A legtöbben ezt akartuk. A görögöket a józan megfontolás, a románokat pedig a revans miatt. A többiek mellékesek, habár a továbbjutás szempontjából kritikusnak mondható észak-ír, illetve finn túra sem lesz sétagalopp. A finneket a legutóbbi idegenbeli meccsünkön is csak egy jól eltalált Dzsudzsák-lövéssel sikerült megverni a 93. percben... Nem volt sima mérkőzés, ahogy legközelebb sem lesz az.

A legszebb fejlemény persze nem a színtelen-szagtalan 4-5. kalaposok kiléte, hanem, hogy a sors megadta nekünk a bosszú lehetőségét: ismét összemérhetjük erőnket a románokkal. Van, akit mindez örömmel tölt el, és persze jócskán akadnak olyanok is, akik a tenyerükbe hajtják fejüket, mondván, "jaj nekünk". Csak remélni tudom, hogy a beszariak táborát egyetlen válogatott kerettag labdarúgó sem gyarapítja, mert ha igen, akkor csúnyán vizesek leszünk, ugyanabban a folyóban. Nem, nem történhet meg újra!

roman_meccs.jpg

Tekintettel arra a körülményre, hogy tavaly Bukarestben a magyar szurkolók és a pályára lépő magyar játékosok mentalitása köszönő viszonyban sem volt egymással, talán nem lenne oktalan kicsit komolyabban venni a szeptemberi túrát. Biztos vagyok abban, hogy Pintér Attila és segítői mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a legutóbbi bukaresti fiaskó, amely sokunknak okozott igen súlyos lelki traumát, ne ismétlődhessen meg újra. Emelt fővel kívánunk majd távozni a Nemzeti Arénából, nem pedig megalázott szerencsétlenként. Mert hát - elcsépelt közhely, de attól még igaz - kikapni lehet, de nem így.



Tavaly, az első sokk kiheverése után sokan kifogásolták, hogy a bukaresti meccsen egy ijedt, koncepciótlan magyar csapat lépett pályára, amely már a mérkőzés 4. percében nevetségessé tette magát. Ami azután következett, nem volt más, mint egy "jól" sikerült cirkuszi előadás, amiben mi, magyarok voltunk a szórakozás tárgya, majd' 40.000 román számára. Ennek elkerülése érdekében komoly mentális felkészítésre lesz szükség. A Pintér által hangoztatott összetartásokon tudatosan készülni kell a román "pszichológiai hadviselés" káros hatásaira, a Nemzeti Aréna pokoli akusztikájára, a hangzavarra, valamint a románokból áradó gyűlöletre, aminek az első perctől az utolsóig, teli torokból hangot is fognak adni. Ez nem hétköznapi jelenség, főleg az NB1-ben szocializálódott fiatalabbak számára. A félelmet nem ismerő mentalitás viszont nem profizmus kérdése, sőt. Gandalf óta azt is tudjuk, hogy egy nehéz órán bizony a bátorság a legjobb menedék. Minderről éppen az a maroknyi fiatalember feledkezett meg 2013. szeptember 6-án, akinek - sportemberként, csapatjátékosként - soha nem lett volna szabad.

A fenti okok miatt, a válogatott mentális felkészítését talán "külsős szakemberekre" kellene bízni, nem pedig az MLSZ mérsékelt sportdiplomatáira, ne adj' Isten Csernusokra, akik vagyonokért beszélnek a semmiről, alibi sportpszichológia gyanánt. A legcélszerűbb az volna, ha az MLSZ kezdemémyezné egy ideiglenes szurkolói testület létrehozását, mégpedig azzal a céllal, hogy értelmes, intelligens, építő szándékú drukkerek elmondhassák a fiúknak, miről is kellene, hogy szóljon egy ilyen megméretés. Felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem egyszerű selejtező, hanem sokkal inkább nemzeti ügy. Trianont sem kell érteni hozzá, nehogy a fiúk bealudjanak egy rájuk erőszakolt történelemórán.

Bőven elég volna, ha labdarúgóink végre tudatában volnának annak, hogy mit jelent(ene) a magyar győzelem egy átlag erdélyi magyarnak, rólunk, elvetemült idegenbe járókról nem is beszélve. Szüntessük hát meg a szakadékot drukker és játékos között; legyünk egyek, és mutassuk meg ősszel a románoknak, hogy mi a magyarok Istene!

Avenger

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr995830746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2014.02.24. 14:02:06

Meg kell tanítani a válogatott labdarúgóknak a Himnuszt, és aki nem üvölti teljes szívvel a meccsek előtt, azt alkalmatlanként el kell tanácsolni a keretből. Csakis ezen múlik.

2014.02.24. 23:36:27

@Veridicus76: "Meg kell tanítani a válogatott labdarúgóknak a Himnuszt"

A futballt kellene inkább megtanítani nekik.

vontod75 2014.02.24. 23:41:06

Tök mindegy. Ilyen nyálkákkal nem lehet eredményt elérni. 4-5 hely a reális. Bár szívem szerint én már rég visszavontam volna az összes labdarúgó szövetségből a magyar csapatok indulási jogát. Se EB-re, se VB-re, se kupába nem képesek kijutni. Inkább adjuk oda a pénzt a győri ETO-s kézis csajoknak, vagy a veszprémieknek, vagy a kajak kenunak, úszóknak, a nem olimpiai sportok 35.000 igazolt sportolójának vagy építsünk tömegsportot, esetleg csináljunk street workout pályát minden településen és rendezzünk belőle bajnokságot.

2014.02.24. 23:50:55

"ez nem egyszerű selejtező, hanem sokkal inkább nemzeti ügy"

"elég volna, ha labdarúgóink végre tudatában volnának annak, hogy mit jelent(ene) a magyar győzelem egy átlag erdélyi magyarnak"

Briliáns. Ezzel a mentalitással és 11 falábúval soha nem jutunk ki sehova. Nem is kell. Egyetlen esély a jó magyar focira az MLSZ megszüntetése, a fradista és újpesti huligánok (lila és zöld majmok) örökös kitiltása a stadionokból és külföldi szakember futball stáb felfogadása, akinek a dolgába senki nem pofázhat bele.
A többi csak duma és álom.

jet set 2014.02.25. 00:23:56

Talán, ha focizni tanulnának meg. Nem hiszem, hogy a spanyol csapat bármilyen ellenszenves szurkolótábor előtt összecsinálná magát, ők fociznak. A románok lesznek a csoportban a 2. helyen, mi pedig kapaszkodhatunk a 3. helyért, de az 5. hely lesz a reális. Álmodozni lehet, csak nincs értelme.

Baloldali érték 2014.02.25. 01:40:52

Ebből megint egy nagy pofáraesés lesz.

középcsatár 2014.02.25. 01:49:21

Guzmics majd a 3. percben kiugratja Maricát...

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.02.25. 06:48:47

@Dražen Petrović: ... Devecseri meg bebolintja :)

en megmondom oszinten, orulni fogok, mindegy mi lesz a vege.

ha NYERUNK: azert

ha KIKAPUNK: akkor meg azert

en MAR nyertem :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.25. 07:38:53

A románok jobban játszanak, nincs mit ezen ideologizálni.

dezsizola 2014.02.25. 07:53:18

Anélkül, hogy bántani akarnám a szerzőt: ennyi közhelyet egy rakáson már régen olvastam... Valami infó nem fért volna bele a cikkbe?

bgp 2014.02.25. 07:58:33

Nem értem miért jó megkapni a románokat. Nekem erről a medve és a vadász jut eszembe.

Szevasztok 2014.02.25. 08:41:41

"a legutóbbi bukaresti fiaskó, amely sokunknak okozott igen súlyos lelki traumát, "

Azt hiszem ez az a szellemi színvonal, hogy ... no comment.

stefiapo 2014.02.25. 08:55:50

A románok jelenleg nem jobbak nálunk, akkor se voltak jobbak csak fel tudták szívni magukat egy meccsre. Itthon is mi balfaszoskodtuk el a megnyert meccset ellenük. DE! Ne reménykedjetek! 1 év alatt nem tud változni semmi ugyanúgy bukni fogunk, pedig én nem vagyok pesszimista alapból.

Kivlov 2014.02.25. 09:07:12

oktatni kell a szőröstalpúakat...

HunMag 2014.02.25. 09:10:51

Teljesen mindegy, hogy milyen csoportban vagyunk, esélytelen a továbbjutás...

amíg marad a posvány, itt változást ne reméljen senki...

sajnos a jövő se túl rózsás, a foci akadémiákból összeszedett 16 éven aluli válogatott simán kapott egy hatost, úgy látszik, hogy a 0:6 kísért minket...

bizakodni lehet, de a továbbjutás esélytelen...

Scagnetti 2014.02.25. 09:17:34

Nem tudom, kinek okozott traumát. Senkit nem láttam, aki ezért szomorú lett volna, ellenben sok olyan véleményt hallottam, hogy megérdemelték. Ez fokozódott a holland meccsen, melyet nézve a kocsmában gyakorlatilag mindenki a hollandok újabb góljáért szurkolt. Ez van, ezt a magyar "csapatot" ennyibe nézik a szurkolók.

A románok technikailag semmivel nem voltak jobbak nálunk, de fejben ők ott voltak, mi meg nem. Ők akartak győzni, mi meg nem. A magyar "csapat" ezért nem képes tartósan jobb eredményt elérni. Egy-egy meccs összejön nekik időnként, akkor aztán szopja is a faszukat a teljes magyar sajtó, aztán jön az újabb pofon. Szánalmas dolog, de úgy tűnik a 24 csapatos EB sem segít rajtunk, itt is nagy az esélye, hogy nem jutunk ki. És amíg ilyen a focink, addig jobb is. Kinek hiányzik egy újabb égés több százmillió ember előtt?

Kelletteznekem? 2014.02.25. 09:22:08

Sajnos a pesszimistákkal értek egyet.

Had mondok el egy történetet. A román magyar előtt cikiztem a feleségemet (székely, nemrég kapta meg a magyar állampolgárságot), na kinek szurkolsz?
Nem sértődött meg, de nem vette viccnek sem. Halál komolyan a szemembe nézett, és azt mondta: annak aki normálisan küzd a pályán, mindegy milyen mezben van.
És az sajnos nem biztos hogy a magyarok lesznek.
Leesett az állam, mert akkor még nem tudtam, amit ő úgy látszik igen: nem lesz kinek szurkolni.

Az ok egyszerű: sajnos látta már a magyar válogatottat játszani. 10 perc után kiment a szobából, addig fennhangon szídta őket: mit szinészkednek, mit lányoskodnak, töketlenkednek. Meg hogy menjen el kapálni, aki nem bír futni, aki nem bírja hogy megrúgják, ő választotta ezt a foglalkozást, hát akkor nehogymár még ő sírjon.....

Sajnos ez így van, ilyen töketlenek vagyunk magyarok. Tisztelet a kivételnek: pl vizilabdások, ahol a mérnök, műszaki menedzseri meg orvosi diplomás játékososok mutatnak egy országnak példát tökösségből....

Ne értse senki félre, én egy afrikai menekültet aki mo-n nő fel, és tele torokból énekli a himnuszt, azt is magyar hazafinak tekintem, DE.
Amíg a román válogatottba meghívott székely legények bátrabban éneklik a székely himnuszt román mezben, mint a magyar válogatott a magyart....
az is sokat elmond, hogy a román hokiválogatottban kb 3-szor annyi magyar nevű van mint a magyar fociválogatottban. Nem ez kellene számítson, de sajnos mégiscsak számít.

Ja, és a román válogatottnak nem kell magyarázni trianont. Tudják nagyon jól mi a helyzet, (igaz, nekik hazugságokat mondanak, mint például Ceaucescu telepítette be a székelyeket a . vh után erdélybe, meg hogy Mátyás nagy román király volt). Amit ki lehet röhögni, ki is kell, de látszik hogy van megtörve a magyar, nekünk nem kellene hazudnunk a gyerekeinknek egy szót sem az ezer éves múltról... volt benne sok jó, se rosssz.... de hogy egy magyar válogatottnak magarázni kelljen, miről szól egy román meccs.... ahhh, szar az egész úgy ahogy van. A magyar válogatott egy kortünet, mindennél jobban leképezi a mai magyarság állapotát.

Alaovetően nem rossz szándákú gyerekek, de gyökérteleneül, töketlenül nem lehet, se focizni, se mást csinálni. Persze aki meg szurkol a hazájának, az a csőcselék, aki meg vezércikkben gyalázza azt az olimpiai bajnokunkat, aki odateszi magát, és igazi magyar , na azt az "újságírót" nevezik európer demokratának..... hát tessék, itt az eredmény....

_most_ 2014.02.25. 09:22:57

azért ne essünk át a ló túl oldalára, divat szidni a magyar focistákat és meg is érdemlik, de kritizálni másokat a legkönnyebb, minden szurkoló előtt ott a lehetőség, hogy focista legyen és megmutassa hogyan kell küzdeni a pályán.

Scagnetti 2014.02.25. 09:49:08

@_most_: Senki nem esett át a ló túloldalára, sőt, még így is kíméletes a többség. Amíg egy valag közpénzt öntenek a magyar fociba, addig adófizetőként minden alapja megvan a népnek, hogy fikázza őket. És a címeres mezt felvenni felelősség. A szurkolónak semmit nem kell megmutatnia. Ő megküzd a saját munkahelyén minden nap, gyaníthatóan sokkal keményebben és sokkal kevesebbért, mint ezek a túlfizetett senkiháziak. Miért kellene kimenni a szurkolónak a focipályára? Az a focisták szakmája, nem a szurkolóké. Mennyire lenne az fair? Utána Dzsudzsákék is megmutatják, hogy milyen jók pl. programozásban vagy mint kőművesek?

a nemzet fogatlan provokátora 2014.02.25. 11:44:26

@Kelletteznekem?: Nem azon múlik hogy milyen sportoló valaki, hogy hány diplomája van. Puskának, Papp Lacinak hány volt? Vagy a bravúrosan játszó női kéziseknek?
A vizilabda egy speciális közeg, ahova gyakran eleve értelmiségi családokból érkeznek a gyerekek, inkább ez a magyarázata hogy több diplomás lesz köztük.
Ez a 80-as években is így volt, amikor pedig nem volt igazán jó pólós csapatunk.

Kelletteznekem? 2014.02.25. 17:47:38

@_most_: "minden szurkoló előtt ott a lehetőség, hogy focista legyen és megmutassa hogyan kell küzdeni a pályán."

szerintem kicsit az ellenkezője igaz.
1. minden embernek ott a lehetőség, hogy hegesztő, földműves, orvos óvóbácsi, fizikai munkás vagy bármi más legyen. Ha viszont sportoló lett, akkor ez az ő hivatása. Pláne ha egy ország címeres mezét magára ölti, kutya kötelessége képességeinek legjavát adni, ezeket a képességeket fejlszteni, és megszakadni, hajtani. Ez a MINIMUM elvárás, nem a maximum. Aki erre nem képes, az ne legyen focista.

2. mint a cikk egyértelműen megfogalmazta, már rég nem az az elvárás, hogy nyerjünk BÁRKI ellen, vagy továbbjussunk (sajnos, volt idő amikor a vb ezüst is tragdédia volt). Az elvárás az , hogy ne úgy kapjunk ki, hogy rajunk röhögjön a fél világ, ne valljunk szégyent. Igen, lehet kikapni, lehet másodiknak lenni, de legalább izzadt legyen az a mez. Legalább azt lássuk, hogy én most a HAZÁMÉRT küzdök, (ha nem fegyverrel a fronton). Ennyit várhatunk el joggal.

Volt egy edzőm, úgy írta le a jelenséget egy nagyon szar meccsünk után, hogy ez a meccs olyan volt, mintha az anyátokat szídták volna. És az ember nem hagyja, hogy az édesanyját szídják. A román meccs olyan volt, mintha a románok az anyánkat szidták volna...

Kelletteznekem? 2014.02.26. 08:37:06

@a nemzet fogatlan provokátora:
nem úgy értettem, hogy azért tökösek, mert diplomások.... hanem hogy orvosi diplomával sem snassz nekik "verekedni", küzdeni. valóban, 8 osztályos is lehet az a spotroló, csak a megfelelő harci szellem rendbe legyen.

egyébként az én kis szuverén vélemény alapján (amit nem alapoztam meg túl nagy kutatással), azért van jelentősége...
Az indexen láttam egy filmet az utánpótlásról, ahol 17 éves válogatott gyerekek látványosan, hogy is mondjam, hát nem azt a magas szellemi szinvonalat hozták szegények. Olyan tipikus bohóckodó fiatalok, akiknek a frizurájuk zselézése áll az élet középpontjában. Sokkal nagyobb baj, hogy látványosan nem tudtak angolul, a burgerkingben a srác perceki gondolkozott hogy van csirkeburger...

Régen lehet elég volt a 6 osztály hogy világsztár legyél, de ma nem azt az időt éljük. Gondolj bele, az a 171 éves külföldre készül, ott angolul pörögve magyarázzák a taktikát, angolul kellene barátságokat, kapcsolatokat kiépíteni... és igen, kellene már egy 17 éves válogatott szintű jáűtékosnak önállóan is tájékozoódni interneten, hogy áll a szakma, mit mond a mai orvostudomány, milyen edzési praktikák vannak. Végig kellene tudnia gondolnia taktikát, stratégiát, milyen játékrendszereke vannak, hogyan akar ő abba majd ott a külföldi csapatban beilleszkedni, hogyan tudja magát eladni...
a mai játékban játékrendszereket kell felfogni, és miliszekundum alatt döntéseket hozni, és azonnal végrehajtani, tartok tőle a magyar játékosok ezt egyeszerűen követni se tudják. Ezért nincsen európa élvonalában gyakorlatilag senki, nem tudnak velük már mit kezdeni, és FEJBEN vannak lemaradva!

"öööö hogy van a csirke burger... ja tényleg csiken, höhö höhö höhö" na én ezt az embert nem hívnám a holland vagy angol élcsapatban, köszi.

Az egyik jelenlegi edző mesélte, hogy hollandiából vitték volna olasz élvonalba. Az olasz csapat edzője odament, belenézett az edzésre, utána lett volna a szerződés aláírása, de mire átöltözött az olasz már sehol. Bemelegítés közben fázósan a kezére húzta a mez ujját, mire az olasz azt mondta, vissza az egész,neki nem kell olyan játékos, aki fázik. miért írom ezt? igenis, a ami világban már nem elég harmincat dekázni, az egész mentalitás hozzáállás számít, mindehhez igenis intelligencia kell(ene).

Kelletteznekem? 2014.02.26. 08:50:11

amúgy a román magyar 100%-ban fejben dőlt el. Volt egy riport egy régi legendás románmagyarról a 80as évekből. Ott a Mészöly Kálmán zseniálisan azt lépte, hogy egy órával hamarabb kiküldte melegíteni a srácokat, hadd szokják az óriási hangzavart. Meg valamennyit fáradt a közönség is. Ilyen húzasok kellenek egy ilyen meccsen...

Egy intelligens játékos sokkal jobban el tudja különíteni, ki tudja zárni a külvilágot, sőt felpörgetheti magát... nincs jobb érzés, mint 40ezer ember előtt csinálni egy megalázó cselt, adni be a bőrt, hallgattatni el egy másodperc alatt egy városnyi embert egy góllal... de ehhez kell egy mentális szint!
Egy ilyen meccsen minden mozdulatnak, minden találkozásnak jelentősége van. A felpörögött ellenfelet ki kell zökkenteni. Nem vagyok híve az öncélú alázásnak, de egy kötény kiosztásával le lehet törni, meg lehet zavarni ilyenkor az ellenfelet. Minden találkozás test test ellen fájni kell az ellenfélnek,m dominanciára kell törekedni minden helyzetben. Úgy kell odalépni, hogy érezze, nincs esélye,, hogy lehet hogy zenélnek a csontok, lehet hogy az én lábam törik el, lehet mindkettőnké, de a labda nem fog nála maradni. Ezt tudatosan, az első perctől kell csinálni. De szerintem ezt egy megye 2 osztályú csapat is jobban tudja, mint bukarestben a mi válogattunk...

www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20130320-a-romanmagyar-valogatott-labdarugo-merkozesek-tortenete.html

a nemzet fogatlan provokátora 2014.02.27. 01:13:01

@Kelletteznekem?: Számtalan olyan klasszis játékos van a futballban nyugaton, aki nem túlzottan pallérozottak szellemileg.
Csak néhány példa: Eto'o, Ibrahimovics,Ballotelli, Ronaldo, Rooney stb. , és most szándékosan a legszélsőségesebb példákat hoztam,de hirtelen nem is tudnék olyan focistát mondani aki a játék mellett egyetemre járna.
Egébként bár tényeg sok diplomás van a pólósok között, de azért nem a többség. Elég nehéz egy profi sportkarrier mellett egyetemre járni, de páran meg tudják oldani. Dícséretes, de szerintem nem ezen múlik a játék minősége. Kásás pl. nem járt egyetemre mégis alapember volt a póló válogatottban. Nem hinném hogy csak akkor bírhat komoly játékintelligenciával egy sportoló, ha részt vesz a felsőoktatásban.
A román- magyar meg sajnos nagyon jól megmutatta, hogy mennyire szokatlan játékosaink többségének egy nagy ellenséges tömeg előtt játszani. Sajnos a hazai meccseken ilyen élményeik nem nagyon vannak..

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.03.02. 20:40:06

devecseri-guzmics!! arany emberek!! nem hiányozhatnak a revansról sem!!!44!!
süti beállítások módosítása