"Alapvetően én filmrendező vagyok, és tanítok is. A Sütő András-darab egy holokauszt-téma, egy koncentrációs tábor körüli színdarab előadásáról szól, azt azért vállaltam, hogy lehessen erről beszélni."

"A tomboló rasszizmust, antiszemitizmust nagyon elítélem, és azt is, ami itt a szegényekkel történik. Régen nem volt ilyen Magyarországon. Az is világos, hogy minden rendszer lenyúlta az országot, legfeljebb más mértékben. Most mintha egy kicsit jobban nyúlná le. Ha mégis csinálnék filmet, akkor az egy zsidó, roma, meleg fiatalember 24 órájától szólna."

"De nem lehet lecserélni a termőföldet, amiből a gyomok és a virágok is kinőnek. Biztos, hogy van itt egy nagy gyomos terület, amit hiába kaparunk ki, mindig újra nő."

20070402szaszjano3.jpg

Interjú Szász János filmrendezővel, Hvg.hu, 2013. augusztus 27.

E négy kis kiragadott interjúrészlet minél eddiginél jobban és tisztábban mutatja meg, milyen kép él a magyar balliberális értelmiség fejében hazánkról, gondolkodásunkról, a mi kis permanens bűnösségünkről. Tomboló rasszizmust, antiszemitizmust képzeltek belénk, de azt sem tudjátok mi az, szegénységről beszéltek, de képetek sincs róla, s a holokausztról írtok, forgattok, betelni sosem lehet vele, állandóan beszéltek róla, de sosem mondtok semmit.

Szász János megmondta egyenesen, kimondta az igényt, lehet gondolkodni a megfelelő filmes pénzosztó helyeken: zsidóról, romáról, melegről akarok forgatni. Értjük? Értik, ugye?

Mármint ott, ahol ezt meg kell hallani, már utalhatjátok is a dellát, készülnie kell a korszakos műnek. Egy újabbnak. Segítünk, adunk pár témavázlatot, minket ne érjen fölös vádaskodás:

Esetleg egy meleg fiatalember reménytelen szerelme, vágyakozása egy begyöpösödött, bigott, katolikus család legkisebb fiúja iránt? Plusz javaslatként a háttérben mindenhol lehetne egy kereszt is, a katolikus apa verhetné a feleségét, a bigottan vallásos feleség titkolt leszbikus vágyai találkozhatnának a helyi tiszteletes feleségének titkos szerelmével. Tuti jó kép lenne, kajálnák a Nagykörúton belül.

Roma témában a kisfiús részt sajnos Groó már ellőtte, de szólhatna egy fiatal cigány párról, akik kénytelenségből loptak, pardon emeltek el egy csokit a boltban, mert éhezett a gyerek, ezért a "bűnért" 20 gárdista veri őket agyon. 24 órába ez belefér, javasolt képi világ esetleg a Jobbik sajtószobája, esetleg a parlament, ahol megrendezik a roma pár bírósági tárgyalását, a háttérnek egy Nagy-Magyarország, Himnusz idézet, vagy valami hasonló magyarkodó butaság szolgálhatna.

Zsidó témában lehetne egy idős szatócs bácsi történetét, nem, nem jó, ilyen már volt. No, lehetne egy családi történet, ahol a család több generációját mutatja be, nem, mégsem jó, ez is volt már. Esetleg lehetne egy holokauszt történet a gyermekek szemével, de basszus, ez sem jó, ez is volt már. Sebaj, rábízzuk a rendező úrra, tudja, hogy mit kell forgatni, tehetséges ember.

És most dőljünk hátra.

Mielőtt cinikus gúnyolódással vádolnátok minket: a valóság az, hogy a gúny, a paródia, a nihil ti magatok, a magyar balliberális értelmiség vagytok. Művészetetek nem egyszerűen értéktelen, sokkal rosszabb annál. Nem hazudtok, "csak" féligazságokat, vagyis félhazugságokat fogalmaztok meg, görbén, sután, manipulatív módon állítjátok be hazánkat. Azt, aminek részei vagytok, bármennyire is hánytok tőle. 

Kihasználtok egy évtizedekkel ezelőtti bűnt, nem hagyjátok egy percre sem, hogy saját magunk nézzünk szembe történelmünkkel, bűneinkkel, mocskos, egyoldalú, hazug módon interpretáljátok jelenkori társadalmi problémáinkat. Nem adtok hozzá semmit, csak napról-napra nehezítitek meg a magyarnak, cigánynak, melegnek, zsidónak, hogy megtalálja végre a valódi párbeszédhez való utat. Kerékkötők vagytok.

Nem vagytok hatással már a magyar értelmiség nagyobb részére sem, mert külön világot építettetek fel magatoknak, amelyből egyszerre zártátok ki a másként gondolkodót, de elvárjátok és küzdötök a vélemény manipulálásának kizárólagos jogáért. A fontos, hogy a agyongörbített tükrötöket az orrunk elé dughassátok, nem baj, ha mi nem nézzünk már bele régóta, hiszen azzal újra bizonyságot nyer: a "magyar társadalom még mindig nem nézett szembe saját bűneivel". Köszönjük.

Az sem baj, ha senki nem olvas, hallgat, lát titeket, a lényeg: egymás közt, egymásnak, egymásról beszéljetek, és úgy tegyetek, mintha bármilyen hatással lennétek arra a társadalomra, amit szívetek mélyén gyűlöltök, lenéztek.

Ez az interjú világos, tiszta, érthető. Vagyunk mi, vagytok ti. Mi a gyom, ti a virág. Szerintetek.

Aromó

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr25480550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajosforras 2013.08.27. 18:02:01

lassan 2 órája kint van a poszt és még nincsenek itt a liberálisok...? meg vagyok lepve.:)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.27. 19:30:48

Szinte hibátlan bejegyzés.
Ez tőlem nagy dicséret.

Nekem a Barikádból is mindig kötelező kedvenc az "egy elempés képzeletbeli naplója" c. szösszenet

Több ilyen paródia kéne, nekem nagyon bejön
a végére nem kell a beolvasás szerintem...én úgy csinálnám hogy miután bejelentkezik valaki és kommentben szóváteszi, akkor rá _válaszul_ bedobni (akár úgy hogy előre megírva, lementve, a megfelelő pillanata várva)... jó kis belső dinamikája lenne tőle a posztnak.

Sturmabteilungsmann 2013.08.27. 19:43:22

Egyszer majdcsak betelik az a bizonyos pohár. Aztán majd nézhetnek.

elektrodinamika 2013.11.03. 18:17:27

EZ "FILMRENDEZŐ"??? EZ EGY IDIÓTA!
süti beállítások módosítása