rogan_vuitton.jpgTóniban feltámadott a lelkiismeret. Miután lebukott, ahogyan a parlamenti padsorokban matat 400 rugós (és mellesleg irgalmatlanul ízléstelen) Louis Vuitton hátizsákjában, szépen fogta a kis tatyót, és feldobta a Vaterára – gyorsan világgá kürtölve, hogy a pénzt egy kilakoltatással fenyegetett családnak ajánlja fel. A licitet egy jó ideig Veres István „vállalkozó" vezette. (Most épp megelőzték, de ma estig még behozhatja a lemaradást.) Az ő neve többek között a Citadella-botrány, és a reptéri fuvarozást maffia-módszerekkel kisajátító Zóna Taxi ügyéből lehet ismerős. No, meg onnan, hogy a kilencvenes évek olajbizniszes aranykorában ő is ott nyüzsgött Portik Tamás körül. Igen, ő az, aki Laborcz Sándor NBH-vezérrel vállvetve „bármit megtett volna", hogy 2010-ben mégis, valahogyan az MSZP nyerje a választásokat.

Az online árverés jelenleg 1.100.000 forintnál tart, így a hírek szerint „több százezres" adósságot felhalmozó család minden bizonnyal megmenekül az utcára kerüléstől. Ugye, milyen csodákra képes Tóni és Pityu, a„polgári" playboy, és a ballibsi köztörvényes, ha összefognak? S közben mindenki jól érzi magát. A megnyomorított családanya talán még kezet is csókol nekik, mikor egy atyai mosoly keretében átnyújtják neki az adományt – s közben ők is remekül szórakoznak. Kell is a kikapcsolódás. Hofi óta tudjuk: nehéz egy sportág a pénzvadászat. Hát még, ha közpénzt hajt az ember a hazai korrupció sűrű, sötét erdejében. Kell a verseny izgalma, a licit édes feszültsége, s a végén a jóleső érzés – hogy ma kegyesek és könyörületesek voltak valakivel. S mi a pálya szélén lelkesen és elragadottan tapsolunk, míg az urak - játszanak. Velünk. 

Hmm....honnan is vettem ezt a mondatot? Mert nem én írtam ezt le így először, az biztos. Barátunk, a Gugli gyorsan segítségemre siet. Erdélyi József, a kitagadott, nácinak bélyegzett, lángoló szemű, haragos tollú költő körmölte le nyolcvan esztendeje. A Vérmezőn egy lovaspóló meccs mellett zötyögött el a villamossal, s őt is megihlette az urak játéka

Csak játsszatok, sárgacsizmás, fehér-
nadrágos jó urak, csak játsszatok;
ne halljátok a villamosdübörgést,
ne lássátok a sápadt lázadót,
kinek a szíve gyermekek szivével
fáj, hogy a fűre lépni sem szabad;
a korláttól is rendőr hajtja el:
ne nézze, hogy az urak – játszanak...

Meg aztán azt is hozzátette:

Csak a ti lovatok kapjon zabot,
forduljon fel éhen a más lova;
áll a világok legjobbja szilárdan, –
nincs egyéb kérdés, nem is volt soha;
száguldjon csak a ti gépkocsitok,
úrvezetők; ha zökken, bizonyára
gázol valakit a silány tömegből, –
szóra sem méltó pénzbírság az ára...

Ismerős? Igen...pontosan így van most is. Nem változott itt semmi. Talán csak annyi, hogy a jó urak márkás öltönyre cserélték a lovagló dresszt – és nem mellesleg jó pár nagyságrenddel hitványabbak, mint nyolc évtizeddel ezelőtti elődeik.

Mi pedig...mi állunk azóta is a korlát mellett – csak talán még messzebbre szorítva, mint akkor. Az urak játszanak, mi tapsolunk, néhány „sápadt lázadónak" ökölbe szorul a keze – s a karaván, no meg a villamos halad tovább.

De azért engedtessék meg, hogy figyelmébe ajánljam az uraknak a vers záró sorait is. Tetszik tudni: rendszerint ott van a tanulság.

Éljetek a szép napokkal, urak;
játsszatok, míg be nem borul az ég,
sáros nem lesz a Vérmező és csúszós
törvényhozó kezetekben a fék;
míg meg nem ered az őszi eső,
a Vérmezőre le nem hull a hó;
míg el nem fogy a zab, a türelem,
s ki nem döglik alólatok a ló!...

Balogh Gábor (feat. Erdélyi József)

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr915252875

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az urak játszanak... 2013.04.29. 19:39:02

Hofi óta tudjuk: nehéz egy sportág a pénzvadászat. Hát még, ha közpénzt hajt az ember a hazai korrupció sűrű, sötét erdejében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.04.29. 17:16:06

Politikusok vagyontárgyain, ingatlanjain, stb. rugózni eléggé proletár attitűd szerintem (Gyurcsányéin is). Felőlem aranyozott retiküllel is járhat, amióta egykulcsos adó van, és jobban keresek.

Tahó, cinikus fideszes vagyok, tudom.

Bí Dzsí 2013.04.29. 21:31:32

Nem az a baj, hogy Rogánnak Louis Vuiton táskája van - hanem az, hogy Te az aktív keresőknek kevesebb, mint egynegyedéhez tartozol, akik jobban jártak a nagyszerű egykulcsos adóval.

Még nagyobb baj, hogy Rajtad kívül még sokezer hasonló szerencsés vigyorogja ezt teli szájjal a maradék 75% "hülye proli" arcába. És ezzel szépen meg is ágyaztok a Mesterházy-Libajnai párosnak...

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.04.29. 22:23:53

@Bí Dzsí: Sajnos egyelőre az a helyzet látszik valószínűnek, hogy 2014-et is magabiztosan nyeri a fidesz.

az új, borzalmasan torzító választási rendszer miatt, és a teljes fidesz-médiagőzhenger miatt. Gyakorlatilag -az egyszem gondosan meghagyott atv kivételével-, minden egyes csatorna a fidesz politikai agymosását közvetíti.

Ami régen a gondosan szerepelni engedett Hofi volt, az mára azt atv lett: a szalonellenzéki gőzlevezető, akin jókat lehetett röhögni aki jól megmondta a magét, közben persze ugyanolyan komcsi volt, mint akit kifigurázott. az atv is ilyen. ugyanolyan komcsik, mint a fidesz.

szerintem 2014 májusában lesz egy nagy katarktikus pillanat, amikor az emberek rájönnek "igen, ez a szar lesz még 4 évig". onnantól a fidesz vághatja a centit.

a libajnai vonzerejét az adja, hogy ő "más". most hogy hivatalosan is összefogott a meseházyval, mitől lenne ő más? hivatalosan is egyek már.

Itt azt sem kéne elfelejteni, hogy a médiatanács és az NMHH nélkül Gordonka napi szintű rendszeres szereplője lenne a különböző kertévék és egyéb rádiók műsorainak. De mivel a fidesz kétharmad azt mondta hogy coki, ezért kénytelen vidéken haknizni. ez pedig édeskevés lesz,a vidéki művházakban a 70 és a halál közti nyudíjasokkal megváltani a világot.

Azt se felejtsük hogy a fidesznek van még pár trükk a kabátujjban: még egy alapvető élelmiszer-ÁFA csökkentést szerintem gondosan előkészítve (kampánnyal , szükség esetén békemenettel megtámogatva), megfelelő időben be fognak játszani. mondjuk szeptember-október környékén. Lehet hogy kicsit később.

aztán a "rezsicsökkentésről" még le lehet húzni egy-két bőrt.

Ezek legalábbis szinten tartják a fidesz-szavazótábort, esetleg egy csekély növekvést eredményeznek.

a Jobbiknak elég rosszul áll ez a "fél-ellenzéki" szerep. a fidesz diktálja a tempót, és a jobbik azt kénytelen továbbfűzni. pl. 10% rezsicsökkentés helyett 30% rezsicsökkentés.

A választó ebből annyit lát (ha egyáltalán átjön a hír), hogy a Jobbik fideszebb akar lenni a fidesznél is. Ami eleve vesztes pozíció, hiszen a legfideszebb párt az a fidesz. Persze nyilván a médiaelhallgatásnak is szerepe van , hogy a jobbikot egyre inkább fidesz-epigonnak tartják sokan.

A Jobbik esélye szerintem 2015-ben fog eljönni, amikor a fidesz katasztrófális teljesítménye miatt országos tüntetések fognak beindulni. Nagy kérdés, hogyan fog tudni élni a lehetőséggel majd.

Ja igen: ha jól számolom, 2018-ig az utolsó ratkó-gyerek is nyugdíjba vonul.

Ha a mostani, egyre növekvő munkanélküliséget és a növekvő elvándorlást nézzük, ez 2018-ra a költségvetés összeomlását, tehát államcsődöt fog jelenteni. Úgyhogy szerencsére nincs már sok ideje ennek a korrupt rendszernek hátra.

Ha meg a fidesz megvágja a nyugdíjakat, azonnal összeomlik a bázisa.
win-win

Ezt nagyon csúnyán bebukta a fidesz. Arról nem is beszélve, hogy addig még összeomolhat az EU, az USA, kitörhet egy újabb nagy háború. ezek most mind esélyesek.
Bármelyik is történik ezek közül, a fidesz-kormánnyal fog történni.

A kérdés hogy meg fogjuk tudni-e az összeomlásból csinálni a Magyar Nemzetállamot. Már most el kell kezdeni készülni erre.

Veridicus76 2013.04.30. 02:02:03

"Politikusok vagyontárgyain, ingatlanjain, stb. rugózni eléggé proletár attitűd szerintem (Gyurcsányéin is)."

Tudtommal törvény előtti egyenlőség van. Ha a NAV buzgón vizsgálódik mindenfelé (egyébként nagyon helyesen), akkor miért is lennének kivételek a politikusok?
(Alkérdés: ha politikusnak tartjuk, teszem azt, gróf Teleki Pált, akkor minek tartjuk Rogán Csipak Péter Alsó Szomszéd Antalt?)

"Felőlem aranyozott retiküllel is járhat, amióta egykulcsos adó van, és jobban keresek. Tahó, cinikus fideszes vagyok, tudom."

Nem. Önző, individualista, embertelen senki vagy.
Mert aki a saját nyomorult személyén nem lát túl, az pontosan ez.
Aki úgy él, hogy amennyiben neki épp jó, akkor más le van szarva, az az égegyadta világon nem különbözik attól a nyomorult prolitól, aki Kádár idején úgy vélte, ha neki megvan a kis balatoni fél telek meg a langyos Kőbambi, akkor a többiek simán megrohadhatnak a börtönben.
Mintegy telejsen fölösleges végszóként felhívnám a figyelmed olyan "prolikra", mint XIII. Leó pápa meg az ő Rerum Novarum enciklikája.
Na jó, a tahó az stimmelt.
süti beállítások módosítása