A kormány láthatóan nagyon szeret stratégiai megállapodásokat kötni és új munkahelyek tízezreit ígérni. A boldogító igen kimondásakor mindenki örül, Szijjártó Péter épp aktuális partnerével a kamerák kereszttüzében, széles mosoly és meleg kézfogások kíséretében látja el kézjegyével a mesés jövőt kínáló dokumentumot. A meghívottak és a sajtó képviselői pedig kapnak néhány szendvicset, aztán mindenki mehet a dolgára.

jabil.jpgAz ünnepélyes ceremóniákat általában vidám sajtótájékoztatók követik, ahol megtudhatjuk, hogy a tető alá hozott megállapodásnak köszönhetően hány honfitársunk kaphat majd munkát.  Aztán telnek, múlnak az évek és a munkahelyek pedig csak nem karnak megteremtődni, vagy ha mégis létrejönnek, akkor épp egy korábbi partner tesz lapátra ugyanannyi embert.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a Microsoft tulajdonában lévő komáromi Nokia csaknem kétezer embert érintő bezárásával és a Magyar Telekom óriási, 1700 fős elbocsátásával a stratégiai partnerek tekintetében a munkahelyteremtés teljes mérlege várhatóan még negatívba is fordul. Sajnos nem látszódnak azok a fejlesztések és bővítések, amelyek ezeket ellensúlyozni tudnák, summázza a szomorú adatokat hétfői vezércikkében az index.  

Már hosszú évek, lassan évtizedek óta hangoztatják neves gazdaságpolitikai szakértők, hogy önmagukban csak a multi cégek támogatása nem jelent megoldást. Egy egészségtelen gazdasági szerkezethez vezet, amiben alig van jelen a KKV szektor. Utóbbi szegmens megerősítésére a kormányzatnak láthatóan nincs épkézláb, működőképes ötlete, de ami még ennél is nagyobb baj, valójában a politikai akart is hiányzik.

Orbánék gazdaságpolitikai látványpékségének legnagyobb pogácsái a multikkal kötött stratégiai megállapodások voltak. Főként ezektől a finom falatoktól várták a gazdaág felvirágoztatását és az egymillió új munkahely többségét. Mára azonban tisztán látszik, hogy ezek a pogácsák korántsem olyan ízletesek, mint ahogyan elsőre tűntek, ráadásul csak néhány szerencsésnek jut belőlük.

Az adatok azt mutatják, hogy a gazdasági szabadságharc nem fér meg egy csárdában a multinacionális nagytőkével való bratyizással és annak szervilis kiszolgálásával. Ugyanaz a globális pénzszivattyú működik most is, mint 2010 előtt, csak most nemzeti színűre festették a csapot - de nem zárták el, még csak nem is csavartak rajta nagyot.

A stratégiai megállapodások egy-két kivételtől eltekintve, valójában nem többek ócska PR fogásnál, ezektől illúzió bármiféle komolyabb fellendülést várni. Lassan ideje lenne talán kiutat keresni ebből a zsákutcából, továbbá egyszer és mindenkorra bezárni a százmilliárdokból fenntartott drága gazdaságpolitikai látványpékséget.

Jurenkó Ferenc

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr116574977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2014.08.05. 11:57:40

Szomorú, de igaz amit a poster ír.

De mi a megoldás, most a buktori 2/3 nyomorában?
Ezt kérdezi mindenki, akár jobbról, akár balról bírálja a korrupcióba fulladt buktori hatalmi tébolyt?
Válasz ugyan úgy nincs itt sem, mint a ballibbant blogok tömkelegében.

freehckr 2014.08.05. 13:45:53

„ahol megtudhatjuk, hogy a tető alá hozott megállapodásnak köszönhetően hány honfitársunk kaphat majd munkát”

Arról pedig kevesebb szó esik, ha egyáltalán, hogy ezek a „stratégiai partneri munkahelyek” mennyibe kerülnek a többi, „nem stratégiai partneri” munkavállalónak. Ugyanis a kormányzat adófizetői és uniós milliárdokból támogatja vissza nem térítendő pénzeszsák vagy igen bőkezű adókedvezmények formájában ezeket a stratégiai partnereket, nagyjából olyasféle nagyságrendben, hogy ezeknek a vállalatoknak szinte évekig nem is kell saját forrásból a munkavállalóik adó- és járulékköltségeit fedezni, mindamellett, hogy a profit után pedig ugye az uniós kettős adóztatást szabályozó rendeleteknek köszönhetően Magyarországon egy fillért sem adóznak. Bezzeg a hazai KKV szektor Európa-rekord adóterheket kénytelen kigazdálkodni, világrekord forgalmi adó és világrekord idióta törvényhozók mellett... és ez kérem szépen az uniós csatlakozásunk óta teljes gőzzel így megy.

Igazság szerint k*rva sokba kerülnek nekünk ezek a stratégiai partnerek, akik ráadásul többnyire a „betanított segédmunkás” kategóriában veszik fel és fizetik a munkavállalóikat. Más kérdés, hogy köszönhetően az oktatási rendszerünk az évtizedek óta egymást váltó posztkommunista kormányzatok általi telibe sz*rásának, Magyarországon folyamatosan romlik a szakképzés minősége is, a szakiskolák ontják az elavult szakmák funkcionális analfabétáit, egyetemekre akármilyen degenerált balféket felvesznek a keretszámig, tehát akár német vagy osztrák átlagfizetéshez közelítő bérezést ezek a munkavállalók nem is nagyon remélhetnek...

„Utóbbi szegmens megerősítésére a kormányzatnak láthatóan nincs épkézláb, működőképes ötlete, de ami még ennél is nagyobb baj, valójában a politikai akart is hiányzik.”

Egy ilyen vergődő gazdaság talpra állítása és beindítása nem hókuszpókusz, nem a meleg vizet vagy a kereket kell feltalálni, egyszerűen csak fel kell mérni a problémákat és azokat meg kell oldani, ha fáj, ha nem. Ráadásul nem is kell nagyon messzire menni példákért, van egy-két uniós tagállam, amelytől tanulhatnánk „válságkezelés” témakörben.

Persze, hogy a politikai akarat hiányzik (a megfelelő szakpolitikusok és szakmai szervezetek mellett), mivel azt a politikai szervezetet, amely rendbe szeretné és rendbe is tudná tenni a gazdaságunkat és a kapcsolódó alrendszereket (lásd például oktatás), egyrészről nem is választanák meg a nyugdíjemelés és rezsicsökkentés után ácsingózó prolik, másrészről ha nem bontanák ki az igazság minden részletét és véletlenül kormányra kerülnének, a „rendteremtő” intézkedéseik és legfőképp az ellenzékük szociális demagóg kampányai miatt fél ciklust sem tudnának kihúzni. Pedig a problémák ismertek: rekord magas adóztatás, rekord nagy szocialista-típusú és rekord bürokratikus nem hatékony állam, rekord állami újraelosztás, felesleges hivatalok tucatjai, semmirekellő közszolgák százezrei... na és persze a rekord állami korrupció és a posztkommunista nepotizmus, amely gátja annak, hogy a megfelelő döntéshozói/végrehajtói pozícióba megfelelően képzett, gyakorlott és nem utolsó sorban rátermett emberek kerüljenek.

Megoldásként tudom javasolni, hogy akinek van rá lehetősége, az képezze magát, tanuljon nyelveket, és mielőbb húzzon erről a posztkommunista balkáni szemétdombról. :) Mivel a másik megoldás, hogy lecseréljük az egész semmirekellő, évtizedek óta bűnszervezetként működő posztkommunista politikai elitünket, valamint még azokat is, akik csak rájuk emlékeztetnek, valljuk meg őszintén nem túl reális. Ahhoz hogy ezek takarodjanak, konkrétan államcsőd szükséges, vagy hasonló katarzis (mondjuk egy új 56), bár még ezzel kapcsolatban is szkeptikus vagyok kissé, mivel lásd a 2008-as államcsőd közeli helyzetet előidéző MSZP-SZDSZ-t, suttyó prolik százezrei szavaznák meg még ma is őket.

egyetmondok 2014.08.05. 16:43:53

A stratégiai megállapodások hiányában az államháztartás szerintem kb.egy hónap alatt összeomlana.

Ha mi komolyan gondoljuk azt a különadókra alapozott magyar adórendszert,amely úgy működik, hogy az állam jól megnézi a gazdaság szektorait,sőt,egyes adott vállalatait,majd ahol elég lóvét lát,ott iszonyú sarcokat vet ki,akkor nem lehet mást csinálni, mint egyedi, külön megállapodásokkal garantálni ezeknek a vállalatoknak, hogy mégse tesszük őket tönkre.

Ezek a megállapodások erről szólnak.

Nem is értem a szerzőt, hogy hogyan gondolja ezeknek "véget vetni" ?

egyetmondok 2014.08.05. 16:49:40

@freehckr:
A "baloldalon" semmi más szándék nincsen,mint ugyanebbe a hatalmi és persze (bárki keveseknek) pénzügyi paradicsomba beleülni...
Nálad a pont !!

freehckr 2014.08.05. 17:32:44

@egyetmondok: Nincs „baloldal” meg „jobboldal”... Az MSZMP két utódpártja, az MSZP és a Fidesz ejtették foglyul a közéletet, tarolják le az országot, fölözik le a közpénzeket két évtizede folyamatos, iskolázatlan proliknak és naplopó senkiháziaknak való szocialista kormányzással.

Magyarországon nincs a programja alapján jobboldalinak nevezhető politikai szervezet, és nem tegnap óta, hanem tán soha nem is volt. Az, hogy bal- vagy jobboldal, csak a szokásos „oszd meg és uralkodj”, a suttyó választópolgárok többsége jól láthatóan be is szopja ezt a baromságot. Holott sem eszközeit, sem intézkedéseit, valamint pozitív eredményeit tekintve (már azt a keveset amit meg lehet említeni) semmiben nem tér el a Fidesz-KDNP kormányzat az MSZP-SZDSZ kormányzattól, ugyan azok a hazugságok, a manipulációk, a trükkök százai mennek évek, évtizedek óta... Miközben tele a közélet és a „politikai elit” háromper akárhányasokkal, egykori KISZ és MSZMP vezetőkkel, besúgókkal, és annak ellenére, hogy egyrészt egy valamire való rendszerváltás után semmi helyük nem lehetne a közéletben, másrészt életükben egyetlen hetet vagy hónapot sem dolgoztak a versenyszférában, kivétel nélkül milliomosok, sokszoros milliomosok vagy egyenesen milliárdosok... Aki dolgozni akar, tisztességesen megélni, az elé pedig csak az akadályokat gördítik, túlszabályozással, ostoba hivatalokkal, elavult közép 20. századi államigazgatással, és eget rengető ostobaságokkal, online pénztárgépekkel, különadókkal, heti szintű inkoherens jogszabály-reszelgetésekkel...

Nincs kiút, nem is lesz addig, amíg az MSZP-Fidesz posztkommunista bűnszervezetek és elvtársaik, valamint szerencsétlen megvezethető proli szavazóik fogságában van az ország.

Krisz11 2014.08.06. 00:56:27

A "stratégiai megállapodás" csak propaganda a juhoknak. A tartalom, meg kötelezettség ezek mögött nulla.

sanyix 2014.08.06. 20:01:51

igen, a stratégia megállapodás egy kis cirkusz "úgy teszünk mintha csinálnánk valamit" műsor a népnek.

Ben Franklin 2014.08.06. 20:13:38

2 dolog a lényeg.

A foglalkoztatottság a csúcson van, a kormány azt csinál amit akar.

Úgyis újraválasztják a degenerált balosokkal szemben.

sanyix 2014.08.06. 20:29:10

@Ben Franklin: 2 dolog a lényeg. A foglalkoztatás papíron a csúcson van, bár értelme nincs.

Úgyis is újra választják a degenerált fideszt, mert csak a degenerált balos fidesz és a degenerált ballibek között képesek választani a degenerált magyar válaszók.

_most_ 2014.08.06. 20:41:43

a Közgéptől hiába várja a kormány a gazdaság fellendítését, hiába tömik pénzzel, multik meg nem fognak ilyen kiszámíthatatlan gazdasági környezetben beruházni, hogy aztán nyakukba kapjanak egy különadót.

ChemZso 2014.08.07. 08:14:39

Ehelyett pedig ezt kellene tenni:

1.
2.
3.

Ha több ötlet is van, akkor lehet folytatni a listát.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.07. 08:32:43

az is érdekes, hogy Szijjártó ilyen stratégiai megállapodást eddig csak olyanokkal kötött akik már eleve itt voltak hazánkban, olyannal még sose akit ő(k) hoztak volna be.

sas70 2014.08.07. 09:34:43

@ChemZso: Azt kellene tenni, hogy:
1. A KKV szektornak munkahelyteremtő támogatást adni.
2. Az élőmunka költséget csökkenteni.
3. A gazdasági bizalmat visszaállítani, beszüntetni a visszamenőleges törvényhozási ámokfutást.
4. Szabályozott és nem kiszámíthatatlan piaci szabályokat bevezetni.
5. A pályázati rendszereket áttekinthetővé tenni, csökkenteni a korrupciót.
6. Az állam vezérelt piacgazdaságot elfelejteni.
7. Az oktatást támogatni, a K+F kiadásokat növelni.
8. A KKV szektor likviditását nem tönkrebaszni az adókkal.
stb...stb. Hosszan tudnám folytatni.
süti beállítások módosítása