Régen bezzeg minden jobb volt! A rablót is könnyebb volt felismerni: símaszkban elénk állt, pisztolyt fogott ránk, majd elvette mindenünket.

greek.jpg

Arról jutott eszembe mindez, hogy agyonistenített Ajrópa nagy megkönnyebbülésére Ciprasz feladta elveit, totál szembement a görög kétharmad (legalábbis a június végi 61 százalék) akaratával, és nemhogy a visszaesést csak súlyosbító újabb adóemelésekre bólintott rá, de még a privatizációs követelésekre is.

És ez utóbbi az, ami Görögország totális kifosztását fogja eredményezni. Görögországot már megpróbálták kiárusítani az elmúlt időszakban, azonban az a magánosítási akció kudarcba fulladt: a remélt 50 helyett mindössze 3 milliárd euró folyt be. Hogy most sikerül-e a nyugati tőkeerős befektetőknek rátenni a kezüket a hellén állam aranytojást tojó tyúkjaira (kikötők, repterek, közműcégek), egyelőre nem tudni, ám a görög helyzetet ismerve könnyen elképzelhető, hogy aprópénzért lesznek kénytelenek elkótyavetyélni az antik ezüstöt.

A privatizációs bevételeket ugyanis a görög kormányzat nem tarthatja meg. Nem indíthat belőle beruházást, munkahelyteremtő programot, hanem azt csak és kizárólag a bankszektor feltőkésítésére, így részesedés szerzésére költheti el. Na, de a görögök ezeket a pénzintézeti részvényeket sem tarthatják meg, azt is privatizálni kell. És az ebből befolyó pénzeket kötelező az irdatlan tömegű államadósság törlesztésére fordítania. És itt van az ominózus házőrző nem is olyan mélyen elhantolva.

Merthogy X bank meghitelezi Y haveri befektetőnek például egy görögországi (amúgy nyereséges) kikötő megvásárlását. Y befektető átutalja a vételárat a görög kormányzatnak, aki azt rögtön X bank görögországi leányvállalatába fekteti, cserébe kap részvényt. Na, de mielőtt a részvények után osztalékra tehetne szert, netán beleszólhatna a működésébe, ezt a részvénycsomagot is köteles eladni. A vevő persze értelemszerűen X anyabank lesz. Az ebből származó összegből pedig például kifizetheti az épp lejáró államkötvényeket. Amit – hogy még kerekebb legyen a sztori – dettó X bank jegyzett le, mondjuk, 5 évvel ezelőtt. Tehát X banknak és Y haverjának van egy profitáló kikötője, visszakapták a pénzüket, és megszabadultak a kockázatos görög állampapíroktól. Tuti üzlet!

Jorgosz, a korinthoszi kocsmáros pedig pislog, mint hal a szatyorban. Korábban volt egy jól tejelő kikötőjük. Aztán annak árából lett egy bankjuk. Most pedig se nyereséges kikötő, se felpumpált bank, se ebből származó bevétel. Se pénz, se posztó. Valakik elrabolták. Símaszk és pisztoly nélkül.

BSÖ

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr677627450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.07.14. 21:33:01

Sokan megkönnyebbülve olvasták, hogy megegyezés született végre a görög adósságválságban. Valójában semmi nem oldódott meg! Annyi történt csak, hogy Merkel győzelmet aratott ugyan, de közben az egész problémahalmazt abba az irányba tolta, ahol már egyre kevésbé lesznek jó lépések és hatékony megoldások. Éppen a németeknek kellene tudniuk a történelmi tapasztalatok alapján, hogy hova vezet egy diktátum, ami lehetetlen helyzetbe hoz egy országot. Nem megállapodás történt itt, hanem a görög tárgyalók érzékelték a technokrata kérlelhetetlenséget a tárgyalópartnereik részéről és más választásuk nem lévén, elfogadták a diktátumot. Hatalmas ára lesz még a jövőben ennek a diktátumnak, ami csak az éppen aktuális problémát akarja csak megoldani, hosszútávon fenntartható koncepció nélkül. Sokkal több problémát generál ez a fajta válságkezelés, mint amennyit megoldani hivatott. Hihetetlen, de úgy néz ki, hogy az EU vezetői nem képesek tanulni Európa történelméből.

Minél jobban beszorítják a görögöket egy lehetetlen helyzetbe, annál kétségbeesettebb lépéseket fogunk látni tőlük!

www.portfolio.hu/gazdasag/sulyos_imf-tanulmany_szivargott_ki_a_gorogokrol.3.216922.html

Krisz11 2015.07.14. 21:50:32

Még egy tanulság van: Ha valaki hitelt vesz fel, ahelyett, hogy tartalékolna, akkor a végén tönkreteszik, lerabolják, és még az egész világ előtt hihetetlen mértékben meg is alázzák (lásd a tegnapi portfólió cikket: "Feltörölték a padlót a görögökkel").
Természetesen ezt az állapotot akarták létrehozni nálunk is Gyurcsányék, meg a balliberálisok. Akkor tudták volna csak igazán alázni a magyarokat.

A tanulság, hogy nem kell a zsidókra hallgatni, nem kell hitelt felvenni.
Se egyéni szinten, se az ország szintjén. Hitel = Rabszolgaság

Veridicus76 2015.07.15. 20:52:15

Nagyon érdekelne, mivel zsarolták meg Cipraszt.

nolto 2015.07.16. 08:47:06

@imperial:
Abban tévedsz (és rajtad kívül tévednek még sokan), hogy a bűnöst "liberális demokráciának" nevezed. Mert az igazi bűnösnek az a neve, hogy "kapitalizmus".
süti beállítások módosítása