ehezok.jpgHol a fészkes francba voltatok ti, lelkes antiglobalista, antifasiszta, szociálhipszter európai értelmiségiek, amikor a 90-es évek forrongó Vad Keletén eladták a közműveket, szétlopták a gyárakat, privatizálták az üzemeket, tönkretették a vidéket? Miért nem alkottatok és kiabáltatok, amikor emberek százezrei váltak egyik napról a másikra munkanélkülivé, és egész megyényi területeken szűnt meg a megélhetés lehetősége?

Van egy kedvenc csoportom, amely vehemenciájával és álszentségével kitűnik környezetéből: a wannabe hajléktalanvédő. Különös ismertetőjegye, hogy az összes megrendezett videót belájkolja, ahol szenvtelen emberek mennek el egy földön fetrengő szerencsétlen mellett, hangosan tiltakozik a hajléktalanok üldözése miatt, és virtuálisan csatlakozik a kormány elleni tüntetéshez. Többségük soha egyetlen fűszálat nem tett keresztbe, hogy segítsen ezeken a nyomorult sorsú embereken, nem ment el szociális munkásnak, részvéte kimerül abban, hogy cikkeket és videókat oszt meg, esetleg néha dob egy százast egy zörgő papírpohárba.

Szerintük az, hogy a kormány nem hagyja a nagyvárosi polgárokat és az idelátogató turistákat saját szarukban fetrengő, kannás bort lihegő élőholt zombikkal terrorizálni, a demokrácia elleni legdurvább támadás, a szolidaritás hiánya, kapitalista lélektelenség, jobboldali gőg. Mert ugye a valóságban szó sincs a hajléktalanok üldözéséről, a rendszeresen tisztálkodó, magukra valamit is adó lakcím nélküliek évek óta árulják ingyenes újságaikat megszokott helyükön. A rend őrei szemet hunynak felettük, ahogy az utcai zenészek többsége felett is. Olyan ez, mint az utcai alkoholfogyasztás: elvileg tilos, de ha nem kezdesz el ablakokat kővel bedobálni és verekedéseket provokálni a nyílt utcán, akkor a legritkább esetben fognak igazoltatni.

Ez tehát a valóság, de liberális jogvédőinket és  az utánuk csaholó wannabe hajléktalanvédőket ez cseppet sem érdekli, ők évek óta párhuzamos univerzumban élnek. És idehívják Finnországból a Nagy Művészt, aki egy mondatával elárulja, hogy egyszerű, mint a faék, és valójában fogalma sincs, mi zajlik ebben az országban. A Nagy Művész szerint „Ez (értsd: a magyarországi) az egyik legsötétebb, jobboldali, szabadgazdaságon alapuló politika a világon.”

Jobboldali. Szabadgazdaság. A családi adókedvezmények, a hájjal kenegetett, ingyen utazó nyugdíjasok és háromlépcsős rezsicsökkentés országában. Miért kell hülyének lenni? Persze így jár, aki egy országot a jogvédő szervezetek országjelentésein keresztül próbál megismerni.

hunger_burger.jpg

Elmegy a sok ember, beáll a Hunger King elé a SZEGÉNY sorba, próbálja meghúzni magát, elbújni a kamerák előtt masírozó sajtóhiénák elől, akik együtt érzően, boci szemekkel bólogatva előadják, mennyire szociálisan érzékenyek ők. Közben pedig arra gondolnak: még két szájba adott mondat, hogy a kormány milyen csúnya, és a szerkesztő elégedett lesz.

És nincs senki, aki feltegye azt a költői kérdést: hol a fészkes francba voltatok ti, lelkes antiglobalista, antifasiszta, szociálhipszter európai értelmiségiek, amikor a 90-es évek forrongó Vad Keletén eladták a közműveket, szétlopták a gyárakat, privatizálták az üzemeket, tönkretették a vidéket? Miért nem alkottatok és kiabáltatok, amikor emberek százezrei váltak egyik napról a másikra munkanélkülivé, és egész megyényi területeken szűnt meg a megélhetés lehetősége? Hol voltak a Bokros-csomag és a gyurcsányi konvergencia programok idején, amikor a magyar középosztály alól kihúzták a talajt, és sokan éppen akkor váltak csóró lakótelepi melósból hajléktalanokká?

Ti már akkor is éltetek és alkottatok, és szó nélkül eltűrtétek a nagytőke garázdálkodását. Sőt, ódákat zengtetek a demokrácia, az uniós integráció és az ezzel járó piaci liberalizáció előnyeiről, amely az egyedüli út a szabadság és jólét felé. Most, hogy a rendszer befuccsolt és a vesztesei a túlélésért küzdenek, van pofátok idejönni, és felszólítani az államot, hogy legyen „szolidáris”, és az „emberiesség jegyében” tartsa el a szabad piac által lecsúszott, tönkre tett áldozatokat.

Nektek persze nincs mit veszteni. Ha vége a sónak, a kameraállványokat összecsukják, az anyagot megvágják, özönlenek a lájkok és a megosztások, az emberi roncsok pedig tovább kígyóznak az Operaház és a Luis Vuitton között, várva a nyilvános megaláztatás jutalmaként belengetett háromezer négyszáz forintot.

Nézzétek meg jól: ők a ti igazi Alkotásotok.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr696297886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

becsmik 2014.06.12. 13:58:48

Mondjuk, akiket szivatsz max fiatalok voltak a bokros csomag idején pl én. Szolidárisak voltak, a 90-es évek baloldali antiglobalista mozgalmával( .Lásd: Seattle Genova stb)
Amúgy ez az a forrás, mind ideolgiában, mind öltözködésben, mind szellemileg ahonnan az egész széljobbert brigád táplálkozott. Ráadásul a szociális munkások, zöld aktivisták, azok akik ilyenekre is eljárnak ellentétben pl jobbosokkal ,akik helyeslik a "rendcsinálást". Ha kicsit tájékozódnál pl "Város Mindenkié" tevékenységéről nem írnál ilyeneket. avarosmindenkie.blog.hu/2014/05/04/elkezdodott_a_felujitas_kobanyan

Dzsentrisvihák 2014.06.12. 14:42:37

@becsmik:

Városmindenkié, az bazmeg...

"Amúgy ez az a forrás, mind ideolgiában, mind öltözködésben, mind szellemileg ahonnan az egész széljobbert brigád táplálkozott." - Szóval, ha jól értem, te azt hiszed, hogy a "széljobberek" a liberáltakony jogvédő gittegyletekből merítettek ideológiát, sőt, még öltözködési trendeket is? Hallod, ezzel kimaxoltad az oximoron fogalmát.

becsmik 2014.06.12. 15:11:17

@Dzsentrisvihák:
1 Ja mert a linket persze meg se nézed."Néhány éve hazai hajléktalan ellátó szervezetek is végeznek hasonló, kisebb programokat, és szintén pozitív tapasztalatokról számolnak be. Nemrég a Twist Olivér Alapítány a Habitat for Humanityvel és az Újpesti, illetve a Budafok-Tétényi Önkormányzattal együttműködésben olyan közterületen élő 4-5 családnak keresnek új tartós és önálló lakhatási lehetőséget, akiknek kunyhóját a 2013-as árvíz során megrongálta vagy elsodorta a Duna. A hajléktalan emberek önkormányzati bérlakásba költözhetnek, amelyet felújítanak, és ahol intenzív és egyénre/családra szabott szociális munkával segítik őket lakhatásuk megtartásában."
Te egy szöget sem teszel keresztbe
2 Az öltözködéshez elég megnézni egy Genovai antiglob tüntetést vagy egy hardcore videot 2001-ből, és azt összehasonlítani a gárda egyenruhával.
Fekete katonai sapit pl én 90-es évek vége óta hordok ,mikor gárda sehol nem volt.
3 Drábikról nem beszélve, aki egy full szélbalos ideologiát alagítgat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.12. 15:14:18

Teljesen igazad van, én is nagyot röhögtem ma az ostoba finn majmon.

2014.06.12. 15:29:00

nem tisztem a libsik védelme, de azért a nagyon nagyot mondó szerzőnek gugliztam kicsit.

ennek alapján a finn művész 1990-ben pontosan 12 éves volt. Az őt követő lelkes libsisereg akkortájt születhetett.

Na, tehát ott voltak a játszótereken.

Remélem, megnyugszik, hogy választ kapott a kérdésére.

hanta boy 2014.06.12. 22:20:09

Havas!
(nem a Henrik)

Addig örülj, míg ezek ekkora vadbarmok ottan a ballibsi oldalon4

Ezek ne változzanak!

Amíg ők alkotják a ballibsi oldalt, ezek a "megmondóembereik" addig biztos a Fidesz újabb, újabb, és újabb kétharmada.......

Dzsentrisvihák 2014.06.13. 01:10:30

@becsmik:

Jaj, elolvastam a linket, és? Látom még mindig nem sikerült megérteni a bejegyzés lényegét, sebaj, ne is törődj vele, háborogjál csak, jó libernyák szokás szerint, az megy neked, látom.

Egyébiránt nagyon is jól ismerem az ilyen gittegyleteket. A működésüket, és a tagjaikat egyaránt, így teljes bizonyossággal ki tudom jelenteni, hogy rohadt mód álszent, semmitérő, de lelki tyúkhúslevesnek roppant kiváló "munkát" végeznek, a lehető legkisebb látszattal, és mindenféle valódi eredmény nélkül. De az persze mindig menő, ha pár szerencsétlent körbenyalogathatnak egy-két kép/videó erejéig, faszán lehet vele csajozni az Instantban, vagy a Szimplában...

Arról mégis mi a kenderkócos lópéniszt tudsz, hogy én hány szöget(?) teszek keresztbe? Érdekelne.

Nyilván a Magyar Gárda a genovai antiglob akárkiktől, meg persze tőled tanult öltözködni. Loui Vuitton elbújhat hozzátok képest, hátpersze.

Ki a herét érdekel Drábik János doktor? Munkássága bizonyos részeinek megfelelő respektje mellett, egy öregségére megfáradt, saját rögeszméibe belegabalyodott manuszról van szó, aki mégis, hogy jön ide?

laci0011 2014.06.13. 07:19:06

Jobbegyenes Oroszországért...Szétröhögi rajtatok magát az ép elme.Beadta nektek is a muraközi répát putinpincsike.

Gyingizik 2014.06.13. 08:02:13

Az esetleges félreértések elkerülése végett a "Hol a fészkes francba voltatok ti, lelkes antiglobalista, antifasiszta, szociálhipszter európai értelmiségiek, amikor a 90-es évek forrongó Vad Keletén eladták a közműveket, szétlopták a gyárakat, privatizálták az üzemeket, tönkretették a vidéket?" Nem a 25 éves millásra vonatkozik, hanem pl. fodorgáborra, györgyistvánra, a 168 óra és a népszava 50+, 60+ publicistáira. Attól, hogy a zórbán rátenyerelt (nagyon helyesen) a médiára ugye nem felejti el senki, hogy 2008-ig 95%-os ballib média túlsúly volt? Az összes országos tv, a nagy hírportálok, a nyomtaott sajtó 90%-a ballib kézben volt, ezek etették meg a privatizációt a néppel. Még a kereskedelmi rádiókban is orbánviktoros lehúzó viccet meséltek, még a "szaklapok" is a ballibek szekerét tolták (HVG, ÉS). Ebből a dimenzióból kell nézni az írást. A 25 éves millás, együtt pm-es is ebből a körből kerül ki egy pesti nagypolgári közegből, akiekt szociokulturális hátterül miatt nem érintett pl. a vidék lecsúszása a privatizáció.

Gyingizik 2014.06.13. 08:02:46

@Gyingizik: Mármint györgypétert akartam írni, bocs.

daniel.jozsef 2014.06.13. 09:31:39

"hol a fészkes francba voltatok ti, sattara sattara..."

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN B+!

becsmik 2014.06.13. 10:24:12

@Dzsentrisvihák: Most ki vernyákol? :) Tudod te pontosan olyan vagy, mint az egyszeri bonehead, aki még azzal sincs tisztában, hogy voltak feka skinek is a 80-as évekig, és még a fejbőr is játszik ska beütésű fekete gyökerű zenét. Amúgy az h a szélsőjobb az antiglobos baloldalból merített, csak neked újdonság úgy látom. Lásd még pl a jobbik program számottevő része baloldali.
Az meg, hogy valaki csinál is valamit és te ők köpöd le és oktatod ki téged minősít, nethuszár.

belekotty 2014.06.13. 10:32:15

Hmmm.. Ki is privatizálta az Ikaruszt? A Videotont? Ki is volt a privatizációs miniszter az Antall kormány alatt, aki köztársasági elnök lett? Kivel is kötött koalíciót a mezőgazdaságot szétbaszó Torgyán József? Mely kormány is privatizálta az állami gazdaságokat?

otapi 2014.06.13. 10:39:55

@Gyingizik: Látom azért sikeresen megugrottad a logikai bukfencet, először "Nem a 25 éves millásra vonatkozik", aztán meg "A 25 éves millás, együtt pm-es is ebből a körből kerül ki"

Csókolom, 20 év alatt felnőtt egy új generáció. Amúgy ennek a generációnak a jó értelemben vett java sajna külföldön keres szerencsét, tetszik vagy nem tetszik ez már ténykérdés.
Abban lehet hogy igazad van hogy aki maradt, az meg csak akadékoskodni tud vagy csak csöndben beáll a "poor" sorba.

_most_ 2014.06.13. 12:15:22

kíváncsi lennék hány jobboldali szervezet segít a hajléktalanoknak, gondolom nem sok, csak akkor jelennek meg ha "rendet" kell tenni, vagy ha lehet valahogy cigányozni, de egyébként leszarják a szegényeket. Amúgy személyes tapasztalatom szerint egyre több a kéregető.

randomuser1 2014.06.13. 12:20:09

a hómleszek fejenként három ezer fronyóért asszisztálnak 8 órát a performanszban, művészetek iránt fogákony bölcsészként mondom, a kapitalizmus működő mobilszobra ez, nem a kiritkája.)
ha mégse ez volt a művészi koncepció, akkor sajánálkozva kell kijelentsem, elkúrták, nagyon.
:)

midnight coder 2014.06.13. 12:23:13

@_most_: Minél többen adnak nekik, annál többen fognak kéregetni. És a bevétel nagy része nem a hajléktalanoknál, hanem az őket futtató maffiózóknál landol majd.

midnight coder 2014.06.13. 12:24:54

Amúgy ennek a kis műalkotásnak a költségéből jó pár hajléktalan jóllakhatott volna. Vagy néhányat az életképesek közül esetleg ki lehetett volna húzni a szarból.

lavór 2014.06.13. 13:15:46

Jogos a kérdés: hol voltak? És hol voltak a médiumok, akik ma a profitjukat és a sajtószabadságukat féltik? Hol voltak a választók választás napján?

Szevasztok 2014.06.13. 13:15:53

"Hol a fészkes francba voltatok ..."

Szóval nem az a baj, hogy lassan 4 millióan élnek a létminimum alatt, hanem hogy aki ez ellen szót emel, az honnan is jött.

Hát le vagytok ám sz*rva!!!

vezér01 2014.06.13. 13:29:11

@belekotty: Privatizációs miniszter,majd köztársasági elnök? Ki a fenére gondolsz?

eßemfaßom meg áll 2014.06.13. 13:35:25

@Szevasztok: "Szóval nem az a baj, hogy lassan 4 millióan élnek a létminimum alatt"

Gondolom 2005-ben a "nemzetközi pénzbőség" éveiben is hangot adtál a 4millió szegény miatti felháborodásodnak

index.hu/belfold/szegeny96o/
Négymillió szegény van Magyarországon

MTI
2005. 09. 06. 15:10

Magyarországon 1,8 millió háztartás, mintegy 4 millió ember, a lakosság 39,4 százaléka tekinthető jövedelmi szegénynek, áll abban a tanulmányban, amely az Esély című társadalom- és szociálpolitikai folyóirat 2005/4. számában jelent meg Havasi Éva tollából.

sas70 2014.06.13. 13:42:15

"Vad Keletén eladták a közműveket, szétlopták a gyárakat, privatizálták az üzemeket, tönkretették a vidéket?"

A lukas, rosszul szigetelt víz és gázcsövekről beszélsz? Az elmaradt korszerűsítésekről szinte a teljes közműszolgáltatóknál?
Az eladhatatlan termékeket tömegével gyártó gyárakra, vagy a politikusok hülyesége, szakmai hozzá nem értése, vagy pusztán rossz szándéka miatt szétvert mezőgazdasági szövetkezetekre, állami gazdaságokra? Az akkor jobboldali MDF spontán privatizációjára? A Torgyáni ámokfutásra a mezőgazdaságban, Orbán asszisztálásával?A kétéves költségvetésre (2000-2002) aminek a végén az isten sem tudta megmondani, hogy mennyi a hiány? A fejlesztési bankba bújtatott milliárdos hitelek, kötelezettségvállalások az Orbán kormány utolsó pillanataiban?
Föl tudnék még tenni vagy 10-20, de akár 50 ilyen kérdést is, de csak egyet kérdezek: Te hol voltál?

J.László 2014.06.13. 14:13:38

Egyetértek a kedves szerzővel.

Egyébiránt tegnap jártam arra és magam láttam a "rich" bejárat előtt felfokozott lelkiállapotban nyomuló cigányokat, akik kiszúrták a piros szőnyeget és azt hitték, hogy az nekik van oda kiterítve. A közönség ca. 90%-a cigány volt.

J.László 2014.06.13. 14:18:12

@becsmik:
"Amúgy ez az a forrás, mind ideolgiában, mind öltözködésben, mind szellemileg ahonnan az egész széljobbert brigád táplálkozott." Sík hülye vagy kedves barátom, de ne szólj senkinek.

J.László 2014.06.13. 14:27:11

@Gyingizik:
"A 25 éves millás, együtt pm-es is ebből a körből kerül ki egy pesti nagypolgári közegből"

Ezek lumpenprolik és zsidók. Az előbbiek a talpasok, az utóbbiak az élcsapat. Lényegében bolsevikok. Semmi közük a nagypolgári közeghez.

Bruteman 2014.06.13. 15:06:08

ÉS nincs senki, aki feltegye azt a költői kérdést: hol a fészkes francba voltatok ti,

lelkes jobboldali, nemzetvédő, névleg konzervatív, ...(+blabla válogatott sértések)

,amikor a 90-es évek forrongó Vad Keletén eladták a közműveket, szétlopták a gyárakat, privatizálták az üzemeket, tönkretették a vidéket?

Válasz: egyesek a homokozóban, mások pedig benn álltak a sorban, hátha leesik
valami.

@Szevasztok: "Szóval nem az a baj, hogy lassan 4 millióan élnek a létminimum alatt, hanem hogy aki ez ellen szót emel, az honnan is jött." - Erről van szó.

Dzsentrisvihák 2014.06.13. 17:09:09

@becsmik:

Hú, de büszke valaki arra, hogy szubkultúra-szakértő :D
Megnyugtatlak, bogaram, nem vagyok bonehead, és hidegen hagynak az ideológiai faszkodásaid, konkrétan rohadt irreleváns, hogy kire, mi volt hatással.

Leginkább azért, mert ti ballibbant seggarcúak hagytátok végleg bedőlni az országot, nektek köszönhető a rengeteg nincstelen, miközben nagymellénnyel játszottátok a jóságos szamaritánust, és kézzel-lábbal mutogattatok mindenki másra, hogy ők a hunyók. Mert ugye mindig más a hibás, a szavazók, a hálátlan nép, aki nem érti a "reformokat", a nemlétező nácifasisztanyilasok, a Zorbánviktor, a Putyin, Pakskettő, a csőcselék... stb. Mindenki hibás volt, csak ti, népjobbító géniuszok nem.
Fennen hirdettétek, hogy a piac mindenható, akiket bedarál, azok csak a járulékos veszteség. Utána pedig állami pénzen kistafírungoltátok a döglődő bankokat, ahelyett, hogy az embereken segítettetek volna. De hát a ti esetetekben ez ugye a humanizmus csúcsa, ennél már csak az fontosabb, hogy aki miattatok kötött ki az utcán, annak joga legyen félrészegen a saját szarában fetrengeni, vagy felfordulni a közterületen, világ szégyenére...
(És mondhatod, hogy nem te ültél a Parlamentben, nem te hoztad ezeket a döntéseket, de biztos vagyok benne, hogy a hozzád hasonló kreténekkel egyetemben, a szavazatoddal nagyon is hozzájárultál a sokéves ámokfutásukhoz.)

Ó, hát mert a városmindenkié, meg a többi fikalik kompánia aztán annyi mindent csinál, hűha... Ne röhögtessük mér egymást az ilyen álszent ömlengésekkel, kösz.

Egy onanizátor klub sem javított a hajléktalanok helyzetén, egy fél lépéssel se lettünk közelebb ahhoz, hogy kevesebben legyenek, vagy jobb körülmények közt éljenek, ne adj Isten, vissza találjanak az élet normál keretei közé.

becsmik 2014.06.13. 18:02:00

Én mint 31 éves tényleg bedöntöttem? Akkor téged Szálasival vonjalak párhuzamba? Te érvelsz igazi komcsi módban. Mi közöm nekem a piacpárti kapitalista Friedman fanatikus idiótákhoz?
A piac midenhatóságát, néhány idióta hirdeti csak, meg kormányunk az 1 kulcsos adóval. AVM tehát idiótákból áll, értem. Tehát dögöljeneka szegények mert tőled aztán dögölhetnek, de akik tesznek ellene őket bezzeg utálod. Hajrá igazi konstruktív országépítő vagy.

Mort aux cons 2014.06.14. 18:07:29

@becsmik:

1. Ne boneheadezz, csak magad röhögteted ki! Főleg egy olyan országban, ami a 90-es években skinhead fellegvár volt, és még most is erős a mozgalom, míg a Sharp-ok csak max az álmaidban léteztek. Itt még a punkoknak is jobbos gyökereik vannak.

2. Ki a francnak képzeled magad, Armaninak, hogy te akarsz nekünk divatot diktálni? Mintha nem lett volna elég félkatonai szervezet a 30-as években, hogy az antiglobalista bohócokról akarnánk példát venni.

3. Szegénység nem egyenlő a közterületek összeszarásával, bármennyire is szeretnéd összemosni! A szegénység nem zárja ki a tisztaságot. Az állandó részegséget se teszi kötelezővé.
Felőlem annyi csövest fogadsz be, amennyit akarsz, de ezeknek a biológiai katasztrófáknak semmi keresnivalójuk közterületen.
Érdekes módon a magadfajta csak a bűnért, az igénytelenségért és a perverzióért képes aggódni, nektek ebben kimerül a humanizmus.

Lőwy Árpád 2014.06.14. 22:58:02

Legjobb lenne ha szépen fel tudnád takarítani, amit poszt címén ideokádtál, Havas.
Az itt kommentelők sincsenek nyilván tisztában azzal, hogy pl. a Menhely Alapítvány, vagy az említett Város Mindenkié munkája nélkül drágalátos Főv onkorm és a kormány egyszerűen képtelen lenne megbirkózni a hajléktalan-kérdéssel, lenne évi 800-1000 fagyhalál kb. satöbbi.
a hangemberek azok inkább ti vagytok.

Gyingizik 2014.06.16. 08:15:30

@otapi: A kettő szerencsére nem zárja ki egymást: a 25 éves millások léteznek, de nem róluk szólt a cikk, hanem a 45+ -osokról.

vezér01 2014.06.19. 18:54:22

@belekotty: Kösz! A minisztersége kiesett .
süti beállítások módosítása