Az Egyesült Államok jövőre 150-re emeli Európában állomásozó páncélosai számát, nagy részüket németországi és baltikumi támaszpontokra irányítják. A NATO-akciót, amelynek keretében M1 Abrams és M2A2 harckocsik vesznek részt, Ben Hodges altábornagy, az amerikai hadsereg frissen kinevezett európai parancsnoka irányítja. A hadgyakorlat után az amerikai katonák hazatérnek, a tankok viszont maradnak.

A hírről az orosz hátterű kábelcsatorna, az RT németországi portálja számolt be múlt héten a NATO twitter-bejegyzéseire hivatkozva, és valóban, a november 25-i angol nyelvű jelentés megtalálható az észak-atlanti katonai szervezet hivatalos honlapján.

atankok.jpg

Ben Hodges parancsnok egy múlt heti észtországi NATO-hadművelet során az AFP francia hírügynökségnek elmondta, a gyakorlat célja a kelet-európai államok védelme egy újjáéledő orosz fenyegetéssel szemben. A hadművelet a beszédes Atlanti Elszántság (Atlantic Resolve) nevet viseli. Az elsőként Németországba és a balti államokba telepített páncélosokat később Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és „egyéb helyszínekre” vezényelhetik – jelentette be Hodges altábornagy.

Az Egyesült Államok idén januárban már 29 Abrams harckocsit telepített a bajorországi Grafenwöhrben található amerikai támaszpontra (aki esetleg hozzánk hasonlóan megtekintené térképen, csak egy szürke masszát fog látni, ez nem az a hely, ahol a Google kocsi sofőrjét meghívják egy kávéra.) A RT Deutsch beszámolója szerint a hidegháború vége óta ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok új páncélosokat telepített Németországba, és Amerika hadműveletben jelzett elszántságát mutatja, hogy Ben Hodges elmondása szerint 2016-ig biztosan maradnak.

Moszkva természetesen tiltakozik az újabb NATO-expanzió ellen, amely az utóbbi évek orosz határ menti rakétarendszerével együtt már jelentős harci erőt képvisel az Egyesült Államok irányítása alatt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Oroszország jelen pillanatban is több száz tankot állomásoztat az ukrán határ közelében, és komoly fegyverarzenállal rendelkezik a Balti-térségben, akkor kijelenthetjük, hogy az elmúlt 25 év legnagyobb hidegháborús konfliktusának küszöbén állunk.

Ennek első jeleiről tavasszal már írtunk, és a konklúzióban csak ismételni tudjuk magunkat: ebben a konfliktusban nincsenek jó és rossz fiúk, csak kőkemény gazdasági-geopoltikai érdekek. Aki saját szimpátiája alapján valamelyik oldalra áll, szíve joga, de ha háborúra kerül sor, egy dolog biztos, mi, magyarok mindenképpen szívni fogunk. NATO-tagság és közös légtérfelügyelet ide vagy oda, ebből jobb lenne kimaradni.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr46948575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.01. 14:41:52

A túlélésért küzd Amerika, mert érzi a vesztét.

kisTulok 2014.12.01. 15:05:55

Na ez hiányzott még. Olyan unalmas volt már a béke, gondolom.

oxygene2 2014.12.01. 16:17:26

Hogy ki a jófiú és ki a rosszfiú?......már hogyne lehetne megállapítani...:"Oroszország jelen pillanatban is több száz tankot állomásoztat az ukrán határ közelében....." A saját határain belül! Az amerókai tankok meg megint 10 ezer kilométerekre otthonról......és megint olyan témában, amihez megint semmi köze sem lenne........szóval nem ízlés kérdése, hogy kinek drukkolok...

Krisz11 2014.12.01. 19:55:07

1.) Annak hogy a "baráti" amerika itt állomásoztatja a tankjait, és úgymond "megvéd" nyilván megvan az ára, amit európának kamatostul meg kell fizetni.

2.) Érdekes és tanulságos lesz látni, vajon mi lesz a gazdasági háború vége. Az utóbbi pár hónapban ugyanis nem véletlenül csökkent 100-ról kb 70 dollárra az olajár. Amerika korábban nem látott szinten felturbózta a kitermelését. Ennek az a következménye, hogy az orosz költségvetésen már most 10%-os megszorítást kellett végrehajtani. A jövő év bevételeit 96 dolláros olajárral tervezték, ez most már meghiúsul. Kérdés, hogy az ebből fakadó orosz elégedetlenség mire lesz elég, elveszíti-e Putyin a népszerűségét, meghátrál-e.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2014.12.01. 21:04:13

A resolve jelentése megoldás, de mindegy

Havas Jon 2014.12.01. 21:31:55

@JoeHorseDick: te a "resort"-ra gondolsz, a resolve = eltökéltség, elszántság

Veridicus76 2014.12.02. 07:36:29

Most gondolkodhat a sok idióta, aki 1997-ben megszavazta a NATO-tagságot, hogy jó döntés volt-e idegen hatalmak csicskájává tenni Magyarországot.
Előbb-utóbb az EU-ra szavazók is el fognak gondolkodni.

ingyenebed 2014.12.02. 09:09:51

nagyon helyes.
ütni kell az agymosott illiberálisokat.

alfacharlybravo 2014.12.02. 09:19:08

@Veridicus76: Hogy beléptünk nem léptünk nem számít sokat, erre aztán tesznek a nagy hatalmak. A gazdasági háború most azért nagyban más mint a Szovjetunió idején. Oroszságban most sokkal hatékonyabb a gazdasági berendezkedés.
Mi viszont piszokul megszívjuk, se gáz se villany nem lesz csak IMF adósság csapda. Az idetelepült cégek összeszerelő üzemei elköltöznek innen mert energia nélkül nem tudnak termelni. Az EU Amerika szabad kereskedelmi egyezmény amúgy is totális tönkremenés lesz.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.12.02. 09:26:49

Úgy tűnik néhány Rotchchild úgy gondolta, ideje ellőni a felhalmozott lőszert.

bumposs 2014.12.02. 09:42:37

....még hogy nincs pénze Putyinnak ! Ennyi fizetett ügynök talán még tőlünk nyugatra sincs ! Nektek megállt az idő huszonöt évvel ezelőtt ?

shushu2 2014.12.02. 10:06:08

Oroszország gazdasági ereje nem több mint Olaszországé, én azért nem félnék annyira NATO tagként, oroszországtól, pláne úgy hogy a szankciók miatt fél év alatt a padlóra került. Történelmi tudásom szerint (amivel a szerző nem igazán rendelkezik) az Oroszok egyetlen komoly hódító háborúba szálltak bele afganisztánba, szét is esett a birodalmuk, jelenleg egy korlátozott kelet ukrajnai konfliktussal is alig bír az országuk(gazdaságilag), nemhogy egy totális háborúval... tehát csak ismételni tudom magam, mielőtt valaki geopolitikát kezd el blogolni, egy középiskolás történelemkönyvet vegyen elő...

porthosz 2014.12.02. 10:20:54

Az oroszok egész országrészeket csatolnak el (pl. krím, lassan kelet ukrajna),
de a szerző a katonák nélkül itt hagyott amerikai tankok miatt aggódik...

Néha úgy érzem hogy ez az ország az agyhalottak igazi gyüjtőhelye (mondjuk meg is látszik az ország teljesítményén)

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.02. 10:46:00

@porthosz: Te szeretnél Oroszország ellen háborúzni, csak azért mert az Usa és ezáltal az Eu is így gondolja? Mert én köszi, de nem.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.02. 10:47:52

@shushu2: Németország elvesztett két világháborút. Ez alapján szóba se álljunk velük?

porthosz 2014.12.02. 11:42:10

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote:

Te miről beszélsz? Per pillanat egy ország akar háborúzni és az az orosz.

Elfogalta krímet, háborúznak kelet ukrajnában miközben egy deka amerikai, nato vagy eus katona nincs a környékükön.

Szóval egyvalami dönti el hogy fogsz-e háborúzni az oroszokkal, az pedig az hogy az oroszok el akarják-e foglalni kelet európát. De azért szólj ha te tudsz olyan eu-s tervekről amiknek a célja oroszország elfoglalása :DDD

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.02. 12:08:25

@porthosz: Szerinted az ukrán konfliktus csak úgy magától robbant ki? Nemrég volt a német Cicero hetilapban egy Soros György interjú, ahol elmondja, hogy az egész konfliktust az Eu nyakába varrnák. Érdemes elolvasni: www.cicero.de/presse/george-soros-fordert-20-milliarden-fuer-die-ukraine.
Az oroszok a Krim elfoglalásával jelezték, hogy meddig lehet a befolyási övezetébe beavatkozni.

Sajnos Magyarország olyan helyen fekszik, amit mindkét hatalom a saját befolyási övezetének tart.

porthosz 2014.12.02. 12:20:00

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote:

"Az oroszok a Krim elfoglalásával jelezték, hogy meddig lehet a befolyási övezetébe beavatkozni. "

Akkor ki is volt a támadó? Ki vetette be a hadseregét megtámadni egy szomszédos független országot? Akkor kitől is kell félni?

Haha, kedves kommunista barátom, moszkva vár téged szerettetel

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.02. 13:27:14

@porthosz: Szerintem az egész az ukrajnai puccsal kezdődött.
Miért lennék kommunista?

2014.12.02. 15:31:19

@porthosz:

Remélem, hogy téged, meg a háborús uszító libsi haverjaidat hajtják ki elsőnek a frontvonalra, ha az elmebeteg NATO úgy dönt, hogy megtámadja Oroszországot. A Krímről meg annyit, hogy az ott lakók demokratikus szavazás útján döntöttek. Akár tetszik, akár nem.

Ma Baker 2014.12.02. 15:33:11

@porthosz: Akkor tessék megnézni ezt a videót, amiben az amerikaiak bevallják, hogy 5milliárd dollárt, azaz kb 1300milliárd forintnak megfelelő pénz öltek abba, hogy megdöntség az ukrán kormányt.
www.youtube.com/watch?v=dexrP27MMdU
Csak ezt a nyugati médiában elhallgatják és az oroszokat állítják be agresszorként. De a szembenállás amerikai aknakmunkával kezdődött.

2014.12.02. 15:35:18

@kisTulok: "Na ez hiányzott még. Olyan unalmas volt már a béke, gondolom."

De komolyan. Nézve az agyhalott libsik pattogását, ezek tényleg unják a békét. Arra nem gondolnak a hülye majmok, hogy az imádott Amerikájuk jó messze van innen, és ha az USA agressziója miatt kitör a háború, annak az itt élők isszák meg a levét.

Krisz11 2014.12.02. 20:24:15

@porthosz:

"De azért szólj ha te tudsz olyan eu-s tervekről amiknek a célja oroszország elfoglalása :DDD"

Ha tovább gondolkodnál mint egy pont, látnád, hogy épp most foglalta el az atlanti hatalom Ukrajnát. Igaz nem fegyverrel, hanem pénzzel, mézesmadzaggal, de innentől már ők diktálnak. Nem véletlenül van Joe Biden fia az Ukrán palagáz kitermelésére létrehozott cég vezetői székében.

És nem állnak meg az Ukrán határnál sem, Oroszországban is átveszik a hatalmat (ígéretekkel, pénzzel, médiával), ha csak Putyin még Ukrajnában meg nem állítja őket. Ő pedig jól tudja, mire megy ki a játék.
Én jobban tartok a nyugati terjeszkedéstől, mint az Oroszoktól.

Krisz11 2014.12.02. 20:28:00

@shushu2:
"oroszországtól, pláne úgy hogy a szankciók miatt fél év alatt a padlóra került."
Ez hülyeség, a szankciókat kiröhögték. Egyedül az érinti érzékenyen az oroszokat, hogy az usa a saját kitermelés növeléssel lenyomta 100-ról 70 dollárra az olajárat, és ezzel borultak a tervezett orosz olaj bevételek és a költségvetésük is. Ez viszont tényleg hatásos fegyver.

Sumaragu Waldemar 2014.12.03. 11:12:35

Ezt a sok ruszkiseggnyalót.....

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.12.03. 20:18:40

29 meg 150.. ez valami vicc? meg Abramsot.. az egy elavult.. sz...r .. Kb a t-72-essel volt egy szintben.. A ruszkiknak kb 1500 db t-72esük van.. de az sem náluk... hanem a szövetséges államoknál.. a ruszkinak kb 4600 modern t-80-asik van.. meg 2400 t-90 esük.. lehet tévedtem pár százat... a NATO 10 év alatt nem tudna akkora hadipotenciált összehozni, hogy ruszki földre merjék tenni a lábukat...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.12.03. 20:21:31

@imperial: a Ruszkik 26 perc alatt kitudják írtani az USA teljes lakosságát... a 21 machos Topol-m és Satan rakétákkal.. Jelenleg egyik NATO tagállam sem tudna ellenük védekezni...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.12.03. 20:24:47

@porthosz: Az orosz lakta krimet nem foglalta el.. Ott voltak.. Ott volt a katonai bázisuk.. a katonai kikötőjük... katonai repterük.. Hosszú időre ki volt fizetve a krim bérleti díja.. annak ellenére, hogy orosz lakossága van.. Ukrajna úgy gondolta packázhat az oroszokkal... nem kell kifizetnie a földgázt és kőolajat... ukrajnának nem érdeke a béke.. mert irtósokkal tartozik a ruszkiknak...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.12.04. 16:32:53

@IdomitottFoka: viszont nem igaz.. az amcsiknak volt két 10 machos támadóeszközük, de mind a kettőt elveszítették.. a ruszkik tudnak védekezni.. a NATO atomrakétái és eszközei ellen.. még a lopakodók ellen is ... a behold.. szórt radarjellel működő radarokkal...

IdomitottFoka 2014.12.04. 21:56:31

@Con Storm: elvesztették, mi? Az előbb még itt volt, istibizti, demostmeghovalett?

És ez?
en.wikipedia.org/wiki/LGM-30_Minuteman

Na mindegy, fogalmam sincs milyük van az oroszoknak és az amerikaiaknak, de ha az oroszok ennyivel jobbak lennének, a NATO már nem létezne.
süti beállítások módosítása