orban_vona.jpgOrbánék hatalomgyakorlása és mentalitása a gyurcsányi időket idézi, közben a Jobbik nagyon hasonló úton jár, mint, amin a Fidesz 2010-ig.

Elöljáróban néhány unalmas adatot szeretnék feleleveníteni.

’93-ban a Fidesz kongresszus keretében a párt elnökévé választotta Orbán Viktort, a döntés következtében Fodor Gábor vezetésével kivált a liberális platform, mely addig a párt szempontjából az egyik legkomolyabb biztosítéka volt annak, hogy a rendszerváltás utáni osztozkodás biztos és tartós nyertese maradjon és továbbra is az lehessen; de lehetővé tette a fiatal demokraták számára a potenciális szavazótábor kiszélesítését, elsősorban a kiábrándult, nemzeti vonalat képviselő MDF-esek körében. A sikeres váltás – amit a ’98-as megnyert országgyűlési választás is fémjelzett – stratégiai továbbgondolása volt a Liberális Internacionáléból való kilépés 2000-ben.

A Fidesz ’93-ban megkezdett színeváltozása veszélyes manővernek indult, de ’98-ra tagadhatatlanul meghozta gyümölcsét a párt számára. A '98-as választási kampány tájékára az inkább kommunikációs, mint ideológiai pálfordulás következtében balról elzárt pénzcsapok és médiafelületek következtében a Fidesz logisztikai apparátusa meglehetősen bekorlátolt ám annál lelkesebb és személyesebb lett.
 
A valóban érdekes tendenciák azonban a Fidesz 2002-es hatalmas – a teljes jobboldali tábort megrázó és heveny mélabúba sodró – bukása után következtek.



A Fidesz felocsúdva a padlóról szépen lassan folytatta ugyanazt a munkát, amit ’98 előtt elkezdett, azonban ekkor már sokkal megfontoltabban, látványosabban és hatékonyabban. 2006-ig kiépítette a Polgári Köröket, melyek elsősorban a vidék Magyarországán értek el hatalmas sikereket, s amelyek legfontosabb záloga a folyamatos személyes jelenlét volt a legkisebb falvakban is: Szörényitől Kerényin át Pokorniig és Orbánig mindenki járta az országot.

2006 után a lendület csökkent. Nem csak az újabb tanyázás miatt. Az elvesztett választás kétségtelenül hatalmas csalódás volt, de belátta az akkor még „polgári oldalnak” nevezett ellenzék a további munka szükségességét. A lendület csökkenését inkább az indokolta, hogy többé-kevésbé külső tényezőnek nevezhető esemény következett be: kiszivárgott Gyurcsány őszödi beszéde, melyet hátszélként felhasználva a Fidesznek már csak elég volt sodródnia az árral, tehát kisebb energia-befektetéssel is növelhető volt a potenciális szavazók száma.

A Fidesz az MSZP nyomában

Az eredménye meg is lett, 2010-ben kétharmaddal megnyerték a választásokat, azonban ezzel a sikerrel valami nagyon meg is változott a pártban, úgy belső szervezeti szinten, mint kommunikációban.

2002 és 2006 tapasztalatai a Fidesz számára egyértelmű figyelmeztetések voltak, melyek adminisztratív kiküszöbölésére minden lehetősége megadatott, s melyeket két nagy horderejű törvénnyel biztosítottak be: az új médiatörvénnyel és választási törvénnyel. A jelenlegi intézményi felépítés, vezetői mentalitás kísértetiesen hasonlít 2006 után az MSZP-SZDSZ köreiben lezajlottakra.

2010 után a kormánypártok elefántcsont-toronyba vonultak, levették a kokárdát és „professzionális gazdaságpolitikai öltönyre” cserélték. A nemzeti jelszavak elmaradoztak, pontosabban indokszóvá degradálódtak egy-egy gazdasági döntés alátámasztásához. A Fidesz klasszikus húzónevei, Pokornival, Navracsiccsal és Kósával az élen háttérbe szorultak és előtérbe kerültek a színtelen-szagtalan káderek Rogán, Varga, Szijjártó és Lázár vezetésével. A lakossági fórumok és reprezentációk csak kampányjellegűek lettek, a tárcavezetők szinte kizárólagosan államtitkárokon keresztül érintkeznek a lakossággal a média biztonságos hűvöséből. A médiumok az MTVA, az önkormányzatok pedig a Kormányhivatalok segítségével kerültek teljes kontroll alá.

2002-2004-től az események a baloldali kormánynál is igen hasonlatosak voltak. Az MSZP-SZDSZ tandem győzelmével megkezdődött a még megmaradt ellenzéki médiumok felzabálása Verebessel, Lakattével, Acéllal, s a teljes médiakontroll kiépítése; az önkormányzatok befenyítése (emlékezzünk csak „búzaégető” Karsai sikertelen kanosszajárására); a maradék állami vagyon szétprivatizálása, különös tekintettel az egészségügyre és a nyersanyagforrásokra.

A bejáratott, régi vágású, kis jóindulattal mérsékeltebbnek nevezhető politikusok ekkor kezdtek eltünedezni. Ebben az évben mondott le Medgyessy, aki bár retorikai képzetlenségével igen komoly indulatokat gerjesztett, de a baloldalon sosem volt igazi húzónév. Ekkor rendezték meg többek között a kettős állampolgárságról szóló népszavazást, mely kapcsán Szili Katalin is kiírta magát az akkori vezetés nagykönyvéből; valamint a söjtöri „urizálással” szembeni kritika miatt Kovács Lászlót is katapultálták Brüsszelbe. Gyurcsány 2006-os baklövései után vagdalkozása akkora méreteket öltött, hogy 2009-ben a szürke eminenciás Bajnait kellett bevetni a kedélyek lecsillapításához, sikertelenül. 2007-ben az SZDSZ-ben Kóka pártelnökké választásával pedig háttérbe szorították a langyosabb „fodoristákat”.

A Jobbik a Fidesz nyomában

Azonban jelenleg nem csak a kormány helyzete hasonlít a tíz évvel ezelőttire, hanem a jobboldali ellenzéké is.

2009-től napjainkig a Jobbik igen fontos tőkéjének a személyes jelenlét számít. A pártpolitikusok lakossági fórumai még mindig igen gyakoriak, melyek olykor nyíltak, olykor pedig a kulturális élethez köthető események „promotálóiként” kifinomultabbak és rejtettebbek. Ezek a kulturális események, melyek legtöbbször koncertekkel vannak egybekötve, dinamikailag ugyan mások, de funkciójukat tekintve nagyban hasonlítanak a Polgári Körök alapötletére. A mainstream médiafelület – gondolok itt az egyetlen nyomtatásban megjelenő hetilapra – elenyésző.

Azonban van a Jobbiknak egy erős ütőkártyája médiatéren, ez pedig az internetes felület. Amennyire a Fidesz és az MSZP nem tudta még mindig felmérni az internetes jelenlét fontosságát, a Jobbik annyira hatékonyan aknázza ki. A jobboldali ellenzék hírközlése, kampánya szinte teljes mértékben az interneten jelenik meg; és bármennyire visszásak egyes vélemények a rendszerváltás után született generáció(k)ról, így lehet őket a leghatékonyabban megszólítani. A 2007-óta feloszlatott, betiltott, kitiltott, újraalakult, szétvált, kivált Magyar Gárda pedig ha nem is olyan látványosan, mint a hőskorszakban de jelen van.

A Vona Gábor által meghirdetett új irányvonal még meglehetősen friss. Az, hogy ez az új irányvonal a párt „szélsőségeseinek” kiiktatásáról szólna, azért nem olyan egyértelmű és minden bizonnyal azért kap ez az aspektus ekkora médiaszelet, mert ezzel belső feszültséget lehet kelteni, pedig a hangsúly nyilvánvalóan nem ezen van. A Jobbik pontosan ugyanúgy vált kommunikációs stratégiát, ahogy azt a Fidesz ’93-tól, de inkább ’98-tól tette a csalódott MDF-tábor befogadására. A Jobbik is igyekszik idomulni beszédstílusban a Fideszből kiábrándult vagy jelenleg bábállapotban lévő, régi MDF-es lelkületű, de gyakorlatban Fidesz-szavazók retorikai világához.

Az a bizonyos külső tényező, a hátszél, pedig most is jelen van. Bár nem olyan könnyen emészthető formában, mint az őszödi beszéd idején, hanem Buda-Cash és Questor ügybe csomagolva.

Az építkezés és a hátszél első eredményei pedig igen hamar megmutatkoztak a tapolcai időközin az első egyéni mandátum megszerzésével. Ami pedig Tapolca kapcsán még igen fontos adat: a körülbelül 300 szavazatbeli különbségnél érdekesebb az, hogy a Fidesz több mint 8000 embert nem tudott mozgósítani. Ha engedékenyek vagyunk, és azt mondjuk, hogy „Jól van, ez egy időközi választás, az érdeklődés valószínűleg csak feleakkora lesz, mint 2014 őszén.” akkor is baj van a számokkal, mert az érdeklődés nem feleakkora volt – hanem nagyobb, és a Fidesz vesztesége sem 4000 fő volt – hanem több. Pedig Orbán Viktort is bevetésre került a kerületben és nem lehet azzal indokolni, hogy „Jó, de ő csak két-három településen járt a Vona meg negyvenen!”, mivel Orbán Viktor személyében nem csak Magyarország miniszterelnökéről van szó, hanem egyben a Fidesz és a „polgári Magyarország” szellemi atyjáról is, a nagyobbik kormánypárt legkarizmatikusabb személyiségéről, legerősebb kohéziós eleméről.

Ha a személyes jelenlétnek Tapolca esetében akkora súlya lett volna, mint ahányan azt feltételezik, akkor Fenyvesinek 120%-kal kellett volna győznie…

A probléma az, hogy a politikai képződmények jelentős hányada nyolcvan éve nem képes felfogni, hogy a választópolgárok olykor önállóan is képesek állást foglalni bizonyos kérdésekben; és mivel a választókról sem hiszik el, ezért önmagukról sem. Ezért figyelhetők meg a párhuzamok, a körbe-körbe járkálás: ellenzékben dolgozik, kormányra kerülve görcsösen bevédi magát, majd gyorsan leereszt alatta a gumicsónak, így történt az MSZP-vel, és a Fidesz csónakja is ereszt.

Következő versenyző a Jobbik lesz, kérdés, hogy ők képesek-e tanulni mások hibáiból?

H. Ádám

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr887373838

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: H. Ádám: A párhuzamos vonalak Tapolcán találkoznak 2015.04.16. 21:39:01

A Jobbik is igyekszik idomulni beszédstílusban a Fideszből kiábrándult vagy jelenleg bábállapotban lévő, régi MDF-es lelkületű, de gyakorlatban Fidesz-szavazók retorikai világához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.16. 18:42:17

Lényeg, hogy magyarság nem kér a bukott, hazátlan balliberálisokból. Nem hat rá kettős mércét alkalmazó és végtelenül álszent neoliberális ideológia. Nem a zsidók és cigányok jóléte, vagy a buzipropaganda érdekli.

Ezek mind biztató jelek. És ha marad is a sokat szidott váltópárti demokrácia Magyarországon: nagyon nem mindegy, hogy ez a váltás idegen érdekeket képviselő balliberális pártok, vagy a magyarság érdekeit képviselő magyar pártok között történik. Ezerszer inkább Fidesz-Jobbik vetélkedés, mint az MSZP-DK-Együtt meg a ki tudja milyen nevű nemzetidegen hulladékok kártékonykodása.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.04.17. 08:16:58

"A Jobbik is igyekszik idomulni beszédstílusban a Fideszből kiábrándult vagy jelenleg bábállapotban lévő, régi MDF-es lelkületű, de gyakorlatban Fidesz-szavazók retorikai világához."

Ez eddig rendben van. Azonban fölmerül egy kérdés.

Tud valaki nekem egyetlen olyan pártelnököt, vezért vagy politikai nagykutyát mondani, aki a saját pártjának választóit, szimpatizánsait KRITIZÁLJA?

Egyetlenegyet mondjatok, légyszíves. mármint Vona Gáboron kívül, aki pontosan ezt csinálta.

"Az antiszemita, illetve cigányellenes tagoknak és szavazóknak a pártelnök azt üzente: a Jobbiknak nincs és nem is lesz olyan programpontja, amely faji, vallási vagy bármilyen alapon különbséget tesz az emberek között. Mint mondta, ha valaki akár támogatóként, akár tagként erre számított volna, valószínűleg tévedésből van a Jobbikban. Nekik üzenve hozzátette: keressenek maguknak egy másik politikai pártot."

Mégegyszer kérek mindenkit, mondjon nekem egy ilyen embert.

Egyetlenegyet.

Tehát kérdés: miféle haszonnal jár ha valaki aktívan gyöngíti saját pártjának szavazótáborát?

Vagy inkább hatalmas kárt okoz a tagok közti egységben, és nagyon sürgősen abba kell hagyni?

Remélem mindenki azonnal le tudja szűrni a helyes választ.

Cockpuncher · http://bornirt.blog.hu/ 2015.04.17. 09:17:01

Az a baj, hogy a Jobbik sem fog ebből tanulni. Ha valaha kormányra kerülnek, pontosan ugyanígy fognak eljárni. És így megy ez tovább, a végtelenségig.

medium size devil 2015.04.17. 10:10:28

Nem ertek egyet azzal, hogy a hatalomgyakorlas a gyurcsanyi idoket idezi. Pl. nem fenyegettek meg nyiltan a valaszokat, hogy nem kap a regio vagy a telepules fejlesztesi penzt ha nem rajuk szavaz. Ilyen es hasonlo aljassagokra csak a Fidesz vetemedett.

nnnnnnnn 2015.04.17. 10:11:58

@Nemzetstratégia: szerintem nem is kell ilyen törvényeket hozni, amelyek bárkit megkülönböztetnek. de mivel bizonyos viselkedésfajták egyes csoportokra különösen jellemzőek, végül úgy is szinte kizárólag rájuk fog vonatkozni a meghozott törvény. tudják ezt vonáék is, és a szavazóik is, ettől senki nem fog elpártolni tőlük, hogy vona ilyeneket mond. ez csak színjáték a külvilágnak.

medium size devil 2015.04.17. 10:18:10

@imperial: Mo-n nem lehet faji alapon torvenyt hozni, igy ertelmezhetetlen az ostoba kijelentesed, hogy a kormanyt a ciganyok vagy a zsidok erdeklik. A Fidesz-t csak a sajat es a sleppjenek jolete erdekli, ez neked mennyire nemzetbarat es neked szemely szerint mennyivel jobb. Kicsit se vagy feluletes. Kiosztasz egy ket kozhely cimket, ballibek, zsidok, nemzetellenesseg, kopkodsz valami baromsagot, oszt jo napot. Nem tudom tudatosult-e benned, hogy a Jobbik az orosz kormany szervezete. Ez nem nemzetellenes?? Szerintem az is nemzetellenes ha valaki ennyire sotet mint te vagy.

nnnnnnnn 2015.04.17. 10:25:29

@medium size devil: ha még a jobbik magának az ördögnek a szervezete lenne, az is jobb lenne mintha balliberális párt lenne. ebben igaza van imperial-nak. a 2018-as választás a két nagy párt (fidesz-jobbik) között fog eldőlni, a balliberális kispártok pedig a kispadról nézhetik a nagyok vetélkedését.

medium size devil 2015.04.17. 10:30:01

@Nemzetstratégia: Folosleges Vona motivaciojan vagy szandekain gondolkodni. A Jobbik strategiajat es kommunikaciojat Moszkvaban talaljak ki. Penz beszel, teszi amit mondanak neki. Maga Vona a kozvelekedessel ellentetben nem egy nagyformatumu csavo. Amit eddig osszehoztak az csakis a rasszista irany eredmenye. Kormanytobbseghez ez keves lenne, ezert celozzak most be a nem rasszista valasztokat. Ezt a strategiat dolgoztak ki nekik Moszkvaban.

medium size devil 2015.04.17. 10:31:09

@$$$=$$$: Szerintem nem lenne jobb. Pont.

nnnnnnnn 2015.04.17. 10:38:31

@medium size devil: pedig de. ballibsi pártoknál minden jobb. még egy darab kő is. a jobbik meg pláne jobb. de végülis mindegy ha eltér a véleményünk, úgyis jobbik vagy fidesz győzelem lesz 2018-ban, tehát akik nem erre a két pártra szavaznak, azoknak a véleménye nem fog semmit nyomni a latban még jópár évig.

medium size devil 2015.04.17. 11:01:14

A te velemenyed se fog szamitani elarulom, a kormany ugyanugy szarni fog rad. De legalabb meglesz az oromod, hogy nem ballibes kormany lesz. Ezek szerint ennyi eleg is az egyszeru lelkednek, udvozollek. Lopjon, torvenytelenkedjen, eljen vissza hatalmaval, szolgaljon orosz erdeket, csak ballib ne legyen. Hazafias igenyessegedhez ezuton is gratulalok. Ha az nyer akire szavazol az meg nem jelenti, hogy te is nyertel, nem tudom erted-e. A birkanyaj szellem atelesere mindenesetre jo lehet, ha neked ez is eleg.

nnnnnnnn 2015.04.17. 11:19:01

@medium size devil: nekem a fidesz az érdekeimet szolgálja. remélem a jobbik is fogja.

nnnnnnnn 2015.04.17. 11:41:10

@medium size devil: rengeteg mindenben, felsorolni is sokáig tartana.

Atiati 2015.04.17. 12:04:29

@$$$=$$$: Fizeti a kommentjeid? Akkor elhiszem.

dunántúli gyerek 2015.04.17. 13:05:14

Vmi van abban, hogy a jobbik (Vonó - vonal) követi a korábbi fideszt, de azt szögezzük le hogy 2018ban esélytelenek.

A fidesz létrehozta a médiabirodalmát 2006tól, a Jobbiknak ilyen nincs.

2006 után összeszarta magát a gazdaság ai most európa bajnok.

Szóval a helyzet qrvára nem hasonló.

dunántúli gyerek 2015.04.17. 13:08:05

@medium size devil: 'Mo-n nem lehet faji alapon torvenyt hozni,'

- kivéve ha a zsidajok kapnak vmit, mondjuk holonyugdíjat, holokárpótlást, holoközpontot v. holoemlékévet

sanyix 2015.04.17. 13:09:56

@dunántúli gyerek: 2008 utén szarta össze magát a gazdaság, és nem ám csak itt :)

Most pedig európa bajnok... a korrupcióban, adókban, a szegényedésben, az EU-s pénzek elmutyizásában, és a kozmetikázott gdp adatokban :)

dunántúli gyerek 2015.04.17. 13:13:38

@sanyix: '2008 utén szarta össze magát a gazdaság, és nem ám csak itt :)'

- 2006 után viszont csak itt..:DD

Meg is lett a jutalma.

sanyix 2015.04.17. 13:16:51

@dunántúli gyerek: Ha akkor összeszarta magát a gazdaság, akkor 2011-2012 között is :)

data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG/countries/HU?display=graph

Mondjuk kár hogy a magyar gdp növekedés az utóbbi években nem a gazdasági teljesítménytől függ, hanem kizárólag az EU-s támogatások mennyiségétől :D

dunántúli gyerek 2015.04.17. 13:18:28

@sanyix: Akkor igazságtalanok voltak a választók a Maszoppal.

Véletlen a fidesz óriási fölénye.

Csak így tovább! Hiszen akkor nyerhet még a Maszop is! Hogy ez nekem nem jutott eszembe!

sanyix 2015.04.17. 13:34:47

@dunántúli gyerek: nem véletlen. A maszopból már kiábrándult mindenki nagy részével együtt. A fütyiszből meg mostanában ábrándulnak ki. Azonban a fütyisznek van egy előnye, hogy nem igazán van egy akár elméletben is jobbnak látszó erő. Maszop beszopta, mert ott volt a fütyisz ami akkoriban jobbnak látszott (aztán ugye mint kiderült nem jobb, sőt talán rosszabb).

medium size devil 2015.04.17. 18:23:29

@dunántúli gyerek: Ezt nem faji alapon kapták hanem a holokauszttal összefüggésben és csak az kapott pl. kárpótlást aki a jogszabályok szerint érintett volt. Ha nincs holokauszt akkor mindez okafogyott lenne.

Krisz11 2015.04.17. 21:45:05

Ezt pofázom már egy ideje, hogy a Jobbik egy Fidesz 2.0 lett.

Sajnos Vona Gábor nem érti, miért szánalmasak a mostani felszólalásai.
Az a baj, hogy nem érdemi kérdésekről beszél, hanem csak a szélsőjobboldaliaktól meg a náciktól való elhatárolódást halljuk tőle nap mint nap.

Az a baj, hogy minden megszólalása arról szól, hogy felmondja a polkorrekt leckét a ballibeknek mint egy hülyegyerek.

Az a baj, hogy nem minket képvisel, hanem úgy táncol, ahogy a ballibek fütyölnek. Egy csicska lett.

Krisz11 2015.04.17. 21:54:00

@medium size devil: "nem faji alapon kapták hanem a holokauszttal összefüggésben"
Nem a fenét. A kommunizmus áldozatai hol kapnak ilyen kárpótlást? A magyart másodrendű polgárként kezelik a saját hazájában.

sivatagi n. 2015.04.17. 23:40:49

@Krisz11:

Ebben a témában figyelni kell a liberális médiától megszokott hazudozásra. Például nem történt meg az, amit a libsi médiumok egymástól átvéve tényként közöltek, miszerint a tapolcai sajtótájékoztatón Vona Gábor elhatárolódott a "cigányellenes" és "antiszemita" tagoktól. Ezeket a szavakat ők adták a szájába, Vona semmi ilyet nem mondott. Vona röviden azt közölte, hogy a Jobbik nem tesz különbséget faji vagy vallási alapon emberek között. Ez eddig is így volt, ebben nincs semmi újdonság. Arról nem a Jobbik tehet, hogy a magyargyűlölő hazaárulók és gazdasági-politikai bűnözők között a zsidók, az erőszakos bűncselekmények elkövetői között meg a cigányok felülreprezentáltak.

Ahogy a posztban is le van írva, a libsik megpróbálnak feszültséget kelteni, ezért számítani lehet rá, hogy mostantól rendszeresen dezinformálnak majd Vona Gábor és a "szélsőségesek", "nácik", "anitszemiták", "rasszisták", stb. közötti ellentétekről.

medium size devil 2015.04.18. 04:41:11

@Krisz11:

Nem a kárpótlás történt faji alapon hanem a holokauszt! A sorrend a lényeg ha az ok-okozat összefüggést keresed.
Nekem voltak/vannak zsidó rokonaim akiket elkerült a holokauszt, ők nem kaptak semmit.
A kommunizmus alatt elhurcoltak, kényszermunkára fogottak, politikai elítéltek is kaptak/kapnak kárpótlás nyugdíj kiegészítés formájában. Még azok is, ha jól tudom, akit a ruszkik hurcoltak el (holott az nem a magyar állam felelőssége). Akiktől termelőeszközt vettek el (államosítás) azokat is (kárpótlási jegy).

medium size devil 2015.04.18. 04:42:22

@Krisz11:

Nem a kárpótlás történt faji alapon hanem a holokauszt! A sorrend a lényeg ha az ok-okozat összefüggést keresed.
Nekem voltak/vannak zsidó rokonaim akiket elkerült a holokauszt, ők nem kaptak semmit.
A kommunizmus alatt elhurcoltak, kényszermunkára fogottak, politikai elítéltek is kaptak/kapnak kárpótlás nyugdíj kiegészítés formájában. Még azok is, ha jól tudom, akit a ruszkik hurcoltak el (holott az nem a magyar állam felelőssége). Akiktől termelőeszközt vettek el (államosítás) azokat is (kárpótlási jegy).

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.04.18. 07:41:34

@$$$=$$$: Tökmindegy, mert egy ilyen kijelentés csak visz szavazatot, ahelyett hogy hozna.

a fidesz-törzstábor nyuggereknek meg egyebeknek aztán hóttmindegy hogy faji alapú megkülönböztetés vagy nem faji alapú megkülönböztetés. Legtöbbjük egyébként pont annyira cigányellenes (joggal), mint bármely jobbikos. Hagyjuk a rizsát.

@medium size devil: "A Jobbik strategiajat es kommunikaciojat Moszkvaban talaljak ki. Penz beszel, teszi amit mondanak neki."

Vagy nem. Erre egyébként semmi bizonyíték sincs. Ócska lejárató propaganda.

Krisz11 2015.04.18. 09:09:41

@medium size devil:

"azok is, ha jól tudom, akit a ruszkik hurcoltak el (holott az nem a magyar állam felelőssége)"

Egyrészt a Holo sem a magyar állam felelőssége, a németeknek kellene fizetni minden ilyen tételt, ha felelősséget vállalnak.

Másrészt nemtudom, hogy a malenkij robotra elvittek, vagy mondjuk az 56-os forradalom áldozatai, családtagjai kapnak-e valamit, és hogy az annyi-e mint amit a zsidók kapnak.

medium size devil 2015.04.18. 14:21:35

@Krisz11:

Ha nem tudod akkor nézz utána.

Igen, kaptak az 56-osok is. A politikai elítélteket rehabilitálták és kapják a nyugdíjkiegészítést. Ennek a mértékét 2011-ben fel is emelték 16%-kal.

A német állam fizet de a magyar államnak is volt felelőssége (részvétel a deportálásokban, nyilasterror, Dunába lőtt zsidók) de nem tudom ez most hogy jön ide. Hatályos jogszabályokról van szó. Maszek véleményem, hogy a németek hozzáállása példaértékű (ebben is).
Hogy a ruszkik fizetnek-e a magyar áldozatoknak azt nem tudom, gondolom nem (pl. 56' az náluk még mindig inkább fasiszta ellenforradalmi felkelés és a Budapestet szétlövő szovjet katonák hősi halottak).

Persze ha rühelled a zsidókat, akkor erre is lesz valami frappáns válaszod..
Ha most bunkó lennék, mondhatnám, hogy ha annyira irigyled tőlük a kárpótlást akkor éld át a népirtást a
Amúgy cáfoltam az eredeti állításaidat, csak úgy mondom.

medium size devil 2015.04.18. 14:23:25

jav.: ... éld át a népirtást és akkor te is jogosult leszel, de rossz vicc lenne.

medium size devil 2015.04.18. 14:39:47

@imperial:

Látom, nem tudsz mit kezdeni a frankóval, mondjuk meg is értem. Kínos beismerni, hogy a legnemzetibb magyar pártot az oroszok irányítják (akikhez finoman szólva se fűz mély történelmi barátság bennünket), az acélos tekintetű Vona Gábor pedig valójában egy megvásárolt hímkurva.
Nem tudom mi belterjes libsi, kifejezetten komcsi gyűlölő vagyok (ezért nem szavazok a Fideszre és a Jobbikra). De van azért egy jó hírem is számodra: a fórum anonimitása miatt simán megúszod, hogy szétbasszam a a műmájer fejedet a nagypapámra tett megjegyzésed miatt (aki nem volt ávós).

medium size devil 2015.04.18. 15:12:31

@Nemzetstratégia:

Biztos vagy benne? Ezt a "propagandát" nem kitalálták hanem a média a ráutaló jelek miatt elkezdett foglalkozni vele. Elég nyilvánvaló jelei vannak és jó ideje lehet róla olvasni, viszont a Jobbik támogatottságára úgy tűnik nincs hatással. Ebben az esetben mi értelme lenne ezt a "hazugságot" terjeszteni? Óriási ellentmondás ha egy full nacionalista pártot a nemzet egyik ősellensége futtat, így nyilván érthető a tagadás.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.04.18. 17:31:09

@medium size devil: A hazugság nem attól hazugság vagy sem hogy milyen sikert ér el, vagy hogy van-e értelme terjeszteni.

"Óriási ellentmondás ha egy full nacionalista pártot a nemzet egyik ősellensége futtat"

1)a mai oroszok, illetve Putyin nem ősellenség

2)A Jobbik "Moszkvából való futtatása" teljes hazugság, mindenféle bizonyíték hiányzik erre.

Egyébként pedig a zsidó az zsidó, a magyar pedig magyar. A kettő között nincs átjárás, a zsidók kollektív szinten a magyarság ellenségei voltak mindig is, itt érdemes a kommunista pártokban kifejtett hatalmas számarányukat megemlíteni.

medium size devil 2015.04.19. 13:25:55

Elmeseltem a felig zsido haveromnak, hogy nincs atjaras es hogy huzza meg magat a kollektiv ellensegeskedes miatt, jot rohogott:-)
Ezzel a primitiv antiszocialis Kocka ormester stilussal sok baratod lehet!

A Putyin kormanyt lehet azert erzed baratinak mert a himkurvak behodolnak egy erosebbnek tartott bikanak utana az arnyekaba bujva vedik es a hata mogul kemenykednek ahol erosnek erzik magukat is. Sajnalom, hogy nem rendelkezel valodi ferfi identitassal! En a kommunizmusban nottem fel, tudom mit jelent a ruszkik "baratsaga". Keresik, csinaljak a reseket, hol tudnak befolyasi poziciot szerezni Europaban. Oriasi es profi apparatus dolgozik ezen. Ok okosak, ti butak vagytok. Az okos valasztok kisebbsegben vannak, a butak tobben, ezert oket celozzak meg. A butak kiismerhetok es befolyasolhatok. Populista vonallal meg lehet nyerni oket. Franciaknal idegenellenes partot tamogatnak, gorogoknel EU ellenes szelsobalost, Mo-n ciganyellenest es Trianon-ellenest. Nincsenek elvek csak erdekek. Okos taktikaval es penzzel a kormanyzati poziciot is sikerulhet elerni, lasd Syriza. Az antiszemita es EU ellenes szavazokat mar megnyertek de ez keves. Most kell egy ugyes nyitas a nacionalista de mersekeltebb (= fideszes) valasztok fele. Moszkvaban nem biznak Orbanban es latjak a Fidesz bukasanak lehetiseget. Tavlatokban gondolkodnak es mar a potencialis rivalist tamogatjak.
Indirekt bizonyitek van boven. Ha elfogulatlan van akkor eppen eleg, ha elfogult vagy akkor semennyi se eleg.
Szebb jovot!:-)

medium size devil 2015.04.19. 16:49:19

Jol van osember, nem okoztal csalodast. Bonyolult a vilag ugye, egyszerubb egy-ket cimket ranyomni masokra, kategorizalni majd aszerint kezelni es maris egyszeru az elet. Videki vagyok, senmilyen propagandaval nincs semmilyen kapcsolatom. Ismerem a fajtadat, ugatsz de nem harapsz.

medium size devil 2015.04.19. 18:40:43

@imperial: Miert, volt olyan?:-) Csak Kadar rendszer copy con, ilyen-olyan marketing sziruppal leontve. Olyan ostoba vagy mint egy porcelankutya, faszom se vitazik veled.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.04.20. 11:42:38

@medium size devil: Abból hogy Putyin nem ősellenség, hogyan következne az, hogy szeretni kell őt, vagy akár az oroszokat? A beteg agyadban esetleg:)

A SZu bukása után az oroszok jelentősen meggyengültek gazdaságilag, politikailag, hatalmilag, demográfiailag.

Egyébként is, az "óriási hatékonysággal dolgozó orosz államapparátus" vagy valami hasonló, a fantáziád szüleménye. Meg a "mesterterv" is, amit nekik tulajdonítasz.

Egy középméretű ördög csak erre képes...:) hiszel az ördögben?

Zolcsi67 2015.04.20. 15:16:31

@medium size devil: Ilyesmit Lamperth Mónika, akkori belügyminiszter is mondott, miután a 2006-os önkormányzati választásokat csúfosan elbukta - az ismert események következtében - az MSZP-SZDSZ konglomerátum.

medium size devil 2015.04.20. 15:25:40

@Zolcsi67: Huuuha, es ebbol mi kovetkezik kerlek segits, nem birom kovetni a nagyivu "gondolatmenetedet"..:-)

Zolcsi67 2015.04.20. 15:36:51

"nem kap a regio vagy a telepules fejlesztesi penzt ha nem rajuk szavaz. Ilyen es hasonlo aljassagokra csak a Fidesz vetemedett."

Sajnos csak a nicket írja, azt nem, hogy melyik hozzászólásra reagálok, bocs.

medium size devil 2015.04.20. 18:53:34

@Zolcsi67: Nem tudom mondott-e ilyet. Meg ha igen, akkor az igazolas barmire is ebben a topicban? Tiszta idiota ez a tarsadalom komolyan mondom. Az en gazemberem jobb mint a te gazembered, ez megy minden forumon. Mindegyik minket huz le es rohog rajtunk.
En ugy tudom, Lamperth-nek valami olyan titkos beszede szivargott ki, hogy elomozditana a Fidesz pozicioveszteset a regionalis fejlesztesi tanacsokban, hogy ne legyenek felulreprezentalva a valasztasi eredmenyhez kepest, ilyesmi. Azert ez nem ugyanaz mint nyiltan megzsarolni/megfenyegetni a valasztokat a miniszterelnoktol a kormanypart prominens emberein keresztul a helyi jeloltig. A mi korzetunkben a polgarmesterjelolt nyiltan bele is irta a valasztasi szovegebebe es a plakatjara is. A mi penzunkkel akarnak megvenni bennunket - nem emlexem ra, hogy a maszopnal ez igy ment volna. Meg arra se, hogy a miniszterelnok allami penzbol stadiont epitett volna a haza melle.
süti beállítások módosítása