Tavaly év végén Kerényi Imre rendező felhívást tett közzé a Magyar Krónikában a Szabadság térrel kapcsolatban. Meghagyná a szovjet kúpot, mert szerinte relikvia és a kommunizmus áldozatainak is állítana emlékművet a tér túloldalán. A decemberi és az idei két első számban sem tért vissza ötleteire, ezért íme neki írt válaszom.

Tisztelt Kerényi Úr!

Örömmel olvastam felhívását a Magyar Krónika novemberi számában a Szabadság tér jövőjével kapcsolatban. Teljesen igaza van, hogy a Szabadság tér spirituális helyszín. Bognár Zalán szerint az 1941-es Magyarországról csaknem egymillióan kerültek a vörös pokolba. Mintegy 40 százalékuk, csaknem 400 ezer honfitársunk ott is halt meg. A Honvéd téren álló hatalmas kőkereszt mellett tehát szükség is van egy méltóságteljes, a több százezernyi áldozatra méltóképp emlékeztető szoborra, illetve szoborcsoportra a fővárosban.

Mivel azonban a Szabadság tér spirituális helyszín, ezért kell nagyon megfontolni, hogy terheljük-e újabb emlékművekkel. Hiszen számos olyan fontos közterünk van a belső kerületekben, ahol nincs nagyobb szobor vagy emlékmű.

szabadsag_ter.jpg

Én inkább az eredeti állapot visszaállítására törekednék, melynek egy elemét is megemlítette: az Ereklyés országzászló, melynek talapzatán egy turulmadár volt látható. A szovjet emlékműtől mintegy 30 méterre délre állt. A 30-as években országos mozgalom indult és mintegy 1000 helyen emeltek országzászlókat az 1941-es Magyarország településein.

szabadsag_ter_orszagzaszlo.jpg

Négy mágikus erejű szobor vette körül, melyeket szintén vissza kellene állítani: az Észak, Kelet, Dél, és a Nyugat.

szabadsag_ter_szobrokjpg.jpg

Hiányzik még a térről a Magyar fájdalom szobra, mely évtizedek óta nem találja eredeti helyét.

szabadsag_ter_magyar_fajdalom.jpg


A tér rendbetételét a következő lépésekkel lehet elérni:

1. Le kell bontani a tér közepén éktelenkedő mélygarázs kiszolgáló épületet és a tér egyik sarkába kell felépíteni ennél egy sokkal kisebb méretű és mutatósabb utódját. Elfogadhatatlan ugyanis, hogy 100 év után egy nem igényesen kivitelezett kávézó és liftek legyenek a tér geometriai közepén. Azonnali megoldásként borostyánnal kell befuttatni az egész ,,kávézót”.

A szovjet emlékműt helyére tervezték eleink a magyar szabadság emlékművét, ami a háborúk miatt sohasem készült el.

szabadsag_emlekmu_01.jpg

szabadsag_emlekmu_02.jpg

szabadsag_emlekmu_03.jpg

Ha ez nem valósulhat meg, akkor az aradi Szabadságszoborhoz hasonló, Hungária nőalakot képzelek el, akár annak a szobornak némileg felnagyított, kissé áttervezett testvérét.

2. Az amerikaiakkal meg kell állapodni, hogy a teret vészesen elcsúfító ketrecüket, üvegkalitkájukat kisebbé alakítsák vagy ha nem tudják az épület védelmét esztétikusan megoldani, akkor egy budai villába vagy más belvárosi helyszínre költözzenek. Ezt a közterület-használati díj fokozatos emelésével lehet elősegíteni.

3. Ötéves távlatban az oroszokkal is meg kell állapodni, hogy a ,,Dicsőség a szovjet hősöknek!" feliratú obeliszket másik terünkön akarjuk felállítani, de még jobb lenne oda helyezni, ahová való: az egyik szovjet katonai temetőbe. Egyidejűleg méltóságteljes emlékművet emel a főváros az orosz kultúra tiszteletére. Puskin, Csehov, Dosztojevszkij, Gogol, Tolsztoj, Lermontov és Szolzsenyicin szoborcsoportját képzelem el, de az oroszokkal kell erről megállapodni.

4. A Kossuth tér visszaállításának része kellett volna lennie, de még most sem késő, hogy visszaállítsuk az 1945-ig állt Vértanúk emlékművét, mely egy stilizált kőkoporsó volt a Hungária nőalakkal, és a 18-19-es forradalmak (Tanácsköztársaság) áldozatainak nevével. A jelenleg a Vértanúk terén itt álló Nagy Imre szobrot a budai Nagy Imre térre kell áthelyezni, hiszen ott egyetlen szobor sincs és méltó helyet biztosíthatna a hídon álló egykori miniszterelnöknek. A Tanácsköztársaság rémuralmának 100. évfordulójára ez megoldható lenne.

szabadsag_ter_martirok.jpg

5. A magyar állam zárja le a büntetőeljárást a 13 éve 4,6 milliárdért elkótyavetyélt egykori Tőzsdepalotával kapcsolatban. Ennek elmulasztása esetén a későbbi MTV székházat vásárolja vissza, újítsa fel és itt jöjjön létre a Magyar Nemzeti Galéria vagy a Néprajzi Múzeum.

Üdvözlettel:

Kelemen Miklós

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr478430742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2016.03.01. 11:55:31

Ezzel nagyrészt egyet lehet érteni.
Az alábbi, harmincas évekbeli színes útifilmben 0:59-től látható a Szabadság tér korabeli állapota: www.youtube.com/watch?v=51qtsyxvZ64

kvadrillio 2016.03.01. 12:25:18

A hatályos jogszabályok értelmében minősített esetekben, de a honvédségnek lehetősége van arra, hogy a magán vagy céges tulajdonban lévő járműveket, ingatlanokat vagy technikai eszközöket igénybe vegye. Háborús helyzetben egyértelmű, hogy gépjárműveink – legyen az magán vagy céges tulajdonban – mozgósíthatók. Ez nem azt jelenti, hogy a család egyterűje napok alatt a frontvonalban cikázna az aknavetők lövései között. Általában ember- vagy ellátmányszállítási feladatokat osztanak a civil autókra, de speciális eszközök (például markolók, cölöpverők stb.) esetében lehetnek egyéb feladatok is. Sőt, az is mindegy, hány éves az autója, lehet veterán, lehet futószalagról most legurult példány, a haza számít rá.

Már az Alaptörvény a XXXI. cikke is kitér arra, hogy honvédelmi és katasztrófavédelmi helyzetekben mindenkire érvényes „a gazdasági és anyagi szolgáltatási kötelezettség.” Azt pedig már a 2011-es honvédelmi törvény tisztázza, hogy a mindenki lehet természetes vagy jogi személy (például cégek, civil szervezetek), sőt még jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (civil társaságok), de még ezek tulajdona is. Vagyis, ha háború van, az autója és ön is egy kategóriába esik a törvény szemébe: slusszkulcsostul dobhatják be a közösbe.

Hiába maradnak el az éles bevetések, a listázás több kötelességgel is jár. A honvédséget tájékoztatni kell arról:

ha az autó elromlik vagy nincs bevethető állapotban,
ha eladja (ekkor ugyanis az új tulajdonosé lesz a felelősség és a kötelesség),
ha más hatósági is kijelölte már esetleges szolgálatteljesítésre,
ha valakinek kölcsön vagy bérbe adja.

Emellett évente egyszer, a kijelölt időpontban jelentést kell tennie a járműve, munkagépe, ingatlana állapotáról. A határozatot átvevőknek mindenképpen reagálniuk kell a kijelölt szakhatóságnak. Ha nem teszik, százezertől hárommillió forintig terjedő honvédelmi bírságot szabhatnak ki rájuk. Ugyanakkor válaszában azt is kérheti, hogy mentesítsék a kötelezettség alól.
Kártalanítanak, ha besorozzák az autónk

NO, MAJD A ZSIDÓK EZÉRT IS JÓÓÓL...KÁRPÓTLÁST KÉRNEK...:o)))

kvadrillio 2016.03.01. 12:31:28

HÁBORÚ ! HÁBORÚ ! HÁBORÚ !!!! LESSSSZZZ ?????

Civil autókat vesz nyilvántartásba a honvédség
Szabó Dániel Vilmos
Szabó Dániel Vilmos követés
2016.03.01. 07:26
Több olvasónkat levélben tájékoztatta a Magyar Honvédség, hogy gépjárművét igénybevételi céllal nyilvántartásba veszik és az autójával kapcsolatban rendszeres adatszolgáltatásra kötelezik. Nem speciális munkagépekről van szó: terepjárókat és mikrobuszokat listáznak. A levelekből kiderül, ha a honvédségnek szüksége van az autóra, akkor a tulajdonosnak nincs más lehetősége, mint átadni a slusszkulcsot és nézni, ahogy elhajtanak vele a bakák. Ilyen egyelőre nem történt, de ha levelet kap, mindenképp reagáljon: akár milliós büntetést is kaphat, ha elmulasztja.

A személyautók katonai célú felhasználására számtalan példa van a történelemből. Gondoljon csak a délszláv háború lefűrészelt tetejű és géppuskafészekkel felszerelt Zastaváira, vagy az afrikai gerillák gránátvetős pickup terepjáróira. A Toyota Hilux típus neve szinte egybefonódott a barkács harci autókkal.

aeidennis 2016.03.01. 12:35:42

A Nagy Imre szobrot nyugodtan el lehet adni anyagáron, akkor a költöztetést is meg lehetne spórolni. Ne legyen olyan embernek szobra sehol, aki belügyminiszterként származása és anyanyelve miatt deportált kétszázezer embert.

FF 2016.03.01. 12:36:10

Azzal egyetértek, hogy az oroszoktól és az amerikaiaktól vissza kell venni a teret. Azzal nem, hogy a '30-as évekbe toljuk vissza.

kvadrillio 2016.03.01. 12:41:11

jahhh...és ezután AZOKAT IS LAJSTROMBA KELL VENNI, AKIKNEK VAN VEZETŐI ENGEDÉLYÜK !!!!! HÁBORÚS HELYEEZETBEN SOFŐRKÉNT BÁRMILYEN GURULÓ-SZERKEZET VEZETÉSÉRE BEVETHETŐK LESZNEK MAJDAN !!! :o)))))

kvadrillio 2016.03.01. 12:43:09

..mivel...FÖLDES ...IS MONDTA...HÁBORÚ VAN...ÉS BÁRMIKOR ESZKALÁLÓDHAT...UGYE......MOST A LAJSTROMBAVÉTEL A LEGFONTOSABB.....:).

Afrika steht an der Elbe 2016.03.01. 14:06:49

Szerény személyemben teljes mértékben egyetértek szerző elképzeléseivel.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2016.03.01. 16:01:54

Valahol azt hallottam, hogy a szovjet emlékműhöz nem nagyon lehet hozzányúlni, cserébe az oroszok vállalták az ottani hadisírgondozást... ez igaz, vagy legenda?

kvadrillio 2016.03.01. 18:24:46

@kvadrillio: BOCSIKA....FÖLDI...MONDTA.....

Vipera01 2016.03.01. 21:50:11

@Fue: Az oroszok beleegyezhetnek abba, hogy az emlékművet elvinni egy másik helyre (ha már katonák nem nyugszanak alatta, mivel egy mélygarázs van), de valószínűleg nem fogják engedni.

Vipera01 2016.03.01. 21:55:32

Amúgy a cikkel maximálisan egyetértek!
A Magyar Fájdalom Szobra jelenleg Debrecenben, a Bem téren található (némileg megcsonkítva)

Kelemen Miklós 2016.03.02. 09:38:58

@aeidennis: Alapvetően igazad van, de azért nem rossz szobor az. Nagy Imre '56 előtti életét végigtekintve valóban nem érdemelne szobrokat, de jelenleg még oly magas a tisztelete, hogy a Szoborparkba nem szállítható. A másik meg, hogy Csányi Sándor állítólag megüzente, hogy ne merjék elmozdítani a Kossuth-tér átalakításakor.

badog.blogstar.hu/2016/02/10/sebes-gabor-emlekezet-es-cinizmus/24902/

Kelemen Miklós 2016.03.02. 09:41:17

@Veridicus76: @Zb74: @Afrika steht an der Elbe: @Vipera01: Köszönöm szépen a támogató hozzászólásaitokat.

Kelemen Miklós 2016.03.02. 09:48:24

@Fue: @Vipera01: Van egy kétoldalú orosz-magyar nemzetközi egyezmény, erre hivatkozik mindig a magyar külügy, hogy nem tehetünk semmit. Valójában ez lehetővé tesz bizonyos változtatásokat. Persze egyeztetési kötelességünk van, de gondoljatok arra, hogy országszerte többszáz hasonló emlékművet helyeztek át vagy bontottak le a rendszerváltáskor.

Ha Putyin ragaszkodik ehhez és itt tartásához, akkor vagy Pongrátz Gergely szobrot kérünk a Vörös térre vagy végső esetben megvárjuk míg tisztességesebb, a vörös múlthoz nem ennyire ragaszkodó orosz elnök kerül hatalomra.

Vipera01 2016.03.02. 09:52:41

@Kelemen Miklós: Igazán nincs mit.
A Magyar Szabadság emlékművének a tetején az milyen alak? Egy nő, de az ki akar lenni?

Vipera01 2016.03.02. 09:56:59

@Kelemen Miklós: A ruszki emlékművel én is mindig ezt gondolom...
Az elesett német és magyar katonáknak is van emlékművük Oroszországban, DE NEM MOSZKVA ÉS VOLGOGRÁD SZÍVÉBEN, és főleg nem olyan szöveggel, hogy "Az itt elesett hős német/magyar katonák emlékére, akik Sztálin vörös rémuralma ellen harcoltak"

Egy katonai temetőben lenne a legkorrektebb helye. A szöveggel akkor sem értenék egyet, de az oroszok kötve hiszem, hogy támogatnák a megváltoztatását.
Az oroszok nagyon nacionalisták, de a nemzettudatuk nem a Nagy Péteri/cári Orosz Birodalomra épül (mint ahogy a legtöbb magyaré az ezeréves / Horthy Miklósi Magyarországra), hanem a "hős Szovjetunióra, amely megvédte a az Orosz Anyaföldet és felszabadította Európát a fasiszta német csőcseléktől"

Kelemen Miklós 2016.03.02. 11:32:10

@Vipera01: Szerintem Hungária, az az Magyarországot szimbolizáló nőalak. Mint az aradi Szabadságszobor.

Szolzsenyicin szerint Putyin a mindenkori orosz állam nagyságáért küzd. Tehát Nagy Pétertől Sztálinig, az orosz ortodoxia kiterjesztéséig mindent egybeolvaszt az ideológiájuk.
süti beállítások módosítása