Lassú az internet, rossz a kaja, unalmas a tábor és még pénz is kellene cigire. Így panaszkodnak egy holland menekültszálláson a migránsok. Finnország pedig túl hideg, nincs tea, nincs étterem, nincsenek bárok, ráadásul senki nincs az utcákon, csak az autók - mondja Mohamed, aki láthatóan már Finnországig menekült, hogy egy rendes éttermet meg bárt találjon magának. Ráadásul már utálja is - ezért - az északi országot.

bevandorl.jpgKét kiragadott példa az Európába menekült migránsok szájából. Mielőtt azonban átlag Mohamedet, vagy Abdult el- vagy épp visszaküldenénk melegebb éghajlatra, el kell gondolkodnunk, vajon ők tehetnek-e arról, hogy jelentős részükben egy végtelenül téves Európa kép él, alacsony sávszélességről, kevés étteremről és nevetséges zsebpénzről.

A válasz nyilván nem.

Átlag Mohamed és Abdul képzeletében ugyanis - és ebből a szempontból mindegy, hogy menekült, vagy egyszerű gazdasági migráns - a földi paradicsom, a szabadság és a végtelen lehetőségek kontinense él, ahol neki joga van a jobb életre. De arról, ezt hogyan is érhetné el, már nyilván elképzelése sincs.

A kialakult, vagy éppenséggel, a bennük kialakított kép nem véletlen. A világ másik végéről, talán egy menekülttábor elfeledett sarkából kitántorgó, talán épp egy szírai lövészárokból taktikai visszavonulást végrehajtó menekült hirtelen kamerák kereszttüzében, szabályos diadalmenetként érkezik a XXI. század Kánaánjának földjére.

Az okostelefonok korszakában átlag Mohamed és átlag Abdul bizony nem csak az ösvények útvonalát, vagy a csempész elérhetőségét szerzi be, hanem a legfrissebb híreket is. És ebből ők pontosan tudják, milyen erőt is jelent ma Európában a bevándorlás/menekültkérdés.

Olyat, amely évtizedes politikai képleteket ír át, olyat, amely hagyományos diplomáciai jó kapcsolatokat ront meg, vagy épp hagyományosan rosszat látványosan hoz össze. Olyat, amelyről egész Európa beszél, vitatkozik, és

képtelen megoldást találni.

Bizony Mohamed és Abdul pontosan tudja, hogy az európai közvélemény egy részének szimpátiáját megnyerte, és olybá tűnhet számára - ha hisz az európai sajtónak - az egészet is. Aki pedig nem fogadja őt kitörő örömmel, nem tapsol elég hangosan, nem morzsol el néhány műkönnyt az arcán, az páriává válik azonnal.

Ennek fényében már érthető, Mohamed és Abdul miért értetlenkedik, hogy nincs elég wi-fi egy hollandiai menekülttáborban, miért kapnak "kevés" pénzt cigire, vagy miért nincs tea, nincs bár és étterem Finnországban. Hiszen ezek járnak. Nem?

Most eltekintve attól, hogy az össznépi szimpátia valójában nem létezik, legfeljebb csak az ő fejükben, a szomorú helyzet az, hogy Mohamed és Abdul egyáltalán nem fogja érteni, hogy miért rakják fel - persze szép csöndben - majd egy Törökországba tartó repülőgépre (vagy egy Magyarországra tartó vonatra), mikor kiderül, hogy a Mercedes számára mégsem jelent ő kiváló és potenciális munkaerőt.

A migránsok jelentős részében egy teljesen torz Európa kép él, egy olyan földi paradicsom, ahol számára adott és joggal követelhető a jól-lét, akármit is jelent az. Ezt hiszi, mert elhitettük velük.

Belegondolni is szörnyű lesz, amikor Mohamedek és Abdulok tízezrei döbbennek rá, hogy nem mindegyikük lesz "sikertörténet", sőt, a többségüknek - ha nem is kiutasítás - de egy külvárosi gettóban való tengődés jár majd osztályrészül, teljes vagy részleges jogfosztottságban. Persze az elfogadás, a tolerancia, az emberbaráti szeretet jegyében, takaríthatsz majd az utcán. Ő nem ilyen Európában hisz, de ez jut majd neki.

Vagy ez sem.

Az ő arcukon már most sem a hála látszik, hanem a csalódottság. Amit hamarosan a düh fog felváltani, mert nem értik, hogy tévedhettek így el, és ezt kinek is köszönhetik.

De ekkor már nem az lesz a baj, hogy kevés a wi-fi, és nincsenek bárok.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr777849978

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bazsó Bálint: Az eltévedt Mohamed 2015.09.28. 18:26:01

A migránsok jelentős részében egy teljesen torz Európa kép él, egy olyan földi paradicsom, ahol számára adott és joggal követelhető a jól-lét, akármit is jelent az. Ezt hiszi, mert elhitettük velük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2015.09.28. 17:50:32

Egy fiatalasszony ki a napokban utazott Budapestről Bécsbe a vonaton, ugyan azon, melyet megrohamoztak a migránsok. Minden a szeme láttára történt, és nem ismerve az arab nyelvet lehet, hogy más benyomásai lettek volna, de az történt hogy a beszélgetőpartnerünk Aida Bolevár, mindent értett amit a háta mögött mondtak. Nos ezeket hallotta.
www.youtube.com/watch?v=GeCX9ifQ7ZM

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.09.28. 18:34:30

Hamarosan rájönnek, hogy nem létezik az a világ, amit az embercsempészek ígértek nekik!

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2015.09.28. 19:00:29

A csalódottság nem jogosítja fel őket arra, hogy háborogjanak és törjenek, zúzzanak. Ellenben ezek minket feljogosítanak arra, hogy három helyen eltörjük a kezüket és behajítsuk őket a Földközi-tengerbe, hosszútávúszás céljából. Szíriában több babér terem nekik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.09.28. 21:54:50

lyan földi paradicsom, ahol számára adott és joggal követelhető a jól-lét, akármit is jelent az. Ezt hiszi, mert elhitettük velük."

mi az hogy mi?? miét kell idegesítő többesszámot használni, nekem semmi közöm hozzá, ELHITETTÉK VELÜK! mások!

bontottcsirke 2015.09.29. 06:49:51

Európa megbukott. Kálmánolgánál junkersznél meg a többi idiótánál majd be lehet nyújtani a számlát.

Toportyán Zsóti 2015.09.29. 08:00:37

@bontottcsirke: Idióta itt leginkább a gyermekrugdosó Himnuszba belebukó mélymagyar félállat fajtád.Fosol hogy levágják a praclidat ha bevezetik a sariját?

belaim7005 2015.09.29. 10:44:35

Nem értem ezt a félelmet. Idejön Európába (550 milliós népesség, fejlett technológía stb) x mennyiségű bevándorló és mindenki temeti a keresztény , demokratikus Európát.Azok akik nem állnak be a sorba, hazatoloncolni, akinek nem tetszik az itt működő rendszer szabadon elhúzhat, de vissza nem jöhet, azok akik fenyegetőznek , mehetnek a sittre, utána irány a jó öreg Afrika. Nem beszarni kell , hanem következetesen betartatni a meglévő szabályokat.

Ibrahim a tevehajcsár 2015.09.29. 11:13:32

@bandiras2: Az azért egy picit kamuszagúnak tűnt számomra. Elég gyakran megfordultam a Keletiben, meg Bicskén is közöttük. Nem annyira az volt a jellemző, hogy agresszívak lennének a magyarokkal, inkább az, hogy az urdu és pastu meg esetleg (a tényleg Szíriából jövő kisebbség esetén) az arab valamelyik dialektusán kívül semmilyen nyelven nem értenek, angolul annyit tud nagy részük, amennyi út közben ráragadt, ami figyelembe véve a lehetséges útvonalakat édes kevés. Irataik valamilyen rejtélyes oknál fogva általában nincsenek. A német munkaügyi miniszter a múlt héten nyilatkozta, hogy legfeljebb 10 %-uk lesz beintegrálható a munkaerő piacra. Ha csak 1 millió menekülttel számolok hosszú távon, ami erőteljes és indokolatlan optimizmus részemről, akkor is itt lesz 900 ezer fő, akik beilleszkedni nem tudnak és nem akarnak, a munkaerő piaci értékük = 0, hazamenni még kevésbé akarnak, de jól élni igen. Esetleg levezetné valaki (mondjuk pl. Merkel asszony), értelmesen a "B" tervet, hogy mihez kezd velük?

bontottcsirke 2015.09.29. 12:18:01

@Toportyán Zsóti: Már megint kiszabadultál a gumiszobából zsoltika? Toportyán féregnek kitömve a helye.

tampere92 2015.09.29. 12:33:41

@belaim7005: London: brit lakosság aránya 45%, Malmö: svéd lakosság aránya 40%, Amszterdam: holland lakosság aránya 49%, Brüsszel: belga lakosság aránya 31% stb. stb.
Lassan észrevétlenül, folyik az integráció, csakhogy a bevándorlók asszimilálják az őslakosságot és nem fordítva. Döntsd el hogy ez jó dolog vagy sem!

Albu 2015.09.29. 15:19:55

A cikk minden szavával egyetértek. Csak az a kérdés, ki lehet olyan hülye, hogy ezt nem látja be.

bandiras2 2015.09.29. 19:03:31

@Yoss:
A tény az, hogy százezerszám érkeznek a kérdeses hátterű moszlimok es a moszlimniggerek europába. Családokat csak elvétve látni, viszont ivarérett hímeket anáal inkább. Ezek nem fognak szalag mellé beállni dolgozni minimál bérért. Ezek ide a tejjel-mézzel folyó kánaánba jottek, és morcosak lesznek ha nem kapjáak meg. Asszony mégis honnan lesz ennyi legkivalobb alfahimnek? Van lányod? itt a vejed!
"A Korán 3.11 szerint a muszlimok, azaz Mohamed próféta követői a legjobbak a népek közül. A Korán 98.6 szerint azok, akik nem hisznek az iszlámban, a Koránban és Mohamed prófétában, ide értve még a Könyv népeit is (azaz a zsidókat és a keresztényeket is), a pokol tüzére jutnak. Akik nem hisznek az iszlámban, a Koránban és Mohamed prófétában, azok a leghitványabb teremtmények."
Nekem ez nem kell. "német" országban mar megszabni kényszerulnek a német lányok öltözködését, mert esetleg nemi erőszakra ingerli a vadakat.
Hát álljon meg a menet a kurva életbe! Ezek a szar gyáva hazaarulók-katonaszökevények(hova jutott volna a szovjetunió ha a stalingradi bakák inkább elmenekülnek és menekültstátuszt kérnek az amerikau únióban, hogy az vívja meg helyettük a háborút) illetve Islam State beszivárgók itt VENDÉGEK! NA NEHOGY MÁR NEKEM KELLJEN VISELKEDNEM A SAJÁT HAZÁMBAN HOGY MEGFELELJEK ŐNAGYSAGAIK KIFINOMULT IGÉNYEINEK!!!

Van magyarázat a muszlimok viselkedésére:
Vímszavakban a cikk, link lentebb:
Ez Allah (Isten) akarata A Korán, azaz a muszlimok szent könyve nem egy egyszerű könyv, hanem maga Allah (Isten) szava tökéletes formában, ahogyan azt Dzsibril (Gábriel) arkangyal elvitte Mohamed prófétának, az iszlám alapítójának, látomások formájában. Éppen ezért a Koránt megváltoztatni vagy átértékelni nem lehet – ami abban áll, az Allah (Isten) szava, tehát úgy helyes, ahogy van. A Korán 3.5 szerint az iszlám a tökéletes vallás. A Korán 33.21 szerint Allah küldötte (Mohamed próféta) példakép. Amit ő tett, az helyes, és a muszlimoknak követniük kell az ő példamutató cselekedeteit.
A muszlimok szerint, egy zsidó vagy egy keresztény az alábbi három lehetőség közül választhat: 1. áttér az iszlámra 2. fizeti a dzsizját, és alávetett, másodrendű állampolgárként él 3. meghal Ha valaki azonban nem a Könyv népei közül való (azaz nem zsidó és nem keresztény), akkor csak két választása van: 1. felveszi az iszlám vallást 2. meghal

A nők másodrendűek és ostobák. Korán 2.223
A nemi erőszak akkor az, ha négy tanú bizonyítja. Korán 24.13
A szexrabszolgaság törvényes. Korán 4.24
A pedofília törvényes.A Mohamed próféta cselekedeteiről szóló Bukhari 7.62.88-ban az áll, hogy a próféta (aki egyébként akkor kb. 50 éves volt) házasságra lépett a 6 éves Aishával, majd amikor a lány 9 éves lett, elhálták a házasságot. Ez a gyengébbek kedvéért azt jelenti, hogy a javakorabeli Mohamed egy kislánnyal közösült.
Mivel Mohamed a tökéletes ember, a legdicsőbb példakép, amit tett az helyes, és követendő. Tehát törvényes, és Allah-nak tetsző cselekedet megbaszni egy 9 éves gyermeklányt.
A cikk többi része:
kuruc.info/r/9/144681/

Magdolna Mikus 2015.09.29. 21:14:07

Ahány vallás annyi(Isten)kész röhej,Koránt megváltoztatni nem lehet?EURÓPÁT igen! Hát nem,ezek fanatikus barbárok vissza kell toloncólni őket,vagy kinyírni a legkisebbtől a legnagyobbig mindet! Ők nem fognak kimélni senkit!Már bizonyítottak!!!

Magdolna Mikus 2015.09.29. 21:25:46

Ahány vallás annyi(Isten)kész röhej,Koránt megváltoztatni nem lehet?EURÓPÁT igen! Hát nem,ezek fanatikus barbárok vissza kell toloncólni őket,vagy kinyírni a legkisebbtől a legnagyobbig mindet! Ők nem fognak kimélni senkit!Már bizonyítottak!!!

m_and_m 2015.09.29. 22:30:46

Jobboldali, nagyon szélső magyarok!
Helyesen, magyarul mikor tanultok meg írni? Amit idehánytatok írás címén az botrányos.

bandiras2 2015.09.30. 04:30:43

@m_and_m: Mikor lfogynak az érvek akkor jön a személyeskedés? Már csak a helyesírásba tudsz belekötni?

m_and_m 2015.09.30. 06:34:56

Nem véleményeztem a témát, de egyszerűen botrány, hogy egy magyar ember nem tud írni normálisan.
Az meg megint jellemző, hogy mindezt rögtön személyes támadásnak veszik egyesek ahelyett, hogy szép csendben megpóbálnának javítani a dolgokon.

Akinek nem inge....

qtyuly 2015.09.30. 11:11:51

@m_and_m: Imádom, amikor valaki úgy osztja az észt a helyesírásról, hogy nem tesz vesszőt egy tárgyi alárendelés tagmondatai közé... :P
Mondandómat egy idézettel zárnám: "...szép csendben megpóbálnának javítani a dolgokon."

Krisz11 2015.09.30. 20:16:32

Jó bejegyzés, tetszett, de ezzel nem értek egyet:

"tengődés jár majd osztályrészül, teljes vagy részleges jogfosztottságban"

Milyen jogfosztottság?? Sehol a világon nem lenne annyi joga, mint itt.

Milyen tengődés jár osztályrészül??? Az is baj, hogy ingyen eltartják és elég csak tengődnie? Ha akar kitanulhat egy hiányszakmát és élhet abból bármikor.

"Az ő arcukon már most sem a hála látszik, hanem a csalódottság. Amit hamarosan a düh fog felváltani,"

Hát igen, és jön a jó öreg robbantgatás, a terror, meg az Allah Akbar. Gyorsan eljutnak idáig. Ezért kell ezeket az első agresszív megnyilvánulásukkor fejbelőni, hogy tudják, hol a helyük. Illetve be sem engedni.

Orsolya Matesz 2015.10.01. 09:59:45

A problema nemcsak ebben rejlik... Mi mint europai unios allampolgarok ha pl. kezdeni szeretnenk valamit a vegzettsegunkkel nyelvtudasunkkal jobb elet remenyeben...Senki de senki nemnjon oda hozzank hogy jaj te szegeny gyere segitunk neked itt van lakas ingyenes tovabbkepzes keresunk neked allast...Sebki nem fog invesztalni belenk tobb milliard eurot... Pedig mi rendelkezunk jo kepesitessel es nyelvet is beszelunk... Aki probalkozott kulfoldon mar tudja nagyon jol mirol beszelek! ;) Jelen allaspont szerint unios allampolgarkent sem elerheto szamunkra olyan ellatas ami egy azsiai menekultnek alanyi jogon jar! Kerdezem en valaki gondolkodott mar ezen!!? Kibe es miert invesztaljak azt a penzt amit technikailag mi dolgozunk ossze es mi fizetjuk be az unio mukodesere adonkbol...

vargánya 2015.10.04. 19:32:40

"Ezt hiszi, mert elhitettük velük."

Nem hitetTÜK, hitetTÉK ! Azt is lehet tudni, hogy kik. A "tudjukkik".
süti beállítások módosítása