budapest_romokban.jpgAz Együtt külön indulásának mai bejelentése végleg elásta a baloldal fővárosi esélyeit. Ez így önmagában túlságosan nem érdekelne, legfeljebb egy újabb fröccsöt rendelnék ki a hazai balliberális elit politikai pusztulására elfogyasztott eddigi italok mellé. Csakhogy ennek a hírnek most igazából mégsem tudok örülni. Mégpedig egyszerűen azért, mert az Összefosás 2.0 szétrobbanása az égvilágon semmit sem javít a várható budapesti választási eredményeken – rontani viszont jó eséllyel ront rajtuk. Már amennyiben nem valamelyik párt érdekeit tartjuk szem előtt, hanem magát a fővárosét, no, meg annak lakóiét.

Először is: az Együtt továbbra is támogatja a közös balos jelöltet, Falus Ferencet. Tarlós István (illetve mindenki, aki akár csak homályos emlékeket is őriz két évtizednyi Demszky-érából) tehát még nem dőlhet hátra. Budapesten még mindig nagyon sok megszokásból ’94 óta szegfűt húzó nyugdíjas él, és komoly bázisa van az Együtt redizájnolt urbánus liberalizmusának, és a DK neoproletár hol cigányozós, hol szemétorbánozós, hol büdösnácizós ökölrázásának is. Ezek a táborok, együtt, fegyelmezetten ugyanarra a jelöltre szavazva keményen megszorongathatják a jelenlegi főpolgármestert. Ezt a meccset tehát a balos összeborulás meghiúsulása még messze nem tette lefutottá.

A kerületi rangadókat viszont annál inkább. Szigetváriék nem zárták ki, hogy helyi szinten lehetséges „koordinált indulás”, de rögtön belengették azt is, hogy olyan billegő kerületekben, mint Újpest, vagy Újbuda külön jelöltet állítanak. Ezzel lényegében vörös szőnyeget terítve a Fidesz győzelme elé. Az új választási rendszer szerint a kerületi polgármesterek fogják adni a közgyűlés nagy részét. Tehát, ha a kormánypárt (talán az egyetlen atombiztos szoci bunker, Angyalföld kivételével) az összes kerületet beveszi, akkor nyomasztó többségre tesz szert a Közgyűlésben. Olyan nyomasztóra, ami már valószínűleg Tarlósnak sem fog annyira jól esni. A narancsos kerületi kiskirályokkal ápolt közel sem felhőtlen viszonya lényegében nyílt titok. Ha ősztől kezdve öt esztendőn keresztül szinte kizárólag az utóbbiak ülnek majd a közgyűlésben is, a főpolgármesterre legfeljebb a szalagátvágó protokolldroid szerepe juthat. Az érdemi döntések keresztülviteléhez annyi ereje sem marad, mint, amennyi eddig volt.

Nem tapsikolhat a Jobbik sem, amely valószínűleg amúgy is az új szisztéma vesztesei közé tartozna (három képviselői helyükből a reálisan elképzelhető legjobb eredmény esetén is elvesztenek egyet). Ha viszont a mindössze kilenc kompenzációs mandátumon az MSZP-vel, az Együttel és a DK-val külön-külön is osztozniuk kell (plusz minden bizonnyal a Budapesten elég erős LMP-vel), akkor már azt is pezsgőbontással ünnepelhetik, ha egyetlen embert bejuttatnak a közgyűlésbe.

A hazai közélet elképesztő abszurditását jól mutatja, hogy létezik olyan esemény, amely ugyanarra a szopóágra juttatja a baloldalt, a radikáljobbot és a fideszes főpolgármestert is. No, meg, úgy mellesleg a budapestieket is…

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr516598525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2014.08.13. 06:18:46

Fotód mutatja nem vagy 1 észkombájn ahogy a csuti focianalfabéta sem való már emberek közé.Beszopta a csákót a nemzeti jobboldal nem kicsit,így jár aki belefúródik 1 liberálszélkakas hátsójába,mire észbekap már a putinprosztatánál tart.

István Tamasi 2014.08.13. 10:36:54

.... elsősorban a budapestieket.

Muad\\\'Dib 2014.08.13. 10:44:08

@laci0011:
Qrva értelmes hozzászólásod hűen mutatja miért is jut nekünk kizárólag a fityeszt és a töketlen marakodó baloldal...

Veridicus76 2014.08.13. 10:55:23

Amúgy még Angyalföldön is lehet meglepetés, ott is lesz több kommunista jelölt.

2014.08.13. 10:56:48

Erősebb kutya b@szik.
Ha a balosok nem tudnak összefogni az azt jelenti, hogy a jobbosok ügyesebbek és okosabbak.
És hát győzzön a jobb.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 10:59:10

A ballibeknek pusztulniuk kell, hogy felszabaduljon a hely új erők számára.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.08.13. 11:16:54

@maxval a bircaman: a fidesz az új erőre is gyorsan rásüti a bélyeget. A mocskolódásban verhetetlenek. Tudod te jól.

béla a görög (törölt) 2014.08.13. 11:22:14

1.) budapest mindenképp szopóágon van függetlenül a választás eredményétől, a pénz- a tulajdonelvonások (államosítás) és feladatelvonások miatt.

2.) @maxval a bircaman: szerintem meg neked kell pusztulni te szerencsétlen. Máskülönben ha az új erő is ballib szinű akkor mit csinálsz? :) Ez egy nagyváros és itt ha élettér elméleteznének az emberek már rég kiírtották volna egymást.

3.) Jobbik meg egy vicc. Egy nagyvárost infrastruktúrálisan üzemeltetni, fejleszteni kell. Gazdasági kérdés nem egyenlő a zsidókérdéssel. Talán el kéne gondolkozni mi müködteti a világot. Itt nem ideológiából élnek az emberek hanem pénzből. Ami úgy a XXI. században nem értem miért okoz akkora meglepetést.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 11:23:41

@Pocakos focista:

Könnyű azt rágalmazni, aki erre eleve sok okot adott.

Hedon 2014.08.13. 11:32:21

Semmilyen szinte nem vagyok a Fidesz támogatója, de... Azt tudja valaki, hogy miért lenne jobb Budapestnek, ha baloldali győzelem születne? Kérem, magyarázza el!

pamut 2014.08.13. 11:40:02

Ha már a poszt is összefosásozik, mi marad a trolloknak? Ja hogy itt eleve a troll írja a posztot...

sterimar 2014.08.13. 11:52:07

@Hedon: "Azt tudja valaki, hogy miért lenne jobb Budapestnek, ha baloldali győzelem születne?"

Ezt senki nem tudhatja, mert nem lenne jobb Budapestnek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.13. 12:23:47

és MIUTÁN ezt lenyilatkozták este már a főszakértő Szigetvári arról beszélt, hogy csak ott indulnak külön ahol nincs megállapodás 2-3 kerületben.

5perc 2014.08.13. 12:40:23

@pamut: Ahogy mondani tetszik.

diszkriminans (törölt) 2014.08.13. 12:46:42

@maxval a bircaman:
Még könnyebb azt, aki még okot sem ad rá.

zila5 2014.08.13. 13:19:44

@maxval a bircaman:
Küszöbökre sincs szükség. Csak megbotlunk beléjük. Hánem? :)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.08.13. 13:35:24

Ezt a Szigetvári gyereket nem lehet komolyan venni! Egy vicc a csávó!
youtu.be/2SwyHBjfQv0

toporttyánzsóti 2014.08.13. 13:54:20

Fidesznyik csuti orálmuzsikokl hazát árulnak 10 % jutalékkal Pakson és Moszkvában, közben orbánmutyista putyinpincsik maláj gépeket gyilkolnak. A lakosság 90 %-a a csuti ellen szavaz.

♔bаtyu♔ 2014.08.13. 14:10:28

@béla a görög: Bp. miért lenne szopóágon?

Elég jól tömték Orbánék a kasszát és rengeteg EU-s projekt is bejött.

Ilyen nagy ívű fejlesztéseket Bp-en én még nem láttam amelyek az utóbbi 4 évben voltak és vannak. Szinte az összes nagy teret megcsinálták, vagy csinálják, Bp. két legfontosabb villamosvonala újjáépül, nem is akármilyen kivitelben, alig látok már régi BKV járművet, újra van hajóforgalom.

Szopóágon akkor lennénk, ha Demszky maradt volna.

Szúnyog 2014.08.13. 17:00:58

Az összefosás együtt fog indulni, csak még alkudoznak egy kicsit.

ben2 2014.08.13. 17:11:49

@♔bаtyu♔:

A post nem a városvezetést bírálta, hanem attól tart, hogy ha a fideszes kerületi polgármesterek túlnyerik magukat, akkor Tarlós mozgástere csökkenni fog. Ezzel szemben - feltételezi a post -, ha a baloldal nem nullázzná le magát, akkor Tarlós alkalmi megállapodásokkal meg tudná akadályozni, hogy minden kérdésben a kerületi polgármesterek akarata érvényesüljön.
A magam részéről ezzel nem értek egyet. Egy erős baloldali ellenzék csak arra lenne jó, hogy állandósítsa a kampányhangulatot a közgyűlésben.
Lásd pl. hajléktalanrendelet. A szoci kerületi polgármesterek együtt alkotottak élő láncot a közgyűlési határozat ellen, majd később a saját kerületükben elsőként alkalmazták az általuk embertelen barbárságnak minősített jogszabályt a hajléktalanok eltakarítására. Na kb. erre lehet számítani most is, csak néhány DK-sal fűszerezve.
Egy ajvékoló ballib ellenzék tehát csak arra lenne jó, hogy Tarlóst folyamatosan kompromisszumokra kényszerítse a fideszes polgármesterekkel szemben, mert egy állandósult kampányban nem teheti meg, hogy az őt jelölő párt ellen politizáljon és ezzel elidegenítse magától a szavazóit.
Az igazi katasztrófa valójában az lenne, ha a nyilvánvalóan a méltóságteljes vesztésre berendezkedett Falus Ferenc nyerne, míg a kerületekben a Fidesz tarolna, mert itt állnánk egy a tisztségére tökéletesen alkalmatlan, felkészületlen és koncepciótlan főpolgármesterrel és egy vele semmiben együttműködni nem tudó és nem akaró közgyűléssel. Ez szinte azonnal vezetési válsághoz, majd megismételt választáshoz vezetne, amivel kezdődne az egész cirkusz elölről.

laci0011 2014.08.13. 18:31:34

@toporttyánzsóti: Sötét vagy nicktolvaj bircaman akár putingazdd aki akkora barom hogy 2-szoros gázárral akar barátkozni.

laci0011 2014.08.13. 18:33:09

@Muad\\\'Dib: Ki tehet róla hogy nincsenek erkölcseid?

_most_ 2014.08.13. 18:44:50

szerintem tényleg csak a leghülyébb budapestiek szavaznak a fideszre, hisz elég nyilvánvaló, hogy Orbán vidékiként utálja a budapestieket, és ügye Lázár le is állította az összes budapesti fejlesztést, talán a 3-as metrót felújítják, mert muszáj lesz. Tarlós ezek miatt többször szembe is került a fidesszel, de már dolgoznak rajta, hogy lecsökkentésék a főpolgármester jogkörét, mert eléggé szúrja a szemüket, hogy Tarlósnak és Budapestnek túl nagy a hatalma.
süti beállítások módosítása