Szinte napra pontosan egy éve volt a majdani tüntetések fekete napja: egy máig tisztázatlan eredetű lövöldözés következtében három rendőr és több mint 50 tüntető maradt holtan a kijevi utcákon. Sokáig tartotta magát az a híresztelés, hogy a jelzés nélküli mesterlövészek orosz provokátorok voltak, a BBC legutóbbi cikke azonban ennek pont az ellenkezőjét látszik alátámasztani. A súlyos kérdéseket felvető fejlemény a magyarországi sajtó 99 százaléka számára nem bír hírértékkel.

majdan2.jpg

2014. február 20. van, Ukrajna elnöke még az oroszbarát Viktor Janukovics, Kijev főterén hónapok óta farkasszemet néznek egymással a tüntetők és a rohamrendőrök. A reggeli órákban máig tisztázatlan eredetű lövések érik a Berkut sorait, ekkor elszabadul a pokol, a készenlétisek fegyvertelen tüntetőket kezdenek levadászni, a nap végére több mint ötven tüntető és három rendőr marad holtan az utcákon. A vérengzés hatalmas löketet ad a kormányellenes tüntetéseknek, Janukovicsnak menekülnie kell, az ukrán parlament két nap múlva felmenti tisztségéből a „saját népébe lövető” ukrán elnököt.

A barikádok tetején harcoló tüntetők – akik közül ma sokan Ukrajna legbefolyásosabb vezetői – a mai napig ragaszkodnak hozzá, hogy a mészárlás felelőssége teljes egészében a készenléti erőket terheli, akik az előző vezetés parancsára cselekedtek. Legújabb nyomozása után a BBC visszafogott angolsággal úgy fogalmaz: „más kép kezd kirajzolódni”.

A lövész, aki ott se volt

Az angol köztévé riportere megtalálta az egyik ukrán tüntetőt, aki részt vett a felkelésben. A Szergej álnéven nyilatkozó férfi bevallotta, hogy február 19-én egy ismeretlen férfi fegyvereket ajánlott fel neki, amit a tüntetők kezén lévő Posta épületében rejtettek el. Szergej másnap a szemközti Konzervatórium épületének tetejéről másik társával együtt húsz percen keresztül lőtte a rendőröket.

A tüntetések egyik vezéralakja, Adrij Sevcsenko ekkor kétségbeesett telefonhívást kapott a készenléti rendőrség vezetőjétől, amely így hangzott: „Andrij, valaki lő a srácaimra”. A lövések helyét is beazonosították, a Konzervatórium épülete felől jöttek. Sevcsenko erre riasztotta a Majdan parancsnokaként ismert Andrij Parubijt (jelenleg az ukrán parlament alelnöke), aki felderítőket küldött az épülethez, akik állítólag nem találtak ott senkit. Ennek ellentmond, hogy egy helyi fotós fegyvereseket kapott lencsevégre a helyszínen.

Szergej visszaemlékezése is cáfolja a hivatalos verziót. Mint elmondta, épp újratöltött, amikor felrohantak hozzá és azt mondták: „Beszélni akarnak veled. Minden rendben, de most hagyd abba, amit csinálsz!” A férfit autóval vitték ki Kijevből, ahonnan gyalog kellett hazamennie. Ekkora már három rendőr halálosan megsebesült, és a mesterlövészek bevetésével megkezdődött a mészárlás

Tisztázatlan körülmények

Hogy pontosan kik, kiknek a megbízásából és milyen forgatókönyv reményében tüzeltek a rendőrökre és a tüntetőkre azon a februári reggelen, talán soha nem fogjuk megtudni. A hivatalos verziót, amely egy az egyben a Berkutot tette felelőssé az események eszkalálódását, már pár nappal később kikezdte az a kiszivárgott telefonbeszélgetés, amelyben az észt külügyminiszter az EU-t képviselő Catherine Ashtonnak arról számol be, hogy a rendőrökre és a tüntetőkre tüzet nyitó orvlövészek mögött nem Janukovics áll, hanem „valaki az új koalícióból”.

Szintén érdekes fejlemény, hogy 39 tüntető halálát összesen három rendőr nyakába varrták, akik közül kettő alacsony rangú tiszt, a harmadik Dmitrij Szadovnyik őrnagy pedig BBC információi szerint óvadék ellenében szabadult, és mára felszívódott.

Annak ellenére, hogy bebizonyosodott: több tüntetőt is mesterlövészek gyilkoltak meg, a lövéseket pedig a környező házak tetejéről adták le, az áldozatok ügyvédei és ügyészségi források a BBC-nek egybehangzóan azt mondták: ha olyan haláleseteket kéne kivizsgálni, amelyeket nem okozhattak a hivatásos rendőrök, a bíróság azonnal blokkolja erőfeszítéseket. A nyomozásokat erős kritikával illető főügyészt, Vitalij Jaremát egyébként pont a múlt héten bocsátották el.

majdan.jpg

Nem hírérték

Annak ellenére, hogy a fősodratú magyar sajtó hónapokon keresztül követte a majdani eseményeket, (több portál még percről percre tudósítást is készített) a mostani eset teljesen visszhangtalan maradt, a Google keresője szerint a több mint háromnapos hír egyedül a Mandiner és a Kuruc.info dolgozta fel valamilyen formában.

Láttunk már hasonlóra példát, nem is olyan régen. A hazai médiamunkásokat az sem tudta különösebben lázba hozni, hogy a párizsi merénysorozatot vizsgáló nyomozó, miután beszélt az egyik áldozat családjával, jelentésírás közben egyszer csak fejbe lőtte magát. (Cikkünk megjelenése után derült ki, hogy a nyomozó holttestén az édesanyja kifejezett kérésére sem voltak hajlandóak boncolást végezni, kérvényét indoklás nélkül elutasították.)

Az, hogy az egyes háborús konfliktusokban a magyar média végletesen elfogult, kettős mércével mér, hallgat el és vádol, megszokott dolog. De az, hogy ilyen súlyú ügyet, amely alapvetően kérdőjelezi meg az egész Majdant és minden, ami ezután jött Krímmel, Donyeckkel és Debalcevóval együtt – hogy mindezt néma csönd kíséri, az szinte érthetetlen.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr457180819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz11 2015.02.16. 20:16:13

Inkább nem írok semmit, majd engem is kommentelés közben találnak meg fejbe lőve.

Fogadjunk ezt nem rakja ki az index.

Krisz11 2015.02.16. 20:29:33

Amúgy ukrajna is az lesz, mint észak-dél vietnám, észak-dél korea, grúzia-oszétia, stb. Kelet és Nyugat Ukrajna.
Nem fognak az amerikaiak nyerni, de sok szenvedést okoznak majd mindenkinek. Főleg, ha beindítják a fegyverszállításokat.

Tandoori Artemisz 2015.02.17. 12:41:26

@Chilkoot járó: Gratulálok hídfő.net van ember aki ezt még olvassa? pfff a szint megvan.

yamakawa 2015.02.17. 13:26:31

Őszintén szólva elég homályos ez az egész okfejtés, és erősen kétlem, hogy van ilyen BBC nyomozás. Tessék a linket kitenni, hogy elolvashassuk. Amúgy azt is lehet manipulálni. Nagyon jól tudjuk, hogy az orosz titkosszolgálat szerte Európában megpróbál sajtómunkásokat megvásárolni..... szóval szerintem ez az egész kamu.

Grifter 2015.02.17. 13:32:04

Majdant talán megkérdőjelezi, de a többit aligha.
Egy ilyen agresszor ellen csak ilyen eszközökkel tudsz küzdeni. Ahogy ő, te sem vallod be, de a nép ettől és így működik. Ha nem teszed, fölényesen nyer a másik 'erő'. Így működik a világ: mindenki hazudik, mi pedig abból választunk. (A többségnek ehhez még megadatik a hit is - mármint abban, hogy van igazság és létezik jó.)

Ennek viszont a világon semmi köze ahhoz, hogy egy több, mint háromnegyedében ukrán lakosságú ország területét egy másik jogtalanul elfoglalja, illetve a helyi kisebbséget milíciaként felfegyverzi, sőt, nehézfegyverezettel támogatja egy területi harcban.

Helyezzük már ezt realitásba: ha nem lenne a NATO-EU-ENSZ-akármi és ezt bármelyik szomszéd megcsinálhatná bárkivel, az olyan lenne, mint a kibaszott sötét középkorban.

Grifter 2015.02.17. 13:33:13

(Persze a világ sok más részén csinálják ezt ma is, csak az nem a nyugati világ.)

gigabursch 2015.02.17. 13:56:29

@Tandoori Artemisz: Van, sőt nem is kevesen. Keress rá a statisztikákra.

RoflMao 2015.02.17. 14:16:06

Nem a hidfo.net a lényeg, hanem a liveleak videója.

A cikkben pedig ott van a BBC 'nyomozásának' linkje, de hát persze nem kell mindent látni, csak amit akarunk, ugye.

program készítő 2015.02.17. 14:27:03

Keleti Egyesült Államok,csak meg kell szellőztetni és am-erika sírni fog, O blamástól,dönerlandos asszonytig.

2015.02.17. 15:43:37

Nem csak a NATO mesterlövészekről, hanem az Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállítóról is mélyen kussolnak. Ha az oroszok lőtték volna le, akkor zsindextől a 168 Tóráig ezzel lenne tele a libbant média.

RoflMao 2015.02.17. 17:45:26

Hát ja, ja... de mivel van ENSZ meg EU meg NATO meg JWC meg akármi, szerencsére ezt már nem teheti meg akárki, csak a cionistavezérelt USA... na persze nem a nyugati világban :)

Krisz11 2015.02.17. 20:20:36

@Grifter:
"Helyezzük már ezt realitásba: ha nem lenne a NATO-EU-ENSZ-akármi és ezt bármelyik szomszéd megcsinálhatná bárkivel, az olyan lenne, mint a kibaszott sötét középkorban. "

Rosszul értelmezed a dolgokat. Annyi a mondandód, hogy mivel bizonyos országok az Atlantista birodalom érdekszférájába tartoznak, nem lehet velük baszakodni.

Ennek annyi az értelme, mint hogy annak idején a csehekkel sem mert volna baszakodni egy Anglia vagy Hollandia, mert ott volt mögötte a Szovjetunió. Az ő érdekszférája volt. Ez olyan kurva jó?

Grifter 2015.02.18. 00:21:49

@Krisz11: Nem, ez csak számodra antlantista-imperialista-cionista kérdéskör.

Itt senki nem támad meg senkit 70 éve, többek között erre találták ki az uniót. Ezt a kényelmet és biztonságot élvezzük mi is.
Ukrajna pedig azt kérte, hogy hadd lehessen tagja annak a bandának, amiben senki nem támad meg senkit, mert a másik szomszédjában valahogy nem bízik ennyire.

Ennyi a történet, kedves polgártárs.

2015.02.20. 20:38:55

@Grifter:

Kamu. Ukrajna semmi ilyet nem kért. Ezt mindössze azok a bábok kérték, akiket a nyugat ültetett a megpuccsolt ukrán kormány helyére. De nem kell aggódni, ahogy megtörténnek az IMF diktátumok miatti brutális áremelések, az ukránok úgy fognak visszakéredzkedni az olcsó orosz energiaforrásokhoz, mint a kisangyal.

Grifter 2015.02.21. 02:11:30

@imperial:

1. www.forbes.com/sites/dougbandow/2014/12/26/ukraine-wants-to-join-nato-and-fight-russia-u-s-must-say-no-and-make-alliance-an-issue-of-security-not-charity/

2.
Félek meg fogjuk látni, hogy mire képes a maci, meg attól is, hogy nem te leszel az egyetlen, aki ezt élvezni fogja, de ettől még a végén rá fog baszni.
De nekünk ettől semmivel sem lesz jobb, sőt.

2015.02.21. 11:29:26

@Grifter:

A maci semmit sem fog csinálni, mert nem szükséges. Az ukránok saját maguktól rájönnek, hogy átverték őket, és az EU meg az IMF csak áremelést és munkanélküliséget hozott nekik. Már most 280 százalékkal emelkedett a gázár (ezt a libsi médiumok is kénytelenek voltak megírni), miközben Kelet-Ukrajnában ingyen kapják az oroszoktól.

Ennyi a történet kedves polgártárs. A realitások felülírják a liberális vágyálmokat.

Grifter 2015.02.21. 19:00:03

@imperial: Látod milyen kis ostoba vagy: A Kelet-Ukránok nem kapnak semmit sem ingyen (bár ha kapnának, az még felháborítóbb lenne, hiszen otthon minden más orosz fizet érte - te nagyon okos), mert nincs vezeték hozzá.
Az Ukránokból akarják kizsarolni, hogy adjanak nekik ingyen, mivel csak ők tudnának.

Ilyenek a nagy büszke orosz tervek, amikben te annyira hiszel: Kizsaroljuk, hogy te add ingyen, amit mi ígértünk meg.

Grifter 2015.02.21. 19:05:06

@imperial: (Jah, és nem a gáz lett drágább 280%-al, hanem a hrivnya ér kevesebb, mint fele annyit. Tudod, mint a rubel is.)

2015.02.21. 20:53:38

@Grifter:

Kelet-Ukrajna napi 12 millió köbméter gázt kap ingyen a Gazpromtól.

Eközben IMF követelésre a nem orosz forrásból származó gáz ára 280 százalékkal, a távhő ára 60 százalékkal drágul. Az ukránok eddig nyugatbarát része gyorsan meg fogja tanulni, hogy milyen jó az európai értelemben vett liberális demokrácia, mikor a rezsit sem tudják majd fizetni.

Ma estére ennyi oktatás elég is lesz neked. De még gyere nyugodtan, ha további oktatásra szorulsz.

Grifter 2015.02.21. 22:57:30

@imperial: Tehát azért fenyegetik az oroszok az ukránokat azzal, hogy nekik se adnak, ha nem adnak a keletieknek, mert ők maguk sincsenek tisztában vele, hogy egyébként adnak nekik?

Ne legyél ennyire ostoba. Arról van szó, hogy próbálnának ők ingyen adni, csak kurvára nem tudnak eleget, mivel nincs hozzá kapacitás. Tudod, ez a gáz nem a palackos fajta.
Ha a hírekben nem csak azt olvasnád, ami neked tetszik, azt is tudnád, hogy miért van ez az egész: világos, hogy baromságokat beszélsz.
Viszont a kelet-ukránok pont olyan gyorsan fognak fázni, mint az ország maradéka. Jah, hogy az nem számít, mert nem is ők döntenek?
Érdekes, a másik oldalon se ^^

Meg azt is kétlem, hogy a sok ukrán pár hét hideg miatt hirtelen Putyin képet rak ki a TV fölé a nappaliba.

A mondanivalód lényege pedig ha jól értem az, hogy hódoljanak be csak azért az elnyomónak, mert drágább lett a gáz. Ennyi?
Február vége van kispajtás, Putyin bácsi ereje napról napra fogy, még egy hónap és megint nem zsarolhat igazán senkit a gázzal (újabb fél évig).

Viszont az világos, hogy te is az a fajta büszke magyar vagy, aki vak saját ostobaságára és büszkén a legnagyobb csicska. Te simán leszopnád a gázszerelőt, ha megígérné, hogy harmad akkora lesz a számlád. Gratulálok ;)

2015.02.22. 18:03:37

@Grifter:

Persze hogy nincs gázszállítási kapacitás, hirtelen eltűnt. Az elmúlt pár évtizedben sem volt. Azt a kevéske gázt Nokiás dobozban kapták az ukránok.

Az oroszokat nevezni elnyomónak a törvényesem megválasztott ukrán kormányt megpuccsoltató, háborúval, fegyverszállításokkal és szankciókkal fenyegetőző nyugat helyett, mutatja, hogy a hozzád hasonlóknak mennyire eltorzult a valóságérzékelése. Az ostobaságod természetesen megkoronázod azzal, hogy lefitymálod az IMF-nek köszönhető többszáz százalékos energia áremelést, amit rengetegen nem fognak tudni fizetni. Másodállásban nem vagy véletlenül liberális blogger? Azok ilyen végtelenül sötét és csőlátású suttyók.

Grifter 2015.02.22. 22:33:23

@imperial: Te tényleg annyira hülye vagy, hogy nem érted, hogy nem arra megy a vezeték? Folyik belőled a sötét képtelen baromság, patakokban haver.

Ha ezt sem vagy képes felfogni, fasznak akarsz politizálni?

2015.02.22. 23:58:10

@Grifter:

Naná, hogy nem megy arra vezeték. Erről tájékoztasd a Gazpromot is, mert ebben az esetben rossz helyre küldik azt a napi 12 millió köbméter gázt :))

Sebaj kishaver, nem te vagy az első libbant balfasz, aki szép sorban felsül és végül kifogy a hazugságokból :)

Grifter 2015.02.23. 02:59:23

@imperial: Értem, hogy nem érted, csak azt nem, hogy miért vagy büszke rá?!

Megy ara vezeték, DE NINCS ELÉG KAPACITÁS. Tudnak adni, de nem eleget.
Azt csak ukrán irányból tudnának, vagyis csak az ukránok tudnának.
Ez egyébként tök világos bárki számára, ha látott már térképet és olvas híreket.

Ezt nézegessed ahelyett, hogy újabb felesleges ostoba választ írsz, attól csak sötét paraszt maradsz örökre:
www.mappery.com/map-of/Europe-Proposed-Natural-Gas-Pipelines-Map

Eridj békével.

2015.02.23. 09:57:22

@Grifter:

Értem, hogy összevissza hazudozol. Hol nem megy arra vezeték, hol megy, csak nem elég nagy, blablabla. Aki viszont nem olyan kretén mint te, az bárhol utána tud nézni, hogy a Gazprom simán el tudja látni a terület napi 8-18 millió köbméter közötti igényét.

Persze nem akarom megakadályozni, hogy még jobban szénné égesd magad, nyugodtan szajkózd tovább a hülyeségeidet :)

Grifter 2015.02.26. 04:31:24

@imperial: :ásít:

Amit állítasz, azt minden forrás cáfolja.
Az, hogy egy sima térképpel nem boldogulsz el, nem az én szégyenem kispajtás.

Gyűlölködjél nyugodtan tovább, csak legközelebb járjál be legalább földrajz órára is - te majom ;)

Grifter 2015.02.26. 04:37:24

@imperial: Jah, és az egyetlen, aki elismerhetné, hogy nem kapnak elég gázt, azok ők maguk. Vagyis mindenki tudja, hogy nem kapnak, de ők ezt sose fogják elismerni, hiszen az gyengeségnek tűnne.
Ezt mi itt pontosan értjük, bár gondolom te túl fiatal vagy, hogy emlékezz rá: nálunk sem volt sok minden gond bő 40 évig, mert egyszerűen nem ismertük el. Minden volt, mert azt mondta a párt. Oszt ennyi.

Tehát van a realitás, hogy nincs elég kapacitás, meg van a propaganda.
Te pedig melyiket szoptad be?

Vagy nem beszoptad, hanem te magad vagy az orosz propaganda?

;)

2015.02.26. 15:11:39

@Grifter:

Értem, mindenki hazudik, kivéve téged. Tehát nem csak hülye vagy, hanem elmebeteg is. Gratulálok :)

2015.02.26. 15:32:49

@Grifter:

A hozzád hasonló rögeszmés elmebetegeknek felesleges érvelni, de a sajtó pont a mai napon írta meg ismét a hazudozásodat cáfoló tényeket:

"Ukrajna a múlt héten a vezetékek megsérülésére hivatkozva leállította a szakadárok által ellenőrzött dél-kelet ukrajnai területek gázellátását. A Gazprom a múlt csütörtök óta közvetlenül napi 12 millió köbméter gázt továbbít az úgynevezett donyecki és luhanszki köztársaságoknak."

www.napigazdasag.hu/cikk/37006/

Olvasgasd szerencsétlen buta lúzer, pláne azt a részt, hogy "közvetlenül napi 12 millió köbmétert". Aztán ajvékolj az újságnál, hogy orosz propaganda.

Kiérdemelted az utóbbi hónapok legnagyobb pofára esése címet, te nyomorult faszkalap :D

Grifter 2015.03.06. 18:16:33

@imperial:

444.hu/2015/03/06/az-ukran-gazceg-nagyvonaluan-zsarolja-vissza-a-gazpromot/

Itt csak te hazudsz kisfiam. Más kérdés, hogy vagy olyan ostoba, hogy nem veszed észre, mennyire átlátszó.

2015.03.06. 21:49:14

@Grifter:

Ez a cikk semmiben sem cáfolja az általam, illetve tucatnyi médium által korábban leírt tényeket. De hát annyira belehülyültél a csúfos pofára esésbe, hogy ez az apróság nyilván nem zavar. Az erőlködésed komikus.
süti beállítások módosítása