Halljuk, látjuk, olvassuk nap mint nap az elhatárolódási verseny aktuális állását, a szélsőjobboldali veszély, a fasizálódás, a kirekesztés toposzaiban újra és újra felbukkanó balliberális igényt. Nem újdonság ez, olyan ez mint a hátfájás, együtt kell vele élni. És most már azzal is, hogy a kormány tagjai szélsőbaloldali írókkal ülnek egy asztalhoz.

balog.jpgAz egyszeri fasiszta olvasóban cigányútra tévedhet a hajnali kávéadag: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden egy berlini újságíróklubban rendezett zártkörű vitán egy bizonyos Dalos Györggyel ült le egy asztalhoz, hogy kedélyesen elvitázgasson például az oktatási reformról. Dalos György neve talán keveset mondhat az itthoni újságolvasónak is, reméljük így is marad, mégis érdemes életével egy kicsit pár sorban foglalkozni.

Balog Zoltán úr legújabb vitapartnere ellenzéki volt a Kádár korszakban. Szélsőbalos, maoista ellenzéki. Emiatt "meg is hurcolják", a szélsőbaloldali Dalost kizárják a pártból, kirúgják a munkahelyéről, és természetesen nem publikálhat. Persze, azért a megtévedt gyermek kegyvesztettsége sem tarthat sokáig, maga Lukács György áll ki mellette, így az egykori maoista Dalos átalakulva immáron demokratikus Dalossá egyenes az útja a "demokratikus" ellenzék soraiba. Jól ismerjük ezt az utat, nagy volt a forgalom akkoriban azon a szellemi sztrádán.

Dalos aztán úgy folytatta a pályafutását, mintha egy Csurka esszéből lépne ki. Kibontakozódik egy virtigli magyar balliberális értelmiségi közhelygyűjtemény: egy ember, aki tökéletesen megmintázza mindazon toposzokat, amiket a jobboldalon ismerünk róluk: a konzervatív, radikális, keresztény, vagy hellyel-közzel megfelelő gyűjtőnevén: nemzeti oldal gyűlölőjének lánglelkű élharcosa, aki hónapról-hónapra felhívja a figyelmet, nem csak a magyar fasizálódás veszélyére (ennél okosabb), hanem arra, mennyire éhezik a magyar a diktatúrára. Úgy en bloc. Oder?

Dalos, aki rettegésében - mit tesz Isten - épp Berlinig menekül, hiszen ott pezseg a szellemi élet, meg hát ugye ott szembe tudtak nézni a múlttal. Minden órában és percben. Ich vertstehe.

A vita szó azért költői túlzás. Az inkább szellemi pettingre emlékeztető adás egyik legszebb jelenetében Balog Hiller Istvánt és a szocialista kormány romapolitikáját (!!!) dicsérve megkapja érte elmaradhatatlan jutalmát: Dalos szerint előző kormány tevékenységét méltató miniszteri kijelentést megelőzően nem hallott mást, csak azt, hogy a szocialisták korruptak, hataloméhesek és kommunisták, holott a normális politikai légkörhöz az is hozzátartozik, hogy „a mások érdemeit is elismerjük”.  Biza. Mondhatna is gyorsan egyet. De nem mond. Mert e szép hazában csak a jobboldal szokta elismerni a baloldal "érdemeit" - fordítva soha.

Aki ismeri közéleti munkásságát jól tudja, Dalos György megvesztegethetetlen ember. Lekenyerezni holmi díjakkal, esetleg párbeszéddel nem lehet, ő mindig az antifasiszta front serény, állhatatos tagja marad, akkor is, ha épp nincsenek fasiszták. Kár, hogy vannak idehaza még mindig olyanok, akik azt hiszik - különösen, ha miniszterek -  hogy érdemes ezzel a réteggel párbeszédbe, polémiába bocsátkozni, akik azt hiszik, belőlük nem lehet akár már két hét múlva újra náci.

Rossz hírünk van tisztelt miniszter úr. Georg Dalos és az életvitelszerűen Németországban rettegő társai ugyanis legkésőbb 2014 tavaszán ismét a nácizmussal kokettáló diktatúrára törő jobboldalról fognak cikkezni, ugyanúgy hazug, torz jelzőkkel fogják ellátni a magyar társadalmat, s ugyanúgy röhögni fognak, ha Ön, vagy bárki a kormányból úgy gondolja, jót tesz azzal magának és az országnak, ha egy asztalhoz ül le velük.
 
Aromó

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr154972929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2012.12.19. 19:18:41

Emberi erőforrás bácsinak de sok ráérős ideje lett hirtelen...
süti beállítások módosítása