rmdsz-emnp.jpgVasárnap lezajlottak az erdélyi választások. Sok meglepetés nem történt, Victor Pontáék ballib pártszövetsége akkorát tarolt, mint nálunk a Fidesz két éve, a különbség csak annyi, hogy nekik a kétharmadhoz szükségük lesz a magyar pártra, az RMDSZ-re is. Itt azonban érdemes megállni pár szóra, és a romániai-erdélyi politikai viszonyok ismeretében feltenni a kérdést: milyen tanulságai vannak a mostani választásnak?

Legelőször is szögezzük le sietve, hogy a Victor Ponta-féle szociálliberális kényszerházasságtól az erdélyi magyarok sem szociális toleranciára, sem liberális kisebbségvédelemre nem számíthatnak. Kelet-Európa többi tájához hasonlóan Romániában is jó eséllyel ugyanaz a primitív, balkáni, posztkommunista világ tér vissza, mint a 90-es évek Iliescu-korszakában, nyakon öntve egy jó adag sovinizmussal. Az Orbán-kormány felkötheti a gatyáját, mert a Tusnádfürdőn együtt bazsalygunk Basescuval, akit azért szeretünk, mert az átlagnál nem gyűlöli jobban a magyarokat c. korszaknak ezzel vége.

A második tanulság az RMDSZ kiugróan jó szereplése, Kelemen Hunorék a magyar szavazatok több mint 70 százalékát zsebelték be. Már a választás éjszakáján megindult a sajtóban az üzengetés, hogy Pontáék bizony kormányképes erőnek tartják a tulipános pártot, akik alkotmánymódosító szavazatukért cserébe valószínűleg bekérhetnek majd ezt-azt. A politikai pragmatizmus jegyében én nem tudok egyetérteni azokkal, akik emiatt az RMDSZ-t szidják, mondván összeállnak a magyargyűlölőkkel. Ha a román kormány sovinizmusából akár csak 1 százalékot vissza tud fogni az RMDSZ, ha már csak egy forinttal több jut magyar kultúrházra a költségvetésből, akkor már megérte. Akkor semmiféle politikai prostitúció nem túl nagy ár.

A gond nem is ezzel van, hanem a képviselői és szenátori névsorral, akiket az RMDSZ most pozícióba juttat, pontosabban tart. Korodi Attila, Verestóy Attila, Borbély László, Frunda György, Markó Béla… Magyar ügyek képviseletéből százszorosan megbukott, leszerepelt, korrupt politikusok, a kiszolgáltatott kisebbségi lét kufárai, a szó szótári értelmében politikusbűnzők. Hol van itt a beígért fiatalosítás, generációs fordulat? Ezektől a posztkommer őskövületektől semmilyen nemzeti politizálás nem várható, tudják ezt jól a rájuk szavazó erdélyi magyarok is, de akkor miért szavaztak rájuk?

És ezzel gyorsan el is jutottunk a harmadik ponthoz, a hiteles alternatíva hiányához. A Fidesz ugyanis még egyszer eljátszotta ugyanazt a játékot, amit az MPP-vel egyszer már megcsinált. A semmiből felépítettek egy konkurens politikai szervezetet, majd azt hagyták bedőlni. A különbség csupán annyi, hogy míg az MPP-vel végigcsináltak egy ciklust, az EMNP-ről már a választások előtt lemondtak. Szász Jenő, a polgári párt volt elnöke a Duna Tv-ben (!) öt nappal a választások előtt arról beszélt, hogy az RMDSZ-re kell szavazni, mert az EMNP-nek nincs esélye bejutni a bukaresti törvényhozásba. Tetszik érteni? A kormánypárt erdélyi embere a kormánypárt köztévéjében arra buzdít, hogy az erdélyi magyarok ne támogassák a fideszes pártot.

Az egy dolog, hogy ez az elejétől kezdve veszélyes játék volt, két magyar pártot indítani Erdélyben. Előre lehetett tudni, hogy emiatt magyar jelöltek helyett románok fognak nevető harmadikként mandátumot szerezni, de ha már ezt az utat választották, legalább lettek volna következetesek, és csinálták volna végig! Mert így csak annyit sikerült elérni, hogy Toró T. Tiborékat megalázták, több százezernyi potenciális magyar szavazatot pedig elbizonytalanítottak, akik végül el sem mentek szavazni, vagy végső kétségbeesésükben dobtak egy tulipánt.

Az EMNP rövid tündöklése és bukása az iskolapéldája annak, hogyan nem szabad pártot építeni Erdélyben. (Nem is beszélve Tőkés László Jobbik-ellenes nyilatkozatairól, amivel biztosan nem szerzett jó pontot a nemzeti radikális párt erdélyi hívei között.) Sajnos igaza van annak a kommentelőnek, aki Toró T. Tibor EMNP-elnök Facebook-bejegyzésére feltette a demagóg kérdést: hány szórvány- és kultúrprogramot lehetett volna szervezni abból a pénzből, amit most a kampányra teljesen fölöslegesen kidobtatok az ablakon?

Végezetül az egész ügynek van egy nagyon szomorú tanulsága, miszerint az erdélyi magyarok nem veszik jó néven, ha Budapestről ennyire közvetlenül akarnak beleszólni a dolgaikba. Egyfelől hiszem, hogy a gúnyhatártól keletre van igény nemzeti alternatívára, az RMDSZ-szel szembeni jóval kevésbé simulékony politizálásra. Másfelől viszont látni kell, hogy ennek a változásnak helyben, az erdélyi magyaroknak kell az élére állniuk. Hogy ők is elhiggyék: a magyar utcák leaszfaltozása és a villany bevezetése nem a magyar ügyek képviseletének csúcsa, csak az elvárható minimuma.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr754957673

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.10. 12:45:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2012.12.10. 16:13:51

No, engem most fog mindenki megkövezni, de számomra, ugyanúgy, ahogy az MKP-t kilövő szlovákiai választások anno, egy dolgot üzen ez a mostani móka: A határon túli magyarok asszimilálódni és eltűnni vágynak. Semmi értelme revízióról/autonómiáról álmodozni, amikor világosan látszik, hogy az elszakított területek magyarjai nagy ívben leszarják mindkettőt.
Évek óta mást se szajkóz minden határon túli magyar párt, és szavazó, minthogy nekik aztán ne merészeljen bármit is mondani Budapest! Ha ez így, vagy úgy megtörténik, akkor attól egyből agyérgörcsöt kapnak és átmennek primadonnába, de persze a támogatásokért ugyanúgy tartják a markukat... (és a gyalázatos, 2004-es népszavazást senki ne hozza nekem érvként erre, mert az nem igazolhatja, hogy valaki képtelen/nem hajlandó a saját sorsáról felelősen dönteni; kurva kényelmes opció, de józan ésszel védhetetlen)
Közben pedig csesznek akármilyen nemzeti ügyet, még az ő saját, külön bejáratú ügyüket is komolyan venni. Ugyanolyanok, mint az a hazai agyhalott réteg, amelyik minden szarért rinyál és sír, de ha el kéne menni szavazni, akkor vagy képtelen a jó helyre behúzni az x-et, vagy arra is lusta venni a fáradtságot, hogy elvonszolja a szottyadt valagát a szavazó helységig.
És tudom, hogy nem mindegyik határon túli magyar ilyen - kinek nem inge... - de a többség igenis ennyire, már elnézést, retardált.
Föl nem fogja az ember, hogy képes Erdély népe még mindig az RMDSZ fedőnéven futó szekusgyülekezetre voksolni. Mégis mi a francot várnak tőlük? Aztán újra megy a hiszti a következő választásokig, hogy miért nincs autonómia, miért nem lehet kirakni a székely zászlót, miért verik büntetlenül a magyart, miért nincs ez, miért nincs az... stb.
Amúgy ezek után azon se csodálkoznék, ha az MSZP, az Együtt, meg az LMP az elszakított részekkel nyerne 2014-ben...
Az utóbbi években sajnos igen komoly kétségeim támadtak elszakított testvéreink értelmi képességeit illetően.

REM. 2012.12.10. 16:55:13

@Dzsentrisvihák: Ne aggódj, az elszakított testvéreid pont ennyire tartanak Téged is, aki MSZP-re szavaztál, Gyurcsányt istenítetted, valóvilágot nézel, JimmyFiaKrisztiánnal énekeltetsz és december ötödikén nem-mel szavaztál.

Dzsentrisvihák 2012.12.10. 20:05:20

(Hmm, nos mivel eltűnt az előző kommentem, ismételnék.) @REM.: Sajnálom, de egyik kitétel sem igaz rám.
Csupán az háborít föl és keserít is el egyben, hogy pont azok, akikért a magam szerény eszközeivel tenni igyekszem, önsorsrontó módon magukra húznak olyan alakulatokat, mint Kelemen Hunorék, vagy Bugár Béláék.
Mondjon valaki egy értelmes érvet mellettük, egy dolgot, amiben ezek a megalkuvó kígyók különbek az itthoni hazaárulóknál! Miért kell mániákusan rájuk szavazni és ragaszkodni hozzájuk?
Utána persze megy a nyafogás, hogy így rossz, meg úgy rossz, bezzeg amikor értelmesen kéne szavazni, valahogy mindig a legalacsonyabb a részvétel a magyarlakta régiókban (arról nem is beszélve, hogy hány magyar szavaz pl. román pártra), és mindig a korrupt, ezerszer lejáratódott emberkék kerülnek parlamentbe. Hogy is van ez?

Caledonian 2012.12.10. 21:12:28

Kedves Dzsentrisvihák!
Nos, ideje lenne már "Budapestnek" is felfogni, hogy nem célravezető beleszolni a határontúli magyarok sorsába. Ha figyelmesen olvastad a cikket, akkor itt a választásoknál tényleg nem volt alternatíva a magyar szavazók számára! Vagy eljátszod azt, hogy a kétt rossz közül egyikre sem voksolsz, ezzel elérve azt, hogy egyáltalán nem lesz magyar képviselet a parlamentben, vagy a két rossz közül választod az esélyesebbet. Sajnos ez történt most. Az MNP olyan személyeket indított jelöltekként, akiknek semmi tekintélyük, múltjuk és esélyük nincs a politikai porondon. Ja, és mindezt az anyaország segítségével. Érzed az irónikusságát a dolognak, nem? Szóval, hagyjuk már a "mi segíteni akarunk, s ezek a bunkó parasztok nem fogadják" dumát. Csak Szász Jenőre kell nézni, vagy Tőkésre, és máris a hányinger utoléri a józan erdélyi magyart! És igen, ha a Fidesz számítása nem fog bejönni a kettős állampolgárság révén, mármint hogy bebíztosítsa szavazótáborát, akkor megkérlek szépen, ne az erdélyi és más határonkívüli magyarokat okoljátok!

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.12.10. 21:22:04

Jó és pontos elemzés. Meg is osztottam, ahol csak tudtam. Némely kommenttel pedig nem kívánok foglalkozni, mert ahogy a szólás mondja: Sose kezdj birkózni egy disznóval a sárban, mert miután összemocskoltad magad teljesen, kis idő múlva rájössz, hogy ő ezt élvezi is.
Így maradjunk annyiban, hogy Erdély az erdélyieké, és ne a magyarságtól is elszakadt budapesti megélhetési - ilyen-olyan színű - politikusok mondják meg nekik, hogyan kell élniük.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.12.10. 21:26:50

@Caledonian: A választó sosem autómata. Legyen az akár erdélyi is. Balga gyerek az, aki azt hiszi, hogy a gúnyhatáron túl mindenki potenciális Fidesz-szavazó, vagy hogy a Tőkés-féle legutóbbi mesebeszéd, a Gyöngyösi-féle beszéd kommentárja kommentársáról bárkiben is megértést válthatott volna ki.
Ahogy mondja: a hitelesség a lényeg. és ezt egy a szokásosnál is nagyobb arc sem tudja pótolni.
Tőkés régen leszerepelt, csak ezt ő még nem akarja észre venni - hisz ő is csak egy politikai-celeb. [Minden múlbéli érdemét elismerve is.]

Dzsentrisvihák 2012.12.10. 22:11:07

Kedves Caledonian!

Azért érzed, hogy ez a "ideje lenne már "Budapestnek" is felfogni, hogy nem célravezető beleszólni a határon túli magyarok sorsába" duma elég cinkes. Ne szóljunk bele? Nem kértek belőlünk? Oké, de akkor ne nekünk sírjatok, ha elpáholnak az oláhok, a tótok, vagy a rácok. Ilyen hozzáállással nem kell felvenni, vagy nyugodtan vissza lehet adni az állampolgárságot. Az egy olyan jog, ami kötelezettségekkel is jár. Ezt jópáran itthon se értik, de ez nem jelenti, hogy igazuk van.
Ti is a magyar nemzet részét képezitek, szóval nem külön kis belügy, hogy miként politizáltok (vagy ha szerinted az, akkor máris lehet visszautasítani az anyagi jellegű támogatásokat is, amik bizony az én adómból is mennek felétek; normál esetben nem sajnálnám, sőt keveslem, de ha csak ez kell és máskülönben "hagyjunk titeket békén", akkor ezt se tessék elfogadni).

Amúgy én remélem a legjobban, hogy a Fidesz általad vázolt irányú dolgai nem járnak majd sikerrel.
Mondjuk akkor se igazán értem, hogy miért nem lehetett a kisebb rosszat választani (így ugyanis olyan, mintha azt mondtátok volna, hogy "ha már nyakig ér a szar, mit számít kicsit búvárkodni is benne"). Az lehet, hogy politikai múltja nem, de aránylag élhető programja azért akadt az EMNP-nek.
Plusz nem ártana rájönni, hogy attól, hogy nem megyünk el szavazni, semmi nem fog megoldódni (ez itthon is nemzeti sport, de attól még ugyanúgy hülyeség), valamint az is fenntarthatatlan hozzáállás, hogy mindenki az RMDSZ-re szavaz, mert "ők az esélyesebbek"; miért is? A hatalmas politikai tekintélyük és múltjuk miatt...? Nem inkább azért, mert mindenki így gondolkodik és esélyt se ad másnak?

De legyen. Elfogadom, hogy ne szóljon bele az anyaország, de akkor fölmerül a kérdés: miért nem termel ki a határon túli magyarság normális politikai elitet magának? Miért kirobbanthatatlan az a garnitúra, akik már százszor bebizonyították, hogy csak a pénz és a hatalom érdekli őket? Nincs olyan nemzeti érzelmű, elkötelezett csoport, aki nem csak a saját zsebének tömködésével van elfoglalva?
Mert ez az állapot így a saját sorsotok és a nemzeti megmaradás iránti teljes közönyt és a feladást mutatja. És így legalább hasonló üzenete van, mint 2004 bűnének az anyaország részéről (mielőtt valaki még egyszer megvádol vele, nem, nem szavaztam nemmel).

@Otido: Milyen az idő a magas lovon?

Nahalat Tzadok 2012.12.11. 07:07:54

Egyetlen jövőbeli alternativa Tőkés László vonala és ezt az erdélyiek 90%-a is igy gondolja. Butaság azt mondani hogy Budapest ne adjon segitséget, miért ne adjon ? Elvégre a közös magyar fővárosunk.

nemhívő 2012.12.11. 07:37:34

...ha a magyar nemzet része is a határon túli magyar,...ez még korántsem jelenti azt,...hogy a magyar államhoz tartozónak is érezné magát...

Na,..ez az, amit az NMO matricákkal szaladgálók soha nem fognak fel ésszel...

Dzsentrisvihák 2012.12.11. 08:31:17

@nemhívő: Hát ezt valóban nehéz felfogni, pláne úgy, hogy közben meg mindegyikük vérig sértődik, ha valaki idehaza lerománozza, leszlovákozza, lehorvátozza, leosztrákozza, vagy leszerbezi őket.

El kéne dönteni, hogy hová szeretnének tartozni, mert az marhára nem járható út, ami most megy.
Így hogy várja el bárki is a határon túlról, hogy az anyaország elfogadja magyar identitású/állampolgárságú személynek, amikor ócsárolja és köpködi azt a hazát, mely visszavárja; és maga, politikailag egy keresztű szalmát nem hajlandó tenni azért, hogy valóban közelebb is kerüljünk egymáshoz?
Ezt olyan emberként nehéz megérteni, aki azt szeretné, hogy minden magyar újra egy hazában éljen.

Mert minket itthon biza sokszor ugyanúgy diszkriminálnak a mellettük való (ezek szerint teljesen fölösleges?) kiállásért...

nemhívő 2012.12.11. 09:31:07

... szerintem nem nehéz ez...

Magyarként akarnak Romániában élni...ez ilyen egyszerű. Ezt az országot ismerik,... M.O-hoz semmi közük. Akik már jártak itt, azok kiábrándultak. Tovább, vagy esetleg visszamentek.

...Az ottani,.. "legvadabbak" is max. Erdély függetlenedéséről vizionálnak,...de a "visszacsatolást" horthynak örökre sikerült megutáltatni velük..

Dzsentrisvihák 2012.12.11. 10:18:43

@nemhívő: Hát, most erre mit mondjak, remek felfogás, bravó... Szemét Horthy, francér akarta helyrehozni Trianont, pfuj, de tényleg... Tudta volna szegény, milyen "hálásak" lesznek érte, inkább a seggén marad és hagyja a fenébe az egészet. Kezdek rádöbbenni, hogy mennyire agyarokkant nép is a mienk, tokkal-vonóval.
Remek lesz 50 év múlva nyomtalanul eltűnni a saját hazánkból, köszönhetően ennek a Kárpát-medence szerte oly népszerű "hagyjon engem mindenki békén" mentalitásnak. Csodálom, hogy még egyáltalán létezünk.

nemhívő 2012.12.11. 11:26:01

@Dzsentrisvihák:
A visszacsatolással valóban helyre lehetett volna tenni trianont, ...de nem az történt.
Ennek felelőse pedig horthy.

Dzsentrisvihák 2012.12.11. 20:30:37

@nemhívő: Mondjuk én nem írnám kizárólag a kormányzó úr számlájára a második világháborút és elvesztését, de mindegy...

nemhívő 2012.12.13. 16:10:19

...azt én sem...

..a "visszatértek" bizalmával való visszaélést viszont annál inkább...
..de tényleg mindegy..

bozgorgyerek 2014.05.22. 19:52:21

@Dzsentrisvihák: Én tanúsítom hogy 100% -ban igazad van (40 évig ott éltem) ,asszimiláció ,exodus,megalkuvás és elöregedés,jellemzi az eltűnőfélben levő kisebbségi magyar társadalmat :( mondom mint erdélyi magyar ,magyarországi román ,vagy bozgor, vagy magyarul beszélő, érző, akárki.
süti beállítások módosítása