Az elmúlt napokban a fél ország az elcseszett tankönyveken röhögött. (A ballib "kösz, Orbán!"-kórus mondjuk alaposan mellényúlt, mivel a legtöbbet idézett "nyugatimádós" kötetet már 2010 előtt használták az oktatásban, pedig akkor Magyarország még Ajrópa volt.) Hogy lássuk, nem csak nálunk vannak komoly gondok, ismerkedjünk meg a barbár Kelet elleni védőpajzs, a fenyegető nagyorosz nacionalizmussal szembeni civilizációs cordon sanitaire hősies küldetését betöltő Ukrajna egyik általános iskolás tankönyvével.

Az ukrajnai magyar nebulók megtudhatják, hogy egy "nagy múltú, igazságos és munkaszerető nemzetség (!)" tagjai, Akik ráadásul nagyon toleránsak is, hiszen arra törekszenek, hogy "mindenkivel békében és egyetértésben" éljenek. Ez a nagyszerű nemzet, amelyhez a tartoznak: az UKRÁN. Igen, így, szép nagy betűkkel, hogy még véletlenül se ragadjon meg a kis fejekben az az ostoba tévhit, amit a szüleiktől otthon hallottak: hogy ők magyarok.

ukran_tankönyv.jpg

Természetesen, mivel "valamennyien másak (!), de érdeklődőek vagyunk egymás mássága iránt", vannak olyan ukránok, akik amúgy oroszok, belaruszok, zsidók, lengyelek, bolgárok, tatárok, vagy épp görögök. (Ők amúgy éppen a háborús övezetben, Donyeck megyében élnek, mintegy százezernyien - ha nem botlok bele ebbe a remek könyvecskébe, talán sosem hallok róluk.) Ez a haladó, demokratikus nemzetfogalom nem új itt Ká-Európában, annak idején Ceusescu uralmának boldog éveiben nevezték az erdélyi magyarokat "magyar anyanyelvű román dolgozóknak".

Nyilván csak az interaktivitás iránti igény felkeltése vezette a szerzőket, hogy a magyar nyelvű kötetből kihagyják a magyarokat. Így a nebulóknak máris van mit beírnia a "kik élnek még Ukrajnában?" kérdés alá...

BG

 Update: Jó hír! Kárpátaljai pedagógus olvasónk jelezte, hogy a könyvet (amelynek címe amúgy "Én és Ukrajna") már két éve nem használják az oktatásban.

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr706670187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Okkoskka 2014.09.05. 00:06:56

Szóval nem felháborító a magyar tankönyv, mert van egy felháborítóbb kárpátaljai tankönyv? Fantasztikus érvelés. Amerikában meg verik a négereket.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.05. 05:38:53

Izzadtságszagú igyekezet a nyugat-európai nemzetállami modell lemásolására. Ez keleten NEM működik.

I_Isti 2014.09.05. 08:47:05

Ez egy tök jó tankönyv, hiszen a kérdés ott van az utsó sorban: "Kik élnek még Ukrajnában?"
Itt lehet jelentkezés után bekiabálni, hogy "magyarok", meg "cigányok"...

mrZ (törölt) 2014.09.05. 09:10:08

Történelem könyv. Nem árt a gyereknek ha tudja hogy mi volt. (az eu terve)
Vissza a valóságba:
acloserlookonsyria.shoutwiki.com/wiki/Ukrainian_Armed_Forces
Ha nincs hadsereg, nehéz lesz kikényszeríteni az ukránságot.

igazi Ténytár 2014.09.05. 09:47:36

@ most mi a baj?!

ILYEN az orbáni illiberalis állam!
ILYEN az imádott Keleti-nyitása es Nyugat ellenessége.

Ezt isteníti a jobboldal ezt egye akkor.

randomuser1 2014.09.05. 09:47:57

ruszinok és cigányok a hejjes válasz :)

wolves84lb 2014.09.05. 10:03:46

Ez kurva gyenge poszt volt, haver...értelmetlen, üres.

randomuser1 2014.09.05. 10:05:24

@maxval a bircaman: nem hát, köll még az a kéccáz év tapasztalat, amivel le vagyunk maradva nyugateurópához képest.

Veridicus76 2014.09.05. 11:16:47

Az orosz és a fehérorosz a történelemben eddig nem nagyon fogta a zsidó kezét, arrafelé egészen mást szoktak csinálni.

István Tamasi 2014.09.05. 11:17:35

Nem a "nyugatimádós" tankönyv a leg botrányosabb, hanem az amelyik olyan program megírását tanítja, hogy egy kislányt baltával vágnbak fejbe azután meg darzsak/méhek ilyenre kevésbé kpéesek/ szúrják ki a szemét az embernek. Meg az amlyik azt "oktatja" - sokkal inkább butítja- hogy a lányokkal is az történik 28 naponta, mint a Holddal.

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.05. 11:32:28

Úgy gondolom, hogy a magyarországi magyarok többsége talán tényleg nem érti, miért is baj, miért is szomorú egy ilyen tankönyv létezése - ha értenék, nem szavaztak volna Gyurcsány ihletésére az állampolgárság ellen. Persze, fontos, hogy tudatosuljon pl. az ukrán magyar kisebbségben, hogy ők az Ukrán államban élnek, afelé kell - amíg az a jogaikat biztosítja - lojálisnak lenniük, nem lehet lassan száz évvel Trianon után még mindig attól megnyomorítva élni. De éppolyan fontos, hogy azt is tudják: ők 100% magyarok - a nyelvük, a kultúrájuk, a szellemük, a történelmük, az őseik, mind-mind magyar. És ezt az Ukrán (vagy bármely más) államnak nem elég engednie, még kevésbé elég tűrnie, egy állam kötelessége a közjó és az egyén fejlődésének elősegítése, aktívan is (egyébként létezésének okát és jogosságát veszíti el), és ennek a fejlődésnek része a nyelvi, kulturális, történelmi, nemzetiségi identitás is, ezért minden államnak segítenie kell kisebbségi állampolgárait, hogy azok növekedjenek és erősödjenek az állam iránti egészéges lojalitásban és nemzetiségi önmeghatározásukban.

Ukrajnát éppen Oroszország nyomorgatja, ezért, sajnálatunkban, talán már el is feledketünk arról, hogy Ukrajna maga sem jobb Oroszországnál, ami a kisebbségeket és a demokráciát illeti.

Gergő - gergo.me

tralalala 2014.09.05. 12:12:37

@Okkoskka: "Szóval nem felháborító a magyar tankönyv,"

A felháborító inkább az, hogy 2010-ig nem volt felháborító ugyanez a könyv, majd onnantól hirtelen az lett.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.09.05. 13:14:19

Akkor leírom itt is, sokadjára: Volt egy tankönyv, amiben eszement bornírtságok voltak, de legalább korábban nem volt kötelező ezt használni (és a legtöbb tanár nem is használta). Most már viszont ez a kötelező, mert ártunk és kormányunk pont ezt találta a legalkalmasabbnak arra, hogy 2012-ben újra akreditálják és beemeljék a kánonba. Szóval azzal mentegeni, hogy "dehát korábban is lehetett kapni", erőteljes öngól.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.05. 13:16:35

Funkcionális analfabetizmus. Nem ukránok, hanem Ukrajna állampolgárai.
Egyébként meg házi feladat kinyitni a magyar nyelv értelmező szótárát és megnézni, hogy mi a különbség a nemzet és a nép között. Ha tisztában lennél vele, akkor nem akadtál volna fent rajta.

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.05. 13:27:03

Talán én is rosszul értelmezem a szöveget, de nem tennék egyenlőségjelet az "ukránok vagyunk" és az "Ukrajna állampolgárai vagyunk" közé. Nekem a kettő nem ugyanaz. Gondolom, hogy a kicsiknek ez a megkülönböztetés nem mond semmit - de talán éppen ezért (is) kellett volna jobban odafigyelni a szöveg megfogalmazására.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.05. 13:56:04

Ha jól értelmezem, az "ukrán" tankönyv írói arra törekednek, hogy az "ukránságot" mint afféle összefoglaló fogalmat jelenítsék meg. Mint mondjuk régen volt a "szovjet", vagy a "jugoszláv", a sok kis nemzet helyett.

üzenetértékű, hogy az orosz-belorusz-görög-lengyel-zsidó stb szerepel a könyvben, csak az ukrán nem. Árulkodó jel.

Mag a technika a jellegzetes komcsi propagandára épít: "fogjunk össze a nagy és dicső ukrajnáért", és tényleg egymás kezét fogják, nyomtatott nagybetű, stb.

bölcsbagoly 2014.09.05. 13:57:30

A bsallibek megint fröcsögnek és nem értik mia kifogásolni való azon, hogy minden ukrán állampolgár egyben ukrán is! Hiszen itt Mo-on is sok balfék állitja, hogy minden magyar állampolgár egyben magyar is, vagyis a magyar nemzet tagja. A kínai is, aki megkapta az állampolgárságot vagy Fekete Pákó is. Az internacionalistának és a libsinek nincs nemzettudta (illetve van egy nemzet esetében, ahhoz sohasem felejt el kötődni, akkor sem ha tucatnyi állampolgársága van).

Okkoskka 2014.09.05. 14:04:00

@tralalala: valóban tök ugyanaz, amikor van a piacon egy szar könyv a sok közül, mintha a piacon szart kell venni, mert nincs más.

a klan 2014.09.05. 14:37:20

Attol hogy fekete sarv voros a bore nszine meg tarthatja magat magyarnak
es az is

TrollSlayer 2014.09.05. 14:38:43

@tralalala: Korábban ezek a tankönyvek számos másikkal együtt szerepeltek a piacon. Voltak náluk jobbak, rosszabbak, modernebbek és ósdiak, érdekesebbek és unalmasok. Lehetett választani, és a felelősség a tanárnál, az iskolánál volt. Náluk kellett reklamálni, ha a szülő kiszúrt valami baromságot a tankönyvben, és a jó tanár ilyenkor megnyugtatta, hogy órán korrigálják a hibát. És ha egy tanár úgy gondolta, tud ő jobbat is, akkor volt esélye beszállni a versenybe.

Ma kinél lehet reklamálni? Ma a tanár suttogva, karját széttárva mondja el, mi a helyzet a könyvekkel, vagy hogy került oda az új igazgató, és hozzáteszi, hogy maradjon köztünk, mert aki panaszkodik, annak elveszik az óráit. A Kliknél nincs fogadóóra. Azt legfeljebb megostromolhatjuk majd, amikor betelik a pohár.

És most ezek a könyvek vannak csak. Nincs választás. A felelősség innentől minden benn felejtett hibáért, talpnyaló nemzetiszín farokért, elavult információért azoké, akik a monopóliumot létrehozták, és kiválasztották az egyetlent. Hab a szaros szendvicsen, hogy a kiválasztás szempontjai – mint ahogy az iskolaigazgatók kinevezése is – tökéletesen átláthatatlanok, nyilvános indoklás nincsen. Nincs, aki tartaná a hátát: egymillió-háromszázezer gyerek tartja helyette.

Világos, hogy a tankönyvbírálat korábban sem működött jól, ám a sok baj mellett ott volt a választás szabadsága. Aki azt eltörli, az magára vállalja, amit kizárólagos anyagként rákényszerít minden magyar gyerekre. Aki ekkora horderejű döntést hoz, az aludjon a nyomdában, és reszketve ellenőrizzen minden betűt egyenként. És amikor mégis téved, akkor lépjen elő, kérjen alázatosan bocsánatot – minden gyerektől és tanártól –, és intézkedjen a mielőbbi korrekcióról.

hvg.hu/w/20140904_A_Nagy_Konyv

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.09.05. 14:40:03

@bölcsbagoly:
Szerintem lehetnél egy kicsit szerényebb, mert lenne mire. Itt ugyanis nem írták, hogy minden ukrán állampolgár ukrán.
Ennek az lehet az oka, hogy a magyar népi baloldallal (itt "nemzeti oldalnak" hívják) ellentétben tudják, hogy a nemzet és a nép nem ugyanaz és ezért nem tévesztik össze a nemzettudatot az etnocentrizmussal.

bölcsbagoly 2014.09.05. 14:54:44

@TrollSlayer: megtudnátok magyarázni, hogy miért a tanár izlés/értékrendje/eszmerendszere kellene kötelező legyen a tanítványokra is?
Ahogy már írták, az intenzíven kritizált irodalom és történelem könyvek már évtizede a piacon vannak. Persze a libsi/komcsi tanárok nem azt választották ,most meg azért hörögnek úton-útszélen, mert nem kerülhetik meg.
Miért kellene az egyik iskolában majdnem az ellenkezőjét tanulni annak amit a másikban, csak mert a tanár ilyen vagy olyan beállitotságú.
Van nemzeti szemléáletű alaptanterv, vannak annak megfelelő tankönyvek s minden tanuló ebből kell elsajátitsa az anyagot. A libsi gittegyletek (Mendrey bandája, a "történelem tanárok" meg az "irodalom tanárok" egyesületei), meg nem kötelező hogy állami vagy felekezeti iskolában tanítsanak, mehetnek magániskolákba is és ott azt tanítanak amit akarnak (engednek nekik).

bölcsbagoly 2014.09.05. 14:57:09

@Lord_Valdez: szerinted az az állítás, hogy"ukránok vagyunk" mit jelent magyarul?

bölcsbagoly 2014.09.05. 15:02:57

Sok idióta libsi/internacionalista, próbáljatok már Norvégiában, Svédországban, Dániában,izraelben. stb, stb. azzal ágálni, hogy ti pont olyan norvégok/svédek/dánok/zsidók, stb. vagytok mint ők! DE még a Lajtán túl sem fogadnak be nemzettársnak olyan könnyen a sógorok.
De itthon ránk akarjátok erőszakolni, hogy mindenkit magyarnak, a magyar nemzet tagjának tartsunk.

randomuser1 2014.09.05. 15:22:24

@bölcsbagoly: lol, mondja ezt egy olyan nemzet tagja, aki látszatra nem különbözik a cigánytól. erdélyből feljőve le voltam nyűgözve, h itt a cigány meg a magyar arca teljesen csereszabatos...

bölcsbagoly 2014.09.05. 15:29:50

@Emmanuel Goldstein: te nem Bukarestben jártál véletlenül s a rpmán/cigány csereszabatost láttad?

randomuser1 2014.09.05. 16:22:36

@bölcsbagoly: azaz, nem is székely/cigány :)

TrollSlayer 2014.09.06. 11:24:59

@bölcsbagoly: Nem egyetlen értékrend vagy világnézet közvetítése az iskola dolga. A szó, amit meg kénne találnod a kongruencia, az önmagunkkal való azonosság. Csak azt tudjuk hitelesen képviselni, amik mi vagyunk.
A világnézetileg semleges iskola azt jelenti, h ott a különböző értékrendet követő tanárokra nem kényszerítenek rá egy
meghatározott értékrendet, hanem a sajátját képviselheti.
szükséges, h a tanárok tisztában legyenek az értékkülönbségekkelés tartalmukkal. Ettől független az, hogy az eltérő értékrendekhez mindenkinek lehet valamilyen viszonya.
Tudod miért? Mert maga az alapérték az individuum. Nem a kórusban bégetés. Az iskolában meg kellene a gyereknek megtapasztalnia a világnézeti sokszínűséget.

"Van nemzeti szemléáletű alaptanterv, vannak annak megfelelő tankönyvek s minden tanuló ebből kell elsajátitsa az anyagot."
Mindkét párt (vörös és narancs bolsi horda) nem értéket, hanem érdeket képvisel. Az értékpluralizmus tehát nem azonos az érdekpluralizmussal.
Az igazi sokszínűség ma az érdek-oldalon nagy, de az alapvető értékeket tekintve csak pár alapértékrend különíthető el.

annamanna 2014.09.07. 01:48:33

@I_Isti: a cigány helyett (vagy mellett) gondolom, románt akartál írni. Ha már (a keresztényi szeretettől eltelve) kommentelsz, legalább nézz utána, kik laknak Ukrajnában. Sőt, a románok sokkal előbb fognak területi követeléssel élni, mint Zorbán.

Ami a cikk témáját illeti:
en.ria.ru/world/20140827/192384386/Greeks-Fighting-Alongside-Donetsk-Peoples-Republic-Militia--.html

És nem közvetlenül a témához tartozik, de érdekes:

www.youtube.com/watch?v=w0K3-KEqyIY

www.youtube.com/watch?v=lPNrE9Z5uA8

www.youtube.com/watch?v=-wSMhGE_Mpk

www.youtube.com/watch?v=dswhVp1clQU

Réti fiú 2014.09.09. 10:59:39

@Emmanuel Goldstein: Egyaltalan nem! Teljesen korrekt felvetes, hogy nezzunk korul mielott magunkat ekeznenk!
Pl. 100 metert nem mesz a horvat magyar hatar utan es a autocestasz foszer mar at akar verni... vagy Plitvickaban eppen egerlaz jarvany tombol, (szovodmeny: vesekarosodas), beszedik az 500 kunat, es beengednek szemrebbenes nelkul, ket kicsi gyerekkel. Itt meg hetekig cikkeztek a balatoni hasmenesrol (jogosan, elvegre az unioban elunk, b+, nem afrikaban).

A magyar tankonyv vitatott idezetenek minden betujevel egyet tudok erteni, szvsz. szovegertes kerdese az egesz ...

randomuser1 2014.09.10. 10:42:23

@Réti fiú: kárptajja, nem horváthország, más világ!
süti beállítások módosítása