babarczy_eszter.jpgEgy 19 éves srác legyen szíves hivatalos dokumentumokkal bizonyítani, hogy valószínűleg sosem látott dédnagyapja mit csinált 70 évvel ezelőtt. Ha nem tudja, akkor nyilván náci volt.

"Egyetlen kérésem van mindenkihez. Tegye fel a kérdést magának, hogy hol voltak, mit csináltak, hogyan reagáltak a saját ük/déd/nagyszülei 1938-1944-ben. Ha erre érdemi válasza van, nem tudatlan hárítás, hanem érdemi, megalapozott, alátámasztható válasza, akkor tovább tudunk lépni. A cél nem az ítélkezés (nem szabad, hogy az legyen, bár a főhangadók ebben utaznak). A cél az, hogy értsük, hogyan lesz emberi esendőségből opportunista aljasság. Legyen szó bárkiről, engem nem érdekel, hogy zsidó vagy nem zsidó az illető. Engem az opportunista aljasság érdekel, mert ez az igazi üzenete a holokausztnak Magyarországon." (Babarczy Eszter)

Amikor ezt elolvastam, először nem akartam hinni a szememnek, gondoltam ez is talán valami belsős vicc, a Magyar Narancs vonzáskörzetéből szalajtott bértelmiségiek sajátos iróniája.

Amikor rájöttem, hogy nem, ezt komolyan gondolja a "közismert értelmiségi", akkor tehetetlen harag fogott el, majd lassan felülkerekedett a józan eszem, és nevetni kezdtem.

Babarczy kíváncsi rá, hogy vajon mit csináltak a mi elődeink a holokauszt alatt. Az a Babarczy, aki barátaival-harcostársaival egyetemben őrjöngve ugrott neki az első lusztrációs törvénytervezetnek, a híres Zétényi-Takács-féle javaslatnak. Aki a ballib megmondó falkával együtt ordított Csurka István híres „Apák ás fúk” című cikkére, dühödten fasisztázva és maróan gúnyos cikkekben kifigurázva azt az ókori gondolkodásmódot, miszerint a gyermekeknek bűnhődnie kéne a szülők bűneiért. Pedig valójában pusztán annyiról lett volna szó, hogy a kommunista főbűnösök ne örökíthessék már hatalmukat direkt módon a gyermekeikre.

Most viszont más a nóta: egy 19 éves srác legyen szíves hivatalos dokumentumokkal bizonyítani, hogy valószínűleg sosem látott dédnagyapja mit csinált 70 évvel ezelőtt. Ha nem tudja, akkor nyilván náci volt, eo ipso a dédunokája is az, tehát legyen szíves befogni a pofáját.

Ez már nem kettős mérce, ez nem aránytévesztés, itt valami patologikus mentális deficitről van szó. Most szépen jegyezzük fel magunknak azt, hogy mindig van lejjebb, majd lépjünk tovább nevetve.

Kollega T. Attila

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr825786489

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: martonyi és a Nemzet tragédiája 2014.01.28. 18:34:14

  Martonyi: A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma számunkra, jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által szervezett nem...

Trackback: Azok a náci magyarok - 2. fejezet: A magyar recept 2014.01.28. 18:33:36

Azok a náci magyarok - második fejezet: A magyar recept     „Túlélők beszámolóiból tudjuk, hogy amikor átléptek a magyar határon akkor volt példa rá, hogy vizet és élelmet kaptak – a németektől – míg a bevagonírozástól a határig egyet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babarczyeszter 2014.01.28. 14:12:37

Hm. Mi olyan zavaró abban a kérdésben, hogy vajon hogyan látták, élték meg a zsidók elhurcolását és a vagyonuk szétosztását mások? Ebben semmilyen implicit ítélet nincs. Történetesen azt állítom, hogy a magyarok nem tömeggyilkosok voltak, legfeljebb opportunista aljasságokat követtek el. Az én felmenőim is. Mások is. Amúgy a Jobbikban nem ártana, ha mindenki ismerné a saját családtörténetét -- nem ez volna a magyar történelem?

izidor 2014.01.28. 14:28:56

Lassitsunk mar. Nyilvan senki nem tudja mit csinalt 7 even at a dednagyapja. Miert is ne tudnek en tovabblepni ezen informacio hianyaban? Nem is igazan akarom tudni hiszen nem vagyok felelos a tetteikert igy csak mint anekdota volna erdekes, de ilyenek ismerete nelkul is remekul alszom.
Vagy kerdezzek ra ki tudja mit csinaltak az osei 1849-1867 kozott a bach korszakban? Koccintottak -e sorrel? Ja es erdemi valaszt varok nem tudatlan haritast!

toportyánzsóti 2014.01.28. 14:35:28

Küzdötök mint disznó a jégen jobber takonygerincűek,miközben élő istenetek jól alátok tett,szimpla hazaárulót csinált belőletek.

Cogito.t 2014.01.28. 14:36:13

T. Babarczy Eszter!

A kérdés ilyen módon való felvetése zavaró!
Ugyanis az ország számtalan lakosa nem, vagy csak később/későn szerzett tudomást a zsidók/cigányok elhurcolásáról. Mert pl. az ország távoli végén egy tanyán éltek/gazdálkodtak és nem követték naprakészen az eseményeket, vagy éppen az orosz hadifogságot szenvedték, mert éppen akkor voltak kiskatonák, amikor a 2. magyar hadsereget a a Donhoz vezényelték (remélem Ön nem buta, hogy azt gondolja, kiskatonaként "önként és dalolva ment nagyapám a Don kanyarba), és csak miután 46-ban hazatért hallott a 44'-ben történtekről.
És biztos vagyok benne, hogy sok ilyen ember van az országban.
Ezek az emberek még csak elvi/szellemi síkon sem támogatták a deportálásokat tehát őket "opportunista aljassággal" vádolni egyrészt aljasság, másrészt szimpla ostobaság!

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.01.28. 14:43:46

@babarczyeszter:
Kedves Eszter!
Úgy látom aludtál egyet a tegnapi fb-postod után, és most éppen megpróbálod megmagyarázni, hogy afekete az fehér, de ennek általában az a vége, hogy elütnek a zebrán. Ha lusta vagy visszaolvasni a saját timeline-odat, akkor görgess fel a poszt elejére, ahol szó szerint idéztelek.
A felvetéseddel rengeteg baj van, a rá adott válaszomra pedig ebben a kis okoskodó kommenteddel semmit nem válaszolsz meg.
A problémám a következő: egészen egyszerű szövegmagyarázat szerint, ha én nem tudom kielégítően bizonyítani, hogy a szüleim/nagyszüleim/üknagybácsikám nem holokauszt-bűnöző, akkor nekem nincs jogom továbblépni, tehát legfőbb feladatom a bűntudatérzés és ennek továbbadása a gyerekeim felé, hogy még néhány generáción keresztül lehessen ezzel tematizálni a közbeszédet.
Üdv: a poszt szerzője.

babarczyeszter 2014.01.28. 14:44:59

Ja, én tudom azt is, mit csináltak az őseim a Bach-korszakban. Labancok voltak, és báróságot kaptak, majd, mind annakelőtte is, a felsőházban üldögéltek.

A zsidó őseimről nem tudom -- a század végén viszont kocsmájuk volt Balatonfőkajáron.

babarczyeszter 2014.01.28. 14:49:02

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron):
Magyarországon lényegében minden településen élt legalább egy-két zsidó család, többnyire kiskereskedők és kisiparosok. Tehát aligha volt olyan magyar, aki ne tudott volna a zsidók fokozatos kirekesztéséről, majd deportálásukról. Arról nem feltétlenül tudtak, hogy megölni viszik őket, de falusi szemtanúk szerint a deportálás ritkán volt udvarias. A falvakban maradt zsidó házakból többnyire elhordták az ott maradt holmikat (én is ismertem ilyen nénit -- csak olyan paraszti ésszel azt gondolta, hogy hát elviszi, ha ezek nem jönnek vissza).

Én is nagyon unom a holokausztról való állandó beszédet, de azt elképesztő marhaságnak tartom, hogy egy húszéves úgy gondolja, hogy a nagyszülei tapasztalataira nem kíváncsi, mert azok őt nem érintik. (Akkor Trianonra miért kíváncsi?)

Veridicus76 2014.01.28. 14:51:08

"Történetesen azt állítom, hogy a magyarok nem tömeggyilkosok voltak, legfeljebb opportunista aljasságokat követtek el."

Milyen rendes vagy, hogy nem állítod, hogy a magyarok (így, en bloc) tömeggyilkosok voltak, csak azt, hogy a magyarok (így, en bloc) opportunista aljasságokat követtek el.

Látod, ezért rühellünk titeket, ballib orákulumokat. Léten-nyomon kibuggyan belőletek a magyarok (így, en bloc) megvetése.

Csak azt nem értem, mi az anyátokért nem húztok el innen jó messzire. Lehetőleg a Holdra.

babarczyeszter 2014.01.28. 14:52:40

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron): ez egy rendkívül szelektív, paranoid és az ideológiádat kellően kiszolgáló értelmezés, amelynek semmi köze a poszt tartalmához és ahhoz, ahogyan mások (nem jobbikosok) értelmezték.

És ha minimális szinten ismernéd a tevékenységemet, tudhatnád, hogy mindenféle bűntudatkeltés és antiszemitázás-nácizás ellensége vagyok.

Amúgy pedig a poszt kifejezetten állítja, hogy nincs szükség ítélkezésre. A hivatalos ideológiákkal szemben inkább mindenki ismerje meg a saját történelmét, ne indulattal és vádaskodva, hanem azzal a szomorúsággal, ami általában a történelemnek kijár.

babarczyeszter 2014.01.28. 14:57:02

@Veridicus76: én nem vetem meg en bloc a magyarokat, mert hülyeségnek tartom az ilyesmit.

Azt ugye nem vitatjuk, hogy a zsidókat deportálták? Viszont a magyarokat nem?

A (jobboldali kormány által intézményesített) Holokauszt emléknapon fel lehet tenni a kérdést, hogyan fogták fel a korabeli magyarok a zsidók elhurcolását.

Erre nagy általánosságban nehéz választ adni, ezért kértem mindenkit, hogy vegye elő az emlékeit, illetve amit a családjáról tud, és élen is jártam ebben, megjegyezvén, hogy kibombázott nagyszüleim részben zsidólakásokban élték túl a háborút, majd a háború után is zsidólakást kaptak.

Paraphone 2014.01.28. 15:11:24

A magyarokat nem deportálták? Hűha, több történelemkönyvet kellett volna olvasni. Olyat is, amelyik nem automatikusan a Holokausztnál nyílik ki, ha a gerincére állítjuk.

izidor 2014.01.28. 15:12:09

Aranyos kis csaladi sztorik ezek, de miert erdekelne a kozeletet? Ha ugy gondolja erdeklodesre tart szamot, miert nem ir rola konyvet? Bar igazabol azzal sincs semmi baj ha ideblogolja, csak az a felharborito hogy felszolit ismeretleneket, hogy TEGYEFELAKEZET. Lehet, hogy van tanari diplomaja de ettol meg nem az egesz orszag tanarnenije. (Amugymeg kiterdekel miben jart elen, en pl meheszetben megsem szolitok fel mindenkit h azonnal huzzon meheszkalapot..)

Azt pedig vitatom hogy a magyarokat nem deportaltak. Egyreszt zsido szarmazasu magyarokat deportaltak. Masreszt meg nem zsido szarmazasu magyarokat mint pl Bajcsy-Zsilinszky. (Aki ugye nem ongyilkos lett sopronkohidan)

fludd 2014.01.28. 15:17:56

Ez érdekes. Pető Iván és Bauer Tamás nem tehetnek róla, hogy a szülei mocsok ávósok voltak, de nekem hitelt érdemlően kéne bizonyítanom, hogy a dédszüleim tisztességes napszámosok, ipari tanulók voltak, és senki vére nem tapad a kezükhöz. De miért?

Tallono 2014.01.28. 15:20:56

Sajnos az én nagyapám nem volt náci. Egyszerű vasutas volt. Bár ebből adódóan lehet, hogy mégis felelős volt? Vitték a doni-katasztrófa után a Donhoz, de a határnál megszökött. Viszont a faluból elvitték a zsidókat, de visszajöttek...

fillérbaszó vadász 2014.01.28. 15:53:02

@babarczyeszter:
"Magyarországon lényegében minden településen élt legalább egy-két zsidó család, többnyire kiskereskedők és kisiparosok. Tehát aligha volt olyan magyar, aki ne tudott volna a zsidók fokozatos kirekesztéséről, majd deportálásukról. Arról nem feltétlenül tudtak, hogy megölni viszik őket, de falusi szemtanúk szerint a deportálás ritkán volt udvarias."

Babarczy!
Te ennyire retardált vagy? Háborús helyzetet néz. Mondjuk volt egy 3000 fős település. Ott nyilván az volt az emberek gondja, hogy elviszik a frontra a gyereküket/férjüket/apjukat/tesójukat ... Nyilván ezzel foglalkoztak és nem azzal hogy a hordókészítő kohn-család hol van. Egyébként is mit akarsz ezzel mondani? Ha tudták volna hogy megsemmisíteni viszik őket, akkor mit kellet volna csinálnia mondjuk egy 50 éves parasztasszonynak? Sodrófával nekimenni a Gestapo-nak? De ha te így, akkor én is felteszem a kérdést: a te zsidó őseid mit csináltak azért hogy megakadályozzák hogy az ÁVOS-ok embereket kínozzanak? Mit tettek az ellen hogy nem vigyék Gulágra meg Recskre a "rendszerelleneseket"? Gondolkozzál mielőtt leírsz baromságokat, és azért mert pár agyhalott bölcsészpicsa bólogat hogy milyen jó megírtad a dolgokat, attól még az egy baromság marad.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.01.28. 15:55:09

@babarczyeszter:
Nekem nincs ideológiám, én ahhoz képzetlen vagyok, Pelikán elvtárssal szólva: teljesen hülye.
Paranoidságom felett elgondolkodtam, némi mániára azt hiszem van okom az elmúlt évek/évtizedek szellemi gettóba zárásának okán (igen, szándékos a szóhasználat).
Minimális szinten csak, de ismerem a munkásságodat.
Miután a személyeskedést lerendeztük (már nagyon unom), továbbra is várom az érdemi válaszodat arra nézve, hogy aki nem tudja mit csinált a nagyapja 70 éve, annak miért nem fájhat Trianon.
P.s.: Viszont kimondottan örülök annak, hogy unod az állandó holokauszt-beszédet és ellene vagy a nácizásnak. Ennél a közös pontnál megállhatnál mondjuk egy nálam értelmesebb jobboldali gondokodóval és elbeszélgethetnétek azon, hogy akkor ezt miért is kell folyamatosan napirenden tartani.
Tudom, hogy te egy roppant intelligens csaj vagy, nem hinném, hogy nem ismernéd a "kontraproduktív" szó értelmét.
Ha már egy lendületből beraktál engem a "Jobbikos" feliratú fakkba, akkor ám legyen:
Adjon az Isten szebb jövőt.

fillérbaszó vadász 2014.01.28. 15:56:02

@babarczyeszter:
". Amúgy a Jobbikban nem ártana, ha mindenki ismerné a saját családtörténetét -- nem ez volna a magyar történelem?"

Ezt sem kéne nagyon erőltetned, mert valószínűleg elég sok elvtársad felmenőjéről kiderülne hogy ÁVÓ-sként embereket kínoztak.

N48 2014.01.28. 15:58:18

"Egyetlen kérésem van mindenkihez. Tegye fel a kérdést magának, hogy hol voltak, mit csináltak, hogyan reagáltak a saját ük/déd/nagyszülei 1938-1944-ben."
=
"Most viszont más a nóta: egy 19 éves srác legyen szíves hivatalos dokumentumokkal bizonyítani, hogy valószínűleg sosem látott dédnagyapja mit csinált 70 évvel ezelőtt. Ha nem tudja, akkor nyilván náci volt, eo ipso a dédunokája is az, tehát legyen szíves befogni a pofáját.=
???????

Nem erős kiforgatása ez annak, amit Babarczy Eszter írt?

N48 2014.01.28. 16:04:22

A dédszüleink tetteiért nem vagyunk felelősek, de az ítéleteinket, világnézetünket igenis befolyásolják az ő tapasztalataik, ítéleteik, vélekedésük, ezzel nem árt tisztában lenni (mondhatnám úgy is, hogy ez kell a helyes önértékeléshez).

Zoltán Nagy 2014.01.28. 16:20:27

@babarczyeszter: mivel mindenki igyekszik mentegetőzni a felmenői miatt, én most megdöbbentő hírt fogok közölni : az én nagyapám valóban náci volt! Bonyhád eléggé nagy Volksbund központnak számított, így aztán az én sváb nagypapám önkéntes népfelkelőként vonult be, és halt hősi halált az orosz fronton,...de a zsidókhoz neki sem volt sok köze,...teccikértenyi?

ratt84 (törölt) 2014.01.28. 16:20:39

erről az opportunista r*bancról ennyit :

m.cdn.blog.hu/ju/julianassange/image/balna.jpg

tudjuk most mi a feladata, s miért van Magyarországon

2014.01.28. 16:37:05

Kíváncsi vagyok, hogy ez a szervilis buta picsa hányszor kérdezte meg a zsidó haverjaitól, hogy a felmenőik mit csináltak a Lenin-fiúk, vagy az ÁVH tevékenykedése alatt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 17:50:19

Tegye fel a kérdést magának, hogy hol voltak, mit csináltak, hogyan reagáltak a saját ük/déd/nagyszülei 1938-1944-ben. Ha erre érdemi válasza van, nem tudatlan hárítás, hanem érdemi, megalapozott, alátámasztható válasza, akkor tovább tudunk lépni."

na! most bevallom akkor, nagyszüleim, nagyapám és nagyanyám, mind apai, mind anyai ágon 44-ben dunába lőtték a zsidókat.
most lebuktunk!

de legalább tovább tudunk lépni! és ez a lényeg

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 18:07:10

@babarczyeszter:
az inszinuáció a zavaró kedves Eszter, hogy ha nem is nyilasok, nácik, horthysták voltak a magyarok felmenői, de mindenképp olyanok, akik tűrték hogy a zsidókat bántalmazzák, hát Isten úgyse.
meg emellett az, mintha olyan nagyon fontos lenne ez az egyetemes történelemben, oké értem én hogy tragédia, de ne rángassál te engem és a társadalmat mindennap temetésre. ne vetítsd ki a gyászodat én rám, ne tegyed mások sázmára a gyászodat kötelezővé, mert ezzel az áldozatok kegyeletét sérted.

zsidó vagyon széthordása meg nem történt a német megszállás előtt. ma az a divat a gettóban, hogy német megszállás se történt, de ez nem igaz.

Történetesen azt állítom, hogy a zsidók nem tömeggyilkosok voltak, legfeljebb opportunista aljasságokat követtek el.
hogy tetszik a tükör?

kkbk.blog.hu/2013/10/21/martonyi_es_a_nemzet

Bethlen 1921. április 19-én, bemutatkozó beszédében a következőképpen körvonalazta a zsidókérdésben elfoglalt álláspontját:

"Én ellene vagyok mindenféle lármás antiszemitizmusnak. A jogrendet minden körülmények között fenn fogjuk tartani. Ha volnának hatóságok, melyek túllépik saját hatáskörüket, azokat vissza fogjuk szorítani arra a hatáskörre, amelyet a törvény számukra megállapít. És ezt a kérdést nem kívánjuk még a jogegyenlőség megbolygatásával sem érinteni. A jogegyenlőség olyan biztosítéka a nemzet életének, amelyet érinteni nem szabad. Elismerem, hogy jelenleg van zsidókérdés az országban, de ennek megoldása az, hogy gazdasági téren azok lehessünk nélkülük is, amik velük együtt vagyunk. Ez őnekik is érdekük, mert abban a percben, amint nem lesznek nélkülözhetetlenek, az összhang helyre fog állni. Ebben a tekintetben tehát a kormány el van szánva arra, hogy egy konstruktív politika alapelveit rakjuk le"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 18:11:43

@babarczyeszter: úgy látszik a zsidó gén elnyomta a magyart, mint az egyforintost

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 18:17:40

@babarczyeszter:
szegény kis zsidókat kirekesztették és deportálták egy kis kényszemunkára - a katonai szolgálat HELYETT!

nopersze a vörös terrort véletlenül se hagyjuk ki az egyentelből, meg a 19. századi zsidóemancipáló törvényeket.

az hogy megsemmítik őket, sajnálatos, de akkor ezt nem tudták, munkaerő kölcsönzés címen adták ki nekik a német megszállás UTÁN a német parancsra hallgató csendőrök.
hitler már korábban is követelte a zsidókat, de sose adták ki nekik a magyarok felmenői.
de azért tanulunk mi is. ugye, hiába ütőd, hiába simogatod, már bocs, de nem tudom ezt a kis szólásmondást elfelejteni. nem hagyják egyesek, hogy elfelejtsem.

"nagyon unom a holokausztról való állandó beszédet"

igen? akkor ideje lenne már vmi újat bevinni a szövegébe nem? hogy ne legyen "olyan" unalmas.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 18:22:19

@babarczyeszter: "Erre nagy általánosságban nehéz választ adni, "

hát pedig te elég könnyen választ adtál rá

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 18:24:15

@babarczyeszter: Kállayt és Keresztes-Fischert, és akár Horthyt, márpedig deportálták koncentrációs táborba.

igaz Horthyt őrizték, de a katonák parancsot kaptak a meggyilkolására, de mivel közel voltak a jenkik nem tették meg. kállayékat is mozgó gázkamrákkal kísérték.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 18:31:15

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): a te zsidó őseid mit csináltak azért hogy megakadályozzák hogy az ÁVOS-ok embereket kínozzanak? Mit tettek az ellen hogy nem vigyék Gulágra meg Recskre a "rendszerelleneseket" "

ez teljesen így van, de ungvári megadja erre is a választ:

- a kommunisták áldozatainak "egy része" tömeggyilkosok voltak, kínoztak és öltek olyanokat is, akik nem ártatlanok, mert pl megszavazták a zsidótörvényeket

- a német megszállás nem okozott lényegi változást az ország életében, állítja, ugyanaz az elit maradt hatalomban

- a keresztény középosztály zsidó polgártársai kirablásában jeleskedett

mindegyik mondata nemcsak hazug, de nagyon káros is!

www.youtube.com/watch?v=lYDJ66-FDwU&feature=youtu.be&t=10m46s

ungvári, a kommunista kínzásokban az áldozatok egy része tömeggyilkos?! a másik része meg ártatlan, na erre varrjál gombot ungvárikám. aki zsidótörvényt megszavaz az tömeggyilkos? az kínhalált érdemel?

miért nem foglalkozunk inkább a zsidókérdéssel, ehelyett?
www.kkbk.blog.hu/2013/10/21/martonyi_es_a_nemzet

a zsidóknak is "egy része" tömeggyilkos volt, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ezek a zsidók "nem ártatlanok voltak", hanem internacionalista kommunisták (vö.: zsidótörvényt megszavazó).

a keresztény középosztály zsidó polgártársai kirablásában jeleskedett?! van erre statisztikád is, mert olyanokat én is tudok mondani - még ha nem is értek vele egyet - hogy a zsidók abban jeleskedtek, hogyan fosszák ki a magyarokat 1940 előtt.

ja Salkaházi Sára is magyar volt, meg a NYILAS is, aki a Dunába lőtte

a szoborállítás gumicsont, semmilyen értelmes embert nem érdekel ez a ronda szobor.
mi a baj Wass Alberttel és Tormay Cecillel? nem tetszik a zsidóknak és filoszemitáknak? miért számít MAGYARországon egy kisebbség véleménye, h akár beleszóljanak (haha) a tantervbe, vagy az utacanévválasztásunkba?

Dzsentrisvihák 2014.01.28. 18:40:45

Ez szép és jó, kedves Eszterke, csak mi a franc változik attól, hogy én tudom, hogy egyik dédapám kint maradt az Isonzónál (így nem tudott tiltakozni a holokauszt ellen, tehát biztos nyilas volt), a másiknak pedig kicsit fontosabb volt, hogy el tudja tartani a családját, végig robotolta az egész életét, és kb. kisebb baja is nagyobb volt annál, mint hogy a szomszéd faluból épp viszik-e a zsidó uzsorást, vagy sem (tehát ő is biztos nyilas volt, de lehet, hogy mindjárt maga Szálasi)?

Ettől majd kevésbé fog nácizni minden hazaszerető embert az a kör, amihez te is tartozol? Kevésbé fogjátok fasisztázni Magyarországot, ha épp nem a baloldal van hatalmon? Kevésbé követeltek majd habzó arccal halálig tartó bűntudatot, hetedíziglen? Akkor majd lesz olyan kárpótlási összeg, ami végre megfelelő kompenzáció lesz az "átélt szenvedésekért"? Akkor majd nem egy kisebbség szája íze szerint írják a magyar történelemkönyveket? Akkor majd nem ti akarjátok megmondani, hogy magyarként mit gondolhatunk, érezhetünk, mondhatunk, és mit nem? Ne röhögtessük már egymást...

Egyébként, ha a fölvetésedben valóban nincs implicit ítélet, akkor nyilván abban sem érzel majd, ha megkérdezem, vajon hol voltak a zsidók, amikor Kun Béla terrorbrigádjai tizedelték a népet? Vagy amikor Rákosi pajtás alatt az Andrássy út 60-ba hajtották a magyart? Tiltakozott-e közülük bárki is, akkor, vagy azóta? Mikor folyósítják a kárpótlást a magyar vészkorszakokért (igen, többesszám, szóval jó sok nullát kérünk a végére)?

Márton Kerekes 2014.01.28. 20:23:37

A zsidó tanácsok, mint a zsidóság képviselői mindenben együttműködtek a magyar hatóságokkal - nincs mit egymás szemére vetnünk. Amúgy, mit csináltak az ő felmenőik 1919-ben?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 21:54:49

@Dzsentrisvihák: de miért kéne tiltakozni egy deportálás ellen, ma is van munkaerő-kölcsönzés. - mondhatnánk, ha a Babarczy Eszter-féle színvonalon kommunikálnánk, csak a másik oldalról.

kun bélára és a vörös terrorra még nincsen ungvári-magyarázat, de ami késik nem múlik, elvtársak.
az ávósok nem ártatlanokat öltek "részben", tehát ezt kihúzhatjuk a listáról, azok zsidótörvényt megszavazók voltak! megérdemelték a sorsukat, azok tömeggyilkosok voltak, mondja ungvári

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 21:58:12

@Márton Kerekes: valamit hadovál Eszterke a facebookon a vörös terrorra, valami " 1917"-et makog, "A családi emlékezet sajnos már nem nyúlik vissza odáig. Az már levéltár."

bevallom büfészakot végeztem, nem az eltére jártam, ezért nem tudom hogy jön a családi emlékezet a magyar zsidókérdés megítéléséhez.

sántán sándor 2014.01.28. 22:40:02

a dédi villanyszerelő volt a háborúban, megtaláltam a sapkáját a padláson, két villám van rajta.

Stabilo 2014.01.28. 22:41:33

Szar ez az egész holokauszt emlékév. Kidobunk egy rakás pénzt az ablakon, arra, hogy végre megértsük azt, hogy nekünk magyaroknak mit is jelentett a holokauszt.
Erre mit kapunk? Unalmas baromságokat. Unalmas századik emlékművet, unalmas századik megemlékezést. Semmit. Érzés nélküli üres baromságokat.
A holdra eljutottunk volna már annyi pénzből mint amennyit amennyit a holokausztra dobtunk már ki, de a mai napig nem tudja az átlag magyar, hogy mit is kezdjen ezzel az egésszel.
A mai napig csak zsidó és magyar létezik az elbeszélésekben, nem szomszéd és szomszéd. A mai napig a legtöbben úgy érzik, hogy ha elismerik, hogy volt holokauszt, azzal saját bűnösségüket is elismerik, pedig hát ők akkor még nem is éltek...
Véleményem szerint az iskolákban kéne jóval többet tanulni és beszélni a holokausztról. Ott kéne megértetni, hogy valójában miről is szólt ez és hogy nekünk mi dolgunk ezzel és hogy mi mit tehetünk, hogy ilyen többet nem forduljon elő.
Egyébként Trianon is hasonlóan rosszul van a fejekben. Azzal sem tudunk nagyon mit kezdeni, ezért általában arra is csak szélsőséges választ tudunk adni.

magyar ember teli szájjal 2014.01.28. 22:48:01

@babarczyeszter: "a magyarok"??? Ilyet nem mondunk. Ha mást nem, ennyit tanulhattál volna a történtekből.

2014.01.28. 22:49:30

Én speciel büszke lennék akkor is, ha dédnagyapám Messerchmidt-i, vagy Goebbels-i magasságokban tevékenykedett volna, ehelyett megbecsült jómunkásember volt... csak éppen nem a jó politikai oldalon protestált... így elvitték Buchenwaldba.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.28. 22:51:06

Nagyapám felesküdött Szálasira, mert köztisztviselőként kénytelen volt megtenni.

Blogger Géza 2014.01.28. 22:58:07

Igen, ez nagyon szép próbálkozás arra, hogy azok is, akik pl. évtizedekkel az események után születtek, valahogy a családi kötelékeken keresztül vegyék magukra más generációk bűneit. (És utána véletlenül se merjék kétségbe vonni a mai napig felmerülő ezzel összefüggő anyagi követeléseket.) Rossebet. Főleg, miután se a Kun-Szamuely stb, se a Rákosi-Péter Gábor stb. rémtettekeért valahogy senki nem akarja magára venni a felelősséget.

Dzsentrisvihák 2014.01.28. 23:02:05

@tesz-vesz:

Jaj, hát ha ilyet játszunk, akkor pl. jöhetnének az olyan alap marxista ömlengésekkel, mint hogy a dögvirágos forradalom csak a szociális követelések, meg a szabadságigény végső kulminációja volt, s a békevágytól fűtött elnyomottak jogos elégtételt vettek a vérnösző (és tulajdonképpen már akkor nyilasnácifasiszta) arisztokrácián, akik kirobbantották az első világháborút.

A patkányköztársaság pedig ezen események természetes, mondhatni a politikai evolúció törvényszerűsége szerinti következménye volt, s egyben a második lépés a földi paradicsom, a kommunizmus irányába. Csak hát, ugye ez a mucsai népség (gyk.: magyarság) még ezt sem tudta megbecsülni, és nem látták, hogy nékik itten a megváltás jött el, s puszta antiszemitizmusból fehérterrorral reagáltak a jobbító szándékú népnevelési, felvilágosító, és szaporulatoptimalizáló intézkedésekre...

Amúgy az igazán vicces az, hogy a fentebbi sorokat bár az irónia szülte, az akkori komcsik, a későbbi vörös emigráció tagjai, majd leszármazottaik, az SZDSZ-üdvöskék a mai napig teljes komolysággal ezt gondolják eme események kapcsán (és nem mellesleg azóta is ezzel kürtölik tele a nagyvilágot, ezekre a hagymázas képzelgésekre alapozzák a "bűnös nemzet" képet, melyet természetesen új adalékként a második világháborús rémlátomásaikkal egészítenek ki).

Kukorica József 2014.01.28. 23:03:27

@babarczyeszter: Nálunk a nemrég megjelent falutörténelméről szóló könyvben olvastam (eddig nem tudtam róla, mert senki nem mesélte, csak annyit tudok, tudtam róla, hogy valami véresszájú komcsi haza jött és nekiállt rendezkedni a faluban. Nem volt szerencséje.), hogy az utolsó zsidót a faluban a nagyapám verte agyon.
Igaz már 45 után volt (46 márc), de akkor ez még holokauszt?
Mármint azt túlélte, de ez azért kevés volt.

Nagyapámnak emléktáblája van hivatal oldalán, és mellszobra is van a téren.

Rodolfo63 2014.01.28. 23:05:16

azt hiszem, a posztoló egy csöppet félreértelmezte az eredeti "felhívást"

Shopping 2014.01.28. 23:05:58

EMBEREK!!!!!!!

Eltelt 70 év!!!

Lépjünk túl a múlton, amihez semmi közünk sincs.

Nem éltünk akkor, semmi közünk hozzá.

Szomorú hogy megtörtént, de ki nem szarja le?

Történtek ennél sokkal szomorúbb dolgok ( Sztálin 10 millió, Mao 20millio áldozatot követelő népirtása ) mégse emlékezünk meg róla minden évben, nincs szobor, meg felvonulás...

BTW
Neked eszedbe jutott már beperelni a Török államot,( mondjuk 100 millió dollárra ) mert megszálltak minket 150 évig?
Ugye hogy beteg ötlet?

01234567 2014.01.28. 23:08:30

No akkor:egyik nagyszüleimet feljelentette a nyilas szomszéd, hogy zsidók, ez picit gáz volt, mert nagyanyám felmenői között tényleg volt, de sikeresen igazolták valahogy magukat. Az ok, a szomszéd szemet vetett a lakásukra, gondolta átütve a falat, azzal bővít. Másrészt ezen ági nagyapám tagja volt, a valójában csekély számú földalatti ellenállónak vérbeli szocdemként, a sikertelen kiugráskor a nyilasok keresték, de egykori inasa, egy nyilas parancsnok figyelmeztette, és segítette a menekülésben. A felszabadulásig (neki így az volt) bujkált. A felszabadulás után minden felajánlott funkciót visszautasított, szocdemként ugyan beléptették a KP-ba, de nem szerette őket, 76-ban kilépett, egyszerű melós maradt mindig.Nagyanyám részben zsidó volta ellenére is öreg korára bigott katolikus lett(meg volt keresztelve csecsemőként)
Másik ági nagyapám osztrák származású, a
Monarchia után is itt maradt, belépett a Volksbundba, sőt valahogy fekete egyenruhába is bújt, azzal a két kis édi pici villámmal :), de azt kibulizta, soha, semmilyen harci cselekmény közelében sem volt. Én nem tudom hogy csinálta, de 48-49-re véresszájú kommunista lett. Az 50-es évek első felére komoly pártkarriert futott be, nagyanyámtól elválva még valahogy egy új orosz feleséget is beújított. Születésem előtt meghalt, egy nagy állami vállalat komoly funkcionáriusaként. Ezen ági nagyanyám erdélyi menekültek gyereke volt, mit a legenda tartja az új határtól, ahol a a begyűjtővonatról lezavarták a románok a szüleit, babakocsin tolták Gödöllőig, miközben azok gyalogoltak, Onnan menekültekként Augusztára kerültek, ahonnan a volt SS, de pártfunkcivá lett nagyfaterrel költözhetett normális lakásba, de a szülei ott haltak meg. Én most kérem mit csináljak? (ja náci nagyfati zsidók közelében sem járt, valami ellátóközpontban lógott végig)

profilo 2014.01.28. 23:13:23

@babarczyeszter:

Kedves Babarczy Eszter!

Mindkét nagyapám a háború alatt halt meg.Egyikük kiskatonaként az orosz fronton,másikuk vasutas állomásfőnökként egy bombázást követően.Az ő temetéséről van három megsárgult fényképem.Állítólag jó ember volt és a fényképen látható,a temetésén megjelent "tömeg" is talán ezt jelzi.De az Ön gondolatmenetén haladva,valószínűleg mindketten aljas nácik vagy elvtelen,megalkuvó tettestársak voltak.
Olyan településeken éltek,ahonnan zsidókat hurcoltak el,de nem lehettek túl "ügyesek és élelmesek",hisz nem jutott nekik a zsidó vagyonból.(se ruha,se posztó,se ház,...azaz ügyetlen nácik voltak)
És most,hogy így szembenéztem őseim bűneivel,tetteivel,a holnapi nap veszek egy kötelet vagy a vonat alá ugrom,hogy megbocsássanak,hogy megbocsásson nekem.
Tudom ez kevés,de ez a legtöbb amit most tehetek Önökért...

Kukorica József 2014.01.28. 23:14:56

@babarczyeszter:
"Tehát aligha volt olyan magyar, aki ne tudott volna a zsidók fokozatos kirekesztéséről, majd deportálásukról."

Nemrég kezembe került egy könyv még az átkosból, ami azt taglalja, hogy hogyan történhetett meg az, hogy a zsidóság soha nem illeszkedett be a magyarság közé. Mennyire különcködött, és mennyire elszigetelte magát. Egyáltalán nem nyitottak senki "idegen" felé.
Nem keveredtek a helyiekkel, mind vallásban, mind kultúrában annyira eltérőek voltak, hogy soha nem volt semmilyen kapocs a két nép között.
Mindenki tudta, hogy itt vannak, de senkit nem érdekelt, hogy mi van velük.
Nem véletlen, hogy a sváb kitelepítések sokkal jobban megrázták a magyarságot, mint az, hogy eltűnt a szatócsboltból a néni.

Flúgatlan 2014.01.28. 23:19:01

Dübörög a holokausztipar...... Zsidó Nobel-díjas írójuk is világosan megmondta. Őt azért mégse nácizhatják le, csak agyonhallgatják.

Pont az ilyen "bölcs" gondolatok tartják ébren az antiszemitizmust. Talán épp ez is a cél.

mimóza963 2014.01.28. 23:22:30

meddig lehet még az ilyen és ehhez hasonlól a hamis hazug manipulatív közlésmóddal karriert építeni ösztöndíjakat, pályázatokat nyerni?

Malthus 2014.01.28. 23:23:21

Amíg a szálasi és hitler-féle rendszer legitimációja közé egyenlőségjelet tesznek egyesek addig nem sok esélye van az előrelépésnek. A szikár tény, hitlert demokratikusan megválasztotta, felhatalmazta a nép, szálasit pedig nem.

No de röviden a kérdésről: a háború alatt a svábok akik szép számmal akadtak arrafelé durván terrorizálták a magyarokat, rendszeresen megalázták, megverték őket, visszaütni persze nem lehetett. Anyai dédapám szólt néhány rossz szót a rendszerről rossz emberek előtt, rövidesen a munkaszolgálattal menetelt szerbia felé, ahonnan csodával határos módon szökött meg, onnantól kezdve 45-ig bújtatták. A volksbundos németekről egészen elképesztő történeteket hallottam első kézből, pl. hogy letépték a feszületről a korpuszt és döglött macskával helyettesítették. Nincs okom kételkedni ebben. Arról pedig hogy a zsidókat hova viszik bizony senkinek nem volt semmilyen elképzelése sem, az SS-be belépett svábokon kívül nem is támogatta senki (ezeket utóbb kivétel nélkül kitelepítették).

mimóza963 2014.01.28. 23:23:26

@Flúgatlan: Kertsz Imrét agyonhallgatják?! Kifulladt már vége!

Never 2014.01.28. 23:26:05

@babarczyeszter: Az én dédapáim orosz fogságban voltak a Don-kanyar után. A család jelentős részét aztán vitték szorgosan utánuk málenkij robotra.

Volt, aki élve visszatért, volt, aki nem.

Aki élve visszatért, azok megnyomorodtak.

Az, hogy ez Auschwitz vagy Dachau volt, hanem Novaja Zemlja, egyesek szemében már rögtön kevesebbet is ér. Valóban? Számít az, hogy valaki hol ette a fakérget meg a pár szál füvet kínjában?

Never 2014.01.28. 23:30:18

@Malthus: A svábok voltak eszerint a gonosztevők, akiket el is vittek szorgosan. Ja, hogy nálunk a sváb faluban nem volt egyetlen lincselés vagy pogrom sem? Az, hogy a zsidó fűszeres végig bántatlanul tehette a dolgát, az valószínűleg a véletlen műve volt.

A paraszti, falusi közösségekben nem számított, hogy ki tót, sváb, zsidó vagy bármi más. Ha tisztességes ember volt, megbecsülték. Ha becstelen ember volt, kitaszították. Pont.

A kis közösségekből kiszakadva lehet csak az embereket rendesen elidegeníteni. Otthon a faluban mindig akad valaki, aki szól, hogy "hagyd má abba, Pista, hülye vagy".

Holle anyó 2014.01.28. 23:45:10

@babarczyeszter: Kedves Eszter!
Remélem, hogy elolvasod a kommentket és elgondolkodsz azon, vajon szabad-e ezzel a sértő, bántó, ostoba holokausztnyomulással hergelned a vétlen embereket.
Eszter! Én vegyes családban élek és könyörögve kérlek, hogy hagyjátok abba ezt a pofátlan nyomulást, mert ebből baj lesz.... Már én is utállak benneteket....

Alick 2014.01.28. 23:48:53

@Shopping: "Sztálin 10 millió, Mao 20 millio áldozatot követelő népirtása"

Ja, anno Hofi is megjegyezte:

"Hitler? Hitler??? Sztálin elvtárshoz képest Hitler egyszerű polgárjogi aktivista."

Leone_510 2014.01.28. 23:53:12

Babarczy írását nem kell elolvasni, nem kell idézni , nem kell válaszolni rá...hátat kell neki fordítani és csendben megvárni amíg eloldalog. Szerintem ez a maximum amit tenni lehet.
Én meg vastagon leszarom mit tett az ősöm a zsidókkal, sosem érdekelt főleg mert semmit, az érdekel amit ma ÉN! teszek. Ezt ez a szuka sosem fogja megérteni az ő lételeme a felforgatás. De még egy pillanatig maradjunk a témánál, nagyapám meghalt a Donnál akkor én elküldhetem a bús picsába a picsogó zsidókat? És én jogosult lehetek kibaszottul unni, hogy még mindig ez van terítéken? A zsidók ugyanennyire felelősek mert pontosan tudták hova küldik a zsidó vezetők a fajtársaikat. Teccetek volna fellázadni mint Varsóban, de nem volt annyi vér a pucában úgy tűnik. A holokauszt egy a sok népirtásból ami folyt és folyik jelenleg is. Szörnyű és aljas tett, és szerencsére már majd mindenki halott minden oldalon, remélem egyszer vége lesz ennek. Kívánom, hogy senki ne élje át azt , hogy ilyenkor békében nagy a pofája, de ha helyzet van akkor kell szembesülnie, hogy a saját túlélése érdekében vagy félrenéz vagy ha kényszerítik akkor közreműködik, és látja, hogy ő maga is mennyire esendő és nem lehet megítélni embernek embert. Nyilván aki önként ment irtani az meg valóban senkiházi szar alak.

Larry Silverstein 2014.01.28. 23:53:14

Érik az újabb zsidótörvény. Igény az vóna rá.

salitis 2014.01.29. 00:00:06

Esztike, én már nem vagyok 19, nekem a nagyszüleim élték abban a korban. Nagyapám Galiciában darálta egy géppuskával az előre nyomuló Vörös Hadsereg katonáit. A saját családjáról se nagyon tudott semmit, így valószínűleg nem pont a falu zsidóinak sorsa nyugtalanította.
Remélem, a válasz érdemi volt.

2014.01.29. 00:09:36

Apró momentum. A 2. VH-ban a katonáknak volt könyvük, amibe mindent bejegyeztek. Innen tudom ln is, hogy a nagyapám 3 évig volt hadifogságban, napra, helyre pontosan, valamint a helyőrségek is be vannak jegyezve, ahol állományba vették a vezénylések során. Ha megvan minden doksija, követhető, bizonyítható. Más kérdés,. hogy ki a faxomat érdekel másnak a nagyapja.

Balint Jager 2014.01.29. 00:09:42

Kutya ugatás nem hallik az égig...

Másféleképpen : Mindenki Esztikéje
elmehet a büdös p.csába... de különben meg nem kell foglalkozni egy ilyen száraz liba..eszement marhaságaival...Ő ilyen

meszena 2014.01.29. 00:28:38

@Kukorica József: Ez akár így is lehetett ott, ahol nagyobb tömegben éltek, ott kevesebb személyes kapcsolat alakult ki a nem zsidókkal. Ahol viszont kevesebben voltak, ott elkerülhetetlen volt a napi találkozás, magyarán a személyes érintettség. Ott nem is nézték közönnyel a deportálást... Részben magyarázatot adhat a zsidóság (egy részének) elzárkózó életformája arra, hogy kevésbé rázta meg a környezetet a deportálásuk és ezt közönyként élhették meg a holokausztot elszenvedők. És történt mindez ott, ahol abban az időben a különböző keresztyén felekezetek közötti keveredés sem volt teljesen általános... És bizony azoknak, akik a zsidó házakat megkapták, vagy a deportált zsidók ingóságait széthordták, nemigen volt érdekük a zsidók emlegetése.
A svábok is elég különcök voltak, de ők akár több száz éve itt éltek (Mária Terézia), az Észak-Magyarországra betelepült zsidók nagy része pedig a XIX. század második felében érkeztek. Nem volt idő arra, hogy a helyi közösségek befogadják őket, és pedig ne csak itt lakjanak, hanem (hasonlóan a többi nemzetiséghez) magyarországinak érezhessék magukat. Igaz, ez csak erre a területre igaz.

JohnHenry 2014.01.29. 00:29:17

hol a fenében írta BE a hivatalos dokumentumokat? az idézett szövegben egy szó sincs semmi ilyesmiről, az csak a posztoló agyszüleménye.

meszena 2014.01.29. 00:30:56

@salitis: Ha igaz, akkor az I. magyar hadseregben harcolt. Így részt vehetett az Árpád vonal védelmében is.

meszena 2014.01.29. 00:33:12

... és Babarczy Eszter közzétette, hogy az ő felmenői mivel foglalatoskodtak ez időtájt, és a háborút követően?

yotta 2014.01.29. 00:35:17

@babarczyeszter:

Babarczy Eszter!

Azon felül, hogy ha "tudatlan válaszom" van, blokkolod a "továbblépés" (mit is akarhatsz evvel a továbblépéssel sugallni - nem tudom) lehetőségét, szerintem nagyon, de nagyon tévedsz, a holokauszt nem opportunista aljasság, hanem egy szimpla és a nem is tudom hány milliárd éves élővilág kizárólag az emberre jellemző tulajdonság: aljasság! Így, jelző nélkül!

Ez az aljasság az alapja a rabszolgaságnak, a karóba huzigálásnak, kerékbe törésnek, a csicskázásnak, az uzsorának, a másokat semmibe vevő nyomulásnak, a vadászatnak, a komcsik 56 utáni ügyködésének, az 56-tól 90-ig tartó viszonyoknak, az állatkínzásnak, a bankrendszernek, a WTC lerombolásnak... és sorolhatnám...

Könyörgöm, ne akard a holokausztot kiemelni az aljasságok sorából! Ha mégis, az a holobiznisz!
üdv.

meszena 2014.01.29. 00:40:47

@01234567: Nagyon jó családtörténet. Benne van az egész magyar történelem :)
És nagyon jól jellemzi, hogy a leegyszerűsítő, demagóg megközelítés mennyire hazug eredményre vezet.

2014.01.29. 00:43:15

@sántán sándor: Ez már több mint gyanús..

JohnHenry 2014.01.29. 00:43:57

egyébként az én egyik dédnagyapám hithű kommunistaként valahol Borsodban géppuskával lőtte a németeket és várta az oroszokat, a nagyapám (a későbbi veje) meg katonatiszt volt és amennyire tudom, Debrecenből már oroszokkal együtt keveredett fel Borsodba.

a másik nagyapám meg karénekes volt és a Vár mögött lakott egész életében és egyaránt utálta a németeket és az oroszokat :) ja, az ő apja a családi legendárium szerint az egyik Esterházy törvénytelen gyereke, szóval vegyes család vagyunk :DDD

Béka53 2014.01.29. 00:46:30

ez egy rendkívül értelmes kérdésfeltevés, amit Eszter feltett, ezt Németországban is lejátszották, igaz jóval korábban. Nálunk lassan az élő tanúk meghalnak....Nem lesz kitől megkérdezni, hogy mit látott..
mádi történet: nagy zsidó lakosság volt, hírmondó sem maradt. A mostani lakosság nagy része még gyerek volt, a tömött sorokra emlékszik
Az én nagyszüleim, bár erről én közvetlenül nem beszéltem velük, pontosan tudták mi történik, de a saját életüket és szüleimet mentették... Anyám családja 1944-ben Szegedre menekült, anyám ott született. Az anyja sokáig depressziós volt - háború+ legjobb barátnőit elhurcolták. Nagyapám orosz hadifogságban volt, mint katonatiszt. Apai nagyszüleim Nyugat- Magyarországon éltek és túléltek. 600 000 magyar ember, az apparátus dolgozott ezen... És ez nem vádirat bárkinek a szülei ellen, és nem kell bűnösnek lennünk, mert szüleink, nagyszüleink elkövették, de tisztában kell lennünk azzal, hogy elkövették- nekem ez erről szól

Holle anyó 2014.01.29. 00:47:25

@Brandon Frazer: Miért? Csak azért, mert néhány megvadult konok őrült ezen a témán nyargal a "zsidóság nevében"?
Nem tudsz összeszedni az egész országban
100 db zsidót, aki ezen rugózik.

2014.01.29. 00:53:02

Nagyon jó a poszt! Csodálkozom is rajta, hogy kikerülhetett a főoldalra..
Engem egyébként az egészben az bosszant a legjobban, hogy a sajnálatos eseményeket egyesek hungaricumként igyekeznek beállítani, mintha más, németek által megszállt országban a helyi közigazgatás és rendőrség nem vállalt volna aktív szerepet a zsidó lakosság koncentrálásában saját nyilvántartásai alapján.Mintha másutt nem lettek volna támogatói, haszonélvezői a szörnyűségeknek a lakosság körében.
Vajon Babarczy fenti írását meg merné jelentetni egy francia napilapban, vagy komoly arccal felszólítaná e ugyanerre a franciákat?

Szúnyog 2014.01.29. 00:56:31

Babarczy!
Valamiért nem ír ilyeneket a kommunizmus kapcsán, melynek esetében az áldozatok száma egy, vagy két nagyságrenddel nagyobb (segítségül: egy nagyságrend az plusz egy nulla).
Persze tudjuk miért nem picsog annak kapcsán.
Örülök, hogy ebben a blogban eddig nem tűntek fel az ostoba köpködök. Helyette kapott jó néhány, tán még egy kékharisnyát is kielégítő választ.
De hogy válaszoljak is. Egyik nagyapám már halott volt, a másik főtisztként a fronton volt. Aztán francia hadifogságba esett. Tudja Eszter, hogy a francia fogság a ruszkinál is szörnyebb volt? Tudja, hogy egyszerűen halálra éheztettek tízezreket? Tudja, ezek azok a szent szövetségesek, akik csak Drezdában annyi civilt gyilkoltak meg, amennyit a németek sehol a harcok során. Nagyapám még hazajött a fogságból, s fél évre rá meghalt. Fiatalon. De képzelje, az igazoló bizottság még igazolta.
Tényleg azt hiszi, hogy végtelenségi lehet hülyének nézni, zsarolni, kaszálni?
Eszter, menjen a picsába!

2014.01.29. 01:02:56

@babarczyeszter: Rendben, de akkor talán azt a kérdést is fel lehetne tenni, hogy hogyan reagáltak az ősök az 50-es évek kitelepítéseire, a szomszéd hajnali elhurcolására, a képtelenebbnél képtelenebb koncepciós vádakra?
A válasz ismert. Sehogy. Mert az emberek többsége nyúl ,és csak kevés oroszlán van köztük.

yotta 2014.01.29. 01:07:28

@babarczyeszter:
" (Akkor Trianonra miért kíváncsi?)"

A gyilkosság, a megsemmisítés (holokauszt) egy befejezett tény. Az elkövetők biológiai, pszihológiai vizsgálata a mérvadó; Trianon történelmi esemény, rengeteg apró összefüggő paraméterrel, melyek összerakása intellektuális játék, változatos értelmezési/magyarázó eredménnyel kecsegtet... azt hiszem ég és föld a kettő...

Holle anyó 2014.01.29. 01:14:15

@Béka53: Szomorú, ha a te nagyszüleid ezt elkövették. Az én anyai nagyapám orosz fogsában volt, olyan állapotban jött haza, mint a zsidók Auswitzból. A nagyanyám próbálta etetni, gondozni a gyerekeit (egyiket gimnáziumban taníttatni), meg az öregeket. A szomszéd zsidó családban volt két lánygyerek, a kicsi anyám barátnője volt, a nagy a nővéréé. Anyám árt át hozzájuk eloltani a gyertyát.Elvitték a szülőket a két gyerekkel, csak a nagyobbik lány jött haza, akkor nagyanyám odaadta neki azt az ezüstöt, amit a szülei kérésére a saját családi ezüstünkkel együtt falaztatott be a kamra falába. A lány kiment Izraelbe, de előtte még durván megsértegetett mindenkit, amiért nem segítettek rajtuk. (Nagyanyám nem tudta, hogy hova viszik őket és mi lesz a sorsuk.)Az anyám és a nővére is depressziós volt egy életen át az éhezéstől, az apjuk sorsa miatti rettegéstől ÉS a zsidó barátnőik elhurcolásától, meg attól, hogy utána elvették a földet, házat és elűzték őket a gazdaságukból, mert kuláknak minősültek, a család többi tagját B-listázták és deportálták. Így együtt, ebben a sorrendben.

Az apám családja akkor paraszti sorból az egyház által kitaníttatott értelmiségi városi család volt, ügyvéd, közgazdász, mezőgazdász és mérnök fiúkkal. Ők munkakörük miatt kapcsolatba kerültek zsidó értelmiségiekkel és ketten is zsidó lányt vettek feleségül, akik kikeresztelkedtek, mert kezdetben úgy tűnt, annyi elég lesz a biztonsághoz.Ezek a nők nem tették ki a csillagot és nem mentek a vágóhídra, hanem a család bújtatta őket, erdőben, szénégetők kunyhójában kisbabával vészelték át a nyilas őrjöngést a keresztény férjükkel együtt. (Értelmiségi férfiak nyilván jobban átlátták a helyzetet.)
A zsidó nők férfi rokonai munkaszolgálaton voltak és hazajöttek, de két lánytestvér és egyikük gyereke koncentrációs táborba került (pontosan nem emlékszem, hogy hova), ahonnan az anya a lányával nem jött haza.
Apám a Ludovika utolsó évfolyamán végzett és azonnal ment a frontra. A családban minden értelmiségi férfit B-listáztak, vagyonukat elvették.
Nekem zsidó a párom és az egyik unokahúgomnak is zsidó a férje.
Hát így élünk...

Alamio 2014.01.29. 01:28:46

A posztolónak +1.

@babarczyeszter: Ez nevetséges. Az emlékezet azokat érinti, akik részesülhetnek benne. Az emberek hosszú távon meghalnak. (M. Kaynes). Én pl. 2 nagyszülőmmel tudtam csak beszélni erről, az egyik orosz hadifogoly volt éveken át - egyikük sem vett részt semmiben. A másik oldalt a hithű kommunizmus tette tönkre, velük nemigen találtam sose hangot.

És igen, érdekelne az ősei munkája 45 után is. Nem csak előtte. Ha már így ki akarunk egyezni.

liebend 2014.01.29. 01:43:52

Kedves Eszter! Anyai ágon nem volt semmi érdekes ez ügyben, munkások vagy gazdálkodók voltak a felmenők és vagy nem politizáltak vagy balra húztak. Apai ágon sváb gyerek vagyok. Nagyanyám apját kényszersorozással besorozták a Waffen SS-be (harcoló alakulat, nem Einsatzgruppe, stb.). Száz százalék, hogy kényszer volt, mert fennmaradt egy tizenvalahány társával aláírt kérelem, hogy inkább a magyar hadseregbe vigyék. Elutasították. Viszont korábban - mivel ő volt a községi erdőkerülő, és vadásztatott (vadászni vitt!!!) gazdag zsidókat - amikor azoktól az erdészházat begyűjtötték, ő mentette az ingóságaikat. Valószínű, hogy ez valóban mentés volt, mert a háború után ez a zsidó család segítette nagyanyámékat, akik a sváb kitelepítésből hazaszökve, Budapesten (is) bújkáltak, azzal a nagyapámmal, aki Volksbund-tag volt, leginkább azért, hogy kimehessen dolgozni Németországba a negyvenes évek elején. E "karriere" nem tartott sokáig, mert testvérével együtt kinn beverte néhány német fejét, akik lecigányozták, mert magyar volt. Szeretném leszögezni, hogy nem mentegetőzésből írom e sorokat. Sajnálatos, ami a magyar zsidókkal történt. Felelőssége volt az akkori kormányzatnak, nekünk utókornak pedig annyi, hogy feltárjuk és híven őrizzük meg a történteket az emlékezetben. De végletekig szerencsétlennek tartom és a jelen írást jegyző személlyel egyetértek abban, hogy bántóan sokszor szellemi revolverezés az, ami ezt a szörnyűséget, a holokausztot kíséri.

delejes 2014.01.29. 01:46:43

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): A gestápónak vajmi kevés köze volt a zsidók begyűjtéséhez, a magyar közigazgatás és hatalom ebben nagyon hatékony volt, amihez kétségtelenül szükség volt arra, hogy a társadalom java része becsukja a szemét.

SPU 2014.01.29. 02:09:50

"Most viszont más a nóta: egy 19 éves srác legyen szíves hivatalos dokumentumokkal bizonyítani, hogy valószínűleg sosem látott dédnagyapja mit csinált 70 évvel ezelőtt. Ha nem tudja, akkor nyilván náci volt, eo ipso a dédunokája is az, tehát legyen szíves befogni a pofáját."

A posztolo ezt olvasta ki a Babarczy-idezetbol. Sajnos tevesen, mert ez nincs benne, hanem egeszen mas. Es az egeszen mas, ami benne van, az teljesseggel vallalhato. A posztolonak javasolnam az ertelmezo, erto olvasas muveszetenek elsajatitasat. Interpretacios joindulat, tolerancia, stb. Vagy eleve a belemagyarazas, a szandekos felreertes, a mubalhe volt a cel? (Költoi kerdes, mert a valasz egyertelmu.) Ki beszelt hivatalos dokumentumokkal valo kötelezo igazolasrol? Ki beszelt arrol, hogy ennek hianyaban a leszarmazott unoka/dedunoka maga naci lenne? Vagy csak azert lett Babarczy mondandoja kiforgatva, hogy megint lehessen egy joizut komcsizni/zsidozni?

indiscriminating power 2014.01.29. 02:19:58

@babarczyeszter:

"@Veridicus76: én nem vetem meg en bloc a magyarokat, mert hülyeségnek tartom az ilyesmit.

Azt ugye nem vitatjuk, hogy a zsidókat deportálták? Viszont a magyarokat nem?

(...) ezért kértem mindenkit, hogy vegye elő az emlékeit, illetve amit a családjáról tud, és élen is jártam ebben, megjegyezvén, hogy kibombázott nagyszüleim részben zsidólakásokban élték túl a háborút, majd a háború után is zsidólakást kaptak."

Nem akarok belefolyni a sok idióta beszélgetésébe, bár örömmel láttam, hogy volt azért néhány értelmes komment, viszont ez a terminológia igen érdekes: a "zsidó" és a "magyar" diszjunkt csoportnak tartása már nem kirekesztő, vagy újabban büszke kirekesztővé váltál? Illetve az első idézett mondatból mintha hiányozna a "és mert miért vetném meg magam" megjegyzés.

Sajnálatos, hogy ez "a magyarok" (értsd nem cigány, nem zsidó magyarok) kifejezés a szélsőjobb szótárából a libsi értelmiségébe is átkerült. Vagy, intellektuális integritásuk fokát tekintve nevezzük őket inkább "értelmiség"-nek.

indiscriminating power 2014.01.29. 02:21:40

@indiscriminating power:
Ja igen, a zsidólakásozás is elég furcsa, a labanc meg kisbetű.

eöeöe 2014.01.29. 03:36:41

A kommenteket olvasgatva legtöbben azt nem tudnák megmondani, mit tettek két hete, szóval értem én a felháborodást, kár hogy kontraproduktív (most tanultam a szót)
Kicsit tágabb elfogadási és szűkebb cáfolati tartományt meg némi átjárhatóságot kívánok mindenki fogalmainak

Don Quixote de la Ferko 2014.01.29. 05:00:36

A kommunisták beindultak. És ez még csak a kezdet, közeleg a választás, mindent, és mindenkit a sárba kell tiporni, hiszen a cél adott, orbán lophassa tovább a pénzünket.
És a hithű kommunista mindent megtesz, hogy az orbánizmus megmaradjon.

Lesz ez még gusztustalanabb is, az orbánistáknál mocskosabb lény még nem volt a földön.

==T== 2014.01.29. 06:07:49

@babarczyeszter: És miért gondolod azt, hogy ez ma egy releváns kérdés?

Miért akarják a liberálfasiszták ennyire görcsösen ráerőltetni saját történelemszemléletüket az abból láthatóan nem kérő társadalomra?

Láttad a "Sose halunk meg"! c. filmet? Van abban a jelenet, amiben Gyuszi bácsi krémesekkel tömi Imit. A krémes egy nagyon finom sütemény, de ha rövid idő alatt sokat eszünk belőle, már kevésbé fog annak tűnni, a végén pedig hányingere lesz tőle.

A bűntudatkeltés olyan emberekben, akik meg sem születtek még az esemény idején, vagy csak gyerekek voltak - a magyar társadalom 98%-a ide tartozik - viszont a krémessel ellentétben már kis mennyiségben sem esik jól egy egészséges embernek.

Ezért is undorodtak meg attól a fajta "felvilágosult liberalizmustól" aminek te még most is egy "értelmiségi" harcosa vagy. Mert egy egészséges társadalom ***ra nem vevő a "bűnösök vagytok, nézzetek szemben olyan bűnökkel, amit el sem követtetek, legfeljebb a nagyszüleitek, de ők sem biztos' típusú üzenetekre.

Amit ti tesztek, az ugyanolyan kollektív megbélyegzés, mint amit kifogásoltok, csak ti ne ma táradalom egy kisebbségét, hanem egy egész társadalmat bélyegeztek meg.

==T== 2014.01.29. 06:15:56

@babarczyeszter:

(Akkor Trianonra miért kíváncsi?) ?

Talán mert azt a magának érzi.

Amúgy "liberálisként" milyen alapon kérdőjelezed meg a fiatalok jogát, hogy a történelem azon szeletére legyenek kíváncsiak, amelyikre kedvük tartja?

Egyáltalán te és a hozzád hasonlóan gondolkodók milyen alapon nevezitek magatoknak liberálisnak vagy demokratának?

"A zsidó őseimről nem tudom -- a század végén viszont kocsmájuk volt Balatonfőkajáron. "

Tehát a holokauszt idején második vagy harmadik generációs bevándorlók voltak, mint a mai németországi törökök, franciaországi arabok?

Szűcslaci 2014.01.29. 06:21:47

"Tegye fel a kérdést magának, hogy hol voltak, mit csináltak, hogyan reagáltak a saját ük/déd/nagyszülei 1938-1944-ben."

Ne álljunk meg itt!

Tegyük fel a kérdést: mit fognak csinálni unokáink, dédunokáink, ha ez így megy tovább? A történelem ismétli önmagát? Lesz-e a folyamatos piszkálásból elég ismét annyira, hogy társadalmi, erkölcsi, emberi normákat felrúgva, jobbára ártatlanokon vegyenek bosszút évszázadnyi sérelemért...

"Ha erre érdemi válasza van, nem tudatlan hárítás, hanem érdemi, megalapozott, alátámasztható válasza, akkor tovább tudunk lépni. "

Boka1 2014.01.29. 06:22:08

Megbűnhődte már e nép a multat s jövendőt. Az a jó, hogy a gyerekeim úgy osztják fel a világot, hogy az Iphone-osok az istenkirályok, a samsungosok meg a ruppótlanok. Ha ilyen viták vannak, akkor tényleg Való Világot kell vetíteni egész nap.

midnight coder 2014.01.29. 06:22:33

@delejes: A magyar társadalom ma is becsukja a szemét. Simán átlépjük a mellettünk haldokló hajléktalant. Ahogy szerte a világon mindenki. A mindenkori rendőrség pedig teszi amire parancsot kap. Ha olyan parancsot akkor begyűjti a zsidókat, ha olyat akkor kilövi a szemedet október 23-án. Nem az ő felelőssége, hanem a hatalomé ami mozgatja.

Tőlünk hazai zsidókat csak néhány hónapon át hurcoltak el, a német megszállás idején. Szemben sok más szomszédos országgal. Ezért is ilyen erős idehaza a holocaustipar - sok a túlélő. Ott ahol nem élték sokan túl, nincs állandóan műsoron.

==T== 2014.01.29. 06:35:54

@Stabilo: "Véleményem szerint az iskolákban kéne jóval többet tanulni és beszélni a holokausztról."

Véleményem szerint ott inkább a matematikáról, alkalmazott informatikáról, gazdasági/gazdálkodási alapismeretekről, fizikáról, angol nyelvről kéne többet beszélni...

Tempus-Anh 2014.01.29. 06:53:47

Nagyapámat 1944-ben, 45 évesen bevonultatták a Székely Hadosztályhoz és kiküldték a frontra (az első világháborúban is harcolt, Piavénál), szovjet fogságba esett, majd a fogságban elkapott tüdőbajába belehalt, három gyereket hagyott hátra és az özvegy nagyanyámat.
És nem, egyáltalán nem volt sem antiszemita, sem filoszemita, sem nyilas, sem komcsi, sem cionista, sem náci.
Becsületes magyar gazdálkodó volt.
Egyéb provokatív kérdés?

Asztalos 2 2014.01.29. 06:54:43

Én tudom mitcsinált a nagyapám hadifogoly volt 1946 végéig szibériában, és 48 kg volt amikor hazaért.

wabai 2014.01.29. 06:58:02

A poszt provokatív félreértelmezése a Babarczy-szövegnek. Erre aztán valóban ráröppentek a totális agyhalottak, én Babarczy Eszter helyében nem állnék szóba velük.

Amivel nem értek egyet a Babarczy szövegben az a következő: "Ha erre érdemi válasza van, nem tudatlan hárítás, hanem érdemi, megalapozott, alátámasztható válasza, akkor tovább tudunk lépni."

Ez félreérthető. Nem a személyes családi múlttal való szembenézés a továbblépés egyetlen lehetősége. Erre nem feltétlenül van szükség, arról nem is beszélve, hogy a szembenézésre az esetleges családi emlékek nélkül is szükség van. A mai ember felelőssége a holokauszttal, és ez nemcsak a magyarokra vonatkozik, hanem a világ összes népére, az hogy elkerüljünk egy következőt. Ezért és nem másért kéne az itt agyhalottként megnyilvánulóknak is szembenézni az emberiség ezen szörnyű tettével.

Szűcslaci 2014.01.29. 07:01:58

@==T==: Roppant helyes meglátás. Én nem mondom, hogy a történelemkönyvekben ne legyen benne a holocaust - persze az összes holocaust - de a saját fájdalmukat mindenki másé fölé helyezni, mindenki másra ráerőltetni pont olyan, mint mikor az AIDS-ben meghalt ember unokája szándékosan megfertőz másokat - ha az ő nagyapjának szar volt, akkor legyen szar most ( és mindörökké) mindenki másnak is.

Tempus-Anh 2014.01.29. 07:03:06

Egyáltalán nem véletlen, hogy ez a kérdés ennyire vehemensenés ÉPP MOST, a választások előtt kerül terítékre. A baloldal ezt használja fel ütőkártyaként, hogy csenevész erőit összefogja, emiatt nácibarátnak állítja be a jelenlegi kormányzatot. Ócska kortestrükk és még hatékonynak is képzelik.
Szánalmas.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.29. 07:05:22

A kommunista diktatúrában a komcsik a "bűnös nemzet" fogalomköre köré építették az indoklását puszta létüknek, és tetteik jogosságának.

Tetteiknek, mely értelmiségiek és munkások tömegének kivégzését, Recskre és más munkatáborokba küldését jelentette.

Azt nyilvánították nácinak, antiszemitának, a "bűnös nemzet" ideológiai támasza okán akit és amikor akartak.

Ez az 50-éves kommunista ideológiai súlykolás meghozta gyümölcsét.
Sok agyatlan ballib csicska ma is hiszi, és mantrázza a "bűnös nemzet" maszlagot.

Tempus-Anh 2014.01.29. 07:10:22

@wabai:
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Ehhez mit szólsz?

Szűcslaci 2014.01.29. 07:10:54

@wabai: Látod, kettőt léptél előre és rögtön egyet hátra :)

Bizony, a poszt pont amiatt az általad is citált részlet miatt keletkezett:
"Ha erre érdemi válasza van, nem tudatlan hárítás, hanem érdemi, megalapozott, alátámasztható válasza, akkor tovább tudunk lépni."

egyrészt ez nemhogy "úgy hangzik" - ez egészen pontosan zsarolás, fenyegetés.
Nem akarunk továbblépni. Átlépni akarjuk. Igen, akadályozzuk meg a népirtást világszerte. Megtesszük ma? Nem. Megteszi a zsidóság - kiváltképp a bakárok, médiacézárok, akik megtehetnék? Nem. Leszarják a mai genocídiumokat? Le bizony. Mégis folyvást vakargatják a saját sebeiket, hogy mi lássuk, vérzik, adjunk még, még, még, még és mindig és mindent.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 07:12:25

Egyébként a felhívás helyes. Érdemes tudni, hogy őseink mit tettek egyes események idején.

Egyik nagyapám sem vett részt a zsidóüldözésben. Egyikük magánvállalkozó volt 1944-ben, a másik állami tisztviselő, de olyan területen, mely nem volt érintve a zsidók deportálásában. Viszont tisztviselőként mindig megtette természetesen ami éppen kötelező volt, pl. 1944 októberében felesküdött Szálasira is - nem volt más lehetősége. A magánvállalkozó nagyapámnak pedig kifejezetten jó zsidó kapcsolatai voltak, segített zsidóknak, bár a hatályos törvényt nem szegte meg, azaz pl. nem bújtatott senkit.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 07:17:03

@babarczyeszter:

A felhívás helyes. Érdemes tudni, hogy őseink mit tettek egyes események idején.

Egyik nagyapám sem vett részt a zsidóüldözésben.

Egyikük magánvállalkozó volt 1944-ben, a másik állami tisztviselő, de olyan területen, mely nem volt érintve a zsidók deportálásában. Viszont tisztviselőként mindig megtette természetesen ami éppen kötelező volt, pl. 1944 októberében felesküdött Szálasira is - nem volt más lehetősége. Mit tett volna, ha embertelenségre kötelezik munkahelyi feladatként? Ahogy ismertem, nem tette volna meg, de hangsúlyozom: SZERENCSÉJE volt és nem került ilyen helyzetbe sosem.

A magánvállalkozó nagyapámnak pedig kifejezetten jó zsidó kapcsolatai voltak, segített zsidóknak, bár a hatályos törvényt nem szegte meg, azaz pl. nem bújtatott senkit. A háború után neki segítettek zsidók hálából.

jog-ász 2014.01.29. 07:17:52

huuhha, nagyon komoly szövegértési gondok vannak ha a poszt nem vicc!!

sztem többet kéne olvasni, nincs is kedvem leírni a véleményem..

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.29. 07:21:59

@jog-ász:

Semmi vicces nincs benne.
A szoborállítás kapcsán a ballibek újjáélesztik a kommunista ideológiákat.

A "BŰNÖS NEMZET" fogalomköréből nem hagyják kilépni a nemzetet, hisz csak így taszítható a nemzet szolgaságba.
Kellő bűntudattal, és alázattal.

Holott szégyelni valója csak a komcsiknak van, akik hamis ideológia okán, emberek ezreit végezték ki, és küldték munkatáborokba Recskre.

Mindezt a "BŰNÖS NEMZET" égisze alatt.
"SÖTÉTBEN BÚJKÁLÓ ELLENFORRADALMÁR RESZKESS" felkiáltással.

rozsé drazsé 2014.01.29. 07:59:12

@mimóza963:
eleje meg sose volt. A Nobel díjat nem adják, hanem veszik.

szimple 2014.01.29. 08:02:28

Sokan magyarázkodnak.Magyaros nevű Eszter elérte a célját:)

rozsé drazsé 2014.01.29. 08:05:58

Az a baj ezekkel a babarczy eszterekkel, hogy amit beszélnek érvénytelen. És azért kelt feltűnést, mert ugyan magyarul van, de teljes mértékben értelmezhetetlen és inadekvát a XXI. században, amit írnak, gondolnak, ahogy neveltettek, amilyen szemléletük van, amilyen mentalitással élnek stb. stb.
Valójában a DK-t is DQ-nak kellene rövidíteni, amúgy Heller-Radnóti-Fischer-Závadástul.

Mondok még nektek ezzel kapcsolatban egy két dolgot, ami érvénytelen:
beszélgessünk a következőkről:
- örökváltság
- jobbágyfelszabadítás
- rabszolgahajcsár
- invesztitúra harc
- proletárdiktatúra (egyáltalán: proletár)
- budai vilajet
Ha ezekkel kapcsolatban úgy tennénk mintha ezek adekvát fogalmak és azokhoz kapcsolódva adekvát mentális, morális magatartásokat kellene szabni és elvárni, kiderül, hogy tök érvénytelen a mondandónk.

Javaslom tehát, hogy Babarczy Eszterrel, Heller Ágnessel és a többiekkel egyáltalán ne foglalkozzunk, hanem írjuk ki rájuk, hogy D.Q.

Silent Bob 2014.01.29. 08:17:09

@szimple: "Magyaros nevű Eszter"
Babarc egy baranyai település. :) Mellesleg kibaszott szórakoztató, hogy az összes náci odagyűlik az ilyen postok alá bizonygatni, hogy a magyarok nem nácik. :D

Gyömbérsör 2014.01.29. 08:17:16

HÁBORÚ volt. Egy háborúban nincs igazság és értelem. Nézzétek meg a 90-2000-ig tartó délszláv háborút, micsoda emberi aljasságok jöttek elő mindkét (három, négy) fél részéről. (Srebrenica, Eszék..stb)
A jidókat elsősorban munkásnak szánták, hiszen Németország kimerült a 33 óta tartó háborúban, már a 16-17 éveseket is besorozták, kellett a hátországba a munkáskéz. A táborokba hurcoltakat elsősorban a betegségek tizedelték, nem a nem létező gázkamrák!

2014.01.29. 08:20:44

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "A "BŰNÖS NEMZET" fogalomköréből nem hagyják kilépni a nemzetet, hisz csak így taszítható a nemzet szolgaságba."

Pedig a zsidók ajvékolnak folyamatosan a kollektív bűnösség ellen, EZ, amit lényegében mostmár folyamatosan, gátlástalanul tuszkolnak le az ember torkán, EZ micsoda? Mi köze a mai magyar generációnak a 70 évvel ezelőtt történtekhez ? Miért kéne bűntudatot éreznünk egy rég letünt korszak eseményei miatt...?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 08:23:02

"Amikor ezt elolvastam, először nem akartam hinni a szememnek,"

na ezert kellene megtanulni olvasni...

bar teny, hogyha a magukat ma Magyarorszagon jobbosnak nevezo felfeudalis rendszerre ahitozo jobbagyok tudnanak olvasni es nem a paranoiajuk hajtana oket, orban egy harmadvonalbeli fociedzo lenne maximum felcsuton:-)

alien 2014.01.29. 08:25:37

Nem tudom mi a teljes bejegyzés amin vitatkozunk. Egyet nem értek, mégpedig azt, szabad másokat összeszedi és megölni? Ne a számokat nézzük. Akár tízet? Ugye nem. Elvittek és megöltek legalább tíz zsidót igen. Szép ez (egyeseknek biztos) . Persze nem. Köze volt ehhez az akkori államnak? Köze. Baj ez? Baj. Na és itt a kérdésem, ha nem értenének egyet sokan a deportálással akkor vajon minek kell bárkit most megvédeni? Minek kellenek a mentségek? Tudjuk olyan mint az ánusz.
Válasz az, hogy de Voronyezs és Gulag? Nem. Voronyezs és Gulag úgy tény, de nem válasz. Ki manőverezett a nácikkal? Csak nem az aki bringán küldött katonákat az oroszhoz? De. Akkor mondjatok, hogy hiba volt és mást nem lehetett tenni, de legalább ne nácogjon minden troll.

alien 2014.01.29. 08:28:44

@Gyömbérsör: hat grat. Neked nem. Mindegy ki mitől halt meg? Mi vagy te a Reich jogutódja? Szegény pici kivérezett dolfi. Menj te a ....

2014.01.29. 08:29:33

@Silent Bob: Inkább az a kibaszott szórakoztató, hogy ebbe a náci kirekesztő antiszemita országban, hogyan bír megmaradni a sok-sok kirekesztett figura, sőt egyre többen vágynak ide, hogy megtapasztalják a kirekesztődés katartikus és felemelő élményét.

DR. Lombrázó 2014.01.29. 08:30:41

Annó nagyapám a Szamosban derékig állva kavicsot szedett csónakba ,hogy a családját eltartsa.Mivel református volt Szatmárnémetiben nem kapott más munkát ,most akkor ő fasiszta volt mert nem állt ki a zsidók deportálása ellen?Ne már.Azt meg csak halkan mondom alapjában véve,vagy a genetika ,vagy a mocskos anyagiak miatt Isten kiválasztott népe nem állt a Szamosban inkább nagyfatert itatta.Jó pénzért.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 08:35:46

@Jankove: ez valami uj legendarium lesz?:-)

ugyanis kivandorlasi hullam van, csak szolok, tovbbb szazezren hagtytuk el miattatok az orszagot, mert nem lehet veletek egy fedel alatt megmaradni:-)

mosdatlan a szatok, eroszakosak, kotozkodoek vagytok es allandoan paraztok. a felemeitek ditkatorokat hivnak eletre, akik kontraszelektalt csicskahadukkal fosztjak ki gazdasagilag az altalatok mentalisan lezullesztett orszagot.

szoval elhiszem, hogy jol hangzik amit leirsz, csak finoman szolva onamitas. egyenesen szolva pedig ordas hazugsag, mert europa szegyenei vagytok:-)

Balt 2014.01.29. 08:37:39

@babarczyeszter: "Azt ugye nem vitatjuk, hogy a zsidókat deportálták? Viszont a magyarokat nem?"

Remek önleleplezés. Ennek mentén beszéljünk pl. a tragikus sorsú Radnótiról! Zsidó volt, vagy magyar? (Esetleg mindkettő?) Mi értelme lenne (van) a distinkciónak, ha Radnóti sorsa egyetemes veszteségünk? Mélyen meghajlok előtte, hogy még kitaszítottságában is magyarnak vallotta magát. (ld.: Komlós Aladárnak címzett levele: beszelo.c3.hu/cikkek/radnoti-miklos-kiadatlan-levele-a-zsidosagrol ) Én pedig valahol itt, Radnóti felfogása mentén tennék különbséget...

grande milan (törölt) 2014.01.29. 08:38:11

Magas labdát adott Eszter, most tobzódhat, ujjonghat az ellentábor az ostoba szavak miatt. Cizelláltabban Eszter, olyan jól indultál annak idején, mi lett belőled? Én az első magyar miniszterelnököt/köztársasági elnököt is benned láttam. Ez a megélhetési rettegés annyira méltatlan hozzád. Változtass!

Anselmo 2014.01.29. 08:42:53

" A cél az, hogy értsük, hogyan lesz emberi esendőségből opportunista aljasság."

Ez tetszik. Ez alapján a mai holokausztozó zsidó felebarátainkról is megérthetjük, emberi esendőségeikből hogyan lett opportunista aljasság.

Balt 2014.01.29. 08:43:01

@Balt: Ja, és mindettől függetlenül: ugyan műszaki pályát választottam, így az irodalmat csak "középiskolás fokon" tanulmányoztam (noha ott átlag felett, de Eszterrel szemben nyilván körhátrányban vagyok), az irodalom, költészet megítélése, ill. azon belül az ideológiamentes "tetszési index" egyéni ízlés kérdése, bátran kijelenthetem, hogy Radnóti (legalább) a XX. századi magyar kedvencem.

Szűcslaci 2014.01.29. 08:46:52

@ausländer Sipi: jó is hogy elmentél - te meg az univerzum szégyene vagy. Féreg.

Balt 2014.01.29. 08:48:26

@babarczyeszter: "kibombázott nagyszüleim részben zsidólakásokban élték túl a háborút, majd a háború után is zsidólakást kaptak."

Ennyiben azonos a háború utáni sorsunk. (Egyébként a lakás eredeti tulajdonosa visszatért, jobb híján nyilván a bennlakó nagyszüleimmel "perelt", rájuk neheztelt. Egy igazi gangos szoba-konyhás szükséglakás volt a "tét", és most nem is illendő részleteznem a korabeli körülményeket...)

Balt 2014.01.29. 08:50:47

@izidor: Nagyon egyetértek az utolsó bekezdéssel. (Is.)

2014.01.29. 08:55:31

@ausländer Sipi: Kedves Sipi, akinek hozzászólásai legendává lettek a blog.hu-n. Én magam is soksok hozzászólásodat elolvastam, és rájöttem egy alapigazságra: sajátos nézeteid miatt, neked nemcsak országot, de az univerzumot is el kéne hagynod. Saját magadat rekeszted ki, de ezért nem kéne felelőssé tenned mindenkit, vagyis kollektív büntudatot ébreszteni. Neked is jó, nekünk is jó, hogy nem vagy itt, márcsak az internetes tevékenységedet kellene beszüntetni, hogy teljes legyen a boldogság.

rug82 2014.01.29. 08:56:25

Egyelőre csak egy zsidó eszelős, kábszeres rémálma - de ha így megy tovább, lassan tényleg kötelező lesz mindenkinek legkésőbb 6 éves koráig dokumentumokkal igazolnia, hogy a születése előtt 80 évvel meghalt ősei teljes vagyonukat a zsidókra iratták, etették, itatták, ruházták őket - mert ha nem, szennyes mocskos nácik voltak, tehát az utódoknak kutya kötelességük naponta ellátogatni a "kinevezett" helyekre és teljes évi bevételüket odaadni egy zsinagóga felépítésére...

Balt 2014.01.29. 08:58:57

@N48: Ez nyilván így van. Azzal is egyetértek, hogy nem szabad Babarczy Eszternek indulatból nekimenni, inkább szelíden próbáljuk ráébreszteni a vaskos aránytévesztésre. Nem hinném, hogy ő - másokkal ellentétben - ab ovo rosszindulattal viseltetne a magyarság iránt, talán csak tudjuk be a kampányidőszaknak az inkriminált cikket. (Fentebb kiderült: nem vagyok lélekbúvár sem, de meglehet, ez - elvárt... - kompenzáció a korabeli "nemkellfélnia2/3-tól" cikkéért.)

rug82 2014.01.29. 09:00:27

Ha már a háborús bűnöknél tartunk:

"Salomon Morel (1919-2007) egy lengyel állampolgárságú, zsidó származású kommunista volt. Közvetlenül a második világháború végén, 1945 tavaszától őszig, a Zgoda tábor parancsnoki tisztségét töltötte be. Későbbi pályafutása alatt, a politikai rendőrség tagjaként, ezredesi rendfokozatot ért el, és kitüntetésben részesült.
Nem sokkal a kommunista rezsim bukása után, a lengyelországi Nemzeti Emlékezet Intézménye háborús, valamint emberiség elleni bűncselekményekkel vádolta meg, beleértve körülbelül ezerötszáz, Felső-Sziléziából származó, a Zgoda-táborban raboskodó lengyel és német fogoly bosszúból való meggyilkolását. Miután az ügy a nemzetközi médiában nyilvánosságot kapott, Morel Izraelbe menekült, ahol zsidó származása alapján izraeli állampolgárságot szerzett.
Lengyelország kétszer is kérte a kiadatását, azonban Izrael azt mindkétszer elutasította azzal a válasszal, hogy a vádak hamisak, bizonyára egy antiszemita összeesküvés részei, a felrótt háborús bűncselekmények pedig már elévültek, illetve Morel rossz egészségi állapotban van."

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 09:02:39

@Szűcslaci: @Jankove: nyugi gyerekek, szavazni hazaugrok;-)

megeri nekem azt az 500 frankot az az x a magyar demokraciaert a feudalizmus elleneben:-)

Liba Tóni 2014.01.29. 09:04:21

Ez az egész már a tökömön jön ki. 70 évvel ezelőtt történt a 2. világháború és a holokauszt. Tudom, hogy a zsidók feladata az emlékezni és emlékeztetni. De akkor azt nem értem, hogy a kommunista holokausztról miért nem beszélünk??? A Gulágokon és a munkatárborokban sokkal-sokkal több embert öltek meg a kommunisták. És ők már olyan kb. 1917-ben kezdték.... És nem néhány évig működtek. Ma is működnek Észak-Koreában és Kubában. Arról nem is beszélve, hogy a KGB 1960-ban vette át az akkori Gulágokat... Az emberek 80%-a, aki odakerült, mind meghalt. Számoljunk már kicsit... Nem védem a nácikat, de a kommunistákat pontosan ugyanúgy kellene megítélnünk, ennek ellenére virul a rendszerük a világban (és itthon)... Ugyanúgy be kellene tiltani őket is.

Anselmo 2014.01.29. 09:06:47

@Liba Tóni: "Tudom, hogy a zsidók feladata az emlékezni és emlékeztetni. De akkor azt nem értem, hogy a kommunista holokausztról miért nem beszélünk???"

A világháboró magyar civil áldozatairól is beszélhetnénk, mert volt népirtás a szerb és a román megszállt területeken is, tízezreket gyilkoltak le. De erre - úgy tűnik - nem olyan fontos emlékezni, hiszen nem alkalmas arra, hogy negatív színben tűntesse fel nemzetünket. Szerintem a mai magyarság nagy részének fogalma sincs ezekről az eseményekről.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 09:09:07

@Jankove: egyebkent koszopnom szepen az ekes peldajat annak, hogy valoban kirekesztoek vagytok es valoban szegyenletes amit muveltek:-)

tudod, azt csinalok ami nekem tetszik, olytan velemenyt kepviselek ami nekem tetszik es neked se nem jogod, se nem lehetoseged nincs ez ellen tenni, barmennyire is orommel vagoniroznal be, ahogy a hozzad hasonlok vagoniroztak be szazezreket orommel, azt gondolvan,l hogy egy bestiealis rendszer kiszolghalojakent majd az megevedi oket az elet kihivasaitol es a masokkal versengestol, ahol alulmaradhtatnak a gyenge problemamegoldo kepesseguk miatt:-)

aztan nem igy lett.

de meg most is visszasirjatok a rendszert, ahol a nalatok ugyesebbeket es okosabbakat elpusztithattatok, legyen az akar horthy, akar rakosi rendszere, nincs kulonbseg a kiszolgaloikban. az onmagukban gyava es buta emberek tomege.

nincs kulonbseg a nyilas es az avos kozott emberi minosegben. es csak az szamit, nem az, hogy melyik szelsosegnek a szaratol maszatos a keped, hanem a teny, hogy maszatos:-)

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 09:10:39

Kész pszichológiai tanulmányt lehetne írni a hozzászólások alapján :) Az elhárítómechanizmusok összes típusa előbukkan, a primitív projekciótól a tagadásig, meg nem történté tevésig, intellektualizálásig. (Vérmagyaroknak: milyen kurva ciki már pont úgy viselkedni, ahogy azt egy zsidó pszichiáter száz évvel ezelőtt leírta!) Holokauszt? Ugyammááá! Amikor még Muhit se bírtuk feldolgozni?! Ott is az osztrák Frigyes volt a kőbunkó, nem a mi magyar arisztokráciánk, amelyik be akart tartani a királynak, még mit nem?!Ahogy az egyes ember, úgy egy nép életében is vannak krízisek, amelyek feldolgozása alapfeltétele a következő fejlődési szakasznak. Nekünk ez nem sikerült, ezért leszünk egyre betegebb lelkű, paranoid-skizofrén társaság.
Amúgy az anyai nagyapám a Donnál volt, aztán táborban, ahol megtanult oroszul, és összehaverkodott az ottaniakkal, így felrakták az első vonatra hazafelé. Közben a nagyanyám a párhónapos anyámmal a német szomszédokat bújtatta a pincében, amikor bejöttek sz oroszok. Kicsit tartott attól, hogy mi lesz, ha megtalálják őket, de csak annyi lett, hogy a csecsemő anyukám majdnem megfulladt a csokitól, amit az orosz katonák tömködtek a szájába, miközben a mamának a gyerekeik képeit mutogatták. Másik nagyapám valahol Németországban volt hadifogolytáborban, fogalmam sincs, hogy került oda. Ment a visszavonuló német sereggel. A szalonzsidózás nem állt távol tőle, szóval tényleg nem tudom, elvből vagy szerencsétlenségből jutott oda. Közben a nagyanyám a kisbabájával, aki az apukám volt, megpróbálta túlélni az egészet.
A szomszéd sváb bácsit besorozták a német hadseregbe, muszáj volt neki menni. Hazajött, valahogy a kitelepítést is megúszta, és élete végéig kapta a nyugdíjat a német államtól. Borzasztóan jólelkű, aranyos ember volt. Aki az elszigetelődésről beszél, annak elmondanám, hogy a falumban a németek és magyarok az 1950-es évekig nem házasodtak egymással (ez nagyjából háromszáz évet jelent, az első svábok valamikor az ezerhétszázas években érkeztek). A falumban az öregek a svábok helyére betelepített felvidéki magyarokat a mai napig ki nem állhatják.
Öreg sváb bácsi meséli a háborús sztorikat, idézem: "Ketten fótunk mágyárok áz egész vonálbán, én meg a Frici, áz á bátászéki sváb."
És ha már itt tartunk, 56-ban megállt egy orosz tank a falu végén. A nép ájult tisztelettel figyelte, ahogy az orosz tiszt egymagában, fegyver nélkül végigsétál a főutcán, mondván, ha van "ellenség", rá biztos lőnek.
Tisztelt polgártársak, a magyar vidék Híradóját hallották, mottónk: a világ sokkal, de sokkal bonyolultabb, mint ahogy azt sokan gondolják. Üdv.

Silent Bob 2014.01.29. 09:11:35

@Jankove: Csal azert jonnek, hogy ellopjak eloled a vizkeszletet.

Anselmo 2014.01.29. 09:14:32

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi): "Ahogy az egyes ember, úgy egy nép életében is vannak krízisek, amelyek feldolgozása alapfeltétele a következő fejlődési szakasznak. Nekünk ez nem sikerült"

Félig egyetértek. A másik amit meg kell nézni, hogy egy viselkedés fenntartásából milyen előnyök származnak (elsődleges, másodlagos, ... :D)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.01.29. 09:16:10

@Boka1: "a gyerekeim úgy osztják fel a világot, hogy az Iphone-osok az istenkirályok, a samsungosok meg a ruppótlanok"

Elég szar nevelést kaphattak, már bocs.

Balt 2014.01.29. 09:18:19

@01234567: Érdekes személyes sztori, már megérte a posztot megírni. :) A legjobb példa arra, hogy a dolog nem fekete-fehér, felesleges tehát bűnösöket és áldozatokat keresni MA, a sokadik leszármazottak között. (Amúgy ezt BE sem tette, de egy kicsit tényleg túlcsordult...)

lehunyjaketszemet 2014.01.29. 09:18:22

Én tényleg nem értem, hogy Magyarországon a "jobboldali" miért és mikor lett a teljes elhülyülés és az emberi kisszerűség szinonímája... pedig amúgy a világ más tájain a "konzervatív", "jobboldali" az egy tiszteletreméltó értékrend. Kedves Jobbegyenes blog...amit írtál az a ferdítés magasiskolája, egyszerűen képtelen vagy bármiféle emberi együttérzésre. Tudom Magyarországon az "együttérzés" és a "tisztelet" röhejes fogalmak, főleg ha valamilyen kisebbségről van szó...vagy szembenézésről. De sebaj, nincs új a nap alatt, a Babarczy Eszter idézet pont ezért is helytálló.

"...valami patologikus mentális deficitről van szó. Most szépen jegyezzük fel magunknak azt, hogy mindig van lejjebb, majd lépjünk tovább nevetve."

igen, ez pontosan igaz rád és a blogodra...

vadkelet 2014.01.29. 09:18:53

Nagyfater egyik testvere volt benne az SS Hunyadiban. Nemetorszagban adta meg magat 45 majusaban az amcsiknak. Atadtak a szovjeteknek egy hadifogolytaborban halt meg 48 januarjaban a SZU teruleten.

Nem hinnem h az o cselekedetei barmiben is kene befolyasolnia azt h en ma milyen ember vagyok. Nem hinnem h bunhodnom kenen a bunei miatt. Plane h mindenfajta totalitarius rendszert utalok.

Igazsag szerint kulfoldon elve szanalmasnak tartom h meg mindig ezen porog a magyar "ertelmiseg". Nezzetek korbe egy kisse az orszagban h mik a mai problemek. Probaljatok meg megodani azt. Mert azokat a szerencsetlen zsdokat akik meghaltak ezekkel a vitakkal nem fogjatok visszahozni.

vadkelet 2014.01.29. 09:20:37

lemaradt a vegerol h ha amai problemakkal torodnetek viszont talan par embernek lehetne segiteni h kitorjon a szegenysegbol. Mennyi is 2-3 millio ember? Borzalmas. De ti errol vitaztok.

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 09:21:33

@Anselmo: Az elsődleges előnyök megvannak, a tünet fenntartásával megerősödik az elkerülő viselkedés :D Ugyanakkor a másodlagos betegségelőnyök veszni látszanak, egyre kevesebben tutujgatnak bennünket. LOL Már csak a déli harangszóban bízhatunk, de lassan fingja se lesz senkinek, kiért is szól az a harang...

Balt 2014.01.29. 09:22:14

@Kukorica József: Pedig ugye a sváb is elég rátarti, magának való fajta - ha lehet általánosítani. :) (Morálisan nyilván nem lehet...)

Balt 2014.01.29. 09:23:29

@Flúgatlan: Jó meglátás, Kertész csömöre is. Apropó, jobban van a berliner Bürger a magyar eü. rendszernek hála...?

Balt 2014.01.29. 09:26:39

@Holle anyó: Az utolsó mondatot leszámítva: like!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 09:28:53

@babarczyeszter:

"Történetesen azt állítom, hogy a magyarok nem tömeggyilkosok voltak, legfeljebb opportunista aljasságokat követtek el."

A te felmenőid lehet, hogy aljasságokat követtek el. Biztos megfogadtad a saját tancsodat, és megvizsgáltad, mit tettek a felmenőid.

A legtöbb magyar felmenő nem követtek el aljasságokat, az enyémek se. Szóval leszel szíves nem a saját családodból kiindulni.

akist 2014.01.29. 09:31:12

B.E. felvetése kicsit emlékeztet arra a 80-as évekbeli tantestületi értekezletre, ahol az egyik idősebb(!) kolléganő felvetette, hogy a családokban a szülők miért nem beszélnek a gyerekeiknek Lenin "bácsiról"? A fiatalabb kollégákkal hetekig nem bírtuk abbahagyni a röhögést...
De tegyük félre a közeli emlékeket, beszéljünk az ügyről illő komolysággal. A II. világháború utáni számonkérés személyes, részletes, jogszerű és minden emberiesség ellen elkövetett bűnre kiterjedő volt. Utólag már nem lehet háborús bűnössé nyilvánítani sem Horthyt ( a felelősségét nem vitatnám ), sem másokat. A kollektív bűnösség felvetése (bűnös nemzet, utolsó csatlós,stb.) egy kommunista maradvány. A mi lett volna ha, típusú felvetések pedig akkor is kívül állnak a történettudományon, még ha olyan "történészek" is követik el, mint pl.: Ungváry Krisztián.
Marad a főhajtás... és a magam részéről akit csak tehetek elviszek a helyi zsinagógába egy csendes emlékezésre.

ostvan2 2014.01.29. 09:31:51

Az a III/III-as besúgó, akit kicsi gyerekként volt szerencsém ismerni (sok gondot okozott a szüleimnek), Lusztig névvel, egy a holokausztot túlélő ember volt.
Akkor most hova tegyem?
A nagyapámat a le akarták lőni a németek is, a nyilasok is, meg az oroszok is, mert mindig kiállt az igazságtalanságok és a hatalmi túlkapások ellen. Mert a hatalom birtokosai között minden korban (ma is!) sokan vannak, akik visszaélnek a kezükbe kapott (vagy kaparintott) erővel. Ez egyéni jellemző, nem függ attól, hogy az illető milyen nemzetiségűnek-vallásúnak lett nevelve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 09:32:28

@Holle anyó: "könyörögve kérlek, hogy hagyjátok abba ezt a pofátlan nyomulást, mert ebből baj lesz"

Bizony lehet, hogy tényleg baj lesz belőle. Lehet, hogy az emberek előbb-utóbb megunják, hogy alaptalanul bűnösöknek bélyegezik meg őket, és ha már egyszer úgyis bűnösöknek kiáltják ki őket, akkor legalább utólag alapot szolgáltatnak majd. Ami persze helytelen dolog lenne, de attól még megtörténhet.

Szóval nem kellene hergelni az ártatlanokat.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 09:35:04

@vadkelet: nem is errol szol babarzcy irasa, hanem a tanulsag levonasarol.

mindossze a blog szerzoje forgatta ki babarczy szavait a sajat paranoiaja menten. te magad levontad az esetbol a tanulsagot, valoszinuleg nem most. tehat babarczy irasa nem neked sozl, hanem az itt kommentelok joreszenek, hogy ne legyenek ok maguk is olyan aljassa, vagy gerinctelenne es gyavava mitn azok, akik 44ben tavolegesen reszt vettek szazezrek lemeszarlasaban, vagy csak szepen csendben elturtek.

VT Man 2014.01.29. 09:35:28

Nagyon gáz...

Lassan eljutunk oda, hogy a németeknek semmi felelősségük a holokausztban, hiszen szegény ártatlan németek nem is tudtak mit tenni, a szemét magyarok összeszedték a zsidókat, vonatokra rakták, elvitték németországba (lengyelországba), szegény németek meg egyszerűen nem tudtak mit csinálni annyi emberrel, mégse hagyhatták, hogy éhenhaljanak hosszú szenvedéssel...

Tehát a holokausztért is a magyarok a felelősek!

Ismétlem: el kell ismerni a magyarok felelősségét, de azért ne tegyünk úgy, mintha a magyarok lettek volna a főnácik!

Persze jó ezt mondogatni, hátha elhiszi valaki, hogy ez igaz.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 09:40:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ha ez hergel akkor nem vagy artatlan:-)

csak a lehetoseget varod. mindent tamadasnak fogsz fel ami ellen "vedekezni" kell. meg ha nem is az. ennek rendeled ala a kognitiv funkcioidat is.

a jelek szerint szivesen lennel aktiv reszese egy ujabb nepirtasnek. neked szol babarczy irasa. neked kellene tanulni a csocslek viselkedesebol, ;evonni a tanulsagot es az emberolest es foleg a tomeges emberolest megtanulni elutasitani, mint a velt, vagy valos problemaisdra adott megoldast.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 09:40:33

@Kukorica József:

"hogyan történhetett meg az, hogy a zsidóság soha nem illeszkedett be a magyarság közé. Mennyire különcködött, és mennyire elszigetelte magát. Egyáltalán nem nyitottak senki "idegen" felé. Nem keveredtek a helyiekkel,"

Ez nem a magyarság hibája volt, mert a magyarság mindig is befogadó nemzet volt.

Az ok a zsidó vallásban keresendő, és a "kiválasztott nép" tudatban. A zsidóknak a saját törvényeik már a kereszténység előtt is tiltották, hogy a "tisztátalan" nemzsidók házába lépjenek. Amióta pedig kiválasztott népnek tekintik magukat, még inkább elkülönülnek, s mélyen lenézik a nemzsidókat.

Ott, ahol atrocitások érték a zsidóságot (és ez Európában több helyen előfordult a történelem során), mindig a zsidók által megvetett helyi lakosság lázadt fel az őket lenéző nép ellen.

Mára azért sokat javult a helyzet, és aki nem megélhetési zsidó, az elég szépen beilleszkedett a társadalomba. De nem is ők szokták követelni a jóvátételeket és nem ők vágják folyton a magyarság szemébe az állítólagos bűnösségüket, hanem azok a megélhetésik, akiknek érdekükben áll az Magyarországon szinte csak nyomokban fellelhető antiszemitizmus erősítése.

Anselmo 2014.01.29. 09:40:44

@ostvan2: "Az a III/III-as besúgó, akit kicsi gyerekként volt szerencsém ismerni (sok gondot okozott a szüleimnek), Lusztig névvel, egy a holokausztot túlélő ember volt.
Akkor most hova tegyem?"

Sonderkommando. Féleg azok élték túl.

Nagykevély 2014.01.29. 09:42:33

@rug82:

Nekünk is így kellett volna védeni Csatáry bácsit Vízentálék elől...

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 09:42:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Maradjunk annyiban, hogy nagyjából fogalmad sincs, hogy a felmenőid követtek-e el opportunista aljasságokat, ahogy nekem sincs.Nem egy bedtime story a kisunokáknak, hogy "és képzeld drágám, ezt az antik, velencei tükröt meg úgy szereztem..."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 09:45:11

@ausländer Sipi:

"ha ez hergel akkor nem vagy artatlan"

Levezetnéd ezt a következtetést? Mitől lesz hirtelen bűnös az, akit bosszant és sért, ha igaztalanul megvádolják?

Persze az érvelésed azért ügyes, mert így lehet az ártatlanokat is bűnösnek kikiáltani. De nemcsak ügyes, hanem aljas is. Pont olyan, amilyen te vagy.

Nagykevély 2014.01.29. 09:46:23

Tényleg Eszterke vajon tud olyan szerb értelmiségiről, aki felszólítja honfitársait, hogy gondolkozzanak el azon, hogy a dédapáik mit csináltak, amikor bunkósbottal, géppisztollyal vagy élve eltemetéssel irtották a magyarokat a partizánok?
Még a felvetés is abszurd, az Oscar-díjas Kusturica most forgat egy filmet, amiben szentté avatja Gavrilo Principet és a szerbeket az első világháborúban.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 09:46:26

@VT Man: a nemetek nagyon kemenyen levontak a tanulsagot es nagyon kememnyen vezekeltek ezert es nagyon kemenyen odafigyelnek arra, hogy nehogy ez nemet reszrol ismet megismetlodhessen.

egyelore a magyar parlamentben ul olyan kepviselo, aki nyiltan listazni akarja a zsidokat, a magyar kormany tamogatasat elvezi egy olyan ember, aki a deportalasokat idegenrendeszeti eljarasnak nevezi, a magyar parlamentben ul egy neonaci part es keszul alig leplezve koaliciora a jelenlegi kormannyal, hogy meglegyen a ketharmad.

ugyanis nem a buntudat fenntartasa a cel, nem a megbelyegzes. hanem az, hogy aki hibat kovetett el az lassa be es tegyen meg mindent annak erdekeben, hogy ez megismetlodjon. a nemetek megtettek. otthon viszont jelenleg reneszanszat kezdi elni a nemzeti szocializmus.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 09:46:56

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):

"Maradjunk annyiban, hogy nagyjából fogalmad sincs, hogy a felmenőid követtek-e el opportunista aljasságokat, ahogy nekem sincs."

Örömmel elhiszem neked, hogy neked nics róla fogalmad.

Igaz, nekem sem fogalmam van arról, hogy nem követtek el semmit, hanem abszolút bizonyosságom. :)

Balt 2014.01.29. 09:47:18

Na jó, én is "kedvet kaptam" a töredelmes önleleplezéshez, de remélem ezzel minden titkos vágy kielégítésre kerül...:

Polgári viszonyok között élő nagyapám a saját gjmű-vével megkövetelt felvidéki bevonulás során halt meg betegségben (a jármű is odaveszett), tehát ő felmentve. Özvegye, nagyanyám, nagycsaládosként kapta a megüresedett(nek tűnő) erzsébetvárosi zsidó szükséglakást, melyről fentebb írtam egy kurta mondatot.

Másik ágról kevesebbet tudok, trianoni áttelepültként (barakktelepen) nyilván a hasonló sorsúakkal volt közvetlen kapcsolatuk, mellesleg annál idősebbek voltak, hogy aktívan részt vegyenek a cselekményekben. Apám viszont levente volt, ezt töredelmesen be kell vallanom. (Gyk.: nem felnőttként érte a háború.)

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 09:48:07

@ostvan2: Világos, tulajdonképpen ki is állította, hogy egy táborból visszatérő nem lehet gerinctelen alak? Senki. Itt pont az ellenkezőjéről van szó: ne állítsuk már magunkról, hogy tiszták vagyunk, mint a frissen esett hó. Ha ez megvan, helyben vagyunk, nem is kell ezen többet agyalni.

Nagykevély 2014.01.29. 09:48:37

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):

Az én rokonságom a fronton harcolt a Vörös Hadsereg ellen vagy azt SS-ben vagy a Honvédségben. Büszke vagyok rájuk.
Te meg leszophatod konrádgyörgyöt.

Balt 2014.01.29. 09:48:55

@Balt: "kapta a megüresedett(nek tűnő) erzsébetvárosi zsidó szükséglakást"

Tegyük hozzá: Természetesen az akkori ideigl.? fővárosi közigazgatástól, tán magától a Vörös Hadsereg illetékes bizottságától/döntéshozójától.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 09:49:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: levezettem fentebb:-)

egyebkent itt nem bunossegrol van szo, vagy nem bunossegrol. arrol, hogy tanultal-e a mult hibaibol, vagy nem. te nem akarsz tanulni belole, mi tobb, agressziv vagy es nepirtast helyezel kialatasba ha tovabbra is forszirozzak a tanulasodat:-)

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 09:50:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jajjaj, az abszolút bizonyosság mindig nagyon veszélyes! Minden rossz onnan indul, hogy abszolút bizonyossággal hiszem, hogy én jó vagyok, ebből kifolyólag minden jó, amit teszek, hiszen hogy is lehetne másképp? Aki eleve tök jó, az csak jó dolgokat tehet, nemde? Ez abszolút bizonyos.

Balt 2014.01.29. 09:54:17

@csentecsa: "Engem egyébként az egészben az bosszant a legjobban, hogy a sajnálatos eseményeket egyesek hungaricumként igyekeznek beállítani, mintha más, németek által megszállt országban a helyi közigazgatás és rendőrség nem vállalt volna aktív szerepet a zsidó lakosság koncentrálásában saját nyilvántartásai alapján."

Igen, ez a legvérlázítóbb az egészben. Ahogy mondani szoktam: ha egy osztrák "utolsó csatlósozza" Mo.-t, vágja pofán bárki a nevemben! (Amúgy a gemütlich osztrákokkal semmi bajom.)

De érdekesek pl. ezek a történet is:
hu.wikipedia.org/wiki/Kladov%C3%B3i_m%C3%A9sz%C3%A1rl%C3%A1s
hu.wikipedia.org/wiki/Struma_%28haj%C3%B3%29
hu.wikipedia.org/wiki/MS_St._Louis

Csavarhúzós 2014.01.29. 09:54:39

Én nem látok Babarczy Eszter gondolataiban semmi ellentmondást. Azt írja "magának", tehát belső elmélkedésre szólít fel, "hogy értsük, hogyan lesz emberi esendőségből opportunista aljasság". Ami ellen korábban tiltakozott (pl. Zétényi-Takács) az pedig nyilvános pellengérre állítás lett volna.

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 09:54:52

@Nagykevély: Legyél büszke, a te dolgod. A második megjegyzésed tulajdonképpennem érdemel reakciót, téged minősít, nem engem.

Nagykevély 2014.01.29. 09:55:11

@ausländer Sipi:

És miért csak nekünk kell tanulni a múlt hibáiból? A britek szerinted izzadtan forgolódnak az ágyban a bűntudattól mert Drezdában, egy nyílt kórházvárosban megöltek nagyjából 50 000 ártatlan civilt, főleg nőket és gyerekeket.
Különös módon mindig a veszteseknek kell nagyon mély önvizsgálatot tartani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 09:58:58

@ausländer Sipi:

"ugyanis nem a buntudat fenntartasa a cel, nem a megbelyegzes. hanem az, hogy aki hibat kovetett el az lassa be"

Én nem követtem el semmi hibát. Tudod, még nem is éltem akkor. Szóval hagyj már.

"a magyar kormany tamogatasat elvezi egy olyan ember, aki a deportalasokat idegenrendeszeti eljarasnak nevezi"

Talán mert tényleg az volt? Szakály Sándor elismert történész. Te mi vagy?

Csató 2014.01.29. 10:00:57

Kedves Eszti!
A nagy "fasisztázás" lassan kezd átcsúszni "magyarozásba". Ez legalább akkor tahóság mint a "zsidózás."

Spacecake 2014.01.29. 10:01:02

de most komolyan:mi a lofasz az h opportunista aljassag??!!!

burakefendi 2014.01.29. 10:01:57

Szerintem már vagyunk olyan messze a történtekről, hogy feldolgozzuk a történteket, és a bocsánat kéréseket az emlékezés váltsa föl. A magyarok nagy részének a nagyszülei-dédszülei nem érték el a választójodi cenzust, ezért semmilyen beleszólásuk nem lehetett a történésekre.

Balt 2014.01.29. 10:02:21

@liebend: "Felelőssége volt az akkori kormányzatnak, nekünk utókornak pedig annyi, hogy feltárjuk és híven őrizzük meg a történteket az emlékezetben."

Így igaz. Tegyük hozzá: az előbbiek felelősségre vonása megvalósult a népbíróságokon (és Nürnbergben).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 10:02:54

@ausländer Sipi:

"agressziv vagy es nepirtast helyezel kialatasba ha tovabbra is forszirozzak a tanulasodat:-)"

A népirtást nem én helyezem kilátásba, hanem a történelmi tapasztalat. A történelmi tapasztalat pedig az, hogy ha egy népet sokáig hergelnek és megaláznak, akkor esélyes, hogy egyszer megbosszulja.

Ne a hírmondóra haragudj, ha rossz hírt hoz. :)

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 10:03:19

@Nagykevély: ne masokkal takarozz. azert vagy felelos ami te vagy es masok hibai nem mentenek fel a magadei alol. masok altalad velt, vagy valos aljassaga nem ad neked mentseget.

te meg mindig istenited azokat, akik agresszorkent reszesei voltak nepirtasoknak es a masodik vilaghaboru kirobbantasanak. ezen kellene elgondolkodnod, nem masok tetteiben keresni a mentseget arra, amirol magad is tudod, hogy embertelen es aljas dolog. hiszen maskulonben nem mas aljassagokban keresned a feloldozast azokkal osszehasonlitva.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 10:04:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

tehat akkor le mered irni, hogy te magad is aljassagnak tartod a holocaustot es magad nem lennel kepes sem tevolegesen, sem passzivan reszese lenni egy ujabb ilyen esemenynek?:-)

Silent Bob 2014.01.29. 10:05:08

@szimple: Ja, úgy mint pl. Ráhel vagy Gáspár? I see. :)

Spacecake 2014.01.29. 10:05:45

szegeny Esztike szet lett kapva rendesen...

Balt 2014.01.29. 10:08:22

@midnight coder: Első bek.: így valahogy, 2.: lehet benne valami...

Silent Bob 2014.01.29. 10:09:55

@Liba Tóni: Szerintem jelentkezzünk Putyinnál kártérítésért, tényleg jogos lenne. Ja, hogy Orbán inkább most a faszát szopja, hát van ilyen...

Nagykevély 2014.01.29. 10:10:19

@ausländer Sipi:
Hagyjuk a moralizálást, a vesztesek háborús bűnösök, akik felelőssé tehetők mindenért, a győztesek meg maximum kapnak egy kis ejnye-bejnyét.
Az a különbség Roosevelt és Churchill nagy antifasiszta harcostársa meg Hitler között, hogy neki nem volt szüksége gázkamrára a sarkkörön túl.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 10:10:28

@ausländer Sipi:

"tehat akkor le mered irni, hogy te magad is aljassagnak tartod a holocaustot es magad nem lennel kepes sem tevolegesen, sem passzivan reszese lenni egy ujabb ilyen esemenynek?:-)"

Természetesen. Avagy szerinted nagy bátorság kell ahhoz, hogy ezt bárki leírja?

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.01.29. 10:11:14

Ez az apák bűneit hetedíziglen számon kérő mentalitás a zsidó emberek jellemzője. Az ószövetségben vannak ilyen szabályok, hoyg le kell gyilkolni még az írmagja se maradjon meg annak, aki ellenük valamit elkövetett. És persze ez isten rendelése, akarata, mert ők a kiválasztott nép. A keresztényeknek kötelező megbocsátani az ellenük vétkezőknek. A keresztény nem tarthat haragot, nem állhat bosszút. A zsidók pont az ellenkezőjét hirdetik.
Nem meglepő tehát, hogy a holokauszt miatti bűntudat fenntartása ilyen fontos a számukra. Nincs bocsánat, amíg minden vélt vagy valós ellenségük, nekik ártó személy el nem pusztul. És az utódaik is.
És ezt nem antiszemitizmus mondatja velem, hanem a zsidó és a keresztény világnézet ismerete. Egyszerűen nem azonosan viszonyulnak a bosszúhoz, a múlthoz, szerepükhöz a világban, más a moráljuk.
Ezért sem fog sose bocsánatot kérni egy zsidó azért, mert arabokat gyilkol korra és nemre való tekintet nélkül. Ők isten népe, nekik ezt isten rendelte, hogy nagyok, magasabb rendűek legyenek.
A keresztények meg még akkor is meggörnyedve, megalázkodva járnak, ha csak egyik ősük állítólag elkövetett valamit. A kereszténység egy rabszolga vallás, egy embertelen hülyeség, hályog a vallásos emberek szemén, olyan dolgokat tanít, amik ellentétesek az emberi természettel.
Mindkét vallás, világnézet ostobaság, csak máshogy. A zsidók legalább a saját érdekeiket nézik, a keresztények meg másokét. Ezért is sikeresebbek a zsidók.

Más: ha egy népet állandóan köpködnek, náciznak, fasisztáznak, közben századszor is holokauszt miatti kártérítésekre kötelezik, akkor egy idő után, pláne, hogy azok, akik elkövettek esetleg valamit is, azok már rég meghaltak, felkötötték őket, sőt olyanokat is elhurcoltak, megerpszakoltak, megkínoztak, akik semmit nem tettek (málenkij robot, GULAG, Recsk, ÁVO stb.), akkor egy idő után ez a nyomorított nép elkezd majd kérdezni: miért teszik ezt velünk? mit ártottunk? mi közünk nekünk ehhez?
milyen jogon követelnek tőlem bocsánatkérést, ha három nemzedékkel korábban tettek valakik valamit (nácik a zsidók ellen), amit ma is megtesznek mások, mások ellen (USA, Izrael, Oroszország, Szíria stb.) és soha senki nem kért azokért bocsánatot, nem fizetett kártérítést, egy nép szenvedése sem ér annyit, mint a zsidóké.
Én pl. kínaiak közt élek. A magyarok nem is tudják, hogy a kínaiak mennyit szenvedtek a történelem folyamán és mennyi tíz meg százmillió embert öltek meg a megszállók. És pl. Japán sose kért és nem is fog bocsánatot kérni, sőt el sem ismeri a tetteit.
De mivel az ázsiaiak nem zsidók, ezért aztán nincs is súlya a szavuknak.

Azt mondom, mindenki a saját gyászával foglalkozzon és ne akarja másokra kényszeríteni, hogy a másik a saját gyásza helyett is az övével foglalkozzon.
A magyarok hihetetlenül pipogya, gyermeteg népség. Szolgalelkűek! A saját nagyszüleiket nem gyászolhatják, de ha jön az ukáz Izraelből, akkor kötelező egy sokadik kiállítást rendezni, megemlékezést,

A tatárjárásért, törökdúlásért, Habsburg uralomért, német és szovjet megszállásért, tömeges erőszakért stb ki és mikor fog bocsánatért könyörögni a magyaroknak?
Kertész Ákos jól mondta, a magyar egy szolgalelkű nép, alattvalók! Most a zsidó holokauszt biznisz követel alázatot, főhajtást, pénzt és a magyarok nem képesek azt mondani, hogy köszi, de ez 70 évvel ezelőtt volt, semmi közünk hozzá. Talán a palesztin területeket, zsidó telepeket kellene pedzegetni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 10:12:00

@midnight coder:

"Tőlünk hazai zsidókat csak néhány hónapon át hurcoltak el, a német megszállás idején. Szemben sok más szomszédos országgal. Ezért is ilyen erős idehaza a holocaustipar - sok a túlélő. Ott ahol nem élték sokan túl, nincs állandóan műsoron."

Helyes a meglátás.

DIODORO 2014.01.29. 10:12:24

@ausländer Sipi: "..Elvittek és megöltek legalább tíz zsidót igen..."

Tudod hogy nem csak zsidókat vittek el?? Vittek koncentrációs táborba magyarokat akik zsidókat bújtattak, vittek koncentrációs táborba magyar politikusokat és kormány tagokat. Igen. Őket is koncentrációs táborba vitték.

De ha már annyira számonkéred a vérségi kapcsolatot, a származást akkor légyszi tedd ezt meg a kommunista vezérkarral is. Vagy az már merő antiszemitizmus lenne.

Balt 2014.01.29. 10:13:12

@wabai: "A mai ember felelőssége a holokauszttal, és ez nemcsak a magyarokra vonatkozik, hanem a világ összes népére, az hogy elkerüljünk egy következőt."

Igazán nem szeretnék relativizálni, de a jelzett tevékenység kb. folyamatos a történelemmel: ma is megtörténik így-úgy a világ számos pontján. Ezzel pedig egyáltalán nem menteni akarom a korabeli bűnösöket - azokat amúgy többnyire elítélte a korabeli törvénykezés.

Mar Sara 2014.01.29. 10:13:23

Az én nagyapám szappangyáros volt és szarok a holokupacra.

JohnHenry 2014.01.29. 10:14:22

@ausländer Sipi: a kommenteket olvasva már késő...

Balt 2014.01.29. 10:18:10

@Silent Bob: Látom, kívülállóként felhőtlenül szórakozhatsz rajta...

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 10:18:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mi a hergelés? Csak nem az, hogy " te figyi, ott azt elcseszted, legközelebb figyelj kicsit jobban"? Ha főnököd figyelmeztet, hogy valamiben hibát követtél el, akkor lázadást szítasz vagy lelövöd? Ha az embered óvatosan megjegyzi, hogy odaégetted a vacsorát, beleállítod a nagykést?
Itt nem aláz meg senki senkit, és nem is arra kérnek, hogy cipeld végig a keresztet Jeruzsálam utcáin. Pusztán arra, hogy ne hidd azt, hogy a teste tökéletes, a tekintete nyílt, vagy mi a bánat.Hogy állami szinten legalábbis, az akkori Magyarország hozzátette a maga kis színesét ehhez az intemezzóhoz. Ahogy a francia, a szlovák, a román meg a többi is. Hogy nem vagy jobb náluk, de ők se jobbak nálad. És máris nyertél egy tapasztalatot.

DIODORO 2014.01.29. 10:19:08

@Balt: Én például ez ügyben tiszta vagyok mint a hó. Tehát aki mást mond az egy aljas rasszista náci. És az is aki az én adóforintomból pénzt követel magának emiatt.

Balt 2014.01.29. 10:19:40

@ausländer Sipi: Svájci banktitok kontra náci zsidóvagyonok megvolt...?

szmoker (Homo Trollicus) 2014.01.29. 10:19:54

Zsidók, nácik, magyarok: a faszom televan ezzel a folyamatos feszültségkeltéssel.
Mennyetek mind a gecibe a holokauszttal, vörösterrorral, istenfaszával együtt, és akkor talán élhető lesz ez az ország.

Csók.

Silent Bob 2014.01.29. 10:20:57

@Balt: Milyen szempontból kívülállóként?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.01.29. 10:21:44

@wabai: Babarczyt nem szeretem, de ebben igazad van. Ritka undorító, mások szövegét kiforgató poszt - szokás szerint. Mit várjunk egy ilyen jobbosnak csúfolt blogtól?
Ja! A két nagyapám '44-ben már valahol a Don-kanyar környékén feküdt tömegsírban.
Hála annak a sok szarházinak, akiket eme blog dicső szerzői szellemileg követnek.

@Mar Sara: anyád meg valamelyik nyilas tetű kurvája volt, igaz?

Balt 2014.01.29. 10:22:27

@alien: "Na és itt a kérdésem, ha nem értenének egyet sokan a deportálással akkor vajon minek kell bárkit most megvédeni?"

Mit kellene védeni (ma)? És ítélni? A népbíróságok (szovjet közreműködéssel) ítélkeztek azon frissiben.

Balt 2014.01.29. 10:22:57

@Silent Bob: Minden szempontból - hogy lejön.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.01.29. 10:23:30

@szmoker (Homo Trollicus): igazad @Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: függetlenül attól, hogy a ruszkikat nem akarom mentegetni: szerinted a magyar katonák mit csináltak, mikor beszabadultak az orosz nők közé? Kérdezd erről az akkori túlélőket! Kicsit másképp látják a dolgokat, mint te, az biztos.

Silent Bob 2014.01.29. 10:23:41

@Balt: ezt most annyira nem értem, de mindegy.

dos passos 2014.01.29. 10:24:26

Hát, szíveim, most hosszú leszek, de megérdemlitek.

1939-ben egy Schöpflin Aladár nevű úriember (író, műfordító, kritikus, a fideszes eu-képviselő Schöpflin György nagypapája) leírt néhány sort, amihez mindig is tartania kellene magát minden magyarnak, különösen, ha állami pozícióban csücsül, és akkor ilyen vitáink nem lennének többé.

Tényleg nem sok az egész, szerintem "világos mint a nap", mégis, ma is, diszkriminálunk, különösen a magyar állam.

2010 óta volt itt már ellenség a magán-nyugdíjpénztári tag, a rokkantnyugdíjas, a multi, a bank, a takarékszövetkezet, az energia-szolgáltató, a régi trafikos, a régi földműves, egyszóval mindig talál magának ellenséget a magyar.

Pedig már 1939-ben megírta egy tisztességes magyar ember, hogy ez miért nem helyes.

Szerintem ezeket a sorokat kellene a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatába foglalni, sokkal jobb hellyé válhatna a hazánk (és akkor az ígért idézet):

"A mai idők jellemrajzához hozzátartozik, hogy a művelt világ nagy részében a hatalom bírálói egyre-másra összetörnek olyan elveket, amelyek a közelmúltban még, mint az emberi kultúra elsőrendű vívmányai, magától értetődőnek, az emberi együttélés alapvető feltételeinek számítottak.

Ilyenek: az államhatalom tárgyilagossága alattvalóival szemben, az emberek boldogulásának elősegítésére való törekvése, a különböző néposztályok, rétegek, társadalmi, vallási, faji kategóriák különbségeinek összefoglalása a nemzet mindenkire kiterjedő egységében, a szerzett vagyonok, munkakörök védelme az erőszak ellen, az állami, kulturális és gazdasági funkciók ellátásában igyekezett arra, hogy mindenki olyan helyre állíttassék, amelyen a legjobban meg tud felelni feladatának és minden helyet az töltsön be, aki legjobban tudja betölteni.

Nem mondom, hogy ezek az elvek hiánytalanul érvényesültek minden egyes esetben, de érvényességüket nem vonták soha kétségbe s a fejlődés érvényesülésük irányában volt kicövekelve.

Ma nem egy területen azt látjuk, hogy a hatalom elfogultnak mutatkozik az alattvalók bizonyos rétegeivel szemben, megvonja tőlük a boldogulás eszközeit, a már megszerzetteket és a jövőbelieket, különbségeket konstruál alattvaló és alattvaló között származásuk vagy valamely más különböztető szempont szerint, kizárja őket egy újonnan megfogalmazott nemzet-közösségből, törvényes erőszakot alkalmaz munkalehetőségeik elkobzására vagy legalább is korlátozására, megvonja tőlük bizonyos funkciók gyakorlásának jogát.

Ezzel lényegesen megváltozik az állam és alattvalói közti viszony és a bizonytalanság, félelem és gyanú elemei teszik még nyugtalanabbá a társadalmi együttélést, amelyben a népek egymás közötti viszonyának feszültségei miatt amúgy is állandó a nyugtalanság.

Az elvek áttörése ez idő szerint még csak a legkisebb ellenállás pontjain történik, de minden ilyen áttörés magával hozza továbbiak lehetőségét s bátorítja az elégedetlenséget, a ki nem elégült igényeket további áttörési pontok keresésére.

Ha az államhatalom bármiféle meggondolások alapján elkezd különböztetni az alattvalók között, mindig akadnak, akik más meggondolások alapján más rétegeken vagy kategóriákon kívánják ezt a különböztetést megkísérelni, e célból mozgalmakat indítanak, amelyekről nem tudni, mire fognak vinni.

Megcsorbítják az emberek egy bizonyos csoportjának, mondjuk a zsidóknak a polgári jogait, - mért ne lehetne hasonlót cselekedni egy más csoporttal, páldául az asszimiláltakkal szemben?"

Szép napot, honfitársaim!

zoldborso 2014.01.29. 10:24:47

Hogy lehet kihozni két olyan állítást egy felhívásból, aminek még a fele sem található meg benne? B. E. sem azt nem állítja, hogy HIVATALOS iratokkal kéne ezt a KÜLVILÁG SZÁMÁRA igazolni, sem azt, hogy ha erre valaki adatok hiányában nem képes, akkor annak az ősei szükségképpen nácik voltak. Ő csak annyit kért, hogy végezzünk egy kis magánjellegű kutakodást a családi emlékezetben, hogy szembenézhessünk azzal, hogy a mi családunk hogyan-miként élte meg, vett részt ezeknek az éveknek a szégyenletes történéseiben. Minderre nem azért van szükség, hogy a magyarok örökké meakulpázzanak aztán, a feloldozás minden reménye nélkül, hanem azért, mert szemmel látható, hogy a magyar társadalom jelentős része nem érti, hogy milyen értelemben vagyunk vétkesek abban, hogy hagytuk megtörténni, netán még elő is segítettük a tömeggyilkosságokat. Én azon is csodálkozom, hogy erre nincsen meg az emberekben a belső késztetés. Én ezt már tizenévesen, a nyolcvanas években megcsináltam, amikor még éltek a nagyszüleim. És épp ezért tudom, hogy a családom egy része nyíltan antiszemita volt. Szerencsére vér nem tapadt a kezükhöz, a nagyapám még segített is valami zsidó ismerőseinek, de ugyanakkor nagyon határozott negatív sztereotípiák éltek a rokonságnak ebben a részében, és a múlt idő sajnos még csak nem is indokolt. Ezek a negatív sztereotípiák tették lehetővé azt, hogy a magyar társadalom nagyobb része "félrenézett", egy kisebb része pedig aktívan részt vett a deportálásokban és a gyilkosságokban. Ha ezt megértenénk, akkor lenne esélyünk egy békésebb jövőre, és arra, hogy lezárjuk végre ezt a szomorú fejezetet. Ennyi. Semmiféle nyilvános megszégyenülést nem vár senki senkitől.

DIODORO 2014.01.29. 10:25:09

@ausländer Sipi: " akik agresszorkent reszesei voltak nepirtasoknak es a masodik vilaghaboru kirobbantasanak."

Hát ha elfogadjuk azt a történeti nézetet, hogy a második az első folytatása volt, méghozzá az elcseszett békerendszer miatt, akkor azért a felelősség nagyon nem fekete-fehér és a kitörésben szovjetúnió is benne van nyakig. Népírtás meg nem korlátozódik az európai koncentrációs táborokra. Népírtás volt drezda bombázása, Hirosíma és Nagaszaki is.

Silent Bob 2014.01.29. 10:25:44

@Balt: Vagy hát végülis ja, se náci nem vagyok, se zsidó, tehát valóban kívülálló vagyok.

Balt 2014.01.29. 10:28:09

@Balt: - ahogy

@Jankove: :) Vagy nagy ász, vagy egy gazi lúzer lehet, hogy friss "svájciként" (muhaha) napközben magyar polblogokon lóg. :))

DIODORO 2014.01.29. 10:29:57

@zoldborso: "Ezek a negatív sztereotípiák tették lehetővé azt,"

És a negatív sztereotípiák kialakulásának feltárása nem volna feladat? Hogy lehessen tenni ezek ellen, illetve lehessen megelőzni?
pl Szerinted ami most folyik, az erősíti, vagy gyengíti, cáfolja a negatív sztereotípiát?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 10:36:16

@DIODORO: ad 1. azt nem en irtam

ad 2. nem ker senki semmit szamon. plane nem a versegi kapcsolatokat. legfeljebb a gondolkodas es az erto olvasas hianyat.

Balt 2014.01.29. 10:36:45

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi): "csak annyi lett, hogy a csecsemő anyukám majdnem megfulladt a csokitól, amit az orosz katonák tömködtek a szájába"

Ugyanerre van nekem is családi történetem: a frontra vonuló bevagonírozott németek dobálták ki a tábla csokikat a vonatablakból a vasút mellett álldogáló gyerekeknek. Az oroszokról nincsenek közvetlen családi "élmények" anyámtól, talán mondhatom: szerencsére... (Amúgy épp súlyos TBC-s volt a front átvonulásakor.)

Larry Silverstein 2014.01.29. 10:37:31

@DIODORO: 'Népírtás meg nem korlátozódik az európai koncentrációs táborokra. Népírtás volt drezda bombázása, Hirosíma és Nagaszaki is.'

- Ez nem ugyanolyan, Nagasaki, Hirosima, Drezda áldozatainak a száma és a gyilkolás módszere nem változik meg évtizedenként mint a holomítosz.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 10:37:56

@Balt: miben is befolyasolja a szemelyem minosege a leirtak tenyszeruseget?:-)

alapveto ervelesi hiba a szemelyeskedes.

a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 10:39:21

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):

" Mi a hergelés? Csak nem az, hogy " te figyi, ott azt elcseszted, legközelebb figyelj kicsit jobban"? Ha főnököd figyelmeztet, hogy valamiben hibát követtél el, akkor lázadást szítasz vagy lelövöd? Ha az embered óvatosan megjegyzi, hogy odaégetted a vacsorát, beleállítod a nagykést?"

Mivel én nem is éltem akkor, hibát sem követhettem el. A szemrehányádaisat címezd azon keveseknek abból az időből, akik még élnek. Ne nekem.

"Itt nem aláz meg senki senkit"

Senki valóban senkit, csak Eszterke a magyar olvasókat.

"és nem is arra kérnek, hogy cipeld végig a keresztet Jeruzsálam utcáin"

Azt megtette már egy Jézus nevű ember, akit mellesleg a zsidók feszítettek keresztre. Persze az akkori zsidók, ezért a maiakat ezért semmi felelősség nem terheli. Ahogy engem sem a 70 évvel ezelőtti tettekért.

"Hogy állami szinten legalábbis, az akkori Magyarország hozzátette a maga kis színesét ehhez az intemezzóhoz."

Akkor az akkori Magyar ÁLLAMOT szólítsa fel önvizsgálattra és a múltja vizsgálatára. Ne pedig ma élő SZEMÉLYEKET.

"Ahogy a francia, a szlovák, a román meg a többi is."

Eszterke ezt a posztot megjelentette francia, szlovák román meg egyéb országokban is az adott ország nyelvén, az adott ország lakóinak címezve?

"Hogy nem vagy jobb náluk, de ők se jobbak nálad."

Ezt nem tudhatod.

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 10:39:33

@Balt: Látod, mondom, hogy a világ bonyolult... És az emberek sem eccerűek. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 10:40:08

@ausländer Sipi:

"de igen jo uton haladsz abba az iranyba, hogy megismeteld."

Alaptalan és aljas vádaskodás.

Balt 2014.01.29. 10:40:57

@akist: Nagyon-nagyon egyetértek.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 10:41:08

@DIODORO: nafene..
a szu szegte meg a par napja alairt meg nem tamadasi szerzodest?

a hibakban a felelsoseg elmasztolasa nem fog segiteni a hibak ujra elkovetesenek kivedeseben.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 10:41:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem alaptalan, leven te magad fenyegetoztel azzal, hogy a hergelesnek nepirtas lesz a vege.

zoldborso 2014.01.29. 10:43:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Szakály Sándor elismert történész."

Sz. S. nem "elismert" történész, hanem egy "megélhetési" történész, aki politikai-gazdasági érdekei által vezéreltetve lejáratja a szakmát. Azt a szakmát, ami mellesleg az én egyik szakmám is. Speciel még a történelem diplomámat is ebből a korszakból írtam, a témavezetőm S. M. volt. Egy olyan történész, aki azóta ugyancsak jól lejáratta a szakmát, pedig nagyon jól indult; értelmes, tehetséges, nagytudású ember. Nem ilyen egyszerű dolgok ezek kérem szépen. Attól mert valakinek diplomája van, még ha magas polcon is ül,lehet rövidlátó, rosszhiszemű, szakmaiatlan és gerinctelen is, és eladhatja magát akár két tál lencséért is... Nem ez az első eset a történelemben, és nem is az utolsó.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.01.29. 10:43:27

Gyerekek, és persze azok, akik az ilyen hírek főszereplői: Nektek nincsa valami fontos dolgotok az életben? Célok, jövőbetekintés, álmok, fejlődés, haladás? Mi haszna ennek a fröcsögő múltba révedésnek?

Kinek az ükapja volt Náci? Kiafenét érdekel. Paradox módon, aki azt gondolja, hogy akkor az ükonoka is az, azzal maga is nácivá válik, hiszen hiszi, hogy az ilyesmi genetikusan kódolt.

Szóval vegyetek egy mély levegőt, és kérdezzétek meg magatoktól: Ma mit tettem a jövőm és a gyerekeim jövője érdekében?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 10:43:40

@Balt:

"Az oroszokról nincsenek közvetlen családi "élmények" anyámtól, talán mondhatom: szerencsére..."

Nekünk van. Az ük (vagy déd-?) nagymamáméknál elszállásolt orosz katonák csokoládét és kolbászt hoztak a családunknak. Ami jól jött, mert már jó ideje éheztek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 10:46:33

@ausländer Sipi: "nem alaptalan, leven te magad fenyegetoztel azzal, hogy a hergelesnek nepirtas lesz a vege."

Haha, a szokásos ballibsi módszert követed. Alaptalanul vádaskodsz, hogy ezzel folytonos védekezésre késztesd a vitapartnert. De nálam nem jön be. :)

"Don't blame me, I'm just the messenger." :)

Horváth Balázs 2014.01.29. 10:47:22

köszönöm babarczynak meg a többi biboldó baromnak, hogy antiszemitává tettek a vergődéseikkel, ellenszenves, kettősmércés, magyargyűlölő, bomlasztó cselekedeteikkel, megnyilvánulásaikkal. Valószínűleg nem vagyok egyedül. A magyar már csak ilyen, amit rá akarnak erőltetni, azt zsigerből megutálja, és kiröhögi, ahol teheti. Még ha mást is mond, és mást is mutat, mert az állása, egzisztenciája, stb. forog kockán.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 10:48:56

@zoldborso:

Ezek szerint eltér a véleményünk Szakály Sándor történészi tudásáról. Ezt rövidebben is megírhattad volna.

zoldborso 2014.01.29. 10:50:18

@DIODORO:

Ha erre valóban kíváncsi, melegen ajánlom az alábbi cikket:

444.hu/2014/01/26/filippov-antiszemitizmus/

Igen érdekes olvasmány. :)

HgGina 2014.01.29. 10:50:23

Kedves Babarczy Eszter, legyen szíves igazolja megfelelő módon, hogy nem féldisznóért vette az iskolai végzettséget igazoló papírt! Mert a bevezető szöveg szerint, ha a srác nem tudja igazolni, hogy a dédapja mit csinált, akkor ő, nem a dédapja, hanem ő volt náci. A szórend alapján most az a helyzet, ha a srác nem igazolja, akkor ő, és nem a dédapja volt náci.

2014.01.29. 10:52:14

@tesz-vesz: Valójában a Horthy család szerencséje az volt, hogy a háború végén már nem működött tökéletesen a német parancstovábbítási rendszer. A kastélyt kívülről őriző SS alakulatok ugyanis megkapták a kivégzési parancsot, viszont a belső őrizetet ellátó civilruhás Gestapo nem. Ezek fafejű parancsnoka pedig nem volt hajlandó parancs nélkül kiadni a családot, hisz a legutóbbi utasítás szerint az őrizetére voltak bízva.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.01.29. 10:52:58

@álfirkász: hazudsz, te most a szovjet hadsereg barbár tetteit mentegeted
próbálsz magyarázatot szolgáltatni arra, hogy miért volt "szükséges" Kelet-Európában több millió nő szisztematikus megerőszakolása

véletlenül nagyapám szolgált az orosz fronton, elmondta, hogy nem volt semmi olyasmi, amire te itt most célozgatsz
az ukránok kifejezetten örültek a németeknek, nem véletlenül gyűlölik az oroszokat, gyűlölték akkor is, nem sokkal előtte éheztettek az oroszok halálra több millió ukránt a Holodomor néven elhíresült népirtás során

nagyapám elmondása szerint orosz területen nyomor volt, nem csak a háború miatt, hanem már eleve egy lerabolt, kizsákmányolt területre érkeztek

nagyon jól hozod azt a filoszemita retorikát, ami mindig tud egy korábbi vélt bűnt felkutatni, ami feljogosítja a kommunistákat, zsidókat, amerikaiakat, akárkit arra, hogy ma ganéságokat kövessenek el

tipikus zsidó morálból fakadó, az apák, elődök bűneit a maiakon leverő aljasság a tied

a magyar hadsereg kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy nőket hajkurásszon
az oroszok meg a győztes mohóságával estek neki mindenkinek, akin lyuk volt, csecsemőket erőszakoltak halálra és 90 éves öregasszonyokat!!!
a németek egyszerűen végrehajtották, amit egy háborúban kell: partizánvadász alakulatok nem voltak finom lelkűek, de a partizánok sem
de a tömeges erőszak az egy orosz, szláv módszer volt
a szerbek is alkalmazzák minden megszállt nép ellen (lásd balkáni konfliktusok)

én büszkén kijelentem, hogy rám nem hat a bűntudatkeltés, az én nagyapám katona volt, becsületes magyar ember, aki mást állít, az hazudik
más családtagok is harcoltak a háborúban, elestek
egyiknek sem volt része semmilyen bűncselekményben, egyszerűen értelmiségiként bevonultatták őket, tiszti, zászlósi, karpaszományos őrmesteri rendfokozatban szolgáltak
bevonulásuk előtt és után is emberek maradtak, tették a kötelességüket
több év fogolytábor, utána meghurcoltatás
azt is hozzátenném, hogy akinek a felmenői közt esetleg nyilas volt, az se szégyellje, ez egyszerűen a történelem része, nincs semmi ráhatása az utódnak egy 70 évvel ezelőtti ember tetteire, ezért őt köpködni, elvárni tőle, hogy

az amerikaiak pl. a mai napig büszkék a tömeggyilkosaikra, az atombomba bevetőire, a Vietnamot naplammal elborító ámokfutókra
senki sem kérdőjelezheti meg a tetteiket, mert az rögtön nem jó amerikai

a magyar népnél csak egy megalkuvóbb van, a német, akik már azt is szégyellik, hogy németek

nem azt mondom, hogy jó a holokauszt vagy nem jó, hanem azt, hogy ez történelem, ennek megfelelően kellene kezelni, senkit nem kötelezni ma már megalázkodásra, beszámolásra a saját családja, ősei miatt
mert ha a holokauszt kapcsán visszanyúlunk az ősök bűneire és azokért elítéljük a maiakat, akkor a kommunista, tanácsköztársasági, 56-os, meg még régebbi tetteket is lehessen aktualizálni
sőt, Európán kívül sokkal durvább dolgok történtek, amikről az európai ember nem is hallott

az a baj a zsidó "értelmiségiekkel", hogy csak a saját népükért ajvékolnak, nem az összes meghurcoltért, szenvedőért, meggyilkoltért
persze ez nem meglepő, egy nép, ami magát felsőbbrendűnek, kiválasztottnak tartja, nem csoda, ha a saját veszteségeit is felsőbbrendűnek tartja a más népek szenvedésénél

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 10:53:27

@dos passos:

"Megcsorbítják az emberek egy bizonyos csoportjának, mondjuk a zsidóknak a polgári jogait"

Tudsz erre példát mondani a mai Magyarországról, mondjuk a zsidókkal kapcsolatban?

hexensussz 2014.01.29. 10:53:54

Nagyon magabiztosnak tűnik a posztoló kartács. Biztos, hogy a probléma-érzékelése,-értelmezése és a kérdésfeltevései hibátlanok? Az nem lehet, hogy az ő szemüvege torzít, vagy törlésre szorul?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.29. 10:55:32

A kápók (déd-)unokáitól nem kellene megvonni minden kárpótlást?

fvipera 2014.01.29. 10:57:06

@vadkelet: természetesen nem kell bűnhődnöd a tettei miatt. az viszont a maiak felelőssége, hogy ne hazudják azt: a deportálások felelőssége kizárólag a németeké, azért nem felel a magyar állam, mert 1944. márciusában elveszítette az önrendelkezési jogát. aki ezt hazudja ma, az méltó örököse azoknak, akik részt vettek a deportálásban

belekotty 2014.01.29. 10:57:38

Hmmm... a jobbegyenesen még nem olvastam ilyen jó posztot, amivel egyet is tudok érteni.

Balt 2014.01.29. 10:57:59

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi): "te figyi, ott azt elcseszted, legközelebb figyelj kicsit jobban"

Jó, jó, a tanulságok levonása kötelező, de ilyen módon felelősségre kellene vonnunk az első homo erectust, mert ha a marhája nem mászik le a fáról, nem lennének gerincproblémáink. (Elnézést a blaszfémiáért.)

Danubium 2014.01.29. 10:58:42

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):
"Ha főnököd figyelmeztet, hogy valamiben hibát követtél el, akkor lázadást szítasz vagy lelövöd?"

Ő milyen hibát követett el?

Szóval szerinted jogos egy roma származású kisiparost leugatni a cigányok bűnözési szintjéért, vagy egy amerikai fekete értelmiségit megszólni a gettók gyilkosságaiért?

És ha ezen felháborodik, "hárítási mechanizmusokat" magyarázni bele?

Megmondták jól anno, a jövő fasisztái az antifasiszták lesznek...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 11:00:52

@fvipera:

Tegyük fel, hogy egy náci fegyvert fog a kisgyerekedre és arra kényszerít, hogy ölj meg egy zsidót. Ha nem ölöd meg a zsidót, akkor a náci lelövi a gyerekedet, majd téged is, majd végül a zsidót.

Mit teszel?

Na, kb. akkor volt a magyar állam felelőssége a megszállás alatti deportálásokért, amekkora a te felelősséged lenne a zsidő haláláért.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.29. 11:01:17

arról mikor ír majd eszter cikket, hogy melyik büdös komcsi család ül a zsidóktól elvett villákban?

randomuser1 2014.01.29. 11:04:19

ebben az a szomcsi, h ez az agyatlan tyúk hazánk szellemi elitjéhez tartozik

Balt 2014.01.29. 11:05:48

@ausländer Sipi: Én csak Jankove felvetésére válaszoltam, amúgy szűrd le a saját kommentjeidet fentebb a fentiek tükrében.

Csók, az urnáknál véresszájú agresszív lúzer! :))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 11:08:15

@Jankove:

"Neked is jó, nekünk is jó, hogy nem vagy itt, márcsak az internetes tevékenységedet kellene beszüntetni, hogy teljes legyen a boldogság."

Ne légy telhetetlen! Már az is eredmény, hogy az auszlantban nyomul.

zoldborso 2014.01.29. 11:08:28

@Horváth Balázs: B. E. családjának egyik fele biztosan nem zsidó származású, régi magyar nemesi család, a Babarczyak ráadásul "fehér" különítményesek voltak. Biztos vagy benne, hogy a zsidó felmenőitől örökölte azokat a vonásait, melyek számodra ellenszenvesek? :) És mit gondolsz Rejtő Jenőről, Szerb Antalról, Radnóti Miklósról vagy Robert Capáról, Adrian Brodyról? :) Nincs kissé elsietve ez az általánosítás? Ellenszenves magyarokkal még nem találkoztál? Ha majd mégis találkozol ilyenekkel, utána majd saját édesanyáddal sem állsz többé szóba, ha ő is magyar? Vagy hogy van ez? :) Kinek a felelőssége tulajdonképpen, hogy Te embereket származásuk miatt utálsz?

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 11:17:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
1. Senki nem állította, hogy te felelős vagy bármiért is, ami hetven évvel ezelőtt történt. Én se vagyok az.
2. "Eszterkének" nem feladata, hogy bármilyen nyelven megjelentessen akármit is, arra ott vannak az ottani "eszterkék".
3. A holokauszt egy szimbólum. Annak a szimbóluma, hogy embereket megölnek olyasmiért, amiről nem tehetnek, méghozzá iszonyú módszerekkel. Tegyük fel, hogy kékszemű vagy, esetleg több mint hatvan kiló. Valaki kitalálja, hogy a kékszeműek, vagy a hatvan kilónál nehezebbek elszívják előlünk a levegőt, károsak a társadalomra, és máris a marhavagonban találod magad. Vagy, holnap valaki azért fog lerobbantani az égről, mert keresztény vagy. A keresztények pedig a muszlimok ellenségei, passz. Persze, tudom, veled ez nem történhet meg. Bár ezen azért a helyedben elgondolkodnék.
4. Itt valaki írt a kínaiakról is. Amikor azt mondod, no holokauszt, akkor ez nem csak a zsidókra vonatkozik, hanem a kínaiakra, örményekre, kurdokra és mindenkire, bárkire, akiket a vallásuk, etnikumuk stb miatt akarnak "megfenyíteni".
5. A mi felelősségünk pusztán annyiban áll, hogy visszanézzünk, befogadjuk a látványt és azt mondjuk: nem akarjuk ezt többet. Senkinek. Meg akarunk szabadulni attól, amit a szociálpszichológia végső attribúciós hibának hív: "azok" ilyenek meg ilyenek (sztereotípiagyűjtemény) mert zsidók, arabok, kékszeműek, keresztények vagy éppen szőkék.Mi jók vagyunk, "azok" rosszak.
6. Tudom, hogy tök fölöslegesen tépem a szám. XD

Balt 2014.01.29. 11:20:27

@fvipera: "azért nem felel a magyar állam, mert 1944. márciusában elveszítette az önrendelkezési jogát."

Könyörgöm: Párizs-környéki békék (jóvátétel), népbíróság (ítéletek, kivégzésekkel), többszörös (rendszeres) kárpótlása a holokauszt túlélőinek. Mit tehetnénk még? Kollektív öngyilkosság?

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 11:23:04

@Balt: Senki sem beszélt felelősségre vonásról. Csak és kizárólag a tanulságról. Tudod, vétkesek közt cinkos, aki néma, ezt Babits üzeni a cet gyomrából. :) És csak arról szól, hogy ne hagyjuk odáig fajulni a dolgokat, hogy valóban kényszerpályára kerüljünk.
Nekem a derekam, franc a hülye erectusba! :D

Balt 2014.01.29. 11:24:06

@zoldborso: Radnóti remek példa, ha már...: @Balt:

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 11:24:20

@Danubium: Ha valaki félre akar érteni, akkor félreért... (Freud :D )

zoldborso 2014.01.29. 11:27:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Csakhogy a helyzetnek ez nem megfelelő analógiája. A megfelelő analógia a következő:

A német náci arra kényszeríti a magyart, hogy lőjön le egy zsidót. De az mindenáron két zsidót akar lelőni. A német náci hiába magyarázza neki, hogy egy holtestet is elég sok meló lesz eltakarítani, járványveszély, meg lassabban is elég lesz őket kiírtani, a magyar mindenáron ragaszkodik hozzá, hogy legalább kettővel végezhessen, mert akkor biztosan nem kell attól tartania, hogy a szóban forgó zsidó házaspárnak valamelyik tagja mégis visszajön, és visszaigényli a saját lakását, amit ő már a saját családjával elfoglalt.

Bocsánat a kíméletlenségemért, de sajnos ezzel a képpel kéne megbarátkozni, mert ez a hitelesebb. Eichmann-nak ugyanis ilyen jellegű problémái voltak magyar munkatársaival.

Ezzel természetesen nem óhajtom azt állítani, hogy MINDEN magyar ilyen volt. A többség nem vett részt közvetlenül a deportálásokban, még kevésbé a likvidálásokban, és nagyon sokan voltak, akik kifejezetten sajnálták az elhurcolt embereket.

De az az analógia, amivel ön próbálkozik, csak arról tanúskodik, hogy képtelen szembenézni a történelmi valósággal, és muszáj még azt a felelősséget is tagadnia, ami kétségtelen: a magyar társadalom nagy része némán tűrte, a kisebb része pedig önként és örömmel vett részt a deportálásokban és a deportáltakkal való kegyetlenkedésekben. Nem volt szükség arra, hogy bárkit is közvetlen erőszakkal kényszerítsenek az ebben való részvételre, épp elegen voltak azok, akik ezt maguktól is megtették.

Na ezt kéne végre megemészteni.

Ata1981 2014.01.29. 11:28:15

@Balt: Jóóóó a szó!!! :D

Csató 2014.01.29. 11:32:05

Ilyen alapon a kommunista bűnökkel is meg lehetne vádolni a magyar társadalmat.
Mert úgye az ávósok között is voltak magyarok. Csak épp nem zsidókat vertek.....

Balt 2014.01.29. 11:35:43

No, nézzük Radnótit, bár kiragadni vétek:

(...) Zsidóságomat soha nem tagadtam meg, „Zsidó felekezetű” vagyok ma is (majd később megmagyarázom, miért), de nem érzem zsidónak magam, a vallásra nem neveltek, nem szükségletem, nem gyakorlom, a fajt, a vérrögöt, a talajgyökért, az idegekben remegő ősi bánatot baromságnak tartom, és nem „szellemiségem” és „lelkiségem” és „költőiségem” ősi meghatározójának. Még szociálisan is csupán botcsinálta közösségnek ismerem a zsidóságot. Ilyenek a tapasztalataim. Lehet, hogy nincs így, én így érzem, és nem tudnék hazugságban élni. A zsidóságom „életproblémám”, mert azzá tették a körülmények, a törvények, a világ. Kényszerből probléma. Különben magyar költő vagyok, rokonaimat felsoroltam, s nem érdekel (csak gyakorlatilag, „életileg”), hogy mi a véleménye, erről a mindenkori miniszterelnöknek, Maróthy–Meizlernek, Féjának vagy Sós Endrének. Ezek kitagadhatnak, befogadhatnak, az én „nemzetem” nem kiabál le a könyvespolcról, hogy mars büdös zsidó, hazám tájai kinyílnak előttem, a bokor nem tép rajtam külön nagyobbat, mint máson, a fa nem ágaskodik lábujjhegyre, hogy ne érjem el gyümölcsét. Ha ilyesmit tapasztalnék – megölném magam, mert másként, mint élek, élni nem tudok, s mást hinni és másképp gondolkodni sem. Így érzem ezt ma is, 1942-ben is, három hónapi munkaszolgálat és tizennégy napi büntetőtábor után is (...)

beszelo.c3.hu/cikkek/radnoti-miklos-kiadatlan-levele-a-zsidosagrol

Balt 2014.01.29. 11:36:39

@zoldborso: Történész diploma?!? Ugyammá'!

Ocsetacsang Szencsukó Maculi 2014.01.29. 11:37:31

Babaarcú Eszter!
Ha érdekel, az egyik nagyapám Auschwitzban halt meg.
Kiesett az őrtoronyból!

(amúgy valaki dugja már meg esztikét)

emzéperiksz 2014.01.29. 11:38:44

Már megint egy funkcianal poszter, nem ritka ezen a blogon, de minek kell az ilyet a zindexen reklámozni?
Babarczy nem azt mondja, hogy igazolja a 19 éves, náci volt-e az ükapja, mert ha az volt, akkor örökölte az ideológiát a génjeiben (ha csak a postás közbe nem avatkozott). Azt mondja, dumálj az őseiddel, ők élőben hogyan látták akkor a dolgokat.
Amúgy én megtettem még akkor, amikor éltek, és azt hiszem, büszke is lehetek arra, amiket mondtak. Az én nagyszüleim a háború idején bújtattak a németek elől orosz katonát, az oroszok elől németet. A zsidókról meg sosem mondtak egy rossz szót sem, azt mondták: ugyanolyanok, mint mi, csak nem hisznek a Jézuskában. Pedig a nagyapám a református templomban dolgozott, kántor volt.

kgonzo 2014.01.29. 11:38:52

Ezt honnan is olvastad ki Eszter szavaiból?

menjeteka... 2014.01.29. 11:42:16

Mi, akik vegyes családban születtünk, pontosan tudjuk, hogy lehet a 44-45-ös eseményeken továbblépni: teljes természetességgel, kegyelettel emlékezve az áldozatok előtt, akár sárga csillagot, akár magyar katonai egyenruhát viseltek, vagy egyszerű civilek voltak.

A 70-es években simán összejött egy koncerten egy horthysta felmenővel rendelkező fiú egy zsidó lánnyal, és a háború mégcsak nem is volt téma köztük. Miért is kellett volna?

Egyébként melyik ország is nyújt otthont a zsidózást itthon teljesen szalonképessé tevő, magyar nyelvű weboldalnak?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 11:42:43

@Balt: lehet, a te ertekrended szerint luzer vagyok, dehat pont azert hagytalak benneteket otthon, mert undorit az ertekrendetek es nem kivanok megfelelni neki:-)

es most milyen rossz nekem, mi?:-)

tiszta buko az eletem;-)

Balt 2014.01.29. 11:42:49

@Balt: Még talán ez:

(...) Néha nézegetem a zsidó lapokat... féltehetségek és gyönge tehetségek menekülnek egy kis meleg közösségbe, mert a szabad írói versenyt nem bírták volna zsidótörvény és 1942 nélkül sem,[SZJ] és két-három ragyogó költő és író kenyérért, száraz kenyérért és nagyon kicsinyke elismerésért. Mert ott is szolgálni kell, sőt, kiszolgálni. S láttam híradást irodalmi esetről, amiben Gergő Hugó neve „fettel” volt szedve, a Szép Ernőé „petittel”.[SZJ] S az olyan író, aki azelőtt nem vett részt zsidó alkalmi megmozdulásokban – de most, a zsidótörvények óta felfedezte magában a zsidót –, kicsit olybá tűnik nekem, mint a nevét visszanémetesítő sváb származék, kicsit disszimiláns nekem. Ezért nem adtam írást felekezeti kiadványnak. S esztétikai síkon? Vihar Béla beszélt valami zsidó antológiáról. Ingerkedve mondtam neki: ha Patai, Gergő, Szabolcsi, Sót, Bernát stb. kimaradnak belőle, de Szép Ernő, Nagy Z., Füst Milán és Vas István (mert faj vagyunk ugye maguk szerint) benne lesznek, akkor szép magyar versgyűjtemény lesz. Körülbelül ez a véleményem a „zsidó irodalomról”. (...)

zFuly 2014.01.29. 11:44:34

@ausländer Sipi: "ugyanis nem a buntudat fenntartasa a cel, nem a megbelyegzes. hanem az, hogy aki hibat kovetett el az lassa be es tegyen meg mindent annak erdekeben, hogy ez megismetlodjon"
Nagyon igazad lenne, de nincs.
Szakály Sándorral konkrétan egyetlen csapat beszélt normálisan, a MAZSIHISZ. Szóltak, hogy ez gáz volt. Szakály korrekten válaszolt, hogy bocs, megértettem, nem akartam bántani senkit, nem megyek felszólalni, nehogy arcoskodásnak nézze valaki.
Ez a KORREKT párbeszéd.
Ez elmúlt lassan két és fél évtized talán egyetlen üdítö példája, amikor végre oda-vissza figyelembe vették egymást a felek, emberi szóra emberi szóval feleltek.
Sajnos ritka az ilyen.
Olvastam az antiszemita.hu-n egy szösszenetet Csurka "fejlödéséröl". A cikk írójában fel sem merült, hogy Csurka a nyomás hatására radikalizálódott. Pedig maga is megemlíti, hogy ütötték, ahol érték. De elvárás lett volna, hogy az ütésektöl "jöjjön meg az esze".
Jelzem, nem fog. Az értelmes párbeszédtöl fog.
Németországban értelmes párbeszéd volt és van. És nagyjából egységes undor a hülyéktöl, akik nem értenek a szóból.

zoldborso 2014.01.29. 11:45:17

@Balt:

Az az egyik legnagyobb probléma, hogy itt Európa keleti felében akkora pofonokat kaptunk a történelemtől az elmúlt 100 évben, hogy szinte nincsen olyan család, ahol valakit valakik meg ne hurcoltak volna, meg ne öltek volna, ahol egy élet munkája kárba ne veszett volna, tehát mindenki teljes joggal mondhatja, hogy "megbünhődte már e nép a múltat és jövendőt." Én ezért tökéletesen egyetértek azzal a jobboldali igénnyel, hogy az önmarcangolást fejezzük már be. Attól nem lesz jobb az áldozatoknak, hogy én nem tudok aludni a lelkifurdalástól a nagyszüleim vétkei és mulasztásai miatt. De az értelmesebb "tisztázáspártiak" nem is önmarcangolást várnak, és a kevésbé értelmes jobboldaliak egyszerűen kiforgatják a szavaikat (mint B.E. szavait is), amikor úgy állítják be, mintha azt kéne kiírnunk a homlokunkra, hogy "bűnös nemzet vagyunk." Nem! Csak meg kéne érteni, hogy mi történt és hogy hogyan történhetett. Pont azért, hogy többször lehetőleg ne történhessen meg. B.E. nyilván nem azért kéri, hogy a saját családunkban kutakodjunk, hogy ettől rosszabbul érezzük magunkat, hanem ellenkezőleg: azért, mert az ember sokkal inkább meg tudja érteni a saját szeretteinek a mozgatórugóit, és megbocsátóbban tudja elfogadni. De azért az túl egyszerű magyarázat, hogy "nem volt más választásuk, mert ott álltak mögöttük, és fejbelőtték volna a gyereküket, ha nem vettek volna részt a népirtásban". Mindig van az embernek sokféle választása. Más kérdés, hogy esendő emberek vagyunk, és nem mindig, nem mindannyian a nehezebb utat választjuk. Ám szíve joga mindenkinek, hogy szeresse a náci nagypapáját, mint egy szeretetreméltó, jó nagypapát, és a szíve mélyén megbocsásson neki. De ugyanakkor értse meg, hogy ha a nagypapája felült a korabeli propagandának, akkor egy súlyosan téves eszmét tett a magáévá, és könyörgöm, ne állítsunk már olyan emlékművet, ami azt sugallja, hogy a magyarok ellenezték a zsidók, cigányok, homoszexuálisok kifosztását és kiirtását, mert ez ebben a formában történelemhamisítás!!!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.29. 11:45:21

Kedves posztíró, azért ez egy nagyon erőltetett belemagyarázás a Babarczy cikkbe...

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 11:47:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: en tudok mondani a nem-fideszesekkel kapcsolatban

nemzeti dohanyboltok, kozgep kozpenzbol kistafirungozasa, cba-ra szabott torvenyek, stb...

Szúnyog 2014.01.29. 11:48:05

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi): "4. Itt valaki írt a kínaiakról is. Amikor azt mondod, no holokauszt, akkor ez nem csak a zsidókra vonatkozik, hanem a kínaiakra, örményekre, kurdokra és mindenkire, bárkire, akiket a vallásuk, etnikumuk stb miatt akarnak "megfenyíteni"."

Csak valahogy a lóvét mindig a zsidóknak kell adni!
Menj a francba ezzel az ostoba tereléssel!

Balt 2014.01.29. 11:51:56

Radnóti levele alapmű. Olvassa el mindenki, aztán talán máshonnan közelítjük meg a dolgot:

beszelo.c3.hu/cikkek/radnoti-miklos-kiadatlan-levele-a-zsidosagrol

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 11:51:56

Ez a post a szalmabáb érvelés klasszikus példája. Babarczy Eszter sehol nem írta, hogy bűntudatunk legyen dédapáink miatt, akkor sem, ha mondjuk részük volt a zsidók elhurcolásában, ilyet meg végképp nem állított, még hasonlót sem:

"Most viszont más a nóta: egy 19 éves srác legyen szíves hivatalos dokumentumokkal bizonyítani, hogy valószínűleg sosem látott dédnagyapja mit csinált 70 évvel ezelőtt. Ha nem tudja, akkor nyilván náci volt, eo ipso a dédunokája is az, tehát legyen szíves befogni a pofáját."

Egyszerűen arról írt, hogy nézzünk utána saját őseink ebben a korszakban hol voltak, mit csináltak. Nyilván ebbe kellő rosszindulattal bele lehet magyarázni a bűnbak keresést, de ez a rosszindulat meg a posztírót minősíti.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 11:52:41

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):

""Eszterkének" nem feladata, hogy bármilyen nyelven megjelentessen akármit is, arra ott vannak az ottani "eszterkék"."

Eszterkének az sem feladata, hogy itt magyarul megjelentessen bármit.

"A holokauszt egy szimbólum."

Igen.

"Annak a szimbóluma, hogy embereket megölnek olyasmiért, amiről nem tehetnek, méghozzá iszonyú módszerekkel."

Nem. Annak a szimbóluma, hogy elsősorban zsidókat megölnek olyasmiért, amiről nem tehetnek. Még akkor is annak a szimbóluma, ha nem csak zsidókat öltek meg.

"Amikor azt mondod, no holokauszt, akkor ez nem csak a zsidókra vonatkozik, hanem a kínaiakra, örményekre, kurdokra és mindenkire, bárkire, akiket a vallásuk, etnikumuk stb miatt akarnak "megfenyíteni"."

Nem. Amikor valaki azt mondja, hogy no holocaust, akkor azt mondja, hogy no zsidóirtás.

Ha azt akarná mondani, hogy senkit ne irtsanak ki a vallása, etnikuma stb. miatt, akkor azt mondaná, hogy senkit ne irtsanak ki a vallása, etnikuma stb. miatt.

"A mi felelősségünk pusztán annyiban áll, hogy visszanézzünk, befogadjuk a látványt és azt mondjuk: nem akarjuk ezt többet. Senkinek."

Ezzel egyetértek, ám ezt már sokszor meg tettük, újra és újra. Nincs szükség Eszterke pszichoterrorjára. Érdekes módon azonban mindig csak a holokausztra hivatkozva.

A Holodomorban Sztálin min. 5 millió, de akár 11 millió ukránt ölt meg. Ha valaki a népirtás ellen van, akkor inkább a Holodomor ellen tiltakozzék, mert annak több áldozata volt, mint a holokausztnak.

A 2. világháborúban sokkal több németet és oroszt öltek meg, mint zsidót. Ha valaki az értelmetlen és kegyetlen emberirtás ellen van, akkor ne a 2. világháborúnak csak egy részét alkotó holokauszt ellen tiltakozzék, hanem a háború mint olyan ellen. Mindenféle háború ellen.

"Meg akarunk szabadulni attól, amit a szociálpszichológia végső attribúciós hibának hív: "azok" ilyenek meg ilyenek (sztereotípiagyűjtemény) mert zsidók, arabok, kékszeműek, keresztények vagy éppen szőkék.Mi jók vagyunk, "azok" rosszak. "

Ezt magyarázd már el, légy szíves, a magát kiválasztott népnek tartó zsidó népnek is. Mondjuk úgy, hogy ők sem különbek semmivel sem a cigánynál, a bantu négernél vagy a palesztinnál, mert Isten minden embert egyenlőnek teremtett.

"Tudom, hogy tök fölöslegesen tépem a szám."

Ugyan dehogy!

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 11:52:56

Az itt a probléma, hogy nem lehetsz Mo. valaki, ha nem nyalsz be csontig a zsidóknak. (Nyilván nem a kis zsidókra gondolok). Mivel mindenki ezt teszi, egyre magasabbra kerül a léc, egyre vadabb dolgokat kell mondani, hogy zsidók figyelme felé forduljon.

Ez a szerencsétlen csak meg akar élni, előbbre akar jutni, nem akar kiiratkozni. Persze, ezért kész eladni a saját anyját is.

Ez undorító. Az pedig főleg, hogy mi itt most szörnyűlködünk, pedig eljöhet az idő, amikor ezt tényleg igazolnod kell, pld. a nyugdíjhoz, vagy állami szervnél történő alkalmazáshoz.

Ha valaki 10 éve azt állítja, hogy 2014-ben sitt jár azért mert tagadod a holokausztot, vagy kevesebb számot mondasz, körberöhögik.

Nyiri 2014.01.29. 11:53:47

Ritkán írok politikai témában kommentet, de nem értem Esztert. Amikor az amcsik ledobták az atombombát olvasataim szerint a robbanás és a sugárzás az elkövetkező hónapokban a két ismert városban megölt kb. 300.000 embert. Ez kb. tömeggyilkosság. Ott arról sem lehetett beszélni, hogy "nem tudott a társadalom róla", mert eléggé nagy propaganda visszhangja volt. Minden amcsi éljenzett. Akkor most azok is tömeggyilkosok?

Egyébként a második világháborúban 100 millió ember vesztette életét és ebből rengeteg ártatlan civil. Ilyen erővel az egész föld szégyellje magát a második vh miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 11:53:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"ám ezt már sokszor meg tettük,"

megtettük

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 11:54:20

@HgGina:
Az nem esett le, hogy amit Baraczy Eszter írt, az a bevezető utáni idézőjelben lévő rész, a többit a posztíró írta, a bevezetőt és az utána lévő szöveget is? A bevezető az eredeti mondanivaló saját szájíz szerinti kiforgatása.

zoldborso 2014.01.29. 11:54:22

@Csató:

Igen, és vannak, akik meg is teszik: kommunista bűnökkel vádolják a magyar társadalmat, vagy legalábbis azzal, hogy a magyar társadalom nagyobb része együttműködött a rendszerrel.
És bizony ebben még némi igazság is van. Attól függ, hogy hogyan fejtjük ki...
Természetesen egyetértek veled abban, hogy ez ugyanakkor olyan formában is megfogalmazható, ami súlyosan igazságtalan, hazug általánosítás.

Mellesleg jegyzem meg: a kommunisták a zsidókat is üldözték. Nem annyira, mint a Szovjetúnióban, és ebben természetesen abbak nagy szerepe volt, hogy a MKP vezetésében sokkal nagyobb arányban szerepeltek zsidó származású káderek, mint a SZU-ban, de azért bőven voltak olyan zsidók, akik azt voltak kénytelenek megélni, hogy miután túlélték a lágert, a magyar komcsik kapták le őket a tíz körmükről. -- A szovjet kommunisták viszont kifejezetten antiszemiták voltak, és rendszeresen követelték a magyar testvérpárttól, hogy szorítsa vissza a zsidó származásúakat.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 11:56:43

@Balt: megis megolettek azok, akiknek most szellemi orokoseinek tekintitek magatokat...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 11:56:44

@zoldborso:

A sok szöveg ellenére nem válaszoltál a kérdésemre. Az nem érdekel, hogy szerinted mi a helyes analógia. Én kérdeztelek, te NEM válaszoltál rá.

zoldborso 2014.01.29. 11:57:04

@Nyiri: Egyetértek veled. Az egész Föld szégyellje magát a II. vh. miatt. Az amcsik meg különösen szégyelljék magukat Hirosima és Nagaszaki miatt (is -- még lehetne folytatni a sort, hogy még mi miatt!). Csakhogy ez az ő lelkiismeretükre tartozik. Az nem ment fel minket, hogy ők is vétkeztek. "Más szemében a szálkát..."
Mindenki tegye tisztába a saját történelmét, és akkor az egész világ jobb lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 11:57:19

@ausländer Sipi:

"en tudok mondani a nem-fideszesekkel kapcsolatban"

Én a zsidókkal kapcsolatban kérdeztelek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 11:58:45

@zoldborso:

"Egyetértek veled. Az egész Föld szégyellje magát a II. vh. miatt. "

Az egész Földbe ugye beletartozik a zsidóság is? Vagyis ugye egyetértesz azzal, hogy a zsidóság is szégyellje magát a 2. vh. miatt?

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 11:59:01

Elmondanám, hogy a libsik ezt a zsidóknak csontig benyaló libát ajánlgatták köztársasági elnöknek.

El lehet képzelni, mi lett volna, ha ez a közt. elnök.

zFuly 2014.01.29. 11:59:05

@zoldborso: A kép jó, de csak részben igaz.
Igaz az, hogy egy szélsöséges csoport tobzódott, de az is igaz, hogy a magyar társadalom addigra már nem volt képes semmiféle ellenállást kifejteni, az évtizedes fenyegettségek, a háborús veszteségek, a közvetlen német megszállás, a megkezdödö bombázások, a változó körülmények miatt folyamatosan változó belpolitikai helyzet felörölték a társadalom önvédelmét.

Felesleges arról vízionálni, hogy micsoda szar népség voltunk. Ez éppoly sértö, mint az uzsorás zsidó.
Azt kell megvizsgálni, az akkoriak hogyan jutottak oda, hogy ez megtörténhetett.

zoldborso 2014.01.29. 12:00:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

engem meg nem a Te hülye kérdéseid érdekelnek. :) Ki vagy Te nekem, hogy kérdőre vonhatnál? :D

Relax. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 12:00:19

@zoldborso:

"A szovjet kommunisták viszont kifejezetten antiszemiták voltak, és rendszeresen követelték a magyar testvérpárttól, hogy szorítsa vissza a zsidó származásúakat."

Élükön Rákosi elvtással, ugye?

Na ne mondd!

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 12:00:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Értelmezés kérdése, hogy a Holokausztra úgy tekintünk, hogy soha többé ne legyen hasonló semmilyen népcsoport ellen, vagy hogy konkrétan a zsidók ellen ne legyen. A baj az, hogy te akarod mások szájába adni mások szájába utóbbit.

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 12:01:57

@Narancskommunista: A világkereskedelem jórésze a zsidó kezekben van. Ha ők akarnak holokausztot akkor lesz holokauszt.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 12:02:09

@Nyiri:
Olvasd el mit írt ő, és mit a posztíró. Ő nem mondta azt, hogy bűntudatod legyen az ősök miatt.

zoldborso 2014.01.29. 12:02:59

@zFuly: De ki mondja, hogy "szar népség voltunk"?

Én ilyet nem mondok. Ön azt gondolja magáról, hogy szar népség? Kinek lenne az jó, ha ilyeneket gondolnánk magunkról? Attól csak rosszabb emberek lennénk.

Meg lehet ÉRTENI, hogy miért történhetett meg, ami megtörtént. De nem csak meg lehet érteni, meg is KELLENE érteni.
A megértés nem azonos azonban a tagadással.

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 12:03:35

@zFuly: Ugyanakkor valószínű, ha még egyszer lenne ilyen a magyar társadalom, már nem is akarna semmiféle ellenállást kifejteni.

Ráadásul azt is politikusok irányítanák.

zoldborso 2014.01.29. 12:03:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

de igen, pontosan ezt mondom, mégpedig megalapozottan. Ha nem hiszi, járjon utána. :)

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 12:04:00

@♔bаtyu♔:
Azt ne felejtsd el, hogy a rossz időjárásért is a zsidók felelősek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 12:04:00

@zoldborso:

Te reagáltál egy olyan kommentemre, amit nem is neked, hanem fviperának írtam.

Vagyis te szólítottál meg engem, nem émn téged. Mire föl a méltatlankodás? Elfogytak az érveid?

fvipera 2014.01.29. 12:04:38

@Balt: egyszerű: alaptörvényből ki kell venni ezt a hazugságot és nem kell "nem ér a nevem" emlékművet állítani túlszámlával

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 12:04:42

@Szúnyog: Most magyarázhatnám ennek a mechanizmusát, de minek. Amúgy meg igazad van, de amíg nem lesz ez a dolog a helyén, addig lesz lelkifurdalás, meg megy a suska. Amúgy meg ez is csak egy tétel a sok f@szság sorában, amire elszórják az adóforintjainkat.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 12:05:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Most akkor Marx antiszemita volt, vagy nem? Ja, hogy az a múlt heti érv volt, bocs...

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 12:05:50

@Narancskommunista: A világkereskedelem nem rossz vagy jó.

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 12:06:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Neked, ugye, fogalmad sincs arról, hogy mit jelent az a szó, hogy "szimbólum"? Gugli a barátod.

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 12:08:09

@zFuly: Pontosan így van. Ha van magyarbűnözés, akkor nyilván van zsidóbűnözés is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 12:09:33

@Narancskommunista:

"Értelmezés kérdése, hogy a Holokausztra úgy tekintünk, hogy soha többé ne legyen hasonló semmilyen népcsoport ellen, vagy hogy konkrétan a zsidók ellen ne legyen."

Nem. A holokauszt a zsidóság ellen elkövetett népirtásra vonatkozik. Mindig is arra vonatkozott.

Csak mostanság próbálják egyesek kiterjesztett értelemben használni, éppen azért, mert sokaknak nem tetszik, miért csak a zsidóság elleni (amúgy szörnyű) bűnökre kell emlékezni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 12:11:26

@zoldborso:

"de igen, pontosan ezt mondom, mégpedig megalapozottan. Ha nem hiszi, járjon utána. :)"

Nem érdekelsz annyira. :)

Larry Silverstein 2014.01.29. 12:13:59

@Narancskommunista: Marx zsidó volt, meg Engels is. Milyen antiszemitizmusról beszélsz?

szimple 2014.01.29. 12:14:32

Silent Bob:

Valahogy úgy.:)

Másrészt meg fogalmam sincs,mit csinált a nagyfater 44-ben,de mivel igen jó ember volt,valószinűleg azt,amit tennie kellett.Bár nem gondolom,hogy zsidókat deportált volna.Ha meg mégis,akkor oka lehetett rá.Inkább neki hittem volna ha elmondja,mint a 'terelt igazságnak'.Ő nem volt érdekember. És kurva unalmas már ez az egész téma.Megvolt,szörnyű volt ( valami oka csak lehetett azért),elmúlt.Mint bármi más is,ami velünk magyarokkal itt történt.Ha valaki nem érzi magát annak,biztos van befogadó országa. 49 óta tudtommal olyan is van.Mehetnek osztani az igét.Persze gázos a hely:adsz nekem kölcsön kamatra?És te nekem?...nem fog működni..Ezért kell osztódniuk szerte a világban.És nem szégyellem magam,hiába próbálják belém dörzsölni.Nem én tettem ugyanis. Vagy valami kárpótlás kell még? Még...még! Hisz semmi sem elég...

Rich.mond 2014.01.29. 12:14:54

Dédszüleim már jó régen éltek...a 2. vh környékén már alig. Egyik dédnagyfater kommunista volt és hajós - a legendáriumok szerint egyszer a Dunát is átúszta a detektívek elől és Nógrádban telepedett le. Az apai ág többi része meglehetősen apolitikus paraszt volt, bár nagyapám a TSZ-esítésig állítólag szintén kacérkodott a kommunista eszmékkel, de akkor piszkosul berágott (ő is meghalt a hatvanas években). Nagyfater lovait amúgy elvitték a németek, de az oroszok meglepően jó fejek voltak a faluban.

Inkább katolikus-református probléma volt a családon belül, mert nagyapám kőkatolikus anyja utálta a református nagyanyámat, aki juszt is reformátusként kereszteltette meg az unokáit, ha már a gyerekeit nem tudta.

Anyai ágon meg zuglói iparosok voltak, ill volt valami ahisztokh'ata szál is, de az már zavaros volt.

Köszönöm, hogy ezt elmondhattam.

Húsleves 2014.01.29. 12:15:46

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):
Arról nem írt valamit Freud, hogy a zsidó Rogán és Deutch, meg a többi FIDESZ-es zsidó miért nem néz szembe a holokauszttal?

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 12:17:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Inkább azért, mert a holokauszt általában szörnyűséges bűn, hiszen népirtás. És éppen azért terjesztik csak ki a zsidókra, mert akkor csak a nácik merülnek fel mint elkövetők.

Holott a kommunisták sokkal hatékonyabbak voltak mint a nácik. Általánossága miatt egyébként ezeké sokkal aktuálisabb is, mint a zsidók újabb holokausztja.

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 12:19:08

@Húsleves: Mégis mi a lófaszt kell még szembenézni? valami faszi beszólt egy mazsihiszes fejesnek, kapott 3 évet.

Naponta nyilvános ima bocsánatkérésekkel, vagy mi a lófasz?

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 12:19:17

@Húsleves: Nem, sajnálom :D Arról viszont sokat ír, hogy a női hisztéria oka a nem megfelelő szexuális ellátottság. Kicsivel később valaki azt állította, hogy a férfihisztéria oka ugyanez. :D Segítettem?

Balt 2014.01.29. 12:21:50

@ausländer Sipi: Ha nem jött volna le: én inkább Radnóti szellemi örökösének tartom magamat.

Húsleves 2014.01.29. 12:22:00

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):
Ez azt jelenti, hogy az egész eddigi performanszod annak köszönhető, hogy nem kaptál faszt?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 12:22:02

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):

Ugye, milyen érdekes, hogy a holokauszt legyen a népirtások "szimbóluma"? Miért nem a Holodomor, annak több áldozata volt? Vagy a 2. világháború, annak még több volt, ráadásul magában foglalja a holokauszt áldozatait is.

"Neked, ugye, fogalmad sincs arról, hogy mit jelent az a szó, hogy "szimbólum"? Gugli a barátod."

Nekem van, neked nincs! Ha a holokausztot a népirtásokra úgy általában használod, akkor az nem szimbólum, hanem szünekdohé.

Ennyit arról, kinek is kellene stilisztika dolgában gugliznia. :D

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 12:28:24

Van egy gyanúm, Orbánék antiszemitizmusának az az alapja, hogy nem támogatja azokat a liberális és zsidó szervezeteket, akiket Gyurcsányék tömtek pénzekkel.

Abban a pillanatban, ahogy Mesterházyék hatalomra kerülnének, a kormány már nem lenne antiszemita, csak a magyar nép.

El is lehet képzelni, hogy ilyen Babarczi féle szélsőségesek révén micsoda törvények születnének. A ballib tele van ilyenekkel, ott ez ki sem tűnik.

fvipera 2014.01.29. 12:29:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: gratulálok az absztrakciós készségedhez. a válaszom: nyilván megölöm és ha már úgyis meghalt, akkor a jószágait sajátomként használom.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 12:29:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
És miért ne lehetne kiterjesztett értelemben használni? Pont az a jó, ha kiterjesztett értelemben használják, és akkor egy napon meg lehet emlékezni az összes népirtásra.

'it's cool to know nothing' 2014.01.29. 12:30:04

Ahhoz, hogy megérthessem, mi is bántja BE-t, valamilyen viszonyt kellene felállítanunk közöttünk.

A legerősebb ilyen viszony, a személyi érintettség lehetne, de esetemben ilyen nincs. Nem vagyok érintett se pro, se kontra, se atyai, se anyai ágon. És így van a magyarok nagyon nagy többsége is.

A közös nevező lehetne mondjuk az, hogy mind a ketten emberek vagyunk, így átérzem családja sorstragédiáját. És ez így is van, elítélem, amit a zsidókkal tettek a II. v.h. alatt, bárki és bárhol is tette. Elítélem, mint minden magyar (a néhány elmebeteggel kár foglalkozni). De ugyanígy elítélem a ruandai mészárlást is, és a vörös khmerek őrjöngését is. Ezen az alapon BE csak 1 lenne a 7 milliárdból. Mind a 7 milliárddal nehéz mélyebben azonosulni.

Legyen akkor az, az alap, hogy mind a ketten Magyarországon élünk. Valóban, ezzel már részben sorsközösséget vállal velem, jobban is érdekelhet a problémája, főleg, hogy a magyar állam is felelős a történtekért. A magyar állam tettéért, akkor gondolom minden magyar állampolgár felelős, tehát ő is, az ő ősei is (ez elég abszurd, de a levezetésből ez következik). Ez nem vezet sehova így.

Talán ő is magyar. Na ez már erősebb sorsközösséget jelenthet. Talán felszólal az egész magyarságot érintő problémák mellett, melyek engem is érintenek, foglalkoztatnak. Talán tiltakozik a román hatóságok székelyzászlóüldözése ellen, a szlovák nyelvtörvényellen. Igen, ebben az esetben biztosan úgy érezném, hogy mi összetartozunk, az ő problémája az enyém is, az ő tragédiája az enyém is, hiszen ugyanezt érzi ő is viszont velem kapcsolatban. De sajnos ezt nem érzem, látom így. Nem érzem, hogy a zsidóság sorsközösséget vállalna velem, mint magyar emberrel.

Amíg viszont ez egy egyoldalú követelés felém(aki személyesen nem, csak földrajzilag érintett), hogy érezzem magam érintettnek, pláne felelősnek, és az én magyar problémáim nem érdeklik, nem áll ki mellettük, addig nincs nagyon miről beszélnünk.

Ez kellene, hogy legyen a tanulság a magyar zsidószervezetek számára.

Ha úgy éreznénk, hogy támogatjátok a magyarságot, megnyerhetnétek az emberek szívét, lelkét. Néhány jó szó csodát tenne.

Ha elkülönültök, idegenek maradtok a problémáitokkal együtt. Senkit nem fog érdekelni a holokauszt, az csak történelem marad.

Ha pedig úgy érezzük, hogy kifejezetten ellenünk dolgoztok, akkor miben reménykedtek?

babarczyeszter 2014.01.29. 12:30:11

@zoldborso: köszönöm, hogy írsz. Sajnos nem tudok három helyen egyszerre írni, de nagyon örülök, hogy vannak, akik értik, hogy mit szeretnék mondani.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 12:30:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egyébként a holokauszt szűkebb értelemben sem pusztán a zsidók elleni népirtást jelenti, ugyanis volt pl. cigány holokauszt is, meg voltak nem faji, hanem politikai alapon meggyilkolt áldozatok is.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 12:32:50

@Larry Silverstein:
Ne nekem mond, nem nálam volt múlt héten az a lemez, hogy Marx antiszemita.

Más kérdés, hogy mondjuk szélsőjobbon elég gyakran bélyegeznek meg magyarokat magyarellenességgel, ennél mennyivel abszurdabb az antiszemita zsidó verzió?

Balt 2014.01.29. 12:33:38

@fvipera: Ad 1. Nem hazugság: német csapatok, Veesenmayer* stb.
Ad 2. A szovjet hősi emlékművel szemközt pont remek helye lesz egy német megszállásra emlékező monumentnek.

* "Magyarország német megszállásakor a Harmadik Birodalom nagykövetének és teljhatalmú magyarországi megbízottjának nevezte ki: ez azt jelentette, hogy a Wehrmachton kívül minden megszállóerő (főleg a Gestapo) fölött rendelkezési joga volt. Szerepet játszott a magyar értelmiség „átvilágításában”, ismert németellenes személyek letartóztatásában (ezáltal is nyomást gyakorolva Magyarországra), valamint a zsidóság deportálásában. A Szálasi-puccs során segítséget nyújtott a nyilas hatalomátvételhez, meggátolva ezzel Magyarország kiugrását a második világháborúból. (...)
A nürnbergi nemzetközi katonai törvényszék 1949-ben 20 év börtönre ítélte, majd büntetését felére csökkentették, s 1951-ben szabadlábra helyezték."

No, ennyit a nagy német megbánásról...

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 12:34:19

@Balt: ez elegge erdekes amikor azokat probalod felmenteni, akik a halaert felelosek:-)

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 12:38:59

@'it's cool to know nothing': Nem bántja semmit, egyszerűen eladná a saját anyját is, csak előrejuthasson.

Az is elég nyilvánvaló, hogy liberális politikusként szeretne előrejutni, sőt az is, hogy ami a magyarok eladását illeti, nagy a verseny.

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 12:40:19

@Balt: Ráadásul a németek kezdik azt hinni, a zsidók üldözését Mo. kényszerítette ki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 12:42:48

@Narancskommunista:

"És miért ne lehetne kiterjesztett értelemben használni? Pont az a jó, ha kiterjesztett értelemben használják, és akkor egy napon meg lehet emlékezni az összes népirtásra."

Azért, mert a holokauszt nem jelöl minden népirtást. Akkor meg miért épp a zsidóság elleni népirtást használjuk a többire is. Mint írtam, a Holodomorban több embert irtottak ki.

A tisztességes eljárás az lenne, ha kijelölnének egy olyan napot, amikor MINDEN népirtásról megemlékeznénk, köztük a holokausztról is. de annak ne holokauszt-emléknap legyen a neve, mert a holokauszt nem jelöl minden népirtást.

"Egyébként a holokauszt szűkebb értelemben sem pusztán a zsidók elleni népirtást jelenti, ugyanis volt pl. cigány holokauszt is, meg voltak nem faji, hanem politikai alapon meggyilkolt áldozatok is."

Na látod, te is cigány holokausztot írsz. Tehát jelzővel látod el, ha nem a zsidóságra vonatkoztatod. :) És ezzel nem vagy egyedül. Hiába tudja mindenki, hogy nemcsak zsidókat, hanem másokat is megöltek, azért a holokauszt mégis csak a zsidóirtásokat jelöli.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 12:44:07

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):

Na mi van, te nagy stílustanár? Még guglizod a szünekdohé szót?

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 12:46:43

@Húsleves: Milyen kedves! Tök jó, hogy megértetted a lényeget.

Larry Silverstein 2014.01.29. 12:47:16

@Narancskommunista: Előfordul az anticionista (nem antiszemita) zsidó de Marx nem az.

Igazából a nem zsidók mindig anticionisták, de csak ritkán antiszemiták.

Húsleves 2014.01.29. 12:48:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nézd vissza, hogy milyen freudi mélységeket hozott ki belőle a kérdésem. És még ez beszél "terelés"-ről :-)

Húsleves 2014.01.29. 12:49:24

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):
Gyakran érzed, hogy nem értenek téged az emberek?

♔bаtyu♔ 2014.01.29. 12:51:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezek valójában csak jelzők.

A zsidók holokausztjában rejlő politikai lehetőség okozta azt, hogy először ny.európában, majd itt is elkezdték a témát misztifikálni.

Legfontosabb szerepe a nacionalista erők politikai kikapcsolása, amely ellenkezik a nemzetközi tőke üzleti érdekeivel, hiszen a nacionalista a hazait hozza helyzetbe, akár a nemzetközi tőke korlátozásával is.

Ezért lettek Orbánék antiszemiták, ami persze nonszensz, hiszen kormányukban több zsidó van, másrészt keményebben tartják a kurzust, mint annak idején Gyurcsányék. A szólásszabadságot súlyosan korlátozó holokauszt törvényt pld. Orbánék vezették be.

Persze el lehet vitatkozni azon mi a holokauszt, de ez a lényeg.

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 12:51:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kezdesz agresszív lenni. Amiről én beszéltem, az szimbólum. Szünekdoché akkor lenne, ha pl. Auschwitz-ot akarnám a népirtások jelölésére használni. De most már unlak, és egyébként is, dolgom van. Csövi

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 12:52:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Azért írok cigány holokausztot, mert a holokauszt során legtöbb embert a zsidók közül öltek meg, így először arra gondolunk, azonban a holokausztnak nevezett módszeres népirtásnak nem csupán zsidó áldozatai voltak.

A holokauszt pedig még ha nem is a legnagyobb létszámú emberirtás volt, viszont egy olyan fajelméletre épült, amely alapján további népcsoportokat készültek még kiirtani, vagy áttelepíteni, ezért szerintem semmi probléma nem lenne vele, ha a holokauszt emléknap lenne egyben az összes népirtásról szóló megemlékezés.

Másrészt pedig a holokauszt minket magyarokat, és egész Európát érintette, tehát egy olyan dolog, ami itt volt, a mi történelmi múltunk is, ezért nyilván nem a kínai, az ukrán vagy az örmény népirtás lesz előtérben a világ ezen táján, ha példát akarunk hozni népirtásra, még ha azok nagyobb léptékűek is voltak. Ez nem álszentség, hanem egyszerűen arról van szó, hogy az emberek jobban átérzik azt, ami itt történt, mint ha a világ más tájékán, így ezzel jobban lehet hatni rájuk, hogy többet ilyesmi ne történhessen.

yotta 2014.01.29. 12:52:35

@jog-ász: 2014.01.29. 07:17:52

Nem írsz véleményt mi? Naná, mert rögtön kiderülne ki is küzd a szövegértéssel...

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 12:53:27

@Larry Silverstein:
"Igazából a nem zsidók mindig anticionisták"

Akkor aki nem anticionista, az csak zsidó lehet? Az is, aki nem is hallott a cionizmusról? :-)

(már csak) sikolyok 2014.01.29. 12:54:02

@Húsleves: 1. Olvass 2. Érts 3. Írj Sorrend nem összekeverendő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 12:55:50

@Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi):

"Amiről én beszéltem, az szimbólum. Szünekdoché akkor lenne, ha pl. Auschwitz-ot akarnám a népirtások jelölésére használni. De most már unlak, és egyébként is, dolgom van. Csövi"

A népirtások jelölésére mind Auschwitz, mind a holokauszt használata szünekdohé.

Guglizz tovább! :)

stim 2014.01.29. 12:58:55

Mivel a tolókocsis valóban háborús bűnös nácik természetes módon kezdenek kihalni ezért a baloldal aljas módon keres magának új célpontokat; olyanokat, akik tökéletesen ártatlanok a témában. Ettől sem lesz a baloldal választhatóbb; csak mélységesen megsért az aljas retorikájával olyan embereket akiknek az égegyadta világon semmi közük olyan dolgokhoz amik akkor történtek amikor ők még nem is éltek.

Ez egy erőszakos, agresszív letámadása a vitapartnernek. Tisztességtelen, aljas, mint maga a kommunizmus vagy a fasizmus volt.

Azok akik az anitszemita kártyával olyanokat támadnak akik ártatlanok azok aljas emberek. Ártatlan embereket támadtak a fasiszták, ártatlan embereket támadtak a kommunisták és most ártatlan embereket támadnak azok akik mindenhol szándékosan megbélyegzik azokat akiket ellenségüknek tekintenek.

Ártatlan embereket támadni akármilyen ideológiával is -legyen az fasizmus, kommunizmus vagy antiszemita ellenesség- aljasság.

Régen fizikailag semmísítették meg az embereket ideológiai alapon, most a hírnevét teszik tönkre ezzel vállalhatatlanná teszik ami beszűkíti a forrásokhoz jutásának a lehetőségét. Megölik a hitelességét és ezzel megölik az egyént. Be kell fejezni ezt a tisztességtelen módszert mert ez egy agresszív támadási forma ami szándékosan kelt feszültséget és ami a legfenyegetőbb benne, hogy senki nem meri kimondani, hogy elég legyen már a tudatos hisztériakeltésből, a hangulatok szándékos felkorbácsolásából és ártatlan egyének ugyanolyan módon megbélyegzéséből mint ahogya diktatúrák nem tolerálták ha valaki ellent mert mondani nekik vagy másként gondolkozott.

Az antiszemita fegyverrel ma támadnak; ez már rég nem a szemitákat védi (pláne a palesztinok is szemiták), ez rengeteg ártatlan embert támad, önérzetében tisztességtelen módon megsérti. Senki nem felel az elődje hibáiért, a bűn nem öröklődik vérségi alapon, nincs kollektív bűnösség csak Csehországban meg Szlovákiában a Benes dekrétumok.

Ez már réges-rég nem az egykori áldozatokról szól; itt kőkeményen könyökölnek beléd, hogy elvegyék amid van. Az antiszemita ellenesség egykor tisztességes eszméjét mára politikai okokból tisztességtelen előny kicsikarására használva bemocskolták.

Amelyik párt ezt tűzi a zászlajára programnak az olyan mint Kádár és Rákosi; mindig fognak fasisztákat találni ott is ahol nincsenek csakhogy a nemzetközi közvélemény felé az idehaza végtelenül leromlott renoméjukat egy kicsit igazolhasság valamivel. De aki egy kicsikét is józanul gondolkozik az tegye fel magának a kérdést- aki a saját hazáját, a saját népét fasisztázza az milyen ember? Az ne várjon népszerűséget. NEM a külföld szavaz.

És lehet azt mondani, hogy nincs olyan párt amelyik a mostani fiatalokat fasisztázza. Jó, akkor határolódjanak el! Ártatlan embereket fasisztázni becsületsértés és bűn!

Larry Silverstein 2014.01.29. 13:01:04

@Narancskommunista: Semmi nem teszi különössé a holokausztot, csak a marketing.

Ami különössé tenné az hazugság:

1. áldozatok száma - állandóan változik
2. módszerek - állandóan változik, + bizonyíték ohne kivéve tanúvallomások
3. a holokauszt mítosz, vagyis valós elemeket tartalmazó mese. A lényege, ami más népirtástól megkülönbözteti az a mese rész.

Miért kérdőjelezné meg valaki a holokauszt mesét? Mert elmebeteg?

Miért nyomatná valaki a holopropagandát? Mert azért pénzt fizetnek a bünösök?

A nürnberg óta egyébként alapvetően megváltoztatott hivatalos holomese nem más mint a szövetséges háborús propaganda maradványa. Nem mintha nem zártak volna zsidókat táborokba, nem mintha nem halt volna meg ott számtalan.

Az hogy szisztematikusan, gázzal, megsemmisítés céljával irtották a zsidókat milliószám, tökéletesen híján van bármiféle bizonyítható történelmi tényeknek.

Balt 2014.01.29. 13:02:03

@Húsleves: Rogán vend, és szembenéz. Miként Deutsch is, aki vállaltan bír zsidó felmenőkkel. Vagy éppenséggel képviselőtársa, Hankiss Ágnes:
hankiss.fidesz-eu.hu/hir/a_lopakodo_vadaskodas_piszkos_eszkoz_hankiss_agnes_levele_az_allampolgari_jogi_bel_es_igazsagugyi_bizottsag_tagjaihoz

Korrekt levél.

zoldborso 2014.01.29. 13:05:35

@zoldborso:
ajánlott olvasmány a kommunizmus és a magyar zsidóság viszonyáról

Szabó Róbert: "A kommunista párt és a zsidóság Magyarországon 1945-1956"

Egy olyan szaktörténeti munka, ami még érdekes és olvasmányos is. Ajánlom mindenkinek, akit ez a valóban nagyon érdekes kérdés valóban érdekel. :)

Balt 2014.01.29. 13:07:17

@babarczyeszter: Kedves Eszter! Erre mi a válasz - az elnéző(?) mosolyon túlmenően?
beszelo.c3.hu/cikkek/radnoti-miklos-kiadatlan-levele-a-zsidosagrol

Bővebben: @Balt:
Őszintén érdekelne.

Spacecake 2014.01.29. 13:08:29

valojaban arra megy ki a jatek,hogy aki eddig nem volt antiszemita,az is szep lassan azza valjon.

no es akkor aztan tenyleg lesz ok antiszemitazni...

alszent es gusztustalan...

mint az amerikai zsido kongresszusi kepviselok a 2vh.ban,akik pontosan tudtak a halaltaborok letezeserol,megsem annak az infrastrukturajat bombaztattak,hanem a nemet civil lakossagot.

yotta 2014.01.29. 13:09:36

@zoldborso:
"Hogy lehet kihozni két olyan állítást egy felhívásból, aminek még a fele sem található meg benne"

Nyilván sehogy, de mégis: mindenki azt gondol bele, amit akar!

Hanem, ha nem ragadunk ki sorokat egy közlendő egészéből, de mégis, akkor van itt még valami Babarczytól: "akkor tovább tudunk lépni. (...) A cél az, hogy értsük, hogyan lesz emberi esendőségből opportunista aljasság."

Mi az, hogy csak akkor tudunk tovább lépni? Miért a továbblépésig mi van? Háború? Béke? Vagy mi a katyvasz? Aztán ugye a befejező mondat magában hord egy állítást is, nevezetesen az emberi esendőség opportunista aljasságba torkollhat... Hát ez meg miféle következtetés, aztán mit is kell ebben az esetben esendőségen érteni? (ezt tényleg még csak nem is sejtem!)

Balt 2014.01.29. 13:11:44

@'it's cool to know nothing': Jó levezetés. Én itt fentebb Radnótitól közelítek, mint jó példával. (Mármint életében. És persze mérhetetlen bűn volt őt elpusztítani.)

Húsleves 2014.01.29. 13:12:56

@Balt:
Ez korrekt. Pont ilyenre gondoltam, de sajnos kevés ilyen példa van szerintem.

Tempus-Anh 2014.01.29. 13:15:04

Ez a "németek túllihegése" mese baromság.
Heydrichék eldöntötték 1942. januárjában világosan, hogy tökéletesen zsidómentes Európát akarnak, ezt pedig halálosan komolyan gondolták, arról tehát szó sem volt, hogy a német szóvátett volna bármilyen magyar "túlbuzgóságot".

Ez is jó kis magyarellenes propaganda.
Illetve annak egy része.
Szégyen, hogy ma ilyesmivel vádolnak egy népet.
A baloldali tehetetlen, döntésképtelen dodók, mert egyebet nem mondhatok róluk, már nem tudják, melyik kártyát játsszák ki, csak hogy a vesztésre álló játszmában előnyt szerezzenek.
Ehelyett a saját fészkükbe piszkítás árán akarnak érvényesülni.

Dzsentrisvihák 2014.01.29. 13:15:47

Látom az Index megint szemlézte a bejegyzést, érzékelhető a cezúra, mikortól áramoltak bé a libernyák agyarokkantak...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 13:15:51

@stim:

"Az antiszemita fegyverrel ma támadnak; ez már rég nem a szemitákat védi (pláne a palesztinok is szemiták), ez rengeteg ártatlan embert támad, önérzetében tisztességtelen módon megsérti."

Ismered a mondást: Régen az volt antiszemita, aki gyűlölte a zsidókat. Ma az antiszemita, akit gyűlölnek a zsidók.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.29. 13:16:15

kulcsmondat: "Rezső bácsi a háború után volt zsoké, cipész, házmester, újságíró"

házmester!

110 éves lett a legidősebb magyar

mandiner.hu/cikk/20140129_110_eves_lett_a_legidosebb_magyar

Larry Silverstein 2014.01.29. 13:19:21

@Balt: Radnótit sem szisztematikusan, a megsemmisítés céljával, gázzal, krematóriumban ölték meg, ahogy senkit sem. Hanem úgy halt meg ahogy a háború számtalan nem zsidó civil áldozata.

Csak ez gyengén filmesíthető, nem dramatizálható, marketingelhető sztori, nem is erőltette a háborús propaganda.

A szövetségesek mindent tudtak auschwitzról, rendszeres légifelvételek vannak 1944ből, amikor állítólag a legdurvább gázosítás-halottégetés ment csak ebből a felvételek semmit sem igazolnak. Ezért épült a nürnbergi per kizárólag tanúvallomásokra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 13:19:51

@Balt:

"Én itt fentebb Radnótitól közelítek, mint jó példával. (Mármint életében. És persze mérhetetlen bűn volt őt elpusztítani.)"

Így igaz.

Radnóti - zsidó származása ellenére - nagyobb, igazabb magyar volt, mint az összes antiszemitázó, fasisztázó ballib együttvéve.

Larry Silverstein 2014.01.29. 13:22:18

@Tempus-Anh: 'Heydrichék eldöntötték 1942. januárjában világosan, hogy tökéletesen zsidómentes Európát akarnak, ezt pedig halálosan komolyan gondolták, arról tehát szó sem volt, hogy a német szóvátett volna bármilyen magyar "túlbuzgóságot".'

Ez semmire sem bizonyíték, a zsidó világkongresszus 1934ben eldöntötte hogy a németeket ki kell irtani, és világgá is kürtölte, azelőtt hogy akár a németországi zsidóknak a hajuk szála is meggörbült volna. Csak ez nem illik a holomítoszba:

www.google.sk/search?q=judea+declares+war+on+germany&client=firefox-a&hs=b7&rls=org.mozilla:en-US:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=RPLoUvDIHomrhQfj1oHIDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=861

Balt 2014.01.29. 13:22:23

@Balt: Ez is fontos személyes adalék Hankiss rendkívül korrekt leveléből:

(...) "Apám félholtan szabadult egy náci koncentrációs táborból. Nagyanyám a gyermekeivel és a család macskájával megszökött a budapesti gettóból. Életüket annak köszönhetik, hogy mélyen vallásos, keresztény emberek, saját életüket is kockára téve, a pincéjükben bújtatták őket, és másokat is. Nagyanyám férjét ’44 Karácsonyán meztelenre vetkőztetve hajtották a Dunapartra és a folyóba lőtték. A húgán fiatal lányként Mengele végzett kísérleteket, sok évig küzdöttek az orvosok, hogy születhessen gyermeke. Magam zsidó misztikáról írott könyveimben próbáltam megfejteni a túlélés titkát…de ez már nem ide tartozik.

A Fidesz alapítóihoz és vezetőihez több, mint húsz esztendős barátság és szolidaritás fűz, amely soha nem rendült meg, mert soha nem történt olyasmi, amitől okom lett volna ezt az összetartozást megkérdőjelezni.

Magyar vagyok. Magyar patrióta, ha tetszik, aki tudás, érzelem, ragaszkodás és féltés ezer szálával kötődik a hazájához, Magyarországhoz és annak közjogi határain túl élő magyarságához. Soha nem éltem meg ezt ellentmondásként azzal a mély és sokrétű hűséggel, amely a zsidó tragédia minden áldozatához köt, és a zsidó történelem minden spirituális értékéhez és önmegtartó harcához. Az ilyenfajta ellentmondást ugyanis mindig kívülről és aljas indokból próbálják gerjeszteni."

Balt 2014.01.29. 13:23:29

@Balt: Jó a folytatás is:

"Nem igaz, hogy a zsidósága miatt ma bárkinek is félnie kellene Magyarországon. Szomorú tény viszont, hogy a balliberális politikai közösség elég régóta hajlamos arra, hogy a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében a jobbközép erőkkel és kormányokkal szemben az antiszemitizmus vádját használja fegyverül. Azt sugallva, hogy ha nem ők vannak hatalmon, minden kisebbség halálos veszélybe kerül. Ez szemenszedett hazugság. És roppant mérgező. Higgyék el, a magyar zsidóságból sokan tisztán látják ezt az összefüggést, de hallgatnak, mert túl nagy a csoportnyomás rajtuk.

Amikor egy parlamenti delegációval Izraelben jártam, módom volt ezekről a dolgokról beszélgetni egy igen széleslátókörű izraeli politikussal. Fél szavakból is értettük egymást. Értette, pontosan, hogy mi, a magyar jobbközépen nem akarunk mást, mint egy hazát, amelyet a nemzeti összetartozás és az értékekbe vetett hit kovácsol egybe és tart meg számtalan veszély és válság közepette is."

Balt 2014.01.29. 13:24:40

"Van antiszemitizmus Magyarországon? Szórványosan és a radikális jobboldalon persze hogy van. Amint Európa majd minden országában. A Jerusalem Post-ban megkérdezett Köves Slomó rabbi szerint Magyarországon kevesebb, mint Nyugat-Európa országaiban. Magyarországon azonban sajtószabadság van, ezért néhány valóban förtelmes orgánum ellen nem lehet törvényesen fellépni.

Tisztelt Képviselőtársaim, nézzék el nekem a szokásosnál személyesebb hangvételt. A rasszizmus a magyar kormánnyal szemben súlyos és igaztalan vád. A politikai küzdelem sokféle eszközzel dolgozik. De a rasszizmussal való rágalmazást nem szabadna ebbe az eszköztárba beemelni. A cinizmusnak a politikában is határt kell szabni! A zsidóság történelmi tragédiáját, és azt az érzékenységet, amelyet a népirtás nemzedékek sorának a lelkében hagyott, nem szabadna politikai manipulációra használni. Legyenek tekintettel a holtak emlékére! És legyenek tekintettel az élők hitére abban, hogy megértéssel és jó szándékkal a történelmi terheket lassanként lerakhatjuk a vállunkról!" (Hankiss Ágnes)

zoldborso 2014.01.29. 13:26:16

@'it's cool to know nothing':

Nagyon szépen megfogalmaztad, mi is a probléma az általános magyarországi attitűddel:

"Nem vagyok érintett se pro, se kontra, se atyai, se anyai ágon. És így van a magyarok nagyon nagy többsége is."

Majd amikor érintettnek fogod végre érezni magad, akkor fogja a "mifélénk" (ti. aki érintve érzi magát, akár vannak zsidó vagy cigány vagy más meggyilkolt "kisebbségi" felmenői, vagy egyáltalán nincsenek, ahogyan nekem sincsenek), szóval akkor fogja a "mifélénk", azt mondani, hogy oké, Magyarország már készen áll arra, hogy továbblépjen.

Az én régi magyar kisnemesi családból származó nagymamám azt mesélte nekem, mélyen megérintette, amikor a zsidó szomszédasszonyát elhajtották a kicsi gyerekével, végig a lépcsőházon. A cumisüveg lezuhant a kőlépcsőkre, összetört, folyt végig a tej, sírt a kisgyerek... A nagyanyámnak is volt akkor már egy csomó gyereke, tudta milyen az, mikor egy anya nem tud enni adni a csecsemőjének. Nem volt zsidó, ellenkezőleg, antiszemita volt, egész életében; azt sem tudta akkor, hogy ezeket most épp meggyilkolni viszik, csak kínzó balsejtelmei voltak, látva mindezt. Mert azért a halálukat nem kívánta volna, hisz rendes katolikus úriasszony volt. Érted? Érintve érezte magát.

Na én is érintve érzem magam. Nem mintha azt gondolnám, hogy a nagyanyámnak ott kellett volna hagyni az öt gyerekét, és el kellett volna mennie haláltábor-felszabadító partizánnak. Nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy az embereknek milyen korlátaik vannak, és azzal is, hogy ez NORMÁLIS. Senki nem tehető felelőssé PUSZTÁN azért, mert olyan embertelen korban kénytelen élni, mint az volt.

De nem is bűnbakokat keresünk.

Egyszerűen csak meg kell értenünk, hogy SORSKÖZÖSSÉGBEN élünk mindenkivel, akit végzete ide vetett, a Kárpát-medencébe. Érintve vagyunk. Nincsen mese. Hiába szeretnétek ezt másként látni.

Balt 2014.01.29. 13:27:41

@Dzsentrisvihák: :) Én is a blogketrecből jöttem. :)

Balt 2014.01.29. 13:30:07

@Larry Silverstein: Épp elég baj az is, hogy áldozatul esett. Sajnos nem tudtuk eléggé megbecsülni életében sem, halálában meg talán még kevésbé... (Gondolok itt a későszocialista irodalomoktatásra.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 13:30:47

@Spacecake:

"valojaban arra megy ki a jatek,hogy aki eddig nem volt antiszemita,az is szep lassan azza valjon.

no es akkor aztan tenyleg lesz ok antiszemitazni..."

Na igen. Magyarországon néhány elmebetegtől eltekintve nincs antiszemitizmus. Így persze nehezen lehet revolverezni az országot, ezért csinálni kell antiszemitizmust. Ha csinálni sem lehet, akkor hazudni kell, hogy van.

Amikor először láttam a KZ-ekben hegyekben álló holttestekről készített képeket, sírva fakadtam. És bár ma már nem sírok olyan könnyen, mérhetetlenül sajnálom a kegyetlenül és értelmetlenül megölt embereket, zsidókat, lengyeleket, németeket, magyarokat, homoszexuálisokat stb.

De azért senki ne merje azt állítani, hogy én vagy a felmenőim közül bárki is felelős ezért. És azt se merje senki állítani, hogy ha más népirtások áldozatait is merem sajnálni, akkor már antiszemita vagyok.

Tempus-Anh 2014.01.29. 13:35:04

@Larry Silverstein:
Radnótit erőltetett menet közben lőtte le olasz őre Abdánál, amikor már nem bírt járni és összerogyott.

Larry Silverstein 2014.01.29. 13:35:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: 'Amikor először láttam a KZ-ekben hegyekben álló holttestekről készített képeket, sírva fakadtam.'

A propaganda sokszor használta a drezdai bombázás utáni takarításkor keletkezett összeégett hullahegyeket a koncentrációs táborok zsidó halottainak eladva őket..:) Ezek a filmek a mai napig mennek a Discovery-n...:DD

zoldborso 2014.01.29. 13:39:03

@Larry Silverstein:

"A szövetségesek mindent tudtak auschwitzról, rendszeres légifelvételek vannak 1944ből..."

Ez nem a haláltáborokban folyó tevékenység valóságossága ellen érv, hanem a Szövetségesek ellen. A jobboldalnak általában tökéletesen igaza van, amikor azt sugallja, hogy a Szövetségesek valójában nincsenek abban az ERKÖLCSI helyzetben, hogy lenézzék a németeket vagy a németek által megszállt népeket amiatt, hogy nem vettek részt elég lelkesen és elég nagy számban az üldözöttek mentésében. Ők sem tettek meg minden tőlük telhetőt. Hosszan lehetne erről beszélni. Az antiszemitizmus az akkori világban elterjedt, sokkal szélesebb körben elfogadott nézet volt, mint hinnénk, nyugaton is. Bizonyos értelemben azt mondhatjuk, a történelmi "véletlenek" szerencsétlen sorozata vezetett oda, hogy pont errefelé vezetett ez ilyen szélsőségesen tragikus eredményre, és nem másutt. -- Hadd mondjam el még egyszer, a nyugatiaknak is lenne miért / van miért tanulmányozniuk a felmenőik nézeteit... Ez azonban minket nem ment fel hasonló kötelességeink alól. Ha bármi haszna van a történelem kutatásának, akkor az éppen az, hogy akkor tudjuk elkerülni a történelem ismétlődését, ha megfelelő lelkiismeretességgel nézünk szembe a múltunkkal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 13:42:41

@Larry Silverstein:

Én nem emlékszem égési nyomokra, igaz, a képek nem voltak olyan jó minőségűek, akár lehettek is égési nyomok.

De mindegy is. Ha csak a tizede igaz annak, amit a holokausztról írnak, már az is égbekiáltó gaztett. És a tizedénél biztos több igaz.

Csak ugye annyi népitás, annyi szörnyűség történt akár ha csak a 20. századot nézzük, hogy nem tisztességes dolog csak a holokauszt áldozatairól megemlékezni. Legalább a halálban legyenek egyenlők az emberek, zsidók, cigányok, négerek, egyebek.

Tempus-Anh 2014.01.29. 13:43:53

@Larry Silverstein:
amúgy OFF: a blog borítóképén nem tudod, Ali épp Sonny Listont látja el egy jobbegyenessel? Köszi. ON

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 13:49:16

@zoldborso:

"Hadd mondjam el még egyszer, a nyugatiaknak is lenne miért / van miért tanulmányozniuk a felmenőik nézeteit... Ez azonban minket nem ment fel hasonló kötelességeink alól."

Szabadna azt kérni, hogy bennünket magyarokat akkor hívjanak fel efféle kötelességünk teljesítésére, ha ugyanazok a nyugatiakat is felszólítják ugyanerre?

Mert hadd fordítsam meg a mondatodat: A mi állítólagos bűnösségünk nem ment fel másokat hasonló kötelességeik alól.

yotta 2014.01.29. 13:50:01

@zoldborso: "Majd amikor érintettnek fogod végre érezni magad, akkor fogja a "mifélénk" (...)szóval akkor fogja a "mifélénk", azt mondani, hogy oké, Magyarország már készen áll arra, hogy továbblépjen."

Aha... és addig mi lesz? Addig a "tifélék" piszkálódnak, provokálnak, farizeus együttérzést követelnek, relativizáljátok azokat a hozzátartozóinkat, akiket a komcsik nyírtak ki és a mai politika homlokterébe toljátok (szavazaitokkal) azokat az arcokat, akik előbbiekkel azonos pártban nyomták a rendszerváltásig?
Ki definiálja azt a bizonyos "érintettséget", amire célzol? Ez tán már megint valami olyasmi, aminek csak egyfajta értelmezése van - a "tiféle"?

babarczyeszter 2014.01.29. 13:55:04

@Nyiri: Igen. Az amerikaiak egy jelentős része azóta is tiltakozik az atom ledobása miatt, a német városok szőnyegbombázása szintén téma -- ebben angolok is jeleskedtek. A kérdés nem az szerintem, hogy ki mindenki bűnös, vagy hogy ki bűnösebb, hanem hogy hogyan állnak elő ezek a helyzetek. Az amerikaiak szerint Japán a végtelenségig harcolt volna az atom nélkül (nem tudom, hogy igaz-e, szaktörténész dolga). Az angolok azzal érveltek, hogy a németek meg se érezték, mi a háború, ezért nem volt nyomás Hitleren, hogy fejezze be, vagy legalább hagyja abba London bombázását.

wabai 2014.01.29. 13:55:39

@babarczyeszter: A kommenteket átpörgetve szerintem számíthatunk még a mi életünkben egy újabb holokausztra. Isten ne adja, de az embertársaink nagy részéről úgy tűnik, nem képesek tanulni a múlt szörnyűségeiből.

Tempus-Anh 2014.01.29. 14:01:06

@babarczyeszter:
"Az amerikaiak szerint Japán a végtelenségig harcolt volna az atom nélkül"
Bizonyíték erre Hiroo Onoda :)
Semmiféle etikailag elfogadható magyarázat nincs civilek, nők ,gyermekek, öregek tömeges lemészárlására. Egyetlen ártatlan ember megölésére sem.
Ehhez a világon senkinek nincs előjoga, erre nincs magyarázat, ez gyilkosság.
Akkor is, ha horogkeresztes, Dávidcsillagos vagy csillagos-sávos csomagolásban tálalják: gyilkosság.

yotta 2014.01.29. 14:01:26

@zoldborso:

"hogy akkor tudjuk elkerülni a történelem ismétlődését, ha megfelelő lelkiismeretességgel nézünk szembe a múltunkkal."

Mecsoda közhely! Mondj egyetlen olyan világeseményt, amelyet az akadályozott meg, hogy valakik "lelkiismeretességgel" néztek szembe a múltjukkal. De meg is fordíthatnám a kérdést, sorold azokat a világeseményeket, amelyek e "szembenézés" hiányából következtek be! Meddig mész vissza a kronológiában? Hogyan bizonyítod?

'it's cool to know nothing' 2014.01.29. 14:02:31

@zoldborso:
Sajnos nem tudok azonosulni veled. Először is, ahogy kifejtettem, személyesen engem és családomat a holokauszt nem érintett. Se nem vagyunk zsidók, se nem üldöztünk zsidókat és a vagyonukból sem kaptunk stb. Sőt, nem is ismerek zsidókat (nem tudom róluk, mert nem érdekel, és ők sem tartják fontosnak elmondani, hogy zsidók) és egyedül nagyanyámtól hallottam, hogy volt a falujukban egy zsidó boltos, aki a háború után nagyon rendes volt velük, segítette élelemmel őket. Ugyanis apám is hadiárva volt, a keleti fronton veszett el a nagyapám.

Tehát személyesen nem vagyok érintett, csak mint magyar állampolgár, úgy, hogy honfitársainkat legyilkolták. Ebben viszont én sem teszek különbséget, hogy azért gyilkolták-e le mert amúgy zsidók, vagy azért mert németek, vagy magyarok.

Gondolom egy Bp-i lakost mélyebben érint(het) a dolog, mert sokan laknak ma is zsidóktól elkobzott lakásokban.

Aki viszont tagadja magyarságát, az megtagad engem is. Ahhoz semmi közöm nincs, bármilyen sorsa volt neki, vagy családjának (illetve marad a minimum: annyi közöm van hozzá, mint egy embernek a másikhoz: sajnálom).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 14:03:20

@wabai:

"szerintem számíthatunk még a mi életünkben egy újabb holokausztra"

Nem nagyon tévedsz, már ma is javában folyik egy holokauszt: a palesztin holokauszt. Netán tudsz valamit a palesztinok elleni népirtás bűnöseiről?

Tempus-Anh 2014.01.29. 14:06:31

@'it's cool to know nothing':
Vö. dr. Dániel Péter facebookos oldalán felsorakoztatott mélységesen humánus és emberbarát beírásaival. Igazán van amit tanulni tőle. Nemde?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 14:08:41

@babarczyeszter:

"A kérdés nem az szerintem, hogy ki mindenki bűnös, vagy hogy ki bűnösebb, hanem hogy hogyan állnak elő ezek a helyzetek. "

Ehhez képest már a poszt címében is vádolsz.

babarczyeszter 2014.01.29. 14:11:46

@yotta: Kár, hogy nem érted, pedig ez a lényeg.
Az emberek többsége esendő= nem hős, nem mindig mások javát keresi, nem hatja meg mindenki szenvedése, gyakran fél, gyakran hazudik (magának is), gyakran irigykedik, szereti másra kenni a problémát vagy bűnbakot találni, ha megússza, csal, ha bánt valakit, hajlamost azt megvádolni, akit bántott (racionalizál). Ezek olyan bizonyított szociálpszichológiai tények, amelyekre amúgy a Biblia is megpróbálta felhívni a figyelmünket. Az "esendő" szó innen van.

Civilizációs és kulturális kérdés, hogy ez az esendőség merre fordul. Ha egy országban (vagy bármilyen csoportban) megengedőek a normák, esetleg kifejezetten építenek az esendőség aljasságba billenésére, az az ország és csoport hajlamos lesz rá, hogy ne szorítsa vissza az opportunisztikus aljasságot (pl valaki feljelentését azért, hogy megszerezzem a vagyonát; vesztegetést vagy megfélemlítést; bűnbak-keresést és így tovább). Ez nem önmagában az egyén hibája, még csak nem is a felelőssége. Az a felelőssége mindenkinek, szerintem, hogy tudja, hogy bizonyos körülmények között az aljasság (Radnótitól vettem a szót egyébként) többet ér, nagyon hatalom, mint a tisztesség és az emberség. A nyugati és a keresztény civilizáció "jobb angyalai" (better angels of our nature -- Abraham Lincoln, a polgárháború idején) olyan intézményeket és normákat próbálnak támogatni, amelyek támogatják az esendőt, hogy tisztességes maradhasson, és megbüntetik az aljasságot.
A háborúk általában felülírják ezeket a normákat, de nem teljesen érvénytelenítik őket (pl. a német katonáktól, elvben, szigorú fegyelmet és professzionális viselkedést követeltek, a magyaroktól is). A holokauszt példa arra, amikor ezeket a normákat teljesen és hivatalosan érvénytelenítették, és az egyén esendőségén és tisztességén (zsidók esetén a szerencséjén) múlott, hogy viselkedett.

zoldborso 2014.01.29. 14:12:42

@yotta:

"Mi az, hogy csak akkor tudunk tovább lépni? Miért a továbblépésig mi van? Háború? Béke? Vagy mi a katyvasz? Aztán ugye a befejező mondat magában hord egy állítást is, nevezetesen az emberi esendőség opportunista aljasságba torkollhat... Hát ez meg miféle következtetés, aztán mit is kell ebben az esetben esendőségen érteni?"

B.E. "emberi esendőség" alatt nyilván arra utal, hogy az emberek, joggal féltek attól, hogy hátrányuk származna abból, ha nyíltan kiállnának az üldözés ellen, az üldözöttek mellett; "opportunista aljasságon" meg alighanem azt, hogy sokan, továbbléptek az önigazolásban, és azt mondják, "ha én nem tenném el ezt a hasznos holmit, más tenné el, hisz a tulaj úgysem jön már vissza" vagy akár "ha én megtagadnám a parancsot, más lőné le őket". B. E. itt alighanem éppenhogy a saját családja múltját próbálja megemészteni, a nagyszüleit megérteni, akik beköltöztek elhurcolt zsidók lakásába. Tehát pontosan azt csinálja, amit mindenki másnak is javasol, jó példával jár elől. Felteszem, hogy B.E. szerette a nagyszüleit, de ettől még tisztában van azzal, hogy erkölcsileg helytelen, amit tettek.

És hogy mi van a továbblépésig?
-- Hát nézz körül, kérlek. Ez van. Az, hogy itt vitatkozunk egymással, és egyesek olyan vehemenciával hárítanak, mintha kísérletet sem akarnának tenni arra, hogy megértsék, nem ellenük beszélünk, hanem értük. Hogy nem ellenségek vagyunk, hanem sorstársak. Hogy az, ami a zsidók, cigányok rokonainak azért tragédia, mert kisemmizték, meggyötörték és végül megölték a rokonaikat, az a magyar társadalom másik részének meg azért tragédia, mert olyan dolgokhoz voltak kénytelenek asszisztálni, amit egyszerűen nem lehetett jó lelkiismerettel végignézni, még akkor sem, ha adott esetben tényleg nem volt éppen ott és akkor módja segíteni a felmenőmnek...

Pszichológiailag még az is megmagyarázható, hogy milyen könnyen brutalizálódtak egyesek ebben a sarkaiból kifordult világban. Jól mondjátok, az ítélkezésen már túlvagyunk. Már a megértésnek lenne itt az ideje!

De akármi is "szárad a lelkünkön", SZÁRAD -- nem pedig tisztul. Mert takargatjuk, mert nem bírunk ránézni, mert hárítunk, mert annyira fáj szembenézni vele, hogy inkább még letagadni is megpróbáljuk. Nem akarjuk érteni. Át akarjuk írni. Rá akarjuk kenni másra.

Mindaddig, amíg ez folyik, ne csodálkozzon senki azon, hogy az áldozatok leszármazottai "túlérzékenyen" reagálnak.
Ha végre nem hárítana a jobb oldal, akkor nem lenne miért "túlérzékenykedni".

De hadd hangsúlyozzam, ez nem azt jelenti, hogy olyan bűnöket vállalunk magunkra, amelyekért semmilyen személyes felelősségünk nincsen.

Ez "csak" annyit jelent, hogy elismerjük, hogy a mi felmenőink vélekedései, passzivitása, netán tettei is hozzájárultak EGY PICIKÉT ahhoz, hogy emberek millióit semmizték ki, gyötörték meg és gyilkolták le.

Csak egy picikét. -- De sok kicsi sokra ment. :(

Mondok egy példát: a minap elfogtak egy pasast, mert keresztülhajtott éjszaka egy részegen fekvő emberen és aztán nem állt meg, hogy segítséget nyújtson neki. A rendőrség is elismerte, hogy szinte semmi esélye nem volt rá, hogy időben fékezzen. Megtörténhetett volna bármelyikünkkel, bármelyik szerepben? Érthető, hogy a sofőr annyira megrémült, hogy továbbhajtott? Helyes, hogy nem állt meg, nem hívott mentőt? Mekkora vajon az egyéni felelősségük? Mekkora az áldozatnak? Mekkora a sofőrnek?
Ugye, hogy nem könnyű kérdések ezek?

(Az analógia csak a fatális és erkölcsileg nehezen megítélhető jellegre vonatkozik, semmilyen más vonásában nem alkalmazható a Holokauszt problémára.)

babarczyeszter 2014.01.29. 14:12:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A posztnak nem én adtam a címét. Az én posztom egy kéréssel kezdődik, a saját Facebook oldalamon. Majd azzal folytatódik, hogy elmondom, mit tudok arról, amit a saját felmenőim csináltak.

Tempus-Anh 2014.01.29. 14:13:27

@babarczyeszter:
"szereti másra kenni a problémát vagy bűnbakot találni, ha megússza, csal, ha bánt valakit, hajlamost azt megvádolni, akit bántott"

Stimmt.

'it's cool to know nothing' 2014.01.29. 14:13:50

@zoldborso:
Még annyi nagyanyádról: naná hogy érintve érezte magát, hiszen vele történt a dolog. Hasonlóan érintve érzem magam a ma velem történő dolgokban. Érintve éreztem magam akkor is, amikor a dél-szláv háború elől tömegek menekültek magyarországra. Érintve éreztem magam akkor is, amikor 1989 decemberében Temesváron kitört a forradalom. Sokan még aznap éjjel elkezdtek takarókat, élelmet gyűjteni nem nézve, hogy románnak, vagy magyarnak fog majd jutni.

Ezek minimális emberi normák. Semmi egyedi vagy különös. A többség, biztos vagyok benne, hasonlóan cselekedett, mint nagyanyád. Legfeljebb nem dicsekszenek vele.

Mogorva Magyar (törölt) 2014.01.29. 14:14:03

Babarczy zsidó. Tehát semmit, de legalábbis, semmi jót nem várhatunk tőle.

Zb74 2014.01.29. 14:16:34

Na most: Csurkának nem volt Apák és fiúk című cikke, így sem Babarczy, sem más nem tiltakozhatott ellene. (Turgenyevnek van egy ilyen című regénye, valamint egy Grezsa Ferenc nevezetű hódmezővásárhelyi illető is írt egy cikket ezzel a címmel; szerzőkém valószínűleg az utóbbit tulajdonítja Csurkának, tévesen.)

Ami meg Babarczy mostani kezdeményezését illeti, abba csak valami irgalmatlan korlátoltsággal - rosszabb esetben aljassággal - lehet belemagyarázni azt, amit a blogger itt előad.

Maga Babarczy a facebookos poszt alatt leszögezi: "Én egyáltalán senkit nem akarok rávezetni arra, hogy szégyellje magát az ősei miatt. Ez abszurd. A kérésem az, hogy ismerjük meg a történelmet, a személyes örökségünket, ami nem hasonlít az eredendő bűn koncepciójához." Továbbá megjegyzi, hogy az ő spsi nagynénje például nyilas volt; egy másik apai ági rokona pedig negyedszázaddal korábban csatlakozott egy fehér különítményhez. Ebből valahogy kurvára nem az következik, amit a blogger próbál a szájába adni; ti., hogy akinek a dédapja náci volt, az maga is az, "tehát legyen szíves befogni a pofáját". Aki ennyire hülye még az olvasáshoz is, az minek ír blogot?

zoldborso 2014.01.29. 14:28:51

@yotta: "Mondj egyetlen olyan világeseményt, amelyet az akadályozott meg, hogy valakik "lelkiismeretességgel" néztek szembe a múltjukkal. De meg is fordíthatnám a kérdést, sorold azokat a világeseményeket, amelyek e "szembenézés" hiányából következtek be!"

Első kérésed logikai lehetetlenség. Elvileg lehetetlen felsorolni olyan eseményeket, melyek NEM következtek be, akármi is legyen az oka annak, hogy nem következtek be. :)

Utóbbi kérésedre viszont rengeteg jó válasz van. Maga a Holocaust is azért következhetett be, mert mindaddig még nem értették meg az emberek, hogy a kollektív bűnbakképzés hibás gondolkodás és konzekvensen vérfürdőkbe torkollik (lásd a pogromok évszázadokon átívelő története, a "szeretet egyházának" felelőssége mindebben, stb.) De lehetne arról is írni, hogy miként pénzel(t) az USA kormánya olyan gerillákat, akik aztán az amcsik ellen (is) hajtanak végre terrorakciókat (szept. 11 pl.), ez a hibás stratégia egy többször is visszatérő "deja vu" a legújabbkori történelemben, bár az alapelv valójában már az antikvitásban megfogalmazódott. Az is nagyon érdekes, hogy a különféle totális diktatúráknak milyen sok közös vonásuk van, és hogy bizonyos népek, bizonyos időszakokban konzekvensen kitermelik a maguk zsarnokait -- lásd pl. Oroszország modern története.
Az is tanulságos kérdés, hogy Magyarország miért járt annyira rosszul mind a két világháborúval, és hogyan került mindkétszer a vádlottak padjára, holott mondhatnánk, csak természetes történeti és geopolitikai adottságainak megfelelően lavírozott...

Megértem azonban, ha kétségeid vannak. Bizony, nekem is vannak időnként kétségeim affelől, hogy az emberek fejlődőképesek, és hogy el lehetne kerülni, hogy a történelem ismételje önmagát. :(

'it's cool to know nothing' 2014.01.29. 14:32:28

@Tempus-Anh:
Nincs hozzáférésem a Facebookhoz, így nem tudom elolvasni. Esetleg idézhetnél, hamár hivatkozol rá.

yotta 2014.01.29. 14:41:21

@babarczyeszter: Álláspontom szerint szavakkal folytatott párbeszéd, illetve egymás megértése akkor folyhat, ha a fogalmak nagyjából azonos jelentéssel bírnak a különböző fejekben.

Felsorolásod az esendőség ismérveiről nem találkozik az én fogalmi rendszeremmel -(gyakran hazudik (magának is), gyakran irigykedik, szereti másra kenni a problémát vagy bűnbakot találni, ha megússza, csal, ha bánt valakit, hajlamost azt megvádolni, akit bántott (racionalizál). ) - ezek az én normáim szerint nem tartoznak az "esendő" halmazba, akárhány szociológiai kutatás is bizonyítja.

Szerintem az esendőség semerre sem fordul. Az esendőséget nem értem, mi értelme van belekeverni az aljasság létrejöttébe. Civilizációs és kulturális kérdés, (és nevelés - bár ez részhalmaza mindkét fentinek) hogy a bennem lévő matériából kibukik - e az aljasság vagy nem, mert soha nem is volt bennem kódolva.
Fentiek alapján sem értem hogyan vezethető le az ősök tetteinek feltárása és e megismerés és az érintettség létrejöttéből az aljasság.
Álláspontom szerint az aljasság gyökere más.

Tempus-Anh 2014.01.29. 14:43:11

@'it's cool to know nothing':
„Rendesen megszégyenítettem és leiskoláztam tegnap Nagy Andort a fasiszta orbáni diktatúra izraeli nagykövetét. Az ócska pártkatona Izrael Cfát városában, a Herzl-emléknapon akarta elmondani egyik hazug és demagóg beszédét, de félbeszakítottam és a nyilvánosság, azaz 150-200 hallgató, valamint a sajtó előtt olvastam fejére magyarul és héberül az orbáni diktatúra ocsmány bűneit.

A FIDESZ és JOBBIK együttműködését, a Magyarországon tomboló antiszemitizmust, illetve a magyar földön éktelenkedő Horthy-szobrokat, amelyek ellen Orbán Viktorék nemhogy nem tesznek, de mind nyíltabban támogatják, gerjesztik is. Ígérem, hogy minden Izraelbe látogató fideszes politikusbűnöző erre számíthat a jövőben is! Andor próbált kedélyesen mellébeszélni, de akcióm szinte megbénította. Közbeszólásom után elhatárolódott a Horthy-szobrok állításától és riadtan mentegetőzött. Ennek során többször is valótlanságokat állított.
1, Azt mondta, hogy a fideszes banda és a jobbikos csürhe között nincsen semmilyen együttműködés.
2, Azt közölte, szintén pofátlan módon, hogy KÖZTERÜLETEN NINCSEN Horthy-szobor. Pedig köztudott, hogy Orbánék és Vonáék évek óta együttműködnek, együtt szavaznak, illetve Kerekiben és Csókakő területén közterületen áll Horthy szobra.

Közbeszólásom alatt végig magasba emeltem a vörösre festett Horthy-szobor és a tavaly, Budapesten meggyalázott Holokauszt-emlékmű fotóit. Sokkoló hatást keltettek.”

Szúnyog 2014.01.29. 14:45:50

@Tempus-Anh: Bartus 2. Elmebeteg. A nemzetközi körözést vajon kiadták ellene, mivel megszökött egy eljárás elől?

Tempus-Anh 2014.01.29. 14:46:47

@Szúnyog:
Hűha...Ennyire részletesen nem ismerem a múltját :)

új nick hozzáadása (törölt) 2014.01.29. 14:48:08

@babarczyeszter: Te Eszter, most már megkérdezem. Basznak téged rendesen különben?

'it's cool to know nothing' 2014.01.29. 14:51:26

@Tempus-Anh:
Ha valaki egy kormány (bármilyen is legyen az) politikáját támadja, tőlem teheti bárki. Teheti akár agresszíven is.

Ha az egész országot, a nemzetet becsmérli (lásd tomboló antiszimitizmus), akkor viszont ellenség. Nem kérdés. Ennek megfelelően kell eljárni. Egyáltalán nem érdekel, hogy az illető francia, román, orosz vagy zsidó.

yotta 2014.01.29. 14:56:09

@zoldborso:
Válaszod első része tehát azt igazolja, hogy nem sok alapja van annak, hogy dolgok teljeskörű, mély kitárgyalása és a szembenézés bármit is változtatott volna később bekövetkező eseményeken (legalábbis nagyon nem tudjuk), második fele pedig azt jelenti, hogy ad abszurdum akár a "teremtésig" is vissza lehet vezetni az egymásra épülő bűnök ok-okozati láncolatát.

Vagyis a Babarczy féle aspektus leginkább gyér fényű füstös elemzői műhelyek zsákutcás kutatásai sorába ellenék, egyébként pedig hergelés: hátha valakiből előbújik a pro-és kontrák hatására az aljas és odacsap, aki kapja meg mondhatja végre: én megmondtam...

(az "odacsap" akár népirtást is takarhat)

yotta 2014.01.29. 15:07:33

@zoldborso: "Maga a Holocaust is azért következhetett be, mert mindaddig még nem értették meg az emberek, hogy a kollektív bűnbakképzés hibás gondolkodás és konzekvensen vérfürdőkbe torkollik"

Az én nagyon szilárd álláspontom a fenti levezetés, amolyan "értelmiségi, divatos, okoskodó, fontoskodó, píszi, könyvoldalak millióit kitevő félrevezetés.

Holokauszt azért következhet be, mert vannak emberek, akik nem jutottak arra a civilizációs fokra, ahol már nem ölünk! Élőlényt élni hagyunk... Próbáld meg innen kiindulva végiggondolni az egészet és meglásd, az sokkal közelebb lesz az igazsághoz.

"kollektív bűnbakképzés"... úristen! Mi köze van ennek ahhoz, aki valóságos mámort érez, ha üldözi az erdőben a vadat, vagy élvezettel, lökdösi a gázkamra felé a sorbanállókat????????????

Balt 2014.01.29. 15:09:00

@zoldborso: "a nagyszüleit megérteni, akik beköltöztek elhurcolt zsidók lakásába. Tehát pontosan azt csinálja, amit mindenki másnak is javasol, jó példával jár elől. Felteszem, hogy B.E. szerette a nagyszüleit, de ettől még tisztában van azzal, hogy erkölcsileg helytelen, amit tettek."

Nyilván nem önkényesen költöztek be, hanem egyszerűen a korabeli fővárosi elöljáróság (tán maga a Vörös Hadsereg) utalt ki a kibombázottaknak, rászorulóknak üres(nek vélt) lakást. Ez persze nem mentség, de ha kell, mi bizony antiszemiták, de legalábbis aljas opportunisták vagyunk Babarczy Eszterrel. :) Vagyis :( (Mint fentebb írtam: az én nagyanyám is így járt az ostrom után egyedül maradva a 14 és 4 éves kor közötti gyerekeivel.) @babarczyeszter:

Szia, Máté vagyok 2014.01.29. 15:10:10

Babarczy le is írja: nem az ítélkezés miatt kell felderíteni mit csináltak őseink. hanem amiatt, hogy ha éppen a posztoló által emlegetett 19 éves srácnak a dédapja a deportálásokban vett részt, vagy akár a szenet lapátolta a vonatokba mikor azok összegyűjtötték a falvak zsidó lakosságát, akkor a 19 éves srác megpróbáljon rájönni a saját családja tettein keresztül, hogyan működik az emberi psziché. Amely öl, vagy áldozat, vagy reluctant, vagy támogatólag obszervál. A posztoló teljesen félreértette Babarczyt. Ez elkeserítő.
Amely példákat én felhoztam azok ismerőseim által mesélt történetek. Azok a fiúk képesek voltak szembenézni a múlttal. Avagy egy személyesebb vallomás: Az én nagyapámat elvitték katonának a háború vége felé. Kényszersorozták. Már a szomszéd faluból dezertált, hazagyalogolt, és végig bujdosott. Dédnagyapám elvesztette szemét az első VH-ban, katonaként, de hazatért. És büszke vagyok rájuk, mert mindenki felelősséggel tartozik tartozik a meg-nem született gyermekei felé.Anyai őseim vándorárusok voltak. A posztoló tegye fel magának a kérdést: Hol voltak az ő ősei, és amennyiben kényelmetlen a válasz, próbáljon rájönni, miért tette, és ebből a felismerésből próbáljon tanulni. Mindig csak tanulni.

sanyix 2014.01.29. 15:16:01

"liberális" értelmező szótárból:
Gettó Sose felejtsük a múltat!
Recsk Hagyjuk már a múltat!

Balt 2014.01.29. 15:21:40

@új nick hozzáadása: Ejnye már!

Eszter egyébként tüneményes teremtmény, már amennyire a képernyőről lejön. Ez a keresetlen kép is jó róla, bár talán - a szellős ruházatból ítélve :) - nem tegnap készült. :) (Nem kajánkodás: bizony ma is vonzó nő, legalábbis számomra.)

Larry Silverstein 2014.01.29. 15:27:59

Jó mindennap egy kis holomegemlékezés. Addig sem kell a napi zsidóbünözéssel untatni a publikumot:

spindoc.blog.hu/2014/01/29/ne_szivd_ugy_mellre_a_gyermekrak_alapitvany_kriziskommunikaciojarol#comment-form

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 15:33:13

@yotta:

"Maga a Holocaust is azért következhetett be, mert mindaddig még nem értették meg az emberek, hogy a kollektív bűnbakképzés hibás gondolkodás és konzekvensen vérfürdőkbe torkollik"

Ugyan, falra hányt borsó zöldborsónak érvelni. Még azt sem képes belátni, hogy ezzel önmaga ellen beszél. Hiszen ha "a kollektív bűnbakképzés hibás gondolkodás és konzekvensen vérfürdőkbe torkollik", akkor az akkori Magyarország bűnössé nyilvánítása (amit zöldborsó elvbarátai tesznek) ugyanígy hibás gondolkodás és konzekvensen vérfürdőbe torkollik.

Bezzeg drága zöldségünk egyik elvbarátja engem fenyegetőzéssel vádolt, amikor azt írtam neki, hogy a magyarság további folyamatos vádolása valami ilyesmihez vezethet: @ausländer Sipi:

Larry Silverstein 2014.01.29. 15:38:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Maga a Holocaust is azért következhetett be, mert mindaddig még nem értették meg az emberek, hogy a kollektív bűnbakképzés hibás gondolkodás és konzekvensen vérfürdőkbe torkollik"@yotta:

Ezt azért a zsidók sem annyira értették meg, lásd ÁVH + Izrael mai politikája.
Kollektív bünbakok mindig lesznek meg ártatlan áldozatok is, álmodozni lehet de minek.

A holoizé volt európa kb. 100adik pogromja, lehet a zsidók nemigen tanulnak a múltból. Lehet dumálni hülyeségeket de ez ÉRDEKkérdés. Amíg a zsidó érdek minden nemzet érdekével ellentétes addig semmilyen hazudozáscunami nem menti meg a zsidókat az időnkénti elkergetéstől.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 15:38:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Csakhogy Magyarországot senki sem tekinti kollektív bűnösnek, csak éppen egyesek azt igyekeznek beállítani, hogy mikor őket támadják, az egész magyarságot támadják.

Mr. Rustical 2014.01.29. 15:40:44

@stim:

"a baloldal aljas módon keres magának új célpontokat; olyanokat, akik tökéletesen ártatlanok a témában"

Azért ami a régi célpontokat illeti, eddig is igyekeztek olyanokat találni, akiknek bizonyíthatóan semmi közük semmihez. Az ugyanis sokkal megfélemlítőbb. Senki nincs biztonságban. Lásd Kim Dzsongun kivégzett nagybátyjának szintén kivégzett kiskorú, másodfokú unokaöccsei. B Eszter is ösztönösen tudja, hogy kell ezt csinálni, valamilyen atavisztikus, tudat-alatti kollektív baloldali mélységből tör elő ez az ősi tudás.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 15:42:28

@Larry Silverstein:
Azt nem tartod önellentmondásnak, hogy ugyan látszólag elhatárolódsz az antiszemitizmustól, közben meg kb. mindenért a zsidókat szidod?

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 15:43:14

@Larry Silverstein:
+ Látszólag elítéled a kollektív bűnösség elvét, aztán mégis állandóan csak a zsidókról beszélsz.

Larry Silverstein 2014.01.29. 15:44:08

@Narancskommunista: A zsidókat szidom ha sértik az érdekeimet. Sajnos nekem nincs rá külön szavam, mint nekik az antiszemita arra aki sérti az ő érdekeiket.

Larry Silverstein 2014.01.29. 15:45:47

@Narancskommunista: A kollektív bünösség háborús valóság, nincs idő szarozni.

Igaz, a zsidók mint a Föld egyetlen valódi náci nemzete békeidőben is gyakorolják, 5000 éve a vallásos etikájuk része a felsőbbrendüségtudat.

yotta 2014.01.29. 15:46:33

@zoldborso: "És hogy mi van a továbblépésig?
-- Hát nézz körül, kérlek. Ez van. Az, hogy itt vitatkozunk egymással, és egyesek olyan vehemenciával hárítanak, mintha kísérletet sem akarnának tenni arra, hogy megértsék, nem ellenük beszélünk, hanem értük."

Innen kellene elindulni. Miért kellene ezt megérteniük? Miért kellene azt az elemző típusú fejtegetést befogadnia a világnak - amely akár B.E, akár a te nevedhez köthető, amely annyi aspektust vázol fel és ránt be az értelmezési mezőbe, hogy nincs lény, aki első olvasásra ne érezné magát találva, sértve.
Így ezt nem lehet csinálni! Nézd a szavakat, fogalmakat: "hárítunk, mert fáj..., esendőség, kiállás az üldözés ellen..., önigazolás, parancsmegtagadás, a múlt megemésztése..." - kötetnyi szociológiai, pszihológiai elemzés értelmez, sugall értéket vagy értéktelenséget, amit aztán, ha kezdünk felfogni rájövünk, hogy hoppá, itt kérem szépen engem felelősségre akarnak vonni!

Nos, ez ellen tiltakozik a köz: a tudományos csűrcsavarral, körmönfont okfejtésekkel levezetett mutogatástól iszonyodom: sem akkor, sem máskor nem tudnának abba a helyzetbe hozni, amit akkor és máskor sokak elkövettek, noha az elemzések milliói arra vannak kihegyezve, hogy felelős vagyok és szembe kell nézni a... mivel is? Múlttal? Ez is micsoda megfoghatatlan izé... csak, hogy szarul érezzem magam, ne tudjak frappáns píszi választ adni rá, így aztán B.E szerint nem is léphetünk tovább...

Szúnyog 2014.01.29. 15:49:29

@Larry Silverstein: Igen, arról valahogy sosem esik szó, hogy nem csak úgy magától, kedvtelésből alakulnak ki a zsidóüldözések, azoknak mindig van előzménye. Hosszan és sok.
Németországban is volt.

Szúnyog 2014.01.29. 15:55:24

@yotta: Arról nem is beszélve, hogy igazán nehéz úgy "kibeszélni" valamit, hogy a vélemények egy részéért börtönnel fenyegetnek.

Mr. Rustical 2014.01.29. 15:57:43

@Szia, Máté vagyok:
Szerintem te érted félre a posztolót.
Nem azzal van baja, hogy B Eszter most a múlttal való szembenézésre szólít fel.

Hanem azzal, hogy B Eszter számára a múlt egyedüli kérdése a holokauszt. Csak ezzel kell szembenézni.
Nekem szembe kell nézni azzal, hogy a nagyszüleim mit követtek el/ miben voltak hallgatag cinkosok. Rendben.
Akkor viszont B. Eszternek miért nem kell ugyanezt megtenni?
Vagy Bauer Tamás pajtásnak, aki még ma is könnyen találhat alvadt véres körömdarabokat az apukájától örökölt öltöny zsebében?
Vagy Pető pajtásnak, akinek legfőbb szembenézése a múlttal az volt, hogy megpróbálta eltüntetni az apukája fényképét a Terror Háza ÁVH-s szégyenfaláról?
Ők továbbra is pajtások, demokraták, liberálisok, akik szembenéztek, és akikre fel kell nézni.

Vagy amikor Biszku Bélát (és nem a fiát, unokáját, vagy a volt szomszédja barátnőjének a tengerimalacát) kéri meg tisztelettel a nemzet (egy része), hogy szíveskedjen már elszámolni azzal, amit tett, akkor B Eszter miért változtat rögtön a véleményén szembenézés ügyben?
Szembenézetés helyett elkezdődik, hogy ugyan, minek már, szegény öreg, hagyjuk a múltat, stb.

Ez egy hipokrita, farizeus hozzáállás a baloldali "értelmiség" részéről, bár a súlyosságából ítélve inkább egy tudat-hasadásos állapotra hasonlít.

Ezt kifogásolja a posztoló, nem a múlttal való szembenézéssel van baja.

Larry Silverstein 2014.01.29. 15:58:02

@Szúnyog: Hogyne lett volna. Csak történészként ezek nem divatos témák. Az egyetemek nem szeretik, publikálni meg lehetetlen őket.

Pl: www.google.sk/search?q=judea+declares+war+on+germany&client=firefox-a&hs=QDY&rls=org.mozilla:en-US:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=uBbpUt6GIuuBywOZ4oLwAg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=861

Érdemes a dátumot figyelni!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 16:00:11

@Narancskommunista:

"Csakhogy Magyarországot senki sem tekinti kollektív bűnösnek, csak éppen egyesek azt igyekeznek beállítani, hogy mikor őket támadják, az egész magyarságot támadják."

Akkor miért is a magyar állam (= az öszes itt élő magyar) fizeti a kártérítéseket, jóvátételeket, építi az emlékműveket stb.? Miért is a magyarokat szólítják fel "önvizsgálatra", a "múlttal való szembenézésre"? A magyarokat, nem pedig egyes személyeket.

Miért is van mindig szó a Magyarországon állítólag tomboló antiszemitizmusról?

Larry Silverstein 2014.01.29. 16:03:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnálod a vacak 7 milliárdot a legújabb holoszentélyre, te gaz antiszemita?

babarczyeszter 2014.01.29. 16:08:09

@Balt: nem. Az un. zsidolakasokat /ez volt a hivatalos nevuk/ ki lehetett igenyelni. Ok kiigenyeltek a magyar hatosagtol 44-ben, mint kibombazottak. Volt persze olyan is, aki jutalmul kapta.

babarczyeszter 2014.01.29. 16:13:42

@Mr. Rustical: jo lenne, ha mindenki ismerne a sajat csaladtortenetet. Nekem nem valtozik a velemenyem aszerint, hogy kinek a traumajarol van szo vagy milyen rendszerrol. Mindig a mikroszint erdekel. Ebben az esetben a sajat csaladom tortenetebol, nemi nyomozas utan, feltarult nehany kellemetlen reszlet, aalmelyet ok ki akartak torolni, en viszont fontosnak tartom, h emlekezzek ra.

babarczyeszter 2014.01.29. 16:15:55

@yotta: ebben semmi kormonfontsag nincs. Igaz, nem is olyan egyszeru, mint egy jelszo, amit ismetelgetni lehet.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 16:20:20

@Larry Silverstein:
Most éppen kollektíven bűnösnek tartod a zsidókat, akkor miért is vagy jobb náluk?

Larry Silverstein 2014.01.29. 16:23:26

@Narancskommunista: Én nem akarok jobb lenni náluk, ki mondott neked ilyet? Le kell győzni őket nem erkölcsi versenyt kell nyerni..:DD

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 16:27:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem, nem csak a magyar állam fizet kárpótlást, és a magyar állam sem csak a zsidóknak fizet(ett) kárpótlást. Olyan, mint kárpótlási jegyek, vagy TSZ-ek felosztása nem rémlik? Miben különbözik az, amikor valakit azért kárpótolnak, mert a komcsik vették el a vagyonát, vagy azért, mert a nácik/nyilasok? (Egyébként sok év távlatában én mindkettőt óriási ökörségnek tartom)

Másrészt csúsztatsz, mert a magyar állam nem azonos a magyarokkal. Amikor az állam elrabolta a manyup pénzeket, és a maradóktól meg akarta tagadni az állami nyugdíjat, amellett, hogy a járulékot azért beszedte volna, akkor többen is nemzetközi bírósághoz akartak fordulni, az állam végül engedett, és kapni fognak állami nyugdíjat. Na ebben az esetben ha ezek az emberek perelnek, a kollektív bűnösség elvét alkalmazzák, és a magyarokat perelik szerinted? Azért hoztam ilyen kézzel fogható példát, mert így jobban érthető, ha az állam 70 éve vett el tőled valamit, akkor nem az a kérdés, hogy van-e kollektív bűnösség, hanem hogy a mai állam jogutódja-e az akkorinak.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 16:29:44

@Larry Silverstein:
Ok, akkor viszont miért azt írod, hogy sajnálatos, hogy a holokausztnak voltak ártatlan áldozatai, de a számok és a módszer valójában zsidó hazugság, miért nem azt írod, hogy kár, hogy nem úgy történt, ahogy a zsidók hazudják, és miért nem folytatjuk azt, amit Hitler bácsi elkezdett? Már ha nem számít az erkölcs, csak a győzelem...

Larry Silverstein 2014.01.29. 16:31:20

@Narancskommunista: Ez hülyeség hiszen a holopénzek és emlékmüvek nem csak azon az alapon járnak hogy elvettek tőlük valamit.

Mr. Rustical 2014.01.29. 16:31:36

@babarczyeszter:
Nem az zavaró, hogy nézzünk szembe a családi múlttal. Nem föltétlenül csak a cselekedetekkel, hanem a néma cinkossággal, annak a gondolkodás-mógnak a kialakulásával, ami egyáltalán lehetővé tette, hogy gettósításra, deportálásra sor kerülhetett.
Sőt, éppen itt a kommentek között is visszaköszön egy csomó olyan toposz (lásd: "na de mi vezetett a holokauszthoz, mert oka volt"- típusúak)
amiről a saját családomban volt alkalmam vitatkozni. Mindez arra utal, hogy ezek a gondolkodás-minták ma is élnek.

Én személy szerint fel nem foghatom, hogyan lehet "okokat" találni emberek, gyerekek gettóba-vagonba zárására.
Hogy az áldozatok közül korábban ki volt uzsorás és ki nem, az hol érdekes ezen a szinten? Sehol.

Nekem például egyik nagyapám jegyző volt, és legalább egy embernek biztosan adott hamis papírokat a meneküléshez (később ez a zsidó ember nagyon sokat segített neki a kommunizmus idején), de nagyon nyomasztó volt számára ez a téma.
Sajnos már nem tudom megkérdezni tőle, hogy pontosan mi történt s mi nem, de érezhetően nyomasztotta őt ennek az időszaknak az emléke.

A másik oldalon nagyszüleim földművesek-kézművesek voltak, és nem kerültek közvetlen kapcsolatba az eseményekkel. Ők sokkal könnyebben túltették magukat ezen, és az ő köreikben könnyebben terjedtek a relativizáló érvek is (oka volt, stb.). Jegyző nagyapám ilyent soha nem mondott volna, pedig elég nagy magyar volt ő is.

Szóval egyetértek azzal, hogy van bőven mivel szembenézni, és az mindenkinek épülésére szolgál, ha a saját családja történetének ezt a részét megismeri.

Amit viszont a posztoló kifogásol, az nem ez, hanem a kettős mérce.
Nekem szembe kell nézni a családom múltjával, rendben.
Pető Ivánnak miért nem kell?
Bauer Tamásnak miért nem kell?
Úgy általában, a kommunista múlttal miért nem kell?

És ne mondjuk már azt, hogy ez egy intimus magánügy. Közszereplők esetében ez nem magánügy.

Szóval nem a szembenézéssel van a baj, hanem a kettős mércével, amit szembenézés kérdésében (is) alkalmaztok.
Továbbá azzal, hogy a múlttal való szembenézést gyomorforgató dolog napi politikai célok támogatására használni.

Larry Silverstein 2014.01.29. 16:32:28

@Narancskommunista: Persze hogy a győzelem számít, miért szernted mi számít?

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 16:36:01

@Larry Silverstein:
Ha csak annyit kapnának, amennyit elvettek tőlük, az nagyságrendekkel többe kerülne.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.29. 16:37:42

@Larry Silverstein:
Általában a győzelem számít, de amikor az ellenséget te magad fested olyannak, hogy alkalmas legyen ellenségnek, ott inkább az számít, hogy benő-e valaha a fejed lágya.

yotta 2014.01.29. 16:45:02

@babarczyeszter:
"ebben semmi kormonfontsag nincs. Igaz, nem is olyan egyszeru, mint egy jelszo, amit ismetelgetni lehet."

Csakhogy semmilyen jelszó ismételgetése, semmilyen (nem)körmönfont tudományos elemzés/kutatás, sem akkor nem tudott volna, sem máskor nem tudna abba a helyzetbe hozni, mint amit akkor és máskor mások (sokak) elkövettek, noha tengernyi elemzés arra van kihegyezve, hogy felelős vagyok és viselnem kell a múlt borzalmainak felelősségét. (noha persze verbalice kimondod, hogy nem az ítélkezés a cél, de hát ez mégis elkerülhetetlen következmény!)

yotta 2014.01.29. 17:01:51

@yotta:
"Csakhogy semmilyen jelszó ismételgetése, semmilyen (nem)körmönfont tudományos elemzés/kutatás, sem akkor nem tudott volna, sem máskor nem tudna abba a helyzetbe hozni, mint amit akkor és máskor mások (sokak) elkövettek..."

Tudom, a szociológiai, pszihológiai kutatások viszont azt bizonyítják, hogy az úgysem számít, amit mondok, mert a kutatási eredmények, ha a fene, fenét is eszik mást mondanak...

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2014.01.29. 17:02:55

Uncsi már a non-stop nácizás ... Ilyen lehet a posztoló feje,mikor kirakta ezt whatm8.com/gif/u-wat-m8-1

Roan 2014.01.29. 17:10:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azzal is lehet magyarázni a zsidógyűlöletet, hogy nem voltak beilleszkedők. De lehet, hogy más miatt: a középkorban a jobbágy/kézműves/nemes hármasságból senki senm volt mobilis, így a kockázatos, de jól jövedelmező kereskedelemmel leginkább ők foglalkoztak. Ennek következménye, hogy tudtak tőkét felhalmozni, így pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkoztak. A hitelezők pedig általában nem szeretik a hitelnyújtót (lásd még: mai közhangulat a bankokkal szemben), így kényelmesebb volt időnként megszabadulni tőlük, mint a tartozást visszafizetni (lásd még: Templomos lovagok pere).

Töksi 2014.01.29. 17:11:04

Én 47 éves vagyok, és azt hiszem, pontosan tudom, mit tettek, hogy viselkedtek a felmenőim.
Anyai nagyapám egy nagy vasútállomáson dolgozott vezető beosztásban Észak-Erdélyben, olyan városban, ahonnan nagyon sok zsidót elvittek. 99%-ban valószínű, hogy részt vett a deportálásokban. Vele erről nem tudtam beszélni, mert még jóval a születésem előtt (anyám is gyerek volt még), az ötvenes években elhagyta az országot, hosszú évtizedekig nem hallottunk róla. Dél Amerikában halt meg, amit pár éve tudtam meg én is. Nagyanyámmal nem igazán beszéltem ezekről az időkről, mire felnőttem, már nem volt olyan szellemi állapotban.
Apai nagyszüleim dunántúli községben éltek, nagygazdák voltak. Nagyapám testi hiba miatt alkalmatlan volt katonai szolgálatra, a háború alatt tehát otthon volt. A falujukban létesült gettó, ahova a helyieken kívül a környékbeli zsidókat is összegyűjtötték, majd Auschwitzba szállították az összeset, csak néhányan tértek vissza, azok közül is csak egy asszony maradt a faluban, a többiek Izraelbe vagy máshova költöztek. Még a '70-es, '80-as években is feltűnő volt a sok lehúzott vasredőnyös, lakatlan ház, nagyapámmal sokat beszéltem a témáról. Elmondása szerint jó volt a viszony a zsidósággal, egyfajta szimbiózisban éltek zsidók, svábok és magyarok egy virágzó községben. Nagyapám üzleti kapcsolatait is nagyrészt zsidókkal bonyolította. A gettósítás idején (ami egyébként rövid ideig tartott) a helyiek viselkedése széles skálán mozgott: a legtöbben együttérzéssel, kisebb segítségekkel, kevesebben közönnyel, míg egyesek kárörömmel, gyűlölettel fordultak a szerencsétlen emberek felé. De nagy embermentés vagy kiállás nem volt. Nagyapám az együttérző, segítő magyarok közé tartozott, de bevallása szerint el sem tudták képzelni, hogy meg fogják ölni ezeket az embereket. Ez az opció egyáltalán meg sem fordult a fejükben. Megkérdeztem, hogy ha tudják, hogy mi vár a zsidókra, máshogy cselekedtek volna? Azt válaszolta, hogy utólag úgy gondolja, igen, de mégsem biztos benne, hogy akkor lett volna annyi erő és bátorság benne.
A háború után a kommunista hatóságok sem szerették ezt a témát, pl. a zsidó temető egész a rendszerváltásig gondozatlan volt, '90 körül kezdték el a helyiek a rendbetételt, amiben egyébként a MAZSIHISZ anyagiakkal segített.
Ennyi az én családom története. Na most hogy tudunk továbblépni, kedves Eszter?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 17:11:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: azt mondtad, hogy a zsidoknak nem kellene annyit "hergelni", mert ki lesznek irtva.

ez mi, ha nem fenyegetes?:-)

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 17:16:36

@Töksi: te nem arra valaszoltal most amit babarczy irt, hanem arra, amive hamisitotta a mondandojat a poszt szerzoje...

Töksi 2014.01.29. 17:18:52

@ausländer Sipi: Én erre válaszoltam:
"Egyetlen kérésem van mindenkihez. Tegye fel a kérdést magának, hogy hol voltak, mit csináltak, hogyan reagáltak a saját ük/déd/nagyszülei 1938-1944-ben. Ha erre érdemi válasza van, nem tudatlan hárítás, hanem érdemi, megalapozott, alátámasztható válasza, akkor tovább tudunk lépni."
Ezt Babarcy írta.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 17:19:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Csak mostanság próbálják egyesek kiterjesztett értelemben használni, éppen azért, mert sokaknak nem tetszik, miért csak a zsidóság elleni (amúgy szörnyű) bűnökre kell emlékezni."

ez hulyeseg

semmit sem kell. senki nem hajt az utcara, hogy reszt vegyel a holocaust-megemlekezeseken, tehat nem kell. reszt vehetsz, ha akarsz. neked az csipi a csorod, hogy masok megemlekeznek rola. miert? miert akarod masok szabadsagjogat megvonni arra vonatkozolag, hogy mirol emlekezik meg?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 17:21:08

@Töksi: es mi a velemenyed a teljes szovegrol amit babarczy irt?

tehat nem csak a posztban demagog modon kiemelt es ertelmet valtoztatott reszre gondoloko, hanem az egeszre.

stim 2014.01.29. 17:23:29

Miközben Magyarországon ezen a gumicsonton rágódunk a világ nem áll meg, fejlődik tovább.

Íme egy izgalmas, igazi XXI. századi sorozat arról, hogy az ázsiai kistigrisek hogy hasítanak. Nanotechnológia, őssejtkutatás, ötvösség, modern ipar, vállalkozóbarát innovatív környezet, kemény munka sok eredménnyel. Nem a múlton rágódnak, ez nem lehet kampánytéma.

A kérdés az, hogy hova tovább? Miben akarunk jók, jobbak lenni?

Azt hiszem ezeketnézni üdítőleg hathat egy ilyen elszomorító téma után és fel lehet tenni a kérdést, hogy tényleg ezzel a szarsággal kell foglalkozni, hogy előbbre jussunk?

Szupertudomány, csúcstechnológia hétköznapi nyelven:

www.youtube.com/watch?v=XgsGMUXSACc&list=PL9-aNsL9qFa8fnT3mSJ1_t9bzWEBNOuN-

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 17:23:42

@Töksi: na varj, segitek

itt a tobbi resze:

"Nem gondolom, hogy bárkinek ítélkeznie kell a saját felmenői felett, pláne hogy bárki felelős lenne a tetteikért, és azt sem, hogy feltétlenül aljasság, ha valaki nem védi meg a szomszédját vagy nem érdekli a zsidók sorsa. Ez nem a zsidók története, hanem azé, hogy marad fenn a bizalmatlanság, ellenségesség, gyanakvás Magyarországon, amiből a politikai elit kiválóan megél."

Töksi 2014.01.29. 17:30:39

@ausländer Sipi: megkerestem a teljes szöveget, és ha jól sikerült a keresés, ez a facebook bejegyzés volt Babarcytól:
www.facebook.com/eszter.babarczy/posts/10152175169805859?stream_ref=9&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201401

Ezzel nagy vonalakban egyetértek.

És persze, ja, ez a poszt másról szól, de ez nem kérdés. Még a beollózott Babarczy idézetből sem következik, amit a poszt sugall.

Töksi 2014.01.29. 17:31:14

@ausländer Sipi: közben én is megtaláltam.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 17:31:30

@Töksi: koszonom:-)

csak ennyit szerettem volna olvasni.

Töksi 2014.01.29. 17:38:03

@ausländer Sipi: Nincs mit. Viszont nem garantálom, hogy mindig olyat fogok írni, amit olvasni szeretnél ;-)

Larry Silverstein 2014.01.29. 17:46:17

@Töksi: 'De nagy embermentés vagy kiállás nem volt. Nagyapám az együttérző, segítő magyarok közé tartozott, de bevallása szerint el sem tudták képzelni, hogy meg fogják ölni ezeket az embereket.'

És nem is ölték meg őket. A zsidóknál az hogy nem tértek vissza nem azt jelenti hogy megölték őket.

valaki senki 2014.01.29. 18:19:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem is beszélve a "nagymagyarkodók" tömegeiről! Akik mellesleg szlovák rendszámú, német ( nem itthon előállított) gépjárművekben feszítenek, a nagy Magyarország térképének matricájával. :) Soha nem tudom, hogy ilyenkor sírnom, vagy röhögnöm kellene!

sanyix 2014.01.29. 18:30:00

@babarczyeszter: nem igaz, az akkori tábornokok nagyrésze is megmondta, japán 1 hónapon belül fel fogja adni. Az utolsó lökést pedig nem az atom adta meg, hanem az hogy a szovjetek is megtámadták japánt. Az atombomba a Truman mögött álló jobboldali érdekcsoportok miatt került ledobásra, akik meg akarták mutatni az oroszoknak(és bárki másnak) mire képesek, és a szovjetek csak ne követelgessenek semmit(ennek ellenére mindent odaadtak nekik ami gazdaságilag nem volt fontos, így közép-kelet europát). Tehát hiroshima és nagasaki, egy kísérlet, és "kinek nagyobb a fasza" dolog volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 18:30:52

@ausländer Sipi:

'"azt mondtad, hogy a zsidoknak nem kellene annyit "hergelni", mert ki lesznek irtva.

ez mi, ha nem fenyegetes?:-)"'

Ez nem fenyegetés, hanem hazugság, ilyet nem írtam. Innentől pedig úgy reagálok a kommentjeidre, ahogy egy hazug ember (=TE) megérdemli.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 18:33:47

@Larry Silverstein:
"Sajnálod a vacak 7 milliárdot a legújabb holoszentélyre, te gaz antiszemita?"

:)

Igazából nem sajnálnám, ha biztos lehetnék benne, hogy az eljövendő 1000 évben ez lenne az utolsó ilyen célra kiadott pénz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 18:38:52

@Narancskommunista: Az általad emített példák nem a kollektív bűnösséget alapozzák meg, mert sem a manyup-pénzek, sem a földek államosításakor nem történt bűncselekmény. Ezért bűnös sincs. Tehát kollektív bűnösség sem.

Ezzel szemben a zsidóság elleni (amúgy szörnyű) bűnökért a magyarságot kollektíven teszik meg bűnössé. Lésd még: "bűnös nemzet".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 18:42:05

@Narancskommunista:

"Ok, akkor viszont miért azt írod, hogy sajnálatos, hogy a holokausztnak voltak ártatlan áldozatai, de a számok és a módszer valójában zsidó hazugság, miért nem azt írod, hogy kár, hogy nem úgy történt, ahogy a zsidók hazudják, és miért nem folytatjuk azt, amit Hitler bácsi elkezdett? Már ha nem számít az erkölcs, csak a győzelem..."

Hogyan következtetsz arra, hogy aki nem fogadja el a hivatalosan, sőt törvényben ráoktrojált 6 milliót, az sajnálja, hogy nem annyi volt, és folytatni szeretné a zsidóirtást?

Ez részedről nem érvelés, hanem a vitapartner rágalmazása.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 18:47:13

@Narancskommunista:

"Általában a győzelem számít, de amikor az ellenséget te magad fested olyannak, hogy alkalmas legyen ellenségnek, ott inkább az számít, hogy benő-e valaha a fejed lágya."

Neked mikor nő be a fejed lágya, hogy olyasmivel vádolsz valakit mint amire az előző kommentemben reagáltam? Ugyanis ha ilyesmit írsz valakinek:

"Ok, akkor viszont miért azt írod, hogy sajnálatos, hogy a holokausztnak voltak ártatlan áldozatai, de a számok és a módszer valójában zsidó hazugság, miért nem azt írod, hogy kár, hogy nem úgy történt, ahogy a zsidók hazudják, és miért nem folytatjuk azt, amit Hitler bácsi elkezdett? Már ha nem számít az erkölcs, csak a győzelem..."

Itt ugyanis te fested a vitapartnert olyannak, hogy alkalmas legyen számodra ellenségnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 18:48:25

@Narancskommunista:

"Ha csak annyit kapnának, amennyit elvettek tőlük, az nagyságrendekkel többe kerülne."

Csakhogy nem kaphatnak annyit, mert senki nem kapott teljes kártérítést, így nekik sem jár.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 18:57:24

@Roan: Ez valóban vastagon benne volt, de messze nem ez az egyedüli ok.

"A hitelezők pedig általában nem szeretik a hitelnyújtót (lásd még: mai közhangulat a bankokkal szemben), így kényelmesebb volt időnként megszabadulni tőlük, mint a tartozást visszafizetni (lásd még: Templomos lovagok pere)."

Ebben is van valami, de nem minden zsidó foglalkozott uzsorával (vagy hitelezéssel), másrészt az emberek ma is max. az adott bankot utálják, de nem a bank tulajdonosainak nemzetét vagy nemzeteit. Akkoriban is max. az adott uzsorást utálták, nem az uzsorás egész nemzetét.

Csak egy példa: engem becsapott, megtámadott, kirabolt, meglopott már magyar, cigány, zsidó és lengyel is. Ennek ellenére nem utálom sem a magyarokat, sem a zsidókat, sem a cigányokat, sem a lengyeleket. Mindig csak az egyént utáltam, aki kárt okozott nekem, nem a nemzetét.

Dzsentrisvihák 2014.01.29. 19:39:20

@Balt:

Ó, hát nem azt mondottam én, hogy mindenki egyformán e kalpag alá veendő, csupán kinek reá illik az kobakjára :)

babarczyeszter 2014.01.29. 22:15:02

@liebend: köszönöm a történetet.

babarczyeszter 2014.01.29. 22:21:33

@Dzsentrisvihák: én eddig sem náciztam. És nem tartozom semmilyen "körhöz".

babarczyeszter 2014.01.29. 22:25:35

@Töksi: köszönöm szépen ezt a történetet. Nekem sokat jelent. Aki még olvassa, azt hiszem, az is sokat megérthet a korból. Tökéletesen igaz, hogy a kommunista hatóságok se foglalkoztak a zsidók elvitelével, mert szerintük "a fasizmus" áldozatai "a hős kommunista partizánok" voltak. Csak a hatvanas években került elő a holokauszt. A háború után pedig a hatóságok azonnal és kíméletlenül deportálni kezdték a magyar svábokat, ami rengeteg tragédiával és emberáldozattal járt. Erről is kevés szó esik.

babarczyeszter 2014.01.29. 22:33:45

@yotta: nem az a célom. És szeretnék sokakat meggyőzni arról, hogy ne legyen ez a célja -- időnként sikerül, időnként nem.

Nyilván van köztünk egy meggyőződésbeli különbség, de ennek a lényege nem az, hogy szabad-e zsidót ölni, hanem az, hogy gyenge-e az ember önmagában. Szerinted, ha jól értem, vannak rendes emberek, akik úgy születnek, és vannak nem rendes emberek, akik meg olyannak születnek, és ha ölésre kerül a sor, az utóbbiak ölnek.

Szerintem -- és az általam ismert szakirodalom szerint -- ez nem így van. A normális körülmények között rendes emberek egy része vadállattá tud válni. A körülmények hatására -- tehát nem annyira a meggyőződés, mint inkább a közvetlen körülmények hozzák elő az aljasságot. Ezért beszéltem opportunista (alkalomhoz kötődő) aljasságról. Nem hiszem, hogy a magyarok többsége ki akarta irtani a magyar zsidókat. Nem hiszem, hogy az a tanulság a magyar holokausztból, hogy a magyarok antiszemiták, tehát potenciális gyilkosok (ez volna például egy jelszó-szintű kijelentés, és vannak olyan idióták, akik időnként képesek ilyeneket mondani). Szerintem egészen más a tanulság. A poszt írója teljesen félreértette, vagy félreértelmezte, amit írtam.

babarczyeszter 2014.01.29. 22:39:29

@Mr. Rustical: Tökéletesen egyetértünk abban, hogy gusztustalan, amikor ilyesmi -- bármilyen történelmi tragédia vagy trauma -- politikai harcok része. Én úgy gondoltam, hogy ha megírom, hogy elgondolkodtat, a saját családom hogyan viszonyult a zsidóüldözésekhez (már amennyit erről ki tudtam deríteni), azzal azt is egyértelművé teszem, hogy semmilyen politikai erőnek nincs joga ahhoz, hogy helyettünk nyilatkozzék vagy gondolkodjék erről. Viszont ha ezt kimondjuk, akkor azt is mondjuk, hogy nekünk van közünk hozzá. Vagy eltöröljük a történelem emlékét is, ami szerintem nem lehetséges.

babarczyeszter 2014.01.29. 22:43:22

@Mr. Rustical: Ami az ávósok gyerekeit illeti: nekik is szembe kell nézni a szüleik történetével. Volt ilyen vitám (például hogy szabad-e mondani, hogy a Tanácsköztársaság vezetői között felülreprezentáltak voltak a zsidók, vagy a háború után sok zsidó a kommunistaságba menekült), és kaptam is érte a fejemre. Lehet, hogy néha nem fogalmazok elég világosan, de teljesen következetes vagyok. Csak éppen nem illik bele az átpolitizált, áthiszterizált magyar történeti tudatba, amit mondok, ezért könnyű félreérteni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 22:55:22

@babarczyeszter:

"A háború után pedig a hatóságok azonnal és kíméletlenül deportálni kezdték a magyar svábokat, ami rengeteg tragédiával és emberáldozattal járt. Erről is kevés szó esik."

Tehetnél róla, hogy ez változzék. Mondjuk a mostani poszthoz hasonló odaadással írhatnál a deportált svábok megpróbáltatásairól is.

Magam is sváb vagyok, bár a mi családunkból senkit nem deportáltak, mert még csak egy halvány antiszemita gondolatot sem tudtak ránk bizonyítani. Azért a nem éppen szegény családunk minden vagyonát (pl. két gyárat) elvették, amiért azóta sem kaptunk egy peták kárpótlást sem - még kárpótlási jegyet sem. Így e szempontból a zsidó túlélők nálunk jobban jártak.

babarczyeszter 2014.01.29. 22:56:31

@magyar ember teli szájjal: miért, mit mondjak? a zsidótörvények definiálták a zsidókat, aki nem számított zsidónak, az maradt teljes jogú magyar állampolgár. Mondjam azt, hogy "a keresztények"? Ez se stimmelne, mert faji alapú definíció volt (nagyszülőkre alapozva). A korabeli szóhasználatot vettem alapul, jobb híján. A magyar zsidók túlnyomó többsége magyarnak érezte magát, magyar volt az anyanyelve, és jelentős részük vallásos sem volt.

babarczyeszter 2014.01.29. 22:58:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A zsidó túlélők vagyonát is elvették, semmi különbség nem volt ebben (bár úgy tűnik, mintha itt sokan másképp gondolnák). Abban sem volt különbség, hogy kit vittek el az oroszok -- táborból épp hogy hazaténfergő túlélőt is vittek. Mivel holokauszt emléknap volt, erről írtam.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.29. 22:59:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ez elegge szanalmas, nem erzed?;-) megkeressem neked?;-) de az kinos lesz...:-D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 23:00:16

@babarczyeszter:

"A zsidó túlélők vagyonát is elvették, semmi különbség nem volt ebben"

Végigolvastad a pár soromat? Lejött, hogy mi SEMMI kárpótlást nem kaptunk, míg a zsidóság még ma is kap?

babarczyeszter 2014.01.29. 23:08:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Dehogynem -- mindenki kapott kárpótlást a rendszerváltás után, a kilencvenes évek legelején. Kárpótlási jegyek formájában nyújtották egyéneknek, intézményeknek (pl. egyházaknak) pedig visszaadták az elvett ingatlanokat, vagy hasonló értékűt biztosítottak helyette. A túlélő zsidók nem kapnak kárpótlást "ma is" -- egyszer kaptak a német államtól (nem a magyartól) valamikor szintén a kilencvenes években, továbbá a befagyasztott svájci aranyszámlák egy részét (ezek a nácik által a zsidóktól elkobzott aranytárgyakból jöttek létre, beleértve az aranyfogakat is) szintén szétosztották túlélők között. Vannak ezen túl egyének és kisebb csoportok, akik szeretnének kárpótlást kapni, valamilyen konkrét ügyre hivatkozva -- például azok a visszataszító figurák, akik a MÁV-ot perelték --, de nem tudok róla, hogy ténylegesen kaptak volna.

babarczyeszter 2014.01.29. 23:13:44

ja, nem tudom, ki kérdezte, hogy a "zsidólakás" kifejezés honnan jön. Ez is a korabeli hivatalos szóhasználat (tehát a magyar állam szóhasználata). Úgyszintén a "zsidóvagyon". Ezeket nagyobb városokban hivatalos úton osztogatták, kisebb helyeken a helybéliek egy része széthordta.

Pagnar 2014.01.29. 23:32:51

@wabai: "A mai ember felelőssége a holokauszttal, és ez nemcsak a magyarokra vonatkozik, hanem a világ összes népére, az hogy elkerüljünk egy következőt."

Semmi felelossegunk nincs. Pont.
Kozhely, de a tortenelem ismetli onmagat. Holokauszt volt, ma is van szerte a vilagban (afrikatol a kozel keletig, szamtalan orszagban) es elarulok egy nagy titkot, lesz is.

A babarczy feleknek meg a kurva annyat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.30. 00:05:38

@babarczyeszter:

"Dehogynem -- mindenki kapott kárpótlást a rendszerváltás után, a kilencvenes évek legelején."

Engedd meg, hogy a mi családunk jobban tudja, kapott-e kárpótlást.

"A túlélő zsidók nem kapnak kárpótlást "ma is" -- egyszer kaptak a német államtól (nem a magyartól)"

Akkor mondd már meg, mire fizet a magyar állam évtizedek óta a különféle zsidó szervezeteknek és egyéneknek. És a német is, ha már azt írod, hogy a német államtól is csak egyszer kaptak.

Ja, hogy ezeket a pénzeket esetleg nem kárpótlás, hanem valami más címen fizetik? Attól még pénz az a pénz, nem?

Dzsentrisvihák 2014.01.30. 00:39:22

@babarczyeszter:

Jaja, persze, én meg egy bantunéger eszkimó vagyok, aki épp kínaiul írja ezt az üzenetet... Ugyan már, ne nézzük hülyének a másikat, köszönöm. (Egyébiránt, kitérésből kettes alá; és még te fanyalogsz itt "tudatlan hárítás"-ról, pfff...)

Ami a farizeus moralizálásodat illeti arról, hogy vadállat-é az ember, vagy sem, a válasz az, hogy igen. Kivétel nélkül, mindenki. Számodra és számomra is van olyan élethelyzet, amiben olyan dolgokat lennénk képesek elkövetni, melyeken a szobatudósoknak könnyű elborzadni a kedélyes téli estéken, a degeszre rakott kandalló előtt, s összedideregni tőlük a nyuszis mamuszt. A legelvetemültebb akciók is tűnhetnek reálisnak, jogszerűnek... stb., adott helyzetben.

Ilyen az emberi természet. Ez alól nincs kivétel (maximum a szentek). Amíg viszont egy bizonyos vallás, kisebbség, kultúrkör... stb. (mittudomén, hogy most éppen minek tartják magukat) úgy csinál, mintha rájuk ez nem lenne, sosem lett volna, és nem is lehetne igaz(holott ezt tetteikkel bőszen cáfolják), és ezért bűnösnek tart mindenki mást, ill. elvárja, hogy őt, és a kis tragédiáját felsőbbrendűként kezeljék, addig itt nem lesz meg/kiegyezés. Csak örökös kultúrkampf, meg acsarkodás a másikra, amíg a történelem újra meg nem ismétli önmagát. (Ez pont a ti köreiteknek kedvenc mantrája, egyszer talán tanulhatnátok belőle.)

Amíg azok fújják a passzátszelet a közvéleményben, a történelem tudomány, a társadalomtudományok, az irodalom... stb. területén, akik úgy érzik, hogy a "múlttal való szembenézés" mindenki másnak kötelező, csak nekik nem (hisz nekik, szerintük, nincs miért), és ezt követelni antiszemitizmus, addig ebben a kérdésben bármilyen széleskörű konszenzust remélni hülyeséggel határos naivitás. (Arról az érdekesebb elvi dilemmáról nem is beszélve, hogy mégis mit gondoljunk azokról, akiknek "a világmindenség legeslegnagyobb tragédiája" = nekünkmostmármindentszabad jegy az életre képlet alapján működik a világ...?)

A szembenézésről pedig még annyit, hogy a társadalom gondolkodó része már átesett rajta (akik nem, azoknak a száztrilliomodik holkuszt-bolhacirkusz, meg emlékközpont látogatás után se lesz erre igénye, szóval marha fölösleges ilyenekre elcseszni a rengeteg pénzt/időt/energiát). Elgondolkodtunk rajta, helyére tettük a dolgot, ennyi. Az, hogy egyeseknek az lenne a minimum(!), hogy éjt nappallá téve, nyílt színen korbácsoljuk véresre magunkat, majd sóval dörzsölgessük sebeinket, miközben kollektíve bocsánatért esedezünk a történtek miatt, nem a dolog megfelelő helye.

Arról nem is beszélve, hogy a magyarság kollektív szidalmazása mit sem csökken a napi szintű kormányzati elhatárolódások, bocsánatkérések, milliárdos "gesztusok", taknyon csúszások, emlékműavatások, megemlékezések, rettegőszeánszok hatására. Nem csoda, hogy az átlag, és a kevésbé átlag embernek is kezd ettől tele lenni a töke, és már ha csak meghallja a "holokauszt", vagy "zsidó" szavakat, kapcsol odébb, nyomja ki a rádiót, fordítja el a fejét, lapozza el az oldalt. Herótunk van már ettől. Nagyon...

2014.01.30. 01:18:59

Már önmagában azért ostobaság az egész felvetés, mert aki zabrált, rabolt, az nem valószínű, hogy gyermekeit, unokáit tájékoztatta volna erről a későbbiekben.

yotta 2014.01.30. 01:27:30

@babarczyeszter: @babarczyeszter: Az én világomban nincs értelmezve, hogy szabad-e ölni bárkit vagy bármit, mert nem az a visszatartó ok, hogy nem szabad, hanem az, hogy fel sem merül! Ezért a "rendes, nem rendes" relációban "rendes" eleve nem lehet az, aki gyenge, vagy bármilyen létező körülmény előhozza belőle az aljast. Az általam defíniált "civilizált emberből" kihalt az ölés génje (ha egyáltalán létezik ilyen), az ölés képessége, ezért sem opportunista aljasság, sem eredendő gonoszság nem hozhatja/hozhatta holokauszt elkövető helyzetbe, de még a csirke nyakát sem nyiszáljuk és kikerüljük a csigát az úton!
És igen, a köztünk lévő számodra is érzékelhető meggyőződésbeli különbség az oka annak, hogy megrökönyödöm a felvetésen, mert szvsz vagy aljas valaki, vagy nem. Az aljasság nem relativizálható, nem enyhítő körülmény az esendőség, s nincsen olyan, hogy az alkalom hozza elő a gonoszságot! (Van az úgy, hogy a meglévő tudományos elképzeléseket revideálni kell...)

A poszt írója pedig szerintem hajszál pontosan felfogta közlésed lényegét, azonban a fénykép melletti dőlt betűs szövegben, akarva vagy akaratlanul elhelyeztél olyan aknákat, amely éppen abba a kínálkozó értelmezési kalickába zárta a szöveget, amelyet a poszt írója megmutatott; és azt pedig nem hiszem el, hogy pont te ne tudtad volna, hogy ennek ez lesz a következménye...

yotta 2014.01.30. 01:33:23

@Dzsentrisvihák: "Ilyen az emberi természet."

Nem, nem ilyen! A tényleg civilizálódott embert semmilyen körülmény sem tudja olyan cselekmény elkövetésébe hajszolni, amelyen a szobatudós a kandallója lőtt elborzad.

yotta 2014.01.30. 01:38:09

@Dzsentrisvihák: ...amúgy pedig kifakadásod végével nagyon egyet tudok érteni.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.30. 07:33:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: tessek:

"Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.29. 09:32:28
@Holle anyó: "könyörögve kérlek, hogy hagyjátok abba ezt a pofátlan nyomulást, mert ebből baj lesz"

Bizony lehet, hogy tényleg baj lesz belőle. Lehet, hogy az emberek előbb-utóbb megunják, hogy alaptalanul bűnösöknek bélyegezik meg őket, és ha már egyszer úgyis bűnösöknek kiáltják ki őket, akkor legalább utólag alapot szolgáltatnak majd. Ami persze helytelen dolog lenne, de attól még megtörténhet.

Szóval nem kellene hergelni az ártatlanokat."

Dzsentrisvihák 2014.01.30. 08:22:06

@yotta:

Mondom, mindenki számára van olyan szituáció. Amíg nem kerülsz ilyen helyzetbe, gondolhatod, hogy a civilizáció cukormáza téged immúnissá tesz erre, de hidd el, hő hatására ez a réteg is olvad, még az (illuzórikus) "jó ügy" képviselőinél is (ajánlom elolvasásra Sánta Ferenc Az ötödik pecsét című könyvét).
Az persze egyénenként más, hogy ki, mikor vetkőzik ki önmagából, de mindenkinél megvan az a pont, amikor biza képes lesz bármire.
Ez nem egy jó dolog, de attól még így van. Nem szabad úgy kezelni, mintha nem lenne, mert abból erednek az olyan álszent, hipokrita, valóságidegen társadalmi berendezkedések, történelemfelfogások, és kulturális/politikai közállapotok, amilyenek a jelen nyugatot is jellemzik.
Ez is szüli a kettős mércét, az önfelmentés mechanizmusait (igen, ezzel minket vádolnak állandóan, de igazából a nyugatra ugyanúgy, ha nem még jobban jellemző), a dekadenciát, és az abszolút kategóriákban való gondolkodást.

Balt 2014.01.30. 08:46:12

@babarczyeszter: Ezt sajnos nem tudom már megkérdezni (vagy 40 éve...), de semmi kapcsolatunk nem volt Erzsébetvárossal, úgyhogy nemigen hiszem, hogy a nagyanyám (vagy 4 12, és 14 éves gyerekei) nézték ki magunknak a 2. emeleti gangos, komfort nélküli, hogy ne mondjam: poloskás lakást.

grande milan (törölt) 2014.01.30. 08:47:22

Én is kedvelem Esztert, de nem kellene elvtelenül védeni. Ostobaságot írt, ártott Nekünk.

Balt 2014.01.30. 08:51:28

@Balt: gyerekkori emlékeim szerint: sötét lakás volt 2. emeleti volta ellenére b1 db gangra néző szobaablakkal + konyhaajtóval, nyilvánvalóan tanácsi.

Tehát finoman fogalmazva nem egy Szemlőhegyi úti villa... (Rég nincs meg, nagyanyám idős korára hozzánk költözött.)

Balt 2014.01.30. 09:02:32

@Mr. Rustical: Remek szinopszis!

@babarczyeszter: Ja, a házunk tényleg bombasérült volt, de a közvetlen felmenőim vidékre menekültek az ostrom elől, a ház csak az '50-es évek végén épült újjá. A Pesten maradó dédszülők (egyébként szocdem pártigazolvány is van a hagyatékban...) pedig a (ma) legsötétebb nyóckerben kaptak szintén szükséglakást. Igaz, a fentebb megidézett lakás is az egykori gettón kívül volt. Az biztos, hogy utóbbira csak a háború után volt szükség, '46 után.

Balt 2014.01.30. 09:12:20

@Roan: :) Talán nem illendő, de a Gazsi meg az új tévéje c. (duplán rasszista) vicc jut eszembe. (Nem mintha a körülményektől elvonatkoztatva ne lenne maga a véres valóság...)

blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=zgfumag&pid=76129&blog_cim=A%20cig%E1ny%20k%F6lcs%F6nk%E9r%20a%20zsid%F3t%F3l

Pardon!

Balt 2014.01.30. 09:30:38

@Töksi: Kösz a történetet, a válaszra magam is kíváncsi vagyok. (Olvasom tovább, talán lesz válasz is.)

@babarczyeszter: OK, ez így korrekt törekvés lenne, csak miért van az a kényszerképzetem/-tünk, hogy ez a kényes téma a választási kampány része? Noha nem tudok róla, hogy bárhol aláírtál volna politikai nyilatkozatot, bármely párt(csoportosulás) aktív támogatója lennél, bár azért van sejtésem a pártszimpátiádról... (Csak alkalmi nézője vagyok a Betlennel folytatott még alkalmibb beszélgetéseiteknek, de az ebből a szempontból különösen érdekes lehet. Tudod: Radnóti és Komlós.)

Térjünk vissza rá április után, addig én is jobban körüljárom a témát az ominózus szükséglakással kapcsolatban.

Mar Sara 2014.01.30. 09:49:10

@álfirkász: "anyád meg valamelyik nyilas tetű kurvája volt, igaz?"
Lehet, bár másfél évesekkel csak a magadfajta pedofil szabaderkölcsűek élnek nemi életet.
A tetűt egyébként kikérem magamnak!

"A két nagyapám '44-ben már valahol a Don-kanyar környékén feküdt tömegsírban."
Hazudozzál, nem is volt nagyapád, benneteket tojásból keltetnek valami ipari egységben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.30. 10:12:06

@Dzsentrisvihák:

"ajánlom elolvasásra Sánta Ferenc Az ötödik pecsét című könyvét"

Vagy még inkább a Hamu és gyémánt (mind a könyv, mind a Wajda-film).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.30. 10:19:06

@ausländer Sipi:

Ha azt írom, hogy cseréld ki a motorban a fáradt olajat, mert különben baj lesz, akkor ez fenyegetés?

Ismerős a módszered. Kiforgatod a másik szavait, belemagyarázol marhaságokat, ezzel próbálod a másikat védekezésre kényszeríteni. Jól bevált ballibsi módszer, a szerencsére már kimúlt SZDSZ űzte mesteri fokon.

Ezt csak azok kedvéért írom, akik esetleg még nem ismerik ezt az aljas módszert. Téged továbbra is ignorállak, mert a szartól (=tőled) inkább távol tartom magam.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.30. 10:22:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: kis hazudos:-DDD

mindenesetre elegge erdekes analogia a mechanikai kopast a tudatos nepirtashoz, mint kovetkezmenyhez hasonlitani:-)

nincs mit kiforgatni azon amit leirsz, azok ugy a maguk valojaban tanuskodnak egy emberrol, aki hijan van az empatianak:-)

nem kell nekem semmit hozzafuznom az altalad leirtakhoz, hiszen szepen leirod magad:-D

Szúnyog 2014.01.30. 10:25:02

@ausländer Sipi: Sose dugulsz el? A szarért ártod magad a dolgainkba. Foglalkozz a saját országoddal, nemzeteddel!

2014.01.30. 10:31:59

Nagyon jó poszt, ideje helyre tenni a holokauszttal takarózó, tömeggyilkos cionistákat.

Ne feledjük, hogy babarczy zsidó fajtársai azok, akik ma is koncentráció táborban, falak mögé bezárva tartanak egy népet.

babarczyeszter 2014.01.30. 10:56:38

Hm. En a sajat nemzsido rokonaimrol beszeltem, akik egyike a kedvenc, imadott nagyanyám. Tortenetesen profitaltak a zsidok elhurcolasabol. Ha paranoid a tarsasag egy resze, es ugy erzi, oket vadolom, magatol kerdezze meg, miert erzi igy.

Azt a hozzaszolasok lattan nehez tagadni, hogy itt sokan buszken antiszemitak. Gondoljatok, hogy a csaladotokban nem volt ilyen?

Nem fogok a fideszre szavazni. Es a jobbikra sem, par paradox modon pillanatnyilag a jobbikkal kevesebb bajom van, mint a fidesszel. Hogy kire fogok, azt nem tudom. Vagy az Lmp-re, vagy az osszefogasra, mindkettore befogott orral.

az otvenes eveket erdemes szinten megvizsgalni. A zsido nagyapam sulyos beteg volt, de egy izbe tanuskodnia kellett a belugyben egy igazolasi eljarasban. Meg fogom nezni a leveltarban, mit mondott. A nagyanyam muszaki rajzolokent dolgozott, aztan lehuzott meg egy muszakot egy keramiamuhelyben. Magukba fordulva eltek, nehany haboru elotti ismerossek tartottak csak kapcsolatot. A regi lakasukban maradhattak, de persze allamositottak. Ellenzeki, rendszerellenes tevekenyseget a kovetkezo generacio vegzett, de ok kemenyen nyomtak, az allasukat is elvesztettek. A kersszteny kozeposztaly serelmeire erzeketlenek maradtak, inkabb szegenyek, prolik, politikai uldozottek ellen leptek fel.

babarczyeszter 2014.01.30. 10:59:59

@csentecsa: de ra tudsz jonni, ha felteszed a.kerdest magadnak. Persze, hogy nem mondtak el a legtobben. Nyilvan szegyelltek.

babarczyeszter 2014.01.30. 11:00:55

... nem ellen, hanem az uldozesuk ellen

babarczyeszter 2014.01.30. 11:04:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a magyar allam mindenfele egyhazi es kulturalis egyesuletnek fizet. Ennek incs koze a holokauszthoz.

Nem ertem, miert nem kaptatok. Az en nem-zsido csaladom kapott az elvett foldekert.

Balt 2014.01.30. 11:12:09

@babarczyeszter: Ne vedd a szívedre. Én bár nem vagyok a blog rendszeres olvasója, kifejezetten örülök a párbeszédnek. Apropó, Radnóti "megítélésére" azért kíváncsi lennék...

"par paradox modon pillanatnyilag a jobbikkal kevesebb bajom van, mint a fidesszel."

Ez elég furcsa a fenti kontextusban, de majd talán kiviláglik a miértje.

Dzsentrisvihák 2014.01.30. 11:17:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az se rossz, bár szerintem Sánta könyve kissé közelebb áll az itt fölvetett témához, szóval némileg eklatánsabb.

Balt 2014.01.30. 11:24:34

@Balt: Meg pl. Hankiss levelére. Meg egyebekre, amik fentebb előkerültek.

Amúgy szerintem rossz oldalról közelíted meg a dolgot: ha a magyarságodat hangsúlyoznád (amit senkinek sincs joga amúgy megkérdőjelezni, legfeljebb az ebből önmagukat kirekesztőkkel szemben), akár a zsidó felmenők tisztelete mellett (sőt, kötelezően, ha ez fontos), akkor nem lennének "antiszemiták". Minden külsősége ellenére Köves Slomó pl. szerintem ennek kevésbé van kitéve. (Bár a jobbikosok részéről nem garantálnám...)
Egyszerűen, mert hitelesen és következetesen képvisel valamit ifjú kora ellenére. Komolyan mondom, nekem rokonszenves. Mondhatod opportunista aljasságnak is (a politikai pragmatizmust?), bár ezt azért kikérném magunknak. :)

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.01.30. 12:56:22

@babarczyeszter: Hm, kiváncsiságból visszanéztem ide, és meglepődtem, hogy még mindig megy a kommentelés, sőt te is részt veszel még benne. Újra és újra felmerül itt az a téma, hogy én "félreértelmeztelek" téged. (A jelzőket most hagyjuk). Ennek kapcsán a tumblren írtam tegnap ezt:

" Visszatérő téma volt az addigi hozzászólásokban, hogy “tudatosan elferdítem”, “kiforgatom”, “paranoid módon értelmezem” BE kollegina szavait.
Kizárólag neki válaszoltam, a többi kommentelőnek innen is szeretném üzenni: a sarkítás, a karikaturisztikus értelmezés, és a gyenge pontokra rávilágítás nem csak a te/ti privilégiumotok. A cikizés lányok/fiúk kétélű dolog. Ezt kéne tudomásul venni, azt mehetne érdemi párbeszéd is."

Nem, nem értelmezem félre a szavaid. Meggondolatlanul, rosszul megfogalmazva írtál le egy gondolatot, ami meglehetősen sértő sokak számára. Történelemkedvelő ember révén tudom, hogy mennyire fontos tisztában lenni a múlttal, valamint azt, hogy mennyire fontos ebben a kérdésben az objektivitás. Ennek az utóbbi körülménynek nem felelsz meg.
Üdv: K. T. Attila

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.30. 12:56:49

@babarczyeszter:

"a magyar allam mindenfele egyhazi es kulturalis egyesuletnek fizet. Ennek incs koze a holokauszthoz."

Az amerikában élő holokauszt-túlélőknek (egyes egyéneknek, akiknek a magyar kormánnyal kötött megállapodás alapján ottani zsidó szervezetek osztják szét a pénzt - azaz csak osztanák, mert volt, amelyik elsikkasztotta) szerinted ugyan milyen alapon fizet a magyar állam? Mert fizet.

Egy egyén se nem vallási, se nem kulturális egyesület. A pénzt nem úgy kapta az ottani szervezet, hogy használja fel belátása szerint, hanem kimondottan az egyes túlélőknek való szétosztás céljából. Tehát nehéz erre azt mondani, hogy nincs köze a holokauszthoz. :)

És ismét: nem az a bajom ezzel, hogy kapnak pénzt, hanem az, hogy itt most éppen te tagadod, hogy köze lenne a holokauszthoz. Mert ha elismernéd, akkor azt is el kellene ismerned, hogy még ma is kapnak zsidó személyek pénzeket a magyar államtól, ezt pedig korábban már tagadtad.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.30. 13:02:42

@babarczyeszter:

"Nem fogok a fideszre szavazni. Es a jobbikra sem, par paradox modon pillanatnyilag a jobbikkal kevesebb bajom van, mint a fidesszel. Hogy kire fogok, azt nem tudom. Vagy az Lmp-re, vagy az osszefogasra, mindkettore befogott orral."

Pedig SZERINTEM célszerű lenne a Jobbikra szavazni. Annyi szavazatot úgysem fognak kapni, hogy kormányt alakíthassanak, még annyit sem, hogy meghatározó szavuk legyen egy koalícióban. Ám ha az Összefogásra szavazol, akkor a múlt embereit hozod újra helyzetbe. Azt meg már tudjuk, mi várható tőlük. Az LMP meg 4 év alatt nem volt képes határozott profilt kialakítani, ők még ellesznek egy darabig, de előre nemigen jutnak.

Tehát a Jobikra adott szavazattal a Fideszt és a ballibet gyengíted anélkül, hogy a radikális jobboldalnak valós esélyt adnál, amit ugye - gyanítom - nem szeretnél.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.30. 13:03:56

@ausländer Sipi:

No comment, elmebetegekkel inkább nem vitatkozom, így veled sem.

Judenrein 2014.01.30. 13:30:26

Antiszemitizmus

A hal a vízben él, a tüdő oxigénnel táplálkozik, a magyar antiszemita. Dobd ki a halat a vízből: elpusztul. Vedd el az oxigént a tüdőtől: megfullad. Hazudd ki az antiszemitizmust a magyarból: a halál leggyalázatosabb nemével hal meg.

De mi az antiszemitizmus lényege? Miért vagyunk antiszemiták? Miért az antiszemitizmus? Életösztönünk első, szükségszerű megnyilatkozása, s melyek e megnyilatkozás helyes formái?

Egy téren sem mondtak annyi ostobaságot mindkét táborban , mint a zsidókérdés körül. Buzgó antiszemiták mondanak jelszavakat és érveket, melyek a zsidóság leghatalmasabb fegyvereivé válhatnak. Liberális államférfiak előtálalnak érveket, melyeket egy dedós gyermek szétszedhet alaplehetetlenségeire. Mert jobbról és balról nem állítják be a kérdést a maga nagy történelmi horizontjába, nem viszik vissza, hogy úgy mondjam, természetrajzi egyszerűségére. Egyes esetekből indulnak ki, szentimentalizmussal kandírozzák körül, érdekpárt s más zavaró szenvedélyekkel homályosítják el tisztaságát. Pedig a zsidókérdés lényegében éppen olyan egyszerű, mint amilyen átlátszó és egyszerű nyelvtanilag ez a mondat: a ragadozó ragadoz. És ennek az erős fajnak minden vér szerinti ravaszsága kellett ahhoz, hogy ezt az egyszerű, könnyen érthető lényeget körülvegye a hazugságok, az álhumanizmus, álszociológia, ál-szabadgondolkodás és álforradalom megtévesztő Bábelével.
A legnagyobb, legbűnösebb tévedés s fájdalom, nálunk leggyakoribb a zsidóság olcsó gyalázása, lekicsinylése. Ha engem a fronton földerítő szolgálatra küldenek, és én az ellenség roppant haderejéről azt a hetyke tudósítást hozom, hogy szót sem érdemel, hogy egy pár emberrel szét lehet verni az egészet: akkor én katasztrófa elé viszem saját véreim, s haditörvényszék előtt méltán érdemlek golyót vagy kötelet. Gondolják meg ezt jól a zsidóság anekdotás, nótás fitymálói. Jellemző, hogy igen sok zsidó fölényes humorral segít a bátor kereszténynek ebben a lekicsinylésben, mert tudja, hogy ez elrejti a veszélyt. Lekicsinyleni azt a fajt, mely a maga húszszoros kisebbségében elfoglalta a magyar élet minden stratégiai pontját, s mely egy történelmi katasztrófa ügyes kihasználásával lába alá gázolt bennünket, hitünket leköpte, zászlónkat letaposta, lekicsinyleni ezt a fajt nem önmagunk végtelen megvetését jelenti? a zsidóság is, mint minden más faj, erőknek és gyengeségeknek, kiválóságoknak és bűnöknek végére mehetetlen összetétele. De, mert egy irtózatosan exkluzív vallás nevelésében, a kultúra és európai élet minden fénymáza alatt megmaradt az &s, barbár, ösztönös ázsiai törzsembernek, erői és kiválóságai vérből jövőbbek, s inkább jelentik az egész faj védelmét és hódítását, mint más fajoknál, gyengeségei és bűnei szembeötlőbbek, s inkább rátámadnak az európai ember morális ízlésére. Mert a lényege a különbségnek, s ezt nem lehet eléggé ismételni, mert ők szüntelenül ellentétesen másképp tüntetik föl, az: hogy mi, magyarok, németek, szlávok, olaszok etc. Az európai hit, morál és kultúra közösségében a csupán törzsemberből emberré szélesedtünk, a zsidó pedig a kiválasztás kannibál hitével, rettenetes faji hitében és moráljában megmaradt az ötezer év előtti idegen szagtól ösztönösen irtózó törzsember. A zsidóság a legkomolyabb, a legvégzetesebb ellenség, a zsidókérdés a magyarság élet-halál kérdése, mely belekapcsolódik a magyar élet, a magyar jövő minden mozzanatába. Viccet csinálni ebből a kérdésből, lekicsinyelni ezt az ellenséget és ezt a veszélyt: csak hülyék vagy megfizetett gonoszok tehetik. A sok tragikomikus tévedés onnan ered, hogy mi asszimilálódós babonánkba butulva azt hittük, hogy az idegennek hetedik paradicsomi kéj, s nagy előléptetés magyarrá áthasonulni. Ez a hit, mely erős faji öntudatra, egészséges fajnál tényleg hódító erőt jelentett volna, nálunk nemzeti öngyilkosságunk egyik fő forrása lett. A magunk úgynevezett ideális oh, de aljas és gaz ez a szó! horizontjából néztük a dolgot, s nem akartuk meglátni a természetrajzilag is való valóságot, hogy az élet erős és gyenge fajok vad harca, s hogy minden fajnak magának kell megszerveznie védelmét és jövőjét, s nem szabad azt idegenre bíznia.

Judenrein 2014.01.30. 13:33:18

(folyt)
Így például érzékeny, humanisztika-liberális politikai primadonnáink sokszor énekelték: Nem szabad általánosítani, hiszen van becsületes zsidó is, az ártatlan ne szenvedjen a bűnösért! Hát természetes, hogy van. Én magam is ismertem nem egy nagy kultúrájú, gondosan kiépített belső életű, tiszta morálú zsidót. De egyet ne tessék elfelejteni. Ez a zsidó, éppen mert ilyen, s annál inkább, mert ilyen, a fajok harcában a saját fajával szolidáris, még akkor is, ha tiszteli a másik fajt. Vagy elfogadjuk azt az ítéletet, hogy Erdélyben az a becsületes magyar, aki megtagadja magyarságát és oláhhű lesz. Felvidéken az a becsületes magyar, aki csehhé torzul és így tovább? Ugye bár, hogy nem, ugye, hogy az a szívünk szerint, morálunk szerint való magyar, aki a mienk marad minden poklokon keresztül? Vagy a zsidóra más mértéket mérünk? De föl lehet itt vetni a becsületesség kérdését? Ha az öt világrész egymillió legbecsületesebb angolja, franciája vagy olasza jönne ide, hogy a maga külön szolidaritásával kivegye a kenyeret a magyar szájból, a földet a magyar földműves alól, hogy kereskedelem, gyár az ő kezében legyen, hogy sajtóban, színházban kilopja a magyarból a védő lelket: antiangol, antifrancia és antiolasz volnék. Pedig ezekkel a fajokkal ezerévi morális, hitbeli és kulturális közösségünk van. De nekem igazán mindegy, hogy aki elveszi a jelent, jövőt, az életet és mindent fajomtól, az comme il faut gavallér vagy pedig börtönviselt apacs. Vagy a fronton csak arra lőttünk, aki azelőtt való napon elfelejtette a drótsövényen átküldeni az erkölcsi bizonyítványát? a becsületesség kérdését itt csak ostobák vagy megtévesztő szélhámosok vethetik föl.

De nem is azokat a zsidókat szoktuk ám mi becsületesnek nevezni, akik tényleg azok. Az ilyenek nemigen törtetnek kegyeinkért, s nyíltan fajuk emberének vallották magukat. A mi "becsületes" zsidónk az a zsidó, aki átkeresztelkedik, ha kell, naponta kétszer, aki azt sem tudja, hova legyen a magyarságától, úgy köpik, mintha népszínműben volna, aki zokog a magyar határon, mint a vajszívű Vázsonyi, aki a nemzetiszínű határcövek láttára majdnem fizikai zsidóságából is magyarrá integrálódott. Ez az a zsidó, mely abban a pillanatban, hogy a csehek Lőcsére beléptek, dühös csehhé, s Kolozsváron az első oláh katona láttára felgerjedt oláhhá fett. Ez a legveszélyesebb típus, ezt küldi a félelmetes faj előre, hogy a népek kebelében elfoglalják az elővárakat. A kommunizmus alatt a zsidó imperializmus legféktelenebb harcosai katolikus, református s volt nemzeti színű zsidók voltak. Egy zsidó író, a zsidó uralom egyik komikus, torz figurája, a háborúban még "mérhetetlen faji gőggel" nézte a magyar katonákat, s a kommunizmus második napján már piszkos szavakban köpte le a magyar fajt. A zsidó zsidó ellen harcolok teljes erőmből, de tisztelhetem, mint nemes ellenfélt. De ezek a nemzeti színű, magyar és keresztény zsidók az emberiség leghitványabb söpredékei, s életösztönünknek ezeket kell legelőbb eltüntetni a magyar életből
Éppen ilyen dőreség, ha a zsidókérdésben a szeretetre s kereszténységünkre hivatkoznak. A szeretet nem az, hogy szeressem azokat, akik eleszik a jövőt a gyermekeimtől, akik eleszik az országot fajomtól: a szeretet törvénye mindenekelőtt a hozzám tartozók és fajtám iránt kötelez. Az a szeretet, melyet így liberális maszlagolásokban kívánnak, a legtermészetellenesebb perverz gyűlölet saját Vérem ellen. A kereszténység pedig nem vénemberek mazochizmusa, akik beteg vonzódással szeretik azokat, akik tépik és csalják őket. A kereszténység nem egy pár evangéliumból kiragadott érzelmes mondat. A kereszténység sok százados történelmi fejlődés: az európai emberiség védő, harcos szolidaritása az örök emberi jogok, az örök emberi egészség és morál megvédésére az ős barbár törzsember vad ösztönei ellen.
Igen: nagy ölelést jelent Krisztus a tiszta emberi együttműködés számára. De korbácsot jelent az éhes, vad törzsi ösztönök ellen. Az antiszemitizmusban Krisztus korbácsának vagyunk harcos keresztényei.

Judenrein 2014.01.30. 13:34:43

(folyt)
Ne hazudjuk hát el hamis szentimentalizmussal a dolog rideg lényegét. A fajok irtózatos harcáról van itt szó. Egy ázsiai barbár faj, mely megmaradt emberevő, zord ősi törzs pszichéjében, és magáévá tette az európai kultúra minden rafinált eszközét, nem kötve semmi moráltól, halálos gyűlölettel az európai múlt, európai morál, európai kultúra ellen, melyből ő ki volt tagadva, ezer arccal, millió eszközzel tör Európa meghódítására. Fájdalmas gyengeségünk látva, kihasználva mindazt, ami bennünk hiba, s még inkább azt, ami bennünk emberileg nemes, leigázott bennünket, s felépítette itt európai hódításának előbástyáját. Szabadságharc a mi antiszemitizmusunk, s az örök emberi jogok kétségbeesett segélykiáltása. Tízmillió proletárrá rabolt magyar fordul a világ proletárjaihoz a zsákmányoló faj zabolátlan étvágya ellen. Azok, akik a munkát tették a világ vallásává, azokat fogják-e ellenünk segíteni, akik minket fájdalmas, véres munkánk minden gyümölcsében megraboltak? Tízmillió magyar, akit lelkében is megtapostak, kire \ egy idegen faj erőszakolja a maga zsarnoki ideológiáját, ízléstelen ízlését, meghamisított, faji fegyverré torzított doktrínáit: ez a tízmillió magyar kiált a világ szabadgondolkodóihoz, segítsék őt lelki felszabadulásában. Tízmillió minden jó szándékában megrágalmazott, minden emberiességében megcsalt, minden jogában megrabolt magyar jajgat Európa liberalizmusához, engedjék őt is élni, hogy földje az ő földje, vetése az ő termése, hogy munkája az ő kenyere legyen, s szabadjon védőpajzsot emelnie az orgyilkos tőr és a tolvaj kéz ellen. Tízmillió magyar követel igazságot Európát védő nagy történelmi munkájáért.

És egyet jó lesz meggondolnia Európának. Ma még sokan mosolyognak Nyugaton a zsidó imperializmus veszélyein. Pedig ez a veszély napról napra óriási arányokat ölt. És ennek az imperializmusnak a győzelme az európai múlt, az európai közös fejlődés, az európai kultúra végső veszedelmét jelentené. A magyarságnak a múltban fájdalmas szent történelmi hivatása volt, hogy Európa munkáját védje az ázsiai éhes törzsi ösztönök ellen. A mi antiszemitizmusunk ennek a történelmi munkának a folytatása, s így világtörténelmi munkát végzünk vele az emberiség védelmére. Mi vagyunk a megmaszlagolt Európa fölébredt életösztöne, a nagy szabadságharc előfutárjai, hirdetői egy tisztább jövőnek. Fogjunk össze mindnyájan az antiszemitizmusban, mint egy hazát teremtő, Európát védő nagy, történelmi elhivatásban. Óh, higgyétek meg, hogy az emberiség leghősiesebb s mártíriumosan legszebb megvalósulása ma: MAGYARNAK LENNI!

Roan 2014.01.30. 13:37:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kommunikáció szintjén mégis a mocskos multik, mocskos bankok megy, nem pedig mocskos OTP, mocskos CIB...

2014.01.30. 13:43:30

@babarczyeszter: Magamnak hiába teszem fel a kérdést. Hogy döntsem el hogy mit csináltak a nagyszüleim '44-ben? Megkérdezni nem tudom, mert 10-20 éve halottak. Abból pedig, hogy akik szégyellték nem beszéltek róla, nem következik az, hogy akik nem beszéltek róla, szégyellték. Ez logikai bukfenc lenne.

Judenrein 2014.01.30. 14:03:57

@Szúnyog:

Virradat, 1921.I.21.

www.freepress-freespeech.com/holhome/tormay/szabod.htm#r08

Ha tetszik, terjesztheted!!! Csak másold be így, innen a poszt alól, 3 részletben, ahová jónak látod!

bagyula 2014.01.30. 14:30:27

Civilizalt lap, civilizalt cikkjenek az egyik legcivilizaltabb kommentje felteszi az i-re a pontot: www.foreignaffairs.com/articles/136782/francis-fukuyama/the-future-of-history

bagyula 2014.01.30. 14:39:30

@Judenrein: Civilizalt lap, civilizalt cikkjenek az egyik legcivilizaltabb kommentje felteszi az i-re a pontot: www.foreignaffairs.com/articles/136782/francis-fukuyama/the-future-of-history

babarczyeszter 2014.01.30. 15:07:57

@csentecsa: attól függ, hol laktak. Ha városiak voltak, érdemes megnézni, költöztek-e 44-ben (erről azért általában van info). Ha falusiak, érdemes megnézni, hogy voltak-e ott zsidók (egyébként mindenhol voltak). Ha voltak, akkor el is vitték őket. Ha elvitték őket, akkor ezt biztosan látták. Ezután összeveted, hogy miről beszéltek a háború idejéről (ha semmiről, akkor passz, nincs tovább). Ha beszéltek mindenféléről, de arról nem, hogy elvitték a zsidókat, akkor feltehetőleg nem segítettek nekik. Hozzáveheted ehhez a foglalkozásukat (amit biztosan ismersz).

Én a következőképpen raktam össze a nagymama-sztorit (mivel ő is meghalt már rég, mire összeraktam). Meséltek arról, hogy bombatalálat érte a lakásukat. Aztán előkerültek sztorik egy Falk Miksa utcai lakásról, ahol víz ugyan nem volt éppen, de volt perzsaszőnyeg. Utóbb ezt is bombatalálat érte. Ezután a sztorik egy Wesselényi utcai lakásban folytatódnak. Aki ismeri Budapest történeti topográfiáját, annak nem nehéz összerakni a sztorit. Tegyük még hozzá, hogy a német megszállás alatt a családi ősfészekben, Pécelen, egy SS tisztet szállásoltak be hozzájuk, akikről nagyanyám testvére igen jó véleménnyel volt, kedves, mosolygós fénykép is készült róluk (ami eltűnt a családi albumból, véletlenül találtam meg). Aztán bizonyos kommunikációs sajátságok... Nem olyan nehéz összerakni, ha valakit érdekel. Egyébként ők református parasztcsalád voltak. Nagyanyám nem volt antiszemita, voltak zsidó barátnői, de hogy velük a háború alatt tartotta-e a kapcsolatot, arról nem szól a fáma. Azt hiszem, nem, mert 43-ban úgy döntött, hogy a Goldberger gyárat (Goldberger ugyebár zsidó volt, Mauthausenben halt meg szegény), ahol textiltervező volt, otthagyja, és inkább elmegy egy katonai üzembe lőszert gyártani. Arra is nagyon kíváncsi volnék, hogy nagyapám, aki az I. hadsereggel Máramarosban állomásozott, mit látott a szigeti zsidók elhurcolásából, de ezt sose fogom megtudni. Mindenesetre erről se szólt egyetlen történet se.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.30. 15:21:28

@Roan:

"Kommunikáció szintjén mégis a mocskos multik, mocskos bankok megy, nem pedig mocskos OTP, mocskos CIB..."

Ez akkoriban úgy hangozhatott, hogy mocskos uzsorások, mocskos bankok, mocskos gyárosok. Már csak azért is, mert 100-150 éve sem csak zsidó lehetett bankár vagy gyáros.

Legalábbis nem hiszem, hogy sokan szidták volna a zsidó szatócsot, orvost vagy ügyvédet (na jó, ez utóbbit talán, de őt sem mint zsidót, hanem mint ügyvédet).

Judenrein 2014.01.30. 16:19:43

@babarczyeszter: Hagjuk már ezt a büdös zsidó kurvákra jellemző ócska picsogást, jó?!

Az összes faszom tele van már vele.

Ki a faszt érdekel, hány rohadt tetves zsidót vittek el annó? Kurvára leszarom az egész kibaszott holokamusztot már.

Hagyjál már minket a büdös kurva zsidó szövegeddel.

Ez itt Magyarország, itt mi a magyarokért aggódunk, nem pedig a büdös rohadt korcs bevándorlókért, akik megszállták az összes fontosabb pozíciót országunkban akkor is, most is.

érted már, te büdös picsa zsidó? Kétlem. Gonosz korcs zsidó vagy, de ostoba is.

Balt 2014.01.30. 16:34:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mondjuk azon én is megütköztem, hogy ilyen felütés után a Jobbikkal úgymond kevesebb baja van Eszternek, mint a Fidesszel. (Érthetetlen.)

Az viszont egészen biztos, hogy a Jobbik erősödésével csak ártunk bármiféle párbeszédnek és indirekte a nemzetnek, nemzetközi szinten. (Halkan kérdem: talán ez a cél...?)

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.30. 17:00:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: eddig sem vitatkoztal..:-)

fenyegetoztel, aztan meghazudtoltad magad. nem vitatkoztal. az egy egeszen mas mufaj:-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.30. 18:21:51

@Balt:

"Az viszont egészen biztos, hogy a Jobbik erősödésével csak ártunk bármiféle párbeszédnek és indirekte a nemzetnek, nemzetközi szinten."

Hát, sajnos ebben igazad van.

Abban a helyzetben vagyunk - vagy inkább csak magamról beszélek -, immáron nem először, hogy bármelyik pártra szavazok, mindenképp rosszul választok.

Valahol ez is tekinthető a demokrácia csődjének, hiszen csak azt dönthetem el, melyik tolvaj banda raboljon ki és szedje meg magát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.30. 18:24:50

@ausländer Sipi:

Még mindig nem esett le, te funkcionális analfabéta?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.30. 20:26:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ezek szerint ennek a kifejezesnek a jelentesevel sem vagy tisztaban.
mondjuk nem meglepo:-)

2014.01.30. 21:07:32

@babarczyeszter: Miért, aki '44-ben költözött, az feltétlenül egy gettóba parancsolt zsidó család ingatlanába ment?
Az is lehet hogy tényleg oda ment ,de azért, mert kibombázták a sajátjából, és oda költöztették.
Aki pedig látta a deportálásokat, miért gondolta volna feltétlenül azt hogy ezek az emberek megsemmisítésre kerülnek majd? Ezt maguk az áldozatok sem gondolták.( Ez pl. a Sorstalanságban is olvasható). Biztos sok ember nem szerette a zsidókat, de ez nem jelenti azt hogy a pusztulásukat kívánta volna. Ez ma folyton összemosásra kerül. Mindenkit, aki bármilyen averzióval viseltetett a hazai zsidósággal szemben, a Holokauszt előkészítőjének tekint az itthoni baloldali mainstream közgondolkodás.Kétféle lehetőséget ismer: vagy a messzemenőkig elfogadó filoszemita álláspontot, vagy a tömeggilkosságok "szellemi előkészítőit". Ez a két kategória létezik a számukra, holott a valóság sokkal árnyaltabb volt.
Vajon ha Horthyék annyira érdekeltek lettek volna a zsidóság megsemmisítésében, miért nem engedtek már korábban- a nagy német győzelmek idején- a német követeléseknek a zsidókat illetően?
A németeket messzemenőkig nem érdekelte, hogy egy általuk megszállt országban van e a állami szintre emelt antiszemitizmus vagy nincs, mindenképpen deportálták az adott ország zsidóságát(Pl. Franciaország, Hollandia).

babarczyeszter 2014.01.31. 09:45:44

@csentecsa: általában igen, nagy lakáshiany volt. de a lakás elhelyezkedèsebol világosan kiderül. zNyilván, az én nagymamámék is azért igényeltek ki, mert kibombaztak őket. de igényelni kellett. a lényeg csak az, hogy haszonélvezői voltak a zsidók jogfosztasanak. ettől még nem gyilkosok.

babarczyeszter 2014.01.31. 09:51:53

én egyáltalán nem gondolom, h a magyarok ki akarták volna irtani a zsidokat. a népszerű álláspont az volt, h vissza/ki kell őket szorítani. utálom, h folyton mindenkit lenaciznak. szerintem a lakosság attitűdjét jól kifejezi a zsidó lakásba való költözés, ami egyes visszatért tulajok esetén elég nagy feszültséget keltett, ti a bekoltozok nem gondolták, h vissza kéne adniuk azt a lakást.

Balt 2014.01.31. 13:01:42

@csentecsa: Láttam (az emúttnyócévben, tehát egész biztosan 2002 és 2010 között) egy vasárnapi "matinét" a királyi TV-n, egy portré-riportfilmet az Amerikában élő Herczog örökössel. (Igen, aki akkoriban épp perelte a magyar államot a műkincsekért.) Nos, az idős nő elmondta, hogy Weiss Manfréd pereputtyként kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt a magyar politikai és katonai felsővezetéssel. '44 márciusában épp Erdélyben síeltek, amikor jött a hirtelen értesítés, hogy azonnal jöjjenek haza, menekülni kell. Ezt persze kormányzati segítséggel.

Meglehet, ez nem adatott meg mindenkinek sajnos '44 után, sőt! :((, de látnivaló, hogy a distinkció nem "magyar" és "zsidó" között húzódik, ahogy azt sokan látni és láttatni vélik. (És ezzel korántsem vmi zagyva osztályharcos történetté szeretném formálni a kérdést! Radnóti szemlélete - hogy mást ne mondjak újra.)

Balt 2014.01.31. 13:07:16

@babarczyeszter: Kérdezgettem a témában a kedvedért:
Igen, így volt, ebben hasonlít (aljas opportunista) felmenőink sorsa.

Másik sztori: a közvetlen szomszédunk - akivel amúgy "török átok"-jelleggel írható le a szomszédságunk -, egy (vsz. kikeresztelkedett, de semmiképpen nem ortodox) zsidó fuvaros a háború után önkéntes rendőr volt, ezt már saját magam is tudom. Kérdés, hogy élte meg az '50-es éveket - ha a háborút sikerrel...?

babarczyeszter 2014.01.31. 14:58:41

@Balt: Köszönöm.
Ami az önkéntes rendőrt illeti, a gyerekeinek kéne ezt elmesélniük, de az biztos, hogy az önkéntes rendőröket senki se szerette, aljanép volt általában.

Judenrein 2014.01.31. 15:25:23

@babarczyeszter: Hát, jobb lett volna ha a szüleid vagy kicsodák nem kapják meg házat, hanem a híd alatt pusztultak volna el éhen vagy a hidegtől, és akkor te sem nyavajognál itt jogfosztásról, te nyomorult zsidó korcs.

"az önkéntes rendőröket senki se szerette, aljanép volt általában. "

Te már csak tudod, mi? Az aljaember ismeri az aljanépet mi?

Mikor fogod már föl végre, hogy a büdös zsidó fajtád ideje lejárt? Egy darabig még verhetitek a palávert, aztán usgyi! ki lesztek paterolva!! Mehetsz majd a kibbutzba ajvékolni!

2014.01.31. 23:50:17

@babarczyeszter: Ugyanezek e kérdések feltehetők az eggyel későbbi diktatúra kapcsán is. A kiteleptettek lakásait ki kapták meg? Az osztályharc jegyében internált tisztviselők állásait kik töltötték be a későbbiekben, nem ritkán 4 elemivel? Ez is egy felvethető kérdés.
Egyébként ha jól tudom pl . az Apró família is egy olyan család villájában lakik a mai napig, akiknek egy része a Holokauszt során vesztette életét, a túlélők pedig osztályidegennek számítottak.

alien 2014.02.02. 18:43:16

@Balt: hát mondjuk támogatni a szellemiséget ami az egészhez vezetett nem kellene csak ennyit próbáltam leírni

yotta 2014.02.07. 15:00:13

@babarczyeszter: Kedves Eszter!

Most, hogy már elült ezen a topikon a "vihar", kérek választ az alábbiakra:

Az "egyetlen kérdésem van..." kezdetű írásban elrejtett/világos látható, vagy az abból levonható következtetés; annak minden szava, aspektusa vonatkozik-e, vagy vonatkozhat-e az emberek azon közösségére, akik 1956-tól 1990-ig működtették azt a világot, amit?

Vonatkozik-e a komcsi-ölő komcsitól, az utolsó akkori legendásan packázó hivatalnokig mindenkire, vagy csak azokra, akik a zsidókkal szemben követtek el aljasságot?
üdv.

babarczyeszter 2014.02.10. 10:57:43

@yotta: Mindenkire, természetesen, de ezt itt a kommentek közt kb. százszor elmondtam már. Most történetesen holokauszt emlékév (és nap) van.

yotta 2014.02.10. 21:08:47

Igen, pont azért tartom idevonatkozónak, amit feszegetek, mert holokauszt év van és szerintem álságos lenne az egész, ha nem az lenne a legfőbb üzenete, hogy tanuljunk a dologból.

Az "esendőség" és az általad e köré épített felvetés, elgondolkodtatott azon, hogy azokat a bizonyos "esendőket" vajon nem kizárólag az az időpont és helyszín teszi tömeggyilkossá vagy hagyja meg csupán huszadrangú packázó hivatalnoknak, amelyikbe éppen a kor körülményei vetik?

Ha erre a kérdésre "igen" a válasz, akkor bizony esélytelen a világ arra, hogy megússzon újabb hasonló aljasságok megismétlődését.

Sarakawa 2014.04.26. 19:42:10

Kedves Eszter!
Nagyon rossz a kérdés - régebbi írásaidat ismerve. Azok sem beszéltek a múltról, akik csak közkatonaként voltak a fronton, azok sem, akik az üldözötteken próbáltak segíteni '44-ben. Mindkettőre -családon belül- konkrét példákat tudok.
Miért nem beszéltek (többek között):
„A Magyar Népköztársaság nevében bocsánatot kérek öntől azért az igazságtalanságért, jogtalanságért és méltatlanságért, melyet el kellett szenvednie. …figyelmeztetett, hogy a törvény hatévi fegyházbüntetést ír elő, amennyiben rabságunk körülményeiről, helyéről, okairól akár bármit is elárultunk. Azzal a jó tanáccsal szolgálhat, hogy a kérdezősködőket jelentsük fel, közvetlen hozzátartozóinknak pedig mondjuk, hogy tanulmányúton voltunk a Szovjetunióban.”
(Faludy György)

Sarakawa 2014.04.26. 19:58:33

"A baj és a paranoid elem ott kezdődik, hogy a jobbközép, vagyis a "magyarok", és sokan a "zsidó" oldalon is szükségesnek látják el is hinni a maguk nem túl gusztusos, de hatékonynak tűnő retorikai formuláit." (Babarcy Eszter)

Erre utaltam.
süti beállítások módosítása