Annyi mindent jobbá lehetett volna tenni, amit nem tettek, hogy a lehetőségek elszalasztása már önmagában bűn. A Fideszt csak a saját hatalmának bebetonozása érdekli, minden másra magasról tesz.
Egyik, általad felsorolt pontban sem ért el olyan eredményeket, amik az ország javát szolgálták volna, sőt...

"Egyébként az utóbbi 4 évben sok jó intézkedést hozott a fidesz, azt is el kell ismerni, már csak azért is mert sokmindent a Jobbiktól vett át." - Amit át is vettek a Jobbiktól, azt mindig csak a szavak, kommunikáció szintjén, és általában szimbolikus dolgokról volt szó. Az ilyen kilúgozott látványpolitizálással nem vagyunk kijjebb a vízből.

igazi Ténytár 2014.12.04. 18:16:06

@ "Orbán Viktor és a magyar diplomácia roppant sikert könyvelhetett ma el: fogadtunk és egekbe magasztaltunk egy kvázi diktátort, miközben lényegében semmit sem nyertünk vele."

Most meg sírnak hogy jaj az amcsik újfasisztáztak ;-))

Madarat tolláról, Orbánt diktátor barátairól...
süti beállítások módosítása