90s.jpgHa Horn Gyula a Pokol bárban meglátja a Műegyetem előtti, holnapra meghirdetett giga kormányváltó atomgyűlés felszólalóinak névsorát, biztosan gyorsan rendel még egy kör Sztolicsnaját, rágyújt, és keserűen megjegyzi: amatőrök. Ilyen blamázs az ő idejében nem történhetett volna.

Most komolyan: nem vártam én tőlük sokat. Na, jó, igazából, semmit. A kendermillás dzsangakirály, a libatolvaj, meg az újgenerációs szoci Joker elpuffogtat néhány közhelyet: munkát, kenyeret és egy éven belül német átlagbéreket ígérnek, demokratikus jogállamot követelnek, viktátotoroznak, meg csattoggó nácibakancsoznak két órában. A hatvan év feletti és hatvan IQ alatti törzsközönség tapsol, mindenki jól érzi magát, majd hazamegy lelkében őrizve a teljesen megújult, a múlt bűneitől tiszta baloldal nemes ideáját.

Hát, nem ez lesz. Még ez se. Gyurcsány sértődött csajos sms-e után sejthető volt, hogy az őszödi szemspecialista sem maradhat le a színpadról. Ezen még csak kajánul mosolyogtam: lám, nem szabadultok a nemzet bohócától. Ha jó volt csodafegyvernek 2006-ban Orbán ellen, hát most már cipeljétek a hátatokon még pár cikluson át! De a ballibsi kabaré hétfőn nyilvánosságra hozott teljes színlapja láttán a legcinikusabb, kárörvendő jobber (mint jómagam) is dobott egy hátast.

A színpadon ott lesz a kilencvenes évek áporodott neulipótvárosi levegőjét árasztó Ungár Klára, a még Hornnak is túl gázos Fodor Gábor és az SZDSZ proli szárnyát képviselő, a Anonim Klubrádió-függőkön kívül mindenhol ultraciki Kuncze Gábor. Sőt, felszólal – Irgalom Atyja ne hagyj el! – Bokros Lajos is! A lista végére érve döbbenek rá, hogy ez nem egy ellenzéki tüntetés lesz, és kizárt, hogy ezt tényleg a szocik és az Együtt-PM szervezi. A pr-munkát a háttérben minden kétséget kizáróan a 90es blog csapata végzi. Már csak az UFO és Kozsó hiányzik a színpadról, hogy teljes legyen a golden 90's retró buli.

Hiába, már a kommerek sem a régiek. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt a Köztársaság téren még rettegett médiamanipulátorok keverték a kártyákat, vérprofi Lendvai Ildikók, Kovács Lászlók és Kósáné Kovács Magdák dolgoztak a terepen. Mai utódaik még halovány árnyékuknak is gyengék. Ez a holnapi megmozdulás nagyjából olyan, mintha Hornék '93-ban a Demokratikus Chartás bulin még felhívták volna a színpadra Grósz Karcsi bát, Czinege Lajost, vagy Biszku Bélát. Éltek még mind a hárman, és biztosan örültek is volna egy kis elvtársi törődésnek.

Csakhogy az akkori szocik még tudták, hogy a kínos múltat végképp eltörölni kell, nem még emlékeztetni is rá a jónépet. Ők ugyanis még tökéletesen tisztában voltak vele, hogy szarháziak. Ennek megfelelően igyekeztek is mindent megtenni – a hazai média nagy részének buzgó támogatása mellett - hogy addigi munkásságukat a feledés jótékony homálya fedje. Ez a törekvés megjelent jelenkori utódaiknál is, de reménytelenül agyon nyomta a '89 óta kialakult ballibsi elit küldetéstudat: igenis mi vagyunk az ország szürkeállománya, fehérek közt a maroknyi európai, igenis mindent jól csinálunk huszonhárom éve, az Istenadta nép meg járuljon hálásan bölcs vezetői elé, akik segítették átbukdácsolni a tahó Ázsiából a művelt Nyugatra!

Szeretetettel, hálatelt szívvel gondolok rájuk. A Fidesz bajai bénázása, és a Jobbik harmatgyenge szereplése után rémálmaimban a vert jobbos hadak romjai felett Bajnai és Mesterházy perlekedtek a miniszterelnöki bársonyszéken. De Fodor, Kuncze és Bokros megnyugtattak: a baloldal jövőre sem akar leszállni a szopórollerről.

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr95593021

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 90's retró buli a Műegyetem előtt! 2013.10.23. 10:39:02

A ballibsi kabaré hétfőn nyilvánosságra hozott teljes színlapja láttán a legcinikusabb, kárörvendő jobber (mint jómagam) is dobott egy hátast.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Albu 2013.10.23. 23:45:14

És a fogatlan visító úriember tolmácsolásában: youtu.be/fYHSTbCBbno
süti beállítások módosítása