Dacia.jpgA  román kormány egy igen előremutató törvényjavaslat csomagot tett le az asztalra a napokban. Az első tervezet szerint az iskolákban minden reggel a román himnusz rövidített változatának eléneklésével kezdődne a nap, a második pedig megtiltaná a „már nem létező államok” zászlajának és címerének használatát, valamint olyan „egységek” jelképeinek kitűzését, amelyek államként való elismerésüket követelik.

Rosszmájú értelmezések szerint ezzel a történelmi Magyarországra, illetve a Székelyföld önrendelkezésére emlékeztető szimbólumokat, matricákat stb. tiltanák be. Én azonban egészen biztos vagyok benne, hogy Mesterházy Attila barátja és szövetségese, az európai megoldásairól ismert Victor Ponta kabinetje soha nem tenne ilyet. Minden tárgyilagos szemlélő számára teljesen egyértelmű, hogy a progresszív hagyományoknak megfelelően a román miniszterelnök is küzd saját nemzete megújításáért, a múltba nézés, a történelmi sérelmek és az egykori, már rég letűnt dicsőség felemlegetése ellen.

Ha a törvény életbe lép, akkor a román sovinizmus szinte teljes jelképtára tiltólistára kerülhet. Nem lehet majd hivatkozni olyan „már nem létező államokra”, mint a románság közismert bölcsője, a Római Birodalom. Kukába kerülhetnek a majd’ minden város főterén éktelenkedő Romulus és Remus szobrok. De hasonló sorsra juthatnak a „három fejedelemséget először egyesítő” Miheaul Vitezeaul képmásai is, hiszen a jó öreg Mihály Havasalföld, Moldova és egy röpke rémálom erejéig Erdély fejedelme volt. Nos, manapság egyik ország sincs a térképen.

A legérdekesebb kérdés azonban az, mi lesz a méltán világhírű román autómárka, a Dacia sorsa? Hiszen a románok dicső őseinek, a dákoknak az államát sajnos Traianus római császár 1700 éve leradírozta az atlaszról. A tervezett jogszabály értelmében tehát Decebal birodalmára is tilos lesz majd hivatkozni. Így aztán a román Detroit, Colibasi hamarosan szellemvárossá válhat.

Vitán felül áll, hogy Románia lényegesen előttünk jár a múlt meghaladásának elkerülhetetlenül szükséges folyamatában. Nem szégyen a jobbtól tanulni, elvtársak…

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr566281510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.06. 00:57:39

Meg kell vívni ezt a csatát is. A hülye románok nem veszik észre, hogy ezek az intézkedések csak dacot szülnek, ami erősíti a nemzeti öntudatot..

lstóczy Győző · http://kuruc.info 2014.06.06. 06:26:38

Akkor nem hivatkozhatok Mózesre eztán?

felcsutisuttyo 2014.06.06. 07:43:30

NEM A DÁCIÁT KELL KITILTANI, HANEM ORBÁN ÉS BANDÁJÁT KITILTANI ROMÁNIÁBÓL

Astalavista 2014.06.06. 07:58:05

Már régóta Mioveni a román Detroit, nem Colibasi. :)

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.06.06. 08:44:26

arra leszek kíváncsi, a Romania Mare matricákat is tiltják-e? az is megszűnt... :)

Fulek 2014.06.06. 08:50:16

@felcsutisuttyo: Na megint szabadon hagyták a számítógépet a pszichiátrián, csak oda fértél mi? :)

high up! 2014.06.06. 09:22:42

2010-ben nem történt más, mint a seggprimitív Átlaghüylemagyar ballibsik helyét átvették a seggprimitív Átlaghülyemagyar fidióták.

Ja, az megvan, hogy Orbaneszkut Athénban a Puskás ünnepségen Viktor PONTÁNAK SZÓLÍTOTTÁK?

Nem is tévedtek!

♔batyu♔ 2014.06.06. 09:46:44

Nem érdekes. Ha az oroszok oda bevonulnak legalább könnyebben mennek előre, mert a sok magyar segít nekik.

2014.06.06. 11:19:16

Erről a diófa alatt 1923-ban pálinkázgató két székely jut eszembe, akik megállapítják, hogy az egész Romániát odaadni nekik a háborúban tanúsított helytállásukért, enyhén túlzás volt.

Baloldali érték 2014.06.06. 12:00:59

Nem kell megijedni. Mindenki tudja, hogy a római birodalom létező állam, mégpedig megegyezik Romániával, ahol a rómaiak egyenes ági leszármazottjai élnek. Iuliu Caesaru és Augustulescu is román császárok voltak, csak később az utódaik elvándoroltak Erdélybe, ami ősi román birodalmi föld maradt a történelem folyamán mindig. Későbbi nagy királyuk Corvinu Mathiescu is Cluj Napocában született, és a román birodalom határait majdnem Berlinig tolta ki.
süti beállítások módosítása