Noha Vona Gábort biztosan újra elnöknek választják, a Jobbik hatfős elnöksége jelentős változásokon eshet át a párt szombati tisztújító kongresszusán. A Jobbegyenes blog úgy értesült, sokan új arcoktól remélik a nemzeti radikális párt elnökségének hatékonyabb működését, amely átalakíthatja a vezető testületen belüli erőviszonyokat.

Hétvégén újra elnököt és elnökséget választ a Jobbik. A tisztújítás minden párt életében mérföldkő, lehetőség a megkezdett irányvonal folytatására, fordulatok bejelentésére, esetleg egy teljes újratervezésre. Mivel egy politikai mozgalom sikerességének kulcsa elsősorban az elért százalékokban, a parlamenti mandátumokban és a kormányzati pozícióban mérhető, a Fidesz háza táján sok izgalom a közeljövőben nem várható, a szocialistáknál viszont a teljes keretcserétől a lassú széthullásig bármilyen forgatókönyv elképzelhető nyár közepén esedékes tisztújításukon.

A Jobbik speciális helyzetben van. Egyfelől a parlamenti és EP-választásokon elért eredményei relatíve jónak tekinthetők. A saját maguk által felállított magas elvárások, a rendkívül sokszínű politikai-ideológiai platformok, illetve a szervezeti működésből adódó feszültségek mégis a kritikus hangok felerősödését eredményezhetik a szombati országos küldöttgyűlésen. Határozott igény van a változásra és az új arcokra.

elnokseg.jpg

 A Jobbik elnöksége a 2014. januári évadnyitón

 Vonában töretlen a bizalom

Vona Gábornak aligha van mitől tartania: két éve 99 százalékos támogatottsággal szavaztak neki bizalmat a delegáltak, és várhatóan most is hasonló eredményre számíthatunk. A radikális párt vezetésére alkalmas, kiállítható ellenjelölt nincs a láthatáron, és ha lenne is, nehezen tudna alternatívát felmutatni Vonával szemben, aki radikális és mérsékelt körökben is egyaránt otthonosan mozog, mind a két csoport szimpátiáját és bizalmát bírja. Ez még akkor is igaz, ha a mozgalmon belül egyesek saját sérelmeiket személyesen Vona Gáborhoz kötik, és a „cukikampányként” elhíresült imázsváltás „ősjobbikos” körökben nem aratott osztatlan sikert.

A Jobbik elnökségében ezzel szemben komoly változások következhetnek be. Egyrészt 2008 óta csupán egy személycsere volt, mégpedig 2012-ben, amikor a korrupciógyanúba keveredett Szegedi Csanádot Volner János váltotta. Míg a két évvel ezelőtti kongresszus a Szegedi-ügy árnyékában zajlott, és a tisztújítás tétje az is volt, kinek jut befutó hely a 2014-es választáson, most jóval nyugodtabb körülmények között mérettethetik meg magukat a jelöltek.

Visszaüthet a „törökmánia”

Jobbikos körökből származó, megbízható értesüléseink szerint a 6 alelnöki székre összesen 14-en pályáznak, a hat újrainduló mellett tehát nyolcan szeretnének „kívülről” bekerülni a párt (és sokszor a frakció) működését irányító testületbe. (Információink szerint Kovács Béla csak az utolsó pillanatban lépett vissza a jelöltségtől.)

Az országosan ismert jelöltek közül a párt külügyi frontemberét, Gyöngyösi Mártont és a devizahitel ügyben a médiában rendszeresen megjelenő Z. Kárpát Dánielt kell kiemelnünk. Bár Gyöngyösi a közvélemény előtt „zsidólistázós” parlamenti felszólalásával vált ismertté, jobbikos körökben inkább kimért, diplomatikus fellépéséről ismert, aki többnyire kifogástalan öltönyben nyilatkozik angolul valamelyik külföldi csatornának. Gyöngyösi emellett a párton belüli orosz-török-iráni-kínai külgazdasági kapcsolatok egyik legfőbb lobbistája, sokan a Jobbik keleti nyitását is hozzá, illetve a pártból nemrég váratlanul távozó Hegedűs Tamáshoz kötik. A nemzeti radikális táboron belül azonban sokan idegenkedéssel szemlélik a Jobbik hirtelen jött „törökmániáját”, az antikommunista platformnak pedig az „oroszokkal való túlzott haverkodásból” van elege – fogalmazott forrásunk.

gy_zkd.jpg

 Z. Kárpát Dániel és Gyöngyösi Márton a Jobbik a januári évadnyitón

Z. Kárpát az elmúlt négy évben nem csak a parlamentben, de az utcai tüntetéseken és a devizakárosultak civil fórumain is meglehetősen aktív volt, mindkét terepen otthonosan mozog. Mind Z. Kárpát Dániel, mind Gyöngyösi Márton bejutási esélyeit csökkenti, hogy értesüléseink szerint egyikük sem folytatott erős kampányt az utóbbi hetekben, és bár jobbikos körökben két népszerű képviselőről van szó, fordulatot nehezebben tudnak ígérni, mivel mindketten évek óta a frakcióvezetés tagjai.

Akik változást hozhatnak

Jobbikos körökben komoly esélyesként emlegetik a „két Pistát”, Apátit és Szávayt. Apáti István már két éve is megpróbálkozott az alelnökséggel, és már akkor sem sokon múlt, hogy bekerüljön. A népi humorral fűszerezett, lendületes felszólalásairól ismert egykori kocsordi jegyző nem fél olyan kényes témákban karcosan fogalmazni, mint például a cigánybűnözés, politikai pályafutását mégsem kísérik botrányok. Alelnöksége Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ellenlábasán, Gyüre Csaba jelenlegi alelnökön múlhat, kettejük feszült kapcsolata a Jobbikon belül közismert.

Szintén jó esélyekkel vághat neki a hétvégi választásnak Szávay István, aki hagyományosan jó kapcsolatot ápol a radikális nemzeti szövetségekkel (köztük az EMI-vel és a HVIM-mel) ugyanakkor a párton belül a szakmai politizálás képviselője. Fő kompetenciája a nemzetpolitika, és bár pozícióját gyengítheti a Jobbik várakozáson aluli áprilisi eredménye a külhoni magyar szavazók körében, a téma továbbra is az elkötelezett jobbikosok szívügye. Szávayról ráadásul emellett köztudott, hogy hallgatói vezetőként komoly tapasztalatokat szerzett szervezetirányításban, amely főleg a Jobbik belső működésével elégedetlenek számára lehet meggyőző érv.

apati.jpg

 Apáti István felszólalása a parlamentben, balján kettővel mellette Szávay

Apáti és Szávay esélyeit mégsem a fent leírtak növelik igazán, hanem mert – állítják forrásaink – a radikális irányvonalat és a szakmai politizálást egyesítik magukban, így a különböző habitusú jobbikosok előtt egyaránt hitelesen léphetnek fel.

Akikkel még számolni kell

Megválasztása esetén a Jobbik első női elnökségi tagja lenne Hegedűsné Kovács Enikő, aki a párt holdudvarába tartozó ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész felesége. A harcias parlamenti felszólalásairól ismert Hegedűsné többször foglalt állást az izraeli tőke Magyarországra áramlása ellen, és számos korrupciógyanús önkormányzati ügy nyilvánosságra hozatalában vett részt. Sikerének kulcsa is ebben lehet, már amennyiben a helyi jobbikos szervezetek vezetői ezt szavazatukkal hálálják meg. Hegedűsné bejutása ugyanakkor a párt megkezdett középre tolódását veszélyeztetné – legalábbis a pártban sokan ettől tartanak.

DSC06847.JPG

Hegedűsné sajtótájékoztatója a Parlamentben

Az új alelnökjelöltek közül ki kell emelni még Szilágyi Györgyöt, aki Biszku Béla feljelentésével vált népszerűvé a mozgalomban, legutóbbi, Újpest FC elleni indítványa azonban kiváltotta a szurkolói körök haragját, akik támogatására egyébként a politikus számít. Szilágyi emellett a párt budapesti elnöke, aki a fővárosban erős bázissal rendelkezik, a vidéki jobbikosok körében való jó szereplése azonban kérdéses.

A nyolc új pályázóból csak ketten, Császárné Kollár Tímea és Samu Tamás Gergő nem országgyűlési képviselők (Samunak 2011-ben egy bírósági ítélet miatt vissza kellett adnia mandátumát), és bár mindketten aktív másodvonalbeli politikusok – regionális támogatottsággal Pest, illetve Békés megyéből – nem valószínű, hogy érdemben bele tudnának szólni a „nagyok” csatájába.

Senkinek sem biztos a széke

Az új jelöltek természetesen csak a régiek helyére tudnak bekerülni, ezért adja magát a kérdés, hogy kik lehetnek a kiesők. A már említett Gyüre Csaba az elmúlt két választáson is csak kis különbséggel tudta megcsípni a hatodik helyet, ezért számára kulcsfontosságú lehet regionális riválisa, Apáti István eredménye. Szintén rezeghet a léc az 56-os szabadságharcos, Murányi Levente alatt, aki Gyürével együtt 2008 óta tagja az elnökségnek.

Kérdéses Balczó Zoltán szereplése is, aki a Jobbik mérsékelt szárnyának szimpátiáját élvezi, és két éve magasan az élmezőnyben végzett. Frissen szerzett európai parlamenti mandátuma miatt viszont biztos lesznek olyanok, akik felteszik a kérdést, hogyan kívánja ezt a tisztséget Brüsszelből betölteni.

Információink szerint a Balczó Zoltán ellenpólusaként számon tartott Novák Elődnek is meg kell majd küzdenie a szavazatokért. Novák ugyan sokak szemében a Jobbik radikális szárnyának ikonja, a következetes és megalkuvás nélküli politizálás szimbóluma, ebből adódóan (például a lakhatási támogatások ügyében) sok személyes konfliktust vállalt az évek során, amelyek súlyos szavazatokba kerülhetnek a hétvégén.

konr.jpg

 Tisztújítás előtt

A szombati választást a legnagyobb nyugalommal talán Volner János és Sneider Tamás várhatják. Népszerűségük titka, hogy mind a radikális, mind a mérsékelt körökben egyaránt széles bázissal bírnak: Volner a Jobbik egyik legtöbbet szereplő politikusa, Sneidert pedig a szkinhedes ügy inkább csak megerősítette a párt tagsága előtt.

Az eddigi kampány egyébként – úgy tudjuk – egyelőre nyugodt mederben zajlik, és a párton belül sem nagyon hallani hangos veszekedésekről. Bármi is lesz a végső sorrend, az új elnökség összetétele alapjaiban határozza meg a nemzeti radikális párt második parlamenti ciklusát.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr846309237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hammer_steve (törölt) 2014.06.17. 15:54:36

Vona Gáborral két alapvető baj van:

1. a kommunikációja rémes. hebeg-habog állandóan, amitől falnak megyek, s nem csak én, de többen is a környezetemben. a legtöbb interjúban nem képes úgy kommunikálni, hogy megnyerő legyen, még ha jókat is mond, akkor sem. jó két éve bízom benne, hogy valaki végre megtanítja beszélni, de ez csak nem akar megtörténni.

2. a tavalyi EMI-táborban voltam szem- és fültanúja a következőnek: odament hozzá egy srác, akart vmit kérdezni Gábor előadása után, soron kívül. Vona pedig azzal küldte el, h "ne haragudjatok, most már mennem kell, mert kezdődik a foci". Gábornak el kell döntenie, hogy pártelnök, vagy focista. Ha pártelnök, akkor kutya kötelessége mindenkit meghallgatni, s legfeljebb majd másnap focizik.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.17. 17:00:08

A Jobbik néppárti vonalára nincs szükség, csak hitelteleníti.

A radikális vonal viszont nagyon is kell.

Vonától nem vennék használt autót.

A felsoroltak közül Sneider, Novák, Balczó, Hegedűsné, Apáti, Szilágyi, Szávay, Gyüre mind hiteles, tiszta múltú, korrekt hazafi és honleány.

Volner, Hegedűs és KGBéla intelligens, de gyanús, Samu és Z. Kárpát zsidógyanús.

Tidal Wave 2014.06.17. 17:57:02

A Jobbik akkor szúrta el nagyon, amikor elment a zsidózós irányba, meg jön ilyen baromságokkal hogy az irániakkal kell haverkodni...

Ezzel teljesen szalonképtelenné teszi magát külföldön. Inkább egy olyan típusú radikális jobboldali pártra lenne szükség, mint a lengyeleknél a Kaczynski féle PiS, ami a Fidesz váltópártja lehetne, a ballibsiket meg le lehetne rugdalni tíz százalék alá, ahogy lengyel barátaink tették.

De ehhez a Jobbiknak még annál is radikálisabban meg kellene változnia, mint a franciáknál az FN-nek. Ott is Le Pen papa egy zsidóellenes böffenése tönkrevághatja azt, amit a lánya nagy szorgalommal felépített.

Szóval ahhoz olyan radikális változás kellene, ami Vonával már nem megy. Úgyhogy túl sok esély a középre való húzódásra (és egy kormányképes Jobbik külföldön való elfogadtatására) nincsen.

Horst Wessely 2014.06.17. 17:57:56

@hammer_steve: Az biztos, hogy többet kellene mosolyognia, sokszor olyan sértődöttnek tűnő az arckifejezése.

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 18:00:19

Nem a "liberálisok", hanem a Jobbik nyújtja be ezt az előterjesztést, a "csicskák" védelmében.

"– Azt szorgalmazzuk, hogyha valakit sikerül kimenteni fogva tartóik közül, akkor ne legyen szabadjára engedve az utcán, hanem szociálpolitikai eszközökkel lehessen őt biztonságosabb, és számára megfelelőbb, az emberi méltóságához megfelelő intézménybe költöztetni. Ez elég radikális javaslat, – mondta Samu Tamás Gergő, – de azt látjuk, hogy ez csak úgy működhet, hogy ha akár a személyes szabadságában korlátozva lehet ez a személy, mert tudjuk, hogy sok esetben szenvedélybetegekről, könnyen befolyásolható emberekről van szó, és gyakran előfordul, hogy visszamennek fogva tartóikhoz, vagy az utcára kerülnek. Ezt mindenképpen meg kell akadályozni."

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2014.06.17. 18:00:25

:O

Ki az a jó lábú bige a Vona mellett?

Veridicus76 2014.06.17. 18:07:07

Nagy az Isten állatkertje.

♔bаtyu♔ 2014.06.17. 20:04:58

@Tidal Wave: Miért szúrta volna el, hiszen zsidóbarát az összes többi párt.

bknn 2014.06.17. 21:00:49

@ogremano: És ilyen jó nő mellett félrekúrt?

tisztapista 2014.06.17. 21:15:28

A Jobbiknak nincs jövője, soha nem lesz kormánypárt. A felszippantott volt MSZP szavazókkal kimaxolták a támogatottságukat, kb. 1 millió főben. Ha középre tolódnának, akkor a szélsőséges irányt támogatókat veszítik el. Ha a szélsőséges irányba tolódnak, akkor pedig nem nyernek semmit. Egyszerűen nincs több radikalizálódó volt MSZP-s az országban.

Politikusaik szakértelmét pedig helyi szinten meg lehet nézni. És ha ősszel hoznak néhány települést, akkor a következő 4 évben lehet mintát mutatni. Sajnos ez az elmúlt 4 évben nem sikerült a Jobbik mintavárosaiban.

Krisz11 2014.06.17. 21:24:51

Szerintem Apáti az egyik legnagyobb tag a Jobbikban. Kedvelem még Novák Előd megnyilvánulásait is és Murányi Leventét is.
De a mérsékelt irány, meg cukiságkampány nagy hiba. Saját maguk megtagadása. Majomkodás. Méltatlan hazafiakhoz, hogy ilyesmivel akarjanak szavazatot nyerni.

Krisz11 2014.06.17. 21:30:22

@tisztapista:
"A Jobbiknak nincs jövője, soha nem lesz kormánypárt."
Hülyeség. A válságot követően a legtöbb ország államadóssága tovább nőtt, néhány a visszafordíthatatlan szintjén van, gyanús, hogy ide tartozik Magyarország is.
Talán még államcsőd sem kell, elég egy komolyabb megszorítássorozat, és bárki hatalomra kerülhet.

"Politikusaik szakértelmét pedig helyi szinten meg lehet nézni. "
Mert, melyik párt az amelyik szakértőkből áll?

tisztapista 2014.06.17. 21:38:48

@Krisz11: Nem rossz vélemény, de azért vitatkoznék. A Fidesz államadósságkezelése nem annyira rossz mint egy csomó másik országé (pl. spanyolok). Tény, hogy nem sokat mozdult lefelé, de legalább nem mozdult felfelé sem. A komoly megszorítássorozaton pedig már túl vagyunk, és mégsem a Jobbik kormányoz, hanem a Fidesz ismételte a kétharmadot.

A helyi szakértők fontosak. Egyik párt sem szakértőkből áll csupán, de a teljesítmény nélküli kádereket én semmire sem becsülöm. Egy helyi szinten biztos ember, mint Kósa, vagy a másik oldalon Botka országos szintre emelkedhet, és hiteles lesz. A Jobbik helyi szakértőinek is ezt az utat kell végigjárni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.17. 21:40:28

@hammer_steve: miért kellene választania a foci vagy a pártelnökség között? OV-től ha valamit megtanultunk az pont az, hogy e kettő között sose kell választani.

hammer_steve (törölt) 2014.06.17. 22:13:35

@Horst Wessely: az a gond, hogy ezzel a borzalmas stílussal határozatlannak tűnik, függetlenül attól, h mosolyog-e vagy sem.

@doggfather: OV soha, de SOHA nem üzente azt egy fideszesnek (de akárkinek sem...), h "most nincs rád időm, mert megyek focizni". ha egy vezető politikus egy fórum után nem beszélget az emberekkel, nem megismerni akarja az életüket, gondjaikat, kérdéseiket, hanem elmegy focizni, az nagy gáz. (Volt a fórum végén kérdezz-felelek, azonban a focira semmilyen körülmények között nem hivatkozhat egy politikus, mint olyan dologra, ami fontosabb a szimpatizánsainál.)

Nem akarom bántani Gábort, de kommunikálni meg kell tanulnia, mert le van maradva.

p.a.r.t.i.z.a.n 2014.06.18. 08:10:53

Nem kéne elbagatellizálni, hogy nem aránylag jól szerepelt, hanem óriási mennyiségű szavazót veszített az EP választásig. Az ilyesféle, "csak mi vagyunk a hazafiak a többieknek a zsidó kurva anyja" pártocskák abba buknak bele, ha nem nyernek, mert csak az lenne az elfogadható a szemükben. És ezt olyan erőteljesen közvetítik a választóik felé, hogy ők el is fordulnak tőlük az első "elbukott" választásnál. Amúgy teljesen mindegy kiket választanak meg, a szavazók többsége nem tudna egyet sem megnevezni közülük most sem. Csak az egy Vona számít a szemükben.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.18. 08:38:57

@hammer_steve: OV minden fellépése(!) után azonnal kocsiba vágja magát a testőrei gyűrűjében kábé 15 éve. Így igazad van, valóban nem mondta soha senkinek, hogy nincs rá ideje.

nu pagagyí 2014.06.18. 09:06:14

Én azt tapasztalom, hogy a Jobbikra olyan fiatalok szavaznak akik elől az előző generáció mutyivilága elzárta az érvényesülés lehetőségét. Tettre készek, tennének valamit, de a párt csak a kollektív zsidózást, cigányozást és a gyűlöletipar egyéb termékeit kínálja, amivel árt az országnak és jóhiszemű szimpatizánsainak. Bár a Jobbik nagy valószínűséggel a Fidesz segítségével és irányításával alakult, hogy levezesse a feszültséget, amit az akkor még tervezett és mára rémes valósággá vált intézkedései okoznak, a párt jövőjét tagsága fogja eldönteni. Most akár kiszabadulhat a Fidesz ellenőrzése alól és elindulhat jobbközép irányba, hogy az előbb-utóbb széthulló Fidesz helyét elfoglalja.

Giskard07 (törölt) 2014.06.18. 13:05:55

Vonát tényleg le kéne már cserélni. Jó srác meg minden, de ez bőven kevés a léc megugrásához. Akadnak nála sokkal komolyabb karakterek ott bőven. Attól meg nem félek, hogy a fidesz széthullana. Amíg a vezér talpon van, addig ilyesmire nem lesz példa.

hammer_steve (törölt) 2014.06.18. 15:50:46

@doggfather: gúnyos vagy, de gondolom te is érzed a különbséget aközött, h vki felmegy a színpadra, majd lejön, miközben senkit nem engednek hozzá, vagy pedig kötetlenül beszélget a szimpatizánsaival.

@Giskard07: ki(k)re gondolsz?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.06.18. 22:05:13

A Jobbik új elnökségének legfontosabb feladata a hátországának rendezése. Lássuk be, az országgyűlésbe ismét a "pesti klikk" került be. A vidéki szervezetek hátán lovagoltak be, s ezeknek a szervezeteknek a vezetői nem részesülnek semmiféle elismerésben. Sem anyagi, sem más formában.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.19. 09:47:25

@hammer_steve: nem, nem gúnyolódni akartam, csupán jelezni, hogy az a csoda, hogy egyáltalán még beszélget közvetlenül a szimpatizánsaival.

Erre volt jó példa OV aki nem csinált ilyet évtizedek óta, de akármelyik másik politikust is írhattam volna.

Muradtefvik 2014.06.19. 12:54:20

@Imre Laci: Pesti képviselők a Jobbiknál az ogy-ben.: Dúró Dóra, Hegedűsné, Novák Előd, Staudt, Z. Kárpát Dániel. Ezek közül kit szednél ki országgyűlésből és kit tennél be a helyükre vidékről? Talán még agy Novák <-> Árgyelán cserét tudna elképzelni az én személyem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.06.21. 11:10:42

@Istóczy úr: miért nincs szükség néppárti vonalra? nem kell emelni az életszínvonalát az átlagembernek? és ezt miért?

@Tidal Wave: irániakat én is bírom.

úgy látom kimaradt az argó-akció
kkbk.blog.hu/2012/11/29/az_argo-akcio_815

"Ezzel teljesen szalonképtelenné teszi magát külföldön. "

na majd pont te mondod meg kivel kell haverkodni nemzetközi szinten, usával meg izraellel mi? azzal aztán szalonképesek lehetnénk te kutya

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.06.21. 11:20:34

@Imre Laci: éppen ezért gyanús a jobbik, simán lehet hogy ez is olyan klikk lesz mint a fidesz, állítja magáról, hogy nemzeti, antikomcsi, miközben nem az.
simán lehet ilyen a jobbik is a szűk megdönthetetlen pártelittel

nagyonsok jobbikos hök-ös volt, hök-elnök volt (kisz), volner az orosz diplomájával is, meg a magánvállalkozásával. stb

kkbk.blog.hu/2014/04/08/az_allami_martir-_es_teglakepzes_jobbik_lmp_tesz
süti beállítások módosítása