temetes.jpgOrszágos felháborodást keltett a kormány „szociális temetésről" szóló javaslata, különösen az a kitétel, hogy az állam csak abban az esetben vállalja át a költségek nagy részét, ha a hozzátartozók valamilyen részt vállalnak a végtisztesség megadásában. A Facebook-tól kezdve a sarki kisbolton át a Pingvin presszóig mindenhol hallani az elkeseredett ökölrázást: „a szegény ember már szó szerint eláshatja magát". Már előre elképzelt rémtörténeteket hallunk a saját férjük sírját könnyek közt ásó idős nénikről. A hisztéria keltés élmunkása ezúttal (is) az ellenzék és a hozzá közel álló sajtó. A szociktól a Jobbikig mindenki a kormány „ embertelen érzéketlenségéről" beszél. Mielőtt azonban kaszát, kapát (esetleg ásót és csákányt) ragadunk az elhunytak emberi méltósága védelmében, azért álljunk meg egy percre! Vegyünk egy nagy levegőt, hajtsunk fel egy nyugtató páleszt, szívjunk el egy cigit – és próbáljuk meg higgadtan végig gondolni, miről is szól ez az egész.

Mindenekelőtt:a vírusként terjedő turbódemagóg őrjöngésekkel ellentétben a szegényeknek nem KELL szociálisan temetkezniük. Ez egy lehetőség, ami eddig nem volt, mostantól lesz. Eddig nem tehettünk mást, mint, hogy több százezer forintot kifizetünk elhunyt szeretteink földi maradványainak előkészítéséért, a koporsóért/urnáért, a zenéért, a halottas kocsiért, és végül a földbe helyezésért. Megtakarításaink feléléséből, rokoni, baráti kölcsönből, sok esetben rapid hitelből, könnyű 110%-os THM-el. Ennek alternatívájaként esetleg elhamvasztatjuk a halottat, majd hazavisszük, feltesszük a polcra a nagymamát az esküvői fénykép és a görögből hozott műanyag Zeusz mellé. Csakhogy – ha már görögök – azt már Antigoné óta tudjuk, hogy a holtaknak az anyaföldben a helye. És ez évezredeken keresztül az égvilágon semmilyen anyagi problémát nem jelentett a hátramaradottaknak.

Mégpedig azért – mert tessék megkapaszkodni! - ükszüleink még tényleg maguk hantolták el szépszüleinket. És, ha nem volt hozzá erejük, akkor segített a család, segített a falu. Legvégső esetben, ha valakinek nem volt senkije, a község legcsóróbb kubikusa egy liter pálinkáért, vagy pár pengőért megásta azt a sírt. (Persze ez kétségkívül „feketemunka" volt, amitől a jobbikos képviselők most úgy prüszkölnek a törvény kapcsán.) Ezt akkor senki sem érezte méltatlannak, vagy megalázónak. Attól sem tartottak, hogy a hozzátartozóknak "nem lesz lelki ereje" ehhez. Épp ellenkezőleg: ez a gyász feldolgozásának egyik fontos és megkerülhetetlen állomása volt. Nem megadatták, hanem megadták a végtisztességet. 

Ők ugyanis még élő, normális közösségeket alkottak, ahol a gyászoló ember soha nem maradhatott egyedül. A férfiak megásták a gödröt, az asszonyok megmosdatták a halottat. A ravatalt háznál tartották, nem szólt plusz húszezerért Zámbó Jimmy, vagy Máté Péter. Helyettük siratóasszonyok énekeltek – ingyen, bérmentve, és nem utolsósorban: szívből.

Békés megyében száz esztendővel ezelőtt egyenesen szégyen volt, ha valaki legalább egy ásónyomot nem hagyott a rokon, vagy falubeli sírgödrében. Így ment ez egy világban, amelyik még egészséges volt. És itt van bizony – stílszerűen szólva – a kutya elhantolva. Mert mi nem egy ilyen világban élünk. Hanem egy olyanban, ahol a halál nem gyász, hanem vis maior költség, a halott nem egykori szerettünk földi mása, hanem veszélyes hulladék, amelyet a megfelelő szervek szakszerűen eltakarítanak. A temetés pedig nem szolgálat – hanem irgalmatlan nagy biznisz. (Mellesleg ez az, amiről gyanúsan kevés szó esik ebben a vitában.)

Az ellenzék feldúlt humanista kebellel bélyegzi „embertelennek" őseink hagyományát - ám a Fidesz éppen úgy nem látja a fától az erdőt. A kormányra jellemző kommunikációs zsenialitással ezt a szép, régi tradíciót „szociális temetés" néven akarják visszahozni. Ennél tűrhőbb, megalázóbb nevet keresve sem találhattak volna. Nem beszélve a különböző közegészségügyi okokra hivatkozva kialakítandó „szociális parcellákról", amelyekbe – különösen a kistelepüléseken – vérciki lesz temetkezni.

Szóval a felállás a szokásos: adott egy alapvetően jó kezdeményezés, amelyet az ellenzék a háromévesek dackorszakának szintjén hisztizve csípőből elutasít, majd a kormány készít belőle egy végiggondolatlan, elkapkodott, és így végeredményben tényleg pocsék törvényjavaslatot. A magyar társadalom pedig irtózva fordul el attól, ami eleinknek még a világ legtermészetesebb dolga volt. Szociálisan temetett őseink meg forognak a sírjukban..

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr405361653

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szociálisan temetett őseink 2013.06.14. 18:13:01

A magyar társadalom irtózva fordul el attól, ami eleinknek még a világ legtermészetesebb dolga volt. Szociálisan temetett őseink meg forognak a sírjukban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gnoldaeh 2013.06.14. 18:34:02

Jó írás. Teljesen egyetértek.

Zb74 2013.06.14. 21:21:57

"Ennek alternatívájaként esetleg elhamvasztatjuk a halottat, majd hazavisszük"

Az ám, de ezt a lehetőséget a jövőben durván korlátozni fogják a tervek szerint. Nem emellé, hanem lényegében ehelyett jön be a "szociális temetés". Ha pluszlehetőségként hoznák be, nem lenne vele semmi baj, de így gáz.

Bogdán_Szabolcs 2013.06.15. 03:50:34

Bakker, annyira tisztellek, BíDzsí, ne írj már ilyet, hogy THM-el!

egy semleges ember 2013.06.15. 11:53:41

Te szerencsétlen nyomorék. Amikor te ásod a feleséged sírját, előtte olvasd el még egyszer, amit írtál.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.06.15. 12:44:19

A múlt, és a történelem jó dolgok. Lehet belőle tanulni, lehet okulni rajta, megmutatja honnan jöttünk, miket csináltunk, viszont nem feltétlenül a fejlődés irányát mutatja. Ne visszafelé haladjunk, hanem előre. Régen egy lázas betegséget koponyalékeléssel gyógyítottak. Most csak azért térjünk ehhez vissza, mert "régen" is így volt? Tényleg visszafelé kellene fejlődjünk?

rockjano 2013.06.15. 13:45:38

És mi lesz a halottmosdatással??? Amikor az ember majd saját rokonát rakja rendbe???

Ezzel s minden rendben van???

És kérdezem kedves jobbos posztolót és kommentelőket nem kéne talán emiatt arról az oldalról is tiltakozni????? (hátha nagyobb hatása lenne)

bbwd 2013.06.15. 13:50:31

nagyon jó poszt, gratulálok!

Én is itt vagyok 2013.06.15. 14:02:44

Kedves bértollnok!
Mikor példákat hozol fel a múltból, nem árt arra is gondolni, hogy temetők nem olyan régóta léteznek. anno az is előfordult, hogy ott temették el az elhunytat ahol feldobták a talpukat.
Azon frissiben. Azt se gondolom, hogy mindnek a földben volna a helye. Régen is égettek a világban holtakat, dobták vízbe, etették meg madarakkal testüket
Azért nem gondolnám, hogy ma a 21. században a frissen kibelezett szeretteimet nekem kéne öltöztetnem, majd sírját megásnom.
Azonkívül, hogy felemlegetted a múltat, más érvet nem látok a szociális temetés mellé állítva.
A mai jobb oldalnak szokása a múltban révedezni, tán az ősközösségig. Azonban ez nem a jövőbe vezető út, bármit is állít róla vezéretek.

eßemfaßom meg áll 2013.06.15. 14:04:55

"ükszüleink még tényleg maguk hantolták el szépszüleinket"

fater mesélte, hogy náluk még a 60-70es években is természetes volt, hogy az elhunytat a rokonok-barátok temették el, beleértve a sír kiásását is.

eßemfaßom meg áll 2013.06.15. 14:08:26

@A te anyád!: "Azért nem gondolnám, hogy ma a 21. században a frissen kibelezett szeretteimet nekem kéne öltöztetnem, majd sírját megásnom."

nem KELL, de ha az államtól várod, hogy összedobja a zsét a frissen kibelezett szeretteid elkaparására, akkor ennyit te is be kell vállalj.

valaki senki 2013.06.15. 14:28:12

Kedves Balogh Gábor! Nem önmagában az a kérdés, felháborító-e, hogy immáron sk, is elkaparhatjuk a rokonokat félpénzért! Attól tartok, a lényeg, elkerülte a figyelmét! A probléma az, hogy ma már családok százezrei számára VALÓBAN anyagi csőd, ha egy rokont el kell temettetni. Lenne szíves jobbról ezzel a problémával foglalkozni? Hogy hogyan lehet az, hogy egyre nagyobb terheket nyomnak az egyre csórobbakra annak érdekében, hogy a gazdagok még gazdagabbak lehessenek? Egzakt választ kérnénk! E téma, csak morbiditása miatt kapott extra vízhangot, engem speciel sokkal jobban zavar, hogy éheznek az élők!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.06.15. 14:35:31

Őseink hagyományai között egész sok volt embertelen!

Azért, mert hagyomány, még lehet az.

csiri bá 2013.06.15. 14:38:13

"csak morbiditása miatt kapott extra vízhangot"

Mi az a vízhang? Csobogás például?
És akkor a morbiditása miatt kapott extra csobogást? :)

A témához pedig: akkor most ha a sírgödröt majd magam áshatom ki, akkor szórásos temetésnél én vihetem az urnát a szórófejhez és én nyithatom ki a vízcsapot is, meg a beszédet is én mondhatom? Csak hogy akkor az is legyen "szociálisan olcsóbb", ha már...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.06.15. 14:47:06

A XXI-századi jobber korlátolt parasztromantikája...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.06.15. 14:52:12

Elbasztátok a marketinget... íme:
www.youtube.com/watch?v=xRvAAYjmqkE

Mit borsodi falvak, meg ükanyáink...

_Molly 2013.06.15. 15:04:56

"ha valakinek nem volt senkije, a község legcsóróbb kubikusa egy liter pálinkáért, vagy pár pengőért megásta azt a sírt"

--------
Kedves Balogh Gábor,
ha már hozzászólsz a témához, talán érdemes lett volna a vonatkozó törvényjavaslat szövegét is beidézned, vagy legalább magadnak elolvasnod.

Szociális temetés igénylése esetén ugyanis annyira kötelező a személyes közreműködés, hogy a hozzátartozók egyetlen részfeladat ellátásáért sem fizethetnek senkinek! Se pénzt, se pálinkát!

A hozzátartozóknak a TELJES folyamatot maguknak kell végigcsinálniuk:
- a halott lemosdatását, felöltöztetését, fésülését és sminkelését;
- a sírhely kiásását (biztonsági okokból min. 4 ember részvétele kötelező!);
- a búcsúztató megtartását;
- a koporsó cipelését;
- a koporsó leengedését;
- a sír behantolását.

Ha a hozzátartozó bármelyik ponton érzelmileg vagy fizikailag föladja, akkor a teljes temetést KI KELL FIZETNIE.

Aki szerint ez normális, az nézzen magába: képes lenne-e idős anyja-apja-nagyanyja műtétektől és boncolástól szabdalt testét lemosdatni és felöltöztetni.

Képes lenne-e negyedmagával télen, a befagyott földet 2 méter mélyen kiásni? (Csaxólok, ez még nyáron is nehéz fizikai munka.)

Képes lenne-e minimum 4 erős férfirokont összeverbuválni, akik ingyen és bérmentve (és jobbára munkaidőben) elvégzik a temetéshez szükséges fizikai munkákat?

És képes lenne-e minderre egy nagyvárosban, ahol ugye nem számíthat egy kis falunyi ember támogató segítségére.

Furore Carcosa 2013.06.15. 15:09:59

@csiri bá: "akkor most ha a sírgödröt majd magam áshatom ki, akkor szórásos temetésnél én vihetem az urnát a szórófejhez és én nyithatom ki a vízcsapot is, _meg a beszédet is én mondhatom?_"

Édesanyám temetésén én írtam és mondtam a beszédet - nem azért, mert ezzel pénzt takarítottam meg, hanem azért, mert így éreztem helyénvalónak. Megtudakolhatnám, hogy szerinted ez miért helytelen vagy idejétmúlt? Vagy úgy véled, nyilván az lett volna a helyesebb, ha - az általános gyakorlatot követve - megfizetek egy vadidegent, hogy pufogtasson el egy csomó hülye frázist?

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.06.15. 15:16:18

@_Molly: teljesen egyetértek veled. Sajnos úgy látszik, hogy a szegények mostantól maguk ássák meg a sírjukat :(

eßemfaßom meg áll 2013.06.15. 15:16:58

@_Molly: "A hozzátartozóknak a TELJES folyamatot maguknak kell végigcsinálniuk:"
hazugság
24/A. §
(7) Az eltemettető vagy az általa felkért személy

fizetni tényleg nem szabad érte.

"Aki szerint ez normális, az nézzen magába: képes lenne-e idős anyja-apja-nagyanyja műtétektől és boncolástól szabdalt testét lemosdatni és felöltöztetni."

nem is kell ilyettenni, és ezt tudnád, ha olvastad volna a törvényjavaslatot

24/B. § (1) Egészségügyi intézményben elhunytnál és boncolás esetén nincs lehetőség a
személyes öltöztetésre. Egészségügyi és boncolást végző intézmény a boncolást követően a
szociális temetés igénylésének igazolása alapján a holttestet a kegyeleti szempontok
figyelembevételével helyreállítva és felöltöztetve adja át.

regress 2013.06.15. 15:21:14

@_Molly: te sírásó vagy? a temetkezési vállalatnál télen,hogy ássák a sírt?ráolvasással?

Boka1 2013.06.15. 15:21:17

Tavaly voltam falusi temetésen és a falusiak temették el az elhunytat. Nem volt szegény, ez a szokás. Egyébként kevesen élnének ezzel az új lehetőséggel, de nekik is meg kell adni a törvényes keretet.

dr Smittpálelnökúr 2013.06.15. 15:21:46

Vegyünk példaként pár dolgot, ami régen szintén volt (a teljesség igénye nélkül):

Első éjszaka joga, pallosjog, korlátlan idejű hadkötelezettség, robot, stb.

Hozzuk vissza ezeket is? Húgyagyú fideszes seggnyaló vagy, aki mindennek tapsikol, ami a felcsúti tapló közeléből származik.

dr Smittpálelnökúr 2013.06.15. 15:26:02

És egy kérdés: a szeretett vezető a nagy rezsicsökkentési lázban miért nem csökkenti a temetések költségeit?

Na, fideszbuzik? Mi jön a vezér seggéből erről?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.15. 15:27:53

Nem halottmozdatás, hanem narancsmozsdatás (ez a cikk). A szag mondjuk hasonló...

_Molly 2013.06.15. 15:29:34

@eßemfaßom meg áll:

Értem. Akkor majd drukkolok neked, hogy minden a lehető legnagyobb rendben menjen, amikor előkészíted a halottadat a szociális parcellába temetéshez.

Bízom benne, hogy örülni fogsz, amiért pártunk és kormányunk ilyen remek lehetőséget biztosított számodra.

eßemfaßom meg áll 2013.06.15. 15:33:11

@_Molly: aha, akkor ennyit arról, hogy irtál egy hazugságokkal teli kommentet amiben számonkérted a posztolón, hogy nem olvasta a törvényt ?:)

LOL

_Molly 2013.06.15. 15:36:38

@regress: "a temetkezési vállalatnál télen,hogy ássák a sírt?ráolvasással?"

Tököm tudja, kérdezd meg tőlük. Vagy próbáld ki magad, hogy neked menne-e. Vagy a családod idősebb tagjainak. Aztán majd számolj be.

eßemfaßom meg áll 2013.06.15. 15:37:47

Egyébként imádnivaló a "nemhugyagyu nemfideszseggnyaló"-k stílusa:) szionte érzi az ember ahogy árad felé a mindent átható intelligencia

Martian (törölt) 2013.06.15. 16:00:13

Felesleges ez az egész testimaradvány-kultusz, kiterjedt temetőkkel... sokkal bölcsebb elégetni és szétszórni a halottak maradványait.

sírjatok 2013.06.15. 16:30:03

@dr Kangörény: "Vegyünk példaként pár dolgot, ami régen szintén volt (a teljesség igénye nélkül):

Első éjszaka joga, pallosjog, korlátlan idejű hadkötelezettség, robot, stb.

Hozzuk vissza ezeket is?"

Ez mekkora demagógia....

Ennyi erővel azt is mondhatnám, hogy "mié mié, szerinted számoljunk fel mindent, ami régen volt? Pl. jogrendszer, földművelés, kereskedelem? Ezeket is számoljuk fel, csak mert régóta léteznek?"

Ezzel a hozzászólással nem vitára és a másik álláspontjának megértésére törekedsz, hanem a vita elmérgesítésére, a másik álláspontjának démonizálására.

sírjatok 2013.06.15. 16:31:34

@Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik: "Nem halottmozdatás, hanem narancsmozsdatás"

kétszer is nekifutottál, de se nem mozdatás, se nem mozsdatás, hanem mosdatás a szó, amit használni akartál

hot-spot (törölt) 2013.06.15. 16:34:28

Egyszerűen értelmetlen és fölösleges kínzásnak látom azt,hogy a hozzátartozónak kelljen sírt ásni és mosdatni meg hasonlók.
Azért értelmetlen,mert ettől maga a temetés amit az állam áll,nem lesz olcsóbb egy megbaszott kanyival sem.
Tehát az állam újra csak büntet, a holtakon keresztül és a szegénységet bünteti.
Ez a fajta büntetés talán az egyik legkegyetlenebb.

hot-spot (törölt) 2013.06.15. 16:36:47

Valaki konkrétan számszerűsítse már azt,hogy az állam "mennyi kurva sok " pénzt spórol majd meg azzal,ha a hozzátartozó fogja ásni a sírt vagy ha a hozzátartozó 90 éves néni fogja öltöztetni és mosdatni a holtat,ellenben a szociális munkások ássák majd a sírt????

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.15. 16:46:22

@sírjatok: No de kit érdekel a nyelvtannáciskodásod? Azért megértetted, hogy mit akartam írni? Annyi energiát tettem a komment megírásába, amennyit a cikk ér.

eöeöe 2013.06.15. 16:48:03

Megnézem majd, ahogy a lakótelepi nyugdíjas nénike hagyományőrzés címszóval majd pont életében először a férjének ás pár méter mély gödröt, meghatottan kipattan belőle, és a körötte állók látják hogy jó.
Igaz, békáson pl csak urnatemető van, mint oly sok sűrűn lebetonozott területen, de az otthoni sütőben hamvasztást is gyönyörű hagyománnyá ékesítheti majd az idő.

eßemfaßom meg áll 2013.06.15. 17:41:11

@eöeöe: a mélyszegény lakótelepi nyugdijas néni nem fog gödröt ásni, hanem elmegy az önkormányzathoz

24/A. §
(11) Amennyiben az eltemettető szociális temetést igényelt, azonban nem tud gondoskodni
a személyes közreműködés biztosításáról és erről tájékoztatja az önkormányzatot, amely
közköltségen történő temetés keretében gondoskodik az elhunyt eltemettetéséről. A költségek
hagyatéki teherként érvényesíthetők.

Reszelő Aladár 2013.06.18. 14:39:56

Azért a kell és a lehet között nagy a különbség.
Régen nem volt probléma az élelmiszer. Ma ez egy egy családi büdzsé tetemes részét elviszi.
A temetés főleg. Gyakorlatilag nem lehet fél guriga alatt megúszni. Persze az elhúnyt lehetne kicsit előrelátóbb, és tehetne félre havi 5000 forintot 100 hónapon át, vagy 2500-at 200 hónapon át, esetleg egy ezrest 500 hónapon át (40év). És akkor tegyük bele, hogy nem csak az öregek halnak meg...
Kezdjük kapizsgálni?

Meluzina 2014.12.02. 21:54:06

@dr Smittpálelnökúr: Nem volt semmilyen "első éjszaka joga" azt később találták ki...
süti beállítások módosítása