akasztofa_erste.jpgTörténelmi nap ez. Ma délután Budapesten lezajlott az első nem politikai jellegű zavargás. (Az ultrák harmadik félidős szabadfoglalkozásait ne soroljuk ide!) Mind létszámát, mind idejét tekintve mini-lázadás volt ez, de, hát minden kicsiben indul. Ez volt az első, de ha így megy tovább, biztosak lehetünk benne, hogy nem az utolsó. 

Történt, hogy Léhmann György siófoki ügyvéd úgy döntött, hogy beint a devizahitelen gigaprofitot kasszírozó bankoknak. Több száz szerencsétlenül járt család ügyét felkarolva egész per-cunamit zúdított a pénzintézetek nyakába. Jogi érvelésében sikerült túllépnie azon a sokszor hangoztatott, de jogilag sajnos aligha értelmezhető megállapításon, hogy „ez így nem igazság”. Okosan belekapaszkodva a pofátlan pongyolasággal megírt hitelszerződések egyértelműen támadható pontjaiba, sikerült első fokon számos pert nyernie a bankokkal szemben.

A legfelsőbb igazságszolgáltatási fórum, a Kúria első ilyen témájú tárgyalása mára volt meghirdetve. Az eseményre nem csak a devizahitelesek készültek. Szász Károly a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) feje szívhez szóló levelet fogalmazott a bíróságnak, amelyben bankcsődöket, fizetésképtelen államháztartást, és úgy általában intergalaktikus armagedont helyezett kilátásba, ha elmeszelik az OTP-t az ügyben. Az igazságszolgáltatás függetlenségét igazi bolsevik rugalmassággal értelmező PSZÁF-elnök nem csak pofátlan (neki ebben az ügyben minimum kussolni illett volna, hiszen ezekre a perekre sor sem kerülhetett volna, ha az általa vezetett intézmény megfelelően végzi a munkáját), nem csak súlyos szerepzavarban szenved (hiszen az ő feladata a pénzintézetek felügyelete és nem érdekvédelme) – de még egy felelőtlen, ostoba fajankó is. Azzal, hogy paranoid világvége-látomásaival éppen a bíróságokat fenyegette meg, előre hiteltelenítette az igazságszolgáltatást. Hiszen ezek után minden bírón, aki a bankok javára dönt, ott lesz a bélyeg: felső utasításra cselekedett.

Az épület előtt összesereglett devizahitelesek éppen ezért buktak ki ilyen látványosan. Elvileg nem kellett volna ennyire berágniuk, hiszen nem elutasító, csak halasztó döntés született – vagyis még nem dőlt el semmi. De Szász levele után joggal gyanakodhatnak arra, hogy a Kúria tudott volna, de nem mert dönteni. Nem beszélve arról, hogy a Fővárosi Törvényszék zsinórban dobja vissza érdemi indoklás nélkül Léhmannék újabb kereseteit.

Ezzel sikerül a lehető legrosszabb üzenetet küldeni a devizahiteleseknek, meg úgy általában az egész társadalomnak: az égvilágon senkire sem számíthattok. Se a kormány, se a hatóságok, se a felügyeleti szervek, de még az igazságszolgáltatás sem véd meg benneteket. Csak magatokra számíthattok, mert az elorzott, sárba tiport igazságotokat a magyar állam egyszerűen leszarja. No, ilyenkor szokott jönni az igazi armageddon. Nem néhány megszorult, vagy épp bedőlt bank, még csak nem is az államcsőd - hanem valami annál is rosszabb. Amikor a mindenükből kiforgatott emberek kezükbe veszik az igazságtételt. Ma ennek a véres színdarabnak láthattuk, ha nem is a főpróbáját, de mondjuk az első olvasó próbáját.

Az ijesztő újdonság, hogy a mai tüntetés résztvevőit nem politikai rokon-vagy ellenszenek, s nem is elvont eszmék vitték utcára. Hanem a szimpla elkeseredés. 1989 óta ez volt az első olyan – éppen, hogy csak, de mégis – zavargásba torkolló megmozdulás, amely mögött semmilyen ideológiai tartalom nem volt. A devizahitelek alkotják ugyanis az ország legnagyobb szivárványkoalícióját. Az egyetlen dolog, amely összeköti őket, az reménytelen, elkeserítő helyzetük. Ám ez bőven elég lehet ahhoz, hogy a mai balhé csak nyitánya legyen egy sokkal nagyobb rebelliónak.

Ezek nem skandálgatós, zászlólengetős tüntetések lesznek, ahol a tömeg a jól kiorbánozza, gyurcsányozza, fasisztázza, vagy zsidózza magát, aztán szépen hazamegy. Már nem lesz hova hazamenni. Mert a házat már elvitte a bank. És nem lesz mit veszteni. Mert nincs már munkahely, nincs már vállalkozás, akkor meg kit érdekel, ha le is csuknak? Félteni sincs már mit. Nincs már család sem, a gyerekek a nagyinál élnek, az asszonnyal gyűlölik már egymást, meg ezt az egész rohadt, nyomorult életet. Nincs remény, nincs jövő. Semmi sincs, csak a két, ökölbe szorult, puszta kezük. És azzal nem lehet sok mindent kezdeni ugyan, de pár dolgot igen: kirakatot betörni, felgyújtani a milliárdos bankár autóját, szétloccsantani a fejét, ha épp benne ül, vagy felhúzni egy lámpavasra. Ma ezt egyelőre még csak jelképesen tették meg – de elég ránézni a végső elkeseredésbe torzult arcokra, hogy lássuk: a rongybabák helyére nagyon hamar hús-vér emberek is kerülhetnek.

Hopp-héj, játssz egy kicsit a tűzzel!dúdolgatja magában Szász Károly uraság a bőrfoteljében ülve. Ezt a nótát most kéne befejezni, amíg van rá idő. Mert ez a nyár forró lesz, és könnyen lángra kaphat a magyar ugar...

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr455377644

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Játssz egy kicsit a tűzzel! 2013.06.25. 16:53:36

Ezek nem zászlólengetős tüntetések lesznek, ahol a tömeg a jól kiorbánozza, vagy zsidózza magát, aztán szépen hazamegy. Már nem lesz hova hazamenni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.06.25. 16:54:04

Nagyon szépen hangzik ez Gábor, de ennyire nem egyszerű. A Fidesz igenis erejéhez mérten a legjobban képviseli a devizakárosultak érdekeit, és próbálja úgy feszegetni a bankrendszer fájdalomküszöbét, amennyire csak lehet.

Akinek továbbra is tüntetgetés maradt, az vszeg a károsultak 5-10%-a, akinek tényleg már nincs más vesztenivalója.

A dolgozó-kereső szerencsések mindennapi fájdalmait pedig enyhítette egyelőre az árfolyamrögzítés és az egykulcsos adó.

Aztán meglátjuk, mit lép még a kormány. Valami nekem azt súgja, hogy 2014-ig lesz még valami nem várt húzás...

rexter 2013.06.25. 17:04:07

@OrangeOrder:
ez netto baromsag, mar bocs. van neked netbankod? akarmelyik banknal, vagy legalabbis a havi kimutatasokat elolvasod?

mert kerlek en igen, es azt vettem eszre, hogy ami tavaly ingyen volt, az most penz. hogy amig tavaly parszaz forintbol, esetenkent ingyen megusztam a havi bankolast, az most ezer, de inkabb ketezer forint alatt havonta nem megy. ez Orbanek megoldasa es eredmenye, a bankadok, tranzadok es tarsaik. ki fizeti meg? Mi, a szegeny, a kozepes es a gazdag ember, aki penzt keres es bankolni kenytelen.

Nagyszeru megoldas valoban.

clegane 2013.06.25. 17:06:05

na mondjuk elég sok zászló lengedezett ott - árpádsávos is, hogy jön az a devizahitelhez?
de legalább mostmár nem áll a vád hogy a szélsőségesek csak a fidesz mellett képesek balhézni, az is valami.

Dzsentrisvihák 2013.06.25. 17:34:21

@OrangeOrder:

A te gondjaidat mindenesetre kurva jól enyhítheti a bérkommentelés után járó apanázs.

És ja, lesz nem várt húzás, az biztos!
Remélem legalább olyan sokkoló, mint a legutóbbi, miszerint azért is fizethetek majd idegenforgalmi adót, ha elhívom a haverokat egy hétvégére.
De lehet, hogy addigra talán még a vizet, sőt a levegőt is sikerül majd kiárusítani a drága kormánynak, az lenne csak az igazi csúcs...

@clegane:

Ejj, hogy neked mindig, mindenről, és mindenkiről ugyanaz jut eszedbe. Szar lehet így élni.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.06.25. 17:41:13

@rexter: Van netbankom, igazad van: megnéztem a múlt havi forgalmat, 1400 forint tényleg elment mindenféle banki költségre. Sőt: a betétek után is keveset kapok, mert a köcsög kormány csökkenti az alapkamatot. Amúgy tavaly meg előtte is vonogattak a banknál szépen, nem kellett őket félteni soha.

Ellenben ennyi még belefér abba a plusz 70-100 nettóba, amit havonta az egykulcsossal nyerek, nem beszélve a 180-on törlesztett hitelemről. Még a 27%-os áfával meg a drágább tojással együtt is.

@Dzsentrisvihák: Ez a bérkommentelés nevetséges vád, én meggyőződéses vagyok, ingyen is kiválóan elszórakozom.

Az idegenforgalmi adó se mai találmány, ráadásul az önkormányzatok vetik ki. Lehet, hogy Tiszavasvárin pont nincs ilyen, nem tudom. Amúgy nem értek vele egyet, de talán még belefér a keretbe az a 400 forint/fő?

clegane 2013.06.25. 18:07:38

@Dzsentrisvihák: ezt mire alapozod?
nem akartam megdugni a tüntetőket, ha erre gondolsz.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.06.25. 18:54:30

Kiváló meglátások.

Az lesz érdekes, ahogy ezek a spontán tüntetések egyre nagyobbakká és gyakoribbakká lesznek.

Kérdés: a devizahitel képes-lesz-e úgy tematizálni a közhangulatot, hogy körüle létrejöjjön egy 'nemzeti minimum'. a kormány mindent elkövet ez ellen, a Kásler tüntetését meg sem említették, egyetlen televízióban sem. szóval ez nem lefutott dolog, bármerre alakulhat.

Hosszú távon valóban mindenképp nőni fog az elégedetlenség, azonban óvatosan, hiszen a nálunk e tekintetben (megszorítások) 3-4 évvel előttünk járó Görögországban is még őrzi a jelenlegi kormány a hatalmát, igaz törnek előre a szélbalosok meg a széljobbosok becsületesen. A magyar rendszerben a nemzeti radikálisok jobb pozícióban vannak,m mint Görögországban

Hosszú távon az elégedetlenségből a 'tervek szerint', vagyis a magyar politikai rendszer ismerete alapján, egyedül a Jobbiknak van lehetősége nagyobb mértékben profitálni. Azért mondom hogy lehetősége, mert a többinek még ez sincs.

a földtörvény kapcsán jó volt amit előadtak, a volt emeszempés jól ki is tiltotta a Jobbik meghívottait és tanácsadóit. Ez a Jobbik számára is jel, eddig engedi elmenni a hatalom a parlamenti akciózást.

Ideje tehát nyíltan és becsületesen kiállni s megmondani, hogy a Jobbik a jövőben az utcára összpontosítja a figyelmét. A közismerten fideszes trafikok elé bármikor lehet tüntetést szervezni, így van?

Lassan eljő a nagy lehetőségek ideje.

Dzsentrisvihák 2013.06.26. 16:21:22

@OrangeOrder:

Aha, én pedig sárga, csilingelek, és én vagyok a villamos... :)

Neked lehet (és nem 400/fő, hanem 400/éjszaka/fő), én inkább megspórolnám, ha egy mód van rá.

@clegane:

Ó, ne játszd már a szende értetlenkét :>

A linkelt cikk pedig az emberi értetlenség tömény, émelyítő kipárolgása, némi agybeteg balos propagandával színezve. Amellett, hogy trágya, még csak nem is fun :I

clegane 2013.06.26. 16:23:50

@Dzsentrisvihák: te is mindig árpádsávos zászlóval jársz a bíróságra?

Dzsentrisvihák 2013.06.26. 17:32:39

@clegane:

Még sosem jártam bíróságon, de ha majd megyek, akkor viszek, ígérem ;)
süti beállítások módosítása