kari.jpgSok szülő, nagyszülő és testvér most boldog, mert végre hazajött, akit már nagyon vártak. Mások nem ilyen szerencsések. Mert igaz, hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés, de valakinek fizetnie kell a hitelt, és gondoskodnia az itthon maradókról.

Karácsony a megváltó Jézus születésének évfordulója, ezt a pár napot mégis legtöbbször a „szeretet ünnepeként” emlegetjük. Talán azért, mert sok család számára valóban ez az egyetlen időpont, amikor az egész rokonság összejön, és amellett, hogy mindenki betegre zabálja magát és haszontalan, de legalább drága ajándékokkal halmozza el a másikat, azon ritka alkalmak egyike, amikor végre van idő beszélgetni egymással, a nagymamák gyönyörködhetnek az unokákban, akinek pedig nincs, azon számon lehet kérni, hogy mikor lesz.

Minden karácsonynak megvannak a slágertémái, amiket újból és újból ránk zúdít a média. Ennyi baleset történt az utakon, ennyi pénzt hagytunk a bevásárlóközpontokban, ennyi ember választotta az öngyilkosságot, erre és erre a dologra érdemes figyelni, ha juhbeles virslit veszünk szilveszterre. Egy dologról nem szólnak a hírek, hogy hány család tölti egymástól elszakítva a karácsonyt, nem azért, mert a gyerekeknek nincs kedvük autóba ülni, hanem mert éppen több ezer kilométerre nyugatra kalandoznak, és abból a pénzből, amit benzinre vagy repülőre költenének, inkább kifizetnek maguknak még egy havi albérletet, hogy egyszer legyen elég pénz a hazatérésre. Az egyre távolabb kerülő hazatérésre.

Aki pedig évente egyszer haza tud látogatni, az ebben a néhány napban próbál szivacsként annyi ölelést, annyi kedves szót és annyi magyar levegőt magába szívni, amennyi csak beléje fér. Mert aztán újabb kemény esztendő jön a szülőföldtől távol, és bár ott sincs kolbászból a kerítés, vissza kell menni, mert ott legalább meg lehet élni. Száműzötten, de emberhez méltóan. Mert a magyar valóság ma sok százezer magyar családnak mázsás súlyú devizahitelt, csúcsra járatott korrupciót, a munkavállalói jogok lábbal tiprását, elszegényedést és teljes kilátástalanságot jelent. Mert nincs mindenkinek gazdag apukája, aki akkor is fizeti a tandíjat, ha lassan a teljes felsőoktatást fizetős lesz, nincs mindenhol egy haver, aki jól fekszik a kormánynál, és betol valahová az önkormányzatnál, nincs talpraesett vállalkozó, akivel ezt-azt meg lehet oldani „okosba”.

Kárpát-medencéből is menekülünk. Megrendítő erejű életutak tucatjai jelzik, hogy valamit nagyon elrontottunk. Nem csak a politikusaink: mi, mindannyian. Az nem normális, hogy emberek százezreinek külföldön kell új életet kezdeni, ha nem szeretnének földönfutókká válni saját hazájukban, és magányos estéiken inkább a könnyeiket nyelik, de kitartanak, hiszen a hitelt fizetni kell, az itthon maradókról valakinek gondoskodni kell.

Bármennyire szörnyű is belátni: ezt a világot közösen építettük, ezeket a politikusokat mi termeltük ki, nem csak azzal, hogy beszavaztuk őket: ők mi vagyunk. Mert amíg a melós meglopja saját főnökét, vagy fordítva: a cégvezető átveri alvállalkozóját, miért gondoljuk, hogy egy képviselő, aki számára arctalan tömeg vagyunk, erkölcsösebb lesz, és nem nyúl a közösbe? Ha az elhunyt szülők örökségéből a gyerekek kijátsszák és kitagadják egymást, miért lenne igazságosabb és méltányosabb a szociális rendszerünk?

A szomorú valóság az, hogy elfordultunk Istentől, de nem abban az értelemben, hogy nem járunk hetente templomba, és nem tiszteljük a hozzánk hasonlóan korrupt és méltatlanná vált egyházi vezetőinket. Az isteni utat hagytuk el. Túl szűk az ösvény és szúrósak az út menti bokrok. Nem szeretjük, ha helyettünk mások döntenek, de a döntéseinkért nem vállaljuk a felelősséget. Elvárjuk, hogy tiszteljenek bennünket, de mi nem tisztelünk semmit, se Istent, se hazát, se embertársainkat. Szeretetre vágyunk, de ha máson csattan az ostor, bezárjuk szívünket, és azt gondoljuk, megérdemelte.

Sok szülő, nagyszülő és testvér most boldog, mert végre hazajött, akit vártak. De ők újra el fognak menni, hogy segítsenek magukon és másokon, akiket hátra kell hagyniuk. Nekünk, itthon maradóknak kell hogy változtassunk a dolgok menetén, de legelőször is saját magunkon. Isten adjon hozzá erőt, hogy sikerüljön.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr337010145

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Spekuláciusz áldozata lett a Magyar Üzletlánc 2014.12.25. 17:28:18

Akkorát bakizott a CBA stábja karácsonyra, hogy a fal adta a másikat. Félrefordították a német vajas süti nevét, majd jól kiplakátolták mindenhová, hogy ők spekulációs süteményt árulnak :) A vajassütis karvalytőke lefordíthatatlan nevű édességgel prób...

Trackback: "Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek" 2014.12.25. 17:18:14

Ismételjük át az Őszödi beszéd leghíresebb, szállóigévé lett sorait, mert a mi Ferink akkora vehemenciával próbál az ál-civil ellenzéki mozgalmak élére állni, mintha abban bízna, hogy senki nem emlékszik rájuk!  Ez az ember a korrigálhatatlan, súlyos ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz11 2014.12.25. 13:01:24

Áldott Karácsonyt!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.25. 14:10:30

"Bármennyire szörnyű is belátni: ezt a világot közösen építettük, ezeket a politikusokat mi termeltük ki, nem csak azzal, hogy beszavaztuk őket: ők mi vagyunk."

Igen, mert a magyar nép évszázadokon keresztül a háborús pszichózis árnyékában élt, az elit pedig az akkori feudális környezetben a vezető réteg volt, "aki megvédte a népét".

A magyar történelem tragédiája, hogy évszázadokon keresztül korrupt, idegenbérenc elitünk volt, aki látszatfüggetlenség mellett odaadott, kiárusított mindent. Ezalól csak Bocskai, Rákóczi Ferenc és a Reformkor majd '48 politikusai jelentenek kivételt.

A is lehet hogy nem kell ilyen messzire menni,és csupán az elcsalt rendszerváltásról van szó, amikor komcsi elit meg a párttitkár-gyerekek átmentették a hatalmat.

A magyar nép erősen összetartó, vagyis védi a mundér becsületét. Ez azt is jelenti, hogyha korrupció vagy kivándorlás, reménytelenség, kilátástalanság van, akkor inkább élből elkezd másokat hibáztatni, annál jobban, minél inkább érzi hogy vaj van a fülek mögött. Ez ősi reflex, kivetítésnek hívják.

"Elvárjuk, hogy tiszteljenek bennünket, de mi nem tisztelünk semmit, se Istent, se hazát, se embertársainkat. Szeretetre vágyunk, de ha máson csattan az ostor, bezárjuk szívünket, és azt gondoljuk, megérdemelte."

Ez valóban így van. E szövegrészletet MINDEN MAGYARNAK EL KÉNE OLVASNIA, a benne lévő tartalom miatt.

A magyarság hagyományos problémája az ÖNZÉS, erről már Széchenyi István is írt. Erre erősítettek különböző történelmi tényezők és etikai elemek (Szekfű Gyula, Három nemzedék: "A zsidóság szerepe és Budapest kultúrája" c. fejezet),de ettől még a mi felelősségünk megkerülhetetlen marad.

Nem kéne az önzésben megrohadni.

Boldog és Áldott Karácsonyt.

mement 2014.12.25. 16:44:57

Ja mert az orosz posztkommunizmussal vegyitett hazai szeljobb amit itt neha felvilantotok egyebkent biztosan maradasra birna emigralt tiz vagy szazezreket.

Erre mondanatok ti, hogy liberalis picsogas.

2014.12.25. 17:51:25

@Nemzetstratégia: " Ezalól csak Bocskai, Rákóczi Ferenc és a Reformkor majd '48 politikusai jelentenek kivételt."

Ezek nem libsik voltak?

Krisz11 2014.12.25. 19:44:24

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó:

"csak azoknál emelik ki magukat, mint zsidóságot, ahol pozitív színben tudnak szerepelni... "

Volt ilyen?

Dzsentrisvihák 2014.12.25. 22:43:04

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó:

A kedvenc dajkamesém: 1848-49-ben itt állítólag komplett zsidó (és cigány!) századok, meg ezredek harcoltak a honvédség soraiban, sőt, ők nyerték nekünk majdnem az összes győztes csatát... :P
2009 körül nagy sláger volt ennek a fejtegetése, azóta valószínűleg rájöttek, hogy kimondhatatlanul röhejes, és ejtették a témát.

midnight coder 2014.12.26. 07:00:57

@Jules Verne: Ezeknek kb. annyi közük volt a mai libsikhez mint Teréz Anyának Cicciolinához.

midnight coder 2014.12.26. 07:10:27

1. Kis hazánkban is meg lehet élni, ma is. Mert azért az istenadta nép nagy része itt él, és viszonylag kevesen halnak éhen.
2. Az tény, hogy _ma_ az EU fejlett országaiban úgy 4-5x több jövedelemre lehet szert tenni mint idehaza. Az is tény persze, hogy a lakhatás, egészségügy is pont annyival drágább - következésképpen igazából ez annak jó buli akinek értékes szakmája, diplomája van, és nyelveket beszél. Na, ő az amúgy akinek idehaza sem igazán gond melót találni.
3. A fenti különbség már a gengszterváltás előtt is megvolt, sőt. Azóta valamelyest csökkent, de utópia azt hinni, hogy lesz a közeljövőben olyan kormány aki ezen változtatni tud.
Mi évszázados lemaradásban vagyunk a fenti országokhoz képest, ráadásul azokban az időkben amikor igazán fejlődni lehetett (a II világháborútól a 90-es évekig) mi a dicső szocializmust építettük, ami egyrészt oda vezetett hogy lett egy teljesen versenyképtelen iparunk, ami oda vezetett hogy kb. a fejlődő országok helyzetéből indultunk, másrészt mivel minden köztulajdon volt, a privatizélés során szarért-húgyért lett szétlopva minden. Ezért aztán az átlagpolgár segge ki van a gatyából a mai napig.
4. Amúgy a fenti gazdag EU-s országok is jó nagyot fognak bukfencezni záros határidőn belül - a folyamatok nem abba az irányba mutatnak, hogy a nagy európai jólét hosszú távon fenntartható.

explanatus 2014.12.26. 09:47:23

Az egyik legszebb poszt lehetett volna így karácsonykor, ha nem tetted volna bele az utolsó előtti bekezdést. Talán azért került bele, mert keveseket ismersz azok közül, akik arra ítéltettek, hogy „segítsenek magukon és másokon, akiket hátra kell hagyniuk” Ez a pár szó így együtt nekem azt mondja, nem vagyunk mi olyan alja népség, mint ahogy azt sokan mondják rólunk. Azt nem értem miért ócsároljuk magunkat. Nem vagyunk alábbvalóbbak egy nemzetnél se. A jobblétben élő országok polgárai ugyanabból az anyagból vannak összerakva mint mi. Egy nagy különbség van. Olyan játékszabályok vannak, melyek mindenkire egyformán érvényesek. Ott is kitrükközik egymást a gyerekek az örökségből „a cégvezető átveri alvállalkozóját” ott is, és bizony ott is belenyúl a közösbe, aki olyan, az meg még fokozottabban érvényes, hogy a keleti gazdasági száműzött bizony ki van szolgáltatva munkaadójának munkavállalói jogok tekintetében, de aki a közösen elfogadott játékszabályok ellen vét, szembetalálja magát a játékszabályok felügyelőinek szigorúságával. Ez az ami itt nálunk hiányzik.

„ezeket a politikusokat mi termeltük ki” Nem, nem mi termeltük ki őket. Egy félresikerült huszonvalahány évvel ezelőtti újrakezdésnél csúnyán átvert bennünket egy magát elitnek mondó csoport. És igen nem normális, hogy ennyi időre száműzni tudta ez a csoport mindennapjainkból a szót, tisztesség.

A magyarok erőssége, mert bizony van nekünk olyan, a túlélés. Ezt is túl fogjuk élni, ha kell úgy, hogy százezrek keze, esze hiánya egyszer csak rádöbbenti az itthon maradtakat, ideje ismét új időszámítást bevezetni, ahol a szó tisztesség, visszanyeri jelentését.

midnight coder 2014.12.26. 11:25:01

@explanatus: A magyaroknak azért megvannak a specialitásai. Amik egyrészt jók, másrészt rosszak, de egyrészt a sajátos kultúránkból adódóak (Pl. nyelv), másrészt bizony a Kádár korszak kitörölhetetlen nyomai.

Egyrészt a magyar polgár eléggé ambivalens módon viszonyul a mindenkori magyar államhoz - elfogadja, sőt igényli a segítségét, másrészt viszont ellenségként kezeli azt. Ez 100%-ban a Kádár-kor öröksége - a polgár gyűlölte az orosz megszállók által a nyakába akasztott szocializmust, de próbált ügyeskedni ahogy lehet - mert ez volt a boldogulás egyetlen lehetősége.

A másik oldala viszont az ennek, hogy a magyar polgár ott is boldogul, ahol egy hasonló kategóriájú angol csak a fejét vakarja, a német pedig éppenséggel kétségbeesik. Mert hogy alapvetően ahhoz van szokva, hogy azzal kell főzni ami van, úgy kell megoldani a problémákat hogy nincs feltétlenül minden adva a megoldásukhoz, vagy éppen lehetetlennek tűnik megoldani azt.

Krisz11 2014.12.26. 11:50:00

@midnight coder:

"Mi évszázados lemaradásban vagyunk a fenti országokhoz képest"

Nem biztos, hogy ezen nagyon keseregni kellene. Magyarország az egy főre jutó medián jövedelem tekintetében 32. a világon, egy főre jutó GDP-ben 48. Van 200 ország a világon, ha a néger államokat nem számolom, akkor is van vagy 150, amiből mi előkekő helyen vagyunk. Oké, hogy szeretnénk ott lenni, ahol Norvégia, Kanada, vagy Svájc, úgy érezzük, nem vagyunk gyengébb képességűek náluk, de ahova eddig eljutottunk, az sem semmi.
Panaszkodni mindig lehet, állítólag németek is szoktak panaszkodni, hogy mennyivel jobban él Svájc. De ebben a dologban Böjte Csaba atyával értek egyet, soha nem dobtunk még ki ennyi ételt, soha nem maradt még ennyi leszedetlen alma a fákon.

"en.wikipedia.org/wiki/Median_household_income

bontottcsirke 2014.12.26. 11:56:24

Szar népnek nincs hazája.

bontottcsirke 2014.12.26. 11:58:01

@midnight coder: Üdítő olvasni a hülyeségeidet.

midnight coder 2014.12.26. 12:07:42

@Krisz11: Persze, minden relatív, de négy-ötszörös bérkülönbség pont elég ahhoz, hogy szinte minden tehetséges ember elhagyja az országot.

na4 2014.12.26. 13:51:03

Kár ezen annyit agyalni. Megváltozott a világ. Ennyi.

Jorgos Vadefakisz 2014.12.26. 23:03:17

Hélo-hélo! Grat ehhez a cikkhez is! Megint egy szép jobbos önreflexió. Komolyan, üdítő ilyesmivel találkozni.
Kösz, és Boldog Karácsonyt!

Szúnyog 2014.12.28. 00:12:58

@midnight coder: @bontottcsirke: 1948 óta nekik is van.

Az utóbbi napok hozzászólása. :-)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.28. 13:35:24

@Jules Verne:

libsi = liberális + bibsi

Nem, nem voltak azok

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.28. 13:59:46

@explanatus: "aki a közösen elfogadott játékszabályok ellen vét, szembetalálja magát a játékszabályok felügyelőinek szigorúságával. Ez ami nálunk hiányzik."

Ennek egyrészt a korrupt ügyészség (mely a mindenkori kormány csicskája) az oka, másrészt a korrupt komcsi bírók és bíróságok, valamint az íratlan szabály, mely szerint ha túlságosan lecsap a kormány a korrupcióra, akkor fölborítják az "ügyeskedők békéjét", mely szerint a korrupció ugyan tilos, de csak szórványosan lépnek föl ellene, jobbára a kirívóan nagy csalások ellen, a többi a szőnyeg alatt maradhat.

Ha tömegben lépnének fel ellene, akkor az érintett gazdasági lobbik fölháborodnának és megdöntenék a kormányt.

A fidesz ugyan akaratlanul, de valami ilyesmit csinált, amikor a pénz utáni kétségbeesett vágyában a reklámadóval lefölözte a simicskamédia hasznát, szűkítve a pénzcsapot. Ezzel kivívta maga ellen a simicskamédia relatív haragját.
süti beállítások módosítása