A száraz, semmitmondó közvélemény-kutatásoktól megkérgesedett lelkünk következtében manapság már ritkán kapjuk fel a fejünket egy-egy eredmény láttán, tegnap a Tárkinak azonban úgy tűnik mégiscsak sikerült felkavarnia a leülepedett iszapot a poshadt politikai állóvíz aljáról.

ossze.jpgSzerkesztőségünk maga sem képvisel e tekintetben egységes álláspontot, izzó vita alakult ki közöttünk, vajon a lengyelászlói értelemben vett sikeres "nép közé megyünk" típusú kampánynak, esetleg a megnövekedő tévés szereplésnek, vagy a Tárki nem is annyira új módszertanának köszönhető a Jobbik duplázása. És persze magyarázatra szorul a balos hall of fame 2006 politikai gangbangjének nem is annyira meglepő önszívatása is.

Van, aki elvégezte közülünk a politológiát, de olyan is akad, akinek nem jött össze ez a bravúr. Ennek ellenére egy mindenre kiterjedő, európai értelemben vett elemzést olvashatnak arról, mi is történik itten.


Aromó: Kimondjuk. Megoldjuk. Megsimogatjuk

Bár én a szerkesztőség azon tagjai közé tartozom, akik számára legalább az világos volt, hogy az egyetem jóval több mint öt éve alatt mit ne végezzen el (politológia), de ahogyan a futballhoz és az atomenergiához, úgy választási kérdésben is véleményt tudok szeretek formálni. A Jobbik majdnem duplázásának magyarázatát valahol a kutatás megváltozott módszertanában kell keresni. Vagyis a Tárki szavazási helyzetet szimulált, így a válaszadók egy szavazólapot töltöttek ki, amelyet a kérdezőbiztos nem látott. A hirtelen erősödés mögött tehát állhat az is, hogy a Jobbiknak még mindig rengeteg rejtőzködő szavazója van. Kész szerencse, hogy már nem nyílt a szavazás, mint a harmincas években.

Az erőteljes növekedésben persze szerepe lehet a cukiság offenzívának, amely bár az eddigi kemény retorikához szokott szavazótábor egy részénél komoly tarkóvakargatást okozott, de úgy tűnik, egyelőre a Magyar Hajnal nem képes profitálni a Jobbik állatszeretetéből. A Kimondjuk. Megoldjuk. Megsimogatjuk. programja tehát egyelőre sikeres (és bár egy kampány során ez a legutolsó szempont, az sem mellékes, hogy a pártnak a hazai politikai mezőny közül majdhogynem egyedülálló módon még programja is van).

Nem szabad elmenni a baloldali szado-mazó átütő sikere mellett sem. Egyelőre úgy tűnik, az elmúlt évek, évtizedek leginkább elhasználódott, lejáratódott és leghiteltelenebb galeriét szárnyai alá összegyűjtő Összefogásnak sikerült az, amire a Lendvay utcában éjt-nappallá téve dolgozó fideszes kampányguruknak talán soha: Orbán Viktornak megnyerték a választást, és Gyurcsány Ferencet legalább újabb négy évre bebetonozták a parlamentbe. Ide már tényleg csak Berki Krisztián és egy vasaló hiányzik.


Ferkusz: Itt mindenkit lehet utálni

A baloldali összefogásban az a jó, hogy kortól, nemtől és világlátástól függetlenül mindenki talál benne legalább egy olyan politikust, akitől a gyomra felfordul. Így aztán sikerült is közel húsz százaléknyi passzív szavazót aktivizálni, akiknek most elsősorban a Fidesz és a Jobbik örvendezik.

Gyurcsányék persze nem erre számítottak. Azt gondolták, hogy a Dörmögő Dömötör Kuncze, Fodor Gábor, meg Bauer Tamás százezerszám hozza majd az új szavazókat. De nem hoztak, inkább csak vittek. A miniszterelnök-jelöltjük, a nem túl nagy kvalitásokkal megáldott Mesterházy pedig hetek óta bújócskázik a a sajtó képviselőivel a Simon-botrány miatt. Igazából nincs min csodálkozni. Lesz ez még így se elvtársak!

Havas Jon: Így jár, aki a vodkát összekeveri a Sárkány sörrel

Kezdjük akkor az Összefogással: komolyan, van olyan ember, aki mást várt? Egy elsőéves politológus hallgató megmondja, hogy a politikában 2+2 az nem 4, hanem sokszor csak 3, vagy a mostani esetben inkább 1,5. A jelölteket meg a listás helyeket még csak-csak le lehet boltolni egymás között, de ahhoz, hogy valaki Fodor Gábortól és Gyurcsány Ferenctől várja az ország megújítását, valami egészen penetráns Orbán-fóbia kell. Olyan ez, mint amikor a házibuliban hajnal 2-kor a vodkán kívül minden normális pia elfogyott, és valamelyik okos kitalálja, hogy ha narancsos pezsgőtablettát meg Sárkány sört beleöntesz, akkor jobb íze lesz. Nem, nem lesz jobb, ihatatlan lesz.

Ami a Jobbikot illeti, sok csodálkozni való itt sincsen. A közvélemény-kutatók szépen korrigálják az adatokat, A Hír Tv és a közmédia ontja magából a jobbikos reklámot (a Fidesznek per pillanat az LMP és a Jobbik erősítése az érdeke), az ingyenes Hazai Pálya már kéthetente bekerül minden postaládába. Emellett a nemzeti radikálisok csúcsra járatják a klasszikus kampányelemeket: standolnak, járják az utcákat, Vona Gábor minden nap más nénit segít át a zebrán. A választókkal való személyes és rendszeres kapcsolattartásnak felbecsülhetetlen ereje van, szemben az egymással való riogatással, amiből a két nagy párt nem tud kitörni.

 

Bí Dzsi: A becsődölt a 90's allstars és a nyerő lábmunka

Az Összefogás teljes csődje kiváló példája annak, hogy nem csak a nem akarásnak, de bizony gyakran a nagy akarásnak is csak nyögés a vége. Mesterházyék elkövették azt a súlyos hibát, amit egy politikusnak soha a büdös életben nem szabadna: saját kemény magjuk véleményét és vágyait összetévesztették a közhangulattal. Nyilvánvaló, hogy az E-klub egykori törzsvendégeinek szívét ma is meg lehet dobogtatni a 20 évvel ezelőtti dance sztárok legendás Love message-ével - de 2014-ben ez az üzenet aligha hatolna el a tömegekig.

A ballib 90's allstars összeállását is csak azok az akciónyuggerek követelték, akik számára az elmúlt húsz év legnagyobb élménye a Rodoszon töltött '96-os nyaralás és Orbán leverése volt 2002-ben. Nekik kétségtelenül nagyon tetszik a Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai-Fodor-Kuncze supergroup Bokros Lajos háttérvokáljával - de a mai magyar társadalom döntő többségének szánalmas kiöregedett bárzenészek erőlködésének tűnik az egész. Arról már nem is beszélve, hogy a baloldal arca mára már rég nem Mesterházy, vagy Bajnai, hanem egyértelműen Gyurcsány Ferenc. Komoly tippem volna, hogy nálunk, a Dallas sörözőben a vendégek döntő többsége úgy tudja, hogy ő a szoci miniszterelnök-jelölt. És bármennyire is unják már a banánt, meg a NERT - a túlmozgásos pápai gyerek mellett még mindig a felcsúti Maradona tűnik kisebb rossznak - vagy leginkább a Mátyás-keserű, de arra szavazni még nem lehet.

A Jobbik előretörésének okát váratlan módon a megtestesült '90-es évek, a velünk élő VHS korszak pulcsikirálya, Lengyel László fogalmazta meg - akinek így 15 éve az első valóban izgalmas gondolatát üdvözölhetjük. A politológus a minap békásmegyeri szoci szimpatizánsok előtt hordta le a sárga földig az Összefogás vezetőit, amiért azok nem követik Vona Gábor példáját, aki járja a falvakat és kisvárosokat, míg ők Pestről osztják az észt. És valóban: a két nagy párt idei kampányából nem csak a programok, az érdemi mondanivaló és a jó ízlés hiányzik - hanem a nagy politikai turnék is. A Fidesz ugyan felszántja az országot a rezsifórumokkal, de ezek sokkal inkább emlékeztetnek egy lakótelepi lakógyűlésre, mint kampányrendezvényre. Az egyetlen pártvezető, aki hagyományos értelemben vett országjárásra indult, az Vona Gábor. A személyes jelenlétnél pedig még soha nem találtak ki eredményesebb pr-módszert.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr185835406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyix 2014.02.28. 10:34:35

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: "A magasabb végzettségűek nem fogékonyak az orbáni populizmusra,"

Ezzel megint csak azt igazolod, hogy a magasabb végzettség, nem jelent több észt...
Hiszen akinek esze van, nem csak az orbáni populizmusra és hazugságokra nem fogékony, hanem a gyurcsányira/mesterházy-ra/összefosásira sem, így nem is relativizálgat, hogy az ő embere jobb volt, bezzeg az ellenfél az milyen szar.

shm 2014.02.28. 10:36:43

@tábormegsemmisítő:

"A szocik szavazótábora nagyrészben és alapjában olyan emberekből áll, akik becsületes munkával jutottak el a nyugdíjaskorig."

A szocik szavazótábora nagyrészben és alapjában a langyos, kádárista szartócsa fürdőzőiből áll, és teljesen természetes módon zsugorodik, miután Kádár negyedszázada halott. Ők akkor is a Pártra szavaznának, ha Heinrich Himmler vezetné személyesen.

Az unokáik viszont ránéznek a cöf bohócos plakátjaira, és azt mondják magukban: "hát ja, bassza meg, ezek tényleg takarodjanak a picsába."

A Fidesznek is megvannak a protkócsattogtató csatanyuggerei, akik a rezsiszeánszon bekérdezik, hogy "nem-e lehetne-e, hogy a komenistáknak ne csökkenjen a rezsi", de az ő bázisuk nem CSAK belőlük áll.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.28. 10:37:34

@tábormegsemmisítő: na ez nagy igazság, a magyar szocik közül utoljára talán Horn Gyufa vagy még Kiss Péter volt az, akiről elhitték az emberek, hogy szoci
Gyurcsány és a többi már régen inkább a kaviárbaloldal emberei
közelebb állnak ők Fodorhoz és az SZDSZ-es ámokfutáshoz, mint a régi MSZP-hez

az MSZP szavazói ma részbem Jobbik szavazók, részben apátiába süllyedtek, részben kihaltak
a régi MSZP-s harcosok fiatalabb rétege most is ott tülekedik a képviselői helyekért, így nem lesz kívánatos a baloldal, megújulás, önkritika nulla...

hírfaló · http://www.hirfalo.hu 2014.02.28. 10:37:39

Az a csoda, hogy még ennyien is rájuk akarnak szavazni :)Hitelességük nulla, egy rossz biciklit se merne rájuk bízni az ember, nemhogy egy ország kormányzását.

Prolibarát (törölt) 2014.02.28. 10:41:33

Ez az Összefogás iszonyú erősen emlékezteti az embereket az egykori SZDSZ-re. Amíg néhány száz szélsőséges liberális, rettegéssel és gyűlölettel átitatott beidegződései határozzák meg a „demokratikus ellenzék” gondolkodását, addig nem lesz semmi esélyük.

szvsz 2014.02.28. 10:43:49

@♔batyu♔: "Ha azon a gazdasági szinten állnának ahol Gyurcsányék álltak 2010-ben, a Jobbik nyerne."
Nemcsak ezen múlik, sőt. A jobbikot ma már nem tudják úgy elhallgattatni mint 2010 elött, már beépült az emberek tudatába. Már csak egy kis segítségre van szükség, hogy átlássanak a 20 év alatt beléjük nevelt nácizáson.

Hatalmas tartalékok vannak a rendszerben, csak még mindig töménytelen sok ember van aki nem meri (és nem is teheti meg), hogy felvállalja a véleményét. És nem csak az egyszerű kispolgárokra gondolok, hanem a pénzemberekre is.

♔batyu♔ 2014.02.28. 10:47:24

@szvsz: Most volt egy felmérés, e szerint 10 emberből kilenc nem tartja felelősnek elődjeit a holokausztért. Azt a németek és a németekkel együttműködő kormány csinálta.

Szóval azért olyan nagy segítség nem kell.

DFK 2014.02.28. 10:49:59

@álfirkász: Akkor azt keddig kell megtenni, mert akkor jár le a jelölt állítás határideje. Már nincs mozgásterük: remeghetnek, nehogy 14 % legyen az eredmény. Valószínűleg a Jobbik lesz a második helyezett, befut az LMP (éppeg hogy), az Öszzefosás meg talán éppen lecsúszik (ez már túl szép lenne), főleg ha még 1-2 "Simon-ügyet" még kirak az asztalra a Fidesz a választásokig.

♔batyu♔ 2014.02.28. 10:53:28

@DFK: Na az érdekes lenne, ha a LMP bekerülne, az Összefogás pedig 1% híján nem kerülne be. Az LMP nagyot profitálhatna ebből, hiszen ő lenne az "ellenzék".

agentT 2014.02.28. 11:04:51

Szerintem az Összefogásnál nem csak a politikusi garnitúra gáz, hanem az ún. szürkeállomány, másik mozgalmi nevén szellemi holdudvar is.
Esetleg szavazna rájuk az ember, de aztán meghallod Heller Ágnest vernyákolni a klubrádióban, és megvilágosodsz, hogy nem, ezt azért mégse..
Tegnap láttam az ATV-ben Konrád Györgyöt eszet osztani, a fickó még mindig akkora géniusz (mármint náluk, azon az oldalon) hogy Bánó műsorvezető épp le nem... na mindegy, nekem elég egyet látni ezekből a (és itt most kb nyolc olyan jelző következne, amiért egyenként is kaphatnék pár évet) nyavalyásokból, és minden túlzás nélkül mondom, Hitlerre előbb szavaznék, mint ezekre.
szándékosan fogalmaztam erősen, lehet háborogni, dfe amint a kutatási eredmények jelzik, nem vagyok/unk egyedül.

shm 2014.02.28. 11:09:41

@♔batyu♔:

"Most volt egy felmérés, e szerint 10 emberből kilenc nem tartja felelősnek elődjeit a holokausztért."

Szerintem meg tízből kilenc és háromnegyed ma élő magyart kurvára nem érdekli, ki volt felelős a holokausztért, ő nem, nem is akar az égvilágon semmit ártani a zsidóknak, és masszívan unja a folyamatos turbózsidó hisztériát. 2014-et írunk, az elsöprő többség úgy érzi, foglalkoztunk már bőven eleget ezzel a XX. század közepi népirtással.

Alick 2014.02.28. 11:10:03

@Gérard Duchemin: "És az mennyire zavart ebben a komoly elgondolkodásodban, hogy a jobbik egy ocsmány, fasiszta párt?"

A jobbik egy protest-párt, a "középpártokban" nem bízó, elkeseredett, kiábrándult szavazók pártja, akik szerint legalább 15-20 % "fasizmus" szükséges az állóvíz felkavarásához.

szvsz 2014.02.28. 11:10:45

@♔batyu♔: "10 emberből kilenc nem tartja felelősnek elődjeit a holokausztért"

Nem erre gondoltam. Az egyszerű embernek -hála 20 judeobolsevista agymosásának- magyar zászló = náci, bőrdzseki = náci, kapucnis pulóver = náci, kopasz = náci, szakállas = übernáci. Ami nem sarlókalapács vagy dávidcsillag, az náci.
A "demokratának" meg pláne az, az agyhalott maszopos meg még cikket is ír erről, pár hete volt talán valamelyik blogon, hogy mekkora náci a jobbik és lám ott a náci képviselő a képen, kopasz és horribile dictu sötétbarna bőrkabátja van és bezzeg a plakáton meg kutyus és család.
Hát erre gondoltam. Standolni csakis munkásgatyában, reklámszatyorral, mert ha véletlenül protektoros dzsekiben vagy, akkor kakastollas csendőrnáci vagy. De ha nem, akkor bizony odajönnek az emberek és nem kevesen.

J.László 2014.02.28. 11:10:46

Gyurcsány Ferenc, az MSZP és az Összefogás már eddig is hatalmas szolgálatokat tett a hazának.

2010 előtt megakadályozták, hogy eurozónás ország legyünk. 2010-ben gondoskodtak a Fidesz kétharmadról. Most gondoskodnak róla ismét, plusz bejuttatják a parlamentbe a jövő ellenzékét, az LMP-t. Kiütötték a ringből minden idők legkártékonyabb pártját, az SZDSZ-t és megrogyasztották minden idők második legkártékonyabb pártját, az MSZP-t.

Pusztán ezért már szép szobrot érdemelnének a Kossuth téren.

Balt 2014.02.28. 11:12:20

@sztd: Ez a nyóckeres elefánt egy marha - hogy ilyen szép állatos képzavart hozzunk.

Fejesrob 2014.02.28. 11:13:58

@Alick: Jó lenne, ha leírnád a Jobbik megvalósult fasizmusát pld. Gyöngyöspatán.

Biztosan bőven van municiód ennek bizonyítására.

orövoár 2014.02.28. 11:13:59

@Peszt Lajos: De jó ez, lopom, ha szabad.

Alick 2014.02.28. 11:15:51

@♔batyu♔: "Most volt egy felmérés, e szerint 10 emberből kilenc nem tartja felelősnek elődjeit a holokausztért."

Jogilag akkor felelős az előd, ha személy szerint részt vett benne. Emberileg akkor, ha lett volna lehetősége a szenvedések csökkentésére de nem tette meg. Egyébként pedig nem létezik kollektív felelősség, pl. Jézus haláláért vagy midián népének kiirtásáért sem lehet Kohn Samu bácsit felelőssé tenni.

szvsz 2014.02.28. 11:16:12

@J.László: "jövő ellenzékét, az LMP-t"
Szegény jövő ellenzéke... Olyan emberek 'képviselik' (merthogy pulcsikötéssel ugyen nem nagyon lehet képviselni) akik még órabérért sem találtak aktivistát maguknak.

belekotty 2014.02.28. 11:17:09

@tobeor: napelem...rosz atom.. putyincsicska... napelem.. hazaárulás..

Alick 2014.02.28. 11:17:28

@Fejesrob: nem véletlenül használtam idézőjelet, attól hogy a Jobbik valamit tesz, még nem lesz automatikusan fasiszta megnyilvánulás.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.28. 11:17:50

A Jobbik kampánya tényleg profi, Vona kezd európai értelemben vett radikális, jobbos politikus arcát mutatni
amolyan Jörg Haider, osztrák, vagy Pim Fortuyn, Geert Wilders, holland vonalon
civilizált külső, normális témák, már elég nehéz rájuk sütni, hogy mocskos nácik, de persze a rettegők mindig meg fogják találni a célpontjukat

én azt nem hiszem, hogy az Összefogás nem jut be, azt sem hiszem, hogy a Jobbik jobban szerepelne, mint az Összefogás, de hogy az Összefogás egyes pártjainak egyenkénti eredménye nem adódik össze, az szinte biztos, az MSZP talán jobban járt volna, mint így egy brancsban a többivel
de nem vállalhatták fel, hogy ők lesznek az összeborulás meghiúsítói

belekotty 2014.02.28. 11:18:30

@Meridian74: "Mit nem mondasz... Paks-II akkor az mi? Bakfitty? "- Akkor EU-s és orosz pénzek nélkül. :-))

agentT 2014.02.28. 11:18:30

Természetesen nem szerezném se relativizálni se tagadni, mert ugye az csúnya rossz dolog, de tessék mondani, ha unom már de nagyon, az is baj?

belekotty 2014.02.28. 11:21:17

@Anselmo: "sólyos problémák" - az mi?

Balt 2014.02.28. 11:25:55

Rájöttem a dolog nyitjára, hogy miért is vették be Mesterházyék végül Gyurcsányt a 3,5 évi "haragszomrád", bajai DK-s videó és okt. 23. után (mert ésszerű magyarázat nemigen volt rá...):
Ahhoz képest, hogy azt feltételezte mindenki, Gyurcsány fogja rájuk mondani külön indulás esetén, hogy az MSZP (azon belül is Mesterházyék) az oka a választási kudarcnak, most fordult a kocka. A választási kudarc biztos tudatában és a DK küszöb köré "növésével" immár Mesterházék mondhatják egy vaskos betli után Gyurcsánynak, hogy lám, Feri, mégiscsak jobb lesz végre "kibaszott jó könyveket írni a modern magyar baloldalról"...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.28. 11:25:56

Gyurcsány megtesz mindent a Fidesz győzelme érdekében, tegnapi erős próbálkozása a nagy cél érdekében: nol.hu/belfold/gyurcsany__homoszexualis_parok_is_orokbefogadhatnanak - aki eddig esetleg gondolkodott ne szavazzon-e mégis a Fidesz ellen az Összefogásra, az már biztosan nem fog e szöveg után.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.28. 11:27:28

@tobeor:

Az Összefogás valódi célja Gyurcsány győzelme a ballib táborban. Csak ezt a többi balek nem veszi észre.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.28. 11:28:27

@Alick: kollektív felelősség márpedig van
ez alapján gyilkoltak tömegesen vagy telepítettek ki németeket, magyarokat Csehszlovákiában, Jugoszláviában, Romániában
a kollektív bűnösség miatt jár a kártérítés is a világ végezetéig a zsidóknak

kollektív bűnös mindig csak a vesztes lehet

J.László 2014.02.28. 11:30:17

@szvsz:
Inkább ők, mint Gyurcsány-Bajnai-Kuncze-Fodor.

Balt 2014.02.28. 11:34:16

@tingli-tangli: Javaslom az LMP-t megfontolásra. Bár én Paks miatt tuti nem szavazok rájuk, de ettől még jó lenne, ha benn lennének a köv. ogy.-ben.

szvsz 2014.02.28. 11:34:53

@J.László: "Inkább ők, mint Gyurcsány-Bajnai-Kuncze-Fodor."
Naná, ez vitán felüli.

vezér elv 2014.02.28. 11:36:09

Ősbolsi (szülők, férj mszmp, mszp-s) pedagógusnő ismerősöm újabban a jobbikkal szimpatizál.

Józsi01 2014.02.28. 11:44:33

@Szevasztok: Pont erre gondoltam én is. :-)

Egyallampolgar 2014.02.28. 11:45:22

Mint liberális szavazó remélem az Összefogás nem éri el a 10%-ot sem és nulla mandátummal eltűnnek a térképről. Jó lenne ha a narancs komcsik bukása után demokratákra (liberális, konzervatív) is lehetne bízni hazánkat.

Balt 2014.02.28. 11:51:02

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: "Aki devizahiteles, annak Orbán maga a katasztrófa."

Há'b+, télleg: a katasztrófális devizahiteles sűrűn kezet csókolhat gyurcsánybajnainak...

Anselmo 2014.02.28. 11:53:03

@belekotty: "sólyos problémák" - az mi?

angol billentyu... ha nem angolul hanem magyarul vagy egyeb nyelveken gepelek, akkor elofordul.

samot 2014.02.28. 11:54:05

@wallenberg8805: Miböl gondolod?Talàn csak nem varàzslo vagy?Màsnap (àpr.7-én) kapsz te is csak vàlaszt,mint mindenki!

meszena 2014.02.28. 11:59:41

@maxval a gondolkodó birca: Nem tudom, hogy mekkora támogatottsága lehet ennek a témának nálunk, de a balliberális szavazókon kívül hiszem, hogy jelentős számban. Sőt belül se mindenki... Az Mszpének ( e tekintetben) elég sok konzervatív gondolkodású szavazója van.

Alick 2014.02.28. 11:59:43

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: "kollektív felelősség márpedig van"

Persze, ahogy van rablás és gyilkosság is... attól hogy valami létezik, még nem kell értékközösséget vállalni vele.

J.László 2014.02.28. 12:00:05

@vezér elv:
Ha a Jobbik valahonnan átcsábít szavazót, az az MSZP.

Érdekes dolgok ezek. A mai közbeszédben a Jobbik "szélsőséges" pártnak számít. Tudjuk, hogy a két szélsőség a kör másik oldalán összeér. Ezen az alapon tehát az MSZP is szélsőséges párt. Így ezzel már el is eveztünk a "politikailag inkorrekt" beszéd vizeire.

Mivel az MSZP "baloldali", eleve nem lehet "szélsőséges" párt (feltéve persze, hogy "politikailag korrektek" vagyunk), holott az.

Laci A Lakli 2014.02.28. 12:00:26

Szerintem sok szamos ok van azert, hogy a Jobbik "hirtelen" erosodott.
-Jobbikot mindig alulreprezentaltak a kozvelemeny kutatok emlekezhetunk az utolso EP es az utolso orszaggyulesi valasztason is a Jobbikot rendre alulreprezentaltak. Ennek az lehetett az eddigi fo oka, hogy a rejtozkodo szavazok tobbsege bizony Jobbikos es nem "demokrata". A valasztasok kozelettevel a Jobbik sikeresen tudot erot mutatni es emiatt a rejtozkodok mar jobban felmertek vallalni az identitasukat.
-Furcsa de teny, hogy azzal, hogy az LMP-t szetvertek az Osszefogassal epp a Jobbik malmara hajtottak a vizet valamennyire a baloldalon. Ugyanis a jelenlegi parlamentben csak a Jobbik es az LMP teheti meg, hogy elmult 24-evezzen. Tehat azok a szavazok, akiknek nem tetszik sem a FIDESZ sem az MSZP beltenyeszet Osszefogas sem es nem akarjak, hogy a szavazatuk elvesszen azok bizony igencsak elgondolkodnak a Jobbikon.
-A Jobbik az egyeduli part amelyik a videket vette celba, mig a tobbiek egyertelmuen csak a fovarosra fokuszalnak, mert ott van a nagy tomeg. A Jobbik meg szorgos hangyakent szedi ossze videken az "elfeljtett" szavazatmorzsakat. Ez mondjuk teljesen jol atgondolt taktika a Jobbik reszerol.
-A Jobbikot nem tudjak ugy demonizalni a folyamatos nacizassal, mint amennyire demonizalva van Orban, vagy Gyurcsany a masikon. Egyertelmunek latszik, hogy a folyamatos "nacizast" a videki ember epp leszarja, ha azt latja, hogy valaki ellopta a tyukjat.
-A Jobbik legnagyobb igerete a kozbiztonsag megerositese, amiben javulas nem nagyon vett eszre sok videki ember.
-A Jobbik tudott a legjobban raallni az index blogketrece ellenere az internetes kommunikaciora. Jo pelda erre a negyedik legolvasottabb hirportal ma Magyarorszagon a kuruc.info.
-A Jobbik es az LMP azok a partok akik eddig kovetkezetesen ki tudtak allni a mondandojuk mellett meg nem valtak hiteltelenne. (konnyu volt nekik meg nem voltak kormanyon :D)
-A Jobbiknak voltak sikeres akciojuk (peldaul a miskolci Roma Vilagsator felallitasanak a megakadalyozasa, ami szinten erot sugal) ellenzekben is ellentetben a tobbi ellenzeki parttal...
es meg lehetne folytatni ezernyi kis indok van, hogy most sok ember miert fordul a Jobbik fele...

Balt 2014.02.28. 12:03:54

@sanyix: @Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Ráadásul maga az inkriminált kvk cáfolja ezt a sztereotípiát:
hvg.hu/itthon/20140224_Tarki_A_baloldali_szavazok_sirjak_vissza

"... A kutatatásból kiderül az is, hogy a magasabb iskolai végzettségűek a legelégedettebbek a rendszerváltással, s minél magasabb az iskolai végzettség, annál nagyobb az elégedettségi szint."

meszena 2014.02.28. 12:04:47

Az eredmény valójában váratlan, bár a Klubrádióban a tegnap pont arról értekeztek, hogy miért is nem teljesen legitim ez választási rendszer, és ahogy fidesznek lejt. Előre magyarázzák a kedvezőtlennek várt eredményt.
Persze minden igaz, a régi arcok nem hoztak átütő sikert, a retró ebben nem feltétlen nyerő. Nem látszik, hogy a baloldali blokk a a saját bázisán kívül mást is meg akarna szólítani. Lehet, hogy az általuk is tüzelt fidesz és Orbángyűlölet majd a Jobbiknál kamatozik?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.28. 12:06:55

@meszena:

Pontosan így van.

Aki ballib, az nem feltétlenül perverz is. A ballib szavazók nagy többsége normális ember és nem akar homokdiktatúrát Orbán helyett.

Ska (törölt) 2014.02.28. 12:07:09

@J.László: Sokat köszönhet Ferinek a Fidesz, és ráadásul mind a mai napig, minden megszólalásával nekik dolgozik.
Nem tudom, hogy hogyan vehették erre rá, de ő a Fidesz leghatékonyabb fegyvere.

Balt 2014.02.28. 12:08:05

@agentT: Én megengedőbb vagyok velük: remélem, együtt tudunk örülni a lassan beérő eredménynek, amibe belekényszerítették Bajnait és Mestetrházyt. :)))

meszena 2014.02.28. 12:09:21

@Laci A Lakli: A vidéki embert kevésbé érdekli az ideológia, helyesebben: amit lát azt inkább elhiszi, mint amit Pestről hirdetnek. Így lett az Mszpésekből Jobbikos az ország Északkeleti részében. A helyzet úgy áll, hogy az MSZP minél liberálisabb, annál több vidéki szavazatot veszít.
Lehet, hogy ezt a receptet viszi tovább a Jobbik máshol is?

Balt 2014.02.28. 12:10:28

@J.László: :)) Így valahogy. Ezért mondom: együtt tudok örülni most Konrádékkal. :))

meszena 2014.02.28. 12:14:05

@J.László: A fidesztől is jöhetnek szavazók, de eddig főleg az Mszpétől. Miért is? Mert a baloldali szavazók nem feltétlenül liberálisok.

romkocsmában merengő állástalan diplomás (törölt) 2014.02.28. 12:15:16

@J.László: Gyurcsány valójában a Fidesz csodafegyvere! Csak azt nem értem, hogy az MSZP-ben ezt miért nem látják.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 12:28:13

@sanyix: "Ezzel megint csak azt igazolod, hogy a magasabb végzettség, nem jelent több észt...
Hiszen akinek esze van, nem csak az orbáni populizmusra és hazugságokra nem fogékony, hanem a gyurcsányira/mesterházy-ra/összefosásira sem, így nem is relativizálgat, hogy az ő embere jobb volt, bezzeg az ellenfél az milyen szar."

Nem relativizálok semmit. Medgyesi a nemzetközi pénzbőségben lazán vette a fiskális szigort, ami nem csak hiba, hanem bűn is volt. Gyurcsány ezen akart változtatni, és öszöd is erről szólt. Nem volt ebben sikeres, mert orbánéknak semmi sem drága alapon destabilizálták az országot. Amikor egy olyan ember, akit nem érdekelt a politikai hangulat váltotta, a legeredményesebb kormányzást vitte végbe a rendszerváltozás után. Ez az ember Bajnai volt. Orbánék viszont a legrosszabbat. Az alacsony képzettséged miatti indulataiddal meg nem tudok és nem is akarok mit kezdeni. Ez abszolút a te elhatározásodon múlik, ha lehetőséged van áldozni erre. Ha nincs, akkor az sajnálatos.

ertelmetlensegi 2014.02.28. 12:29:31

Tárkit az Orbán hozta létre és pénzeli.
Nem köll figyelembe venni.

belekotty 2014.02.28. 12:30:57

@Anselmo: Az angol billentyűn van hosszú ó?

Anselmo 2014.02.28. 12:33:05

@belekotty: Ne legy ilyen szigoru. Azt hogy NYASGEM angol billentyun is helyesen le tudom gepelni.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.28. 12:35:21

@maxval a gondolkodó birca: szerintem a ballib szavazók nagy része pedig egyértelműnek tekinti, hogy a homokosoknak jogokat kell biztosítani

hogy ez mit jelentsen konkrétan, arról nekik sincs fogalmuk, rábízzák a megmondóembereikre, vezéreikre

a legtöbb, magát balosnak vagy liberálisnak valló ember messzemenőkig támogatja a homo házasságot és az örökbefogadást is
nem mintha érintett lenne benne, de úgy gondolják, hogy ez egy nagyon fontos kérdés, és ebben is meg kell nyilvánulnia a liberális vagy balos, egyenlősítő nézeteiknek
úgy vannak vele, hogy a jobboldal (a mocskos nácik, a klerikális reakció stb.) ellenzi, tehát az ellenkezőjét kell csinálni, mert az akkor a jó, a helyes liberális dolog

gondolj bele mit kapna egy liberális, aki azt mondaná a liberális baráti társaságban, hogy ellenzi a homoszexuálisok házasságát, vagy az örökbefogadást
néznének rá, hogy mekkora náci
ez egy kimagyarázhatatlan, indokolhatatlan korlátozás a magyar liberálisok szempontjából
még az is támogatja, aki semleges lenne amúgy ilyen kérdésben, mert a liberális kánon része lett, hogy a buzikat istápolni kell

Bajnai is beült egy homokos showra 2013 nyarán, nem azért, mert buzi, hanem mert ez elvárt egy liberális, "felvilágosult" politikustól
egy liberális vagy baloldali politikus ma nem engedheti meg magának azt, hogy különvéleménye legyen a homoszexuálisokról, egyszerűen nem lehet szabad, önálló véleménye erről

ez olyan alapvetés, mint a zöld politikusoknál az atomenergia minden áron való ellenzése és a megújuló energiaforrások propagálása, állatok jogai (LOL, jogászok fogják a fejüket ilyen hülyeségek hallatán, de jól hangzik, zabálja a nép)
érvek őket sem győzik meg, ez a zöld kánon része

Gyurcsány meg azért mond ilyen éles dolgokat, mert egyszerűen neki ez a lehetőség a médiába kerülésre
ő a szélsőliberális szavazókra utazik, ő a rossz fiú a baloldalon, a gyors mozgású, éles nyelvű vagabund, Bajnai meg a szakértő arcot adja, Mesterházi meg hozza az MSZP szavazókat, más szerepe nincs, kapott érte egy miniszterelnök-jelölti gumicsontot, amiből persze sose lesz semmi

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.28. 12:36:28

@maxval a gondolkodó birca: "Aki ballib, az nem feltétlenül perverz is. A ballib szavazók nagy többsége normális ember és nem akar homokdiktatúrát Orbán helyett."

A lengyel politikai palettán is van ilyen párt, aki a homofíliát, meg az egyházellenességet felvállalja, a Ruch Palikota. Bent van néhány százalékkal a parlamentben, mert ezt egy kicsi, de elkötelezett kisebbség támogatja. A döntő többséget, legyen az bal vagy jobboldali riasztja. Ezért vehetnek el szavazatokat az Összefosástól Gyurcsány szavai.

Gérard Duchemin (törölt) · http://sorbuvar.blog.hu 2014.02.28. 12:40:03

@romkocsmában merengő állástalan diplomás: Gyurcsány megint összehozza a Fidesznek a kétharmadot.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 12:43:57

@Balt: Értetted-e, amit a refinanszírozásról írtam?

Illetve ismerted azt a tényt, hogy a devizahitelek törvényi lehetőségét az első orbánkabinet vezette be? Ennek oka, hogy tisztában voltak vele, hogy külföldi forrás kell, mert a hazai bankbetétek kevesek a lakáspiachoz. Magyarán a magyar bankokban nincs annyi pénz, amennyire szükség lenne.

A mostani árfolyamért, és a bankjaink Svájcban elérhető refinanszírozási kamatok kockázati feláráért ki lenne hibás, ha nem az orbánkormány?

sanyix 2014.02.28. 12:47:59

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:
Ismerem a mantrát gyurcsány csak jót akart persze, de a zorbán(a lényeg hogy mindig más a hibás, soha sem a nagyvezér)
Bajnai pedig nagy szakértő volt, hiszen végül is csinált annyit amennyire egy idomított majom is képes(igazából így is volt, mert az IMF utasításait szóról szóra gondolkodás nélkül követte, ahogy anno feri utasításait is követte). Aki képes ilyeneket benyögni, az kb egy növény intelligencia szintjét csak egy kicsivel haladja meg :)
Mi lenne ha elkezdenél gondolkodni és nem csak a pártmantrát löknéd? Fájna?

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.28. 12:51:16

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: "Illetve ismerted azt a tényt, hogy a devizahitelek törvényi lehetőségét az első orbánkabinet vezette be? Ennek oka, hogy tisztában voltak vele, hogy külföldi forrás kell, mert a hazai bankbetétek kevesek a lakáspiachoz."

Ez már a bődületes baromság kategóriája. Devizaswapról hallottál-e?
A külföldi tulajdonú bankok külföldi devizaforrást vontak be részben még a forinthitelezésre is.
Ha forintban akartak hitelezni dev forrásból, akkor a dev forrást elswappolták. Ehhez nem kellett Orbán.
És még te írsz olyanokat, hogy a magasabb isk. végzettségűek fletót támogatják!

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 12:56:32

@sanyix: Biciklizgessél Székesfehérváron boldogan addig, míg lesz munka az összeszerelő üzemekben, addig is elmélkedjél Marxról meg Leninről, éltesd Che Guavarát, de ne tanácsold azt nekem, hogy gondolkodnom kellene, amikor az nekem elég jól megy amúgy is!

Remélem azért nem sértődsz meg?

Mellesleg észre sem vetted, hogy sikertelennek ítéltem Gyurcsány kormányzását attól függetlenül, hogy a külső környezeti hatásokra való tekintettel a mentegetés is kihallatszott a szavaim mögül.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.28. 12:58:25

Az Összefogás sikeresen tudja mozgósítani azokat, akik bármilyen fideszes vagy jobbikos jelöltet megszavaznak a ballibek ellen. Mint tudjuk, nem a szimpátia, hanem a gyűlölet kap nagyobb hangsúlyt a magyar választásokon.

J.László 2014.02.28. 13:00:08

@Balt:
Szerintem fordítva lesz. Április 7-én reggel Mesterházy nyakába varrnak mindent és kirúgják a picsába. Gyurcsány visszatér és véghezviszi a küldetését, amit a Teremtő reá testált: tökéletesen tönkreteszi a "balodalt".

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.28. 13:06:18

@Laci A Lakli: "A Jobbik az egyeduli part amelyik a videket vette celba, mig a tobbiek egyertelmuen csak a fovarosra fokuszalnak, mert ott van a nagy tomeg."

A Fidesz is elég erős vidéken, a Jobbik számára Borsod és Szabolcs jelenti a vidéket. Nézd majd meg az észak-dunántúli eredményeiket!

A Fidesz és az MSZP azért erősebb Budapesten, mert a minisztériumok, állami hivatalok a fővárosban vannak. Aki ilyen helyen köztisztviselő, annak közvetlenül befolyásolja az életét egy kormányváltás, még szép, hogy elmegy szavazni. A Jobbikot a zsidózás eléggé szalonképtelenné teszi Pesten, ahol inkább az LMP a menő, mióta az Összefogás lenyelte a Millát.

J.László 2014.02.28. 13:07:00

Nem tudom, a magyar politikában volt-e már olyan személyiség, aki hatalmas energiák mozgósításával megvalósította volna eredeti elképzeléseinek a tökéletes ellenkezőjét. A német politika ismer ilyet. Adolf Hitlernek hívták az illetőt.

Tartok tőle, hogy Gyurcsány lesz a következő.

sanyix 2014.02.28. 13:12:58

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Nem igazán látom hogy neked jól menne a gondolkodás, különben nem írnál ilyen marhaságokat.
Nyugi nem tudsz megsérteni, ahhoz kevés vagy.
"Mellesleg észre sem vetted, hogy sikertelennek ítéltem Gyurcsány kormányzását attól függetlenül"

De észrevettem. És ez nem változtat azon a tényen hogy csupa idiótaságot írsz, és mosdatod a vezéredet, mondhattad volna az "én nem az zemeszpére/fideszre/szdsz-re szavaztam, de..." szöveget is, nem sokat jelent.
Amúgy elmélkedek néha marxról, és leniről, mert nekem megy (mármint az elmélkedés), így ismerem a hibákat az elképzeléseikben, így alakul ki a saját véleményem.
Mellesleg csak szólok, hogy te pont a marxot lenint és che guevarát a múltban erősen éltető blokkot mosdatod a hozzászólásaidban, és egy ugyan olyan bandához képest relativizálgatod, de gondolom ez neked nem tűnt fel, hiszen a vezéred erről nem beszélt.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 13:22:43

@Balt: "... A kutatatásból kiderül az is, hogy a magasabb iskolai végzettségűek a legelégedettebbek a rendszerváltással, s minél magasabb az iskolai végzettség, annál nagyobb az elégedettségi szint."

És? Megint a hülye prkoncepcióid.

Én baromira elégedett vagyok a rendszerváltással, és baloldali szavazó vagyok.

Mellesleg nem azt mondtam, hogy az alacsony végzettségűek elégedettek a rendszerváltással, hanem azt, hogy a magasabb végzettségűek kevésbé fogékonyak az orbáni populizmusra.

Neked van szövegértésed baszod?

Mellesleg az alacsony végzettségű jobboldali szavazók, akik fogékonyak az orbáni populizmusra, szerintem elégedetlenek a rendsuerváltással. Ezért is hajt rá a fidesz a kádári hangulatra. Multik fúj, bankok fúj, IMF fúj, és az imperialisták mindjárt jajj mi lesz.

Laci A Lakli 2014.02.28. 13:33:43

@Online Távmunkás:
Heves, Nograd stb... Egy-ket megye ki lett hagyva, de azzal egyetertek, hogy Eszak-Dunantulon kisebb a Jobbik tamogatottsaga, a szegenyebb regiokban pedig nagyobb. De vajon miert hiszik ezekben a regiokban lakok azt, hogy az elmult 24 evben a politika magara hagyta oket?

Budapesten is meglepoen sok a Jobbikos szerintem, de igen egyetertunk Pesten legalabb merheto az LMP mig videken nagyon nem...

Balt 2014.02.28. 13:35:44

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Mond az neked vmit, hogy eurobevezetési céldátum? 2002-ben (stabil forint mellett) mikorra volt előirányozva, és mikor gyurcsánybajnai(+megyó) után...? (Elvonatkoztatva attól, amit J.László fentebb írt, hogy ti. Fletónak köszönhetjük - de tényleg :) -, hogy nem vagyunk euroövezeti tagok.) :)

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 13:36:46

@sanyix: "mondhattad volna az "én nem az zemeszpére/fideszre/szdsz-re szavaztam, de..." szöveget is, nem sokat jelent."

???
Miért mondtam volna?

Erő e-meló 2014.02.28. 13:38:13

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
A buziházasság szerintem még a buzik nagy részét se igazán érdekli, mert ki akar házasodni manapság a(z igazi) nőkön kívül? Sőt már azok se nagyon

Ezt a témát csak a libsik nyomatják, mert olyan nekik mint a gittrágás. Egy vallási szekta módjára gondolkodnak

Balt 2014.02.28. 13:40:08

@J.László: "Szerintem fordítva lesz. Április 7-én reggel Mesterházy nyakába varrnak mindent és kirúgják a picsába."

Ez volt a terv, de már látszik, hogy Gyurcsány saját jogon -8% (a DK+5%-val együtt bruttó -13%) tud "hozni" a zellenzéknek. :) Hogy valaki ezt két hónapja nem látta...? Sajnálatos szemészeti probléma, de a gerontokrata "örökös aláíróknak" talán elnézhető. :)))

"Gyurcsány visszatér és véghezviszi a küldetését, amit a Teremtő reá testált: tökéletesen tönkreteszi a "balodalt"."

Reméljük, de tényleg nem értem, hol nézték ezt be Mesterházyék. Baynaunak végül is mindegy, hiába facsarja az orrát Fletó (ahogy hírlik), mindig is a csicskája volt...

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 13:40:25

@sanyix: "Mellesleg csak szólok, hogy te pont a marxot lenint és che guevarát a múltban erősen éltető blokkot mosdatod a hozzászólásaidban, és egy ugyan olyan bandához képest relativizálgatod, de gondolom ez neked nem tűnt fel, hiszen a vezéred erről nem beszélt."

Nem.

Engem egyszerűen nem érdekel, hogy harmincévvel ezelőtt az utódpárt jogelődjében mit csináltak azok, akik ma már zömében a föld alatt hevernek.

Te kommunista vagy, én nem.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 13:49:07

@greatwideopen: "A külföldi tulajdonú bankok külföldi devizaforrást vontak be részben még a forinthitelezésre is."

Ez pont azt támasztja alá, hogy nem volt elég forintforrás. Köszönöm, hogy igazoltál.

Igen, rövidtávon ez megoldás volt, ha a betétállomány nem fedezte átmenetileg az üzletmenetet a hitelezésben, de nem hagyták bent a rendszerben tartósan az árfolyamkockázat miatt, amit forinthitelnél lehetetlen érvényesíteni. Ha az adott hónapban a kihitelezendő összegre a forintkonstrukcióban nem volt elég fedezet, belenyúltak az anyabank devizaforrásaiba, de ez egy-egy rövid futamidejű bankközi hitelügylet volt, amit lekötési akciókkal utána le is fedeztek.

Azért legalább értened kellene amiről beszélsz.

sanyix 2014.02.28. 13:54:50

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

"Miért mondtam volna?" Hagyjuk, mindegy ha elsőre nem érted :)

:DD vicces mikor a kommunistákat támogató kommunistázik.
Csak kíváncsiságból. Most miért kommunista vagyok? Az ilyen "balliberális" "demokraták" általában nácizni szokták azokat akik nem imádják A vezért.
A fidióták szoktak kommunistázni. Szerepet tévesztettél?

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.28. 14:04:16

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Hát, ha itt valaki nem ért valamit, az nem én vagyok. De belemhetünk.
Devizaárfolyamkockázata az elswappolt devizaforrásnak nincs.

Ha a kamatláb vagy lividitási kockázatokat vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy a bankok jellemzően rövid távú forrásokat hiteleznek ki hosszabb időre függetlenül attól, hogy a forrás eredendően forint vagy deviza.
Ezt a bankok jól tudják menedzselni, az eszközeik megvannak rá.

A bankok éppen azzal vállaltak fel nagyobb kockázatot, hogy a lakosságnak devizában (deviza elszámolással) kezdtek hitelezni, mert a lakosság bevételei jellemzően nem devizában keletkeznek.

Vállalati devizahitelek már régóta vannak, nem a fideszkormány alatt indult a dolog, egyszerűen azért mert igény van/volt rá.
Hogy mikor vált lehetségessé a lakossági devizahitelezés, arra pontosan nem emléxem, de ez egy devizaliberalizációs lépés volt.

Az I. Orbánkormány végig lakossági forinthitelezében gondolkodott a lakásokat illetően, hiszen éppen ezért voltak a kamattámogatott lakáshitelek. Persze arra is számoltak, hogy a forintkamatok csökkenek és akkor az állami támogatás is csökkent volna, végül bevezettük volna az ajrót.
Na ezt kúrták el Medgyesiék, nem kicsit, nagyon.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 14:17:18

@Balt: "Mond az neked vmit, hogy eurobevezetési céldátum? 2002-ben (stabil forint mellett) mikorra volt előirányozva, és mikor gyurcsánybajnai(+megyó) után...?"

Hogyne mondana. Én nem pártbirka vagyok. Már 2002-ben rosszalva figyeltem Medgyesi ténykedését. Én az az ember vagyok, aki érdeklődött a költségvetési hiány, és a (hogy írják, hogy masztrikhi-kritériumok) után. Örültem is, amikor Medgyeit kibaszták. Utána azt mondtam, hogy na a választások, hát egy évet elhúzzák a rétest, és 2006-ban majd fordulat lesz. Vagy a szocik, vagy a fidesz jóvoltából. A szocik nyertek, és öszödnél kezdtem el elismerni Gyurcsányt. Sajnos az országot megbénította a fidesz, és 2010 után sem lett jobb a helyzet. Leszakadunk, és ez baj. Mai fejjel azt gondolom, hogy az lett volna a szerencsés, ha 2006-ban buknak a szocik, és a fidesz hajtja végre az elkerülhetetlent. A medgyesi-féle elkúrást az ígérgetései békjójában, és akkor a szocik 2010-ben felvállalhatták volna a pénzügyi szigort, de nem ilyen elfuserált módon, ahogyan a fidesz teszi most. Akkor most nem leszakadnánk, hanem felzárküznánk. De az ellen sem lett volna kifogásom, ha a fidesz korrigál 2006 után. AKkor Orbán sem lenne a mai paranoid őrült, és nem történt meg volna a 2006-10 közötti árokásás. Nekem mindegy, hogy ki kormányoz, ha fejlődünk. Én nem szerelemből szavazok.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 14:44:03

@sanyix: "vicces mikor a kommunistákat támogató kommunistázik."

Az MSZP nem kommunista.

"Csak kíváncsiságból. Most miért kommunista vagyok? Az ilyen "balliberális" "demokraták" általában nácizni szokták azokat akik nem imádják A vezért."

Mert az vagy. Már ha te vagy az a székesfegérvári Sanyix, aki mindig ott volt a bringás critical masson.

"A fidióták szoktak kommunistázni. Szerepet tévesztettél?"

Igen, de ők nem a kommunistákat kommunistázzák, hanem bárkit aki baloldali.

Én ellenben csak a kommunistákat kommunistázom. Példát mondok kit tartok annak. Thürmer Gyulát. Egyébként te magad kommunistának tartod magad vagy nem?

shm 2014.02.28. 14:46:14

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

"Értetted-e, amit a refinanszírozásról írtam?"

Én értettem, de bődületesen nagy hülyeség. A bankok nem küszködnek refinanszírozási problémákkal, ráadásul az egész ügyletmenet nem is úgy zajlik, ahogy leírtad.

"Illetve ismerted azt a tényt, hogy a devizahitelek törvényi lehetőségét az első orbánkabinet vezette be? Ennek oka, hogy tisztában voltak vele, hogy külföldi forrás kell, mert a hazai bankbetétek kevesek a lakáspiachoz."

A "devizahitelek törvényi lehetőségét" annyiban vezette be az első Orbán-kormány, hogy teljesen konvertibilissé tette a forintot. Ez 11 évvel a rendszerváltás után - és uniós csatlakozásunk előtt - teljesen logikus és hasznos lépés volt, és ez tette lehetővé a világgazdaságba való reintegrációt, lebontva számos olyan korlátozást, amelyek a kommunista diktatúra ót még fennálltak. Enélkül ma sem lehetnénk uniós tagállam. Közvetve ugyan ez valóban szükséges volt ahhoz, hogy devizahitel-ügyletek köttessenek, de ez annyira nem volt szükség-, különösen tervszer következménye, hogy nem is igen köttettek, a devizahitel-boom évekkel később, teljesen más gazdasági környezetben következett be.

Szóval ezzel az erővel kereshetnénk a kisázsiaik felelősségét is, akik a pénzt kitalálták.

Az állításod, hogy a devizahitelezés oka az első Orbán-kormány lakástámogatási programjához való banki forráshiány, totálisan abszurd.

Valójában az ingatlancélú, lakossági devizahitelezés elterjedése a Medgyessy-kormány idején zajlott le, amikor a bankok egy olyan konstrukcióban kezdtek versenyezni, ami alapvetően egy árfolyamkockázatot nélkülöző minta volt, ám a forint-, és euro/chf kamatkülönbségei miatt rendkívül vonzónak tűntek a magyar lakossági fogyasztók számára is, akik viszont nem érzékelték az árfolyamkockázatnak való súlyos kitettségüket.

A kcokázatokat emelte, hogy a Medgyessy-kormány a 'Jóléti Rendszerváltással' kilőtte az ismeretlenbe az euro-bezetés céldátumát, és padlóra küldte az államháztartást. Ezen a Gyurcsány-éra impotens semmitevése (amely aztán 2008-ra oda vezetett, hogy az államháztartás a pénzügyi válság hatására gyakorlatilag bedőlt), majd a Bajnai-kormány megszorításai annyit rontottak, hogy a lakossági devizahitelek kezdtek tömegesen bedőlni.

A jobboldali szavazók egyébként felméresek szerint egyáltalán nem alacsonyabb viskolai végzettségüek, mint a baloldaliak, 2010-ben ez statisztikai hibahatár körül még igaz volt, de már félidőre megfordult a helyzet, miután a lemorzsolódás elsősorban az alacsonyabb végzettségű és keresetű, alacsonyabb társadalmi státuszú támogatóikat érintette. Ebben kiugró különbség nem is igen van a pártok között (az LMP kivételével, akiknek a támogatottsága a baloldalhoz (pláne a fideszhez) képest majdnem egy nagyságrenddel kisebb.

Azon meg, ne haragudj, de csak mosolyogni lehet, amikor te értekezel az alacsony képzettségű szavazók populizmusra való fogékonyságáról, aki képtelen vagy egyetlen kommentárt szembeszökő helyesírási hibák nélkül leírni. Tudom, tudom, diszlexiás vagy - ahogy az összes kövér nő pajzsmirigy-problémákkal küszködik, és még véletlenül sem cukrot zabál ...

shm 2014.02.28. 14:47:43

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

"Az MSZP nem kommunista."

Én is így látom, az MSZP opportunista. Elveket hosszú évtizedek alatt sem sikerült felfedeznem bennük.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.28. 14:48:17

@Laci A Lakli: A vidáki, cigányok lakta régiókban nagy a Jobbik támogatottsága, ez közismert. Miért? Mert a cigánysággal nem tudott semmit sem kezdeni eddig egyik kormány sem.

Budapesten meglepően sok a jobbikos? 2010-ben még az LMP is megverte őket, alig jutottak 10% fölé, miközben országosan 16,5%-ot kaptak. Azóta szerintem nem változott lényegesen az arány, a pestiek nem szeretik jobban a Jobbikot, mint az országos átlag.

shm 2014.02.28. 14:53:46

@greatwideopen:

"Hogy mikor vált lehetségessé a lakossági devizahitelezés, arra pontosan nem emléxem, de ez egy devizaliberalizációs lépés volt."

www.mnb.hu/A_jegybank/mnbhu_tudnivalok/mnbhu_telj_konv

Hosszú időn keresztül nekem sem esett le, mire mantrázzák az agyhalott szocik a "devizahtitelezést a Zorbán engedte meg" című hülyeséget, de egy öntudatosabb hülye elirányított a vontakozó MSZP-közleményhez.

És akkor még ez a vécépumpa locsog a könnyen manipulálható iskolázatlan szavazókról ...

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 15:12:13

@greatwideopen: "Hát, ha itt valaki nem ért valamit, az nem én vagyok. De belemhetünk.
Devizaárfolyamkockázata az elswappolt devizaforrásnak nincs."

Meg 20 évre swappelés sincs. Tehát a kockázat egy 20 éves futamidőnél megmarad.

"Ha a kamatláb vagy lividitási kockázatokat vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy a bankok jellemzően rövid távú forrásokat hiteleznek ki hosszabb időre függetlenül attól, hogy a forrás eredendően forint vagy deviza.
Ezt a bankok jól tudják menedzselni, az eszközeik megvannak rá."

Igen, tovább hárítani a hitelfelvevőre, és ezt beleírni a szerződésre. Ezért problémás a bankokra különadót kivetni tartósan, mert a kockázatukat, illetve a költségeiket is növeli, ami a hitelfelvevőknél csapódik le.

Pont ezért mondom, hogy az Orbán kormány a devizahitelesek ellensége.

"A bankok éppen azzal vállaltak fel nagyobb kockázatot, hogy a lakosságnak devizában (deviza elszámolással) kezdtek hitelezni, mert a lakosság bevételei jellemzően nem devizában keletkeznek."

Ez alapvetően az ügyfelek kockázata volt.

"Vállalati devizahitelek már régóta vannak, nem a fideszkormány alatt indult a dolog, egyszerűen azért mert igény van/volt rá."

A lakossági ingatlankölcsönökről van szó. Igen, nem hitelek, hanem kölcsönök. Látom, hogy nem vagy járatlan a témában, mint gondoltam eleinte, tehát tudhatod mi a különbség a hitel és a kölcsön között.

+Hogy mikor vált lehetségessé a lakossági devizahitelezés, arra pontosan nem emléxem, de ez egy devizaliberalizációs lépés volt."

Az első Orbán kormány alatt. Talán 2001-ben, ezt nem tudom már pontosan. A forintkölcsönök államilag támogatottak voltak, és látható volt, hogy ahogy beindul a piac, az állam nem vehet benne részt a végtelenségig. Továbbá tény, hogy az euro-bevezetés optimizmusában éltünk, és ez így átmenetinek szánt megoldás volt.

+Az I. Orbánkormány végig lakossági forinthitelezében gondolkodott a lakásokat illetően, hiszen éppen ezért voltak a kamattámogatott lakáshitelek. Persze arra is számoltak, hogy a forintkamatok csökkenek és akkor az állami támogatás is csökkent volna, végül bevezettük volna az ajrót."

Ez részben igaz. De a végén, amikor a lakáspiac folyamatosan bővült, a forintkamatok meg csak nem akartak mérséklődni, liberalizálták a devizakölcsönöket.

"Na ezt kúrták el Medgyesiék, nem kicsit, nagyon."

Ezt szerintem én is írtam. Ebben köztünk nincs vita. Sőt Gyurcsány is így gondolta. Ezért puccsolta meg Medgyesit. Azt sem cáfolom, hogy utána Gyurcsány sem állt a helyzet magaslatán. Ami a nézetkülönbség közöttünk, hogy én ezt nagyobbrészt rátolom Orbánra. Igen, ellenzékből is lehet destabilizálni.

Amúgy, ha látod, hogy a bankok rövidlejáratú forrásokból finanszírozzák a hosszúlejáratú hiteleket, akkor miért nem kritizálod Orbánt a devizahitelesek helyzete miatt?

Mert azt elfogadom, hogy valaki aki felnőtt fejjel annyit felejtett, hogy zavarba esne egy általános iskolai feladatnál, az beszopja Orbán szocikra mutogatását. De te, aki ezek szerint érti a devizahitelek mögötti folyamatokat, az zavarba ejtő.

Én azért utasítom el Orbánt, mert jelenleg ö van hatalmi pozícióban, és jelenleg rossz a haladási irány. A visszaesés sem zavarna, ha az irány helyes lenne. AKkor idő kérdése, amikor jönnek az eredmények. Sajnos azonban eélyét sem látom a fejlődésnek. Amit jósolni tudok, az folyamatos leszakadás. Gazdaságilaf, erkölcsileg és szellemileg.

Szerinted sikeres a kormányzat, ha még most januárban is vannak diákok, akik nem kapták meg a könyveiket az iskolában? Mikorra jön össze a dolog? A pótvizsga után?

J.László 2014.02.28. 15:18:59

@Balt:
Ha nem szándékaink, hanem a tetteink eredménye a döntő tényező, akkor be kell látnunk, hogy Konráéd és Heller a két legnagyobb magyar, nincs mese.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 15:25:09

@shm: "Én értettem, de bődületesen nagy hülyeség. A bankok nem küszködnek refinanszírozási problémákkal, ráadásul az egész ügyletmenet nem is úgy zajlik, ahogy leírtad."

Magasabb kamatra tudják eladni a kötvényeiket, mint egy nem magyar bank. Ez drágítja a kamatokat itthon is.

"A "devizahitelek törvényi lehetőségét" annyiban vezette be az első Orbán-kormány, hogy teljesen konvertibilissé tette a forintot. Ez 11 évvel a rendszerváltás után - és uniós csatlakozásunk előtt - teljesen logikus és hasznos lépés volt, és ez tette lehetővé a világgazdaságba való reintegrációt, lebontva számos olyan korlátozást, amelyek a kommunista diktatúra ót még fennálltak. Enélkül ma sem lehetnénk uniós tagállam. "

Látom nem érted, hogy mit jelent az, hogy az Orbán kormány vezette be a devizahitelek törvényi szabályozását.

Előtte nem létezhetett CHF-alapú lakossági devizakölcsön, mert nem volt meg a törvényi lehetősége. Nem kínálhattak volna ilyet a bankok, mert törvénytelen lett volna. Csak forintvban volt megállapítható a tőketartozás. Ha bement volna valaki a bankba, hogy CHF-alapó forinthitel kell neki, közölték volna, hogy az törvénytelen. Már ha az ügyintéző értette volna, hogy az mit jelent.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 15:27:57

@shm: "Azon meg, ne haragudj, de csak mosolyogni lehet, amikor te értekezel az alacsony képzettségű szavazók populizmusra való fogékonyságáról, aki képtelen vagy egyetlen kommentárt szembeszökő helyesírási hibák nélkül leírni. Tudom, tudom, diszlexiás vagy - ahogy az összes kövér nő pajzsmirigy-problémákkal küszködik, és még véletlenül sem cukrot zabál ..."

Nem diszlekszia, hanem gépelés. Nem tudok vakon gépelni és nem is látom a monitort ilyenkor. Kézírásnál nincs probléma.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 15:31:49

@Balt: "Ez az az egyébként még Panyit is alulmúló Vv blog egyik lényeglátó írása:
velemenyvezer.444.hu/2013/10/24/kik-is-azok-a-kommunistak"

A kommunista az, aki kollektív tulajdonú gazfaságrendszert üzemeltetne. A kínai kommunistapárt vezetői sem kommunisták szerintem. Már rég kapitalizmus van ott dollármilliárdosokkal.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.28. 15:38:49

@shm: Legközelebb idézhetsz az angolszász jogrendszerből egy XVIII. századi szekérbirtoklási per iratanyagából is. A lényeg, hogy én másról beszéltem.

sanyix 2014.02.28. 17:06:23

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:
tudom, most éppen nem kommunisták, csak voltak amikor azzal jártak jól. Ők szélkakasok, igazi takonygerincű szar emberek.

"Már ha te vagy az a székesfegérvári Sanyix, aki mindig ott volt a bringás critical masson."

Ezt is benézted, amióta megszülettem ugyanott élek: Budapesten. Critical masson még nem voltam.

De ha már a példaképeidnek elhiszed hogy komcsiról "liberális" "demokratára" váltottak, miért nem tudod ezt elhinni arról akire gondoltál? Lehet mióta nem találkoztál vele, ő is naaagy "demokrata" lett. :D

A komcsikat pedig utálom, főleg a köpönyegforgatókat, mint feri, gordonka, vitya, és a többi kis tetű, a thürmer féléket csak egyszerű elmebetegnek tartom, mert ő legalább tartja magát az elveihez...

"Igen, de ők nem a kommunistákat kommunistázzák, hanem bárkit aki baloldali."

Ahogy az összefosás tagjai sem csak a nácikat/fasisztákat nácizzák/fasisztázzák, hanem mindenkit aki nem ők :) (itt is láthatóan megmaradt a jó öreg komcsi beidegződés, miszerint "Ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség")

J.László 2014.02.28. 18:32:46

A tegnapelőtt liberálisai a tegnap kommunistái, akik pedig a ma liberálisai ismét.

Meridian74 2014.02.28. 19:32:35

@ob.szerver: Te meg eleve a kérdés-állítást sem fogtad fel, miről beszélünk akkor?

Tudod, én erre reagáltam:
"EU pénzek nélkül ebben az országban egy kibaszott homokozó sem épülne."

Hát de. Épül itt, több ismint egy homokozó... amúgy vicces, de EU-s pénzekből meg pont hogy homokozók (is) épültek, lásd 30 cm-es kilátó.

Az EU-s pénzek sincsenek amúgy ingyen.

Meridian74 2014.02.28. 20:20:44

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: A 2014.02.28. 10:22:33-kor beírt hosszas irományodhoz volna némi hozzáfűznivalóm.

A "A devzahitelezés törvényi lehetőségét az első orbánkormány teremtette meg."

Igen ez így van, de kiknek szánták ezt? Nem a lakosság részére, az egyértelmű volt, hanem az intézmények és Önkormányzatok, vállalatok részére.
Ugyanis a lakosság részére a kamattámogatott (már nem emlékszem mi is volt a neve) forinthiteleket biztosított, amit jó sokan, ők is meg az akkori ellenzék is felvett, amellyel kapcsolatban még medgyessi is azt ígérte hogy nem fogják megszüntetni, hanem folytatni fogják ezt a hitelezési konkstrukciót, mivel ők is jónak tartják...
Eltelt egy év és segget csinálva a pofájukból megszüntették ezt a lehetőséget (kellett a 100 napos szarokra a pénz), és a lakásvásárlás céljára nem maradt más mint a deviza hitel.

Szóval NEM az orbán kormány bűne a devizában való eladósodás, és a kurva anyád foglalkozásával kapcsolatosan csúsztass és hazudozz ilyeneket, oké?

Mindenhol ezt az ordas nagy csúsztatást és hazugságot látom olvasni, és az egyszeri tájékozatlan emberek ezt el is hiszik. Holott csak emlékezniük kellene, senkinek eszébe nem jutott 2001-2002-ben CHF hitelt felvenni, mikor volt államilag dotált forint hitel.

A devizaeladósodást a Medgyessinek és Gyurcsány kormányának köszönhetjük.

Amúgy meg:
hu.wikipedia.org/wiki/Els%C5%91_Orb%C3%A1n-korm%C3%A1ny

Itt az alábbi rész a fentiekhez kapcsolódó rész:

"A Fidesz-kormány otthonteremtési programja jelzálog alapú, 10%-os kamattámogatású, 6,5%-os kamatozású, 10 millió forintig igényelhető hitelt biztosított a fiatalok számára új lakás építésére, majd ezt kiterjesztette a használt lakások vételére is, továbbá garanciát vállalt arra nézve, hogy a kamat + kezelési költség együttes értéke 20 évig nem haladhatja meg a 6%-ot. Nőtt a felvehető lakáshitel összege, és 10-ről 20 évre nőtt a futamidő.[20][21]"

Zolcsi67 2014.02.28. 23:11:24

@meszena: Tán dolgozni kellett volna az elvtársaknak négy éven át, nem folyamatosan hisztériázni, pozitív alternatívát, használható programot felállítani, nem millázni és haházni, és akkor most nem kéne előre magyarázni a bizonyítványt. Ez és nem más igazolja az Összefosás (jó név...) totális alkalmatlanságát egy ország vezetésére.

EMU 2014.03.01. 16:02:09

érdekes, mekkora tömegek lelkesednek azért, hogy nem az egyik, hanem a másik rablóbanda fosztja ki sosem látott módon az országot, hogy mennyien elégedettek azzal, hogy nem az egyik, hanem a másik bűnszervezet süllyeszti sosem látott mélységbe a gazdaságot és tipor mindenféle jogot. Szóval döbbenetes látni ezt a sötétséget, hogy egy jelentős rétegnek a szájába lehet szarni, csak ne az a másik tegye. Ugyanők azok, akik a másik sokkalta kevésbé látványos tolvajlását meg gazdasági ámokfutását látva vért hánytak, kockakövet szedtek és demokráciáért kiáltottak, most kussban lapítanak és boldogok. Sivár, proli népség.