56szabadsagharcosok.jpgAz alábbi levelet egy fiatal szabadságharcos írta az édesapjának a forradalom győzelmének mámoros éjszakán. Úgy véljük, ezer oldalnyi tanulmánynál többet mond Csodáról, amely 57 esztendővel ezelőtt történt Magyarországon.

Bp. 1956 okt. 23 2130h.
Az új magyarság szent éjszakája.

Kedves Édesapám !

Ne haragudjon, hogy csak ilyenkor keresem meg soraimmal - de úgy gondolom, a magyar nép igazsága most jutott egyenes útra. Az egyetemi tanulmányaim folytán vizsgára a mai nap voltam rendelve. Vizsga helyett Bp. ifjúságával és magyar érzelmû dolgozókkal követve példánkat kb: 300.000-en az egyetemisták piros-fehér-zöld zászlókkal vonultunk fel (...) hangorkán - le a piros ronggyal, le Gerõvel, ki az oroszokkal, akasszák fel Rákosit - le a vörös csillaggal, Kossuth címert akarunk. Kálvin-téren összetûzések - a rabszállító kocsit feltörték és szabadon engedték a rabokat. Megdobbantak az összetört szívek - mindenki kokárdát visel és nincs ellenállás -

Új március 15-nek nevezhetem e napot vidámabbak az emberek. Leállt a közlekedés mindenki tüntet - régi panaszait elbeszéli miközben csoportosulnak az emberek. Az újságokat amik újonnan jelentek meg harcok árán jut hozzá az ember „Szabad Ifjúság", Irodalmi Újság stb. új tartalommal - igazsággal.

(...) Nagy Imre itt van velünk vezeti a meggyötört lelkekbõl vidult új erõket - a jövõ kádereit „az új értelmiséget" nincs többé suttogás - s most jött el az igazi szólásszabadság mikor még a rendõr is zöldre állítja a lámpát és szívesen kirúgná a pirosat. Nincs utca ahol virágcsokor vagy taps ne zúdulna ahol elmegyünk vagy állnak be sorainkba új ébredõk - ki mamuszban ki öleléssel. Nincs az utcán egy orosz sem és karhatalom sem - talán jobb is - de a fiatal harckocsizók kb. 800 db tank, páncélautó velünk.

Én az egyik harckocsira kerültem, de még vezetõ is voltam mert a vezetõ is látni akarta a lelkes tömeget.(...)

A csizmanadrágom szétszakadt a térdemen, beakadt az ablakkilincsbe a harckocsin - de sebaj - élve még a feleségemhez is hazakerülök Ménesmajorba. Csak a leszállás pillanatában ültem vacsorázni ahol a sorokat írom, de már be is fejezem mert gondolom mint egy gépnek kis része, rám is szükség van az éjszakában. Két újságot küldök, egyiket Gyulának tessék átadni, tudom örömmel fogadja, és fõleg azt, hogy mi harcolunk helyettük a „fiatalok". Ma kellett volna jelentkeznem a K.P.M.-ben is mert felhívást kaptam hogy rehabilitálnak és Debrecenbe visszahelyeznek de nem tudtam jelentkezni - az sem érdekes most, mert mindnyájunk szebb jövõjéért harcolunk. Levelemrõl Gyulán kívül senkinek ne tudassa soraimat. A harcunkról úgy is mindenki elé tiszta képet fog nyújtani az újság, hogy mivel végzõdik.

Csókolom Apust.

(forrás: Freedom Fighter '56 Oral History Project)

A levelet a harminc éves Kiss Ferenc írta édesapjának, Szolnokra. Másnap halálos lövés érte. Nem élte meg a szabadságharc vérbe fojtását, így számára az idő, akkor, ott azon a dicsőséges éjszakán állt meg.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr545593320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2013.10.23. 20:20:07

Ez a karma törvénye. Minden, ami velünk történik a tetteink következménye. Ha Én harcolok egy rendszer ellen, akkor az is harcol ellenem. És fordítva. A hősök is áldozatok.

Ad Dio 2013.10.23. 21:19:23

Sokért nem adná ha ott lehettem volna...

Nyugodjék békében Kiss Ferenc.

K.Jani 2013.10.23. 21:44:06

Akkor meg tudtak, mi az igazi ertek!

Farkos Csapó Gyurka 2013.10.23. 22:23:49

Méltó megemlékezés."Ne kérdezd, kiért szól a harang.Érted is szól."

KopaszMercis 2013.10.23. 22:36:40

Az az igazi szégyen, hogy MINDENKI aki ma kinn volt "ünnepelni" az szégyent hoz az ilyen derék szabadságharcosokra. Ők tiltakoztak, az ellen a rendszer ellen ami 49-ben kiépült. Kár, hogy azóta sem tudunk szabadulni tőle, és akár melyik budapesti gyűlésen vettél részt ezt a rendszert öregbíted. Szégyelld magad, mélységesen.

Ebben van valami sorsszerű ám sajnos...

Dzsentrisvihák 2013.10.27. 11:41:44

@Boka1:

Inkább pusztán a hatás-kölcsönhatás elve. Nyilván a rendszer sem szeretett volna leölődni, szóval visszabokszolt...

@KopaszMercis:

Bocs, de ez kreténség. Azért, mert kint voltam emlékezni (történetesen a Jobbik gyűlésén), mégis mi a tüdővel öregbítettem a rendszert?
Ha sorsszerűség alatt azt érted, hogy sajnos mindig lesz valami hozzád hasonló barom, aki az egyéni aktusoktól függetlenül, pusztán a rendszerben való létezést is bűnnek tekinti, kétes erkölcsi/morális alapon elítélve így _mindenkit_, aki ebben a hazában kénytelen levegőt venni, hát, akkor igazad van.

KopaszMercis 2013.11.04. 23:17:56

@Dzsentrisvihák:
Jah kinn voltal az 5 parlamentben lévő kommunista párt naggyűlésének az egyikén… húha, nagy ember vagy… miértnem csak kened össze inkább szarral az 56-os emlékművet, arra legalább rá lehetne fogni, hogy művészet, és kevésbbé lenne sértő azokra nézve, akik pont az ilyen demagóg ember és szabadság ellenes rendszer ellen lázadtak fel, amit te támogatsz.

Dzsentrisvihák 2013.11.05. 15:43:42

@KopaszMercis:

Aha, a Parlamentben 5 kommunista párt ül, én meg kenegessem szarral az emlékművet...
Köszönjük szépen a részvételt, ha újranyit az OPNI, neked mindenképp szólunk.

KopaszMercis 2013.11.05. 16:12:18

@Dzsentrisvihák:
Amúgy nem az a baj veletek, hogy kommunisták vagytok, hanem hogy annyira hülyék vagytok, hogy nem tudjátok magatokról.

Vegyed már elő Marx Tőkéjét, és vedd észre, hogy úgy fogsz bólogatni, mint egyszeri ministráns kisfiú a papbácsi előtt térdelve.

Legalább tudnád magadról, hogy mi vagy… de azt sem tudod. Szerencsétlen eltévedt szegényember.

Dzsentrisvihák 2013.11.06. 09:30:27

@KopaszMercis:

Itt eltévedve legfeljebb te vagy, kisember, de irányba állítalak mindjárt, ne félj!
Mondjuk lehet szépen arccal előre visszamasírozni abba az emésztőgödörbe, ahonnét ide evett a fene.
Nehogy már egy hozzád hasonló paranoid, injekciós, kereszténygyűlölő provokátor pina oktasson itt arról, mi a csízió :D

Persze, természetesen rajtad kívül itt mindenki népáruló ellenség, és egytől-egyig bűnös kokettációban létezik a komcsikkal, úgyhogy rettegj, félj, bújj az ágy alá, mert mindenki a gonoszot szolgálja ám... :D :D

KopaszMercis 2013.11.06. 20:54:32

@Dzsentrisvihák:
Ide figyelj, te csóró nincsetelen degenrált kommunista cigányfattyú: Nem az a baj, hogy anyád ilyen hülyén szart ki magából, hanem hogy utána sem nevelt belőled embert.

Lassan mondom, hogy te is értsed: legalább akkora kommunista vagy, mint bárki aki 89 előtt itt az uralkodó réteghez tartozott. Ami nem baj. A baj, hogy nem tudod magadról, mert annyira sötét vagy, hogy világít a néger fasza a szádban.

Te amúgy csodálkozol azon, hogy egy nincstelen csóró szar vagy, vagy tudod, hogy ez azért van mert nem neveltek belőled embert, és te tehetsz róla, hogy nem voltál kicsit igényesebb, és nem képeztél magadból a társadalom számára hasznos tagot?

Dzsentrisvihák 2013.11.06. 23:12:17

@KopaszMercis:

Jaj, ne hízelegj már ennyit, még a végén elpirulok :D

Csak nem lettél ideges, te beltenyésztett véglény? Higgadj le szépen, biztos vagyok benne, hogy az ápolók már úton vannak egy méretes nyugtatókúppal ;)

Amúgy honnan veszed, hogy csóró vagyok, tán csak nem magadból indulsz ki? Amilyen pontossággal sikerült beazonosítanod a politikai hovatartozásomat, annyi erővel a Gyurcsány-villából is írogathatnék...

KopaszMercis 2013.11.06. 23:38:12

@Dzsentrisvihák:
Nem fogod fel, sajnos, hogy igen… a politikai hovatartozásod alapján, valóban akár a jurcsánt villából is irogathatnál, mert te is, mint a jó öreg elkúrtuk miniszterelnök úr, egymásra licitálva vagytok tirpák kommunista gecik.

Csak ő mondjuk ebből egyelőre kicsivel több pénzt csinált.

A hozzászolásod freudi jellegét pedig szükségtelennek érzem kidomborítani… amúgy az ilyenek, mint te szórakoztatnak, miért húznám fel magam rajtad?

Dance fucker dance ;)

Gyerünk, írjál még, kössél le, amíg unatkozom, de szegényember :)

Dzsentrisvihák 2013.11.06. 23:46:24

@KopaszMercis:

Pfff... te még harmadrangú figyelemelterelésnek is gyenge vagy, hisztis picsa :)

Szúrófény 2013.11.25. 15:50:27

@KopaszMercis: Nem érdemlünk

Nem érdemlünk, hat almát!
Eltűrtük, a hülyék hatalmát!
Nem jutottunk, ötről hatra,
Nem gondoltunk, ötven hatra!
Örültünk, hogy megúsztuk!
Felejtendő, lett a múltunk!
Mikor akartunk, ember lenni!
Tovább uralkodott, a senki!
Mások aljas, szolgálója
Szép jövőről, szólt a nóta!
Megtölthettük, a bendőt
Feléltük a „múltat, jövendőt!”
Nem kellett más, csak a jólét!
Mindenkinek, kölcsön lóvét,
Zsebébe csurgattak!
Gyerek ellen, volt az attak!
Vót telked, papír autód!
Csak önérzeted, nem vót.
Elűztek faludból,
Otthonos világodból.
Új hited hazudva neked!
Vak lóként, gödörbe vezessenek!
Csipásan bámulod,
Mi lett mára a sorsod!

2013-11-25

Szúrófény 2013.11.25. 15:50:27

@KopaszMercis: Nem érdemlünk

Nem érdemlünk, hat almát!
Eltűrtük, a hülyék hatalmát!
Nem jutottunk, ötről hatra,
Nem gondoltunk, ötven hatra!
Örültünk, hogy megúsztuk!
Felejtendő, lett a múltunk!
Mikor akartunk, ember lenni!
Tovább uralkodott, a senki!
Mások aljas, szolgálója
Szép jövőről, szólt a nóta!
Megtölthettük, a bendőt
Feléltük a „múltat, jövendőt!”
Nem kellett más, csak a jólét!
Mindenkinek, kölcsön lóvét,
Zsebébe csurgattak!
Gyerek ellen, volt az attak!
Vót telked, papír autód!
Csak önérzeted, nem vót.
Elűztek faludból,
Otthonos világodból.
Új hited hazudva neked!
Vak lóként, gödörbe vezessenek!
Csipásan bámulod,
Mi lett mára a sorsod!

2013-11-25
süti beállítások módosítása